'Financieel duurzame Spelen mogelijk in Denver'

heywoodu

In Denver heeft een comité dat onderzoek doet naar de mogelijkheden om de Olympische Winterspelen naar de stad te halen een eerste verslag uitgebracht. Men ziet het positief in en schat de kans hoog in op financieel duurzame Spelen. Het zou dan gaan om de Winterspelen van 2030.

Door al bestaande faciliteiten te gebruiken zouden de Spelen in Colorado zo'n 1,6 miljard dollar moeten kosten, waarvan bijna de helft al vergoed wordt door het Internationaal Olympisch Comité. Via de olympische sponsoren, de ticketverkoop, merchandising en financiering vanuit grote bedrijven in het gebied zou men dan zonder problemen aan het geld voor de overige kosten moeten kunnen komen, verwacht het comité.

Hetzelfde comité stelde Denver al voor als Amerikaans bid voor de Spelen van 1998, maar Salt Lake City kreeg die eer en kreeg uiteindelijk de Spelen van 2002 toegewezen. Steve McConahey van het comité is vol vertrouwen: "We maken een heel nieuw idee over hoe je de Spelen kunt houden. Dit moeten we doen, waarbij we de wereld duidelijk maken dat we dit op de manier van Colorado doen, en niet die van het IOC."

"In de wereld van vandaag, met zoveel tegenstellingen overal, moet je niet onderschatten wat iets als de Spelen teweeg kan brengen met het oog op het samenbrengen van een gemeenschap", aldus McConahey. Komende zaterdag moeten officiële bids voor de Winterspelen van 2026 bij het IOC liggen, maar voor Denver is dat geen probleem: het Amerikaans Olympisch Comité liet eerder al weten dat geen Amerikaanse stad zich voor 2026 kandidaat zou stellen, omdat Los Angeles de Zomerspelen van 2028 al organiseert en men die stad niet in de problemen wilt brengen.

Ook in Denver en omgeving zijn uiteraard ook nog wel mensen die wat terughoudend zijn, zoals Dani Pirrallo, manager van een hotel in het skiresort van Steamboat Springs. "Wij zijn heel anders dan Aspen, Vail, Breckenridge en dat soort grote resorts. Als we hier aan mee gaan doen, moeten we ons echt onderscheiden van die plaatsen, zodat we mensen er na de Spelen toe kunnen bewegen hier naartoe te komen."

Denver kreeg ooit al eens de Spelen van 1976 toegewezen, maar moest die in 1972 na een referendum teruggeven. Innsbruck stond destijds klaar om de organisatie met succes over te nemen.