FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 maart 2018

Onderzoek naar asbest in make-up

Make-up en andere producten met talk worden onderzocht op de aanwezigheid van asbest. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldden dat ze een onderzoek beginnen nadat eerder in twee make-upproducten van het merk Claire's lage concentraties asbest werden aangetroffen.

De asbestvezels kunnen vrijkomen bij gebruik van het poeder. De producten waar het om gaat, een compact poeder en een set contour poeder in acht kleuren, zijn door Claire's uit de verkoop gehaald. Het bedrijf wordt gevraagd om producten met dezelfde grondstoffen als de poeders, uit voorzorg uit de handel te nemen totdat nader onderzoek uitwijst of ook hier asbest in zit, melden ILT en NVWA. De inspectie liet eerder 28 make-upproducten van Claire's testen en daarin is geen asbest gevonden.

Asbest is in Nederland verboden.

Onderzoek naar asbest in make-up
Onderzoek naar asbest in make-up (Foto: ANP)

Basketballers Zwolle na thriller langs Den Bosch

De basketballers van Landstede Zwolle hebben in de Dutch Basketball League een knappe overwinning geboekt. In Den Bosch werden de New Heroes Den Bosch verslagen, maar daarvoor moest alles uit de kast getrokken worden. 

Den Bosch schoot uit de startblokken en stond na één kwart met 30-18 voor, wat bij rust nog uitgebreid werd naar 48-32, een comfortabele voorsprong. Zo leek het althans, maar in het derde kwart sloegen de Zwollenaren terug. Mike Miklusak en Keshun Sherrill, twee van de sterkhouders bij de thuisploeg, werden door de Zwolse verdediging vrijwel geheel lamgelegd en daar had Den Bosch geen antwoord op.

Door Stefan Wessels begonnen de Boschenaren nog met een kleine voorsprong aan het vierde kwart, maar ook daarin had men het zwaar. Sherron Dorsey-Walker gooide een heerlijk drietje voor Zwolle, net als Jordan Gregory, waarmee de stand bijna gelijk kwam te staan. Noah Dahlman gooide twee vrije worpen raak en bracht Zwolle met 66-67 voor het eerst op voorsprong, waarna Norville Carey voor 68-67 zorgde. 

Dahlman gooide nog eens een vrije worp raak en het leek op overtime af te stevenen. Den Bosch scoorde echter niet in de laatste aanval, waarna Zwolle de rebound pakte. Met minder dan een seconde op de klok beging Maarten Bouwknecht een fout op Gregory, die met een rake vrije worp de zege alsnog naar Zwolle haalde: 68-69.

Hazes en vriendin neuken met hond op bed

Heel Nederland vraagt het zich al tijden af: neuken André Hazes en zijn zestien jaar oudere vriendin Monique Westenberg met of zonder hond op het bed? Gelukkig is er eindelijk antwoord: met, zo vertelde Monique tegen een roddelblaadje.

Hond Dunya slaapt gezellig tussen het stel in op bed, maar...."Als we gaan 'seksen' schuiven we haar aan de kant, maar daarna duwen we Dunya weer terug. Ze kijkt al niet eens meer en hoort het niet", lacht Monique. 

De andere hond van het stel is een flink geile donder, zo blijkt. "Die gaat de kamer uit, want ze gaat met d'r neus achter ons staan ruiken als we bezig zijn." Opdat we het even weten.

 

Onvoorwaardelijk ❤️

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op19 Mrt 2018 om 3:18 (PDT)

'Kankernegerin' vervolgd na verdedigen ijssalon tegen hangjongeren

De eigenaresse van een Hilversumse ijssalon wordt vervolgd voor mishandeling. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat de 37-jarige Gilly Emanuels, uitbater van 't Perronnetje, zich moet verantwoorden nadat ze zich verdedigde tegen een stel hangjongeren.

Het gaat om een voorval in de zomer van vorig jaar, wat door een van de etterbakken werd gefilmd. Daarop is te zien dat ze ruzie heeft met de wegwerpjongeren, waarbij ze in elk geval één keer een ferme tik uitdeelt met een stok. Ondertussen maakt de vrouw kennis met het rijke vocabulaire van de heren, zoals 'kankeraap' ('ga lekker je boom in'), 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'.

De ijssalon gaat overigens sluiten, zo liet Emanuels vorige week weten. Ze voelt zich door de racistische aanvallen niet serieus genomen door de gemeente en politie. Het is immers niet de eerste keer: eerder werd bijvoorbeeld al een met poep besmeurde Surinaamse vlag bij haar achtergelaten, terwijl ook een ruit ingegooid werd.

Dat er nu nog een vervolging bij komt had ze niet verwacht. "Dat vernam ik via de media, ik moet het eerst even laten bezinken. Het overvalt me wel, maar het is een schande", stelt Emanuels. "Ik ben geen dader, maar het slachtoffer. Het staat zelfs op beeld, hoeveel bewijs heb je nodig?" Dat bleek juist het probleem: overal is beeld van, ook van het uithalen met de stok.

Het OM probeerde het nota bene via mediation op te lossen, wat niet geheel verrassend weinig effect had. "Beide partijen hebben schuld, mevrouw pleegt een strafbaar feit", aldus een OM-woordvoerster. Die geeft aan dat dat ook voor een van de belagers geldt, waardoor de 18-jarige schooier wegens belediging vervolgd gaat worden. 

"Mij vervolgen is lekker makkelijk, er was al zoveel gebeurd voor dit filmpje. Als het probleem, waar ik al zo lang melding van maakte, goed was aangepakt, was het niet zover gekomen", zegt Emanuels, die wel dankbaar is voor de grote hoeveelheid ontvangen steun. "Toch heb ik er last van. Ik ben ook moeder en wil nu gewoon rust, vooral ook voor mijn gezin."

Het bewuste voorval (Bron: YouTube)

Meer steun voor Oostenrijks bid Winterspelen 2026

Het Oostenrijks Olympisch Comité (ÖOC) heeft unaniem besloten om zich achter de poging van Graz en Schladming te stellen om de Olympische Winterspelen van 2026 binnen te halen. "Een belangrijke eerste stap", aldus ÖOC-president Karl Stoss.

"Om de voorbereidende fase van het Internationaal Olympisch Comité in te gaan, is een duidelijke belofte en verbintenis nodig van de provinciale overheid in de provincie Steiermark, met name wat betreft een haalbaarheidsonderzoek", stelt Stoss.

"We verwelkomen dit initiatief en moeten in de komende dagen een raamwerk op gaan zetten", voegt secretaris-generaal Peter Mennel nog toe. Op zaterdag 31 maart moet een eventueel bid definitief ingediend worden bij het IOC, waarna men tot het IOC-sessie in Buenos Aires in oktober heeft om meer details op tafel te leggen en verder te komen in het kandidaatproces.

Het Zwitserse Sion, Sapporo in Japan, Calgary in Canada, Stockholm (Zweden) en Italië (Milaan of Turijn) hebben mogelijk ook interesse om zich kandidaat te stellen.

Heineken trekt spot terug om racisme

Heineken heeft een commercial teruggetrokken nadat Chance the Rapper op Twitter de campagneleus 'sometimes, lighter is better' racistisch noemde. De rapper uit Chicago kreeg veel bijval op sociale media.

"Hoewel we vinden dat de commercial verwijst naar ons Heineken Light-bier, hebben we de plank misgeslagen en nemen we de feedback ter harte. We zullen dit meenemen in de ontwikkeling van onze toekomstige campagnes", aldus de bierbrouwer in een verklaring.

De commercial voor Heineken Light toont een barman die een aarzelende vrouw aan het einde van de bar spot met een verrekijker. Het light biertje dat hij serveert glijdt eerst langs een zwarte vrouw en een zwarte muzikant voordat het flesje belandt bij de vrouw die de barman in het vizier had. Als de vrouw het biertje tot zich neemt volgt de leus 'Soms is light beter'. Heineken Light is een brouwsel voor de buitenlandse markt en bevat minder calorieën en minder alcohol.

Chance the Rapper gaf op Twitter aan getwijfeld te hebben om zijn kritiek op het spotje te uiten. Hij denkt dat bedrijven opzettelijk racistische campagnes bedenken om aandacht voor hun product te genereren. "Maar het moet me van het hart. Deze commercial van Heineken is vreselijk racistisch." De artiest roept niet op tot een boycot van het biertje. "Ik merk gewoon hoe vaak het gebeurt en ik vermoed dat ze hiermee consumenten en twitteraars willen ophitsen. Ik wilde er niet over twitteren, maar dit is zó slecht dat ik niet anders kan."

Heineken trekt spot terug na kritiek rapper
Heineken trekt spot terug na kritiek rapper (Foto: BuzzE)

Oranje onder 19 verliest en mist EK, Noorwegen stunt

Nederland onder 19 is door een 1-4 nederlaag tegen Duitsland komende zomer niet aanwezig op het Europees kampioenschap in Finland.

Na de nederlaag van afgelopen weekend tegen Schotland wist Nederland dat het moeilijk zou worden om kwalificatie af te dwingen. De ploeg van trainer Maarten Stekelenburg moest sowieso van de Duitsers winnen om nog kans te maken. Na een halfuur liepen de beloften echter al achter de feiten aan, toen Manuel Wintzheimer de score opende.

Orkun Kökçü zorgde nog wel voor de 1-1, maar daarna ging het opnieuw mis. Wintheimer maakte zijn tweede doelpunt van de avond en Alfons Amade en Kai Havertz bepaalden de eindstand vervolgens op 1-4.

Ook Duitsland haalt het ondanks de zege overigens niet, en dat kwam door een bijzondere prestatie door de Noren, waar Nederland eerder nog met 6-1 van won. Noorwegen kwam tegen Schotland met 4-2 achter te staan, maar in de laatste tien minuten kwamen de Scandinaviërs langszij. In blessuretijd moest Schotland het met tien man doen en kreeg Noorwegen een penalty.

Die penalty werd benut door toptalent Erling Håland, ondanks zijn 17 jaren al vaste speler bij de Noorse koploper Molde, die zijn vierde goal van de wedstrijd scoorde. Het leverde Noorwegen een 5-4 zege op, waarmee zij als groepswinnaar naar het EK gaan.

Koeman: "Ik zag Memphis hard werken voor het team"

Ronald Koeman is te spreken over de prestatie van Memphis Depay maandagavond bij het Nederlands elftal tegen Portugal (0-3 winst).

De aanvaller van Olympique Lyon zette na elf minuten spelen Oranje op voorsprong. "Ik zag Memphis tegen die Portugezen hard werken voor het team, zijn taken uitvoeren bij balbezit en balverlies, terwijl ik hem een paar dagen ervoor tegen die Engelsen zag wandelen", vertelt Koeman in gesprek met Voetbal International. "En hij niet alleen. Wij kwamen in een fase van dat duel dertig seconden niet eens in beeld doordat we liepen te wandelen. Dat kan niet, dat is echt niet meer van deze tijd."

"Kijk gewoon naar de bereidheid van spelers die individueel meer hebben gewonnen dan wij allemaal bij elkaar. Kijk hoe hard zij nog steeds werken voor hun team. Hoe kunnen wij dan denken dat wij het wandelend ook wel voor elkaar krijgen? Maar tegen Portugal zag je dat we het wel kunnen."

"We speelden heel compact, de linies veel dichter bij elkaar dan in het duel met Engeland. We wisten hoe Portugal zou spelen, dat ze met twee middenvelders tegen drie van ons zouden komen te staan en niet gingen doordekken, zodat wij een overtal situatie konden creëren op het middenveld als iedereen zou meedoen, we dúrfden te voetballen én kwaliteit zouden tonen aan de bal. Dat is vooral de eerste helft goed gelukt. Bij rust 3-0, waar het ook 4-0 had kunnen zijn. Na rust deden we het iets minder, maar we oké, zijn pas een week onderweg."

Koeman stelt dat Oranje tegen Portugal een grote stap heeft gezet in aanloop naar de Nations League en EK-kwalificatie. "Ik ben blij met de blijdschap van mijn spelers. Ze hebben hard gewerkt en na alle kritiek van de laatste maanden, mogen ze nu even genieten. Ik denk dat zij nu ook beseffen dat dat deze manier een basis ons te gaan plaatsen. Want dat is wel het doel voor 2020."

Jong Oranje maar net langs Andorra

Jong Oranje heeft dinsdagavond een benauwde zege behaald op de leeftijdsgenoten van Andorra. Arnaut Groeneveld maakte de enige treffer.

Eerder in de EK-kwalificatiereeks wist Jong Oranje nog met 8-0 van Andorra te winnen, maar op de lastig bespeelbare grasmat van het Estadi Comunal kwam de zege veel moeizamer tot stand. Doelman Justin Bijlow moest al snel voorkomen dat de thuisploeg via Ricard Fernández op voorsprong kwam.

Jong Oranje werd daarna zelf ook gevaarlijker en vijf minuten voor de pauze werd het 0-1. Van buiten het strafschopgebied knalde Arnaut Groeneveld een vrije trap prachtig in de kruising. Het talent van NEC werd daarmee 'man of the match', want in de tweede helft werd niet gescoord.

Thomas Ouwejan kon de wedstrijd niet uitspelen. De AZ-speler kreeg een bal voor in zijn gezicht en hij werd per brancard van het veld gedragen. Jong Oranje blijft in elk geval in de race om een EK-ticket. Het team van coach Art Langeler staat tweede in de poule, twee punten achter Engeland. De koploper heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Rotjes voortaan taboe met Oud en Nieuw

Het kabinet komt nog dit jaar met een verbod op de verkoop van rotjes en ander 'werpbaar knalvuurwerk'. Daarmee hoopt het grote aantal ongelukken met de jaarwisseling te verminderen, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De plannen dreigen op verzet te stuiten van regeringspartij VVD.

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) willen dat mensen die vuurwerk aanschaffen in het vervolg ook een veiligheidsbril, aansteeklonten en stabiele afschietbuizen voor vuurpijlen meekrijgen. Dat wordt voor vuurwerkverkopers verplicht. Ook overweegt het kabinet het afsteken van vuurwerk minder lang toe te staan. Nu mag dat met oud en nieuw tussen 18.00 uur en 02.00 uur 's nachts.

Het kabinet wil het niet bij een rotjesverbod laten, meldt RTL Nieuws. Maar voor een verbod op de verkoop van ander vuurwerk zou nu nog het draagvlak in de samenleving ontbreken.

OVV

De plannen doen VVD-Kamerlid Erik Ziengs de wenkbrauwen fronsen, want de grootste regeringspartij heeft nooit iets gezien in zo'n verbod. "Dit zijn kennelijk gelekte plannen, dus we moeten nog maar zien waar het kabinet mee komt. Maar het standpunt van de VVD is altijd duidelijk geweest. Dit is niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft eind vorig jaar al geadviseerd vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden om letsel te voorkomen. Over knalvuurwerk oordeelde de raad dat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag. De OVV signaleerde ook dat elk jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar. Volgens de OVV eindigen tijdens oud en nieuw jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode en worden zo'n 11.000 incidenten geregistreerd.

Rotjes voortaan taboe met Oud en Nieuw
Rotjes voortaan taboe met Oud en Nieuw (Foto: ANP)

De Gea: "Ik krijg in Spanje niet zoveel respect als in Engeland"

David de Gea heeft het gevoel dat hij in Engeland meer respect krijgt dan dat hij in Spanje krijgt.

De Gea is sinds 2011 de vaste doelman bij Manchester United en inmiddels ook uitgegroeid tot basisspeler in de Spaanse nationale ploeg. De 27-jarige doelman wordt al enkele jaren gevolgd door Real Madrid, dat in 2015 dichtbij zijn komst was, maar transfer ketste af omdat het papierwerk te laat werd afgerond.

De 26-voudig international staat nog altijd op de verlanglijst van de Madrilenen en zij hopen dat hij verleidt kan worden tot een overgang naar de Spaanse hoofdstad nadat Manchester United in de achtste finales van de Champions League werd uitgeschakeld.

"In Engeland heb ik een grote genegenheid en respect die ik hier niet zoveel krijg", vertelt De Gea in gesprek met Spaanse media. "Maar elke keer als ik naar het nationale team kom, viel ik innerlijke sympathie en dat is het belangrijkste."

UEFA komt met meer veranderingen in Europese competities

De UEFA heeft dinsdag nog een aantal veranderingen aangekondigd die gelden voor de Champions League, Europa League en Europese Super Cup.

Vanaf volgend seizoen mogen clubs na de groepsfase van de Champions League of Europa League drie nieuwe spelers aan de selectie toevoegen. Daarbij gelden geen restricties meer. Het maakt dan dus niet meer uit dat een speler eerder in het seizoen al in dezelfde Europese competitie heeft gespeeld bij een andere club.

Een andere nieuwe regel heeft te maken met het aantal wissels. Na de poulefase van zowel Champions League als Europa League mogen clubs in de verlenging een vierde wisselspeler in het veld brengen. Deze regel geldt ook voor de wedstrijd om de Europese Super Cup.

Bij de grote finale van beide Europese toernooien én het duel om de Super Cup mag de wedstrijdselectie bovendien worden uitgebreid. Coaches moeten nu achttien spelers selecteren voor de eindstrijd, maar vanaf volgend seizoen zijn dat er 23. Het aantal wisselspelers stijgt dus van zeven naar twaalf.

Onlangs maakte de UEFA ook al bekend dat de aanvangstijden vanaf komend seizoen veranderen. In de Champions League begint iedere wedstrijd voortaan om 21:00 uur, maar tijdens de groepsfase beginnen iedere wedstrijddag op zowel dinsdag als woensdag twee duels om 18:55 uur. Op de laatste speeldag gaan alle wedstrijden tegelijk van start. Ook in de Europa League zijn alle duels voortaan om 18:55 uur of 21:00 uur.

Cruijff vertrekt bij Maccabi Tel Aviv

Jordi Cruijff is aan zijn laatste maanden bij Maccabi Tel Aviv bezig. De coach heeft aangekondigd dat hij na dit seizoen vertrekt.

Op een persconferentie liet Cruijff weten dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. "Soms is het goed dat iemand binnenkomt en goede ideeën brengt. Een nieuwe boodschap en een nieuwe boodschapper. Dat is waar ik op hoop en waar ik in geloof", zei de 44-jarige zoon van Johan Cruijff volgens Voetbal International.

De oud-speler van onder meer Barcelona en Manchester United ging in 2012 bij Maccabi Tel Aviv aan de slag als technisch directeur. In die functie stelde hij onder andere Peter Bosz en Shota Arveladze aan als hoofdtrainer. Vorig jaar ging Cruijff zelf als hoofdcoach aan de slag.

"Er zijn veel grote momenten geweest. Slechte momenten, zoals verloren bekerfinales. Het eerste jaar was erg belangrijk, vanaf daar zijn we echt gegroeid. Het moment dat de scheidsrechter floot tegen FC Basel, dat we de Champions League bereikten (in 2015, red.), was een van de hoogtepunten!" besluit Cruijff.

Robben is 'beetje ongeduldig' over toekomst

Arjen Robben weet nog steeds niet of hij na de zomer nog voor Bayern München speelt. De buitenspeler sluit niet uit dat hij er helemaal mee stopt.

In gesprek met de Bayerischer Rundfunk vertelt Robben dat er wel onderhandelingen over een nieuw contract staan gepland. "Ik ben een beetje ongeduldig. Helaas is er nog geen besluit genomen over het verlengen van mijn contract. Ik heb met Karl-Heinz Rummenigge afgesproken dat we in april gaan praten, dus dan zien we wel."

De 34-jarige vleugelaanvaller houdt met alle scenario's rekening. "Volgens mij is dat het moeilijkste als je in zo'n fase komt waarvan je weet dat het einde dichterbij komt. Het is altijd heel moeilijk om de juiste beslissing te nemen", aldus Robben, die aan zijn negende seizoen bij de Duitse kampioen bezig is.

"Ik moet kijken wat mijn onderbuikgevoel me zegt, hoe mijn lichaam aanvoelt. Je neemt alles daar in mee en dan neem je uiteindelijk een besluit." De 96-voudig international van het Nederlands elftal kwam dit seizoen tot 27 officiële wedstrijden voor Bayern München. Hij was zes keer trefzeker.

De neus van hockeyster Eva den Hartog moest opnieuw worden gebroken in het ziekenhuis

Twee weken geleden brak Huizen-aanvoerster Eva den Hartog haar neus op de training. Die werd rechtgezet en het masker, waarmee ze onder andere de degradatiekraker tegen Groningen zou spelen, was klaar. ‘Maar toen bleek in het ziekenhuis, en dat had ik zelf natuurlijk ook wel gezien, dat hij nóg niet rechtstond.’ Haar neus moest opnieuw worden gebroken, waardoor Den Hartog langer aan de kant moest blijven. Ze baalt, maar zegt met een knipoog: ‘Er zijn me twee wedstrijden door de neus geboord.’

De wedstrijd na die bewuste training, waarop ze een bal op haar neus kreeg, kon ze al niet spelen. Maar vorige week trainde ze met het masker op dat haar neus beschermde. ‘Dat ging goed’, vertelt ze. De degradatiekraker Huizen – Groningen stond op het lijstje: Den Hartog wilde spelen. Een controle in het ziekenhuis gooide roet in het eten. ‘Ik had het zelf natuurlijk ook al wel gezien, maar daar bevestigden ze dat mijn neus nog niet recht stond. Ze moesten hem opnieuw breken, zodat ik goed kan blijven ademhalen.’

Dat was een pijnlijke ingreep. ‘Ik was er wel nerveus voor, want ik wist natuurlijk hoe het voelde toen ik mijn neus brak. Het was niet fijn, ik ben er zelfs een beetje ziek van geweest, had er een fysieke reactie op.’ Ziek of niet, de captain stond vrijdagavond gewoon langs de lijn om haar ploeg aan te moedigen.

‘Ik was teleurgesteld dat ik niet kon spelen, maar ik dacht: dat gevoel laat ik thuis.’ Best spannend vond ze de wedstrijd, die eindigde in 1-1. ‘Maar ik moet eerlijk zeggen, ik had zelf ook wel last. Dus ik was ook bezig met zelf overeind blijven. Een gelijkspel was voor ons denk ik alles wat erin zat. Drie punten waren voor onze positie fijner geweest natuurlijk, iedereen kan dat rekensommetje maken. Maar dat zat er niet in.’

Ook zondag stond Den Hartog nog langs de kant. Huizen nam het op tegen Den Bosch en verloor met 3-0. ‘Ik vond dat we goed stonden, georganiseerd speelden’, stelt ze. Sowieso ben ik tevreden met hoe we het doen dit seizoen. We wisten dat het moeilijk zou worden, maar we hebben goede wedstrijden gespeeld. We krijgen ook veel complimenten.’

Er staan de komende tijd veel wedstrijden op het programma: zaterdag, maandag, vrijdag en zondag spelen de dames van Huizen competitiewedstrijden. ‘We noemen het maar het paastoernooi’, lacht Den Hartog. Voor Huizen is het wennen, zoveel wedstrijden. ‘De dubbelweekenden kenden wij niet. Aan het begin van het seizoen hebben we daar afspraken over gemaakt. We trainen dan op woensdag in plaats van donderdag, en ruilen met Heren 2 van trainingstijd. Op zaterdag herstellen we met zijn allen. Uitfietsen, rekken en strekken, ons laten behandelen. Dat is een extra tijdsinvestering. Ik ben er trots op dat we dat doen en er het maximale uithalen.’

Den Hartog denkt dat ze zaterdag tegen hdm weer mee kan doen. ‘Maar dat durf ik niet al te hard te roepen.’ Het masker ligt in ieder geval klaar. Dat moet ze nog zo’n zes tot acht weken op tijdens hockeyen. ‘Dus daar loop ik de hele competitie nog wel mee verwacht ik.’

De komende weken is het erop of eronder voor Huizen, in hun eerste seizoen in de Hoofdklasse. Huizen staat nu drie punten voor op hekkensluiter Groningen. ‘We moeten punten pakken, zo simpel is het. Complimenten zijn leuk, maar dan blijf je op een gegeven moment achter met de sportiviteitsprijs. Dat is toch niet waar we voor gaan.’

Bondscoach Mexico:"Lozano heeft het potentieel om naar een grotere club te gaan"

De Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio gelooft dat PSV-aanvaller Hirving Lozano klaar is om een stap hogerop te maken.

Lozano stapte afgelopen zomer voor veertien miljoen euro over van Pachuca naar PSV en speelde dit seizoen tot dusver 28 wedstrijden voor de Eindhovenaren en daarin was hij zestien keer trefzeker en gaf hij tien assists. Met veertien doelpunten is hij mede-topscorer in de Eredivisie.

"Ik denk dat het vandaag heel gemakkelijk is om te zeggen dat Hirving in de basis moet staan van Mexico", vertelt Osorio tijdens een persconferentie. "Zo was het twee jaar geleden niet. Ik heb altijd gedacht dat het mijn verantwoordelijkheid is en ik pak het op om keuzes te maken en kritiek te leveren op basis van de resultaten. Ik herinner me toen we Hirving naar het nationale team haalden, voor veel mensen was hij een eenvoudige speler met veel snelheid."

"Op dat moment was Tecatito (Jesus Corona, red.) een van de weinige spelers die niet kon worden gepasseerd. Ik dacht altijd dat Tecate een van de beste spelers in de duels was, met zijn verandering van richting, vermogen om te draaien, zijn lage zwaartepunt. Ik dacht altijd dat Hiriving, met andere eigenschappen, exporteerbaar zou kunnen zijn. Vandaag de dag is het heel bevredigend en het maakt me erg gelukkig om te zien waar Hirving staat."

"We denken dat Hirving, zoals we twee jaar geleden dachten, het potentieel heeft om naar een grotere club te gaan en naar een competitie met meer geschiedenis, met respect voor PSV en de Eredivisie voor het geloven in ons talent en onze spelers."

Apple wil meer naar school met iPad

Vandaag heeft Apple een nieuwe 9,7-inch iPad aangekondigd. Deze nieuwe iPad is geschikt voor Apple Pencil. Daarnaast heeft het bedrijf nieuwe software ontwikkeld om leerkrachten en leerlingen te ondersteunen. Hiermee wil Apple de aanwezigheid van iPads als leermiddel op school verhogen.

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat de populairste iPad voortaan ook geschikt is voor Apple Pencil en bovendien nog betere prestaties biedt. De nieuwe iPad heeft een groot Retina-display. Een A10 Fusion-chip en geavanceerde sensoren zorgen dat ook augmented reality door middel van de AR-Kit beter ondersteund wordt. De batterij gaat tot een hele dag lang mee. De ingebouwde Touch-sensor met hoge resolutie maakt het gebruik van een Apple Pencil mogelijk. Apple Pencil is voor het eerst geïntroduceerd bij iPad Pro. De prijzen beginnen bij € 359. De nieuwe iPad is voor scholen verkrijgbaar tegen een speciale korting.

Met de nieuwe iPad is er nieuwe schoolsoftware uitgekomen. ‘Iedereen is creatief’ is een nieuw, gratis lesprogramma waarmee leerkrachten voor vakken als tekenen, muziek, film of fotografie gemakkelijk in hun bestaande leerplan kunnen opnemen. Dit nieuwe programma is na het Apple initiatief 'Iedereen kan programmeren' het tweede lesprogramma van het bedrijf. Leerkrachten en leerlingen kunnen gebruikmaken van gratis apps als Pages, Numbers, Keynote, GarageBand, Clips en iMovie en natuurlijk alle andere iPad-apps uit de App Store.

Apple Schoolwerk is een nieuwe app waarmee leerkrachten taken kunnen aanmaken, de voortgang van leerlingen kunnen bijhouden en alles uit apps halen in de les. Schoolwerk bouwt voort op de Klaslokaal-app van Apple, die in scholen wordt gebruikt om iPads onderdeel te maken van de les. Met Schoolwerk en Klaslokaal kunnen zowel leerkrachten als administratie-afdeling de technologie van Apple inzetten op hun school. Een van de onderdelen in Schoolwerk is Opdrachten, waarmee je gemakkelijk taken kunt aanmaken en uitsturen. En je kunt ieder type materiaal eraan toevoegen, van weblinks tot pdf’s en documenten.

"Door creatief bezig te zijn raken kinderen veel meer betrokken bij de les. We zijn dan ook enorm trots dat we leraren kunnen helpen creativiteit in de les te stimuleren", aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Marketing van Apple. "Door de kracht van iPad, de creativiteit van Apple Pencil, meer dan een miljoen iPad-apps in de App Store, de uitgebreide lesprogramma’s in ‘Iedereen kan programmeren’ en ‘Iedereen is creatief’ en de unieke apps Klaslokaal en Schoolwerk bijeen te brengen, kun je leerlingen en scholen helpen technologie optimaal in te zetten in de les. We zijn ervan overtuigd dat dit aan het leertraject en creatieve proces een dimensie toevoegt die alleen Apple kan bieden."

Apple iPad met Apple Pencil (Foto: Apple)

Companions en schepen in Pillars of Eternity 2: Deadfire

Pillars of Eternity 2: Deadfire komt over plusminus een maand uit, dus Obsidian Entertainment heeft gisteren een trailer vrijgegeven met wat gameplay en features om ons alvast warm te laten worden. In Deadfire reizen spelers af naar de gelijknamige archipelago waar een gloednieuw avontuur te wachten staat.

Spelers kunnen hun profielen van Pillars of Eternity overplaatsen naar Deadfire, waarbij spelers gebruik kunnen maken van een nieuw multi-class systeem waarbij vaardigheden van classes gecombineerd kunnen worden. Daarnaast heeft Obsidian ook de details van de eerste companion bekendgemaakt: Maia Rua, een doorgewinterde kapitein die als maatje de roofvogel Ishiza heeft. Over de rest van de companions wil Obsidian nog niks zeggen.

Verder zien we in de trailer dat we een eigen schip krijgen waarmee we rond Deadfire kunnen varen (en kunnen we deze gebruiken voor nobele doeleinden of piraterij), en zijn er ook weer voldoende bazen en vijanden te zien die een mother of god-niveau hebben. 

Bekijk de trailer hieronder. Pillars of Eternity 2: Deadfire komt uit voor pc, mac en Linux.

Companions en schepen in Pillars of Eternity 2: Deadfire 

McDonald's weigert forse bestelling, klant door het lint

In Sutherlin, in de Amerikaanse staat Oregon, had een 37-jarige man een flinke partij honger. Hij toog naar de lokale McDonald's en bestelde een stevig avondmaal: dertig dubbele cheeseburgers, dat moest de gezonde trek wel stillen.

De medewerkers van de fastfoodketen weigerden echter om de dertig burgers klaar te maken en dat kon Jedediah Ezekiel Fulton niet waarderen. Hij trok een spandoek kapot en liep naar buiten, waar hij zijn woede botvierde op het bord met het beroemde McDonald's-logo. 

Vervolgens ging Jedediah weer naar binnen, waar hij een persoon - vermoedelijk een medewerker - vastgreep. Een en ander gebeurde in de Verenigde Staten en dus stond er ook gelijk een getuige met een vuurwapen in de hand om de boze - en hongerige - meneer tegen te houden.

Er werd uiteindelijk niet geschoten, maar de man werd wel aangehouden door de politie en aangeklaagd wegens zaken als verstoring van de openbare orde en mishandeling. Of hij in het gevang ook een cheeseburger kreeg valt te betwijfelen.

'Financieel duurzame Spelen mogelijk in Denver'

In Denver heeft een comité dat onderzoek doet naar de mogelijkheden om de Olympische Winterspelen naar de stad te halen een eerste verslag uitgebracht. Men ziet het positief in en schat de kans hoog in op financieel duurzame Spelen. Het zou dan gaan om de Winterspelen van 2030.

Door al bestaande faciliteiten te gebruiken zouden de Spelen in Colorado zo'n 1,6 miljard dollar moeten kosten, waarvan bijna de helft al vergoed wordt door het Internationaal Olympisch Comité. Via de olympische sponsoren, de ticketverkoop, merchandising en financiering vanuit grote bedrijven in het gebied zou men dan zonder problemen aan het geld voor de overige kosten moeten kunnen komen, verwacht het comité.

Hetzelfde comité stelde Denver al voor als Amerikaans bid voor de Spelen van 1998, maar Salt Lake City kreeg die eer en kreeg uiteindelijk de Spelen van 2002 toegewezen. Steve McConahey van het comité is vol vertrouwen: "We maken een heel nieuw idee over hoe je de Spelen kunt houden. Dit moeten we doen, waarbij we de wereld duidelijk maken dat we dit op de manier van Colorado doen, en niet die van het IOC."

"In de wereld van vandaag, met zoveel tegenstellingen overal, moet je niet onderschatten wat iets als de Spelen teweeg kan brengen met het oog op het samenbrengen van een gemeenschap", aldus McConahey. Komende zaterdag moeten officiële bids voor de Winterspelen van 2026 bij het IOC liggen, maar voor Denver is dat geen probleem: het Amerikaans Olympisch Comité liet eerder al weten dat geen Amerikaanse stad zich voor 2026 kandidaat zou stellen, omdat Los Angeles de Zomerspelen van 2028 al organiseert en men die stad niet in de problemen wilt brengen.

Ook in Denver en omgeving zijn uiteraard ook nog wel mensen die wat terughoudend zijn, zoals Dani Pirrallo, manager van een hotel in het skiresort van Steamboat Springs. "Wij zijn heel anders dan Aspen, Vail, Breckenridge en dat soort grote resorts. Als we hier aan mee gaan doen, moeten we ons echt onderscheiden van die plaatsen, zodat we mensen er na de Spelen toe kunnen bewegen hier naartoe te komen."

Denver kreeg ooit al eens de Spelen van 1976 toegewezen, maar moest die in 1972 na een referendum teruggeven. Innsbruck stond destijds klaar om de organisatie met succes over te nemen. 

Grapperhaus: OM kan 'haatimam' niet vervolgen

De Tweede Kamer wil minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie nader aan de tand voelen over de mogelijkheden om de omstreden islamitische prediker Fawaz Jneid strafrechtelijk aan te pakken. Een ruime meerderheid met onder meer alle coalitiepartijen steunt de oproep tot zo'n debat van de PvdA.

Grapperhaus zei eerder in de Kamer dat hij "walgt" van de extremistische uitlatingen van Jneid over de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Maar volgens de bewindsman ziet het Openbaar Ministerie op dit moment geen kans de man te vervolgen.

Jneid bestempelde Aboutaleb als een afvallige moslim en een vijand van de islam. Het OM heeft volgens Grapperhaus zorgvuldig gekeken of hij daarvoor kan worden vervolgd wegens het aanzetten tot geweld, maar dat bleek niet het geval. "Wij houden alles wat hij zegt aan tegen het wetboek van strafrecht", verzekert de minister. "Maar ook op Facebook doet deze meneer alles nét binnen de grens."

Asscher
Dat Jneid steeds met succes de grenzen van het toelaatbare opzoekt, frustreert ook Grapperhaus. De minister wil graag samen met de Tweede Kamer kijken wat nodig is om een stevigere aanpak mogelijk te maken. Hij beloofde de Kamer daarover per brief te informeren.

Dat betekent dan waarschijnlijk wel "dat we een stukje van de vrijheid van meningsuiting moeten inleveren", zegt Grapperhaus. Hoewel dat recht een "fundament van onze rechtsstaat" is, wil hij af van uitlatingen zoals die van Jneid, waardoor andere mensen "worden bedreigd in hun bestaan".

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt de uitlatingen van Jneid "volkomen onacceptabel". Mensen die eerder door hem tot vijand van de islam werden bestempeld, onder wie Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh "zijn dood of worden beveiligd."

Vervolging 'haatimam' niet mogelijk
Vervolging 'haatimam' niet mogelijk (Foto: ANP)

Schoolslaggrootheid Gyurta stopt ermee

Zwemmer Daniel Gyurta hangt zijn zwembroek aan de wilgen. De 28-jarige Hongaar was jarenlang de absoluut dominante man op de 200 meter schoolslag, maar vind het inmiddels wel mooi geweest.

"Ik kondig hierbij de zwaarste beslissing uit mijn leven aan: ik stop met de zwemsport", aldus Gyurta op Facebook. "Ik ben niet iemand die opgeeft, maar ik moet toegeven dat het tijd is om de sport te laten gaan. Ik ben enorm dankbaar richting het hele land voor het feit dat ik alles heb gewonnen wat een zwemmer kan winnen: ik was zes jaar lang ongeslagen in de wereld. Ik ga de wereld van de zwembaden niet de rug toekeren, het Hongaarse zwemmen kan op mij rekenen!"

Gyurta verscheen tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004 als 15-jarige op het wereldtoneel. Dankzij een ijzersterk slot zwom hij op de 200 meter schoolslag naar het zilver, als jongste mannelijke medaillewinnaar in het zwemmen sinds 1932. In 2008 werd Gyurta slechts vijfde, maar daarna nam hij het stokje van schoolslaglegende Kosuke Kitajima definitief over: Gyurta won goud op het WK van 2009 en 2011, goud op de Spelen en het WK kortebaan van 2012, goud op het WK van 2013 en goud op het WK kortebaan van 2014.

In Londen deed Gyurta dat door Christian Sprenger's wereldrecord te verbreken, hoewel de relatief onsuccesvolle Japanner Akihiro Yamaguchi een maand later het record afpakte. In Rio de Janeiro kwam Gyurta op zijn afstand niet verder dan de zeventiende plek, net als op zijn laatste WK: vorig jaar in zijn eigen Boedapest.

Tahiti uit kwalificatie WK rugby gegooid

Tahiti is uit de kwalificatie voor het wereldkampioenschap rugby van volgend jaar gegooid. De wereldrugbybond World Rugby heeft dat bekendgemaakt, nadat onderzoek uitwees dat tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen de Cookeilanden de regels overtreden werden.

In Rarotonga op de Cookeilanden speelden de twee landen in augustus tegen elkaar, een wedstrijd die met 13-9 gewonnen werd door Tahiti. De ploeg plaatste zich zo voor een play-off tegen een nog niet bekend Aziatisch land, met als inzet een plekje in het laatste kwalificatietoernooi.

Halfback Guillaume Brouqui en inside centre Andoni Jimenez, goed voor respectievelijk een gescoorde try en penalty, speelden in het duel mee, maar dat mocht niet, zo bleek uit onderzoek. De twee in Frankrijk geboren spelers woonden geen 36 achtereenvolgende maanden op Tahiti, wat nodig is om voor het land uit te mogen komen, zo stellen de regels van World Rugby.

De federatie gooide Tahiti daarom uit de kwalificatie en dus is de droom van de Cookeilanden op een eerste WK-deelname nog in leven. Op 30 juni en 7 juli spelen ze tegen Hong Kong, Maleisië of Zuid-Korea, waarna bij winst een toernooi volgt met vier landen en één beschikbaar WK-ticket.

De Ligt: "Het was geen lekkere wedstrijd voor hem"

Matthijs de Ligt was maandagavond een grote uitblinker bij het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Portugal. Oranje was met 0-3 te sterk.

De achttienjarige verdediger van Ajax wordt de laatste maanden regelmatig gelinkt aan Barcelona. "Ik heb het ook gelezen", vertelt De Ligt in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het was niet Nederland tegen Portugal maar De Ligt tegen Portugal en Ronaldo. Of ik vind dat ik me goed tegen Ronaldo heb staande gehouden? Nou, hij heeft niet gescoord. Het was geen lekkere wedstrijd voor hem. Nee, ik heb geen shirtje met hem geruild. Er waren geloof ik al zeven spelers voor me."

Er wordt links en rechts al geopperd dat De Ligt een stap kan maken naar een grotere club, maar de verdediger ziet nog uitdagingen voor zichzelf in de Eredivisie. "Natuurlijk is het lekker als je iedere week van deze wedstrijden speelt. Wat het beste voor mij is? Wekelijks op hoog niveau spelen? Dat denk ik wel, maar dan is het ook belangrijk dat ik iedere week mag spelen."

De Ligt gaf in de wedstrijd tegen Portugal de assists op de treffers van Ryan Babel en Virgil van Dijk. "Bij die goal van Babel leek ik wel een rechtsbuiten. En even later kon ik de bal goed terug koppen op Virgil van Dijk. Dat was ook wel lekker. We wisten dat we dit konden. Maar het is wel lekker dat we dit ook hebben laten zien."

Advocaat: "Ze hoeven mij dan ook niks meer te vragen"

De aanstelling van het Henk Fraser als nieuwe trainer van Sparta Rotterdam is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Technisch directeur Henk van Stee van de Kasteelherenstelde de huidige trainer van Vitesse vorige week aan. Onder anderen Dick Advocaat en Cor Pot hadden graag gezien dat Fred Grim, de huidig assistent-trainer, werd aangesteld. "Dit is een hard gelag, maar de schouders moeten er weer onder om de club in de Eredivisie te houden", vertelt Grim in gesprek met De Telegraaf.

Grim kreeg een week voor de aanstelling van Fraser te horen dat hij moest nadenken over de invulling van zijn eigen technische staf. Van Stee besloot uiteindelijk anders. "Ook voor mij was het verrassend”, stelt Advocaat. "Dat heeft echt niks met de trainer Henk Fraser te maken, want dat is een uitstekende trainer, maar het gaat me om de procedure. Daar zet ik mijn vraagtekens bij, ook naar Fred toe."

Voor Advocaat was Grim de belangrijkste kandidaat. "Fred was natuurlijk een kandidaat, bij ons de belangrijkste, en ik had ook het gevoel dat hij binnen Sparta héél hoog aangeschreven stond. Deze keuze is het goed recht van het bestuur en van Henk (van Stee, red.). Dat moet je accepteren en is prima, maar dan hoeven ze mij ook niks meer te vragen."

Van Stee heeft bij zijn aanstelling gevraagd of Grim toezeggingen zijn gedaan door de club. "Dat was niet het geval, waardoor ik ook naar andere kandidaten ben gaan kijken. Ondanks de kwaliteiten van Fred Grim past Henk Fraser in mijn ogen beter bij de club."

Twente komt met reactie: "Verbeek paste in het profiel"

Gertjan Verbeek werd maandag ontslagen als trainer van FC Twente. De club ontving verschillende negatieve geluiden over de 55-jarige oefenmeester.

"Ik werd in toenemende mate benaderd. Er waren zorgen, of dit de manier was om te bereiken wat we willen. In de Eredivisie te blijven", vertelt voorzitter van de raad van commissarissen René Takens op een persconferentie, geciteerd door TC/Tubantia. "We hebben niet met honderden mensen gesproken. De conclusie was dat de chemie er niet meer was."

Jan van Halst besloot te stoppen als algemeen directeur van FC Twente. Hij was er eind oktober medeverantwoordelijk voor dat Verbeek werd aangesteld als opvolger van René Hake. "Ik wil een koe niet in de kont kijken. Hij paste in het profiel. Iedereen was positief. De uitkomst was helaas slecht."

Van Halst vertrekt niet helemaal bij de club, de RvC heeft hem gevraagd aan te blijven als commerciële man. “Als ik vertrek, zegt Erik Velderman (operationeel directeur, red.) misschien ook dat hij gaat. Dan is er geen leiding meer, dat is niet goed. We moeten aan de club denken, er is nog zoveel te doen. Dat is belangrijker dan Jantje van Halst."

7 maanden cel geŽist voor misbruik patiŽnte

Het OM eiste vandaag zeven maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk) tegen een 39-jarige Zoetermeerder. De man - die werkzaam was als extramuraal zorgbegeleider bij een psychiatrische instelling in diezelfde plaats – wordt ervan verdacht in 2016 meermalen seks te hebben gehad met een patiënte van die instelling.

Het slachtoffer was patiënte van de instelling, maar woonde zelfstandig. Verdachte moest haar begeleiden bij het zelfstandig voeren van haar huishouding. In eerste instantie voelde zij zich aangetrokken tot haar begeleider en deed zij toenaderingspogingen. Zo kwam het vanaf april 2016 tot een seksuele relatie.

Rond de zomer veranderde die. Volgens het slachtoffer sloeg de zorgbegeleider haar regelmatig tijdens de seks, waaronder in haar gezicht. Uiteindelijk trok ze het niet meer en stapte ze in oktober naar een andere begeleidster toe. Samen deden ze melding bij de politie waarna de instelling aangifte deed.

De officier van justitie hecht veel waarde aan de verklaringen van het slachtoffer. Zij heeft altijd consistent verteld dat zij het contact aanvankelijk leuk vond totdat de verdachte geweld ging gebruiken. De verdachte daarentegen zwabbert in zijn verklaringen; van aanvankelijke ontkenning tot (later) gedeeltelijke bekentenissen.

Verder is er een eindeloze stroom WhatsApp’jes die duidelijk maakt dat de verdachte op een volstrekt onprofessionele manier omging met het slachtoffer. Volgens de officier is dan ook wettig en overtuigend bewezen dat hij zich meermalen schuldig heeft gemaakt aan ontucht met een patiënte die aan zijn zorg was toevertrouwd.

“Het slachtoffer is een leuke, vlotte meid, maar wel een vrouw met aanzienlijke psychiatrische problemen die niet voor niets woont bij de instelling en van daaruit begeleid wordt. Verdachte had dat moeten weten”, aldus de officier op zitting.

Voor ontucht met misbruik van vertrouwen eiste zij zeven maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk). Ook moet de man het slachtoffer 2000 euro smartengeld betalen, zo vindt de officier van justitie.

De uitspraak is over twee weken.

Poetin kondigt dag van nationale rouw af

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag tot dag van nationale rouw uitgeroepen om stil te staan bij de slachtoffers van de fatale brand in een winkelcentrum in Siberië. Daarbij kwamen 64 mensen, onder wie 41 kinderen, om het leven.

Hij bezocht dinsdag de plek van de brand in de stad Kemerovo en beloofde boze bewoners dat degenen die verantwoordelijk zijn voor wat hij "criminele nalatigheid" noemde, streng zullen worden gestraft.

In de Siberische regio Koezbass is een driedaagse rouwperiode van kracht. Ook de autoriteiten van de havenstad Vladivostok in het verre oosten van Rusland kondigden drie dagen rouw af uit solidariteit met de slachtoffers. In de Doema, het Russische parlement, wordt een minuut stilte in acht genomen.

Video met timeline (bron: YouTube)

Poetin kondigt dag van nationale rouw af
Poetin kondigt dag van nationale rouw af (Foto: ANP)

Sekstape dochter Laurence Fishburne op DVD

Goed nieuws voor fappend Nederland, Vivid Entertainment heeft namelijk de auditie van de dochter van acteur Laurence Fishburne uitgebracht op DVD. In de film is te zien hoe de toen negentienjarige Montana haar vriendje uit elkaar trok. De auditie hielp Montana, nu 27, in 2010 aan haar eerste pornoklus.

Het pornobedrijf, blijkt nog steeds uiterst blij te zijn met de auditie-opnamen, zo blijkt uit een persbericht over de release. Daarin wordt de ongeremdheid van de actrice geroemd.

Omdat ze gezien had wat Kim had bereikt nadat Vivid haar sekstape, Kim Kardashian Superstar, had uitgebracht wilde Montana Kim Kardashian naar de kroon steken zo wordt verteld. Natuurlijk onder het mom van 'zien lekken doet lekken'.

Hoewel haar eerste Vivid-film de krantenkoppen haalde, is het daarna op filmgebied stil geworden rond Montana. Een doorbraak op het gewone witte doek zat er niet in en ook in de porno-industrie hangt haar carriëre er slapjes bij. Daarnaast kwam ze negatief in het nieuws door aanvaringen met de politie. Het betrof dan vaak gevallen van rijden onder invloed.

De relatie met haar beroemde vader, Laurence Fishburne, is ook niet om over naar huis te schrijven. Sterker nog, ze stond erop dat ze niets met hem te maken wilde hebben totdat hij haar carrière als pornoster accepteerde. Daar past de ster uit The Matrix voorlopig voor. Of de DVD het acceptatieproces van haar vader positief zal beïnvloeden is onduidelijk.

Minister trekt ophokplicht deels in

Vanaf aanstaande vrijdag 30 maart wordt - als de vogelgriepsituatie in Nederland niet wijzigt - de afscherm- en ophokplicht in 6 van de 20 regio’s in Nederland ingetrokken. Dat heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag aan de pluimveesector meegedeeld. Voor de overige regio’s blijft de afscherm- en ophokplicht onverkort van kracht.

Regionale afbouw
Om te beoordelen of de ophokplicht per regio afgebouwd kan worden, is door het ministerie van LNV samen met SOVON Vogelonderzoek Nederland en de Gezondheidsdienst voor Dieren per regio gekeken naar de aanwezigheid van watervogels, het aantal bedrijven dat sinds 2014 besmet is geweest met vogelgriep en de dichtheid aan pluimvee in een gebied. Op basis van dit onderzoek zijn 6 regio’s bestempeld als laag-risico regio op insleep en verspreiding van vogelgriep. Medio april zal de deskundigengroep dierziekten het risico op de insleep en verspreiding van vogelgriep opnieuw beoordelen.

Eieren van vrije-uitloop bedrijven waarvan de legkippen langer dan 16 weken binnen zitten, dienen na die periode als scharreleieren te worden verkocht, niet als vrije-uitloop eieren. Voor scharreleieren krijgt de pluimveehouder een lagere prijs. Aanstaande vrijdag 30 maart verloopt de periode van 16 weken. Ongeveer 70 vrije-uitloop bedrijven bevinden zich in deze zes regio’s. Deze bedrijven kunnen hun eieren als vrij-uitloop blijven verkopen.

Vervoersverbod ingetrokken
Het vervoersverbod dat werd ingesteld rond een pluimveebedrijf in Oldekerk (provincie Groningen) waar op 26 februari 2018 een zeer besmettelijke variant van vogelgriep werd geconstateerd, wordt met ingang van aanstaande vrijdag 30 maart ingetrokken. Er gelden dan geen beperkingen meer voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Illegale hennepkwekerij in vlammen opgegaan

Een vermoedelijk illegale hennepkwekerij heeft maandag 26 maart omstreeks 15.30 uur een schuur aan de Laan van de Heilige Lambertus in ’s-Gravenzande in de as gelegd. Na het blussen trof de brandweer verbrande transformatoren en potten met aarde aan, waardoor het vermoeden van een hennepkwekerij ontstond. Ook werd illegaal stroom afgetapt van een huis in de buurt.

Erik van het Hennepteam benadrukt het gevaar van een illegale kwekerij. "Hennepteelt lijkt een onschuldige hobby, maar niets is minder waar. Ook nu zien we weer dat er illegaal stroom werd afgetapt. De brand is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door slecht aangelegde elektrische installaties. Dit wordt onderzocht. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Wij hebben nog niemand aangehouden".

Illegale hennepkwekerij in vlammen opgegaan (Foto: Politie.nl)
Illegale hennepkwekerij in vlammen opgegaan (Foto: Politie.nl)

NAVO komt met maatregelen tegen Rusland

Ook de NAVO gaat maatregelen treffen in reactie op het gebruik van zenuwgas tegen een voormalige dubbelspion in het Engelse Salisbury. Topman Jens Stoltenberg geeft rond 15.30 uur een persconferentie op het hoofdkwartier in Brussel.

De Noor zei eerder al de Britse conclusie dat Rusland achter de aanslag zit over te nemen. Hij sprak van een patroon in het "roekeloze en confronterende" gedrag van de Russen in de laatste jaren.

De NAVO-landen lieten twee weken geleden al weten pal achter Londen te staan. Ze zijn zeer bezorgd over de eerste aanval met zenuwgas op NAVO-grondgebied sinds de oprichting van het militaire bondgenootschap in 1949.

Maandag besloten de VS, Canada en een groot aantal EU-landen, waaronder Nederland, om Russische diplomaten uit te zetten.

NAVO komt met maatregelen tegen Rusland
NAVO komt met maatregelen tegen Rusland (Foto: ANP)

God Eater 3 laat eerste gameplaybeelden zien

God Eater 3 is een aankomende monster hunting-game voor PS4 en pc. Bandai Namco heeft recent een livestream-evenement gehouden in Japan en daar zijn de eerste gameplaybeelden van de game getoond. Skip naar minuut 32 in het filmpje hieronder om de game in actie te zien. God Eater 3 moet dit jaar nog uitkomen in het Westen.

God Eater 3 speelt zich net als de andere delen af in de toekomst. Een nieuw ras monsters, de Aragami, verschijnen op de wereld. Deze monsters kunnen alles verslinden. Aan het begin van de eerste deel hebben ze al een groot deel van de natuurlijke hulpbronnen en de mensheid opgegeten. Het enige wat ze kan tegenhouden zijn de God Eaters, soldaten die als enige speciale wapens kunnen gebruiken waarmee ze tegen de Aragami kunnen strijden.

Andrť Kuipers geeft extra show in Ziggo Dome

André Kuipers gaat op 3 november niet één, maar twee keer tijdreizen met zijn publiek in de Ziggo Dome. Vanwege de grote vraag naar kaarten voor het nieuwe ruimteavontuur van de astronaut is een extra show in de avond toegevoegd. De kaartverkoop is dinsdag gestart.

"Ik verheug me enorm op dit grootse avontuur: een reis naar de toekomst", zegt André over zijn show SpaceXperience - Into The Future Live. De kaarten voor de show van 15.45 uur zijn vrijwel allemaal verkocht. Diezelfde avond, om 20.00 uur, staat André nogmaals in de concertzaal.

De astronaut staat voor het tweede jaar op rij in de Ziggo Dome. Vorig jaar verkocht hij de zaal drie keer uit.

André Kuipers geeft extra show in Ziggo Dome
André Kuipers geeft extra show in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Yakuza: Kiwami 2 krijgt extra lange aankondigingstrailer

Vorige week werd de lokalisatie van Yakuza: Kiwami 2 aangekondigd. Dit nieuws werd toen vergezeld door een aankondigingstrailer. SEGA heeft nu een twee keer zo lange versie van die trailer uitgebracht. Yakuza: Kiwami 2 lanceert in het Westen op 28 augustus voor PlayStation 4.

Yakuza: Kiwami 2 is een remake van Yakuza 2, die in 2008 uitkwam op de PS2. De game speelt zich af in Kamurocho, een parodie op Kabukichō (de echte red-light district van Shinjuku). Verder ga dit keer ook naar Osaka. Dit deel is met name beroemd door het gevecht van hoofdpersoon Kiryu met twee tijgers, iets dat ook in de trailer hieronder staat.

De remake maakt gebruik van de nieuwe Dragon Engine, waarmee ook Yakuza 6 werd ontwikkeld.

'Ik ben Jezus en ik heb ingebroken bij de Pizza Hut'

De Verlosser is terug op aarde. Van alle mooie plekken die deze wereld te bieden heeft koos Hij overigens wel een opvallende: High Point, North Carolina, of all places. Althans, als we een man moeten geloven die daar de politie belde.

De lokale politie werd gebeld en de beller was duidelijk: "Ja met Jezus Christus, ik heb net ingebroken bij de Pizza Hut. Ik heb een raam gebroken, Jezus is hier, Hij is terug op aarde", klonk het duidelijk, waarna de agent aan de telefoon even bevestigde dat de man niet bij de Pizza Hut werkzaam was.

"Nee, ik heb net ingebroken en heb een pizza gegeten. Ik ben Jezus", sprak de Messias. Hij antwoordde nog eens dat hij Jezus heette, waarna de agent om zijn achternaam vroeg: "Christus." Oom agent was toch wel benieuwd naar het uiterlijk van de beste man, die ook daar weinig twijfel over liet bestaan: "Ik zie eruit als Jezus, hoe zou ik er anders uit moeten zien?"

"Ik ben Jezus en ik kan doen wat ik wil, ik ben de Judassen op aarde zat en we gaan de aarde opschonen. Ik kom uit de hemel, meneer", klonk het duidelijk. "U heeft een pizza gegeten?", vroeg de agent nog: "Ja, en ik heb een Mountain Dew gedronken." Wapens had Jezus in elk geval niet bij zich: "Ik ben niet gewelddadig meneer. Ik ging kapot van de honger. Mensen hebben me zo gemeen behandeld."

Uiteindelijk bleek het toch niet om de Zoon van God te gaan, maar om de 46-jarige Richard Lee Quintero. Aan de telefoon gaf hij uiteindelijk aan dat hij met psychische problemen kampt, zo lijdt de arme man aan schizofrenie. Op het moment dat de politie arriveerde werkte de vriendelijk klinkende man keurig mee, zodat hij zonder problemen ingerekend kon worden. Hij wordt aangeklaagd wegens inbraak.

Veel mensen reageerden op het verhaal met gemengde gevoelens: aanvankelijk vond men het vooral grappig, maar nadat bleek dat het om een man met serieuze klachten gaat, zoals schizofrenie, sloeg dat vooral om in medelijden. Hieronder is een kort fragment te horen, voor de uitgebreidere versie kun je hier terecht.

Eerste Europese kampioenen sneeuwvolleybal gekroond

In het Oostenrijkse Wagrain-Kleinarl is het eerste Europees kampioenschap sneeuwvolleybal gehouden, georganiseerd door de Europese volleybalbond CEV. Tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang hield het Oostenrijks Olympisch Comité al een demonstratietoernooi en de hoop is dan ook dat het in de toekomst mogelijk zelfs olympisch wordt.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen deden 24 duo's mee, vooral met ervaring in het beachvolleybal. Monika Povilaityte en Ieva Dumbauskaite uit Litouwen werden bij de vrouwen de eerste Europees kampioenen. De wereldkampioen onder 19 van 2012 waren na een spannende finale finale met 14-12, 9-11, 11-7, 9-11, 11-8 te sterk voor Bugra Eryildiz en Aleyna Vence uit Turkije.

"Het is fantastisch om hier te winnen en we willen de vele aanwezige fans bedanken, de sfeer was geweldig. Beachvolleybal blijft voorlopig onze hoogste prioriteit, maar we vonden het erg leuk om op sneeuw te spelen en hopen hier nog eens terug te komen. Misschien zelfs voor het WK, waarvan we hebben gehoord dat er plannen zijn om dat voor het eerst te houden", aldus Dumbauskaite.

Bij de mannen ging de winst naar Ruslan Daianov en Taras Myskiv uit Rusland. Zij versloegen de Duitsers Jonas Schröder en Paul Becker in de finale met 14-12, 17-15, 11-9. Nederlandse teams deden zowel bij de mannen als vrouwen nog niet mee.

Inbrekers crashen met gestolen auto

Twee vermoedelijke woninginbrekers zijn maandag 26 maart rond 23.55 uur met een gestolen auto gecrasht in Amsterdam. De twee inzittenden sprongen uit de auto en renden allebei een andere kant op en zijn nog spoorloos.

Agenten zagen de auto zonder verlichting op de Pieter Calandlaan rijden. Bij het zien van de politieauto verhoogde de bestuurder van de rode Toyota de snelheid en raakte bij het afslaan naar de Tutein Noltheniusstraat de macht over het stuur kwijt. De auto kwam tegen een hek in de bosjes tot stilstand. De bestuurder rende richting de Johan Ramaerstraat en de passagier richting de Van Mourik Broekmanstraat.

In de gestolen auto trof de politie een computer aan die, naar later bleek, ook bij een woninginbraak in de Ariana Nozemanstraat was buitgemaakt. De inbrekers hadden kennelijk ook de autosleutels in de woning aangetroffen en zijn er met de auto van de bewoner vandoor gegaan.

Volgens de politie zijn de daders beiden tussen 15 en 20 jaar oud. Ze zijn lichtgetint, beiden tussen de 1.70 en 1.75 lang en droegen zwarte kleding. De bestuurder had een normaal postuur, de passagier is wat tengerder aldus het signalement. 

2 mannen aangehouden wegens kinderporno

Rechercheurs van het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme in Noord-Holland (TBKK-NH) hebben afgelopen maand twee verdachten aangehouden voor downloaden, bezit en verspreiding van kinderporno. Uit twee onderzoeken naar bezit en de verspreiding van kinderporno werden vele gegevensdragers van twee mannen in beslag genomen.

Deze gegevensdragers (computers, laptops, smartphones etc.) werden onderzocht en op basis hiervan konden twee verdachten worden aangehouden door de rechercheurs van het TBKK. De mannen, in de leeftijd van 33 en 34 werden aangehouden op twee verschillende locaties in Noord-Holland en zijn inmiddels voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Hof: wel schadevergoeding nabestaanden Alphen

De politie is aansprakelijk voor de letselschade en overlijdensschade die is ontstaan bij de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn, in april 2011. Dat betekent dat nabestaanden en slachtoffers een schadevergoeding kunnen krijgen. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat bepaald.

Tientallen nabestaanden, slachtoffers en gedupeerden van de schietpartij hadden een zaak aangespannen tegen de politie en de Staat.

Eerder bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de politie niet aansprakelijk is voor het drama, maar dat ze wel fouten heeft gemaakt door een wapenvergunning te verstrekken aan Tristan van der V. Hij kampte toen al met zware psychische problemen en schoot op 9 april 2011 willekeurig zes mensen dood in het winkelcentrum. Zestien anderen raakten gewond. Daarna schoot hij zichzelf dood.

Hof: wel schadevergoeding nabestaanden Alphen
Hof: wel schadevergoeding nabestaanden Alphen (Foto: ANP)

NHL: Golden Knights in debuutseizoen naar play-offs

In het debuutseizoen van de ijshockeyers van de Vegas Golden Knights in de NHL zal play-offijshockey gespeeld gaan worden in Las Vegas: de ploeg klopte de Colorado Avalanche en verzekerde zich daarmee als vijfde team van een plekje in het postseason.

Alex Tuch opende de score in de tweede periode, waarna Erik Johnson Colorado op gelijke hoogte bracht. Jonathan Audy-Marchessault, Shea Theodore en William Karlsson maakten vervolgens een einde aan de hoop van de Avalanche om met de winst naar Denver terug te keren: 4-1.

Uitslagen NHL maandag
Carolina Hurricanes - Ottawa Senators 4-1
New York Islanders - Florida Panthers 0-3
Toronto Maple Leafs - Buffalo Sabres 2-3
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 4-2
New York Rangers - Washington Capitals 2-4
Tampa Bay Lightning - Arizona Coyotes 1-4
Chicago Blackhawks - San Jose Sharks 3-4 SO
Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche 4-1
Los Angeles Kings - Calgary Flames 3-0

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

NBA: Burke schittert, maar kan Knicks niet langs Hornets leiden

Basketballer Trey Burke heeft in de NBA de beste avond van zijn carrière achter de rug, maar het mocht niet baten voor zijn ploeg, de New York Knicks. Op bezoek bij de Charlotte Hornets gingen de Knicks in een high scoring wedstrijd onderuit.

De Hornets namen na een moeizame start een voorsprong en die hielden ze tot en met het derde kwart rond de tien punten. Vervolgens kwamen de Knicks echter terug en ze wisten er overtime uit te slepen, maar daarin was de thuisploeg dan toch weer te sterk: 137-128.

Bij de Knicks was Burke goed voor maar liefst 42 punten en twaalf assists. Aan de andere zijde werd Kemba Walker de topscorer: hij droeg 31 punten bij aan de zege van de Hornets.

Uitslagen NBA maandag
Charlotte Hornets - New York Knicks 137-128 OT
Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 112-106
Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 123-104
Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 93-101
Phoenix Suns - Boston Celtics 94-102

Burke vs Walker (Bron: YouTube)

Retro Xiaomi smartwatch, en drie andere deals...

Met de speciale kortingsactie op Gearbest vanwege hun 4-jarig bestaan komen er veel toffe deals voorbij. Bij deze weer 4 deals op een rij en je kan ook nog steeds gebruik maken van de actie dat je eventuele douanekosten retour krijgt als je kiest voor 'priority line / registered air mail' als shipping optie!

26032018-1 (Foto: gbofficial)

Op de kortingspagina voor het 4-jarig bestaan vind je elke dag nieuwe deals. Onder andere deze Aqara temperatuur / vochtigheids sensor. Deze kan je koppelen aan de gateway zodat de sensor via de app is uit te lezen. Wil je je huis dus helemaal slim maken, koppel je hem bij een te lage luchtvochtigheid aan een apparaat om weer wat vocht in de lucht te krijgen. Mogelijkheden zijn eindeloos en vandaag te koop voor maar €6,93 via de actiepagina.

26032018-2 (Foto: gbofficial)

Tja, is uitleg nog nodig? Deze Xiaomi Notebook Air is wel bekend inmiddels. Met een i5 processor, 8GB werkgeheugen, 256GB SSD en een FullHD IPS scherm natuurlijk. Een topper en morgen voor de speciale prijs van €622,50 via de actiepagina.

26032018-3 (Foto: gbofficial)

Deze Xiaomi Mi A1 is al e en keer voorbij gekomen maar niet voor de actieprijs die het vandaag is. Het toestel heeft een optische zoom en een 5.5-inch FullHD scherm. Een fijn toestel dus, met een goede bouwkwaliteit zoals we van Xiaomi gewend zijn. Het heeft ook een dubbele camera en kan perfect foto's schieten. Mooie aanbieding dus met coupon NLMiA14G (5 stuks) voor €147,73 op de actiepagina.

26032018-4 (Foto: gbofficial)

Weer eens wat nieuws deze smartwatch. De Xiaomi Huami Amazfit smartwatch. Wat is hier nou eigenlijk anders aan? Ten eerste is het een stuk meer retro, weer een heel nieuw design én de batterij kan 45 dagen mee. Dat is een bizarre levensduur dus eindelijk niet om de paar dagen aan de lader. Er zit GPS in, een hartslagmeter, stappenteller, slaapmonitor en nog wat van de bekende functies. Het scherm is nog eens extra verstevigd met Gorilla Glass. Met coupon NLAMAZFIT (30 stuks) is hij voor €41,03 te koop op de actiepagina.

Paniek Rotterdam CS door 'verdachte tas' van verwardiŽr

Dat we in de hele wereld bagger schijten voor terroristenmietjes blijkt eens te meer nu in Rotterdam een 'verdachte tas' (ja, echt, een verdachte tas!) op het Centraal Station ervoor heeft gezorgd dat het station deels werd ontruimd. Uit voorzorg mochten reizigers en treinen niet bij de perrons 2, 3 en 4 komen. Vanwege de inzet van hulpdiensten reden er veel minder treinen dan normaal van en naar Rotterdam CS, waardoor veel reizigers vertraging opliepen.

De eigenaar van de tas, een - jawel - verwarde man, werd al snel aangehouden. Volgens diverse lokale media staken er draden uit. Maar bij onderzoek van de tas is uiteraard helemaal niets gevaarlijks gevonden. Daarna heeft de politie de perrons vrijgegeven.

Waaruit blijkt dat de man een 'verwardiër' zou zijn is niet bekend gemaakt. Of de tas alsnog voor verhoor is meegenomen is eveneens onbekend.

Uiterlijk om 10.00 uur rijden de treinen rond Rotterdam volgens de NS weer volgens schema, dus waarschijnlijk niet op tijd.

Opschudding Rotterdam CS door tas
Opschudding Rotterdam CS door tas (Foto: ANP)

Nieuw-Zeeland kan geen Russische spion vinden

Nieuw-Zeeland wil uit solidariteit met Groot-Brittannië wel Russische spionnen uitzetten, maar kan ze niet vinden.

Meer dan honderd Russische diplomaten die mogelijk inlichtingenwerk zouden doen zijn uitgezet door westerse landen, in reactie op de moordaanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Julia.

De regering in Wellington heeft de aanslag veroordeeld en steunt de internationale actie, maar zegt dat dergelijke "Russische agenten" niet in het land zijn.

"Er zijn geen individuen hier in Nieuw-Zeeland die aan het profiel voldoen. Als die er waren zouden we al eerder actie hebben ondernomen", zei premier Jacinda Ardern volgens de Britse krant The Guardian.

De Russische ambassadeur is wel op het matje geroepen om de "ernstige zorgen"over te brengen.

Nieuw-Zeeland kan geen Russische spion vinden
Nieuw-Zeeland kan geen Russische spion vinden (Foto: ANP)

Opnames Captain Marvel begonnen

De filmopnames van Captain Marvel zijn maandag in Los Angeles begonnen. Marvel maakte op de eerste opnamedag van de film over de superheldin bekend dat de cast is uitgebreid met Clark Gregg (Agent Coulson), Lee Pace (Ronan the accuser) en Djimon Hounsou (Korath the Pursuer).

Brie Larsen speelt de hoofdrol. Captain Marvel is de superheldennaam van Carol Danvers, een luchtmachtpiloot die bovenmenselijke krachten heeft sinds haar DNA is verstrengeld met dat van een alien.

Na Los Angeles zijn er opnames in de Californische stad Fresno en Louisiana. De film komt op 8 maart 2019 uit in de Amerikaanse bioscopen.

Opnames Captain Marvel begonnen
Opnames Captain Marvel begonnen (Foto: BuzzE)

Arizona bant zelfrijdende Uber-auto's

Uber moet stoppen met testen met zelfrijdende auto's in de Amerikaanse staat Arizona. De gouverneur van de staat verbant de auto's van de weg na het zien van "zorgwekkende" beelden vanuit de Uber-auto die eerder deze maand een 49-jarige voetganger doodreed in Arizona.

In een brief aan Uber-topman Dara Khosrowshahi schreef gouverneur Doug Ducey dat de beelden "vragen oproepen over de bekwaamheid van Uber om de testen in Arizona door te zetten". Vanwege de openbare veiligheid wil de staat de onderzoeken van toezichthouders naar het ongeluk niet afwachten. "In het belang van de inwoners van mijn staat, heb ik het transportministerie opdracht gegeven om Ubers testen met autonome voertuigen op de openbare wegen van Arizona te schorsen."

Uber heeft het project met zelfrijdende auto's in heel de Verenigde Staten stilgelegd na het dodelijke ongeluk op 18 maart. De beelden van dat ongeluk werden vorige week vrijgegeven door de lokale politie.

Zelfrijdende Uber-auto's geweerd uit Arizona
Zelfrijdende Uber-auto's geweerd uit Arizona (Foto: BuzzT)

Decaan opgepakt in misbruikzaak turnarts

De voormalig decaan van de Universiteit van Michigan die toezicht had moeten houden op de turnarts Larry Nassar, die is veroordeeld voor misbruik van honderden Amerikaanse meisjes, is opgepakt. Nassar was als sportarts werkzaam op de universiteit en misbruikte daar ook jonge atletes.

William S. verblijft nu in de gevangenis van Ingham County, heeft sheriff Scott Wriggelsworth laten weten. De sheriff maakte niet bekend wat de precieze aanklacht is tegen S., die dinsdag aan de rechter zal worden voorgeleid.

De voormalig decaan, die sinds december op medische gronden op verlof is, zou te weinig hebben gedaan om het misbruik door Nassar te voorkomen. Zo had voorzitter John Engler van de universiteit in februari laten weten dat hij S. wilde laten ontslaan omdat die niet had toegezien dat Nassar de strengere richtlijnen volgde die waren opgesteld na klachten van seksueel misbruik.

Nassar is wegens seksueel misbruik van naar schatting 265 meisjes veroordeeld tot een gevangenisstraf tot 175 jaar. Eerder had de sportarts ook al een straf van zestig jaar gekregen voor het bezit van kinderporno. In een nieuwe zaak in de staat Michigan wacht Nassar nog eens een straf van 40 tot 125 jaar. Veel slachtoffers van de arts legden bij de processen tegen hem getuigenissen af.

De directeur van de Universiteit van Michigan stapte eind januari op na kritiek dat ze te weinig zou hebben gedaan tegen het misbruik door Nassar. Eerder stapten al directieleden van de Amerikaanse gymnastiekbond en het hoofd van het Amerikaans olympisch comité op.

Decaan opgepakt in misbruikzaak turnarts
Decaan opgepakt in misbruikzaak turnarts (Foto: ANP)

Vluchtpoging Surailie I. voorkomen

Rechercheurs van de Regionale Recherche van de politie Amsterdam hebben onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) maatregelen genomen om een vluchtpoging van de veroordeelde 35-jarige Surailie I. te voorkomen. Surailie zit een gevangenisstraf van vijftien jaar uit voor het doodschieten van Souhai Laachir in het Scheepvaartmuseum tijdens het Waterfrontfeest in mei 2013.

Zowel Surailie als het OM hebben hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank. Vandaag staat de eerste inleidende zitting in hoger beroep in deze zaak gepland. Surailie had aangegeven naar deze zitting te willen komen, ook al zou zijn zaak nog niet inhoudelijk worden behandeld.

Bij de politie was concrete informatie binnengekomen dat Surailie mogelijk tijdens het transport naar of van het gerechtshof zou worden bevrijd. De rechercheurs hebben er alles aan gedaan om er achter te komen hoe de bevrijding uitgevoerd zou worden en door wie. Tijdens dit onderzoek werden bij de gevangenis waar Surailie verblijft een aantal gsm’s aangetroffen die over de muur waren gegooid. Deze waren vermoedelijk voor Surailie bestemd. Ook deze zijn nauwgezet onderzocht door de recherche.

In overleg met het OM zijn maatregelen genomen om een eventuele bevrijdingsactie te voorkomen. Uiteindelijk heeft Surailie ervoor gekozen niet naar de zitting te gaan.

FOK! Wat een weer: code geel (mist)

Er zijn vanochtend wolkenvelden en aanvankelijk komt er vooral in het middenen en westen nog lokaal (dichte) mist voor. In de loop van de ochtend wordt de bewolking van het zuidwesten uit dikker en gaat het in het zuidwesten regenen. Deze regen breidt zich in de middag geleidelijk over het hele land uit. De temperatuur loopt op naar 6°C op de Wadden tot lokaal 10°C in het oosten. De wind komt uit zuidoost tot zuid en is zwak tot matig. Geleidelijk wordt de wind aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In de nacht van dinsdag op woensdag is het nevelig en valt er van tijd tot tijd (mot)regen. Mogelijk komt er lokaal mist voor. In de loop van de nacht wordt het van het zuidwesten uit op steeds meer plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De wind draait geleidelijk naar west tot zuidwest en wordt meest matig. In het noordoosten is de wind zuidoostelijk.

Woensdag overdag wordt de bewolking snel dikker en volgt er van het zuidwesten uit opnieuw en langdurig regen. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C, maar op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter. De wind is zwak tot matig en wordt enige tijd veranderlijk. In de loop van de middag en avond draait de wind naar richtingen tussen west en noord en mogelijk komt er in het zuiden en westen enige tijd een vrij krachtige wind te staan. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Het was mistig maandagochtend  (Foto: DJMO)
Het was mistig maandagochtend (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kabinet wil nieuwe windparken op zee

Het kabinet wil tussen 2024 en 2030 nieuwe windparken op de Noordzee bouwen die, samen met de andere windparken op zee, voldoende duurzame stroom opleveren voor 40% van ons huidige totale elektriciteitsverbruik. De aanleg van de windparken geeft een sterke impuls aan de economie en levert naar schatting 10.000 banen op.

Dat blijkt uit de ‘Routekaart windenergie op zee 2030’, waarin het kabinet de plannen ontvouwt en aanwijst waar tussen 2024 en 2030 nieuwe windparken mogen komen. De routekaart geeft belanghebbenden duidelijkheid en zorgt voor zekerheid voor ontwikkelaars van windparken. Die zekerheid droeg eerder al bij aan een forse kostendaling voor windenergie op zee, waardoor er nu een windpark zonder subsidie gebouwd kan worden. Vanaf 2021 opent het kabinet de tenders voor de nieuwe windparken.

Energieakkoord
In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 vijf windparken moeten zijn gerealiseerd die, samen met de bestaande windparken, een totaal vermogen hebben van circa 4,5 gigawatt. Op grond van het regeerakkoord moet daar tussen 2024 en 2030 voor nog eens 7 gigawatt aan windparken op zee bij komen. Ook in het Klimaatakkoord zal windenergie op zee een rol spelen.

Economische kansen
Het kabinet ziet in de uitvoering van de routekaart 2030 een impuls voor het Nederlandse bedrijfsleven en de economie. Naar schatting gaat het om 15 tot 20 miljard aan investeringen en 10.000 banen gedurende 2024-2030. Het Nederlandse marktaandeel voor wind op zee (25 procent in Europa) kan verder worden uitgebouwd, ook richting Azië en Amerika. Tegelijkertijd betekent de beschikbaarheid van almaar goedkopere, duurzame energie een concurrentievoordeel voor onze industrie. Ook gerelateerde activiteiten zoals transport, opslag en de omzetting naar andere energiedragers zoals waterstofgas kunnen door de routekaart een impuls krijgen.

Noordzee als duurzame energiebron
Het Nederlandse deel van de Noordzee is ruim anderhalf keer zo groot als ons landoppervlak, en is belangrijk voor scheepvaart, visserij en natuur. Met de toenemende vraag naar duurzame energie biedt de relatief geringe waterdiepte, het gunstige windklimaat en de nabijheid van havens en (industriële) energieverbruikers kansen voor de energietransitie. Om rekening te houden met de talrijke activiteiten op de Noordzee, heeft het kabinet bij het opstellen van de routekaart de belanghebbenden betrokken. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de kansen en de ambities van kustgemeenten. Met het windenergiegebied ‘Ten noorden van de Waddeneilanden’ ondersteunt het kabinet de ambities van de provincie Groningen voor verduurzaming en economisch perspectief voor de regio.

Doorgroei
Het kabinet geeft verder aan dat de bouw van nog meer windparken op zee na 2030 alleen zinvol is als ook niet-elektrische energiegebruik (80% totale energievraag) duurzaam wordt. Dit vraagt om een omschakeling naar duurzame elektriciteit bij de industrie, verwarming van gebouwen en mobiliteit, maar ook het maken van “groene moleculen” zoals waterstof geproduceerd met elektriciteit van windparken. Dit is precies waarover aan de onderhandelingstafels van het Klimaatakkoord gesproken wordt. Met het oog op een eventuele verdere doorgroei van windenergie op zee zal het kabinet mogelijk op termijn nieuwe windenergiegebieden aanwijzen. In de later dit jaar te publiceren Noordzeestrategie 2030 wil het hiervoor een visie en kansrijke opties neerleggen. Visserij en natuur, maar ook de inpassing in de energievoorziening en het vinden van ruimte op land voor de distributie van de energie vormen daarbij de belangrijkste uitdagingen.

Nabestaanden MH17: niemand uitgezet na aanslag

Nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 zijn verbolgen dat Nederland nu wel diplomaten heeft uitgezet, terwijl zo'n actie na de ramp met de MH17 uitbleef. Dat blijkt uit een tweet van de Stichting Vliegramp MH17.

,,Kan iemand ons uitleggen waarom massaal diplomaten worden uitgezet na een aanslag door RF op 2 russen en niet één uitzetting na aanslag op 298 burgers, waarbij RF betrokken lijkt?", zo luidt de tekst op Twitter. RF staat voor Russische Federatie.

Nederland liet maandag weten twee Russische diplomaten het land uit te zetten naar aanleiding van de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Dat gebeurde eerder deze maand in Groot-Brittannië. Ook in veel andere Europese landen en in de Verenigde Staten werden diplomaten uitgezet.

De Britten hebben volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aangegeven dat het ,,plausibel" is dat Rusland bij de vergiftiging betrokken is, al ontbreekt daarvoor nog hard bewijs.

Nabestaanden MH17: niemand uitgezet na aanslag
Nabestaanden MH17: niemand uitgezet na aanslag (Foto: ANP)

Heineken betreurt kritiek Chance the Rapper

Heineken heeft gereageerd op de kritiek van Chance the Rapper. De rapper bekritiseerde op Twitter de reclamespot voor Heineken Light. Change the Rapper noemt de campagneleus 'sometimes, lighter is better' racistisch.

"De regel 'Sometimes lighter is better' in de commercial verwijst naar Heineken Light bier en nergens anders naar", reageert John-Paul Schuirink, director global communication. "Sommige mensen in de Verenigde Staten hebben het zinnetje helaas anders geïnterpreteerd, maar dat was natuurlijk nooit de intentie van de commercial. Het gaat over light bier."

De commercial voor Heineken Light toont een barman die een aarzelende vrouw aan het einde van de bar spot met een verrekijker. Het light biertje dat hij serveert glijdt eerst langs een zwarte vrouw en een zwarte muzikant voordat het flesje belandt bij de vrouw die de barman in het vizier had. Als de vrouw het biertje tot zich neemt volgt de leus 'Soms is light beter'. Heineken Light is een brouwsel voor de buitenlandse markt en bevat minder calorieën en minder alcohol.

Chance the Rapper vermoedt dat sommige bedrijven opzettelijk racistische commercials op de markt brengen zodat ze meer aandacht krijgen. Op Twitter geeft hij aan dat hij daarom heeft getwijfeld om aandacht aan het spotje te schenken. "Maar het moet me van het hart. Deze commercial van Heineken is vreselijk racistisch." De artiest roept niet op tot een boycot van het biertje. "Ik merk gewoon hoe vaak het gebeurt en ik vermoed dat ze hiermee consumenten en twitteraars willen ophitsen. Ik wilde er niet over twitteren, maar dit is zó slecht dat ik niet anders kan."

Schuirink: "De commercial is al in verschillende landen gebruikt en dit is de eerste keer dat we dit horen."

Heineken betreurt kritiek Chance the Rapper
Heineken betreurt kritiek Chance the Rapper (Foto: BuzzE)

Meerderheid voor opvang vluchtelingen

In 2017 was 77 procent van de volwassen bevolking van mening dat Nederland vluchtelingen moet opvangen die door oorlog of vervolging hun land zijn ontvlucht, 8 procent vindt van niet en 15 procent staat hier neutraal tegenover. Voor economische migranten is minder draagvlak. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit het onderzoek Belevingen 2017

Het onderzoek Belevingen 2017 is van februari tot en met mei 2017 uitgevoerd. Doel van dit onderzoek is om aan de hand van opvattingen, percepties en meningen van inwoners van Nederland een beter beeld te krijgen van gevoelens en standpunten in de samenleving. De onderwerpen van dit onderzoek veranderen jaarlijks. In Belevingen 2017 zijn enkele vragen opgenomen over vluchtelingen en economische migranten. In totaal zijn de gegevens verkregen van 3.339 respondenten van 18 jaar of ouder.

Bedreiging van veiligheid
Hoewel de meerderheid voorstander is van de opvang van vluchtelingen, bestaat bij een deel vrees voor negatieve effecten van hun komst. Ruim een vijfde (22 procent) van de bevolking ziet vluchtelingen als een bedreiging voor de veiligheid in Nederland. Bijna de helft ervaart deze dreiging echter niet. Een vergelijkbaar beeld komt naar voren als het gaat om het beeld dat vluchtelingen een gevaar zijn voor de Nederlandse normen en waarden.

Ruim een kwart (27 procent) meent dat vluchtelingen op dit vlak een bedreiging vormen, 45 procent vindt van niet. Sterker verdeeld is de Nederlandse bevolking over de bijdrage van vluchtelingen aan de Nederlandse cultuur. 31 procent is van mening dat zij de cultuur verrijken, 36 procent denkt juist van niet. Daarnaast vindt 31 procent dat vluchtelingen in Nederland hun eigen cultuur mogen behouden. Hier is 33 procent het niet mee eens.

Mannen en laagopgeleiden
Mannen en laagopgeleiden staan minder positief tegenover vluchtelingen dan vrouwen en hoogopgeleiden. Zij vinden doorgaans vaker dat vluchtelingen een bedreiging vormen voor de veiligheid en voor de Nederlandse normen en waarden. Tevens zijn zij negatiever gestemd over de bijdrage van vluchtelingen aan de Nederlandse cultuur en vinden ze minder vaak dat vluchtelingen hun eigen cultuur moeten kunnen behouden.

Economische migranten 
Minder draagvlak is er voor economische migranten, vooral wanneer deze uit landen van buiten de Europese Unie komen. De helft van de bevolking vindt dat deze migranten niet in Nederland mogen komen wonen en werken. Bijna een kwart (24 procent) staat hier wel voor open. Wanneer de migranten uit landen van de Europese Unie komen, is dit respectievelijk 30 procent en 44 procent.

Meerderheid voor opvang vluchtelingen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Meerderheid voor opvang vluchtelingen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
©FOK.nl e.a.