FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 oktober 2018

FOK! sportfoto-onderschrift week 40

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift:
"Weet je het zeker?"
-"Ja, in de 17e minuut gooien ze knuffels vanaf de 2e ring"

De opgave van deze week:

We zien hier Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Rusland in Sochi, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We zien hier Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Rusland in Sochi, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Maden in ketchup bij McDonald's

Een klant van de hamburgerketen McDonald's in de Britse universiteitsstad Cambridge kreeg de schrik van haar leven toen ze een beetje ketchup bij haar frietjes/patat wilde. Op haar Twitter-pagina liet ze namelijk een video zien waar maden door de ketchup aan het rondkrioelen waren.

"Ik kom nooit meer vlakbij de ketchup in de McDonald's", aldus de enigszins overdreven reactie van de dame. "Ik vertelde het aan het personeel, maar ze negeerden me allemaal en gingen letterlijk door met bedienen van klanten."

Ze ging nog even door. "We moesten letterlijk klanten ervan weerhouden om de ketchup te eten, omdat ze het niet doorhadden", waarna Isabella's Twitterfeed volstroomde met reacties van Twittervriendinnen die het ook allemaal maar vies en walgelijk vonden en direct ook maar kots-emoji's begonnen te sturen.

McDonald's reageerde ook nog even met de boodschap dat ze contact zullen proberen te leggen met de klant en ze legden nogmaals uit dat al hun spullen dagelijks grondig schoongemaakt dienen te worden door het personeel. Inmiddels zijn ze een intern onderzoek begonnen naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Liverpool en Manchester City houden elkaar in bedwang

De topper tussen Liverpool en Manchester City in de Premier League heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Er werd niet gescoord.

Liverpool en Manchester City gingen de achtste speelronde in de Premier League is als gedeeld koplopers, waar de ploeg van Josep Guardiola een beter doelsaldo had. De eerste kans van de wedstrijd op Anfield viel te noteren voor de thuisploeg. Mohamed Salah kapte naar binnen en schoot vervolgens naast.

The Citizens lieten aanvallend weinig zien, maar dachten wel recht te hebben op een strafschop. Dejan Lovren haalde Sergio Agüero van achteren onderuit, waarbij de verdediger de bal niet raakte, maar scheidsrechter Martin Atkinson zag er niks in.

Na rust ging het tempo omhoog en werd het spelbeeld aantrekkelijker. Na een uur spelen kreeg Rihad Mahrez de eerste grote kans van de wedstrijd. De Algerijn kreeg de bal mee van David Silva en schoot maar net voorlangs. Enkele minuten later verdedigde Virgil van Dijk uitstekend ten opzichte van Mahrez en in de omschakeling dook Salah op voor het doel van Ederson en schoot over.

Zijn landgenoot Alisson moest aan de andere kant van het veld tot tweemaal toe redding brengen. Hij reageerde eerst op een strakke voorzet van Bernardo Silva en vervolgens op een schot in de korte hoek van Mahrez. Vier minuten voor tijd volgde de uitgelezen mogelijkheid voor de bezoekers om op voorsprong te komen.

De bal ging op de strafschopstip na een overtreding van Van Dijk op Leroy Sané. Mahrez ontfermde zich over het buitenkansje, maar faalde door de bal hoog over te schieten en daardoor bleef het 0-0. Liverpool en Manchester City blijven koploper in de Premier League, maar hebben nu gezelschap gekregen van Chelsea, dat met 0-3 won bij Southampton.

Uitslagen Premier League zondag
Fulham - Arsenal 1-5
Southampton - Chelsea 0-3
Liverpool - Manchester City 0-0

Skeletonster Le Conté stopt ermee

Skeletonster Joska le Conté heeft laten weten dat ze per direct afscheid neemt van het leven als topsporter. De 31-jarige Soesterbergse was jarenlang de enige Nederlandse in de World Cup van de sport waarin deelnemers op een sleetje met het hoofd naar voren naar beneden razen.

Le Conté zal zich overigens zeker niet gaan vervelen en ze is ook niet klaar met de skeletonsport: ze heeft al een contract getekend bij de internatonale bobslee- en skeletonfederatie IBSF om aan de slag te gaan als coach van de 'kleine landen', die zelf geen eigen coach hebben en dus door een coach van de federatie geholpen worden, zoals vaak ook met Nederland het geval was.

"Zeker in de Europa Cup en in andere kleine wedstrijden is er vaak maar één deelnemer per land, waardoor ze het zich niet kunnen veroorloven een coach mee te nemen. Die landen kunnen vanaf nu allemaal bij mij aansluiten", aldus Le Conté tegenover RTV Utrecht"Ik ben op precies dezelfde manier begonnen, ook met een internationale coach. Daar heb ik veel van geleerd en ik hoop dat er nu nog meer landen bij kunnen komen."

In bijna tien jaar in de World Cup was Le Conté vaak halverwege de uitslagenlijsten te vinden, met zo nu en dan een uitschieter. Twee zevende plaatsen vormen de beste resultaten voor de Nederlandse, die inmiddels in de World Cup gezelschap kreeg van olympiër Kimberley Bos.

Kontgoal ijshockeyer afgekeurd

In de Britse ijshockeycompetitie dacht Patrick Dwyer, aanvaller van de Belfast Giants, het zaterdag goed voor elkaar te hebben in het duel met de Milton Keynes Lightning. De puck kwam boven zijn kont vast te zitten in zijn shirt en daar profiteerde hij handig van.

Dwyer schaatste voorzichtig naar achteren, met kont - en puck - en al de goal in. "Ik dacht, ik probeer of het werkt, maar helaas telden ze het niet als een goal", aldus Dwyer. De scheidsrechter had even een momentje overleg nodig, maar besloot vervolgens dat de goal niet telde.

Dat was overigens geen probleem, want de Giants wonnen met 7-0. Een filmpje van de kontgoal is hier te vinden.

Mo Farah wint marathon Chicago, Japanner kan cashen

Atleet Mo Farah heeft zijn eerste grote overwinning op de marathon binnen. De veelvoudig wereld- en olympisch kampioen op de vijf en tien kilometer op de baan won zondag de marathon van Chicago.

Farah liep de hele race keurig voorin mee en bleef uiteindelijk over met de Ethiopiër Mosinet Geremew. De Brit kon er in de slotfase nog een sprintje uit persen en daar had Geremew geen antwoord op. Farah won in 2:05.11 uur, dertien tellen voor Geremew.

De Japanner Suguru Osako kon met zijn derde plek flink cashen: met 2:05.50 liep hij het Japans record van 2:06.11 uur uit de boeken en dat levert hem namens een grote Japanse sponsor bijna een miljoen euro op. Kenneth Kipkemoi, winnaar van de marathon van Rotterdam, werd vierde.

De Keniaanse Brigid Kosgei won de wedstrijd bij de vrouwen en dat deed ze met een indrukwekkende solo. Kosgei finishte in 2:18.35 uur, de tiende tijd ooit gelopen door een vrouw.

NASCAR-beukpartij eindigt met gratis fietsen voor kinderen

De NASCAR-race op de roval van Charlotte eindigde een week geleden niet helemaal vreedzaam. Jimmie Johnson beukte leider Martin Truex in de allerlaatste bocht van de baan in een ultieme poging om de winst te pakken. Dat eindigde in tranen, voor Johnson waren zelfs zijn kampioenschapskansen verkeken.

Dat alles heeft nu toch nog voor wat leuke taferelen gezorgd. Johnson doet in zijn vrije tijd graag aan wielrennen en de crew chief van Truex, de baas van diens pitcrew, kwam dan ook met een uitdaging: om het een beetje goed te maken moest Johnson het team van Truex dan maar voorzien van een paar toffe fietsen, zo vond Cole Pearn.

Zo gezegd, zo gedaan. Op de Dover International Speedway, waar zondagavond geracet wordt, kwam zevenvoudig kampioen Johnson aan met twaalf fietsen....lichtblauwe- en roze kinderfietsjes, welteverstaan. Team Truex pakte dat prima op, zette de dingen keurig in elkaar en liep tijdens het weekeinde rond de baan om twaalf gelukkige kinderen van een splinternieuwe fiets te voorzien.

20 doden bij ongeval in Amerika

Afgelopen zaterdag zijn bij een ongeval waarbij een limousine betrokken was, zeker 20 mensen omgekomen. Het ongeval vond plaats in Schoharie in de staat New York. Op dit kruispunt gebeuren vaker ongevallen. Naast de dodelijke slachtoffers is er ook een onbekend aantal mensen gewond geraakt.

De limousine zou op een andere auto zijn gebotst die daar geparkeerd stond. In de auto zaten mensen die onderweg waren van een bruiloft naar de receptie. Een groot deel van de overledenen waren inzittenden van de limousine, ook zijn er dagjesmensen omgekomen die naar de herfstkleuren van de bomen aan het kijken waren. Het aantal gewonden is onbekend. De politie wil op dit moment niet meer informatie vrijgeven. 

Wozniacki wint tennistoernooi Beijing, Basilashvili verrast Del Potro

Tennisster Caroline Wozniacki heeft alweer haar 30e WTA-titel te pakken. De Deense nummer twee van de wereld was zondag in de finale van het toernooi van Beijing te sterk voor de Letse Anastasija Sevastova: 6-3, 6-3. Wozniacki blijft op de wereldranglijst op plek twee staan, Sevastova stijgt door haar finaleplek van de twintigste naar de twaalfde plaats.

Wozniacki wint in Beijing. (PRO SHOTS/Action Images)
Wozniacki wint in Beijing. (PRO SHOTS/Action Images)

Ook de mannen kwamen in de Chinese hoofdstad in actie en daar wist Nikoloz Basilashvili een fraaie titel bij te schrijven, zijn tweede van het jaar én zijn loopbaan. De Georgische nummer 34 van de wereld won zonder grote problemen van de mondiale nummer vier, de Argentijn Juan Martin Del Potro: 6-4, 6-4, waardoor Basilashvili stijgt naar de 23e plek op de wereldranglijst.

In Tokyo ging de eindstrijd tussen de Rus Daniil Medvedev en thuisfavoriet Kei Nishikori, die na zeven opeenvolgende verloren finales weer eens een toernooi hoopte te winnen. Dat zat er helaas voor het thuispubliek niet in tegen Medvedev, die simpelweg een maatje te groot was: 6-2, 6-4.

Søren Kragh Andersen de beste in Parijs-Tours, Terpstra tweede

Søren Kragh Andersen heeft Parijs-Tours op zijn naam geschreven. De 24-jarige Deen van team Sunweb was de slimste van een kopgroep van drie. Hij reed met nog tien kilometer te gaan weg bij Niki Terpstra en Benoit Cosnefroy en kwam solo over de meet in Tours. Terpstra sprintte in de achtergrond naar de tweede plaats, voor de jonge Fransman Cosnefroy.

In de 112e editie van Parijs-Tours werden een aantal grindwegen toegevoegd aan de wedstrijd, waardoor een massasprint niet meer realistisch was in de Franse klassieker. Sylvain Chavanel reed zijn laatste koers in zijn carrière en besloot er nog wat van te maken. De 39-jarige Fransman trok ten aanval en kreeg de Nederlander Brian van Goethem met zich mee. Ook Bernard Eisel, Thibault Guernalec, Emiel Vermeulen en Dries De Bondt zaten mee in de vroege vlucht. De voorsprong liep op naar meer dan zes minuten.

De voorsprong liep snel terug van de vluchters en bij het opdraaien van de eerste grindstrook, op vijftig kilometer van de streep, was het verschil nog maar twintig seconden. Terpstra trok hard door op een onverharde strook en ontstond er een groep van zeven renners: Terpstra, Kragh Andersen, Gilbert, Wallays, Madouas, Vanmarcke en Eenkhoorn. Sommige favorieten hadden de slag gemist en gingen in de achtervolging. Ze slaagde in hun opzet en met 35 kilometer was alles weer samen, alleen Kragh Andersen reed nog voorop. Terpstra zag het gevaar en reed naar de Deen van Sunweb toe. Ook Jelle Wallays wilde de spong naar voren maken, maar de Belg had net zoals veel renners te maken met materiaalpech.

Vanuit de achtergrond kwam Cosnefroy nog aansluiten bij de twee vooraan, maar de jonge Fansman reed niet volledig mee, doordat zijn kopman Naesen nog in de achtervolgende groep reed. Dat was tegen het zere been van Terpstra en bij een aanval van Kragh Andersen hield de Nederlander zijn benen stil. Ook Cosnefroy reageerde niet, waardoor Kragh Andersen naar de zege reed in de Frans klassieker. Terpstra won nog wel de sprint voor de tweede plaats voor Cosnefroy. Naesen werd op ruim een minuut vierde.

Uitslag Ajax - AZ

Ajax heeft zondag een zeer overtuigende zege geboekt op AZ. De Amsterdammers rekenden op eigen veld met 5-0 af met de Alkmaarders.

Ajax begon voortvarend aan de wedstrijd en Donny van de Beek opende al na drie minuten de score. De middenvelder werd vrijgespeeld door Dusan Tadic en schoot de bal onder de uitgekomen Marco Bizot door: 1-0. AZ, dat aanvallend onmachtig was, kreeg na een kwartier spelen via Marko Vejinovic een mogelijkheid, waar zijn schot André Onana in de problemen bracht. De Amsterdammers waren de dominante ploeg in de Johan Cruijff ArenA en dachten via Nicolas Tagliafico op 2-0 te komen, maar een prachtige omhaal werd gekeerd door Bizot.

In het restant van de eerste helft werd er niet meer gescoord, al kreeg Ajax via Kasper Dolberg en Tadic nog wel mogelijkheden. In de derde minuut na rust viel wel de tweede treffer van de wedstrijd te noteren. Een schot van Hakim Ziyech werd niet goed verwerkt door Bizot, waarna Dolberg attent reageerde en wist te scoren. Vier minuten later was het ook 3-0. Een schot van Daley Blind werd door Ricardo van Rhijn van richting veranderd en liet Bizot kansloos.

Ajax overklaste AZ volledig in de tweede helft en benadrukte dat in de 61ste minuut met de vierde treffer. Ziyech kapte twee AZ-verdedigers uit en schoot liet Bizot wederom vissen. De ploeg van Erik ten Hag ging op jacht naar meer doelpunten en Lasse Schöne was dichtbij de 5-0, maar schoot een vrije trap nipt over. De vijfde treffer viel zes minuten voor tijd alsnog. Ziyech gaf de voorzet, waar David Neres overstapte en Tadic beheerst kon afronden. In de slotseconden viel nog bijna de 6-0, waar Ziyech de bal op de paal schoot. De Marokkaan verliet met een hamstringblessure geblesseerd het veld.

Het betekent wederom een nederlaag voor AZ tegen de traditionele top-drie, waar het 19 van de laatste 22 wedstrijden verloor. De ploeg van John van den Brom staat na acht wedstrijden op de zesde plaats, waar Ajax tweede staat met vijf punten achterstand op koploper PSV.


Donny van den Beek juicht na het scoren van de 1-0 (Pro Shots / Marcel van Dorst)

AFC Ajax

5 - 0

AZ

 3' v.d.Beek
 48' Dolberg
 52' v.Rhijn (e.d)
 61' Ziyech
 84' Tadic
   
 
 Gele kaart: Huntelaar, Tagliafico, (AFC Ajax), Idrissi, Vejinovic, Hatzidiakos, (AZ)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.185
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Wöber (Schuurs/81)
Tagliafico
Schöne
v.d.Beek
Blind (Neres/70)
Ziyech
Dolberg (Huntelaar/60)
Tadic
  Bizot
Svensson
v.Rhijn
Koopmeiners
Ouwejan
Til
Vejinovic (Hatzidiakos/57)
A.Gudmundsson
Midtsjö
Idrissi
Johnsen

Ogier wint zinderende Rally van Wales, WK-strijd volledig open

Rallyrijder Sebastien Ogier heeft de Rally van Wales gewonnen, de elfde wedstrijd van het dertien rallies tellende WK. Het werd een zinderende strijd die pas in de 23e en laatste proef werd beslist in het voordeel van de Fransman en zijn navigator Julien Ingrassia.

Ott Tänak had in de tweede proef met zijn Toyota Yaris de leiding genomen in het klassement en had die na tien proeven nog altijd in handen, terwijl kampioenschapsleider Thierry Neuville op de tweede plek stond. Voor de Belg ging het in de elfde proef fout met zijn Hyundai i20: hij verloor bijna een minuut en viel terug naar de achtste plek.

Tänak in de problemen
Tänak had de leiding na vijftien proeven in handen met ruim veertig tellen voorsprong op zijn naaste belagers, maar in de zestiende proef sloeg het noodlot toe voor de Estse nummer twee in het WK: hij klom uit de auto, want er zat iets niet goed. Wat het precies was wist het team niet, maar het leverde Tänak veel tijdsverlies op, hoewel hij na wat troostende woorden van navigator Martin Järveoja wel weer verder ging.

Tänak verloor heel veel tijd en zou uiteindelijk als negentiende eindigen, ruim twintig minuten achter de winnaar. Na zijn pech nam Ogier de leiding over, maar hij had Tänak's Finse teamgenoten Jari-Matti Latvala en Esapekka Lappi slechts enkele tellen achter zich. Latvala kroop alsmaar dichterbij en met winst in de twintigste proef verschalkte hij de veelvoudig wereldkampioen zelfs.

Secondenstrijd
In de 21e proef ging de winst dan weer naar Ogier, waardoor hij met nog twee proeven te gaan welgeteld 0,2 seconden achter Latvala stond in het klassement, na bijna drie uur racen. In de laatste twee proeven liet Ogier dan zien waarom hij de wereldkampioen is: hij won ze allebei en pakte de winst in de rally met 10,6 seconden op Latvala en 35 tellen op Lappi.

In het WK gaat Neuville, die uiteindelijk nog keurig als vijfde wist te eindigen, nog altijd aan de leiding. Zijn marge is echter flink geslonken, want hij heeft nu nog maar zeven punten voorsprong op Ogier. Met twee rallies te gaan heeft Tänak met 21 punten achterstand ook nog kansen op de titel.

MMA-kampioen Mousasi kondigt einde carrière aan

Bellator-kampioen Gegard Mousasi heeft in een interview voor Omroep West uitgesproken dat hij nog maximaal één jaar wil vechten. Het contract van de Nederlandse Iraniër van Armeese afkomst bevat nog drie gevechten, maar daarna is het volgens de 33-jarige vechter genoeg geweest.

"Mixed Martial Arts is een gevaarlijke sport", aldus Mousasi die zegt vooral bang te zijn voor hersenschade, maar hij wil vooral meer tijd besteden aan zijn familie. "Er zijn leukere dingen dan elke dag met zwetende mannen rollen", grapte Mousasi, die een trainerspositie wel ziet zitten.

De in Leiden opgegroeide Mousasi, voormalig UFC-vechter, is middengewichtkampioen bij Amerikaans MMA-organisatie Bellator en hoopt ook nog eens voor eigen publiek te mogen vechten. Eerder gingen al geruchten dat Bellator in maart 2018 een gala in Nederland zou opzetten, maar met een populaire Nederlandse kampioen als Mousasi is dat commercieel gezien nóg aantrekkelijker, vandaar waarschijnlijk het uitstel.

Mousasi maakt de afspraak om te stoppen wel met enig voorbehoud. "Mocht ik alles winnen zonder blessures en ze bieden me heel veel geld dan is de verleiding heel erg groot, maar ik heb met mijn familie afgesproken om na drie wedstrijden te stoppen."


Gegard Mousasi in gesprek met TV West (Bron: Youtube)

Neptunus landskampioen honkbal na blunder Amsterdam

De honkballers van Curaçao Neptunus zijn voor het zesde jaar op rij kampioen van Nederland geworden. Ze wonnen vanmiddag de zesde wedstrijd in de Holland Series met 3-0 van L&D Amsterdam en kwamen zo op een beslissende 4-2 voorsprong.

De wedstrijd ging lang gelijk op. Zeven innings lang hadden de werpers de wedstrijd onder controle en werd er niet gescoord. In de achtste inning ging het echter helemaal fout voor Amsterdam. Neptunus had drie man op de honken maar er waren ook al twee man uit, waardoor Linoy Croes met een simpele vangbal een einde leek te maken aan de inning. Hij liet echter de bal vallen, de Rotterdammers scoorden drie punten en de wedstrijd was beslist.

Higuaín en Suso wijzen Milan de weg tegen hekkensluiter

AC Milan heeft z'n tweede competitiezege op rij te pakken. Voor eigen publiek werd het geplaagde Chievo met 3-1 verslagen.

Milan had halverwege al een comfortabele voorsprong in bezit. Na bijna een half uur spelen zorgde Gonzalo Higuaín van dichtbij voor de openingstreffer, op aangeven van Suso. De 24-jarige Spanjaard leverde zeven minuten later ook de assist voor het tweede doelpunt van Higuaín, waardoor het na drie kwartier in San Siro 2-0 stond.

De tweede helft was amper tien minuten oud toen Suso zijn hattrick van assists compleet maakte. Hij gaf de bal aan Giacomo Bonaventura, die van afstand via het been van een tegenstander raak schoot. Kort daarna deed Sergio Pellissier namens Chievo iets terug. Daar bleef het echter bij voor de Italiaanse hekkensluiter, die door een puntenstraf nog steeds op -1 staat.

AC Milan bezet nog altijd slechts de tiende plaats, maar de verschillen in de subtop van de Serie A zijn bijzonder klein. Nummer drie Lazio, dat zondagmiddag met 1-0 van Fiorentina won, heeft bijvoorbeeld maar drie punten meer dan Milan. De Rossoneri hebben bovendien een wedstrijd tegoed ten opzichte van veel concurrenten.

Uitslagen Serie A zondag
Genoa - Parma 1-3
AC Milan - Chievo 3-1
Atalanta Bergamo - Sampdoria 0-1
Lazio - Fiorentina 1-0
Napoli - Sassuolo 2-0
SPAL - Internazionale 1-2

Vos en Van der Poel winnen cross in Ronse

Zondag hebben Marianne Vos en Mathieu van der Poel de Hotondcross in het Belgische Ronse gewonnen. Onder zonnige weersomstandigheden kwamen beide solo over de finish.

Vos en haar landgenote Annemarie Worst gingen samen in de aanval. In de derde ronde wisten Alice Maria Arzuffi, Ellen van Loy en de Nederlandse Ceylin Del Carmen Alvardo aan te sluiten.

In de voorlaatste ronde ging Vos opnieuw in de aanval en nam een voorsprong van een kleine tien seconden. De overwinning kwam niet meer in gevaar en de 31-jarige renster boekte haar tweede overwinning van het seizoen. De strijd tussen Arzuffi en Worst voor de tweede plaats werd gewonnen door de Italiaanse.

In de openingsfase van de wedstrijd bij de mannen probeerden verschillende renners weg te komen. Niemand slaagde hierin en er vormde zich een kopgroep met Van der Poel, Wout van Aert, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Gianni Vermeersch, Joris Nieuwenhuis en Tom Meeusen.

Een aanval van Van Aert en Vanthourenhout werd gecounterd door Van der Poel. Ruim twee ronden voor het einde was het dan de Nederlander zelf die in de aanval ging. Deze aanval zou de beslissende blijken en Van der Poel won net als gisteren in Meulebeke de wedstrijd. In de sprint voor de tweede plaats versloeg Van Aert zijn landgenoot Vanthourenhout.

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Alice Maria Arzuffi (ITA)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
5. Ellen van Loy (BEL)
6. Kim Van de Steene (BEL)
7. Inge van der Heijden (NED)
8. Nikki Brammeier (GBR)
9. Sanne Cant (BEL)
10. Sophie de Boer (NED)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Michael Vanthourenhout (BEL)
4. Gianni Vermeersch (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Joris Nieuwenhuis (NED)
7. Jens Adams (BEL)
8. Nicolas Cleppe (BEL)
9. Michael Boros (CZE)
10. Marcel Meisen (DUI)

Mollema de beste in Gran Premio Bruno Beghelli

Bauke Mollema heeft de Gran Premio Bruno Beghelli op zijn naam geschreven. De Nederlander van Trek-Segafredo kwam solo over de streep in Monteveglio nadat hij op ruim twee kilometer ontsnapte uit een uitgedund peloton. Er werd niet direct gereageerd op Mollema, waardoor 31-jarige wielrenner wist te winnen. Carlos Barbero sprintte naar de tweede plaats op zes seconden, voor Manuel Belletti.

De traditionele vroege kopgroep bestond uit negen renners. Belangrijkste naam vooraan was de Belg Ben Hermans. In totaal kreeg de kopgroep vijf minuten voorsprong op het peloton, waar Bahrain Merida de controle behield. Het plaatselijke circuit bestond uit een ronde van 13,5 kilometer met daarbij de beklimming van Zappolino, een klim van anderhalve kilometer aan 5,3%. De renners moesten de ronde tien keer in totaal afleggen.

Op twee van het einde werd Hermans, de laatste vroege vluchter, gegrepen door de voorwacht van peloton. Daarna lag de koers weer open en dat zorgde ervoor dat Steven Kruijswijk in de aanval trok. De renner van LottoNL-Jumbo kreeg Mollema met zich mee. Ook Matteo Montaguti, Matteo Trentin, Egan Arley Bernal, Toms Skujins, Davide Ballerini en Francesco Gavazzi waren mee. Zij gingen met een voorsprong de slotronde in, maar werden aan de voet van de klim in de kraag gevat.

Op de slotbeklimming waren er meerdere aanvallen, maar het verschil werd nooit groot met het peloton. In het slot probeerde LottoNL-Jumbo het meerdere malen, maar ze de renners van de Nederlandse ploeg raakte niet weg. Mollema waagde op ruim twee kilometer van de streep zijn kans en er werd niet direct gereageerd op de 31-jarige Groninger. In het slot was er nog een valpartij in het peloton, wat ervoor zorgde dat samenwerking nooit goed op gang kwam.

Voor Mollema was dat ideaal en boekte zo zijn tweede overwinning van het seizoen, nadat hij in maart de tweede etappe won in de Italiaanse rittenkoers Settimana Internazionale Coppi e Bartali.

Uitslag Vitesse - Heracles Almelo

Vitesse heeft zich goed hersteld van de nederlaag van vorige week bij Feyenoord. De Arnhemmers wonnen overtuigend van Heracles Almelo.
 
Het feestje begon voor Vitesse al na iets meer dan tien minuten spelen. Navarone Foor zag ruimte om van buiten het strafschopgebied uit te halen en met links knalde hij de bal met een fraaie streep in de hoek. De thuisploeg bleef daarna aandringen, op zoek naar de tweede goal. Die viel vlak voor rust toen Oussama Darfalou met rechts een pass van Bryan Linssen afrondde.

Na de onderbreking probeerde Heracles de wedstrijd nog wel te kantelen en Brandley Kuwas zette doelman Eduardo aan het werk, maar de beste kansen waren opnieuw voor Vitesse. Halverwege de tweede helft was het duel beslist dankzij de tweede treffer van Darfalou, die vanuit een tegenaanval met links keurig raak schoot.

Een paar minuten later werd het zelfs nog 4-0. Lerin Duarte maakte in het strafschopgebied een overtreding op Alexander Büttner en de linkspoot knalde vervolgens zelf van elf meter raak in de benedenhoek. Vitesse staat daardoor nu zesde met twaalf punten, terwijl Heracles vierde blijft met vier punten meer.

Vitesse

4 - 0

Heracles Almelo

 11' Foor
 42' Darfalou
 66' Darfalou
 73' Büttner(pen)
   
 
 Gele kaart: Clarke-Salter, (Vitesse), Duarte, Osman, Dalmau, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.338
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: Büttner mist penalty (90+3)
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
v.d. Werff
Clarke-Salter
Büttner
Bero (Buitink/85)
Serero
Foor
ödegaard
Darfalou (Ali/90+2)
Linssen (Clark/90+2)
  Blaswich (Brouwer/46)
Breukers
Rossmann (Sama/54)
v.d. Buijs
v. Hintum
Duarte (Drost/81)
Osman
Merkel
Kuwas
Dalmau
Peterson

Uitslag Willem II - Feyenoord

Feyenoord is er op bezoek bij Willem II niet in geslaagd een overwinning mee naar huis te nemen. De Rotterdammers kwamen nog wel op voorsprong na een benutte penalty van Steven Berghuis, via Fran Sol kwam de thuisploeg alsnog langszij. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Willem II-speler Elmo Lieftink in duel met Feyenoord-speler Tonny Vilhena (Pro Shots / Kay Int Veen)

Willem II

1 - 1

Feyenoord

 85' Sol    73' Berghuis (pen)
 
 Gele kaart: Llonch, Lieftink, Meissner, Kristinsson, (Willem II), Malacia, Clasie, (Feyenoord)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.550
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis
Heerkens
Meissner (Croux/79)
Dankerlui
Lieftink
Crowley
Llonch (Kristinsson/ 79)
özbiliz (Saddiki/50)
Sol
Avdijaj
  Vermeer
St.Juste
Botteghin
v.d.Heijden
Malacia
Clasie
v.Persie (Toornstra/74)
Vilhena
Berghuis
N.Jörgensen
Larsson (v.Beek/81)

Arsenal dendert na rust over Fulham heen

Arsenal is weer drie punten rijker dankzij een prima overwinning op Fulham. De Londenaren hebben in de Premier League nu zes duels op rij gewonnen.

Op Craven Cottage boekte de ploeg van manager Unai Emery een ruime overwinning, al zag het daar halverwege nog niet naar uit. Net binnen het halfuur kwam Arsenal wel op voorsprong via Alexandre Lacazette, die vanuit de draai knap afrondde in de korte hoek. Fulham, dat deze jaargang pas één competitieduel won, kwam net voor de pauze echter langszij via een mooie stiftbal van André Schürrle.

In de tweede helft konden de bezoekers toch afstand nemen. Binnen vier minuten was het al raak toen Lacazette van buiten het strafschopgebied uithaalde en halverwege de tweede helft zorgde invaller Aaron Ramsey voor het hoogtepunt van de wedstrijd. De Welshman stond pas net op het veld toen hij na een prachtige counteraanval de bal achter zijn standbeen langs in de verre hoek kreeg.

Tien minuten voor tijd was het de beurt aan Pierre-Emerick Aubameyang, die eerder deze week ziek was en daarom ontbrak in de basis. Mesut Özil zat overigens niet bij de selectie vanwege rugklachten. Aubameyang scoorde met links uit een voorzet van Héctor Bellerín en in blessuretijd bepaalde hij na een steekpass van Ramsey de eindstand op 1-5.

Arsenal staat in de Premier League op achttien punten uit acht speelronden. The Gunners verloren alleen de eerste twee duels van dit seizoen, tegen Manchester City en Chelsea. Met de League Cup en Europa League meegerekend duurt de zegereeks van Emery en zijn mannen nu al negen wedstrijden.

Arsenal wint ook van Fulham. (PRO SHOTS/Action Images)
Arsenal wint ook van Fulham. (PRO SHOTS/Action Images)

Hardloper vindt leeuw in weiland

Uiteraard kun je van alles tegenkomen als je op zondagmorgen gaat hardlopen, maar een hardloper in de buurt van Westbroek (Utrecht) was behoorlijk verrast toen hij in een weiland een leeuw tegenkwam. Het ging om een leeuwenwelp van 4 á 5 maanden oud die was achtergelaten in een bench.

De man waarschuwde de politie en die schakelde dierenarts Peter Klaver uit Dodewaard in. Ook voor Klaver was het geen dagelijkse klus, maar "dieren onder de 100 kilogram, daar schrik ik niet zo van." Verrast was hij wel, aangezien het zo goed als nooit voorkomt dat er een jong leeuwtje gevonden wordt.

De welp is opgevangen door de Stichting Leeuw op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna waar hij goed wordt verzorgd. "Hij is heel erg gestresst, wat niet zo gek is als je weet dat ie langs de weg is gevonden", aldus een medewerkster.

"Hij lijkt gezond en is niet ondervoed. Hij zit nu bij ons in quarantaine en heeft heel veel rust nodig", zegt voorzitter Robert Kruijff van de Stichting Leeuw. "We laten hem even één op één met de verzorger. Ze gaan hem nu proberen vaste stukjes vlees te voeren." De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stellen een onderzoek in naar de herkomst van het dier.

NHL: Avs winnen ook tweede wedstrijd, assist Sprong niet genoeg voor Penguins

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben ook hun tweede wedstrijd in het nieuwe NHL-seizoen gewonnen. In eigen huis won de ploeg met 5-2 van de Philadelphia Flyers, onder meer door drie assists van Erik Johnson en twee goals van Colin Wilson.

De Pittsburgh Penguins gingen in eigen huis onderuit tegen de Montreal Canadiens. Daniël Sprong verzorgde wel een assist op Riley Sheahan, maar de Canadiens hadden op dat moment al vier keer gescoord en wonnen uiteindelijk met 1-5.

De Arizona Coyotes verloren met 0-1 van de Anaheim Ducks en hebben nu als enige ploeg nog altijd niet gescoord.

Uitslagen NHL zaterdag
New Jersey Devils - Edmonton Oilers 5-2
Buffalo Sabres - New York Rangers 3-1
Dallas Stars - Winnipeg Jets 5-1
New York Islanders - Nashville Predators 3-4
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 1-5
Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 2-1 SO
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 3-5
Minnesota Wild - Vegas Golden Knights 1-2 SO
St. Louis Blues - Chicago Blackhawks 4-5 OT
Arizona Coyotes - Anaheim Ducks 0-1
Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers 5-2
Calgary Flames - Vancouver Canucks 7-4

Jonathan Toews van de Chicago Blackhawks scoorde zijn vijfde hattrick (Bron: YouTube)

Uitslag FC Emmen - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen FC Emmen. De Limburgers toonden veel veerkracht.

Hoewel de thuisploeg iets beter aan de wedstrijd begon, duurde het even voordat er grote scoringskansen te noteren waren. Toch was het na 37 minuten raak; Anco Jansen zocht in de tegenaanval Alexander Bannink en hij kreeg de bal vanuit een moeilijke hoek in het doel. De poging van Bannink werd nog aangeraakt door Wessel Dammers, die daardoor een eigen goal op zijn naam kreeg.

Glenn Bijl kreeg een aardige mogelijkheid om de score uit te breiden en in de tweede helft was Fortuna aanvankelijk de bovenliggende partij. Branislav Ninaj kopte vanuit kansrijke positie naast. Op een ideaal moment wist Emmen vervolgens 2-0 te maken via invaller Jafar Arias. Hij kopte raak uit een vrije trap van Caner Cavlan.

Lang bleef die tussenstand niet staan, want Lisandro Semedo kreeg de bal tussen de benen van doelman Kjell Scherpen door in het Emmense doel: 2-1. Toen Bannink even later zijn tweede goal van de middag maakte, leek FC Emmen eindelijk de eerste thuiszege van dit seizoen in de Eredivisie te gaan pakken.

In de laatste tien minuten wist Fortuna zich echter toch weer op te richten. Eerst kopte Finn Stokkers raak en in blessuretijd was ook Jose Rodriguez trefzeker: 3-3. Fortuna Sittard komt daarmee op zeven punten en staat nu vijftiende, Emmen heeft een puntje meer en staat dan ook slechts één plek hoger.

Nick Bakker van FC Emmen in duel met Fortuna Sittard-speler Andrija Novakovich. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks
Nick Bakker van FC Emmen in duel met Fortuna Sittard-speler Andrija Novakovich. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks

FC Emmen

3 - 3

Fortuna Sittard

 37' Dammers (ed)
 66' Arias
 73' Bannink
   70' Semedo
 80' Stokkers
 90+1' Rodríguez
 
 Gele kaart: Bannink, Pedersen,Bijl,Klok, (FC Emmen), Ninaj, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.300
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Klok
Bakker
Veendorp
Cavlan
Bannink
Bijl
Ben Moussa (Siekman/84)
Chacon (Marinus/87)
A.Jansen
Pedersen (Arias/ 57)
  Koselev
Ciranni
Ninaj
Dammers
Ospitalieri (Pinto/46)
Rodríguez
El Messaoudi (Lamprou/46)
Smeets (Stokkers/76)
Semedo
Novakovich
Diemers

De opvolging van Pechtold: de kandidaten

Gisteren maakte Alexander Pechtold bekend te vertrekken als leider van D66. Dat doet natuurlijk de vraag rijzen wie hem gaat opvolgen. Nu, een dag later, draait de geruchtenmolen al op volle toeren. In dit artikel vindt u een overzicht van de meest genoemde kandidaten.

De jonge Kamerleden

Er zijn bij D66 een aantal jonge kamerleden die nadrukkelijk op de deur kloppen. Deze worden binnen de partij gezien als grote talenten die op termijn sleutelposities kunnen gaan vervullen in de top van de partij.

Rob Jetten

Rob Jetten
Rob Jetten (D66 persfoto)

Rob Jetten wordt door velen binnen D66 gezien als het grootste talent van de partij. Voordat hij in de kamer kwam was hij onder meer voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66 en fractievoorzitter, namens D66, in de gemeenteraad van Nijmegen.

Hij zit pas sinds 2017 in de kamer, maar heeft al van de meet af aan een zware portefeuille. Zo is hij woordvoerder democratische vernieuwing en klimaat, in die rol is hij ook mede-indiener van de Klimaatwet en indiener van de initiatiefwet deconstitutionalisering benoeming Commissaris van de Koning en burgemeester. Die beoogt op termijn een gekozen burgemeester mogelijk te maken. Allemaal belangrijke thema's voor D66. Ook noemde Pechtold hem onlangs "de beste specialist binnen mijn fractie".

Het grootste nadeel voor Jetten is zijn relatieve onervarenheid in de Haagse politiek, hij is pas een jaar Kamerlid. Komt het aftreden van Pechtold voor hem te vroeg? 

Jan Paternotte

Jan Paternotte (D66 persfoto)
Jan Paternotte (D66 persfoto)

Jan Paternotte is een ander jong talent binnen de fractie van D66. Voordat hij in de kamer kwam was hij leider van D66 in Amsterdam. Onder zijn leiding boekte D66 een grote overwinning en werd de grootste partij in Amsterdam. 

Net als Jetten kwam ook Paternotte in 2017 in de Kamer. Hij kreeg niet meteen een zware portefeuille, luchtvaart en integratie, maar werd wel campagneleider, een functie die vaak wordt gezien als opstapje naar een hoge functie binnen de partij. 

Wat in het voordeel spreekt van Paternotte is het feit dat hij in Amsterdam bewezen heeft succesvol een fractie te kunnen leiden en daarmee ook electoraal succes te boeken. Ook kan zijn ervaring als campainer hem helpen bij de leiderschapsverkiezing die ongetwijfeld gaat komen.

Sjoerd Sjoerdsma

Sjoerd Sjoerdsma (D66 persfoto)
Sjoerd Sjoerdsma (D66 persfoto)

De outsider binnen deze categorie is Sjoerd Sjoerdsma. Hij is iets ouder dan de andere twee, maar heeft ook wat meer ervaring op het Binnenhof. Voor dat hij de Kamer in ging was hij werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, als diplomaat. In die functie was hij onder meer werkzaam in Kabul en Jeruzalem.

In 2012 kwam hij in de kamer, vijf jaar eerder dan Jetten en Paternotte. Hij is onder andere woordvoerder buitenlandse zaken en internationaal strafhof, in die rol kreeg hij te maken met het politiek gevoelige MH17-dossier. Een kwestie waarin hij geen brokken heeft gemaakt. Ook het feit dat hij al enige jaren ervaring met zich mee draagt spreekt in zijn voordeel.

Wat niet in het voordeel spreekt van Sjoerdsma is dat hij zich enkel bewezen heeft op het gebied van buitenlandse zaken, een specialistisch stukje politiek. Een fractieleider moet veel meer een generalist zijn. De vraag is of D66 de gok aandurft. 

De tussenpausen

Het is goed mogelijk dat de D66-fractie hun jonge talenten nog wat meer wil klaarstomen voor een functie in de frontlinie en daarom eerst een tussenpaus kiest als nieuwe fractieleider. Een aantal namen worden genoemd voor deze rol, voornamelijk oudere, ervaren Kamerleden. Een van hen zou dan de fractie moeten leiden tot de eerstvolgende verkiezingen.

Pia Dijkstra

Pia Dijkstra (D66 persfoto)
Pia Dijkstra (D66 persfoto)

Pia Dijkstra, wie kent haar niet? Ze is een zeer ervaren Kamerlid, ze zit al ruim acht jaar in de Tweede Kamer. In die tijd werd zo vooral bekend als woordvoerder zorg. In die rol loodste ze onder meer de Donorwet door het parlement.  Ook was ze mede-indiener van het wetsvoorstel strekkende tot het verbod op weigerambtenaren.

Gezien haar leeftijd en ervaring, lijkt Dijkstra vooral een veilige keus voor de korte termijn.

Paul van Meenen

Paul van Meenen (D66 persfoto)
Paul van Meenen (D66 persfoto)

Een andere naam die rondzingt is die van Paul van Meenen. De 62-jarige onderwijswoordvoerder heeft voor zijn leeftijd weinig ervaring in de Haagse politiek, slechts zes jaar. Maar hij heeft wel veel ervaring als bestuurder, zo is hij tien jaar bestuursvoorzitter geweest van scholengemeenschap Spinoza in Den Haag. Ook was hij een van de vertrouwelingen van Pechtold.

Met Van Meenen zou D66 vooral kiezen voor iemand die op de winkel past, en tijd kopen voor het zoeken naar een echte opvolger voor Pechtold.

Kees Verhoeven

Kees Verhoeven (D66 persfoto)
Kees Verhoeven (D66 persfoto)

De laatste in deze categorie is Kees Verhoeven, de huidige vicefractievoorzitter. Verhoeven zit al acht jaar in de kamer en is daarmee, samen met Dijkstra, het langstzittende fractielid van D66. Ook hij is een vertrouweling van Pechtold. 

Hij is momenteel portefeuillehouder Europa, inlichtingendiensten, ICT, privacy en cyberveiligheid, marktordening en mededinging. Een rol waarin hij weleens negatief in de media is gekomen. Vooral rondom het inlichtingenwetreferendum van afgelopen voorjaar. Zal hem dit nog dwarszitten?

De kandidaat-partijleiders

Dan zijn we nu aan het einde gekomen van de kandidaat-fractieleiders. Maar dan zijn we er nog niet. Ook een aantal ministers worden genoemd als mogelijke nieuwe partijleider. Zij kunnen dinsdag echter niet tot fractieleider worden gekozen, dat is uiteraard voorbehouden aan Kamerleden. 

Sigrid Kaag

Sigrid Kaag (D66 persfoto)
Sigrid Kaag (D66 persfoto)

Sigrid Kaag is momenteel minister van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. Voordat ze minister werd heeft ze jarenlang gewerkt voor de VN als topdiplomaat. Zo leidde ze onder meer de vernietiging van chemische wapens in Syrië en werd ze zelfs genoemd als potentiele nieuwe secretaris-generaal. 

Haar internationale profiel en ervaring maken Kaag tot een goede kandidaat. Maar tegelijkertijd is het ook haar zwakte, want er zijn twijfels of ze wel genoeg Haagse ervaring heeft voor een rol als partijleider. Ook loopt ze tegen hetzelfde probleem op als Sjoerdsma. Ze heeft zich altijd begeven op het terrein van de buitenlandse politiek en internationale betrekkingen. Is ze wel voldoende generalist, is dan de vraag die rijst.

Maar de voornaamste vraag is momenteel: wil zeÜberhaupt?

Kajsa Ollongren

Kajsa Ollongren (D66 persfoto)
Kajsa Ollongren (D66 persfoto)

De huidige vicepremier van D66, Kajsa Ollongren is natuurlijk een logische naam wanneer het aankomt op opvolging van de partijleider. Ze deed ervaring op als bestuurder, als wethouder en later als vervangend burgemeester, in Amsterdam. Ook heeft ze Haagse ervaring als secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken. 

Wat in het nadeel van Ollongren spreekt is dat zij het gezicht was van het afschaffen van het referendum. Dat is een van de pijnlijkste maatregelen voor D66 in het regeerakkoord waarmee ze nog lang zullen worden geconfronteerd. Is Ollongren in staat van dit imago af te komen?

De outsider


Boris van der Ham

Boris van der Ham
Boris van der Ham

Veel genoemd is ook de naam van Boris van der Ham. Van der Ham is oud-Kamerlid en heeft in die rol tien jaar ervaring op het Binnenhof. Na zijn afscheid als Kamerlid heeft hij zich ontwikkeld tot kritisch lid van D66. Onlangs trok hij met zijn beweging "opwekking" nog langs alle afdelingen. Van der Ham ontkent dat dit iets te maken heeft met een gooi naar het partijleiderschap, maar sluit een terugkeer in de politiek niet uit. 

Een voordeel voor Van der Ham is dat hij geen enkele binding heeft met het huidige, niet populaire, kabinet. Mogelijk kan hierdoor het electorale verlies worden beperkt.

Conclusie

Dinsdag zal de fractie van D66 een nieuwe voorzitter kiezen. Veel zal hier van afhangen. Wordt het een nieuw talent of toch een tussenpaus? 

Stuttgart zet trainer Korkut op straat, Hinkel opvolger

Tayfun Korkut is niet langer de trainer van VfB Stuttgart. De teleurgestelde Duitse hekkensluiter meldt het nieuws zelf via de officiële kanalen.

Zaterdag ging de ploeg met 3-1 ten onder tegen Hannover 96 en dat bleek de druppel voor de clubleiding. Met slechts vijf punten uit zeven duels bezet Stuttgart de laatste plaats in de Bundesliga en dat terwijl de ambities juist torenhoog zijn. "Het gebrek aan verbetering en de negatieve resultaten hebben ons doen besluiten om deze stap te nemen."

Dat Korkut uitgerekend van zijn oude club het laatste zetje kreeg, maakt het extra wrang voor de Turks-Duitse oefenmeester. Hij stond sinds januari van dit jaar aan het roer bij Stuttgart en beleefde een zeer verdienstelijk slot van de competitie. Dit seizoen wilde het echter totaal niet vlotten, waardoor hij nu zijn congé krijgt. Opvolger Andreas Hinkel schuift door vanaf de Onder -23 van de club.

Tadic hamert bij Ajax op goede gewoonte van Guardiola

Dusan Tadic vindt het uiterst belangrijk om te hameren op het groepsgevoel bij Ajax. Dat is volgens hem één van de redenen voor het Europese succes.

Na iedere treffer maant hij zijn medespelers om de goal met de hele groep te vieren. Dat vindt hij noodzakelijk om een gevoel van saamhorigheid te creëren, legt hij uit in gesprek met de NOS. "Dat is heel belangrijk. Met het vieren van een doelpunt laat je zien dat je het samen doet."

Een wijze les die hij afkeek van niemand minder dan Pep Guardiola. "Dat was het eerste wat hij veranderde bij Manchester City. Hij liet de spelers een video zien waar zij aan het juichen waren", verhaalt Tadic. Dat deed men bij de Engelse topclub niet als een groep, doceerde de Spaanse succestrainer.

“Guardiola zei toen: 'Ik wil dat niet meer zien. Ik wil dat we samen het doelpunt vieren.' Ik denk ook dat het heel belangrijk is om dat te doen”, aldus Tadic. “Je krijgt dan een teamspirit en dat is heel belangrijk om duels te winnen. Soms zijn de spelers ver weg en dan moet je ze even roepen om het samen te vieren. Soms is dat nodig.”

Trainer Erik ten Hag is het daarmee eens. Hij geeft aan dat Tadic een belangrijke rol speelt bij Ajax en werkte samen met de Spaanse trainer bij Bayern München. "Ik heb wel een aantal dingen van Guardiola geleerd. Het mentale gedeelte en de teambuilding is ontzettend belangrijk. Het gaat niet alleen om de eerste elf, maar om de totale kleedkamer. Iedereen erbij betrekken. Dat zie ik nu zeker terug.”

Paniek in Groningen: "Kan loodzwaar seizoen worden"

Na weer een nederlaag is het humeur tot het vriespunt gedaald bij FC Groningen. Algemeen directeur Hans Nijland blijft strijdbaar en bezorgd.

De Trots van het Noorden ging met 1-0 ten onder bij ADO Den Haag en dat was alweer de zesde nederlaag van het seizoen. De club staat zeventiende in de Eredivisie en heeft slechts vier punten verzameld. Nijland vreest daarom voor een loodzwaar seizoen, maar van berusting is geen sprake, meldt hij bij de NOS. "Ik kan je vertellen, hier staat een ontzettend strijdbare directeur. Maar het is klip en klaar, het kan een loodzwaar seizoen worden, zo realistisch moet je zijn."

De ploeg van Danny Buijs greep afgelopen week nog een puntje tegen FC Utrecht, maar kon die lijn niet doortrekken tegen ADO. Een gezapige eerste helft resulteerde in een 1-0 achterstand via Elson Hooi en de kleine kansjes na rust leverden ook geen resultaat op, waardoor men wederom teleurgesteld afdroop. "Na deze serie wedstrijden hebben we vier punten en dat past niet bij een club als FC Groningen."

Toch wil hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Dat past hem niet, realisme wel. "Die kreet van malaise en crisis hebben de laatste weken wel vaker gehoord. Het is niet zo boeiend hoe je het noemt. Het is klip en klaar dat we zorgen hebben, dat is duidelijk. Dit hadden we niet verwacht", beaamt Nijland, die hamert op samenwerking binnen de selectie. “Met elkaar en voor elkaar. Ik zou niet weten hoe je het anders moet noemen op dit moment."

Een ontslag van trainer Danny Buijs is wat hem betreft geen oplossing. De coach heeft het zwaar in zijn eerste seizoen, maar Nijland ziet aanknopingspunten. “In de voorbereiding waren we positief en enthousiast over de selectie en de technische staf. En dat zijn we nog steeds, laat ik daar helder over zijn. Ik ben ervan overtuigd dat wij beter kunnen dan nu de stand op de ranglijst laat zien.”

Alcomobilist komt tot stilstand in tuin

Op zondagmorgen werden bewoners aan de Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost omstreeks 01.45 uur opgeschrikt door een harde knal. Toen zij gingen kijken, stond er een auto in een van de voortuinen. De auto was klaarblijkelijk van de weg geraakt, had een hek en een reclamebord meegenomen en was in het groen tot stilstand gekomen.

De bestuurder van de auto was niet op de plaats van het ongeval achtergebleven, maar was weggelopen. Toen de politie op zoek ging naar de bestuurder, meldde hij zichzelf. Het ging om een 32-jarige man uit de gemeente Medemblik. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. De man blies maar liefst 875 ug/l. Dat is vier maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Van Bommel ziet verbeterpunten ondanks evenaring record

Mark van Bommel heeft zijn eerste acht competitiewedstrijden als trainer van PSV gewonnen en evenaart daarmee het record van Eric Gerets uit 2000.

In Eindhoven was zijn ploeg zaterdagavond met 4-0 te sterk voor VVV-Venlo, maar toch ziet Van Bommel ruimte voor verbetering, legde hij uit voor de camera's van FOX Sports. Vooral de openingsfase had beter gemoeten. "We gooiden langzaam in, het was lamlendig. Daarna zijn we terug in de wedstrijd gekomen", analyseert de trainer.

Na een klein half uur opende Lozano de score, na uur trof aanvoerder Luuk de Jong doel en vijf minuten voor tijd was het de beurt aan invaller Guti om de derde goal op het scorebord te zetten. Lozano verzorgde in de blessuretijd het slotakkoord met zijn tweede van de avond.

"We hebben ons er onderuit gevoetbald e ndat heeft geresulteerd in een professionele overwinning", aldus Van Bommel. Hij geeft zijn elftal ondanks de matige start een dikke voldoende voor het duel met VVV. Als zijn ploeg na de interlandonderbreking ook van FC Emmen wint, gaat het record van Gerets definitief uit de boeken.

'Persvrijheid heeft grenzen' aldus Juncker

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft in een interview met een aantal Oostenrijkse kranten flink uitgehaald naar de pers en dan met name de Britse pers.

Juncker beschuldigde de pers van een totaal gebrek aan respect voor politici en gaf verbazingwekkend genoeg aan dat er 'grenzen aan de persvrijheid liggen'. De voorzitter, die in internationale media vaak onderwerp van spot en kritiek is, kon niet aangeven waar die grenzen dan zouden moeten liggen. Hij wilde journalisten echter wel aansporen om goed na te denken over 'waar zij vinden dat de grenzen liggen' en 'om privacy van betrokkenen te respecteren'.

Pikant werd het interview toen Juncker liet doorschemeren dat mensen moesten opstaan tegen onderdrukking van persvrijheid en dat politici zich niet moeten bemoeien met journalistiek.

Het is niet bekend hoeveel drankjes Juncker voor het interview gedronken had, maar in het verleden werd Juncker nog wel eens in bepaalde mate van dronkenschap aangetroffen, zoals hieronder vermoed wordt, tijdens een bijeenkomst van de NAVO.


Juncker dronken? (Bron: Youtube)

Volleybalsters ook veel te sterk voor Puerto Rico op WK

De Nederlandse volleybalsters zijn goed begonnen aan de tweede groepsfase op het WK in Japan. In Nagoya won Oranje de eerste wedstrijd van de tweede ronde met 3-0 (25-16, 25-15, 25-20) van Puerto Rico.

Oranje won alle vijf groepswedstrijden in de eerste ronde en nam die punten mee naar de tweede ronde, die uit twee poules van elk acht landen bestaat. De eerste drie van elke poule gaan door naar de volgende.

Nederland kende totaal geen problemen met Puerto Rico. Alleen in derde set bleef Puerto Rico enigszins in de buurt van Oranje, maar setwinst kwam nooit in gevaar voor de ploeg van bondscoach Jamie Morrison.

De Nederlandse volleybalsters spelen maandag tegen de Dominicaanse Republiek. Later spelen ze ook nog tegen Brazilië en Servië. Oranje hoeft in de tweede groepsfase alleen aan te treden tegen de ploegen waar nog niet eerder tegen gespeeld is.

In de poule staat Nederland op de tweede plaats. Oranje heeft een achterstand van één punt op Servië, dat al hun wedstrijden met 3-0 won. Nederland heeft één verliespunt omdat de Nederlandse ploeg in vijf sets won van Japan.

Meerdere drank- en drugsrijders opgepakt

Het is dit weekend flink raak met drank- en drugsrijders. Zaterdagavond reed een 32-jarige idioot al twee mensen dood op de A44. Er waren dit weekend nog meer idioten die zich onverantwoordelijk gedroegen. We zetten er een aantal op een rjijtje.

Venhuizen/Medemblik
Zaterdagmiddag ging een 37-jarige man uit Venhuizen er in zijn auto vandoor nadat hij in Onderdijk een aanrijding had veroorzaakt. De man kon worden aangehouden toen hij bij kasteel Radbout in Medemblik alleen nog water voor zich zag. De man reed in een personenauto door Onderdijk in de richting Medemblik. Vanuit tegengestelde richting kwam een andere personenauto, die een wegversmalling in reed. De verdachte kon niet meer op tijd remmen en raakte de tegenligger bij de wegversmalling. De man  bleef niet achter om de schade te regelen, maar ging er vandoor in de richting Medemblik.

De rit eindigde bij het parkeerterrein van Radbout. Hier loopt de weg dood. De bestuurder stapte uit en probeerde lopend weg te komen. Dit lukte niet omdat hij vast kwam te zitten in de hoek tussen het IJsselmeer en de ingang van de haven. Bij controle bleek de man alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 495 ug/l. Dat is ruim het dubbele van het toegestane maximum van 220 ug/l. Bovendien bleek hij al eerder te zijn gepakt tijdens het rijden onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Hoofddorp
Zaterdagmorgen moest een 23-jarige man uit Alphen aan de Rijn zijn rijbewijs inleveren nadat hij op de Hoofddorperdreef in Hoofddorp met zijn auto tegen de mast van een verkeerslicht was gereden. De man kon op eigen kracht uit zijn auto komen. Uit een adem- en een speekseltest bleek dat de man vermoedelijk alcohol en cocaïne had gebruikt. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Hier werd ook bloed van hem afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van alcohol en drugs. 

Purmerend
Zaterdagochtend omstreeks 10:50 uur werd de politie in Purmerend aangesproken door een vrouw. Zij had gezien dat de bestuurder van een personenauto knetterstoned rond zou rijden. De politie trof de bewuste auto aan op de Churchilllaan. De bestuurder, een 35-jarige Purmerender, bleek met zijn auto de hele breedte van de tweebaansweg nodig te hebben. Daarnaast reed hij vol gas door een rood licht.

Bij controle bleek de man alcohol te hebben gebruikt. De speekseltest wees bovendien uit dat hij vermoedelijk THC (werkzame stof uit hennep) en opium had gebruikt. Van de man is bloed afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van alcohol en drugs. Ook van deze man werd het rijbewijs ingevorderd.

Heerhugowaard
In de nacht van zaterdag op zondag hield de politie een 33-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats aan vanwege het rijden onder invloed van drugs en het voorhanden hebben van drugs en een wapen. Omstreeks 02:00 uur reed de vrouw over de Torenmolen. Bij controle bleek zij geen alcohol, maar wel mogelijk drugs te hebben gebruikt. De vrouw moest een bloedproef afleggen, maar weigerde hieraan mee te werken. De politie kan mensen niet dwingen mee te werken aan een dergelijk onderzoek, wel wordt het weigeren van een bloedproef aangemerkt als misdrijf.

Haar rijbewijs werd dan ook ingevorderd. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de rijvaardigheid van de vrouw. In de auto vond de politie een doosje met wit poeder (mogelijk cocaïne), een zakje met 40 vermoedelijk XTC-pillen en een doosje wiet. Ook bleek de vrouw een broodmes bij zich te hebben. De politie nam de auto, drugs en het mes in beslag.

MLB: Yankees trekken stand gelijk in Boston, Astros op 2-0

De honkballers van de New York Yankees hebben de tweede wedstrijd in de American League Division Series tegen de Boston Red Sox gewonnen. Op Fenway Park in Boston werd het 2-6 voor Didi Gregorius en zijn ploeg, waardoor het 1-1 staat in de best-of-5-serie.

Werper David Price van de Red Sox kreeg het gelijk stevig voor de kiezen: Aaron Judge sloeg een joekel van een homerun in de eerste inning, een homerun van Gary Sanchez en een rake klap van Andrew McCutchen in de tweede inning zorgden al voor 0-3, waarna Price vervangen werd.

In de vierde inning deden de Red Sox dankzij een homerun van Xander Bogaerts wat terug, maar Sanchez deelde de genadeklap uit in de zevende inning: hij ramde een 3-run homerun het stadion uit en hielp de Yankees zo definitief op weg naar de 6-2 zege.

De Houston Astros wonnen in de andere serie in de AL Division Series ook hun tweede thuiswedstrijd tegen de Cleveland Indians. Francisco Lindor had de Indians met een homerun op voorsprong gezet, maar homeruns van Marwin Gonzalez en Alex Bregman hielpen de Astros aan de 3-1 zege.

MLB play-offs zondag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-5)
22.35 Colorado Rockies - Milwaukee Brewers, National League Division Series, wedstrijd 3 (2-0 Brewers)
02.05 Atlanta Braves - Los Angeles Dodgers, National League Division Series, wedstrijd 3 (2-0 Dodgers)

Red Sox - Yankees (Bron: YouTube)

Vrachtwagen vol chemicaliën uitgebrand

De recherche is een onderzoek gestart nadat op de Offenbachlaan in Eindhoven een vrachtwagen vol met chemicaliën in brand werd gezet. De vrachtwagen stond vlakbij een flat en uit voorzorg werden daarom bewoners geëvacueerd.

Even voor 06:30 uur kwam de melding over de brand binnen. De vrachtauto bleek vol te staan met chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. Door de brand kwamen zoutzuurgassen vrij en dat kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Uit voorzorg werden dan ook zo’n twintig bewoners uit twaalf appartementen geëvacueerd. Ze kunnen tijdelijk terecht in een buurthuis, een stukje verderop.

Andere vrachtauto
Opvallend is dat er zaterdagavond ook al een vrachtauto met chemicaliën werd ontdekt op de Offenbachlaan. Dat gebeurde op zo’n 200 meter van de plek waar later de brand werd gesticht. Tegen middernacht werd de politie gewaarschuwd omdat er een chemisch goedje uit een vrachtauto zou lekken. Het bleek te gaan om XTC-afval. De recherche vermoedt een verband tussen beide zaken en is een onderzoek begonnen naar de dumpingen en de brand.

"Levensgevaarlijk"
Burgemeester Jorritsma reageert geschokt op de brand in de buurt van de flat: “Dit is een levensgevaarlijke actie van idioten in de drugsscene. Volstrekt roekeloos met grote risico’s voor omwonenden." Jorritsma brengt zondag een bezoek aan de locatie. Politiechef Frans Heeres sluit zich aan bij de woorden van Jorritsma: “De brutaliteit van deze criminelen in onacceptabel. Wij zullen er alles aan doen om ze te pakken”, zo zegt hij in een eerste reactie.

Vrachtwagen vol chemicaliën uitgebrand (Foto: Politie.nl)
Vrachtwagen vol chemicaliën uitgebrand (Foto: Politie.nl)

Beveiliging en politie grijpen in na titelgevecht UFC 229

Khabib Nurmagomedov liet zien waarom hij al 27 gevechten ongeslagen is. In een dominante overwinning versloeg hij de arrogante Conor McGregor op alle fronten van het spelletje.

Na afloop liet de Dagestani zien dat de trash talk van McGregor toch diep in de ziel van Nurmagomedov sneed. Beledigingen van de Ier op het geloof, vrienden, familie en talent van Nurmagomedov brachten de Dagestani van slag. Op het moment dat McGregor in de vierde ronde lafjes aftikte, nadat een kaakklem van Nurmagomedov muurvast zat, begon de chaos.

The Eagle liet zich uitdagen door een trainingsmaatje van McGregor en sprong de octagon uit om Dillon Danis een paar klappen te verkopen. Het team van Nurmagomedov maakte het nog erger door McGregor in de octagon aan te vallen, terwijl hij nog aan het bijkomen was van zijn zware verlies. Boontje komt om zijn loontje zou je zeggen. McGregor werd door beveiliging ontzet en leek geschokt rond te lopen.

Geen kampioensgordel
UFC-directeur Dana White weigerde de kampioensgordel uit te reiken aan de winnaar, volgens hem was er te veel gebeurd, maar toch werd Nurmagomedov officieel tot winnaar uitgeroepen. "Drie teammaatjes van Khabib zijn gearresteerd en Khabib kan nu problemen ondervinden met het verkrijgen van een visum voor de VS. We weten niet wanneer Khabib zijn titel kan gaan verdedigen."

Team McGregor reageerde ook en zij leken geen groot punt van te maken van de chaos. "Prima gevecht, mooi technisch gevecht en spannend tot aan het einde. Dát maakt MMA zo'n mooie sport, zonde van het einde. Op naar de volgende."

Verklaring Nurmagomedov
De kampioen verontschuldigde zich en verklaarde tijdens de afsluitende personferentie dat hij zich heeft laten meeslepen door de trash talk van de Ier. "Ik wil deze sport veranderen. Praat geen onzin meer over je tegenstander, onzin over zijn vader, religie. Je kan niet liegen over religie en afkomst."

"Hij praat over mijn afkomst, hij praat over mijn religie, hij praat over mijn vader. Waarom heeft iedereen het over dat ik over het hek spring?"

Volledige uitslag UFC 229

Nurmagomedov verslaat McGregor na opgave (rear naked choke, ronde 4)
Ferguson verslaat Pettis via TKO (gebroken hand, ronde 2)
Reyes verslaat Saint Preux na jurybesluit (30-27 x3)
Lewis verslaat Volkov door KO (stoten, ronde 3)
Waterson verslaat Herrig na jurybesluit (30-26, 29-28, 30-27)
Formiga verslaat Pettis na jurybesluit (30-26, 29-28 x2)
Luque verslaat Turner door KO (stoten, ronde 1)
Ladd verslaat Evinger door TKO (stoten, ronde 1)
Holtzman verslaat Patrick door KO (ellebogen, ronde 3)
Kunitskaya verslaat Lansberg na jurybesluit (30-27 x3)
Lentz verslaat Maynard door TKO (vernietiging, ronde 2)
Martin verslaat LaFlare door KO (stoten, ronde 3)

Moto2-coureur Bagnaia slaat toe in Thailand, eindelijk punten Bendsneyder

Francesco Bagnaia heeft in de strijd om de wereldtitel in de Moto2 een flinke slag geslagen. De Italiaan won op het Chang International Circuit de Grand Prix van Thailand en zag naaste concurrent Miguel Oliveira op de derde plek eindigen, waardoor Bagnaia nu meer dan het puntenaantal van één zege voorsprong heeft.

Bij de start pakte polesitter Lorenzo Baldassarri gelijk de leiding en al snel was hij onderdeel van een kopgroep. Daarin reden ook Francesco Bagnaia en KTM-coureurs Miguel Oliveira en Brad Binder, waardoor de kopgroep bestond uit de hele top-4 in de WK-stand. Baldassarri maakte al snel een foutje en zakte zo weg naar de achtervolgende groep, terwijl Luca Marini niet veel later juist vooraan de aansluiting vond.

Voor de nummer vijf in het WK, Alex Marquez, was het snel voorbij: hij gleed onderuit, net als Baldassarri niet veel later. Bagnaia, Oliveira en Binder konden weer een gaatje slaan, Marini kreeg daarachter gezelschap van Fabio Quartararo. Met een dikke handvol ronden te gaan leek Bagnaia zijn slag te slaan: hij reed langzaam maar zeker weg bij de KTM-mannen, waar Binder zijn voor de titel strijdende teamgenoot Oliveira niet echt aanviel.

Marini had ondertussen een heerlijk tempo te pakken, sloot aan bij de KTM-coureurs en nestelde zich zelfs tussen Oliveira en Binder. Bagnaia kon onbedreigd naar de winst rijden, Marini verschalkte zelfs Oliveira nog en eindigde zeer knap op de tweede plek, voor de Portugees. In de titelstrijd heeft Bagnaia nu 28 punten voorsprong op Oliveira.

Bo Bendsneyder kende voor de verandering eens een aardige race en reed zich naar de veertiende plek. Dat leverde de Rotterdammer eindelijk zijn eerste twee puntjes op van het Moto2-seizoen, waarin hij er in zijn debuutjaar vrijwel geen moment aan te pas is gekomen.

Drank- en drugsrijder veroorzaakt dodelijk ongeluk

Op zaterdagavond vond er een verkeersongeval plaats op de A44 tussen Oude Wetering en Nieuw-Vennep waarbij twee personen om het leven kwamen, een 66-jarige man en zijn 62-jarige vrouw uit Houten. Een derde persoon raakte gewond.

Omstreeks 18:40 uur kreeg de politie melding van een ernstig ongeval op de A44. Ter plaatse trof de politie vier auto’s aan die bij een aanrijding betrokken waren geweest. Twee inzittenden van een ernstig beschadigde auto werden gereanimeerd. Zij overleden echter ter plaatse aan hun verwondingen. Een derde persoon raakte gewond en werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens eerste getuigenverklaringen zou een auto bij een inhaalmanoeuvre eerst een auto hebben geraakt en vervolgens achterop de auto van het dodelijk gewonde paar zijn gereden. Hun auto was doorgeschoten en tegen een andere personenauto geklapt.

De bestuurder van de inhalende auto was uitgestapt en naar een bouwland weggerend. De politie stelde met behulp van een diensthond een onderzoek in, in een veld met koolzaad. De verdachte, een 32-jarige man uit Oegstgeest, lag op zijn buik tussen de planten toen hij werd gevonden. Bij controle bleek hij alcohol te hebben gebruikt.

Ook testte hij positief op het gebruik van cocaïne, amfetamine en methamphetamine. Van de verdachte is bloed afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van alcohol en drugs. De auto van de verdachte is in beslag genomen.

Marquez wint GP van Thailand na zinderende slotronde

Marc Marquez heeft zondag de eerste Grand Prix van Thailand in de MotoGP gewonnen. De regerend wereldkampioen moest tot en met de laatste bocht strijden om titelrivaal Andrea Dovizioso van het lijf te houden, maar verstevigde uiteindelijk zijn leidende positie in het WK. 

Polesitter Marquez kende een prima start en nam de leiding, voor Valentino Rossi, Dovizioso, Cal Crutchlow, Maverick Viñales, Johann Zarco, Jack Miller en de Suzuki's van Andrea Iannone en Alex Rins. Rossi viel al in de eerste ronde aan, maar dat leverde nog geen succes op.

Na vier ronden lukte het Rossi wel: Marquez bood weinig tegenstand en Il Dottore zette zijn Yamaha er voorbij. Ook Dovizioso kon zonder grote problemen langs Marquez, die Crutchlow en Viñales niet ver achter zich had, terwijl Zarco en Miller de eerste achtervolgers waren.

Na tien ronden vormden Rossi, Dovizioso, Marquez, Crutchlow en Viñales nog altijd de kopgroep, daarachter was Pedrosa aangesloten bij Zarco en Rins. Dovi liet even de snelheid van zijn Ducati zien en knalde voorbij Rossi, die ook Marquez langszij zag komen.

Dovizioso leek het tempo even op te schroeven, maar dat viel wel mee. De drie achtervolgers sloten zelfs aan, waardoor de volledige top-8 halverwege nog bij elkaar reed. Met tien ronden te gaan ging het tempo dan wel omhoog, waardoor Dovizioso, Marquez en Rossi een gaatje konden slaan.

Viñales wist Crutchlow net op tijd te passeren om nog mee te kunnen met de voorste drie, terwijl Dani Pedrosa daarachter ook weer eens lekker mee kon komen...tot hij zeven ronden voor het einde onderuit gleed en de hoop op eindelijk een écht goed resultaat zag vervliegen.

In de slotronden werd het mes volop tussen de tanden gezet door vooral Marquez en Dovizioso. Rossi moest afhaken, maar zijn Yamaha-teamgenoot Viñales kon wel de aansluiting houden. Door het onderlinge gedoe tussen de twee koplopers kon ook Rossi toch nog weer aanhaken.

De slotronde leverde weer een prachtige strijd op. Marquez pakte de leiding, Dovizioso trok in de laatste bocht nog eens alles uit de kast om er onderdoor te komen, zonder succes. Marquez won, voor Dovizioso en Viñales, die een laatste aanval van Rossi af kon slaan.

Skybound Games gaat Telltale's The Walking Dead afmaken

Na het sluiten van Telltale Games werd ook de ontwikkeling van The Walking Dead: The Final Season stopgezet. Met nog twee afleveringen in het laatste seizoen te gaan leek het einde van het verhaal aan ons voorbij te gaan. Telltale gaf al snel aan te zoeken naar een oplossing en die is gevonden.

Skybound Games gaat de game afmaken. De bedoeling is dat de originele developers van The Walking Dead, die hun baan kwijt raakten bij Telltale, de boel gaan afmaken. Verdere details ontbreken nog, maar het is goed nieuws voor fans van de serie. Het einde van het verhaal van Clementine is hiermee weer in zicht gekomen.

2 agenten gewond bij eenzijdig verkeersongeval

Bij een eenzijdig verkeersongeval raakten twee politiemensen licht gewond. Het ongeval vond plaats op de Purmerenderweg in Zuidoostbeemster. Omstreeks 01:05 uur was een politieauto onderweg naar een melding van een brand. Op de Purmerenderweg ter hoogte van de oprit naar de N244 was de auto van de weg geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen. Het voertuig had zichtbaar zware schade aan de voorzijde.

De 37-jarige bestuurder kon op eigen kracht het voertuig verlaten. Aangezien de verwondingen van de 30-jarige passagiere zich aanvankelijk ernstig aan lieten zien, werd de politieauto door de brandweer open geknipt. De agente zat overigens niet bekneld.

Beide slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek er geen sprake te zijn van ernstig letsel. Beide politiemensen zijn ter observatie opgenomen. Een onderzoek wordt ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De Brit leidde met zijn Mercedes van start tot finish. Valtteri Bottas eiste de tweede plek voor zich op, voor Max Verstappen die na een enerverende beginfase net als vorig jaar op Suzuka op het podium stond.

Hamilton vertrok van de eerste positie en behield na de eerste bocht deze plek, voor Bottas en Verstappen. Daarachter kende Sebastian Vettel een goede start door snel door te schuiven van acht naar zes. Ook Romain Grosjean ging er snel aan, waardoor Vettel al op de staart van teamgenoot Kimi Räikkönen zat.

Aan het eind van de eerste ronde verremde Verstappen zich bij de chicane en kwam naast Räikkönen de baan weer op. De Nederlander raakte de Ferrari van de Fin die hierdoor het gras op moest. Verstappen kreeg vijf seconden straf. Vettel profiteerde door Räikkönen te passeren. Iets verder naar achteren blokkeerde Kevin Magnussen de Sauber van Charles Leclerc op het rechte stuk van start/finish, waardoor de auto's elkaar raakten. Magnussen liep een lekke achterband op, Leclerc moest naar binnen voor een nieuwe neus. Magnussen had meer tijd nodig richting pits en verloor onderweg diverse onderdelen, waardoor een safety car naar buiten moest komen.

Nadat de safety car na zeven ronden naar binnen was gegaan kwam het veld weer op gang. Snel hierna waagde Vettel in Spoon een inhaalpoging bij Verstappen. Omdat hier geen ruimte was raakten de bolides elkaar. Verstappen ging wijd, maar behield plek drie, Vettel spinde en kon achteraan aansluiten. Opmerkelijk genoeg vonden de stewards de actie van Vettel niet strafwaardig, terwijl ze in de beginfase naast Verstappen ook Fernando Alonso en Lance Stroll op de bon geslingerd hadden.

Daniel Ricciardo reed ondertussen overal tussendoor en sloop met zijn Red Bull gestart vanaf plek vijftien de top vijf binnen. De Australiër had op zijn zachte banden het tempo er goed in zitten en was na zeventien ronden flink sneller dan de voor hem rijdende Verstappen en Räikkönen. Die laatste kwam snel hierna binnen voor nieuwe banden. De Fin viel terug in verkeer en dat gaf Verstappen enkele ronden later de mogelijkheid om te stoppen, zijn straf in te lossen en voor Räikkönen weer het asfalt op te komen. Ook Ricciardo wist zich na zijn stop nog voor de Ferrari te wurmen.

Na de stops reed Verstappen het gat met de voor hem rijdende Bottas langzaam maar zeker dicht en kwam in de slotfase meermalen binnen een seconde van de Fin. Tot een echte aanval kwam het echter nooit. Voor Hamilton was er geen vuiltje aan de lucht en de kampioenschapsleider won dan ook eenvoudig voor Bottas en Verstappen. Ricciardo werd vierde, voor Räikkönen en Vettel die een inhaalrace afsloot op plek zes. Sergio Perez eindigde als zevende, Grosjean werd achtste, voor Esteban Ocon en Carlos Sainz. Laatstgenoemde giste in de slotfase het laatste punt uit de handen van Pierre Gasly.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:27:17.062
2 V. Bottas Mercedes +12.919
3 M. Verstappen Red Bull +14.295
4 D. Ricciardo Red Bull +19.495
5 K. Räikkönen Ferrari +50.998
6 S. Vettel Ferrari +1:09.873
7 S. Pérez Force India +1:19.379
8 R. Grosjean Haas +1:27.198
9 E. Ocon Force India +1:28.055
10 C. Sainz Jr. Renault +1 ronde
11 P. Gasly Toro Rosso +1 ronde
12 M. Ericsson Sauber +1 ronde
13 B. Hartley Toro Rosso +1 ronde
14 F. Alonso McLaren +1 ronde
15 S. Vandoorne McLaren +1 ronde
16 S. Sirotkin Williams +1 ronde
17 L. Stroll Williams +1 ronde
DNF C. Leclerc Sauber +15 ronden
DNF N. Hulkenberg Renault +16 ronden
DNF K. Magnussen Haas +45 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 331
2 Sebastian Vettel Ferrari 264
3 Valtteri Bottas Mercedes 207
4 Kimi Räikkönen Ferrari 196
5 Max Verstappen Red Bull 173
6 Daniel Ricciardo Red Bull 146
7 Sergio Perez Force India 53
8 Kevin Magnussen Haas 53
9 Nico Hülkenberg Renault 53
10 Fernando Alonso McLaren 50
11 Esteban Ocon Force India 49
12 Carlos Sainz Jr. Renault 39
13 Romain Grosjean Haas 31
14 Pierre Gasly Toro Rosso 28
15 Charles Leclerc Sauber 21
16 Stoffel Vandoorne McLaren 8
17 Lance Stroll Williams 6
18 Marcus Ericsson Sauber 6
19 Brendon Hartley Toro Rosso 2
20 Sergey Sirotkin Williams 1


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 538
2 Ferrari 460
3 Red Bull 319
4 Renault 92
5 Haas 84
6 McLaren 58
7 Force India 43
8 Toro Rosso 30
9 Sauber 27
10 Williams 7

Woningnood voor studenten in Amsterdam bereikt recordhoogte

Studenten die al weken op de bank van vrienden slapen, elke dag lange afstanden reizen of zelfs moeten stoppen met hun studie. Dat is het gevolg van een tekort aan bijna 16.000 studentenwoningen in Amsterdam, volgens AT5. De gemeente heeft de ambitie om voor deze groep de aankomende vier jaar opnieuw 10.500 woningen bij te bouwen, maar de vraag is waar?

Het bijbouwen van zo veel woningen gaat een enorme opgave worden en daarom wordt er door de gemeente ook gekeken naar omliggende gemeenten als Amstelveen en Zaandam. Bij campus Uilenstede in Amstelveen is er plek om in ieder geval 2.500 woningen bij te bouwen, maar het Rijk houdt dat tegen.

Uilenstede is met ongeveer 3.500 bewoners de grootste studentencampus van Noord-Europa. Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en zelfs wethouder Laurens Ivens (Wonen) hebben er gewoond. "Het was heel leuk om er te wonen als student. Het is toch lekker om een eigen ruimte te hebben om te wonen en tussen andere studenten is ook wel gezellig", vertelt Ivens.

Geen extra studentenwoningen
Ivens gunt dat andere studenten ook, alleen mag de campus niet meer groeien. Al jaren probeert de gemeente Amstelveen om in de kantorenwijk Kronenburg extra studentenwoningen bij te bouwen. Een ideale plek zou je denken omdat meer dan de helft van de kantoren leeg staat en het andere deel al gesloopt is. 

Het ministerie verwees eerdere bouwplannen naar de prullenbak omdat de woningen pal onder een aanvliegroute van Schiphol komen te liggen. Dat zou niet veilig zijn en slecht voor de gezondheid. Zo zouden jongeren er gehoorschade aan over kunnen houden. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat het 'zeer onwaarschijnlijk' is dat de studenten nadelige gezondheidseffecten ondervinden van de laag overvliegende toestellen. 

Wel hotels
Daarnaast is het opvallend dat op dezelfde plek wel hotels mochten komen waar elke nacht honderden mensen slapen in leegstaande kantoren. "Ik kan het ook niet uitleggen waarom er in dat gebouw geen mensen mogen wonen", zegt wethouder Ivens. Hij sluit zich nu aan bij de strijd van Amstelveen om het plan toch door te voeren om zo aan de vraag te voldoen.

ASVA Studentenunie
Amsterdam kende in 2014 nog een tekort aan 10.500 studentenwoningen, dat in 2016 groeide naar 12.000. Dat is inmiddels opgelopen naar 16.000 woningen. De nood was nog nooit zo hoog, merkt ook de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA).

"Dat betekent dat er dus heel veel studenten zijn die elke dag meerdere uren moeten reizen, nog bij hun ouders wonen terwijl ze eigenlijk zelfstandig willen wonen of er zijn bijvoorbeeld ook veel internationale studenten die nu op de bank slapen bij vrienden of teruggaan naar hun eigen land omdat ze hier niet meer kunnen studeren op deze manier", vertelt Alba van Vliet, voorzitter van ASVA Studentenunie.

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

In de zuidoostelijke helft van het land is er veel bewolking, maar het is vrijwel overal droog. Van het noordwesten trekken opklaringen het land binnen en op veel plaatsen wordt het een zonnige dag. De maximumtemperatuur komt uit op 16°C. De noordoostenwind is aanvankelijk nog matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, maar neemt geleidelijk af naar zwak tot matig.

Komende nacht is er weinig bewolking en plaatselijk ontstaan mistbanken. De minimumtemperatuur ligt tussen 8°C in het noordelijk kustgebied en ongeveer 1°C landinwaarts. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. In het noordelijk kustgebied is de wind zuid tot zuidwest en overwegend matig.

Morgen overdag is het droog en zonnig, wel zijn er velden sluierbewolking. In het Waddengebied is er in de middag wat meer bewolking. De middagtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig. In het zuiden is de wind zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Amsterdam by night (Foto: DJMO)
Amsterdam by night (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Volleyballers Lycurgus openen seizoen met winst, Sneek gelijk onderuit

De Eredivisie in het Nederlandse volleybal is weer begonnen met een volledige speelronde. Bij de mannen kwam het Groningse Abiant Lycurgus niet in de problemen: de regerend landskampioen rekende in drie sets af met Advisie/SSS.

De verliezend finalist van vorig jaar, het Doetinchemse Orion, begon eveneens uitstekend. De ploeg ging op bezoek bij Draisma Dynamo in Apeldoorn en de topper leverde gelijk spanning op. De winst ging in vijf sets naar Orion, dat de spannende laatste set met 16-18 won.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Coníche Zwolle 3 Zaanstad 1
(25-20,20-25,25-19,25-19)

VoCASA 3 SV Land Taurus 1
(25-22,16-25,25-21,25-20)

Sliedrecht Sport 3 Talentteam 2
(25-14,20-25,25-20,22-25,15-12)

Abiant Lycurgus 3 Advisie/SSS 0
(25-15,25-16,25-13)

Draisma Dynamo 2 Achterhoek Orion 3
(14-25,22-25,25-13,25-18,16-18)

Bij de vrouwen stond er gelijk een verrassing op de uitslagenborden. VC Sneek trok naar Twente voor een duel met Springendal/Set-Up '65 en ging daar zowaar met 3-1 onderuit. Landskampioen Sliedrecht begon met een keurige zege bij Pharmafilter US in Amsterdam, terwijl de verliezend finalist van vorig jaar, Dros-Alterno, thuis in Apeldoorn pijnlijk onderuit ging tegen Eurosped uit Oldenzaal.

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Springendal/Set-Up'65 3 VC Sneek 1
(25-16,20-25,25-20,25-14)

Pharmafilter US 0 Sliedrecht Sport 3
(13-25,24-26,18-25)

Fast Flamingo's 3 Apollo 8 2
(25-21,25-20,22-25,18-25,15-8)

Regio Zwolle 3 Talentteam 1
(25-11,22-25,25-14,26-24)

Dros-Alterno 0 Eurosped 3
(17-25,14-25,23-25)

Donk kopt Galatasaray in slotfase naar de winst

Galatasaray heeft zaterdagavond met grote moeite drie punten gepakt in de Süper Lig. Op bezoek bij Antalyaspor pakte de koploper pas in de slotminuten de winst.

Veel actie was er wat betreft doelpogingen niet: Antalyaspor liet welgeteld nul schoten op doel noteren, Galatasaray kwam niet verder dan zeven stuks. Coach Fatih Terim besloot Donk in de 85e minuut in te brengen voor Henry Onyekuru en dat was een strakke wissel, zo bleek.

De Nederlander stond nog maar net in het veld toen Mariano een vrije trap mocht nemen, die door Donk achter de Belgische keeper Ruud Boffin van Antalyaspor werd gekopt: 0-1.

Titelkandidaten onderuit in slotbocht Moto3 Thailand

Fabio Di Giannantonio heeft in de Moto3 de Grand Prix van Thailand gewonnen. Het is de tweede zege uit de carrière van de Italiaan, die daarmee zijn titelkansen alleszins in leven wist te houden.

Polesitter Marco Bezzecchi pakte de leiding en kreeg de twee andere jongemannen van de eerste rij achter zich aan: Kazuki Masaki en Jaume Masia, terwijl onder meer ook Tony Arbolino en Fabio Di Giannantonio gelijk goed aan konden sluiten. 

In de voorste gelederen ging het al snel fout met twee van de meer onstuimige factoren: Albert Arenas kegelde Darryn Binder onderuit, wat voor de Zuid-Afrikaan reden was om Arenas uitgebreid zijn middelvinger te tonen. 

Op de lange rechte stukken van het Thaise circuit was het nauwelijks mogelijk om grote verschillen te maken en dat resulteerde erin dat de kopgroep halverwege de race nog altijd uit een kleine twintig man bestond. Bezzecchi had de leiding, voor Ayumu Sasaki en Lorenzo Dalla Porta.

Voor Sasaki was het snel klaar: de Japanner gleed onderuit, waarna Dennis Foggia de leiding over kon nemen. Het was een matige ronde voor de Japanse fans, want ook de sterk rijdende Masaki schoof tegen het asfalt na een aanvaring met kampioenschapsleider Jorge Martin.

Bezzecchi en Dalla Porta pakten de leiding bij het ingaan van de slotronde, maar Di Giannantonio en Enea Bastianini zaten hen op de hielen. Di Giannantonio nam de kop in handen en sloeg ook gelijk een gaatje, wat precies genoeg bleek om hem de zege op te leveren, voor Dalla Porta.

De derde podiumplek ging naar Foggia, zijn eerste podiumplek ooit in de GP's, maar de aandacht was vooral op de laatste bocht gericht: Bastianini, de nummer vier in het WK, schoffelde Bezzecchi, de nummer twee in de strijd, onderuit.

Martin eindigde zo als vierde en werd ineens de grote winnaar: in het WK heeft hij plotseling 26 punten voorsprong op Bezzecchi, terwijl Di Giannantonio op 29 punten van de Spanjaard staat.

Honkballers Neptunus op matchpoint in Holland Series

De honkballers van het Rotterdamse Curaçao Neptunus hebben in de Holland Series tegen de L&D Amsterdam Pirates een 3-2 voorsprong genomen. De ploeg won thuis voor de derde keer op rij en heeft een 0-2 achterstand zo omgebogen naar 3-2: matchpoint dus.

Dankzij hits van Dwayne Kemp kon Benjamin Dille in de eerste innings twee runs scoren, terwijl Darryl Collins teamgenoot Shaldimar Daantji over de thuisplaat sloeg. Linoy Croes deed namens Amsterdam nog wel wat terug in de zevende inning dankzij een hit van Rashid Gerard, maar het was niet genoeg.

De startende werper van Amsterdam, Kevin Heystek, werd acht innings lang op de heuvel gehouden, alvorens Maickel Rietel hem af kwam lossen. Heystek kreeg veertien honkslagen te verwerken, Neptunus-werper Orlando Yntema gaf zes hits weg in de zes innings waarin hij speelde.

Zondag volgt het zesde duel, dit keer in Amsterdam. Als de Pirates voor eigen publiek winnen wordt een beslissende wedstrijd gespeeld, als Neptunus wint zijn de Rotterdammers weer landskampioen.

Afgang Bayern München in eigen huis

Het gaat bepaald niet best met Bayern München. Al voor de derde keer op rij werden in de Bundesliga punten weggegeven, maar dit keer was het wel erg pijnlijk: Borussia Mönchengladbach was in München met 0-3 te sterk voor Bayern.

Al na tien minuten schoot Alassane Plea de bal voorbij Manuel Neuer: 0-1. Lars Stindl wist de score een goede vijf minuten later al te verdubbelen, waarna Arjen Robben in de rust naar de kant gehaald werd. 

Franck Ribéry verving Robben, Serge Gnabry kwam in de plaats van Thomas Müller, maar het mocht niet baten voor de ploeg van trainer Niko Kovac. Sterker nog, het leed werd nog erger, want in de slotfase tekende Patrick Herrmann zelfs nog voor de 0-3.

Bayern staat vooralsnog vijfde in de Bundesliga, hoewel RB Leipzig daar zondag nog overheen zou kunnen met winst op 1. FC Nürnberg.

Alaves stunt met winst op Real Madrid in blessuretijd

Deportivo Alavés heeft in de Spaanse competitie voor een flinke stunt gezorgd. De ploeg won in eigen huis op het allerlaatste moment van Real Madrid en staat zo op de derde plek in LaLiga.

Het duel leverde niet al te veel schoten op doel op: vier voor Alavés en zes voor de koninklijke bezoekers. Dat zorgde anderhalf uur lang zelfs voor geen enkele goal, maar in de 95e minuut kon er dan toch gejuicht worden: Manuel Alejandro Garcia Sanchez werkte de bal binnen en Alavés won met 1-0.

Alavés en Real Madrid staan na acht wedstrijden nu beiden op veertien punten. Dat zijn er net zoveel als FC Barcelona, maar de koploper speelt zondag nog wel in en tegen Valencia.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Athletic de Bilbao - Real Sociedad 1-3 (vrijdag)
Deportivo Alavés - Real Madrid 1-0
Girona - Eibar 2-3
Getafe - Levante 0-1
Leganes - Rayo Vallecano 1-0

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.