Blu-ray: Winchester

Sinds kort ligt de horrorfilm Winchester, met Dame Hellen Mirren in de hoofdrol, in de winkelschappen. De 72-jarige Mirren werkt nog altijd onverbitterd door, en gelukkig maar, want de inmiddels doorgewinterde actrice weet altijd een sterke indruk achter te laten ook al laat het materiaal te wensen over. Zo ook in Winchester: de mooie setting en de rol van Mirren kunnen het slechte uitgemolken verhaal dat we al zo vaak in horrorfilms hebben gezien helaas niet naar een hoger niveau tillen. Het is hiermee een standaard horror geworden die desondanks vermakelijk is, maar zoveel meer had kunnen zijn als er meer aandacht was gegeven aan het script.

Winchester vertelt het semi-waargebeurde verhaal van Sarah Winchester (Helen Mirren), de weduwe van een Amerikaans wapenmagnaat, is er van overtuigd dat ze geteisterd wordt door de geesten van mensen die door de wapens van haar echtgenoot zijn omgekomen. Nadat haar man en kind plotseling overlijden werpt ze zich op de constante verbouwing van het gigantische Winchester Mystery House, dat ontworpen is om de kwade geesten weg te houden. Wanneer de sceptische psychiater Eric Price (Jason Clarke, Zero Dark Thirty) naar het landgoed gestuurd wordt om Sarah’s geestesgesteldheid te evalueren, komt hij er achter dat haar obsessie met het bovennatuurlijke misschien nog niet zo gek is. Winchester neemt het publiek mee in een labyrinth-achtig huis waarvan gezegd wordt dat het één van de meest bezeten plaatsen ter wereld is. Het echte Winchester Mystery House is nog altijd te bezoeken in de Verenigde Staten: vrijwel direct na de dood van de echte Sarah Winchester werd het huis opengesteld voor publiek als een toeristische attractie.

De film weet vooral indruk te maken met de locatie, het imposante en griezelige huis van de Winchester-weduwe. Het verhaal is minder indrukwekkend, en vooral nogal uitgekauwd. Het is jammer dat regisseur Michael Spierig, geen onbekende in de horrorscène aangezien hij ook Jigsaw (2017) mocht regisseren, niet iets meer met het script probeert te doen. Een skeptische onbekende wordt een horrorhuis in gehaald, in dit geval de psychiater Price, en krijgt vervolgens langzamerhand te maken met de angstaanjagende entiteiten die zich tóch schuilhouden in het oude pand. Hoewel het script dus niet weet te verrassen, weet Winchester wel effectief gebruik te maken van de welbekende jumpscares. Hoewel je deze momenten al lang en breed ziet aankomen, weten ze toch nog de spijker op z'n kop te slaan en kijkers te laten schrikken.

winchester

Hoewel Winchester helaas alleen gebruikmaakt van de welbekende elementen uit Amerikaanse horrors, weet de horror vooral furore te maken door de donkere sfeer en prachtige decors van het Winchester Mystery House. Met daarbij opgeteld een hoofdrol van de veteraan-actrice Hellen Mirren en een leuke rol voor Jason Price is Winchester een aangename zit, maar verwacht dus niets hoogstaands. De blu-ray uitgave is daarnaast prima vormgegeven met een scherpe HD-beeldkwaliteit en een mooie muzikale ondersteuning die af en toe iets te veel de overhand heeft. Helaas heeft Dutch FilmWorks er de gewoonte van gemaakt om geen extra's op de uitgaves te zetten, en dat is dan ook bij deze horrorfilm het geval.