Bondscoach Caldas laat Croon thuis voor WK hockey

Bondscoach Max Caldas heeft de achttien spelers bekend gemaakt die voor de het Nederlands hockeyteam het wereldkampioenschap in India gaan spelen. Het WK wordt van woensdag 28 november tot en met zondag 16 december gehouden in Bhubaneswar, India.

In de WK-selectie vallen in eerste instantie de namen op van de talenten Thijs van Dam (21) en Lars Balk (22). Zij speelden vorig jaar niet het EK in Amsterdam, maar hebben wel een plek in de WK-selectie bemachtigd. Ook de ervaren Jeroen Hertzberger (32), de aanvaller die na een afwezigheid van 1,5 jaar in april terugkeerde bij Oranje, is geselecteerd voor het WK.

In augustus begon Oranje met een trainingsgroep van 28 spelers. "We hebben een goede trainingsperiode achter de rug, waarin alle 28 spelers die deel uit maakten van de trainingsgroep zich sterk gepresenteerd hebben. Nu gaan we met deze selectie de laatste fase van de voorbereiding in, waarin we ook een aantal interlands spelen", zegt Caldas.

Keepers van Oranje
Pirmin Blaak (30) is door Caldas aangewezen als eerste keeper. Sam van der Ven (29) is tweede keeper. "De afgelopen toernooien hebben beide keepers veel ervaring kunnen opdoen. Allebei zijn ze daardoor sterker geworden. Voor dit toernooi hebben we besloten Pirmin als eerste keeper aan te wijzen", vertelt bondscoach Caldas over de twee keepers van Oranje.

Opvallende afwezigen in de selectie zijn de Europese kampioenen Bjorn Kellerman, Jorrit Croon en Joep de Mol. De talenten Croon en Mol zijn aangewezen als reserve voor het WK. Zij zijn de komende week wel in Valencia, waar de hockeyheren een vierlandentoernooi spelen tegen Ierland, Engeland en Spanje. Na de poulefase sluiten zij aan in India. Croon en Mol wonnen vorig jaar nog het EK met Oranje. Croon was in 2016 in Rio de Janeiro met zijn zeventien jaar de jongste hockeyolympiër ooit. Kellerman miste eerder dit jaar ook al de Champions Trophy in Breda.

Voor routiniers Robbert Kemperman, Billy Bakker, Valentin Verga en Jeroen Hertzberger wordt het hun derde WK. Zij wonnen brons in 2010 en pakten zilver in 2014, toen het WK in Den Haag werd gespeeld. Spits Mirco Pruyser (29) maakt zijn debuut op een WK, net als Lars Balk, Thierry Brinkman, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Sam van der Ven, Bob de Voogd en Floris Wortelboer.

‘Wij zijn topsporters en gaan naar India om het WK te winnen’
Uiteraard gaat het Nederlands elftal voor de gouden medaille en de eerste wereldtitel sinds 1998, maar Caldas plaatst daar wel een kanttekening bij. "We zijn topsporters en gaan naar India om het WK te winnen. Maar we realiseren ons dat wij niet het enige land zijn dat die doelstelling heeft. De concurrentie is enorm groot, het zit dicht bij elkaar. Wij willen daarom dit WK op alle fronten beter zijn dan we ooit zijn geweest, zowel technisch en tactisch als fysiek en mentaal. Als we dat kunnen brengen, doen we mee om de titel. Daar ben ik van overtuigd."

Uitzwaaiwedstrijd op Hurley
Na het vierlandentoernooi in Valencia spelen de heren op zondag 11 november (15.00 uur) in Brussel tegen België. Vlak voor vertrek naar India speelt het Nederlands elftal in eigen land een interland tegen Ierland. Deze oefenitnerland wedstrijd wordt afgewerkt op 19 november om 19.00 uur op het terrein van Hurley in Amstelveen. 

Het WK in India begint op 28 november. Nederland komt voor het eerst in actie op 1 december en neemt het in poule D op tegen Maleisië, Duitsland en Pakistan. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie moeten naar de tussenronde. 

1 december 12.30 uur* Nederland – Maleisië
5 december 12.30 uur* Duitsland – Nederland
9 december 14.30 uur* Nederland – Pakistan
(* Nederlandse tijd)

WK-selectie Nederlands Elftal

Seve van Ass (HGC)
Sander Baart (Braxgata)
Billy Bakker (Amsterdam)
Lars Balk (Kampong)
Pirmin Blaak (K) (Oranje-Rood)
Thierry Brinkman (Bloemendaal)
Thijs van Dam (Rotterdam)
Jonas de Geus (Almere)
Jeroen Hertzberger (Rotterdam)
Robbert Kemperman (Kampong)
Mirco Pruyser (Amsterdam)
Glenn Schuurman (Bloemendaal)
Sam van der Ven (K) (HGC)
Valentin Verga (Amsterdam)
Bob de Voogd (Oranje-Rood)
Mink van der Weerden (Oranje-Rood)
Sander de Wijn (Kampong)
Floris Wortelboer (Bloemendaal)

Reserves: Jorrit Croon (Bloemendaal) en Joep de Mol (Oranje-Rood).