Mulder 0,017 seconden naast medaille op WK inlineskaten in Arnhem

Het wereldkampioenschap inlineskaten heeft zich na de eerste dagen verplaatst naar Arnhem. Daar worden de wegwedstrijden afgewerkt, nadat de baanonderdelen op de baan van Heerde gehouden werden.

De eerste dag van de wegwedstrijden leverde bijna een medaille op voor Michel Mulder. Op de sprint over één ronde bereikte de voormalig olympisch kampioen op de 500 meter (schaatsen), maar tussen de beste sprintkanonnen van het inlineskaten strandde hij op 0,017 seconden van het brons.

De Colombiaan Edwin Estrada pakte net als in 2015 en 2017 de wereldtitel, door de Duitser Simon Albrecht met overmacht te kloppen. Estrada's illustere landgenoot Pedro Causil bleef Mulder nipt voor in de strijd om brons. Ronald Mulder sneuvelde in de kwartfinales en eindigde als tiende.

Bij de vrouwen was er een Colombiaans ééntweetje. Andrea Canon was in de eindsprint net te sterk voor uittredend wereldkampioene Yesenia Escobar, terwijl de Amerikaanse Erin Jackson voor Giulia Bongiorno uit Italië het brons veroverde. Elisa Dul en Maya de Jong kwamen er niet aan te pas.

Het Colombiaanse feest hield overigens nog niet op: de deels naar het schaatsen overgestapte Daniel Zapata veroverde het goud op de tien kilometer puntenkoers, voor de Portugees Diogo Marreiros en de Belg Bart Swings. Crispijn Ariëns werd achtste, Bart Hoolwerf haalde de finale niet.

Nee, nog altijd zijn we niet klaar met Colombiaans goud, want ook bij de vrouwen was het raak op de puntenkoers. Johana Viveros pakte het goud door de Italiaanse Francesca Lollobrigida na twee opeenvolgende wereldtitels te ontkronen. Mareike Thum uit Duitsland werd derde, Bianca Roosenboom en Elsemieke van Maaren kwamen in het stuk niet voor.

Toch kon er door Nederland wel wat gevierd worden: Jordy van Workum pakte bij de junioren de wereldtitel op de twintig kilometer afvalrace door Andres Bello Quemba uit, natuurlijk, Colombia te verslaan. De Ecuadoriaan Joel Guacho Zamora werd derde, Teun de Wit vijfde.