De Sims 4 Jaargetijden

Met De Sims 4 Jaargetijden is een van de populairdere uitbreidingen voor de eerdere Sim-games nu eindelijk ook uit voor De Sims 4. In hoogzomer ga ik mijn sims door hartje winter laten overleven. De Sims 4 heeft al heel wat uitbreidingen gehad. Vijf volledige uitbreidingen, zes gamepacks en veertien stuffpacks verder hebben we eindelijk het weer en de seizoenen in het spel. Er zijn natuurlijk nieuwe haarstijlen, kleding en spullen om te kopen, maar dat is niet het meest spannende aan deze uitbreiding. Dat zijn de seizoenen en het weer dat daarmee gepaard gaat.

Koud he!
In de De Sims 4 Jaargetijden doet de temperatuur wat met je sims. Je kunt op het weerkanaal op televisie kijken wat het weer die dag gaat worden, of gewoon in de interface onderaan kijken, om je sim zo goed mogelijk voor te bereiden op wat die dag komen gaat. Er is een weervooruitzicht beschikbaar om wat beter vooruit te plannen. Sims kunnen namelijk oververhit raken, of juist onderkoeld. Ze kunnen er zelfs aan dood gaan, dus op het weer letten is wel zo handig. Door juiste kleding te dragen en een airco/verwarming in hus te hebben kunnen ze weeer op de juiste temperatuur komen. Of als je een sadist bent zet je de thermostaat enorm hoog in de zomer. Mocht je dit allemaal te realistisch vinden dat is dit in het menu uit te zetten, dan zijn je sims altijd op de juiste temperatuur.

De Sims 4 Jaargetijden - Weer (Foto: Electronic Arts)

Weersverwachtingen in de hand
Onweersbuien, sneeuwstormen, er is van alles te ervaren in De Sims 4 Jaargetijden. Mocht je deze spontane extreme weersituesties niet willen hebben zijn deze uit te zetten, maar als je juist meer wil dan is er de weermachine te koop. Daarmee kun je het weer op een dag veranderen naar wat jij wil. Wilde je toch al een tuinfeest in de zomer en zou deze verpest worden door de voorspelde regen? Niet meer als je de weermachine gebruikt om het zonnig te houden. Wil je de inwoners zieken kun je ook een sneeuwstorm in de zomer opwekken zodat iedereen minstens ziek wordt. Het apparaat kun je nog upgraden om complete seizoenen te veranderen. Een leuke toevoeging die de seizoenen op de kop kan zetten. Het echte leven wordt nu eindelijk realistischer voor sim-spelers door toevoeging van het weer. Je moet denken aan je paraplu, want anders kan je sim ziek worden. Een winterjas is bij kou ook geen overbodige luxe. En natuurlijk wil je in de zomer met luchtige kleding rondlopen.

Scheurkalender
De Sims 4 Jaargetijden introduceert de kalender. Er zijn wat vaststaande feesten, zoals LoveFest, HarvestFest, Winterfest en Nieuwjaar. Er zijn ook kleinere redenen om te feesten, zoals de start van een nieuw seizoen van een tv-show. Toffer is dat je ook je eigen rare feesten kunt verzinnen. Wil je elke jaar op 1 augustus een familieBBQ op de kalender zetten, dan kan dat. Je mag zelf je gasten uitnodigen en de activiteit bedenken, een jaarlijkse gamingdag met je virtuele vrienden mag ook. Je ziet zelfs wie er niet kan omdat ze volgens hun eigen schema aan het werk zijn. De kalender levert je dus een gepland feestje op, al kun je natuurlijk altijd nog spontane feesten organiseren. Op deze manier weet je in ieder geval wel wie er kan komen en wie niet omdat ze aan het werk zijn.

De Sims 4 Jaargetijden - Kerst (Foto: Electronic Arts)

Bloemetjes en bijtjes
Over werk gesproken, er is een nieuwe carriere te maken als tuinier of bloemist. Je hoeft overigens deze baan niet te kiezen om te gaan bloemschikken. Er is een tafel te koop waarop je dit als puur hobby kunt uitvoeren. Daarnaast zijn er extra hobbies uit te voeren die je geld of andere voordelen op kunnen leveren. Als tiener kun je bij de scouting. Haal je de medailles dan levert dat voor alle skills een 25% snellere voortgang op, zeker niet mis. Als imker of bloemschikker kun je je spullen weer verkopen in een winkel of je eigen winkel. De makers hebben namelijk weer hun best gedaan om andere DLC-pakketten te integreren. De bloemisterij is er bij voor mensen die De Sims aan het Werk hebben. De huisdieren hebben ook last van de temperatuur en het weer net zoals je sims. Leuk is dat honden ook in de regenplassen gaan rotzooien.

De Sims 4 Jaargetijden - Tuinier (Foto: Electronic Arts)

Oops, vergeten
Het is niet alleen maar leuk en vrede, de makers zijn ook wat vergeten: in de zomerzon word je niet bruin, dat is natuurlijk raar. Zeker omdat het wel in het derde deel kon. Wat ze ook zijn vergeten is een nieuwe omgeving. Vaak komt er een nieuwe wijk of gebied om in te gaan simmen, maar niet bij De Sims 4 Jaargetijden. Ik had op zijn minst een strand of andere regio voor tijdverdrijf verwacht. Met al deze mogelijkheden tot feesten was dat niet raar geweest.

Conclusie
De Sims 4 Jaargetijden maakt het basisspel veel completer. Seizoenen was mijn favoriete uitbreiding in De Sims 3 en na al deze tijd is het nu ook te vinden in De Sims 4. De mogelijkheden met het weer maken het rollenspel completer. Wat moet je aan op een dag? Wat gaat het weer worden? Een extra toevoeging zijn alle feesten en eigen feesten die je vast kunt organiseren via de kalender. Je kunt nu nog meer je eigen verhalen maken en dat lijkt me alleen maar goed. Een nieuw gebied had erbij gemogen om het af te maken, maar helaas, daar was geen budget of tijd meer voor, schijnbaar. Dat zou deze uitbreiding echt af hebben gemaakt. Op naar de volgende uitbreiding, hopelijk eens echt wat nieuws nu de must-haves wel verschenen zijn.