[Tour] Kut! Pech met het voorwiel

Dichtbij de finish reed Tom lek
Hij deed daarna nog wat hij kon
Maar de streep was net te ver
Het was Martin die daar won

Dan let je de hele dag goed op en zit je voorin als er waaiers worden getrokken en dan krijg je 5,7 kilometer pech door met je wiel in dat van Bardet te haken en duurt het wat lang voor je weer op de fiets zit. De schade is redelijk beperkt, maar het is natuurlijk balen voor Dumoulin.

De strijd zelf barstte pas los op de laatste beklimming van de Mûr van Bretagne. Die gekke Martin ging als eerst aanvallen en er was nog een kilometer te rijden.  Ik dacht: dat redt hij nooit, maar hij redde het wel. De jonge Latour deed het beter dan zijn kopman Bardet, maar die moest net als Kruijswijk eerder deze week op een achterlijk klein fietsje de berg op. De gele, de groene en de bollen behielden hun truien. Wat dat betreft viel de Mûr toch een beetje tegen. Froome en Dumoulin staan nu zo’n beetje gelijk. Nu is het wachten op de kasseien, denk ik.

Toen de beelden tot ons kwamen was er een nietszeggende kopgroep, maar die reed wel meer dan vijf minuten voor het peloton. Herbert stelde ons echter gerust. Ze zouden niet vooruit blijven. Smith was er wel bij want die wilde de bollentrui terug van Skujin.

Herbert, als een renner 700 kilometer van de plek woont waar de renners rijden, dan ben je geen man van de streek. Dat is zowat de afstand tussen Den Haag en Tours, dus dan zou Tours in Zuid-Holland liggen.

Op het eerste colletje dacht Grellier de belangen van Chavanel de beschermen door te proberen als eerste boven te komen, maar Chavanel heeft de bolletjestrui helemaal niet. Smith won echter de sprint naar de top. Hij reed trouwens op dat moment dik in de virtuele gele trui.

Toen de voorsprong van de kopgroep naar de zeven minuten liep, vroeg ik me toch af welke ploeg straks nog zin had om dat gat dicht te rijden om de etappe te winnen. Toen 110 kilometer voor de meet alleen nog een mannetje van BMC voorop reed met het boemeltje van Sky achter zich, werd ik toch een beetje bang voor een anticlimax als het om de dagwinst  ging.

Smith kreeg op het volgende colletje weer een puntje en had er nu net zoveel als Skujins en Chavanel. Maar hij reed ook virtueel nog steeds stevig in het geel.

Eindelijk kwam Quick Step op kop van het peloton voor Gilbert en Alaphilippe. Meteen was de gps van slag, want van de voorsprong klopte ineens geen reet meer. En ineens was er meer aan de hand. De boel werd op de kant getrokken. Het peloton brak ook. Paniek. Dumoulin zat gelukkig goed. De vraag was welke klassementsrenners niet in de eerste waaier zaten. Natuurlijk hadden de jumbootjes weer een niet opgelet. Roglic was niet mee voorin.  Quintana was ook weer eens de lul. Nu maakte Sky wel tempo samen met Quick-Step. Het was oorlog!

De kopgroep had intussen de tering in. De hele voorsprong was aan het smelten als een mannenhart bij het zien van een sexy foto van Katy Perry. Froome zat aardig te puffen maar wel in de goede groep.

Quick-Step bleef stoempen, maar de supermarkt kwam wel dichterbij omdat vooral Gesink de hele meute op sleeptouw nam.  Op 76 kilometer van de streep was de aansluiting een feit. Dus eigenlijk hadden Quick-Step en Sky voor Jan Lul met hun krachten gesmeten. Alle klassementsrenners waren weer bijeen. Ondertussen had de kopgroep nog maar een schijntje over van de enorme voorsprong die men had. Met veel gepuf was alles weer samengebracht door een ontketende supermarktketen.

Roglic had niet zijn dag. Na het missen van de eerste waaier ging hij nu een vluchtheuvel kussen.

De Clerq van Quick-Step had na de waaiers nog honger, want hij peuzelde de minuten naar de kopgroep stuk voor stuk op.

Na de oorlog in het peloton kwam er bij de tussensprint oorlog in de kopgroep. Pichon won, maar Gaudin ging er vandoor. Na de kopgroep mocht Kristoff de tussensprint van het peloton winnen.

Daar zag ik toch ineens Cavendish op kop van het peloton sleuren. Herbert dacht dat het voor Boasson Hagen was, maar ik hield het op Slagter. Gaudin werd intussen teruggepakt door de kopgroep waaruit hij was weggereden.

Fuglsang was aardig achterop geraakt net toen het positioneren van de klassementsrenners bezig was. Dat viel niet mee, maar hij kwam wel terug.

En daar was dan de Mûr de Bretagne voor de eerste keer. Zou Smith dat puntje pakken voor de bollen? Het antwoord was: nee.  Het peloton bleef echter nog redelijk rustig. Maar wie pakte wel de punten? Skujins, de man die in de bollentrui reed. Daarna kwam de bonussprint. Jack Bauer versloeg zichzelf in de sprint en een slimme Thomas pakte ook nog bonusseconden.

Daarna ging ineens de supermarkt sleuren aan het peloton, samen met het keukenblok met een speciale luchtafvoer.

Kut! Dumoulin had pech op bijna vijf kilometer van de streep. Dan kom je nooit meer terug natuurlijk. Volgende slachtoffer was Bardet. Die kwam terug op een klein fietsje. Dumoulin gegangmaakt door Haga probeerde nog terug te komen bij het peloton, maar dat ging al in razende vaart naar e finish. Domme pech.  

 Tweet van de dag: Dans la Musette: Deux jours de suite sans pluie en Bretagne, c’est SCANDALEUX !

Opmerking van de dag: Dumoulin: Sagan kan alles. Hij kan ook Alpe d’Huez winnen als hij daar zin in heeft.

De rit van morgen

De rit van morgen gaat naar de hoofdstad van Eure-et-Loire, Chartres. De stad met een van de beroemdste kathedralen van Frankrijk. Die kathedraal is vooral beroemd om de gebrandschilderde ramen waar de gloed van het blauwe Chartreslicht schijnt. Dat licht komt met name van de rood-zwarte Christusfiguur die in een blauw veld staat in een van de drie roosvensters. De kathedraal heeft ook een labyrint en wordt gerekend als niet-klassiek wereldwonder en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In september houdt men daar het Fête de la Lumière. Een belevenis.

Chartres is verder een centrum van de Maria verering. Al vanaf dertig kilometer afstand zie je de contouren van de Notre Dame. Rodin noemde haar de Akropolis van Frankrijk. Sinds 876 zou daar een gewaad van Maria te zien zijn. Dat gewaad had Karel de Grote volgens de overlevering op zijn kruistocht in Jeruzalem als geschenk hebben gekregen.

Rond Chartres kun je leuke fietstochten maken. Langs de Eure bijvoorbeeld. Dan moet je beslist het dorpje Giverny aandoen. Daar is de bekendste tuin van Frankrijk te vinden. Deze tuin was van de kunstschilder Claude Monet. Op heel veel van zijn schilderijen is de tuin te zien.

Ook in het Parc Naturel Régional du Perche kun je fantastisch fietsen en wandelen. Een groen heuvelachtig gebied met bossen en schilderachtige weggetjes.

Verder ligt Chartres niet ver van Versailles en we weten allemaal wat daar te vinden is.

De renners zullen er waarschijnlijk morgen een sprintfestival van maken in Chartres.