'Kankernegerin' vervolgd na verdedigen ijssalon tegen hangjongeren

De eigenaresse van een Hilversumse ijssalon wordt vervolgd voor mishandeling. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat de 37-jarige Gilly Emanuels, uitbater van 't Perronnetje, zich moet verantwoorden nadat ze zich verdedigde tegen een stel hangjongeren.

Het gaat om een voorval in de zomer van vorig jaar, wat door een van de etterbakken werd gefilmd. Daarop is te zien dat ze ruzie heeft met de wegwerpjongeren, waarbij ze in elk geval één keer een ferme tik uitdeelt met een stok. Ondertussen maakt de vrouw kennis met het rijke vocabulaire van de heren, zoals 'kankeraap' ('ga lekker je boom in'), 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'.

De ijssalon gaat overigens sluiten, zo liet Emanuels vorige week weten. Ze voelt zich door de racistische aanvallen niet serieus genomen door de gemeente en politie. Het is immers niet de eerste keer: eerder werd bijvoorbeeld al een met poep besmeurde Surinaamse vlag bij haar achtergelaten, terwijl ook een ruit ingegooid werd.

Dat er nu nog een vervolging bij komt had ze niet verwacht. "Dat vernam ik via de media, ik moet het eerst even laten bezinken. Het overvalt me wel, maar het is een schande", stelt Emanuels. "Ik ben geen dader, maar het slachtoffer. Het staat zelfs op beeld, hoeveel bewijs heb je nodig?" Dat bleek juist het probleem: overal is beeld van, ook van het uithalen met de stok.

Het OM probeerde het nota bene via mediation op te lossen, wat niet geheel verrassend weinig effect had. "Beide partijen hebben schuld, mevrouw pleegt een strafbaar feit", aldus een OM-woordvoerster. Die geeft aan dat dat ook voor een van de belagers geldt, waardoor de 18-jarige schooier wegens belediging vervolgd gaat worden. 

"Mij vervolgen is lekker makkelijk, er was al zoveel gebeurd voor dit filmpje. Als het probleem, waar ik al zo lang melding van maakte, goed was aangepakt, was het niet zover gekomen", zegt Emanuels, die wel dankbaar is voor de grote hoeveelheid ontvangen steun. "Toch heb ik er last van. Ik ben ook moeder en wil nu gewoon rust, vooral ook voor mijn gezin."

Het bewuste voorval (Bron: YouTube)