Ogier wint zinderende Rally van Wales, WK-strijd volledig open

Rallyrijder Sebastien Ogier heeft de Rally van Wales gewonnen, de elfde wedstrijd van het dertien rallies tellende WK. Het werd een zinderende strijd die pas in de 23e en laatste proef werd beslist in het voordeel van de Fransman en zijn navigator Julien Ingrassia.

Ott Tänak had in de tweede proef met zijn Toyota Yaris de leiding genomen in het klassement en had die na tien proeven nog altijd in handen, terwijl kampioenschapsleider Thierry Neuville op de tweede plek stond. Voor de Belg ging het in de elfde proef fout met zijn Hyundai i20: hij verloor bijna een minuut en viel terug naar de achtste plek.

Tänak in de problemen
Tänak had de leiding na vijftien proeven in handen met ruim veertig tellen voorsprong op zijn naaste belagers, maar in de zestiende proef sloeg het noodlot toe voor de Estse nummer twee in het WK: hij klom uit de auto, want er zat iets niet goed. Wat het precies was wist het team niet, maar het leverde Tänak veel tijdsverlies op, hoewel hij na wat troostende woorden van navigator Martin Järveoja wel weer verder ging.

Tänak verloor heel veel tijd en zou uiteindelijk als negentiende eindigen, ruim twintig minuten achter de winnaar. Na zijn pech nam Ogier de leiding over, maar hij had Tänak's Finse teamgenoten Jari-Matti Latvala en Esapekka Lappi slechts enkele tellen achter zich. Latvala kroop alsmaar dichterbij en met winst in de twintigste proef verschalkte hij de veelvoudig wereldkampioen zelfs.

Secondenstrijd
In de 21e proef ging de winst dan weer naar Ogier, waardoor hij met nog twee proeven te gaan welgeteld 0,2 seconden achter Latvala stond in het klassement, na bijna drie uur racen. In de laatste twee proeven liet Ogier dan zien waarom hij de wereldkampioen is: hij won ze allebei en pakte de winst in de rally met 10,6 seconden op Latvala en 35 tellen op Lappi.

In het WK gaat Neuville, die uiteindelijk nog keurig als vijfde wist te eindigen, nog altijd aan de leiding. Zijn marge is echter flink geslonken, want hij heeft nu nog maar zeven punten voorsprong op Ogier. Met twee rallies te gaan heeft Tänak met 21 punten achterstand ook nog kansen op de titel.