Schoolslaggrootheid Gyurta stopt ermee

heywoodu

Zwemmer Daniel Gyurta hangt zijn zwembroek aan de wilgen. De 28-jarige Hongaar was jarenlang de absoluut dominante man op de 200 meter schoolslag, maar vind het inmiddels wel mooi geweest.

"Ik kondig hierbij de zwaarste beslissing uit mijn leven aan: ik stop met de zwemsport", aldus Gyurta op Facebook. "Ik ben niet iemand die opgeeft, maar ik moet toegeven dat het tijd is om de sport te laten gaan. Ik ben enorm dankbaar richting het hele land voor het feit dat ik alles heb gewonnen wat een zwemmer kan winnen: ik was zes jaar lang ongeslagen in de wereld. Ik ga de wereld van de zwembaden niet de rug toekeren, het Hongaarse zwemmen kan op mij rekenen!"

Gyurta verscheen tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004 als 15-jarige op het wereldtoneel. Dankzij een ijzersterk slot zwom hij op de 200 meter schoolslag naar het zilver, als jongste mannelijke medaillewinnaar in het zwemmen sinds 1932. In 2008 werd Gyurta slechts vijfde, maar daarna nam hij het stokje van schoolslaglegende Kosuke Kitajima definitief over: Gyurta won goud op het WK van 2009 en 2011, goud op de Spelen en het WK kortebaan van 2012, goud op het WK van 2013 en goud op het WK kortebaan van 2014.

In Londen deed Gyurta dat door Christian Sprenger's wereldrecord te verbreken, hoewel de relatief onsuccesvolle Japanner Akihiro Yamaguchi een maand later het record afpakte. In Rio de Janeiro kwam Gyurta op zijn afstand niet verder dan de zeventiende plek, net als op zijn laatste WK: vorig jaar in zijn eigen Boedapest.