FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 juli 2018

Aarde 'gebombardeerd' door zwart gat op 4 miljard lichtjaar

Onderzoekers hebben een bijzondere ontdekking gedaan: een sterrenstelsel op zo'n vier miljard lichtjaar van de aarde bombardeert onze planeet met neutrino's. Of beter gezegd, het superzware zwarte gat in het hart van sterrenstelsel TXS 0506+056 doet dat.

Neutrino's zijn extreem energieke subatomaire deeltjes, die eigenlijk nergens door worden tegengehouden, inclusief bijvoorbeeld magnetische velden. Sinds je begonnen bent met het lezen van dit bericht zijn er al miljarden neutrino's door jou en je scherm geschoten.

Wetenschappers zijn uitermate nieuwsgierig naar de precieze eigenschappen van de spookdeeltjes, maar dat is dus lastig als ze overal doorheen gaan. Toch werd de jacht geopend en wel op Antarctica, waar het IceCube Neutrino Observatory gebouwd werd.

In het ijs van Antarctica werden meer dan tachtig gaten geboord tot bijna 2,5 kilometer diepte. Daarin werden in totaal zo'n vijfduizend lichtsensoren geplaatst, want zo kunnen neutrino's gevonden worden: als zo'n neutrino in botsing komt met de kern van een watermolecuul in het ijs ontstaat een zeer korte flits van blauw en ultraviolet licht, wat de sensoren op kunnen pikken.

Enfin, op 22 september was het dus zover: er werden hoogenergetische neutrino's gedetecteerd. Alle alarmbellen gingen rinkelen en al binnen 45 seconden werden observatoria over de hele wereld op de hoogte gesteld, zodat men als een dolle kon zoeken naar de herkomst van de neutrino's.

Het duurde niet lang voor drie observatoria allemaal met TXS 0506+056 op de proppen kwamen en dat bleek inderdaad de oorsprong te zijn. "Het is niet alleen het eerste bewijs voor een neutrinobron, maar ook bewijs dat dit sterrenstelsel kosmische straling versnelt", aldus onderzoeker Gary Hill.

"Ik werk al bijna dertig jaar in dit veld en dat we zo'n bron nu hebben gevonden is enorm opwindend", vervolgt Hill. "Nu kunnen we inzoomen op vergelijkbare objecten en meer leren over extreme gebeurtenissen van miljarden jaren geleden, waardoor dit soort deeltjes op ons af zijn gestuurd."

Voor de liefhebber: onder meer door Science, Scientias en het NRC wordt in meer detail over de ontdekking en de mogelijke gevolgen ervan geschreven. Op Space kun je een geïllustreerde uitleg vinden over neutrino's en de detectoren op Antarctica.

Jonge basketbalsters naar halve finales EK

De Nederlandse basketbalsters zijn uitstekend bezig op het Europees kampioenschap onder 20 jaar. In het Hongaarse Sopron plaatste de ploeg zich donderdag voor de halve finales.

Nederland nam het na winst op Letland in de achtste finales op tegen Zweden in de kwartfinale van donderdag. Dat land probeerde zich voor het eerst voor de halve finales te plaatsen, terwijl Nederland drie jaar geleden al eens als derde eindigde op het toernooi.

De Nederlandse ploeg was goed op dreef en vooral in het tweede en derde kwart werd het beslissende gat geslagen. Zweden deed nog wat terug in het vierde kwart, maar het was niet genoeg: 74-66, met Laura Westerik en Noor Driessen als topscorers met zestien punten.

In de halve eindstrijd speelt Nederland tegen Spanje, dat het EK onder 20 zes van de laatste zeven keer won.

De hoogtepunten van het duel (Bron: YouTube)

Rojer en Schuurs sneuvelen in kwartfinales Wimbledon

Tennissers Jean-Julien Rojer en Demi Schuurs zijn verslagen in de kwartfinales van het gemengd dubbelspel op Wimbledon. Het Nederlandse duo was niet opgewassen tegen de ijzersterke Brit Jamie Murray met zijn Wit-Russische partner Viktoria Azarenka.

Rojer en Schuurs begonnen erg sterk en wonnen de eerste set, waarna ze in set twee een vroege break ongedaan maakten. Op 5-6 ging het echter alsnog fout en werden ze gebroken. Dat gebeurde in de derde set opnieuw, nadat het Nederlandse duo in een bijzonder lange servicegame vier matchpoints weg had gewerkt: 6-4, 5-7, 5-7.

Kuipers vierde official bij WK-finale

Björn Kuipers moet tijdens de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië zondag genoegen nemen met een rol als vierde official.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft besloten om niet Kuipers, maar de Argentijn Néstor Pitana als scheidsrechter aan te wijzen voor de grote finale in Moskou. Pitana en Kuipers werden samen met Alireza Faghani (Iran) gezien als topkandidaten om de finale te mogen leiden en de keuze is dus gevallen op Pitana.

Bij de titelstrijd tussen de Fransen en de Kroaten, die om 17:00 uur begint, zal Erwin Zijnstra als reserve assistent-scheidsrechter dienst doen. Bij de troostfinale tussen België en Engeland, zaterdagmiddag in Sint-Petersburg, verschijnt Faghani als scheidsrechter op het veld.

Björn Kuipers was woensdagavond de vierde man bij de halve finale tussen Engeland en Kroatië. Hij floot dit WK vier wedstrijden: in de groepsfase had hij de leiding bij Egypte - Uruguay (0-1) en Brazilië - Costa Rica (2-0). Daarna volgden Spanje - Rusland (1-1, 4-5 na strafschoppen) in de achtste finales en Zweden - Engeland (0-2) in de kwartfinales.

Help Kylie Jenner aan het miljard!

Er wordt wel eens lacherig gedaan over de hele Jenner/Kardashian-familie en aanverwanten, maar vooral Kylie Jenner lacht ons allemaal vierkant uit: de jongedame is pas 20 jaren jong, maar staat op het punt om miljardair te worden. De jongste miljardair ooit welteverstaan, uitgezonderd mensen die door niks anders dan een erfenis of gift van hun ouders aan zoveel geld kwamen.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg werd pas op zijn 23e miljardair en zijn record gaat er dan ook aan. Eerlijk is eerlijk, haar familieconnecties hebben uiteraard geholpen om bekendheid te vergaren, maar Jenner werkt al geruime tijd hard aan haar make-uplijn Kylie Cosmetics, en met succes: in twee jaar tijd is haar lijn, begonnen met een lip kit bestaande uit een lipstick en lippotlood, uitgegroeid tot een van de succesvolste make-upmerken ooit.

Jenner wilde zich onderscheiden van de Kim Kardashians in haar familie en dat lukt dus aardig. Alleen haar make-uplijn heeft inmiddels al meer dan 550 miljoen euro aan verkopen opgeleverd, niet slecht voor een bedrijf met zeven fulltimers en vijf parttimers. Ook optredens in TV-programma's leveren Jenner vele miljoenen op, net als onder meer de kledingproducten die ze verkoopt. Volgens Forbes heeft Jenner een kleine 900 miljoen dollar in bezit, waarmee halfzus Kim Kardashian een arme schooier lijkt: zij heeft slechts 350 miljoen dollar.

Jenner's enorme populariteit is ook te zien op social media. Zo heeft ze op Instagram meer dan 110 miljoen volgers, op Snapchat heeft ze er nog miljoenen meer. "Ze heeft dezelfde leeftijd als veel gebruikers op social media, jongeren van nu zijn met haar opgegroeid", aldus kenner Diederik Broekhuizen.

Update 21.15 uur
Ene Josh Ostrovsky, eigenlijk vooral bekend van het bekend zijn, heeft een beetje medelijden met Jenner. Hij noemt het hartverscheurend dat de arme meid nog maar 900 miljoen dollar heeft en is een inzamelingsactie gestart. 

"Ik wil niet leven in een wereld waarin Kylie Jenner geen miljardair is", zegt Ostrovsky. In een goede halve dag is er al ruim vierhonderd dollar gestort om Kylie de winter door te helpen.

Tesla verdacht van gesjoemel met productiecijfers

Autofabrikant Tesla wordt door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC onderzocht wegens gesjoemel met de productiecijfers: de wekelijkse productieaantallen die werden gemeld zouden tot maar liefst 44 procent hoger zijn geweest dan de echte cijfers.

Het gaat om cijfers over de Model 3, waarvan de productie regelmatig vertraging op heeft gelopen, waardoor ook de levering aan klanten flink is vertraagd. De SEC heeft een klokkenluider met kennis van zaken: het gaat om een ex-medewerker van Tesla, die door oprichter Elon Musk eerder nog 'saboteur' werd genoemd.

Dezelfde ex-medewerker kwam eerder al met een andere beschuldiging. Tesla zou accupakketten met fabrieksfouten in nieuwe auto's hebben gebruikt, met brand als mogelijk gevolg. Bij de ontwikkeling en productie van de Model 3 zouden regelmatig dergelijke onderdelen zijn gebruikt, die eigenlijk weggegooid hadden moeten worden.

De SEC betaalt doorgaans grof geld aan klokkenluiders als de informatie na onderzoek blijkt te kloppen. Overigens is ook verkeersautoriteit NTSB nog bezig met onderzoek: men is wel benieuwd waarom meerdere Tesla's dagen na een ongeval opnieuw in brand vlogen.

Barcelona haalt verdediger Lenglet van Sevilla

Clément Lenglet vervolgt zijn loopbaan bij Barcelona. De Franse centrale verdediger komt over van Sevilla.

De 23-jarige Fransman had nog een contract tot de zomer van 2023 bij Sevilla, waarin een afkoopclausule van 35,9 miljoen euro was opgenomen. Barcelona heeft die clausule betaald, waarna Lenglet een vijfjarg contract tekende, met een afkoopclausule van driehonderd miljoen euro.

De centrale verdediger speelde sinds januari 2017 voor Sevilla, nadat de Andalusiërs 5,4 miljoen euro hadden betaald aan AS Nancy. Lenglet kwam in anderhalf jaar tijd tot 73 wedstrijden voor Sevilla, waarin hij tot vier doelpunten en één assist kwam.

Lenglet is de tweede zomeraanwinst voor Barcelona, nadat het zich eerder al versterkte met Grêmio-middenvelder Arthur. De voormalig Franse jeugdinternational gaat de concurrentie aan met Gerard Piqué, Samuel Umtiti, Thomas Vermaelen en Yerry Mina, waar laatstgenoemde deze zomer nog lijkt te vertrekken.

Toeriste met bom als souvenir naar vliegveld

Een 24-jarige vrouw was op vakantie in Oostenrijk, waar ze in het Dachsteingebergte aan het wandelen sloeg. Daar vond ze een explosief uit de Tweede Wereldoorlog en de wellicht niet al te snuggere dame wilde dat graag als souvenir mee naar huis nemen.

Zo gezegd, zo gedaan, en met de bom trok de toeriste naar het vliegveld van Wenen. Dat een bom op een vliegtuig soms voor wat argwaan zorgt leek ze zich ook wel te bedenken, want de dame gaf het explosief wél aan bij de douane.

De douane vond het toch een minder strak plan om het ding mee naar huis te nemen en de politie werd er gelijk bij gebeld. De bagagehal en een deel van de aankomsthal werden ontruimd, terwijl het voorwerp onschadelijk werd gemaakt.

Vertragingen waren er niet en serieus gevaar voor de passagiers ook niet. De toeriste kreeg een boete wegens het in gevaar brengen van anderen, maar mocht haar reis verder wel vervolgen.

Tijdstraf voor Dumoulin in Tour de France

Tom Dumoulin heeft twintig seconden tijdstraf gekregen van de wedstrijdjury vanwege stayeren achter de ploegleiderswagen. De kopman van Sunweb kreeg op zes kilometer van de streep materiaalpech. Daarna probeerde hij achter de auto terug te keren, wat hem nu dus een tijdstraf van twintig seconden oplevert.

Dumoulin kreeg na zijn pech hulp van onder meer Chad Haga, Laurens ten Dam en Søren Kragh Andersen, maar verloor in de etappe toch 53 seconden. Daar komen nu nog twintig seconden bij waardoor de Nederlander nu op 1.23 staat van Greg van Avermaet.

Tijdstraf voor Dumoulin in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Tijdstraf voor Dumoulin in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)

Strootman gelooft in Kluivert: "Hij zal belangrijk zijn"

Kevin Strootman is blij met de komst van Justin Kluivert bij AS Roma. De middenvelder gaat zijn landgenoot proberen te helpen.

In gesprek met AS Roma TV vertelt Strootman dat het voor nieuwe spelers even wennen is vanwege de Italiaanse taal. "De nieuwe spelers moeten geholpen worden. Zo moet je ook bepaalde instructies van de trainer vertalen, omdat het in het Italiaans nog moeilijk te begrijpen is."

"Kluivert is een speler met veel kwaliteiten en ik weet zeker dat hij belangrijk zal zijn voor ons. Met de aankopen laat de club zien te willen verbeteren, ze stimuleren het team." AS Roma haalde al tien nieuwe spelers binnen, waaronder naast Kluivert ook Javier Pastore, Davide Santon en Bryan Cristante.

Strootman is niet zo bezorgd om het feit dat Juventus zich heeft versterkt met Cristiano Ronaldo. "Hij kan het verschil maken in individuele wedstrijden, maar niet in een hele competitie. Daarin is de hele selectie belangrijk. Zijn komst is belangrijk voor de Serie A, maar het verandert niks aan de titelstrijd."

Van Vleuten zet concurrentie op grote achterstand in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft in de Giro Rosa de zevende etappe gewonnen. In de klimtijdrit van Lanzada naar Diga di Campo Moro over 15 kilometer was de wereldkampioen tijdrijden duidelijk te sterk voor de concurrentie.

De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman werd tweede, maar wel op 2.28 van de 35-jarige Nederlandse. Lucinda Brand gaf 2.54 toe op haar landgenote en werd derde in de daguitslag.

Van Vleuten is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Aan het begin van de klimtijdrit stond ze nog op de tweede plaats achter haar ploeggenote Amanda Spratt, maar de Australische gaf over de tijdrit van vijftien kilometer 3.26 toe. In het algemeen klassement heeft Van Vleuten nu een voorsprong van 2.53 op Spratt

Er staan in de Italiaanse rittenkoers nog drie ritten op het programma, met zaterdag de koninginnenrit met een finish op de Monte Zoncolan. Vorig jaar eindigde Van Vleuten in de Giro Rosa als derde, achter de afwezige Anna van der Breggen en de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Diepvriesgroenten mogelijk besmet met Listeria

Uit een melding van de EFSA aan Europese lidstaten blijkt dat in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, groenten op de markt zijn gekomen die mogelijk besmet zijn met Listeria monocytogenes. Het gaat om bevroren groenten van een fabriek in Hongarije van de producent Greenyard. De producten worden uit voorzorg uit de handel gehaald.

De groenten zijn verkocht als diepvriesgroenten of zijn verwerkt in diverse andere producten. Het is aan betrokken bedrijven deze producten uit de handel te halen. Als blijkt dat aan Nederlandse consumenten producten geleverd zijn die mogelijk een gevaar zijn voor de volksgezondheid zullen de bedrijven ook publiekswaarschuwingen publiceren. De NVWA ziet hier op toe en zal die waarschuwingen dan ook op haar website plaatsen.

Vanwege de omvang van de partijen ingevroren groenten is nu niet bekend in welke producten de ingevroren groenten zijn verwerkt. Bedrijven worden geïnformeerd via de betrokken leveranciers; de NVWA wordt geïnformeerd door de betrokken bedrijven en via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).

Publiekswaarschuwingen
De komende tijd zijn meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten te verwachten. Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden is het verstandig bevroren groenten voor consumptie goed te verhitten. Dat geldt vooral voor risicogroepen, ouderen, zwangere vrouwen, pas geboren baby’s en volwassenen met een verzwakt afweersysteem. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden (kerntemperatuur).

De Hongaarse overheid heeft de fabriek van Greenyard in Hongarije als bron aangewezen van een lopende Listeriose uitbraak in Europa. De productielijnen van de betreffende fabriek zijn inmiddels gestopt.

In Nederland zijn geen gevallen van Listeriose bekend, die verband houden met de Hongaarse producent. Medio juni was er - sinds 2015 - sprake van in totaal 47 mensen die ziek zijn geworden die bevroren groenten hebben gegeten die in de Hongaarse fabriek is gemaakt. Van hen zijn 9 mensen uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Perisic: "We zullen door nederlaag op WK van 1998 zeker extra gemotiveerd zijn"

Kroatië zal de nederlaag van het land tegen Frankrijk op het WK 1998 gebruiken als motivatie voor de WK-finale, stelt Ivan Perisic.

Met Perisic's gelijkmaker en het doelpunt van Mario Mandzukic in de verlenging was Kroatië woensdag in de halve finale met 2-1 te sterk voor Engeland. De ploeg van bondscoach Zlatko Dalic zal nu voor het eerst aantreden in een WK-finale, waar Frankrijk wacht.

"Frankrijk was in 1998 te sterk voor ons in de halve finales. We zullen daardoor zeker extra gemotiveerd zijn", vertelt Perisic op de officiële website van de FIFA.

"Ze zijn de favoriet, maar we zullen ons best doen om ze te verrassen. We hebben drie dagen om ons voor te bereiden. Onze droom is nu zo dichtbij."

Ritzege Daniel Martin, Dumoulin verliest tijd door lekke band

De zesde etappe in de Tour de France, van Brest naar Mûr-de-Bretagne over 181 kilometer, is gewonnen door Daniel Martin. Hij viel een kilometer voor de finish aan en kwam solo over de meet. Tom Dumoulin verloor 50 seconden op Martin door een lekke band. Greg van Avermaet behield de gele trui.

De kopgroep van dag onstond al vrij snel in koers en bestond uit de de Fransen Damien Gaudin, Laurent Pichon, Fabien Grellier en Anthony Turgis en de Nieuw-Zeelander Dion Smith. De maximale voorsprong was zeven minuten.

Zo'n 100 kilometer voor de meet begon men in het peloton te rijden. Mede door de wind brak het peloton hierdoor. Quintana, Daniel Martin en Fuglsang zaten in de tweede groep en daarachter nog een groep met onder meer Roglic, Gesink, Groenewegen en Calmejane. Die tweede groep wist zich weer aan te sluiten bij het eerste peloton.

De voorsprong van de kopgroep was inmiddels nog een kleine vier minuten. Met nog zo'n 74 kilometer te gaan vond ook de groep Roglic weer aansluiting bij het peloton. Op zo'n 45 kilometer voor de aankomst reed Gaudin weg uit de kopgroep en hij sloeg gelijk een gat. Hij werd 15 kilometer later echter teruggepakt.

De kopgroep begon met een voorsprong van een minuut aan de eerste beklimming van de Mûr de Bretagne. De kopgroep werd tijdens die beklimming weer bijgehaald. Zo'n vijf kilometer voor de streep kreeg Dumoulin een lekke band en moest in de achtervolging in de slotklim van de Mûr de Bretagne.

Daniel Martin viel een kilometer voor de finish aan en sloeg een gat en wist die voorsprong niet meer te verspelen.

'Younes meldt zich bij Napoli voor lange revalidatie'

Amin Younes moet het grootste deel van komend seizoen waarschijnlijk missen. Hij wordt deze week in Napels verwacht.

Enrico Preziosi, de voorzitter van Genoa, meldde onlangs al dat zijn club de Duitse vleugelaanvaller tevergeefs probeerde te huren van Napoli. "Ik had Younes al binnen, maar toen kwamen er problemen met de contracten die eerder waren getekend. En nu heeft hij zich geblesseerd aan zijn achillespees, waardoor hij zeven tot acht maanden aan de kant zal staan."

Tuttosport meldt nu ook dat Younes inderdaad zwaar geblesseerd is geraakt. Naar verluidt wordt hij vrijdag in Napels verwacht voor het begin van zijn revalidatie. De kans lijkt groot dat de oud-speler van Ajax pas tegen het einde van het seizoen weer fit is.

Amin Younes tekende in januari een meerjarig contract bij Napoli, maar naderhand zag hij toch af van een transfer. De 24-jarige buitenspeler beweerde zelf dat de verbintenis die hij ondertekende niet geldig was. Sinds 1 juli staat hij echter gewoon onder contract bij de Italianen.

Serena Williams en Kerber in Wimbledon-finale

Het damesenkelspel op Wimbledon krijgt een herhaling van de finale van 2016: Serena Williams won er destijds haar zevende titel op het Londense gras door Angelique Kerber te verslaan en beide dames plaatsten zich donderdag voor de finale.

De beide halve finales werden eigenlijk nooit spannend. Kerber, de nummer tien van de wereld, opende het bal tegen de Letse Jelena Ostapenko (WTA-12). Twee breaks in het tweede deel van de eerste set gaven de doorslag, in set twee brak Kerber weer twee keer door Ostapenko's opslag en daardoor was het binnen vijf kwartier al gedaan: 6-3, 6-3.

Williams, door zwangerschap honderden plekken gedaald op de wereldranglijst, speelde tegen Julia Görges. De Duitse stond in haar eerste halve finale op een Grand Slam en kon het haar uiteraard veel meer ervaren opponente alleen met een rebreak richting het einde van set twee lastig maken. Williams brak echter gelijk terug met een lovegame en pakte zo de winst: 6-2, 6-4.

Nieuw stadion Feyenoord wordt duurder dan begroot

Het nieuwe stadion van Feyenoord gaat 22 miljoen euro meer kosten dan aanvankelijk werd gedacht. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Terwijl men eerst uitging van een totaalbedrag van 422 miljoen euro, is de begroting nu verhoogd naar 444 miljoen. De extra 22 miljoen euro zal op tafel moeten worden gelegd door externe geldschieters. "De toename is toe te schrijven aan de nadere uitwerking en detaillering van de financiering en de bouw- en financieringsplanning", luidt een verklaring van Feyenoord City.

Overigens blijven de verwachte kosten voor de bouw van het stadion (365 miljoen euro) gewoon hetzelfde. Er zijn nog gesprekken gaande met investeerders en financiers over de bekostiging van het nieuwe stadion. Het is de bedoeling dat de bouw in 2020 begint.

Feyenoord City moet op steenworp afstand van De Kuip gebouwd worden en het nieuwe onderkomen van de club zal een capaciteit hebben van 63.000 plaatsen. Deze zomer moet een definitief besluit vallen over het doorgaan van het project. Feyenoord hoopt in 2023 in het nieuwe stadion te kunnen voetballen.

MotoGP-coureur Pedrosa kondigt afscheid aan

MotoGP-coureur Dani Pedrosa heeft aangekondigd er na dit seizoen een punt achter te zetten. De 32-jarige Spanjaard belegde voorafgaand aan de Grand Prix van Duitsland een persconferentie waar hij zijn besluit wereldkundig maakte.

Na een wereldtitel in de 125cc en twee stuks in de 250cc debuteerde Pedrosa in 2006 in de MotoGP. Dat deed hij bij Repsol Honda, waar hij nog altijd rijdt en inmiddels bezig is aan zijn dertiende seizoen. Volgend jaar moet hij echter plaatsmaken, want wereldkampioen Marc Marquez krijgt gezelschap van oud-kampioen Jorge Lorenzo.

Pedrosa werd ondertussen veel in verband gebracht met Yamaha's nieuwe satellietteam, SIC Racing, maar daar gaat de kleine Spanjaard niet aan beginnen. Het blijft dus bij Honda voor Pedrosa, die sinds hij in 2001 in de GP's debuteerde alleen maar op machines van het Japanse merk heeft gereden. 

"Ik heb hier lang over na moeten denken. Ik had goede kansen om te blijven racen, maar ik heb niet meer het gevoel dat ik dat met dezelfde intensiteit kan doen", aldus Pedrosa. "Het was geweldig om zo lang voor het team te racen en ik heb veel meer bereikt dan verwacht. Ik wil iedereen bedanken, voor mij is het tijd voor een nieuw hoofdstuk."

Ook al gaat het dit jaar niet best, zijn MotoGP-carrière blijft uitermate indrukwekkend. In de titelstrijd eindigde Pedrosa in zijn debuutjaar als vijfde, in 2016 als zesde en ook nog vier keer als vierde. In 2007, 2010 en 2012 was hij vicewereldkampioen en hij werd ook nog drie keer derde. De wereldtitel won Pedrosa dus nooit, maar hij heeft wel een bijzondere reeks op zijn naam staan: al twaalf MotoGP-seizoenen lang wint hij elk jaar minstens één race, in totaal zelfs 31. Het podium haalde hij voorlopig 112 keer.

SIC Racing zal nu een andere teamgenoot moeten zoeken voor eerste rijder Franco Morbidelli. Alvaro Bautista en Bradley Smith lijken kans te maken, net als Moto2-coureurs Lorenzo Baldassarri en Fabio Quartararo.

Dominee verkoopt toch geen 'gouden hemeltickets'

Een Amerikaanse dominee en zijn vrouw zijn in Zimbabwe gearresteerd. Dominee Tito Wats zocht een extra zakcentje en die vond hij in de gelovige gemeenschap: de beste man verkocht tickets voor de hemel en die waren ook nog eens gemaakt van puur goud.

"Het boeit me niet wat mensen of de politie over mij zeggen. Ik word vervolgd wegens het uitvoeren van het werk van God", aldus Wats. Hij vertelde duizenden mensen dat niemand minder dan Jezus himself aan hem verscheen, waarbij de Zoon van God hem hemeltickets gaf.

"Jezus Christus verscheen bij mij en gaf me tickets gemaakt van puur goud. Die moest ik verkopen aan mensen die gered wilden worden", zei de dominee, die zijn hemelkaartjes vooral aan zondaren verkocht - niet gek, want dat zijn we immers allemaal eigenlijk wel.

Veel mensen zijn boos over de arrestatie van 'hun' dominee. Zij zeggen dat ze zelf de keuze gemaakt hebben om de zogenaamde kaartjes voor God's Koninkrijk met hun eigen verdiende centen te kopen.

Update 16.38 uur
Helaas is uw redacteur keihard voor een al langer circulerende hoax gevallen. Het blijkt te mooi om waar te zijn: niemand bood gouden hemeltickets aan, de creditcard kan weer terug de portemonnee in en we zullen ons gewoon moeten gedragen om niet eeuwig te branden.

Amsterdamse pedo mag wegrotten in Filipijnse cel

Je hebt vervelende mensen, je hebt hele nare mensen en je hebt walgelijke viespeuken. In die laatste categorie valt ene Joep M. uit Amsterdam, 70 jaar oud en gek op kinderen. Zó gek op kinderen zelfs, dat hij naar de Filipijnen verhuisde om daar kleine meisjes te kunnen misbruiken.

In 2006 werd Joep al eens 4,5 jaar de Nederlandse cel in gestuurd: hij had ontuchtige handelingen verricht met verstandelijk en lichamelijk beperkte minderjarigen in Amsterdam, want dat waren wellicht 'lekker makkelijke' slachtoffertjes. 

In 2008 kwam Joep weer vrij en probeerde hij, jawel, een kinderopvang te beginnen. Dat vond men toch wel heel doorzichtig en met toestemming van burgemeester Job Cohen werden ouders op de hoogte gebracht van Joep's verleden. Einde kinderopvangdroom dus.

Om zijn behoeften te bevredigen trok hij dan maar naar de Filipijnen, waar vandaan de Amsterdamse politie in 2012 een tip kreeg: Joep bood zijn diensten online aan als leider van een kinderdagverblijf. Hij was tevens op zoek naar een Filipijnse vrouw - het liefst rond de 25 jaar en met (in dat geval dus jonge) kinderen - om gezellig samen een weeshuis op te zetten.

Joep wist dus maar niet van de kindertjes af te blijven en in 2015 werd hij op de Filipijnen gearresteerd in zijn huis. Een vrouw had hij inmiddels gevonden en hij had er twee stiefdochters: 10 en 14 jaren jong en ja, ook die waren al slachtoffer geworden van het stuk zuurstofverspilling. De twee hadden seksuele handelingen bij hem moeten verrichten, de oudste moest dat zelfs al vijf jaar lang doen.

Inmiddels is de rechtszaak afgerond en de rechter was duidelijk: ons aller Joep komt de cel pas weer uit als hij dood is. We wensen hem dan ook veel plezier in de ongetwijfeld gezellige Filipijnse gevangenis.

Nieuwe trailer voor Pokémon Let's GO Eevee en Pikachu

De Japanse Twitter-pagina van The Pokémon Company heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Pokémon Let's GO, Eevee! en Let's GO, Pikachu! De trailer toont meer van de bekende omgevingen, een overview van de nieuwe map en een eerste blik op wat bekende gezichten.

Zo zien we de nieuwe rivaal uit de game, Brock en ook Misty voorbij komen. Ook zien we wat beelden voorbij komen van Pokémon die de trainer achtervolgen en wat voor interactie je kan aangaan met jouw Pokémon. De trailer vind je hieronder.

Let's GO, Eevee en Pikachu lanceren op 16 november exclusief op Nintendo Switch.

Update: Engelse trailer toegevoegd

Gemeenten moeten rekening houden met woonwagenbewoners

Bij de vaststelling van het lokale woonbeleid moeten gemeenten meer rekening houden met de wensen van woonwagenbewoners en voorzien in voldoende standplaatsen. Woonwagenbewoners moeten zo vaker binnen een redelijke termijn kans maken op een standplaats. In gemeenten waar behoefte is aan standplaatsen kan van een afbouwbeleid van standplaatsen geen sprake zijn.

Dat staat in het ‘Beleidskader gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid’ dat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het document is opgesteld in samenspraak met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), Aedes en vertegenwoordigers van Roma, Sinti en woonwagenbewoners.

Het beleidskader volgt op oordelen en aanbevelingen van het College van de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman. Die stelden dat beleid waarin het aantal standplaatsen tot nul wordt teruggebracht, in strijd is met het recht op gelijke behandeling. Ook zouden Rijk en gemeenten onvoldoende erkenning hebben voor het streven van woonwagenbewoners om volgens hun eigen culturele identiteit te leven.

Het kader helpt gemeenten bij een invulling van het lokale woonwagenbeleid die recht doet aan de cultuur van woonwagenbewoners, hen beschermt tegen discriminatie en voldoende rechtszekerheid biedt. De ontwikkeling van het aantal standplaatsen wordt door minister Ollongren gemonitord.

Boer Bas wint modderpoelverkiezing

Biologische varkenshouder Bas Antonissen uit het Brabantse Rucphen wint de Modderpoelverkiezing 2018. Daarmee sleept hij de felbegeerde Modderpoeltrofee in de wacht. De race ging tussen hem en boer Niels van Engelen uit Elshout. De trofee is voor de veertiende keer uitgereikt door Wakker Dier.

Stemmen tellen
Wakker Dier schrijft jaarlijks de Modderpoelverkiezing uit. Dit jaar barstte online de strijd los tussen de varkenshouders Bas en Niels. Bas haalde daarmee 755 stemmen op, tegenover 475 stemmen voor Niels. "Daar ben ik blij mee, net als de varkens in de poel," aldus een tevreden boer Bas.

Dikke vetlaag
De verkiezing wordt bijna altijd onder varkensboeren gehouden, omdat deze dieren veel last hebben van de warmte. Varkens hebben een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Om toch te kunnen afkoelen, duiken ze het liefst in een modderpoel. De frisse modder helpt ook bij de bestrijding van parasieten en de genezing van wondjes.

Alleen zeugen in poel
Boer Bas heeft 75 zeugen waarvan er zo’n 50 dagelijks de modder in gaan. De rest is hoogzwanger of heeft net een aantal biggen geworpen. “Als ik ’s morgens de stal in kom, beginnen ze al te knorren. Dan weten ze: het is zo ver, ik mag naar buiten,” zegt Bas. Naast de moedervarkens houdt hij nog zo’n 450 varkens voor de vleesindustrie. Zij komen niet in de modderpoel, maar hebben toegang tot een buitenuitloop van beton.

Van gangbaar naar biologisch
In Nederland zijn er naar schatting 40 tot 50 varkenshouders met een modderpoel. Deze boerderijen zijn vaak biologisch. Boer Bas nam zo’n zes jaar geleden het bedrijf over van zijn vader. Omdat hij niet wilde opschalen, stapte hij over van een gangbare veehouderij naar het biologisch boeren. “Dat kun je nog steeds aan de staartjes zien. Deze zijn bij sommige zeugen van toen nog kort, en dus gecoupeerd,” aldus Bas.

Kapotte regenpijp
En de modderpoel? “Die is vanzelf ontstaan,” lacht Bas. “Toen na een fikse regenbui de pijp scheurde en er water uit het gat begon te stromen.” De varkens lieten zich in de plas vallen en de modderpoel was een feit. Sindsdien heeft hij de poel samen met de varkens verder uitgegraven, en wordt het modderzwembad steeds groter.

Modderpoel voor ieder varken
Een beeld dat Wakker Dier graag ziet. Zij wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad. Maar miljoenen varkens hebben geen poel. Zij leven in een wereld van ijzer en beton. Waar ze niet naar buiten kunnen. En waar ze in hun eigen uitwerpselen moeten rollen om verkoeling te zoeken. “Dat moet en kan écht anders,” zegt Hilhorst. “Want ieder varken verdient een modderpoel.”

Boer Bas wint modderpoelverkiezing  (Foto: Wakker Dier )
Boer Bas wint modderpoelverkiezing (Foto: Wakker Dier )

Borstkanker treft olympisch langlaufkampioene Randall

Olympisch langlaufkampioene Kikkan Randall heeft laten weten dat ze is getroffen door borstkanker. De 35-jarige Amerikaanse won in februari in Pyeongchang olympisch goud op de teamsprint vrije stijl, samen met Jessica Diggins.

"Mijn leven zal in de komende maanden flink veranderen", aldus Randall, die na de geboorte van haar zoon in april 2016 een indrukwekkende comeback maakte en haar vijfde Olympische Spelen haalde. Ze heeft wel te horen gekregen dat men er vroeg bij is, waardoor de prognose goed lijkt te zijn. Randall is maandag begonnen met chemotherapie.

"Het is beangstigend om erachter te komen dat je kanker hebt en ik vraag me elke dag of hoe dit kan gebeuren. Ik heb mezelf echter beloofd dat ik positief en actief ga blijven. Deze uitdaging zal ik met net zoveel kracht, energie en doorzettingsvermogen aanpakken als mijn loopbaan in het langlaufen", schrijft Randall, die na afgelopen seizoen haar afscheid aankondigde.

Goedkoopste auto ter wereld gaat met pensioen

Het had een gigantisch succes moeten worden: de Tata Nano, 's werelds goedkoopste productieauto met een prijs van slechts zo'n tweeduizend dollar. Half India had van de brommer over moeten stappen naar de auto, maar niks was minder waar.

De Nano was zo goedkoop dat eigenlijk niemand zin had om zich met zo'n goedkoop ding te associëren. Helemaal dood is de productie overigens nog niet: afgelopen maand werd toch wel één hele Nano in elkaar gezet, maar dat getal was niet helemaal conform de verwachtingen.

Na volgend jaar haalt Tata het wagentje dan ook van de markt, na een weinig succesvol 'leven'. Meerdere Nano's vlogen in de hens en een NCAP-score van nul sterren hielp ook niet echt lekker mee. Er hadden jaarlijks een kwart miljoen Nano's verkocht moeten worden, in 2016/17 waren dat er 7600.

De Nano is een goede drie meter lang en anderhalve meter breed, met een gewicht tussen de 600 en 635 kilogram en een 624cc tweecilindermotor, gekoppeld aan een viertrapstransmissie. Er verschenen door de jaren heen ook andere versies, zoals de 230 pk sterke Super Nano, maar dat mocht niet baten.

Behandeling kanker wordt gratis in Turkije

Goed nieuws voor de behandeling van kankerpatiënten in Turkije: minister Jülide Sarioglu van Werkgelegenheid en Sociale Zaken heeft laten weten dat de behandeling van patiënten voortaan kosteloos plaats zal vinden.

De volledige kosten van de behandelingen worden voortaan vergoed door de Sociale Veiligheidsinstitutie, een soort Turkse staatsverzekering. Doorgaans betaalt de overheid 240 miljoen lira aan kankerbehandelingen, dat wordt nu opgeschroefd naar 750 miljoen lira, ruim 130 miljoen euro.

Alle aan de staatsverzekering gebonden ziekenhuizen zullen geen extra kosten meer vragen voor kankerbehandelingen. De minister liet weten dat dat voor zowel de behandeling zelf als de medicatie het geval zal zijn.

Zes kinderen gewond door ongeluk met springkussen in Emmen

Bij een ongeluk met een springkussen zijn in Emmen zes kinderen gewond geraakt, waarvan er vijf naar het ziekenhuis moesten worden gebracht: de zesde kon bij het lokale winkelcentrum, waar het springkussen stond, worden behandeld.

Volgens een jonge ooggetuige was één jongen bewusteloos en had een andere last van zijn been. "Iedereen dacht dat het springkussen een beetje wiebelde, maar toen viel het ineens helemaal om", zegt de 10-jarige Wouter. "Iedereen begon te schreeuwen."

Het springkussen werd gebruikt als een soort stormbaan en waarom het fout ging is nog niet bekend. De brandweer heeft nog uitgebreid gecontroleerd of er wellicht nog slachtoffers onder het springkussen lagen, dat was niet het geval.

Tour: Etappe 6 - Volle bak de muur op

De rit van gisteren verliep zoals te verwachten viel: de rasechte sprinters wapperden er op de lastige stukken af, de mannen als Peter Sagan en Sonny Colbrelli vochten om de winst en Sagan ging er uiteindelijk mee aan de haal.

Vandaag krijgen de heren 181 kilometers voor de kiezen. Grotendeels niet al te interessant, maar in de slotfase kan het leuk gaan worden. De aankomst ligt namelijk op de Mûr-de-Bretagne en dat is bijzonder pittig, vooral in het begin en zeker als de wind - zoals men nu voorspelt - op kop staat.

Zoals gewoonlijk is de uitgebreide voorbeschouwing van FOK!ker Rellende_Rotscholier weer te vinden op het TDF-forum, hier om precies te zijn. Kort na één uur begint de neutralisatie voor de rit, twintig minuten later gevolgd door de officiële start. Eurosport 2 en de Player zijn er uiteraard vanaf het begin weer live bij, de NOS en Sporza volgen een klein uurtje later en de finish wordt rond half zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Seizoen 5 van Fortnite introduceert nieuwe locaties

Vandaag begint seizoen 5 van Fortnite: Battle Royale. Een nieuw seizoen brengt altijd veel wijzigingen mee, dus ook seizoen 5. Shotguns worden generfed, nieuwe items worden geïntroduceerd en nieuwe locaties zijn aanwezig om te verkennen.

Rifts zijn aanwezig en lijken spelers te doen teleporteren naar een andere locatie. Ook introduceert Epic de All Terrain Kart, een nieuw voertuig waarmee jij en je team snel van A naar B kunnen reizen. Daarnaast heeft Epic een nieuwe Biome geplaatst in de map: Desert en twee nieuwe locaties: Paradise Palms en Lazy Links, ongetwijfeld in dit nieuwe biome.

Momenteel zijn de servers down om de nieuwe patch door te voeren. Je hebt dus genoeg tijd om hier de gehele patchnotes door te lezen, want het is weer een flinke lijst.

Fortnite Battle Royale

MLB: Albies slaat Braves met twee homeruns naar winst

Honkballer Ozzie Albies heeft laten zien waarom hij gekozen is voor de All-Star Game in de MLB. De jonge Nederlands international sloeg de Atlanta Braves woensdag met twee homeruns naar thuiswinst tegen de Toronto Blue Jays.

Met een sacrifice fly in de tweede inning droeg Albies al snel zijn steentje bij en na twee innings hadden de Braves al een 6-0 voorsprong. Met een homerun in de zesde inning maakte Albies er 7-0 van, in de achtste inning sloeg hij nog een homerun en stelde hij ook nog een teamgenoot in staat te scoren, wat uiteindelijk voor de 9-5 eindstand zorgde.

Uitslagen MLB woensdag
Tampa Bay Rays - Detroit Tigers 4-2
Pittsburgh Pirates - Washington Nationals 2-0
Minnesota Twins - Kansas City Royals 8-5
San Francisco Giants - Chicago Cubs 5-4
Baltimore Orioles - New York Yankees 0-9
Boston Red Sox - Texas Rangers 4-2
Cleveland Indians - Cincinnati Reds 19-4
Miami Marlins - Milwaukee Brewers 5-4
New York Mets - Philadelphia Phillies 3-0
Atlanta Braves - Toronto Blue Jays 9-5
Chicago White Sox - St.Louis Cardinals 4-0
Houston Astros - Oakland Athletics 3-8
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 19-2
Los Angeles Angels - Seattle Mariners 0-3
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 2-4

Braves - Blue Jays (Bron: YouTube)

Ellie krijgt hulp in The Last of Us 2

Hoewel Ellie in de gameplay-demo die op E3 getoond werd prima in haar eentje kan overleven in The Last of Us 2, staat ze er niet helemaal alleen voor. Een NPC – non-playable character, ofwel door de computer gestuurd personage – zal de speler bijstaan, net als in het eerste deel.

Hier heeft The Last of Us-director Neil Druckmann naar gehint in een interview met Buzzfeed. "Ellie was die NPC in het eerste deel, maar nu is zij de protagonist in het verhaal, dus de speler bestuurt haar," zegt hij. "Met die eerdere game in gedachten lijkt het logisch dat er in dit verhaal ook een NPC bij je is, ook al tonen we die niet in de gameplay-demo." Volgens Druckmann had Ellie best wat hulp kunnen gebruiken van vrienden tijdens de gameplay-demo.

Ellie speelde een grote rol in het succes van The Last of Us. Naughty Dog heeft met haar een menselijk en geloofwaardig personage neergezet. "Dat is opnieuw onze benadering. Hoe zijn ze als mensen? Hoe zorgen we ervoor dat ze zich ook gedragen als die mensen? Hoe geven we ze interessante trekjes zodat zij de wereld kunnen navigeren, betekenisvol kunnen zijn en je kunnen verrassen zoals echte mensen doen?" aldus Druckmann.

Wie (of wat?) het hulpje van Ellie wordt is nog niet duidelijk, net als of deze NPC constant bij je is. De gameplay-demo doet vermoeden van niet. Druckmann is echter erg voorzichtig in wat hij zegt, dus waarschijnlijk horen we pas meer over dit personage zodra ontwikkelaar Naughty Dog dit wereldkundig wil maken. The Last of Us 2 is in ontwikkeling voor PlayStation 4 en heeft nog geen releasedatum.

The Last of Us 2 screenshot

[esports] Blizzard gaat Overwatch uitzenden op Disney-zenders

Blizzard heeft een grote stap gezet in de toekomst van de Overwatch League. De Play-Offs, die vannacht zijn begonnen, de Wereldkampioenschappen in november en het gehele tweede seizoen van de Overwatch League worden uitgezonden op tv.

Blizzard gaat hiervoor samenwerken met Disney. De wedstrijden worden uitgezonden op ESPN, ESPN 2, Disney XD en ABC. De overeenkomsten die al zijn gemaakt met Twitch blijven gewoon staan, dus ook daar is alles gewoon te bekijken. Het is een grote stap voor de competitie waar Blizzard sterk op inzet. In de toekomst wil Blizzard hier daadwerkelijk een globale competitie van maken, waarin elk team hun eigen speellocatie hebben en teams over de wereld reizen.

De play-offs en finales van het eerste seizoen van de Overwatch League duren nog tot 29 juli. De wereldkampioenschappen vinden plaats tijdens Blizzcon op 2 en 3 november.

Overwatch League Inaugural Season

Amiibo Inkling, Ridley en Wolf beschikbaar vanaf 7 december

Nintendo heeft aangekondigd dat de oude Super Smash Bros.-amiibo terugkeren voor de lancering van Super Smash Bros. Ultimate op 7 december. Deze verschijnen later dit jaar, maar hebben nog geen specifieke datum. Ze komen voor een verlaagde prijs van 13 euro op de markt.

Daarnaast is aangekondigd dat de amiibo van Inkling, Ridley en Wolf vanaf 7 december beschikbaar zijn. Deze komen dus samen met Ultimate zelf beschikbaar. Deze amiibo zijn iets duurder: 16 euro. De amiibo kun je in onderstaande Tweet bewonderen.

Counter-Strike lootboxen niet meer in Nederland te openen

Lootboxen blijven een punt van controverse. De Nederlandse kansspelautoriteit, en die van België, heeft in april bepaald dat lootboxen in sommige games in overtreding waren. Counter-strike: Global Offensive was hier één van.

Het probleem zit in het feit dat spelers items uit lootboxen door kunnen verkopen voor echt geld, wat volgens de kansspelautoriteit gelijk staat aan gokken. Valve kreeg een ultimatum om hier iets aan te doen of maakte kans op een fikse geldboete. Valve besloot om het doorverkopen van de items in Nederland en België onmogelijk te maken, maar komt daar nu op terug.

Valve gooit de marketplace weer open, maar in plaats daarvan is het vanaf nu simpelweg niet meer mogelijk om lootboxen van Counter-Strike: Global Offensive te openen. Hiermee omzeilt het bedrijf de overtreding. Spelers kunnen nog wel het scherm met de lootboxen bereiken in de game, maar krijgen dan de melding dat het niet mogelijk is om ze te openen in hun land.

Counter-Strike: Global Offensive lootbox

Politie zoekt suïcidale Poolse man

De politie is met spoed op zoek naar een suïcidale Poolse man. Deze is gisteren weggelopen uit een GGZ instelling aan de Muiderslotstraat in Breda. Treft u hem aan? Benader hem niet. Bel direct 112!

Het gaat om een 28-jarige Poolse man die in overspannen toestand de GGZ-instelling heeft verlaten. Er wordt gevreesd dat hij zichzelf op openbaar terrein om het leven wil brengen. Een eerdere poging daartoe op zondag jl. is verijdeld.

Het gaat om een man van 1.80 lang, blanke huid, kaal/zeer gemillimeterd haar. Hij draagt een lichtblauw overhemd met daaronder een zwarte trainingsbroek. Hij heeft geen zichtbare tatoeages, maar wel snijwonden op de onderarmen en schrammen op zijn hoofd. De man kan agressief reageren op anderen.

Politie zoekt suïcidale Poolse man (Foto: politie.nl)
Politie zoekt suïcidale Poolse man (Foto: politie.nl)

FOK! Wat een weer: droog met (of zonder) stapelwolken

Vanochtend komt eerst op veel plaatsen laaghangende bewolking voor. Landinwaarts breekt geleidelijk de zon op steeds meer plaatsen door maar ontstaan er ook stapelwolken, die vanmiddag in het zuidoosten mogelijk lokaal uitgroeien tot een lichte bui. Langs de kust zijn de wolkenvelden hier en daar hardnekkig. De maxima variëren van 20°C aan zee tot 26°C in het oosten en zuidoosten. De wind wordt overwegend matig en komt uit noordwest tot noord.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking van het noorden uit toe. In het zuidoosten blijft het opgeklaard. Het is overal droog en de minima liggen rond 13°C. De wind komt uit richtingen tussen noord en noordwest en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Vrijdag overdag ontstaan er landinwaarts opnieuw veel stapelwolken. Aan de kust is het zonnig, maar in het noordelijk kustgebied drijft voortdurend bewolking van zee binnen. In de avond lossen de stapelwolken op, maar in het noorden blijft waarschijnlijk meer bewolking aanwezig. Het blijft droog. De middagtemperaturen komen uit tussen 20°C langs de noordkust en 27°C in het zuidoosten. De noordwestelijke wind is matig, in het zuidoosten zwak. In de avond draait de wind naar noord en neemt landinwaarts af naar zwak. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Blauw luchtje in de buurt van Den Helder (Foto: DJKoelkast)
Blauw luchtje in de buurt van Den Helder (Foto: DJKoelkast)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Cicilia schiet bloedsnelle hattrick om oren Waterman in Champions League

Voetballer Rigino Cicilia heeft er een uitmuntend dagje op zitten. De 23-jarige Curaçaoënaar begon met zijn Litouwse club Suduva Marijampole aan de Champions League door het in de eerste kwalificatieronde op te nemen tegen APOEL Nicosia uit Cyprus.

Al in de negende minuut sloeg Cicilia toe: de voormalig speler van Roda JC en RKC Waalwijk werkte de 1-0 achter de APOEL-keeper, niemand minder dan Boy Waterman. Die kende dan weer géén beste dag, want in de dertiende minuut was het nog eens raak voor Cicilia.

Sterker nog, al in de negentiende minuut, tien minuten na zijn eerste treffer, had de jonge speler zijn hattrick al compleet: 3-0. Caju maakte in blessuretijd nog de tegentreffer die de Cyprioten mogelijk nog kan redden in de return van volgende week.

Suduva - APOEL (Bron: YouTube)

Middelkoop en Haase sneuvelen in gemengd dubbelspel Wimbledon

Voor Matwé Middelkoop en Robin Haase is Wimbledon nu toch echt voorbij. Voor allebei de Nederlandse heren, samenspelend met respectievelijk de Zweedse Johanna Larsson en de Belgische Kirsten Flipkens, viel het doek in de achtste finales van het gemengd dubbelspel.

Middelkoop en Larsson hadden een bijzonder zware opgave, want met de Brit Jamie Murray en de Wit-Russische Viktoria Azarenka stonden er twee geduchte tegenstanders tegenover het net. In set één sleepte het Nederlandse/Zweedse duo er nog een tiebreak uit, maar die werd verloren. Een vroege break in set twee maakten ze ongedaan, maar daarna sloegen Murray en Azarenka definitief toe: 6-7 (6), 3-6.

Haase en Flipkens speelden tegen de Colombiaan Juan Sebastian Cabal en de Amerikaanse Abigail Spears, die eigenlijk gewoon een maatje te groot bleken. Een tiebreak eruit slepen lukte niet en het Nederlands/Belgische duo kon inpakken: 3-6, 4-6.

Nadal na wereldpartij tegen Del Potro naar halve finales Wimbledon

Tennisser Rafael Nadal staat voor het eerst sinds 2011 weer in de halve finales op Wimbledon. De kampioen van 2008 en 2010 rekende na een werkelijk prachtige thriller af met Juan Martin Del Potro.

Op 6-5 in de eerste set plaatste Nadal de eerste break van de wedstrijd, waarmee hij gelijk op voorsprong kwam. De heren braken in het tweede bedrijf één keer door elkaars opslag, waarna Del Potro de spannende tiebreak won en de stand dus gelijk kon trekken.

Ook de derde set was spannend en dit keer was het Del Potro die op 5-4 de beslissende break plaatste. De nummers één en vier van de wereld kwamen alsmaar beter in hun spel en leverden steeds fraaier werk af, waarbij Nadal op 2-2 in set vier Del Potro's service weer over kon nemen.

Er moest zo een beslissende set gespeeld worden, terwijl de vier uur speeltijd al rap naderde. Dit keer hadden de twee het beiden regelmatig moeilijk op eigen service en het publiek werd getrakeerd op de ene na de andere prachtslag: één oudere dame op de tribune kreeg zelfs even Nadal op schoot.

Op 2-2 wist Nadal door de Argentijnse service te breken, waarna hij met heel veel pijn en moeite zijn volgende twee opslagbeurten kon houden. Op eigen service maakte de Spanjaard het daarna dan na bijna vijf uur vechten eindelijk af: 7-5, 6-7 (7), 4-6, 6-4, 6-4.

De andere halve finale was de welhaast klassieke strijd tussen twee van de meest indrukwekkende servicekanonnen van de laatste tien jaar: John Isner, als negende geplaatst, en Milos Raonic, de nummer dertien van de plaatsingslijst, een Amerikaans-Canadese strijd.

Voor de neutrale kijker was het eigenlijk niks aan: zowel in set één als in set twee kwam het geen enkele keer tot deuce. Servicegames werden in no-time gewonnen door weer eens een ace te slaan en de twee daaropvolgende tiebreaks werden keurig onderling verdeeld.

In set drie had Raonic het voor het eerst moeilijk met zijn service en dat leverde op 2-2 bij het eerste kansje van de wedstrijd gelijk een break op voor Isner, die de set met wat moeite uit kon serveren. In de vierde set stond Raonic zelfs twee servicegames af en dat deed hem de das om: 6-7 (5), 7-6 (7), 6-4, 6-3.

Isner staat in de halve finales tegenover medeservicekanon Kevin Anderson, Nadal neemt het op tegen Novak Djokovic.

Meer melkkoeien in de wei

Het aantal melkkoeien in de wei is in 2017 weer iets gestegen. Vorig jaar liepen 1,16 miljoen melkkoeien buiten, ongeveer 2 procent meer dan het jaar daarvoor. Vooral bij grotere bedrijven met meer dan 100 melkkoeien is het aandeel waar koeien grazen toegenomen. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2018 van het CBS waarin gevraagd werd naar de weidegang in 2017.

Volgens de landbouwtelling liep 68 procent van de 1,7 miljoen melkkoeien in Nederland buiten. In 2015 en 2016 was dat nog 65 procent. In 2010 graasde nog zo’n 75 procent van de melkkoeien buiten. Het ging toen om 1,10 miljoen dieren.

Aandeel bedrijven met weidegang gegroeid
Het aandeel melkveebedrijven dat weidegang toepast is in 2017 voor het tweede jaar op rij gestegen. Daarvoor hielden boeren hun vee steeds vaker op stal. Op 75 procent van de melkveebedrijven mochten alle melkkoeien vorig jaar de stal uit, op 3 procent van de bedrijven mocht een deel van de koeien naar buiten. Het aandeel bedrijven dat weidegang toepast ligt nog wel ruim onder het niveau van 2010 toen meer dan 80 procent van de melkveebedrijven de koeien in de wei liet lopen.

Aantal bedrijven met weidegang nauwelijks toegenomen
Is het aandeel bedrijven met koeien in de wei toegenomen, het totaal aantal bedrijven met koeien in de wei is nauwelijks gegroeid doordat het aantal melkveebedrijven is gedaald. Grotere bedrijven laten weer vaker melkkoeien in de wei lopen. Het aandeel bedrijven met 160 of meer melkkoeien dat de dieren laat weiden is in 2017 gestegen met 7 procent. Bij grotere bedrijven is ook vaker sprake van deelweidegang, waarbij niet alle koeien naar buiten gaan. Bij deelweidegang van melkkoeien kiezen bedrijven ervoor om een deel van de melkgevende koeien op stal te houden. Niet iedere melkveehouder kan of wil namelijk zijn gehele koppel weidegang bieden. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om hoogproductieve koeien waarbij weidegang ten koste zou gaan van de melkgift.

Meer koeien in de wei
Meer koeien in de wei

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.