Goedkoopste auto ter wereld gaat met pensioen

Het had een gigantisch succes moeten worden: de Tata Nano, 's werelds goedkoopste productieauto met een prijs van slechts zo'n tweeduizend dollar. Half India had van de brommer over moeten stappen naar de auto, maar niks was minder waar.

De Nano was zo goedkoop dat eigenlijk niemand zin had om zich met zo'n goedkoop ding te associëren. Helemaal dood is de productie overigens nog niet: afgelopen maand werd toch wel één hele Nano in elkaar gezet, maar dat getal was niet helemaal conform de verwachtingen.

Na volgend jaar haalt Tata het wagentje dan ook van de markt, na een weinig succesvol 'leven'. Meerdere Nano's vlogen in de hens en een NCAP-score van nul sterren hielp ook niet echt lekker mee. Er hadden jaarlijks een kwart miljoen Nano's verkocht moeten worden, in 2016/17 waren dat er 7600.

De Nano is een goede drie meter lang en anderhalve meter breed, met een gewicht tussen de 600 en 635 kilogram en een 624cc tweecilindermotor, gekoppeld aan een viertrapstransmissie. Er verschenen door de jaren heen ook andere versies, zoals de 230 pk sterke Super Nano, maar dat mocht niet baten.