Tahiti uit kwalificatie WK rugby gegooid

heywoodu

Tahiti is uit de kwalificatie voor het wereldkampioenschap rugby van volgend jaar gegooid. De wereldrugbybond World Rugby heeft dat bekendgemaakt, nadat onderzoek uitwees dat tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen de Cookeilanden de regels overtreden werden.

In Rarotonga op de Cookeilanden speelden de twee landen in augustus tegen elkaar, een wedstrijd die met 13-9 gewonnen werd door Tahiti. De ploeg plaatste zich zo voor een play-off tegen een nog niet bekend Aziatisch land, met als inzet een plekje in het laatste kwalificatietoernooi.

Halfback Guillaume Brouqui en inside centre Andoni Jimenez, goed voor respectievelijk een gescoorde try en penalty, speelden in het duel mee, maar dat mocht niet, zo bleek uit onderzoek. De twee in Frankrijk geboren spelers woonden geen 36 achtereenvolgende maanden op Tahiti, wat nodig is om voor het land uit te mogen komen, zo stellen de regels van World Rugby.

De federatie gooide Tahiti daarom uit de kwalificatie en dus is de droom van de Cookeilanden op een eerste WK-deelname nog in leven. Op 30 juni en 7 juli spelen ze tegen Hong Kong, Maleisië of Zuid-Korea, waarna bij winst een toernooi volgt met vier landen en één beschikbaar WK-ticket.