Uruguay - Frankrijk: opnieuw spektakel met Les Bleus?

Redactie

Voetbal kan soms heel mooi zijn. Het ultieme bewijs werd zaterdag geleverd. Frankrijk rekende in een enerverend duel af met Argentinië; de 2-2 van Pavard wil je de hele dag in herhaling zien en de 3-2 van Mbappé liet weer zien waarom het zo’n supertalent is. Een paar uur later was het aan het monsterduo Cavani-Suarez. De 1-0 was een soort schilderij, een digitaal fotolijstje. Crosspass Cavani, voorzet Suarez op de scherp doorbewogen Cavani en het was hangen. Kunst is relatief, maar dit was prachtig. Frankrijk en Uruguay mogen hun schoonheid nu tonen in Nizhny Novgorod. Vrijdag om 16.00 uur trappen we de kwartfinales af.

Uruguay
Uruguay heeft haar energie gespaard voor de achtste finales. In de groepsfase hebben ze zich niet of nauwelijks in het zweet moeten werken om Egypte, Saoedi-Arabië en Rusland onder de duim te houden. Het was speels gemak en een teken dat duels met toplanden die zouden komen belangrijker waren. Bondscoach Tabarez opteerde in de eerste twee wedstrijden nog voor een 4-4-2 met halfgoden als Rodriguez en Sánchez, maar sinds de wedstrijd tegen Rusland worden Torreira, Laxalt en Nández vaste krachten.

Laxalt vooral als aanvallende back, waar Torreira tegen Portugal zijn magie liet zien; voetballend, tackelend en in de lucht was hij iedereen de baas. Net zoals heel Uruguay; samen gruwelijk goed verdedigen, samen aanvallen. Cavani en Suarez kunnen dat uitstekend. Alleen moet Uruguay bidden voor Cavani; een gecompliceerde blessure zorgt ervoor dat het twijfelachtig is om vrijdag te kunnen halen, terwijl Tabarez altijd zuinig op zijn (licht) geblesseerde spelers is.

Frankrijk
Frankrijk roept verschillende emoties op; de ene groep vindt dat het om winnen gaat, de andere groep baalt ervan dat bondscoach Didier Deschamps zo negatief qua speelwijze opereert op dit WK. Al het hele WK lijken ze met schijt in de broek te opereren. De voorhoede met Griezmann, Mbappé en Dembele kwam nauwelijks uit de verf tegen Australië terwijl tegen Peru, Denemarken en Argentinië Matuidi als extra middenvelder/valse linksbuiten werd ingezet. Puur om spelers van de tegenstander af te stoppen.

Het is een recht, maar leuk voor de kijker? Het zorgde voor een penibele situatie tegen het zwakke Argentinië; de Fransen kwamen met 1-0 voor, waarna ze verschrikkelijk passief opereerden en plots 1-2 achterkwamen. Toen Pavard met een juweel van een doelpunt de 2-2 maakte, leek Frankrijk weer herboren en kwam het dankzij de werken van Mbappé op 4-2. Het werd dan nog wel 4-3, maar dat boeide niet meer. Frankrijk zal qua gameplan een stuk beter voor de dag moeten komen tegen een zeer taai Uruguay.