FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 februari 2018

Ireland Baldwin poseert naakt voor PETA

Voor Ireland Baldwin is een kinderwens uitgekomen. Het 22-jarige model poseert voor de anti-bont organisatie PETA. En net als haar moeder Kim Basinger jaren geleden staat Ireland naakt op de foto. Alleen de tekst 'I'd rather go naked than wear fur' ('Ik ben liever naakt dan dat ik bont draag) bedekt enkele delen van haar lichaam.

Ireland wilde al heel lang aan de PETA-campagne meewerken. "Ik zag de foto's van de campagne met mijn moeder, en dat wilde ik ook", zei Ireland. "Toen ik een klein meisje was wilde ik al iets voor PETA doen. Dit is iets waar mijn moeder al haar hele leven voor strijdt en dat probeer ik ook te doen."

"Als je niet weet waar bont vandaan komt, verdiep je er dan eens in. Bont is gemeen. Als je je eigen hond niet vilt en zijn huid aantrekt, dan moet je ook geen bont dragen want alle dieren zijn gelijk. Red onze dieren, red onze planeet en doe net als ik en PETA en maak bewuste keuzes", schrijft Ireland bij de campagnefoto op Instagram.

Het is niet de eerste keer dat Ireland in de 'naakte voetsporen' van haar moeder treedt. In 2016 poseerde de dochter van Alec Baldwin en Basinger zonder kleren voor het magazine Treats! Moeder Kim deed haar eerste naaktshoot op 29-jarige leeftijd voor Playboy.

Zie je de onderstaande foto niet? Klik dan hier

Ireland Baldwin poseert naakt voor PETA
Ireland Baldwin poseert naakt voor PETA (Foto: BuzzE)

Dodelijk slachtoffer bij brand in Haaksbergen

In een woning aan de Karel Doormantraat in Haaksbergen heeft woensdagavond een dodelijke brand gewoed. Door de hitte was het voor de brandweer in eerste instantie niet mogelijk om de brand van binnenuit te bestrijden zo meldt Haaksbergen Actueel. 

Nadat de brand onder controle was werd er door de brandweerlieden een lichaam aangetroffen tussen het puin. De politie start een onderzoek naar het ontstaan van de brand. Vanwege de kou waren er verscheidene cabine's neergezet zodat het brandweerpersoneel niet onderkoeld zou raken tijdens het blussen van de brand. 

Dodelijk slachtoffer bij brand in Haaksbergen (Foto: Haaksbergen Actueel)
Dodelijk slachtoffer bij brand in Haaksbergen (Foto: Haaksbergen Actueel)

Schouten wint natuurijsmarathon Haaksbergen

Simon Schouten heeft in Haaksbergen de eerste natuurijsmarathon van deze winter gewonnen. De broer Irene Schouten bleeft in een sprint Sjoerd den Hertog en Bob de Vries voor.

In de vanwege de kou tot honderd ronden ingekorte wedstrijd was het Jorrit Bergsma die indruk maakte. Hij pakte samen ploeggenoot Evert Hoolwerf een ronde voorsprong. Later pakten elf achtervolgers ook een voorsprong waardoor dertien man om de zege ging strijden. Door een hoog tempo van Bergsma brak de kopgroep in in tweeën met Gary Hekman als belangrijkste slachtoffer.

Daarna was de pijp bij Bergsma leeg, maar hij zag ploeggenoot Schouten profiteren van al het werk en de sprint winnen. "Prachtig, super", was de reactie van de winnaar. "Van mij mag zou dit wel elk jaar mogen. Het liefst rijden we natuurlijk op echt natuurijs, op het Veluwemeer of zo. Maar dat gaat heel lastig worden. Nu hopen we dat we ze alle vier (behalve Haaksbergen hopen ook Arnhem, Noordlaren en Veenoord een marathon te kunnen organiseren, red.) te rijden."

Bij de dames ging de zege naar Manon Kamminga. Zij bleef in een sprint van een groep van tien Elma de Vries en Beau Wagemaker voor. Irene Schouten, de winnares van olympisch brons op de massastart, kon geen rol van betekenis spelen.

Lotto stopt met sponsoring schaats- en wielerploeg

Lotto trekt zich terug als hoofdsponsor van het schaats- en wielerteam LottoNL-Jumbo. Dat heeft marketingdirecteur Arno de Jong van Nederlandse Loterij laten weten tegen het ANP. 

"In de afgelopen vier jaar hebben we samen met het schaats- en wielerteam veel bereikt en een nieuw organisatiemodel neergezet voor de Nederlandse sport door twee disciplines te combineren", aldus De Jong. "Dat is uniek en succesvol gebleken. Door terug te treden als hoofdsponsor geven we de ruimte aan een ander om onze rol over te nemen."

"Door terug te treden als hoofdsponsor geven we de ruimte aan een ander om onze rol over te nemen." Volgens De Jong wordt de nieuwe sponsor snel bekend.

Het schaatsteam van Lotto-Jumbo won onder leiding van coach Jac Orie op de Winterspelen van Pyeongchang vier gouden medailles.

AZ simpel via Twente naar bekerfinale

AZ heeft zich eenvoudig geplaatst voor de finale van de KNVB beker. De Alkmaarders wonnen in eigen huis in de halve eindstrijd met 4-0 van FC Twente, waardoor de ploeg van John van den Brom zich op mag gaan maken voor de eindstrijd in de Kuip.

Bij Twente begon de van een blessure teruggekeerde Oussama Assaidi in de basis, maar het hielp de Tukkers weinig. AZ nam direct het heft in handen en de eerste goede mogelijkheid werd gelijk een doelpunt. Jonas Svensson kwam goed door op rechts en legde terug op Guus Til die eenvoudig raak schoot. Daarna verzuimde AZ via Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst de marge te verdubbelen. Aan de andere kant was Assaidi gevaarlijk.

Na de pauze waren de Alkmaarders beter op schot. Oussama Idrissi leverde na een uur een prima voorzet af die door Weghorst gepromoveerd werd tot goal. Even later was Idrissi de afmaker toen Fredrik Midtsjø de bal panklaar legde. Twente kon er weinig tegenover stellen en het was dan ook Idrissi die met zijn tweede van de avond de Alkmaarders via een 4-0 zege naar de finale bracht.

Haase verliest van Jaziri in tweede ronde Dubai

Robin Haase is in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Dubai uitgeschakeld door Malek Jaziri. De Tunesiër, met een wildcard toegelaten, was in twee tiebreaks te sterk voor de Nederlander: 6-7 (4), 6-7 (3).

Haase bereikte de tweede ronde met een overwinning op de Fransman Quentin Halys. Jaziri, met een wildcard toegelaten, verraste in de eerste ronde de als eerste geplaatste Grigor Dimitrov.

Haase kwam in de eerste tiebreak op een achterstand van 6-0. Ook in de tweede set keek de Nederlander in de tiebreak al snel tegen een achterstand aan. Haase kwam nog wel terug tot 4-3, maar daarna maakte Jaziri het af.

De Tunesiër neemt het in de kwartfinale op tegen Stefanos Tsitsipas, die in zijn tweede ronde in drie sets te sterk was voor de als zesde geplaatste Duitser Philipp Kohlschreiber: 4-6, 6-3, 6-4.

'Familie Israël wacht enkeltje Polen'

De familie Israël uit Epe wacht een enkeltje Polen als het aan staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid ligt. Daar zette het gezin uit Pakistan namelijk voor het eerst voet op Europese bodem, en dus moeten ze dáár een verblijfsvergunning aanvragen. Dit meldt Metronieuws. 

Volgens burgermeester Hans van der Hoeve heeft hij er alles aan gedaan om de familie in Nederland te kunnen laten blijven. Zo heeft hij zijn zorgen gedeeld met de Dienst Terugkeer & Vertrek, maar toch heeft volgens hem Den Haag 'helaas' anders beslist. Van der Hoeve: "Daarbij (heb ik) aangegeven dat dit gezin al meer dan een jaar in Epe verblijft en dat zij in relatief korte tijd goed zijn geïntegreerd in de Eper samenleving."

Het gezin Israël verbleef al meer dan een jaar op een camping in Epe. Nadat zij daar vorige week werden opgepakt werden ze overgebracht naar Kamp Zeist. Daar mag de familie, bestaande uit vader, moeder en twee zoons, wachten op hun 'deportatie' richting Polen. De dochter en een oom die ook tot de familie behoorden, werden reeds in Pakistan vermoord. 

Serena Williams tennist jaar niet, maar is sportvrouw van het jaar

Tennisster Serena Williams is opvallend genoeg gekozen tot wereldwijde sportvrouw van het jaar van 2017. De Amerikaanse kreeg de prestigieuze Laureus Award, terwijl ze vanwege haar zwangerschap inmiddels al een jaar niet gespeeld heeft.

Vorig jaar speelde Williams in januari het toernooi van Auckland - zonder enig succes - en de Australian Open, waar ze de titel won. Sindsdien is ze niet meer in actie gekomen. Zwemster Katie Ledecky won vijf wereldtitels, tennisster Garbiñe Muguruza won Wimbledon en werd nummer één van de wereld, Caster Semenya pakte goud en zilver op het WK atletiek en Mikaela Shiffrin domineerde de slalom in het alpineskiën, inclusief de wereldtitel, maar dat alles was niet genoeg om Williams en haar twee toernooien te verslaan.

Bij de mannen ging de prijs voor de vijfde keer naar Roger Federer. De tennisgrootheid won tussen 2005 en 2008 al vier keer op rij en mocht de prijs tien jaar later weer in ontvangst nemen, nadat hij vorig jaar de Australian Open en Wimbledon won. Rafael Nadal was eveneens genomineerd, net als Formule 1-coureur Lewis Hamilton, voetballer Cristiano Ronaldo en de wegens dopingperikelen in opspraak geraakte wielrenner Chris Froome en atleet Mo Farah.

Het Formule 1-team van Mercedes kreeg de prijs voor team van het jaar, golfer Serio Garcia - winnaar van de Masters - werd verkozen tot winnaar van de prijs voor doorbraak van het jaar. De comeback van het jaar was voor Federer, rolstoelatleet Marcel Hug, goed voor twee wereldtitels, versloeg Bibian Mentel-Spee (snowboarden) en Jetze Plat (paratriatlon) in de strijd om de prijs voor gehandicapte sporter van het jaar. 

UFC-veteraan Struve kan aan de bak in 'Sin City'

Zaterdag 3 maart is het aan de Nederlander Stefan Struve om te laten zien dat hij nog steeds hongerig genoeg is voor de UFC-titel bij de zwaargewichten. De sympathieke lange man uit Beverwijk gaat tijdens MMA-gala UFC 222 in Las Vegas hopelijk goed tekeer tegen de Wit-Rus Andrei Arlovski.


Stefan Struve vs Andrei Arlovski (Bron: Youtube)

Arlovski, in het verleden kampioen bij de UFC, gaat door een zware periode, maar won in november eindelijk weer eens een keertje na vijf achtereenvolgende verliespartijen. Struve heeft juist een wisselvallige carrière sinds zijn hartproblemen onder controle zijn; Struve heeft twee in plaats van drie kleppen in zijn aorta die ook nog eens lekten, iets wat pas in 2013 werd ontdekt.

Sinds zijn terugkeer in 2014 heeft The Skyscraper drie partijen gewonnen en net zoveel verloren. Zijn laatste partij, in september 2017 in Rotterdam, ging teleurstellend verloren tegen de ijzersterke Alexander Volkov.

Kanonnenvoer
Zaterdag keert de 30-jarige Struve weer terug naar de stad waar hij ooit als 18-jarige al eens vocht en overtuigend won. Mede door die partij besloot Struve zich serieus met MMA te gaan bezighouden. Na een aantal overtuigende winstpartijen tegen een aantal UFC-vechters kreeg de toen 20-jarige Nederlander al snel een UFC-contract onder zijn neus geworpen. De jonge Struve werd direct gebruikt als kanonnenvoer voor de gevestigde orde bij de UFC, maar hij wist zich aardig staande te houden tegen al dat testosterongeweld, echter zonder ooit echt zicht te hebben op een titelgevecht.

Hartafwijking
Na twaalf gevechten had Struve er negen gewonnen toen artsen na een hard verlies tegen Mark Hunt een hartafwijking constateerden. Struve werd zo enorm moe tijdens dat gevecht dat Hunt keihard uit kon halen en de kaak van Struve dwars doormidden sloeg. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de Beverwijker aan een aangeboren hartafwijking leed en de verwachting was dat  hij nooit meer zou kunnen vechten. Niets was minder waar.

Na anderhalf jaar stond Struve toch weer in de octagon en wel tegen de Nederlandse superster Alistair Overeem. Helaas was Struve kansloos en Overeem sloeg Struve binnen een ronde knock-out, maar Struve stond wel weer in de octagon, iets wat artsen niet voor mogelijk hadden gehouden.

Eén klap en het is over
'Ooit word ik geopereerd en krijg ik een nieuwe hartklep, maar geen idee wanneer', aldus de nuchtere Hollander die inmiddels de zompige Hollandse klei heeft ingeruild voor het zonnige Florida. 'In Nederland kan ik niet meer de motivatie vinden om te trainen zoals ik hier doe. Ik schud met gemak twee trainingsessies uit mijn mouw, in Nederland lukt mij dat niet. Bovendien zijn de faciliteiten hier veel beter en wordt echt aan alles gedacht.'

Ook laat Struve zich niet gek maken door de slechte reeks van Arlovski. 'Als je kijkt naar welke tegenstanders hij heeft gehad in deze laatste reeks, dat is wel de top 5 tot de top 8 van de divisie. Bovendien staan de kampioen en de nummer twee en drie er ook tussen. Zo’n slechte reeks kan gebeuren vooral in het zwaargewicht, één klap en het kan over zijn.'

UFC 222 wordt zaterdag 3 maart gehouden in de T-Mobile Arena te Las Vegas Nevada en heeft als uitsmijter het kampioensgevecht tussen Cris Cyborg en Yana Kunitskaya.

Volledig programma UFC 222:
Cris Cyborg vs. Yana Kunitskaya
Frankie Edgar vs. Brian Ortega
Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath
Stefan Struve vs. Andrei Arlovski
Cat Zingano vs. Ketlen Vieira
Hector Lombard vs. C.B. Dollaway
Mackenzie Dern vs. Ashley Yoder
Bryan Caraway vs. Cody Stamann
Jordan Johnson vs. Adam Milstead
John Dodson vs. Pedro Munhoz
Beneil Dariush vs. Alexander Hernandez
Mike Pyle vs. Zak Ottow 

Duif zet straten in Friesland in duister

Een duif heeft er woensdagavond voor gezorgd dat de straatverlichting in vrijwel alle straten in Friesland het een tijd lang niet deed. Volgens een woordvoerder van netbeheerder Liander was de vogel een installatiehuisje in het plaatsje Oudehaske binnengevlogen vanwaaruit de straatverlichting in de provincie wordt aangestuurd. Hierdoor is kortsluiting ontstaan.

Er kwamen meldingen vanuit tal van plaatsen verspreid over de hele provincie waar de straatverlichting was uitgevallen. Ook op Terschelling en Ameland viel de openbare verlichting uit.

Rond 18.30 uur kwamen de eerste meldingen binnen, waarna monteurs op pad gingen. Rond 20.30 uur was de storing verholpen. Het is niet bekend hoe de duif in het installatiehuisje terecht is gekomen. "Normaal zijn die afgesloten. Zoiets dergelijks heb ik nog niet eerder meegemaakt", zei de woordvoerder.

Duif zet straten in Friesland in duister
Duif zet straten in Friesland in duister (Foto: ANP)

Muziekdienst Spotify gaat naar beurs New York

Muziekstreamingdienst Spotify heeft een officiële aanvraag ingediend voor een beursgang aan de New York Stock Exchange (NYSE). Spotify krijgt een notering onder het beurssymbool SPOT.

Spotify is de grootste muziekstreamingdienst ter wereld. Het bedrijf wil geen nieuwe aandelen uitgeven, maar zijn bestaande aandelen die al in handen zijn van geldschieters registreren aan de beurs. Daarbij gaat het om een bedrag van 1 miljard dollar. Er wordt al langer gespeculeerd over een beursgang van Spotify.

De van oorsprong Zweedse onderneming kwam ook met cijfers over 2017. De omzet bedroeg bijna 4,1 miljard euro, met een operationeel verlies van 378 miljoen euro. Het aantal maandelijks actieve gebruikers lag in december op 159 miljoen, een stijging van 29 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal betalende gebruikers is meer dan 70 miljoen.

Muziekdienst Spotify gaat naar beurs New York
Muziekdienst Spotify gaat naar beurs New York (Foto: BuzzT)

Teamsprinters bezorgen Nederland tweede goud op WK baanwielrennen, zilver voor de vrouwen

Tijdens de eerste dag van de WK baanwielrennen in Apeldoorn zijn de Nederlandse mannen wereldkampioen geworden op het onderdeel teamsprint.

Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland versloeg Groot-Brittannië met een halve seconde: 42,727 om 43,231.

De Nederlandse ploeg had in de kwalificaties met een tijd van 42,869 een nieuw Nederlands record neergezet, maar dat werd in de finale met nog een tiende scherper gezet. Voor Nederland is dit eerste goud op het onderdeel teamsprint. Op de laatste twee WK's moest Nederland genoegen nemen met een tweede plaats.

Het brons op de teamsprint was voor Frankrijk, dat Rusland versloeg.

Bij de vrouwen moest Nederland genegen nemen met een zilveren medaille op de teamsprint.Het Duitse duo Miriam Welte en Kristina Vogel was in de finale te sterk Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx

In de troostfinale was Rusland te sterk voor China. Op de laatste twee WK's won Rusland nog het goud

Stel 'moet' na 70 jaar uit elkaar

De hoogbejaarde Jan en Lenie Deijkers uit Veldhoven hebben maar één wens: samen oud worden en sterven. Jarenlang verzorgde de 88-jarige Lenie haar licht-dementerende 92-jarige man. Tot ze een zware longontsteking opliep en in het ziekenhuis belandde. De kinderen Carla en Marianne namen de zorg voor hun vader over, 24 uur per dag. 

Inmiddels is het gezin op. Terug naar huis om voor haar man te zorgen is voor Lenie geen optie. De kinderen gingen op zoek naar een zorginstelling waar hun ouders samen verder konden. Zonder succes. Dochter Marianne: "Ik heb twaalf verpleeghuizen en zorginstellingen gebeld. Maar nergens was plaats. Zelfs de crisisopvang zit vol. Het is bijna letterlijk zo dat er iemand moet sterven om ruimte te maken".

Samen sterven
Lenie kan nog tot 7 maart terecht in een zorghotel in Helmond. Niemand weet hoe het daarna verder moet. Volgens de huisarts is het een bekend probleem. Volgens hem is een bed dat vrijkomt in een verpleeghuis vaak al weer binnen tien minuten bezet. Hij heeft het gezin geadviseerd om naar de gemeente te stappen met het schrijnende verhaal.

Lenie vertelt met tranen in haar stem dat ze dan desnoods maar samen uit het leven wilden stappen. "Dat zou verschrikkelijk zijn voor onze kinderen, maar ze wilden het toch in het werk zetten voor ons. Maar toen hoorde ik dat mijn man dat nog niet wilde". De kinderen plaatsten uit wanhoop een oproep op Facebook. Een noodkreet die inmiddels verschillende reacties heeft opgeleverd; onder meer van zorginstellingen die melden 'wel een kamer te hebben'. 

De komende dagen gaan de kinderen bekijken of er iets tussen zit waar hun ouders 'rust kunnen vinden en straks waardig kunnen sterven'. Lenie: "Dat is het enige wat ik nog wil, dat we samen nog ergens terecht kunnen". 

Alonso snelste op testdag vol sneeuw en regen

Fernando Alonso heeft op een testdag vol sneeuw en regen op het Formule 1-circuit van Barcelona als enige een tijd neergezet. De McLaren-coureur klokte vlak voor 18.00 uur een tijd van 2.18,545 waarmee hij ruim boven de tijden van de afgelopen dagen zat.

De sessie lag in de ochtend drie uren stil omdat de helikopter vanwege sneeuwval de lucht niet in kon. Het circuit zelf was door de marshalls van sneeuw ontdaan. Pas om 12.00 uur werd de kletsnatte baan vrijgegeven, maar het duurde lang voordat er enige actie was. Alonso reed een installatieronde, waarna Daniel Ricciardo met de Red Bull zijn voorbeeld volgde. In totaal kwamen er maar vijf coureurs in actie, waarvan Alonso de enige was die een tijd neerzette.

De teams vermaakten zich op deze dag door het maken van sneeuwpoppen en zich te roeren op social media. Morgen mag iedereen weer vol aan de slag. Dan zal ook Max Verstappen weer in actie komen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 F. Alonso McLaren 02:18.545 Wet 11
2 D. Ricciardo Red Bull geen tijd Wet 4
3 B. Hartley Toro Rosso geen tijd Wet 2
4 M. Ericsson Sauber geen tijd Wet 1
5 R. Kubica Williams geen tijd Wet 1

Politie VS pakt gewapende leraar op in school

De politie heeft woensdag in de Amerikaanse plaats Dalton in de staat Georgia een leraar gearresteerd die zich met een wapen had verschanst in een leeg lokaal. Ze kwam volgens een woordvoerder in actie na berichten over een schietpartij in de Dalton High School. Deze werd onmiddellijk ontruimd. Een leerling raakte in de haast weg te komen gewond aan een enkel. Er vielen geen andere slachtoffers.

De lokale krant Daily Citizen meldde dat ten minste één kogel is afgevuurd. Dat zou zijn gebeurd toen de rector de verdachte vroeg de deur van het klaslokaal te openen en hem binnen te laten. Na het schot alarmeerde hij meteen de politie. Over de leraar en zijn toestand is nog geen nadere informatie verstrekt.

Politie VS pakt gewapende leraar op in school
Politie VS pakt gewapende leraar op in school (Foto: ANP)

QMusic-dj Stephan Bouwman open over depressie

DJ Stephan Bouwman heeft woensdagmiddag in zijn programma bij QMusic openhartig bekend dat hij worstelt met een depressie. "Het gaat gewoon niet goed met me. Het gaat gewoon klote", zei hij huilend in de uitzending. De dj voelde zich bijna verplicht om dit met zijn luisteraars te delen. "Want er zijn heel veel mensen die zich, net als ik, dagelijks heel alleen voelen en eenzaam. En ondanks dat je omringd bent door mensen, dat maakt dan even niet uit."

Bouwman vertelde dat hij een stemmetje in zijn hoofd heeft dat de laatste dagen steeds harder werd. "Als ik in de spiegel kijk, dan zegt ie hoe lelijk ik ben en als ik iets doe dan vindt ie dat heel slecht." Stephan legde uit dat hij altijd eerlijke radio wil maken, maar dat het nu zo slecht met hem gaat dat hij niet meer kan en wil doen alsof het allemaal wel goed gaat.

De dj staat op een wachtlijst voor professionele hulp. "Dat betekent dat er zoveel mensen zijn die hulp nodig hebben, maar die die hulp niet kunnen krijgen."

Stephan laat weten heel veel reacties te hebben gekregen op zijn emotionele ontboezemingen en bedankt iedereen daarvoor.

QMusic-dj Stephan Bouwman open over depressie
QMusic-dj Stephan Bouwman open over depressie (Foto: BuzzE)

Nederlandse mannen en vrouwen naar finale WK teamsprint

De Nederlandse baanwielrensters hebben zich op de WK baanwielrennen in Apeldoorn geplaatst voor de finale op het onderdeel teamsprint. In de finale nemen Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx het op tegen Duitsland.

De Nederlandse teamsprinters klokte in de eerste ronde een tijd van 32,958. Duitsland was alleen sneller dan de Nederlandse ploeg met 32,652. Rusland dat in de kwalificaties de tweede tijd had neergezet, kwam in de eerste ronde net niet aan de tijd van Nederland: 32.987. Daardoor neemt Rusland het in de strijd om het brons op tegen China.

In de kwalificaties waren Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx goed voor de vierde tijd: 33,415.

Ook de Nederlandse mannen bereikte de finale van het teamsprint. Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli waren in de eerste ronde de snelste met een tijd van 43,234. In de finale neemt Nederland het op tegen Groot-Brittannië, dat titelverdediger Nieuw-Zeeland uitschakelde. De Britten, met Jack Carlin, Philip Hindes en Jason Kenny, kwamen tot een tijd van 43,434.

Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland klokte tijdens de kwalificaties de snelste tijd: 42,869. Dat is een nieuw Nederlands record.

'Mick Jagger is geile oude klootzak'

Mick Jagger werd ruim een jaar geleden op 73-jarige leeftijd voor de achtste keer vader en daar blijft het, als aan het Keith Richards ligt, ook bij. De gitarist vindt zijn Rolling Stones-collega te oud voor het vaderschap en adviseert hem een sterilisatie.

"Mick is een geile oude klootzak", zegt Richards in een interview met Wall Street Journal Magazine. "Het is tijd voor het knipje - je kunt op die leeftijd geen vader zijn. Die arme kinderen!", vindt de 74-jarige rocker.

De haat-liefdeverhouding tussen de twee Stones is legendarisch. In zijn autobiografie Life maakte Keith zijn kompaan ook zonder scrupules belachelijk. Zo noemde hij het 'ondraaglijk' om met Jagger in één band te zitten en bespotte hij de 'kleine piemel' van het sekssymbool. Acht jaar later heeft Richards nog steeds geen spijt van zijn woorden. "Mick en ik zouden sowieso wel ruzie krijgen, ongeacht wat ik in het boek zeg, en ik heb nog veel niet gezegd", aldus de gitarist. Maar hij voegt eraan toe: "Mick en ik leven van deze onderlinge strijd."

Keith Richards: Mick moet maar gesteriliseerd
Keith Richards: Mick moet maar gesteriliseerd (Foto: BuzzE)

Wild pakt eerste goud op WK baanwielrennen

Kirsten Wild is op de openingsdag van het WK baanwielrennen in Apeldoorn wereldkampioen geworden op het onderdeel scratch. In 2015 was de 35-jarige Nederlandse ook al beste van de wereld.

Wild reageerde ging met nog vijf rondes te gaan in de tegenaanval op Ierse Lydia Gurley en de Oostenrijkse Verena Eberhardt, die even daarvoor in de aanval waren gegaan. In eerste instantie kreeg de Nederlandse Katie Archibald met zich mee, maar de Britse moest met nog een paar rondes Wild laten rijden. Wild zou ook op de rest uitlopen, waardoor de 35-jarige baanwielrenster al ver voor de finish kon juichen.

De Belgische Jolien d’Hoore sprintte naar het zilver, voor de Deense Amalie Dideriksen.

Vertraagde levering na inbraak MediaMarkt

Klanten die iets besteld hebben bij elektronicaconcern MediaMarkt krijgen mogelijk te maken met de gevolgen van een inbraak in het distributiecentrum in Nieuwegein eerder deze week. Het elektronicabedrijf heeft laten weten dat er is ingebroken, dat de politie onderzoek doet en dat bestellingen niet verzendklaar gemaakt kunnen worden.

De politie bevestigde dat er een inbraak is geweest bij een distributiecentrum aan de Inundatiedok, waarin onder meer MediaMarkt maar ook andere bedrijven zitten. Volgens de politie zijn veel waardevolle spullen weggenomen, zoals mobiele telefoons, tablets en laptops.

MediaMarkt verwacht dat vrijdag meer bekend is over wanneer klanten bestelde producten kunnen verwachten.

Vertraagde levering na inbraak MediaMarkt
Vertraagde levering na inbraak MediaMarkt (Foto: ANP)

VN-militairen omgekomen in Mali

Vier VN-militairen zijn in Mali om het leven gekomen door een explosie. Bij hun voertuig ontplofte vermoedelijk een landmijn of bermbom. Nog eens vier inzittenden raakten ernstig gewond, meldt de VN-missie in het West-Afrikaanse land.

Het explosief ging af toen de militairen over een weg reden tussen de plaatsen Boni en Douentza in de regio Mopti. De nationaliteit van de slachtoffers is niet bekendgemaakt. Er waren geen Nederlandse militairen betrokken bij het incident, meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag.

VN-militairen omgekomen in Mali
VN-militairen omgekomen in Mali (Foto: ANP)

'Hackers kraakten systemen Duitse overheid'

Buitenlandse hackers zijn binnengedrongen in beveiligde netwerken van Duitse overheidsdiensten. Dat zeggen bronnen binnen de veiligheidsdiensten tegen persbureau DPA. De hackers zouden onderdeel uitmaken van de groep APT28, die ook bekend is onder de naam Fancy Bear.

De bronnen zeggen dat onder meer de Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie doelwitten waren van de hackers. Zij bemachtigden naar verluidt gegevens en lieten schadelijke software achter. De Duitse veiligheidsdiensten zouden al sinds eind vorig jaar van de aanval weten.

De autoriteiten bevestigen dat een onderzoek loopt naar een aanval die computernetwerken van de overheid heeft getroffen. De getroffen diensten hebben maatregelen genomen om gegevens te beschermen, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij benadrukte dat het incident "onder controle is gebracht".

APT28 wordt verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op westerse doelen als de Amerikaanse Democratische partij, de NAVO, het Witte Huis, het wereldantidopingagentschap en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. Dat zijn allemaal organisaties waar Rusland grote moeite mee heeft. Mede daarom wordt de hackersgroep in verband gebracht met het Kremlin.

'Hackers kraakten systemen Duitse overheid'
'Hackers kraakten systemen Duitse overheid' (Foto: BuzzT)

Stroomstoring door Apache kost 1,3 miljoen

De door een Apache-helikopter veroorzaakte stroomstoring in de omgeving van Culemborg van vorig jaar heeft netbeheerder Alliander bijna 1,3 miljoen euro gekost aan compensatie. Doordat de gevechtshelikopter in november tegen een bliksemafleider van een hoogspanningskabel vloog, zaten bijna 26.000 adressen urenlang zonder stroom. De gedupeerden krijgen elk 35 euro aan compensatie, zei een woordvoerder van Alliander na berichtgeving door het AD.

Gedupeerde huishoudens krijgen een compensatie als ze langer dan vier uur zonder stroom hebben gezeten. De netbeheerder gaat deze compensatiekosten verhalen op Defensie, zei de woordvoerder. Ook de kosten van de herstelwerkzaamheden van de hoogspanningslijn worden op Defensie verhaald, maar het is nog niet bekend hoe groot deze schade is, omdat sommige herstelwerkzaamheden op een later tijdstip worden uitgevoerd.

De helikopter landde na het ongeluk in een weiland.

Stroomstoring door Apache kost 1,3 miljoen
Stroomstoring door Apache kost 1,3 miljoen (Foto: ANP)

Joseph Seed gelooft heilig in Far Cry 5

Ubisoft laat ons in Far Cry 5 kennismaken met Joseph Seed, een ieder geval net zo geschifte schurk als Vaas Montenegro uit Far Cry 3. In een live-action trailer zien we hoe het allemaal zo gekomen is met deze man.

In de trailer zien we het verhaal achter Joseph Seed voordat hij ‘The Father’ werd. Wat hij na al die jaren Pastoor Jerome aandoet laat al zien dat Joseph ze niet allemaal op een rijtje heeft.

Far Cry 5 is vanaf 27 maart verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Hockeyster Eva de Goede knokt zich in de gym terug in topvorm

In Amsterdam gaf Eva de Goede vorige week woensdag in het kader van #HeretoCreate een exclusieve conditie- en krachttraining aan leden van Het Gymlokaal en genodigden van adidas. Wij waren erbij, legden de stevige work-out vast op camera en vroegen aan Eva hoe zij aankijkt tegen het trainen in de gym naast haar hockeytrainingen op het veld. Hoe belangrijk is het maken van meters in de sportschool voor haar carrière?

Eva de Goede knokt zich in de gym terug in topvorm (Bron: Youtube)

NK wielrennen naar West-Brabant

Het Nederlands kampioenschap wielrennen op 27 en 30 juni en 1 juli vindt plaats op de Brabantse Wal in West-Brabant.

Het NK doorkruist de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht. De finishplaats van de wegwedstrijden is in Hoogerheide. Het is voor het eerst sinds 1975 dat het NK wordt gehouden in West-Brabant. Ook toen was Hoogerheide de finishplaats.

“We hebben als regio in het Wielerplan West-Brabant duidelijke ambities uitgesproken voor de wielersport.” aldus Hans de Waal, wethouder Sport van Woensdrecht. “Het is een sport die bij ons past en waarmee we ons willen onderscheiden. De organisatie van het NK past hier uitstekend bij. Het is heel speciaal dat de gemeente Woensdrecht de finish van de wegwedstrijden mag begroeten.”

Zijn collega Paul de Beer van de gemeente Breda: “Met het NK wielrennen in West-Brabant dit jaar zetten we mooie stappen in de regio. Eén van de ambities uit ons regionale Wielerplan is namelijk om in West-Brabant te komen tot een meerjarige internationale wielerkalender.”

Op woensdag 27 juni worden in Bergen op Zoom de individuele tijdritten voor beloften, vrouwen en mannen gehouden. Op zaterdag 30 juni volgen de wegwedstrijden voor beloften en vrouwen. De wegwedstrijd voor de mannen vindt plaats op zondag 1 juli.

WIllem II niet akkoord met straf vuurwerkincident: "Onschuldige supporters worden de dupe"

Willem II gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB. De club heeft laten weten dat het de straf van de bond niet accepteert.

Naar aanleiding van het vuurwerkincident tijdens Willem II - NAC Breda hebben de Tilburgers een boete opgelegd gekregen van 7500 euro. Ook moet het een wedstrijd spelen zonder de vakken A, B en C (Kingside). Deze vakken moeten leeg blijven en daar is Willem II het niet mee eens.

De geldboete vindt de club logisch, maar wil niet dat de toeschouwers gestraft worden. "Wij zijn absoluut tegen het meenemen, afsteken en gooien van vuurwerk. De veiligheid van onze eigen supporters en onze gasten mag daardoor zeker niet in gevaar gebracht worden", meldt Algemeen directeur Berry van Gool op de clubsite van Willem II.

"Wij gaan een eventuele geldboete op de daders verhalen, omdat wij hén willen straffen en niet de 2500 supporters op de Kingside die hier niets mee te maken hebben. Zij steunen de club namelijk wél op positieve wijze. Daarom gaan wij niet akkoord met dit voorstel."

Brigitte is hero 27 in Overwatch

Blizzard is al enkele dagen de volgende hero voor Overwatch aan het teasen en inmiddels is duidelijk wie het is. Niemand minder dan Brigitte, dochter van Torbjörn en schildknaap van Reinhardt, wordt binnenkort speelbaar.

Brigitte is een Support-hero met een nadruk op armor. Ze kan Repair Packs geven aan teamgenoten, die ze of healen of armor geeft. Haar wapen heeft een grote range en kan meerdere vijanden tegelijk raken. Met een andere ability kan ze met haar wapen een vijand een stuk terugstoten. Ook kan ze, net als Reinhardt, een charge uitvoeren en hiermee een vijand tijdelijk verlammen. Haar ultimate geeft haar teamgenoten die in de buurt zijn armor en geeft Brigitte zelf een speedboost.

In de onderstaande video's is de origin story van Brigitte te zien en gaat Jeff Kaplan (From the Overwatch team) dieper in op haar design en abilities. Brigitte is nu speelbaar op de PTR op pc.

Brigitte Overwatch

Politie neemt 22 kg coke in beslag

Politie en Douane hebben zondag 25 februari in een bestelauto in de Bijleveldhaven binnen de gemeente Vlissingen 22 kilo cocaïne in beslag genomen. Daarbij zijn twee mannen aangehouden.

Op basis van informatie afkomstig van het informatiecentrum van de Samenwerkingsovereenkomst ZW-Nederland (SOZ) controleerden douane en medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een bestelauto met twee inzittenden. Eén van de inzittenden was kort daarvoor aan boord van een in de haven gemeerd schip geweest. Bij controle van de wagen ontdekte de Douane 19 pakketten cocaïne. De inzittenden, een 26-jarige Nederlander en een 30-jarige man met de Colombiaanse nationaliteit, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden aangehouden.

Na verder onderzoek werd in de nacht van zondag op maandag nog een 37-jarige man uit Middelharnis aangehouden en bij doorzoekingen van twee panden in Middelharnis zijn twee hennepkwekerijen aangetroffen. Verder zijn administratie, computers en een luchtdrukwapen in beslag genomen. De verdachten zijn woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat ze twee weken langer in voorlopige hechtenis blijven. Het vervolgonderzoek zal worden uitgevoerd door het HARC-team van het SOZ.

Politie neemt 22 kg coke in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 22 kg coke in beslag (Foto: Politie.nl)

Stegeman naar Go Ahead: "Het past bij mij"

John Stegeman is vanaf volgend seizoen trainer van Go Ahead Eagles. Woensdag maakte de club de komst van Stegeman bekend.

Stegeman is momenteel actief bij Heracles Almelo, maar aan die samenwerking komt eind dit seizoen een einde. De trainer heeft een tweejarig contract getekend bij Go Ahead Eagles. "Mensen die mij niet kennen vinden dit misschien een bijzondere move, van Heracles Almelo naar Go Ahead Eagles. Mensen die mij kennen weten dat deze keuze bij mij past", vertelt hij op de website van Go Ahead.

"Ik ga op mijn gevoel af. Dat gevoel zegt: bij Go Ahead Eagles ligt een prachtige uitdaging waar ik met toegewijde mensen aan mag werken. Natuurlijk gaat het momenteel wat minder met de club, maar daar loop ik niet voor weg. Ik kies sowieso niet snel voor de gemakkelijkste weg. Toen ik hoofdtrainer werd bij Heracles Almelo stond de ploeg troosteloos onderaan. We zijn, met de staf, spelers en hele organisatie, aan de slag gegaan en zijn stap voor stap beter geworden. Uiteindelijk heeft dat tot mooie dingen geleid."

Het zat er al even aan te komen dat Stegeman bij Go Ahead zou tekenen. "Onlangs heb ik samen met Edwin Lugt en Hans de Vroome een kop koffie gedronken. Puur om eens nader kennis te maken, aangezien ik Edwin al kende uit Epe, waar ik ook woon. Aan dat gesprek hield ik een zeer positief gevoel over. Onze voetbalvisies komen overeen, waarin het gaat om spelers ontwikkelen en beter maken, waardoor je als team ook beter wordt."

Bloodborne en Ratchet & Clank naar PlayStation Plus

Sony heeft de PlayStation Plus-games voor maart aangekondigd en het is een maand om van te smullen. Voor PlayStation 4 komen onder andere Bloodborne en Ratchet & Crank beschikbaar.

Het complete lijstje vind je hieronder. Het is natuurlijk een zeer goede maand voor PlayStation Plus, maar er is ook iets minder nieuws. Vanaf maart 2019 verdwijnen namelijk de gratis games voor PlayStation 3 en PlayStation Vita uit PlayStation Plus. Games die je al eens hebt gedownload of toegevoegd aan je account blijven wel beschikbaar. Een specifieke reden heeft Sony niet gegeven.

De nieuwe games zijn vanaf 6 maart te downloaden.

  • Bloodborne (PS4)
  • Ratchet and Clank (PS4)
  • Legend of Kay Anniversary (PS3)
  • Mighty No. 9 (PS3 en PS4)
  • Claire: Extended Cut (PS Vita en PS4)
  • Bombing Busters (PS Vita en PS4)

Naam Anne Frank toch niet op Duitse trein

Deutsche Bahn (DB) ziet af van een plan om treinen te vernoemen naar historische persoonlijkheden, zoals Anne Frank. Een woordvoerder van het spoorbedrijf erkende tegenover de krant Bild dat een "kwetsende" inschattingsfout is gemaakt.

Het spoorbedrijf had het publiek vorig jaar opgeroepen namen voor te stellen voor nieuwe hogesnelheidstreinen. Daar kwam onder meer de naam van de beroemde onderduikster uit naar voren. Het vooruitzicht dat mogelijk een Anne Frank-trein door Duitsland zou rijden, leidde echter tot veel kritiek.

In Nederland viel de Anne Frank Stichting destijds over het plan. "De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog", stelde de stichting, die zich ook realiseerde dat "initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren."

Naam Anne Frank toch niet op Duitse trein
Naam Anne Frank toch niet op Duitse trein (Foto: ANP)

Franse filmindustrie wil gelijke beloning

Acteurs, actrices en anderen uit de Franse filmindustrie zijn een initiatief gestart om tot gelijke beloning van mannen en vrouwen te komen. Onder de naam '5050 Pour 2020' is er een beweging opgericht die ervoor pleit dat in het jaar 2020 vrouwen en mannen evenveel betaald krijgen voor hetzelfde werk (50/50). De initiatiefnemers zijn onder anderen de acteurs Céline Sciamma, Lea Seydoux, Lily Rose Depp, Jacques Audiard, Robin Campillo, Laurent Cantet en Michèle Halberstadt.

De actiegroep gaat zich inzetten voor gelijkheid en diversiteit binnen de filmindustrie en zal de ontwikkelingen op dat gebied nauwgezet volgen en daarover publiceren op de eigen website. "Sinds enkele maanden vragen we ons af hoe we van een moment een beweging kunnen maken. Hoewel de Franse filmindustrie niet is opgeschrikt door de schokgolf van de Weinstein-affaire, lijkt het nog steeds van essentieel belang vooruitgang te boeken met concrete maatregelen die verder gaan dan alleen het onderwerp seksueel geweld ... We moeten deze gelegenheid aangrijpen om te werken aan gelijkheid en diversiteit omdat we zeker weten dat dit de creativiteit ten diepste zal bevorderen", aldus de beweging op de website.

'5050 Pour 2020' komt een dag nadat ongeveer honderd mensen uit de Franse filmindustrie #MaintenantOnAgit (We komen nu in actie) lanceerden, het Franse antwoord op de TimesUp-beweging. De initiatiefnemers van deze actie delen 1500 witte linten uit aan genodigden om op te spelden tijdens de uitreiking van de de Césars, de Franse equivalent van de Amerikaanse Oscar. De filmprijzen worden dit jaar op 2 maart uitgereikt in Parijs.

Franse filmindustrie wil gelijke beloning
Franse filmindustrie wil gelijke beloning (Foto: BuzzE)

Pesticiden bedreigend voor bijen

Pesticiden vormen inderdaad een bedreiging voor bijen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA heeft vastgesteld dat drie zogeheten neonicotinoïden erg risicovol zijn voor hommels, wilde en honingbijen.

Het gebruik van de drie veelgebruikte middelen in de landbouw is in 2013 al aan banden gelegd. De Europese Commissie stelde vorig jaar voor de chemicaliën te verbieden, behalve in kassen. De EU-lidstaten zouden hier in december over stemmen maar dat werd uitgesteld naar eind maart, mede om de EFSA-studie af te wachten.

Greenpeace maant de lidstaten over te gaan tot een verbod om een "rampzalige daling van de bijenpopulatie te voorkomen". "Het bewijs is overweldigend dat bijen en de gewassen en planten die ze bestuiven risico lopen door de neonicotinoïden."

De Nederlandse Bijenstichting riep landbouwminister Carola Schouten onlangs al op tot een totaalverbod voor de drie stoffen clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. "Het is code rood voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven."

Pesticiden bedreigend voor bijen
Pesticiden bedreigend voor bijen (Foto: ANP)

Pike County district in Kentucky stemt in met wapens voor leraren.

De schoolcommissie in Pike county heeft maandagmiddag unaniem besloten om wapens voor leraren toe te staan. Er werd gestemd over de omstreden maatregel omdat ouders zich steeds meer zorgen maakten over hun kinderen.

Een paar weken geleden deed zich een zogenaamde 'school shooting' voor in Florida, Parkland. Er kwamen toen 17 mensen om. Een aantal dagen later kwam Donald Trump met een omstreden maatregel op de proppen. Hij vond het een goed idee om alle leraren te bewapenen om dergelijke 'school shootings' te voorkomen.

Veel mensen verklaarden Trump na deze uitspraak voor gek. Toch blijkt het dat er mensen zijn die het een goed idee vinden. Doordat de meerderheid in het district voor de maatregel hebben gestemd wordt er een proces gestart waarbij schoolmedewerkers door plaatselijke agenten worden getraind om wapens te kunnen gebruiken. De senator van de staat Kentucky, Ray Jones, zei dat de staat en zelfs het land Pike county als voorbeeld zou kunnen nemen.

Koudste 28 februari ooit gemeten

Het is officieel de koudste 28 februari ooit gemeten. In De Bilt werd het maximaal -4,6 graden. Daarmee is het record van -1,6 graden uit 1904 verpulverd. Zo laat in het winterhalfjaar was de maximumtemperatuur alleen op 6 maart 1942 nog lager! Toen werd het in De Bilt maximaal -4,8 graden. Het is vandaag in De Bilt bovendien de koudste dag sinds februari 2012. Opmerkelijk genoeg is het pas de eerste officiële ijsdag (maxima in De Bilt onder nul) van de winter.

Gemiddeld hebben we per winterhalfjaar acht ijsdagen, die meestal allemaal voor de laatste week van februari plaatsvinden. Deze eerste officiële ijsdag dient zich dus uitzonderlijk laat aan. Morgen blijft het waarschijnlijk ook de hele dag vriezen in De Bilt.

De laagste temperaturen werden vandaag genoteerd in het noordoosten van het land met op grote schaal maxima rond -5 graden. Op weerstation Twenthe was het met -6,0 graden als maximum het koudst. Ook dit is goed voor een dagrecord. Het 28-februari-record voor de maximumtemperatuur over alle stations stond namelijk op -3,2 graden gemeten te Eelde in 1947.

Opmerkelijk is dat het aan het begin van de nacht op veel plaatsen warmer was dan vandaag overdag. In het noordoosten lag de temperatuur vanmiddag rond -7 graden en voelde het door een stevige wind aan als -15 tot -18 graden.

Laatste officiële ijsdag was op 10 februari 2017
De laatste officiële ijsdag is ruim een jaar geleden. Op 10 februari 2017 vroor het voor het laatst een heel etmaal. Het werd die dag maximaal -1,3 graden. Vorig jaar telde het winterhalfjaar (november-april) vijf ijsdagen in De Bilt. In 2013 kwam het in De Bilt op 11 maart tot een uitzonderlijk late ijsdag. De jaren 1909, 1942 en 1947 delen het record voor de laatste ijsdag van het jaar; namelijk 12 maart.

IJsdagen: normaal en records
In het oosten komen in een gemiddeld winterhalfjaar 11 ijsdagen voor en in het noordoosten zelfs 12 à 13. Het zuidwesten telt volgens de klimatologie slechts 5-7 ijsdagen in een normaal winterseizoen. Normaal gesproken komen op het landelijk hoofdstation in De Bilt 8 ijsdagen voor in de periode november t/m april.

Het hoogste aantal ijsdagen werd genoteerd in de winter van 1962-1963 in Eelde met 55 ijsdagen. Voor De Bilt staat het record op 49 gemeten in 1946-1947. Vlissingen kent een record van 44 gemeten in de winter van 1962-1963. Er zijn meerdere winters geweest zonder ijsdag in De Bilt. In winter 2015-2016 gebeurde dit voor het laatst. Sinds het begin van de metingen is er nog geen winter geweest waarin het op geen enkel KNMI-station tot een ijsdag kwam.

Politie neemt 'henneptruck' in beslag

De politie heeft woensdagmorgen op een bedrijfsterrein aan de Gideonweg in Groningen een vrachtauto in beslag genomen met daarin een hennepkwekerij. In de omgebouwde vrachtwagen stonden ongeveer 250 planten. De truck is in beslag genomen.

Een 49-jarige man uit Tynaarlo werd aangehouden. Zijn auto, een BMW personenauto, werd ook in beslag genomen. Dit wordt gedaan om de opbrengst daarvan te kunnen verrekenen met de geraamde opbrengst van de gekweekte hennep. Oftewel het afpakken van crimineel vermogen. De verdachte is ingesloten voor een nader onderzoek.

Politie neemt 'henneptruck' in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 'henneptruck' in beslag (Foto: Politie.nl)

Politie neemt 'henneptruck' in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 'henneptruck' in beslag (Foto: Politie.nl)

Streep door WK-zilver Russische worstelaar wegens doping

De Russische worstelaar Aleksandr Chekhirkin mag zijn zilveren medaille van het WK van vorig jaar inleveren. De Rus is betrapt op het gebruik van verboden middelen tijdens het in augustus gehouden WK, zo is nu bekend geworden.

De president van de Russische worstelbond, verdacht maffiabaas Mikhail Mamiashvili, heeft bevestigd dat Chekhirkin is betrapt. "Hij heeft een ernstige blessure aan zijn wervelkolom gehad, zijn knieschijven zijn beschadigd geweest en hij is enkele jaren bezig geweest om volledig te herstellen. Ergens tijdens dat herstel is er iets verkeerd gegaan met een verboden middel", aldus Mamiashvili, die tijdens de Spelen van Rio in 2016 nog bekendheid kreeg omdat hij een worstelaarster sloeg wegens het missen van het brons.

"Dit is allemaal te wijten aan laksheid van onze kant", bekend Mamiashvili schuld namens de federatie. "We kunnen natuurlijk proberen om een andere uitleg te vinden, maar we moeten onze persoonlijke fouten vooropstellen en onze verantwoording nemen", aldus de worstelbaas tegenover R-Sport"De WK-medaille moet hij, uiteraard, inleveren."

Volgens Mamiashvili zal het een les zijn voor Chekhirkin. "Hij is een goede, gedisciplineerde jongen. Er waren mensen die de situatie onder controle hadden moeten houden, maar dat is hen niet gelukt. Voor Aleksandr zal het een wrede les zijn."

De Rus hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Wie zijn zilveren medaille krijgt is nog niet duidelijk, maar dat zou Tamas Lorincz kunnen zijn. De Hongaar verloor in de halve finales van Chekhirkin.

Politie 'overspoeld' over Oostvaardersplassen

De politie wordt naar eigen zeggen "overspoeld" met meldingen over dieren in de Oostvaardersplassen. Zowel het gewone politienummer als het nummer 144, voor dieren in nood, krijgt veel telefoontjes binnen. Maar de politie zegt daar niets mee te kunnen doen. "Neem contact op met Staatsbosbeheer", luidt het advies.

Hoeveel meldingen precies zijn binnengekomen, heeft de politie niet direct paraat.

In het natuurgebied in de Flevopolder sterven in de winter veel dieren. Vooral de duidelijk zichtbare sterfte onder de 'grote grazers' in het gebied leidt al jaren tot discussie en ophef. Vereniging het Edelhert spreekt bijvoorbeeld van "kiepwagens vol dode dieren". Burgers die het "immense dierenleed"niet kunnen verteren hebben voor aanstaande zondag een demonstratie gepland.

Politie 'overspoeld' over Oostvaardersplassen
Politie 'overspoeld' over Oostvaardersplassen (Foto: ANP)

23-jarige moet speedboot inleveren

Het integraal afpakteam heeft woensdag in een jachthaven in Drimmelen een 'exclusieve speedboot uit het duurdere segment' in beslag genomen. De boot stond op naam van een 23-jarige inwoonster uit Breda. De speedboot heeft een waarde van zo’n €40.000. De inbeslagname is uitgevoerd op verdenking van witwassen en in het kader hiervan is de 23-jarige verdachte dan ook aangehouden.

Volgens de politie zijn jachthavens vaak kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit zoals drugshandel en witwassen. Er is vaak sprake van een gebrek aan permanent fysiek toezicht. Mede tegen deze achtergrond is momenteel - in het kader van het verbreden van de éénoverheidsaanpak tegen ondermijning naar een brede maatschappelijke beweging - ondermijnende criminaliteit op en rondom recreatieve jachthavens een van de speerpunten.

Doel is om de jachthavens in dit kader een helpende hand toe te reiken. Er wordt samen met de sector gekeken naar innovatieve manieren om de weerbaarheid te vergroten, evenals de integrale samenwerking van de daarbij betrokken diensten te intensiveren. Hiernaast is het belangrijk dat gebruikers en personeel er bewust van zijn dat zij kunnen bijdragen bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Zo kunnen gebruikers van de haven anoniem melding maken via Meld Misdaad Anoniem 0800-0700.

23-jarige moet speedboot inleveren (Foto politie.nl)
23-jarige moet speedboot inleveren (Foto politie.nl)

'Fake-nominatie Trump voor vredesprijs'

Het Noorse comité voor de Nobelprijs voor de Vrede denkt dat een nominatie die is ingediend ten faveure van de Amerikaanse president Donald Trump vals is. Het comité heeft de zaak in handen gegeven van de politie, meldde BBC woensdag.

Een anonieme Amerikaan droeg Trump voor vanwege zijn "ideologie van afgedwongen vrede". "We hebben goede reden om aan te nemen dat het fake is", zegt de baas van het comité.

Nominaties moeten elk jaar voor 31 januari zijn ingediend. Dat kan alleen door bepaalde personen worden zoals parlements- en regeringsleden, vroegere winnaars en enkele professoren.

'Fake-nominatie Trump voor vredesprijs'
'Fake-nominatie Trump voor vredesprijs' (Foto: ANP)

IJsbrekers op IJsselmeer

Op het IJsselmeer zijn woensdag twee ijsbrekers in actie gekomen. Zij moeten ervoor zorgen dat de vaarweg tussen Amsterdam en Lelystad begaanbaar blijft. "We kregen een signaal dat een schip niet zelfstandig door het ijs kwam", aldus Rijkswaterstaat. Het is de eerste keer in ongeveer vijf jaar tijd dat de hulp van ijsbrekers nodig is.

De dienst heeft ook ijsbrekers paraat bij de randmeren bij Flevoland en bij het Twentekanaal. Daarnaast staan ijsbrekers klaar om de kanalen tussen Lemmer en Delfzijl begaanbaar te houden. Dat zijn het Prinses Margrietkanaal, het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal. Op sommige wateren mogen alleen hulpdiensten en binnenvaartschepen komen. Voor pleziervaart is het te gevaarlijk vanwege drijfijs.

IJsbrekers op IJsselmeer
IJsbrekers op IJsselmeer (Foto: ANP)

Vredesprijswinnaars hekelen Suu Kyi

Drie vrouwen aan wie de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend, hebben kritiek geuit op de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi. De Iraanse Shirin Ebadi, Máiread Maguire uit Noord-Ierland en de Jemenitische Tawakkul Karman eisen dat een einde wordt gemaakt aan de mensenrechtenschendingen tegen de Rohingya-minderheid in Myanmar.

De vrouwen gaven een persconferentie in Dhaka nadat ze vluchtelingenkampen hadden bezocht in Bangladesh, het buurland van Myanmar. Karman zei dat de Myanmarese leider, die de prestigieuze vredesprijs zelf ook kreeg toegekend, niet langer haar ogen mag sluiten voor de vervolging van de Rohingya. "Anders riskeert ze medeplichtig te worden aan de misdrijven."

Maguire zei verhalen te hebben gehoord over verkrachtingen en moordpartijen. "Dit is een genocide. We kunnen niet blijven zwijgen", zei de activiste. "Zwijgen komt neer op medeplichtigheid." De Vredesprijslaureaten riepen op de degenen die verantwoordelijk zijn voor de mensenrechtenschendingen te laten vervolgen door het internationaal strafhof.

De laureaten zijn volgens Karman ook van plan Myanmar te bezoek. Ze zouden meerdere berichten hebben gestuurd naar Suu Kyi, maar kregen geen reactie.

Vredesprijswinnaars hekelen Suu Kyi
Vredesprijswinnaars hekelen Suu Kyi (Foto: ANP)

Horizon Zero Dawn 7,6 miljoen keer verkocht

Een mooi succes voor Horizon Zero Dawn en Guerilla Games. De nieuwste IP van de studio is in één jaar tijd 7,6 miljoen keer over de toonbank gegaan. Een mooi succes voor een eerste poging in het genre.

De game lanceerde op 28 februari in Noord-Amerika en op 1 maart in Europa. De game kende mooie recensies en een positieve ontvangst: al in twee weken werd de game 2,6 miljoen keer verkocht. De game heeft sindsdien sterke benen getoond, ongetwijfeld geholpen door de DLC en complete versie die aan het einde van 2017 werden uitgegeven.

Met de positieve ontvangst en deze verkoopcijfers lijkt een sequel een zekerheidje te zijn, al zal een eventuele opvolger nog wel even op zich laten wachten.

Horizon: Zero Dawn

Nederland gedaald op universiteitenlijst

De meeste Nederlandse universiteiten zijn dit jaar gedaald op de toonaangevende wereldwijde universiteitsranglijst QS World University Ranking. Alleen de technische universiteiten van Delft en Eindhoven wisten in rang te stijgen.

Delft is ook de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit, op plek 54. Vorig jaar was dat nog de 62e plaats. TU Eindhoven wist de 104e plaats te bemachtigen, vergeleken met 121 een jaar eerder.

De universiteiten van Amsterdam (nummer 58), Leiden (109), Utrecht (109), Wageningen (124), Rotterdam (147) en Maastricht (200) staan dit jaar minder goed aangeschreven. De Rijksuniversiteit Groningen blijft op de 113e plaats steken.

De QS World University Ranking beoordeelt ongeveer 900 universiteiten, onder meer op academische reputatie, de reputatie bij werkgevers en het aantal keren dat wetenschappers worden geciteerd in toonaangevende bladen.

Nederland gedaald op universiteitenlijst
Nederland gedaald op universiteitenlijst (Foto: ANP)

Spanje pakt pro-Catalaanse hacker op

Spanje heeft een man opgepakt die rond de omstreden parlementsverkiezingen allerlei websites van Spaanse overheidsdiensten en bedrijven had gehackt. Ook blokkeerde hij verkiezingssystemen. Dat deed hij voor #OpCatalunya (Operatie Catalonië), een protest tegen Spanje.

De identiteit van de man is niet bekendgemaakt. Op Twitter noemde hij zichzelf AnonXeljomudoX. Hij drong door in de systemen van Spaanse organisaties, gaf zich beheerderrechten voor websites en plaatste vervolgens teksten en afbeeldingen van Anonymous. Ook maakte hij allerlei interne gegevens openbaar.

Catalonië hield in oktober een referendum over onafhankelijkheid. Spanje erkende het referendum niet en zette de regionale regering af. Op 21 december waren er nieuwe verkiezingen voor het Catalaanse parlement.

Spanje pakt pro-Catalaanse hacker op
Spanje pakt pro-Catalaanse hacker op (Foto: BuzzT)

Minister weg na moord op journalist

De Slovaakse minister van Cultuur Marek Madaric is afgetreden in verband met de moord op de onderzoeksjournalist Jan Kuciak. De lichamen van de journalist en zijn vriendin zijn afgelopen weekend aangetroffen in hun huis in Velka Maca, 65 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bratislava. Ze waren doodgeschoten.

Madaric verklaarde dat hij het "niet kon verdragen" dat een journalist tijdens zijn ambtsperiode wordt vermoord.

De 27-jarige Kuciak was onderzoeksjournalist bij het Slowaakse Aktuality.sk en onderzocht belastingfraude door zakenlieden die banden hebben met de regeringspartij. Volgens de politie is het aannemelijk dat het stel is vermoord wegens het speurwerk van de journalist.

Minister weg na moord op journalist
Minister weg na moord op journalist (Foto: ANP)

Hoge opkomst DNA-onderzoek Heibloem

Meer dan 90 procent van de daartoe opgeroepen mannen heeft de afgelopen vier dagen in Heibloem (Limburg) DNA afgestaan in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. In totaal kregen in het dorpje zo'n 400 mannen een uitnodiging om wangslijm af te staan.

De elfjarige Nicky uit Heibloem werd in augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide dood teruggevonden. Een dader is nooit gevonden. Het zaterdag begonnen grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek moet die dader op het spoor komen. In totaal kregen zo'n 21.500 mannen een oproep om DNA af te staan.

De politie toonde zich woensdag tevreden over de deelname in Heibloem. De opkomst bevestigt eerdere signalen dat in het dorp een hoge bereidheid bestaat om DNA af te staan, aldus de politie.

Oproep
De politie roept de mannen uit Heibloem die zich nog niet hebben gemeld voor een DNA-afname, op dit alsnog te doen. Ze zijn wellicht thuis gebleven als gevolg van de griep of door het slechte weer, aldus een woordvoerder van de politie. Daarnaast zijn dinsdag brieven verstuurd aan mannen die in 1998 in Heibloem woonden maar sindsdien verhuisd zijn. Zij kunnen tussen 12 en 18 maart nog DNA afstaan.

Voor de afname van wangslijm was in Heibloem vier dagen uitgetrokken. Ook in Landgraaf, Brunssum en Heerlen wordt nog DNA van mannelijke inwoners afgenomen. Het totale DNA-onderzoek loopt nog tot en met 18 maart.

De afgelopen vier dagen hebben zich in totaal 4179 mannen gemeld bij de DNA-afnamepunten. Dat zijn er zo'n duizend per dag. De politie noemt deze opkomst "redelijk goed".

Hoge opkomst DNA-onderzoek Heibloem
Hoge opkomst DNA-onderzoek Heibloem (Foto: ANP)

Door ijs gezakte schaatser overleden

Een man die woensdagochtend vermoedelijk tijdens het schaatsen in het Brabantse Hank door het ijs is gezakt, is in zorgelijke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Ook in het Utrechtse Woudenberg en Houten zijn mensen door het ijs gezakt en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het met hen gaat, is onbekend.

Het incident in Hank had volgens de politie plaats bij de polder Middelland, die aan de rand van natuurgebied De Biesbosch ligt.

De brandweer Utrecht heeft in korte tijd meldingen gehad van vier door het ijs gezakte mensen. In Houten ging het om een kind, dat naar het ziekenhuis moest. Op het Henschotermeer in Woudenberg is een volwassene na door het ijs te zijn gezakt naar het ziekenhuis gebracht. In Nieuwe Ter Aa zakten twee kinderen door het ijs.

Update 15:10 uur
De NOS meldt dat de man die in het Brabante Hank door het ijs zakte, is overleden. De 75-jarige man lag volgens de zender al vermoedelijk langere tijd in het water voordat omstanders rond 10:30 uur de hulpdiensten waarschuwden. 

Schaatser door ijs gezakt, toestand zorgelijk
Schaatser door ijs gezakt, toestand zorgelijk (Foto: ANP)

Weghorst: "Dat is een doel met hoofdletters"

AZ staat woensdag in de halve finale van de KNVB Beker tegenover FC Twente. Wout Weghorst is erop gebrand om de finale te halen.

Afgelopen seizoen stond AZ in de finale van de KNVB Beker. Toen was Vitesse in de eindstrijd te sterk, maar Weghorst hoopt dat AZ dit seizoen wel als winnaar uit de strijd komt. De aanvaller heeft het winnen van de KNVB Beker altijd als hoofddoel gezien.

"Het heeft bij ons vanaf de eerste dag enorm geleefd om daar weer te staan. Dat is een doel met hoofdletters", vertelt de aanvaller in gesprek met De Telegraaf. Weghorst speelde in de jeugd voor FC Twente en ging op jonge leeftijd kijken toen zijn club in de finale tegenover PSV stond.

"Ik ben toen met mijn familie met de bus mee naar De Kuip geweest voor de bekerfinale FC Twente-PSV, die FC Twente won na het nemen van strafschoppen. Dat vergeet je nooit meer. Dat zijn heel mooie herinneringen", aldus Weghorst.

Oprah wacht op teken van God

Oprah Winfrey doet pas een gooi naar het Amerikaanse presidentschap in 2020 als ze een teken van boven krijgt. De voormalig talkshowhost heeft dat echter nog niet gehad.

"Ik heb gebeden: God, als je denkt dat ik ervoor moet gaan, dan moet je het laten weten. Maar wel zo duidelijk dat zelfs ik het niet kan missen", zo vertelt Oprah tegen People. "Maar ik heb nog geen teken gehad."

Sinds Oprah een indrukwekkende speech gaf bij de Golden Globes wordt de mediamagnaat door velen gezien als de ideale kandidaat om het tegen Donald Trump op te nemen bij de volgende verkiezingen. Tot teleurstelling van velen, hield ze de boot voorlopig af. Zo zei ze eerder dat ze geen enkele intentie heeft om president te worden.

Oprah wacht op teken van God
Oprah wacht op teken van God (Foto: BuzzE)

'IOC heft schorsing Rusland op'

Het Internationaal Olympisch Comité zou de schorsing van het Russisch Olympisch Comité opgeheven hebben. Dat lijkt de baas van het ROC, Alexander Zhukov, te suggereren in Russische media.

Daarin is een brief van het IOC aan Zhukov gepubliceerd, waarin te lezen valt dat er geen nieuwe positieve dopinggevallen zijn ontdekt op de Spelen van Pyeongchang - buiten de betrapte curler en bobsleester dus. Omdat het IOC er vanuit gaat dat die twee op individuele basis bezig zijn geweest, heeft men volgens de brief besloten dat het ROC al haar taken weer mag uitvoeren, net zoals elk ander NOC.

Het IOC heeft het overigens nog niet bevestigd, dus het blijft nog even de vraag of Rusland's schorsing daadwerkelijk voorbij is. Op de komende Paralympische Spelen zullen in Pyeongchang wederom geen Russische vlaggen te zien zijn. Het Internationaal Paralympische Comité is een andere entiteit dan het IOC en Rusland is daar nog altijd geschorst. Zo'n dertig tot veertig Russen zullen er onder de paralympische vlag uit mogen komen.

Keizer openhartig: "Die gasten waren en zijn me veel waard"

Marcel Keizer vertelt in een interview openhartig over zijn bewogen periode als trainer bij Ajax, waar hij eind december werd ontslagen.

Keizer was verbaasd over zijn ontslag, ook al was er in Amsterdam al onrust achter de schermen nadat Ajax in september met 1-2 van Vitesse verloor. Zijn spelers bleven echter vechten, zo zegt Keizer in Voetbal International. "Volgens mij zegt dat alles. Ze hadden me kunnen laten vallen, direct al. Na de nederlaag tegen Vitesse speelden we uit tegen sc Heerenveen. Als ze die hadden laten lopen, al was het gelijk geworden, dan was het klaar."

"Dat was voor mij een teken: die gasten hebben er vertrouwen in, ze willen knokken, willen lekker voetballen. Dat gaf mij een boost, was het enige bewijsmateriaal dat ik nodig had. Dat gebeurde sindsdien steeds meer, we wonnen dik in Heerenveen, met 1-4 bij Feyenoord, en vanuit het knokken kwam ook het voetballende gedeelte steeds meer in de ploeg."

De 49-jarige trainer benadrukt dat zijn spelers hem nooit hebben laten vallen. "Ik kon er dan ook slecht tegen dat ik geen afscheid kon nemen van de spelers. Dat heb ik die zaterdag maar gedaan. Ik heb tegen de leiding gezegd: 'jullie mogen er van alles van vinden, maar ik wil zaterdag van die gasten afscheid nemen'. Met hen had ik in een paar maanden tijd zo veel meegemaakt. Ze waren en zijn me veel waard."

In tegenstelling tot Keizer mocht Erik ten Hag onlangs wél een eigen assistent-coach meenemen. "Misschien was er wel geen geld… Nee, onzin. Nogmaals, ik ga niemand beschadigen, maar ben niet achterlijk." De oefenmeester wilde voor aanvang van het seizoen graag twee aanvallende backs en een assistent-coach erbij waarop hij blind kon vertrouwen. "Volgens mij geen gortige eisen."

"Ze stonden erachter, maar het gebeurde niet. Tja, waarom niet? Dat is me nooit duidelijk geworden." Marcel Keizer wordt gelinkt aan Heracles Almelo, waar hij komende zomer John Stegeman kan opvolgen. De club wil de geruchten echter nog niet bevestigen.

Neville kritisch: "De Gea enige topspeler van United"

Gary Neville vindt dat Manchester United momenteel maar één speler van wereldklasse in de ploeg heeft, namelijk doelman David De Gea.

De Gea, die tussen 2013 en 2016 drie keer op rij werd uitgeroepen tot United's Player of the Year, hield zijn team ook dit seizoen vaak op de been. Vorige week speelden de Engelsen 0-0 bij Sevilla, mede dankzij een fantastische reflex van De Gea op een kopbal van Luis Muriel. De 27-jarige Spanjaard wordt opnieuw gelinkt aan Real Madrid.

Oud-speler Gary Neville is lovend over De Gea. "Hij is de enige speler van wereldklasse die United nu heeft. Misschien Alexis Sánchez ook, maar hij heeft het bij Manchester United nog niet echt laten zien. Ook al zou je zijn niveau van de laatste vijf of zes jaar wel wereldklasse kunnen noemen", zegt Neville in een exclusief interview met Goal.

"Een andere speler die het in mijn ogen de laatste twee of drie jaar geweldig heeft gedaan, is Antonio Valencia. Hij speelt uitmuntend. Maar voor mij springt De Gea er absoluut bovenuit." United staat tweede in de Premier League en het heeft samen met City de minst gepasseerde defensie van de competitie (twintig tegengoals).

Neville is overigens niet bezorgd dat de komst van Sánchez veel gevolgen heeft voor het aantal speelminuten van Marcus Rashford, Anthony Martial en Jesse Lingard. "Ze krijgen hun kans wel, ze spelen alleen niet meer iedere week. Het probleem voor José Mourinho is nu hoe je met Romelu Lukaku, Rashford, Martial en Sánchez een goede voorhoede maakt. Ze willen waarschijnlijk allemaal centraal spelen."

Nederland heeft er een prins bij

Hugo Klynstra, de niet-erkende zoon van prins Carlos, mag de naam en titel van zijn vader dragen. Dat oordeelde de Raad van State woensdag.

Voor de naamswijziging officieel doorgevoerd mag worden, is nog wel eerst een zogenoemd koninklijk besluit nodig. Daarna krijgt de 21-jarige Klynstra de achternaam van zijn vader Carlos prins Bourbon de Parme. Ook mag hij de titel prins en het predicaat Koninklijke Hoogheid voeren.

Deze wijziging wil echter niet zeggen dat Klynstra nu lid wordt van het huis De Bourbon de Parme. ,,Dit is een privéaangelegenheid van het Huis zelf, daar gaat het Nederlandse adelsrecht niet over", aldus de Raad van State.

Wettelijk recht

Klynstra maakte in maart 2015 gebruik van zijn wettelijk recht om een naamswijziging te vragen en voortaan als Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme door het leven te gaan. Hij wil als zodanig ook worden ingeschreven bij de Hoge Raad van Adel. De toenmalig minister van Veiligheid en Justitie had het verzoek van Klynstra ingewilligd.

Carlos, de oudste zoon van prinses Irene, de zus van prinses Beatrix, heeft zich altijd verzet tegen het verzoek van zijn zoon. Hij verloor tot nu toe alle processen, de Raad van State was zijn laatste kans. De hoogste bestuursrechter oordeelde echter ook weer in het voordeel van de niet-erkende zoon. Verder beroep aantekenen is niet meer mogelijk. De advocaat van prins Carlos laat weten geen commentaar te geven op de uitspraak.

Familierechtelijke banden

Hugo Klynstra is in 1997 geboren uit een relatie van de 48-jarige Carlos Javier Bernardo prins de Bourbon de Parme met Brigitte Klynstra. Carlos ontkende zijn vaderschap niet, maar wenste geen familierechtelijke banden met zijn zoon.

Volgens de stichting Adel in Nederland ben je van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij. Omdat titel en predicaat met de achternaam zijn verbonden kan adeldom alleen in de mannelijke lijn worden doorgegeven.

Volgens directeur John Töpfer van de stichting kan Klynstra zich nu laten opnemen in het register van de Hoge Raad van Adel die in Den Haag zetelt. Dat betekent niet dat Klynstra hiermee meer privileges krijgt, zegt de directeur. De stichting heeft een advies voor Klynstra: ,,Adem in... adem uit... en geniet van uw familiegeschiedenis."

Raad van State: Hugo Klynstra is een prins
Raad van State: Hugo Klynstra is een prins (Foto: ANP)

'Hele dag hard werken voor niets'

In Nieuw-Vennep is dinsdagmiddag rond 16:15 uur een winkelmedewerker overvallen toen hij de dagopbrengst van de winkel naar de bank wilde brengen. Op het moment dat het 19-jarige slachtoffer onderweg was naar de bank werd de buit uit zijn handen gegrist door een nog onbekende man. Deze sprong bij iemand achterop een scooter waarna deze wegreed via de Poststraat en Gelevinkstraat. 

Omdat het zo ontzettend snel ging is er op dit moment niet meer bekend dan dat de dader een bruine jas met capuchon droeg. De recherche is op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben. Ook onderzoeken ze of er in het bewuste winkelgebied bruikbare camerabeelden te achterhalen zijn. Rechercheur Ab Kempen: "Dit is een hele brutale diefstal. Die willen we graag oplossen, dus als mensen informatie hebben, bel ons dan!"

Van Gaal houdt nog van Bayern: "Heel anders dan United"

Louis van Gaal draagt Bayern München nog steeds een warm hart toe, ondanks dat hij daar in 2011 werd ontslagen.

Van Gaal ging aan de slag in Beieren nadat hij met AZ in 2009 kampioen was geworden. In zijn eerste jaar in München werd Bayern kampioen en winnaar van de DFB Pokal. Bovendien haalde Van Gaal met zijn elftal de finale van de Champions League. In het tweede jaar ging het mis en moest hij in april 2011 zijn spullen pakken.

De oud-trainer van Ajax en het Nederlands elftal wijt zijn ontslag aan de verstoorde band met Uli Hoeness. "Zolang hij bij Bayern zit, zal ik daar niet werken. We hebben eens gesproken, maar dat gesprek verliep niet goed. Mijn vrouw zei dat ik weg moest gaan als het waar was wat in dat gesprek verteld werd", aldus Van Gaal in Bild.

"Philipp Lahm speelde eerst op links, maar ik stelde hem op als rechtsback", noemt hij als voorbeeld. "Ik kreeg een discussie met Hoeness, omdat hij Lahm op links wilde zien. Uiteindelijk heeft hij als rechtsback een fantastische carrière gehad." Bayern werd in 2011 derde in de Bundesliga, tien punten achter kampioen Borussia Dortmund.

"Natuurlijk houd ik nog van Bayern München", gaat Van Gaal verder. "Manchester United, mijn laatste club, is heel erg commercieel. Dat is behoorlijk anders in vergelijking met Bayern. Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge weten waar ze over praten. Voor hen is voetbal het belangrijkste en niet het geld, zoals bij United. Daarom houd ik van Bayern."

Sleutel voor gijzelsoftware vrijgegeven

Mensen die zijn getroffen door de gijzelsoftware GandCrab kunnen die besmetting nu gratis ongedaan maken. De Europese politiedienst Europol heeft de sleutel vrijgegeven, zodat gedupeerden hun bestanden terugkrijgen zonder de daders losgeld te hoeven betalen.

GandCrab dook ongeveer een maand geleden op. Er zijn wereldwijd ongeveer 50.000 computers vergrendeld, de meeste in Europa. GandCrab verspreidt zich via besmette advertenties op websites en via nepfacturen in bijlagen bij e-mails. De daders eisen omgerekend enkele honderden euro's losgeld, die moet worden betaald in de virtuele munt DASH. Dat is opvallend, omdat de makers van ransomware meestal bitcoin of monero willen hebben.

De sleutel voor GandCrab staat op de politiesite No More Ransom en bij beveiliger Bitdefender.

Sleutel voor gijzelsoftware vrijgegeven
Sleutel voor gijzelsoftware vrijgegeven (Foto: BuzzT)

Rusland verijdelt 25 aanslagen

Rusland zegt dat het vorig jaar ongeveer 25 terreuraanslagen heeft verijdeld. Een daarvan was gericht tegen het voetbaltoernooi om de Confederations Cup.

De autoriteiten wisten nog eens zeventig misdrijven te voorkomen die een terroristische achtergrond hadden. Tientallen terreurcellen werden opgerold waarbij de politie meer dan duizend verdachten aanhield.

In verband met de dreigende aanslag op het internationale voetbaltoernooi hield de politie in juni diverse verdachten aan in Moskou. Het ministerie van Sport meldde dat de situatie rond het WK-voetbal deze zomer in Rusland onder controle is. "Er is geen risico voor de spelen in Rusland", heette het woensdag.

Rusland verijdelt 25 aanslagen
Rusland verijdelt 25 aanslagen (Foto: ANP)

Speel Gwent in de arena

Het kaartspel Gwent : The Witcher Card Game heeft een nieuwe spelmodus: arena. Met behulp van mirror shards kom je bij de duivelse ‘Master Mirror’ Gaunter O’Dimm, die de arena beheert. Deze shards kun je kopen met ingame geld (of keiharde euro’s, als je haast hebt).

 

In de arena kun je met kaarten van alle facties spelen in je deck. Ook mag je kaarten meerdere keren hebben, dus twee keer een Geralt is geen probleem. Zodra je drie keer hebt verloren of negen keer hebt gewonnen, is het spel voorbij. Je beloning hangt samen met de hoeveelheid tegenstanders je hebt kunnen wegspelen.

330.000 euro aan hennep vernietigd

Dinsdag heeft het hennepteam van het politiedistrict de Markiezaten in Brabant weer enkele adressen bezocht in verband met vermoedelijke hennepkweek. Hierbij werden goederen ter waarde van vele tienduizenden euro's in beslaggenomen. De aangetroffen planten, met een straatwaarde van ruim 330.000 euro, zijn inmiddels vernietigd. 

Bergen op Zoom
In een woning aan de Burgemeester de Roocklaan werd een hennepkwekerij aangetroffen. In een grote ruimte van de woning was een professionele kwekerij ingericht, waarin ruim tweehonderd bijna oogstrijpe hennepplanten stonden. In de woning werd niemand aangetroffen. Tevens bleek dat de energiemeter verbroken was en de elektriciteit illegaal werd afgetapt. De woning is van het energienetwerk afgesloten.

Verder werd aan de Spiegelstraat in de berging van een woning een hennepkwekerij aangetroffen. De bewoner en tevens eigenaar van de woning werd ter plaatse aangehouden. In de grote ruimte stonden 160 flinke hennepplanten. Uit onderzoek is vastgesteld dat er een groot aantal voorgaande oogsten zijn behaald uit deze hennepkwekerij. Tevens werd vastgesteld dat de elektriciteit illegaal werd afgetapt. Ook deze woning is van het energienetwerk afgesloten.

Dinteloord
In een loods aan de Oostgroeneweg werden twee recent geoogste kweekruimtes aangetroffen. In een ruimte waren ruim tweehonderd hennepplanten geknipt en ter plaatse gedroogd. In een andere ruimte werd een grote hennepkwekerij aangetroffen, verdeeld over vier grote ruimtes. In de loods werden geen personen aangetroffen.

Roosendaal
In een woning aan de Damstraat werd in twee ruimtes een hennepkwekerij aangetroffen. In de kwekerij werden ruim driehonderd hennepplanten in beslag genomen. Uit onderzoek is vastgesteld dat er minimaal één eerdere oogst was gerealiseerd. De bewoner werd niet aangetroffen. De hennepkwekerij werd inbeslaggenomen en ontmanteld. Ook hier werd vastgesteld dat de elektriciteit fraudeleus werd verkregen. Ook deze woning werd afgesloten van het energienetwerk.

In een loods aan de Veenen werd een grote hennepkwekerij aangetroffen verdeeld over vier grote ruimtes. In de loods werden geen personen aangetroffen. In de hennepkwekerijen brandden bijna honderd assimilatielampen en werden duizend hennepplanten aangetroffen. Ook hier werd vastgesteld dat de elektriciteit illegaal werd afgetakt, waarop het pand werd afgesloten van het energienetwerk.

Naheffing en processen-verbaal
Naast het feit dat alle gebruikers van het energiebedrijf nog een forse naheffing kunnen verwachten, alvorens weer aangesloten te worden, zal bij alle verdachten waar eerdere oogsten zijn behaald een berekening worden gemaakt om ook dit wederrechtelijk verkregen voordeel terug te betalen. Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Degenen die niet werden aangetroffen, worden later verhoord en mogen zich op een later tijdstip bij de rechter verantwoorden.

330.000 euro aan hennep vernietigd (foto: Stockfoto politie.nl)
330.000 euro aan hennep vernietigd (foto: Stockfoto politie.nl)

Apple-oprichter trapt in oplichter

Computerpionier Steve Wozniak, die in 1976 Apple heeft opgericht met zijn vriend Steve Jobs, is slachtoffer van een oplichter geworden. Hij verkocht zeven bitcoins aan iemand. De koper betaalde met een creditcard, maar toen de bitcoins waren overgeschreven, boekte de oplichter het geld snel terug. Wozniak kon dat niet doen met zijn bitcoins. Hij zat toen zonder geld en zonder bitcoins.

Het is een de simpelste manieren om iemand te bedriegen met bitcoins. De dader is niet te achterhalen en gaat daarom vrijwel zeker vrijuit. "Het was zo gemakkelijk. En het is gedaan met een gestolen creditcardnummer, dus je krijgt het nooit terug", zei Wozniak er zelf over. Hij onthulde zijn ervaring op een businesscongres van de Indiase zakenkrant Economic Times.

Het is niet bekend wanneer Wozniak is opgelicht, dus het is ook niet duidelijk hoeveel geld hij is misgelopen. Bij de huidige koers zijn 7 bitcoins ongeveer 60.000 euro waard. Toen Wozniak ze kocht, stond de koers van de bitcoin op ongeveer 700 dollar.

Wozniak en Jobs begonnen Apple in de garage van de ouders van Steve Jobs. Ze bedachten de naam na een bezoek aan een appelboomgaard. Inmiddels is het bedrijf meer dan 900 miljard dollar waard. Jobs werd miljardair, Wozniak niet. Zijn vermogen wordt geschat op ongeveer 100 miljoen dollar.

Apple-oprichter trapt in oplichter
Apple-oprichter trapt in oplichter (Foto: BuzzT)

Demo Final Fantasy XV nu op pc

Een demo van Final Fantasy XV is eindelijk beschikbaar voor pc-gamers. Uitgever Square Enix komt meteen iedereen tegemoet en geeft je de optie om de demo te downloaden via Steam, Origin of de Windows Store. De pc-versie van Final Fantasy XV ondersteund Nvidia GameWorks, 4K-resolutie, HDR en Dolby Atmos.

FFXV

Als je niet zeker bent of je pc het grafische geweld van Final Fantasy XV aankan, dan kun je hier een benchmark tool downloaden. Mocht je via Steam voor 1 mei een preorder plaatsen, dan krijg je het Half-Life-pack, waarmee je gekleed als Gordon Freeman kunt rondrennen. Meer informatie hierover kun je hier nalezen.

FFXV Half Life

Raiola: "De gesprekken over contractverlenging Kluivert lopen goed"

Justin Kluivert is nog steeds met Ajax in onderhandeling over een nieuw contract. Zaakwaarnemer Mino Raiola heeft er vertrouwen in.

In gesprek met De Telegraaf laat Raiola merken dat de Ajax-fans zich volgens hem geen zorgen hoeven te maken dat Kluivert vertrekt. Zijn huidige contract verloopt aan het einde van volgend seizoen. "De gesprekken lopen goed en er zijn geen rimpels in het water, maar ik heb de plicht om hier heel zorgvuldig mee om te gaan."

Ruim een maand geleden zei Kluivert al dat er onderhandeld wordt over een nieuwe samenwerking. Volgens Raiola ligt het niet aan de jonge buitenspeler dat het zo lang duurt. "Justin is een Ajax-jongen met een groot Ajax-hart en wil het liefst blijven", aldus Raiola, die stelt dat zijn cliënt nu een 'klein contractje' heeft.

"Er is heel veel interesse in hem, uitzonderlijk veel, en van de allergrootste clubs. Die geluiden moet je ook serieus nemen, want we hebben hier wel te maken met een van de grootste talenten ter wereld." Ajax heeft al meerdere aanbiedingen gedaan. "Maar over de inhoud van de onderhandelingen doe ik verder geen mededelingen. Ik denk dat rust en geduld heel belangrijke factoren zijn."

TeamNL gaat voor minimaal vijf medailles op Paralympische Winterspelen

De Olympische Spelen zijn voorbij, wat betekent dat Pyeongchang zich klaar gaat maken voor de Paralympische Spelen. Voor Nederland zullen negen atleten deelnemen aan deze Winterspelen, een recordaantal voor Nederland op deze wintereditie. Snowboarders Bibian Mentel, Renske van Beek, Lisa Bunschoten en Chris Vos en skiërs Linda van Impelen, Anna Jochemsen, Jeroen Kampschreur, Niels de Langen en Jeffrey Stuut komen van 9 t/m 18 maart aan de start in de sneeuw in Zuid-Korea. 

Chef de Mission Esther Vergeer maakte vandaag de doelstelling van TeamNL bekend: "Minimaal vijf medailles, welke kleur maakt niet uit. Als we dat niet halen, moeten we gaan kijken naar de ontwikkeling. De kwaliteit van de atleten is omhoog gegaan, de kansen op medailles dus ook. We hebben nog nooit een medaille gehaald bij het skiën, maar ik denk dat dat deze Spelen zeker gaat gebeuren. De kans op een medaille in het snowboarden is wellicht nog wat groter." 

Grote kanshebbers op medailles bij het snowboarden zijn Bibian Mentel en Chris Vos. Ondanks dat Mentel in 2016 voor de achtste keer te horen kreeg kanker te hebben slaagde de Utrechtse er toch in om in 2017 twee keer wereldkampioen te worden, op de snowboardcross en de banked slalom. Ook vorig jaar was het weer raak, Mentel belandde voor de negende keer met een tumor in het ziekenhuis, dit keer bij haar zesde nekwervel. Uiteindelijk hoopt Mentel fit genoeg te zijn om de strijd met onder andere Lisa Bunschoten aan te gaan. 

De 20-jarige Vos is de regerend wereldkampioen met titels behaald in 2015 en 2017 op de snowboardcross en de banked slalom. Ook heeft Vos inmiddels al twee keer mogen deelnemen aan de prestigeuze X-Games in de Verenigde Staten. In Sochi 2014 debuteerde Vos als 16-jarige op de Spelen, in Pyeongchang gaat Vos voor goud. 

Op de ski's heeft Nederland dit keer ook kanshebbers op eremetaal. De 18-jarige Jeroen Kampschreur werd vorig jaar drievoudig wereldkampioen in de zitski. De Leiderdorper behaalde die titels op de reuzenslalom, de slalom en de supercombinatie. Kampschreur won ook een aantal World Cups, waaronder die in Pyeongchang 2017.

Ook Linda van Impelen, Anna Jochemsen, Niels de Langen en Jeffrey Stuut behalen regelmatig medailles en podiumplaatsen op WK's en World Cups. Stuut (22 jaar) behaalde op de Super-G en downhill twee bronzen medailles en pakte het zilver in het overall klassement in de World Cup op de Super-G. Zitskiër De Langen (19 jaar) pakte op de wereldkampioenschappen een bronzen medaille op de slalom. 

De tweede run van de WK Alpineskien 2017 in Tarvisio in Italië, op het onderdeel Super Combined. Vanaf 12:20 de run van Jeroen Kampschreur. (bron: YouTube)

WK hockey 2018: Oranje in poule met Maleisië, Duitsland en Pakistan

De Wereldhockeybond FIH heeft vandaag het speelschema voor het WK hockey bij de mannen bekendgemaakt. De Oranje heren zijn tijdens het toernooi in het Indiase Bhubaneswar – van 28 november tot en met 16 december 2018 – ingedeeld in een poule met Maleisië, Duitsland en Pakistan als tegenstanders.

Oranje opent de jacht op hockeygoud op zaterdag 1 december met een groepswedstrijd tegen Maleisië. Daarna volgen in Groep D nog duels met Duitsland (woensdag 5 december) en Pakistan (zondag 9 december).

In totaal doen zestien landen eind dit jaar in Bhubaneswar een gooi naar de wereldtitel. Regerend wereldkampioen Australië start zijn titelverdediging in een poule met Engeland, Ierland en China.

Argentinië, de huidige nummer twee van de wereld, is ingedeeld in een poule met Nieuw-Zeeland, Spanje en Frankrijk. België, afgelopen jaar tijdens het EK in Nederland verliezend finalist tegen Nederland (2-4) neemt het in poule C op tegen India, Canada en Zuid-Afrika.

Dit jaar staat ook het WK voor vrouwen op de hockeykalender. Dit toernooi wordt van 21 juli tot en met 5 augustus op het Lee Valley Hockey and Tennis Centre in Londen gespeeld. De Oranje dames staan daar in de groepsfase tegenover Zuid-Korea, Italië en China.

Poules
Poule A: Argentinië, Nieuw-Zeeland, Spanje, Frankrijk
Poule B: Australië, Engeland, Ierland, China
Poule C: België, India, Canada, Zuid-Afrika
Poule D: Nederland, Duitsland, Maleisië, Pakistan

Medewerkster slijterij overvallen, weg dagopbrengst

Dinsdagavond rond 22:00 is een medewerkster van een slijterij aan de Randweg in Rotterdam overvallen bij de tramhalte aan de Riederlaan. Een onbekende man rukte op het trapje bij de tramhalte een plastic tas uit de handen van het slachtoffer. In deze zak zat de dagopbrengst van de slijterij. 

Hierna zette de dader het op een lopen en sprong bij iemand achterop een scooter. Het tweetal reed weg via de Hollandsestraat richting de Friesestraat. De politie is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via de bekende kanalen: 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) 

Medewerkster slijterij overvallen, weg dagopbrengst (Foto: Stockfoto politie.nl)
Medewerkster slijterij overvallen, weg dagopbrengst (Foto: Stockfoto politie.nl)

Halve finales KNVB beker: "It giet oan"

De halve finales in de strijd om de KNVB beker, die voor vanavond en morgenavond op de rol staan, gaan definitief door. Dit heeft de Nederlandse voetbalbond (KNVB) woensdag bekendgemaakt.

De bond heeft vanochtend intensief contact gehad met Meteo Consult. Het is al een aantal dagen erg koud in ons land. Mocht de gevoelstemperatuur dalen tot onder de -15 graden, dan kon het voor supporters in de stadions ondraaglijk koud worden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat zij twee keer 45 minuten bijna niet bewegen.

Volgens het weerinstituut wordt deze kritische grens niet bereikt, waardoor de wedstrijden gewoon door kunnen gaan. Wel wordt supporters geadviseerd zich warm aan te kleden. Een muts, handschoenen, thermokleding en warme schoenen zijn zeker geen overbodige luxe.

Ook de thuisspelende clubs, Feyenoord (tegen Willem II) en AZ (tegen FC Twente), spelen in op de koude omstandigheden. In de Rotterdamse Kuip worden gratis handwarmers en warme chocolademelk versterkt. In Alkmaar kun je een tweede warme drank voor niets krijgen.

NHL: Wild-trio maakt gehakt van Blues

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de St Louis Blues op bezoek bij de Minnesota Wild een pijnlijke nederlaag geleden. De Blues gingen met liefst 8-3 onderuit in het Xcel Energy Center.

Mikael Granlund, Eric Staal en Jason Zucker vormden een machtig trio, waar de Blues simpelweg niet tegen opgewassen waren. Bij slechts twee van de acht goals voor de thuisploeg was niemand van het genoemde Wild-trio betrokken.

Granlund was goed voor twee goals en twee asissts, Zucker legde er zelf één in, maar bereidde vier treffers voor. Staal gaf de assists voor de eerste twee goals, en scoorde vervolgens zelf ook nog drie keer.

Met twee goals deed Vladimir Tarasenko het bij de Blues prima, maar samen met Jaden Schwartz en Alexander Steen kwam hij ruimschoots tekort om zijn ploeg enigszins kans te geven.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - Carolina Hurricanes 4-3 OT
Pittsburgh Penguins - New Jersey Devils 2-3
Washington Capitals - Ottawa Senators 3-2
Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 3-2 OT
Minnesota Wild - St Louis Blues 8-3
Winnipeg Jets - Nashville Predators 5-6
Dallas Stars - Calgary Flames 2-0
San Jose Sharks - Edmonton Oilers 5-2
Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings 1-4

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

NBA: Winst voor Heat na thriller tegen 76ers

De basketballers van de Miami Heat hebben dinsdagavond na een bijzonder spannende wedstrijd tegen de Philadelphia 76ers een zege bij mogen schrijven. In de American Airlines Arena in Miami leidde Dwayne Wade zijn ploeg langs Joel Embiid en co.

Geen van de ploegen kon echt domineren, hoewel de Sixers zo nu en dan richting de tien punten voorsprong gingen. In de slotminuten zat het echter keer op keer dicht bij elkaar, waardoor het op de laatste seconden aan kwam. 

Met enkele tellen op de klok schoot Wade van een afstandje raak, waardoor de Heat van 100-101 naar 102-101 ging. JJ Redick probeerde het namens de 76ers nog in de laatste seconde, maar zijn schot ging mis en dus was het beslist.

De Cleveland Cavaliers waren in de eigen Quicken Loans Arena met 129-123 net iets te sterk voor de Brooklyn Nets. LeBron James droeg zijn steentje weer bij met zijn twaalfde triple double van het seizoen - 31 punten, elf assists en twaalf rebounds.

Uitslagen NBA dinsdag
Charlotte Hornets - Chicago Bulls 118-103
Cleveland Cavaliers - Brooklyn Nets 129-123
Miami Heat - Philadelphia 76ers 102-101
Milwaukee Bucks - Washington Wizards 104-107
Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 116-99
Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 120-122

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Nabestaanden MH17 eisen excuses Wilders

De nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 willen dat Geert Wilders zijn excuses maakt voor het dragen van een vriendschapsspeldje tijdens het lopende bezoek van de PVV-leider aan Rusland.

De Stichting Vliegramp MH17 keurt de actie van Wilders ,,met kracht af", zo meldt de organisatie op Twitter. Volgens de stichting is Rusland betrokken bij ,,de moord op 298 burgers". ,,Het benadrukken van vriendschap met Rusland door een Kamerlid is ongepast. Excuses aan nabestaanden is op zijn plaats", aldus de organisatie.

Geert Wilders plaatste in de nacht van dinsdag op woensdag een foto van een speldje op zijn revers met een Nederlandse en Russische vlag met de tekst: ,,Ik draag het hier met trots. Een Russisch-Nederlandse vriendschapsspeld."

Nabestaanden MH17 eisen excuses Wilders
Nabestaanden MH17 eisen excuses Wilders (Foto: ANP)

Dodelijke schietpartij, drie aanhoudingen

Bij een schietincident aan de Kapitein de Langestraat in Almere raakte dinsdavond rond 21:30 uur een 20-jarige man zwaargewond. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

Bij de woning waar het slachtoffer werd aangetroffen konden twee personen worden aangehouden. Een derde verdachte meldde zichzelf later in de nacht op het bureau. De drie Almeerders, van 17, 19 en 20 jaar zitten vast voor verhoor. Er wordt door de politie onderzoek gedaan naar hun betrokkenheid bij het  incident. 

Technische recherche heeft sporenonderzoek gedaan in de woning. Tevens wordt er met betrokkenen gesproken om te achterhalen wat er zich precies in de woning heeft afgespeeld. 

Dodelijke schietpartij, drie aanhoudingen (Foto: Stockfoto politie.nl)
Dodelijke schietpartij, drie aanhoudingen (Foto: Stockfoto politie.nl)

Waterpolosters in World League weer langs Hongarije

De Nederlandse waterpolosters hebben in de strijd om een plekje in de Super Final van de World League een belangrijke zege geboekt. In en tegen Hongarije waren de dames van bondscoach Arno Havenga een maatje te groot voor de thuisploeg.

Halverwege het tweede kwart stond het nog 3-3, maar vervolgens ging Oranje los. Met 3-6 kon men richting kleedkamers, waarna ook in het derde kwart het heft in handen van Nederland bleef. Sabrina van der Sloot scoorde drie keer, Ilse Koolhaas en Marloes Nijhuis waren goed voor twee goals.

Op de spaarzame momenten dat Hongarije serieus gevaarlijk leek te worden deed keepster Laura Aarts haar werk uitstekend, waardoor de thuisploeg geen moment meer kans had om terug te komen. Nederland won uiteindelijk met 5-10.

Nederland, Hongarije, Spanje en Rusland strijden om drie plekken in de Super Final, die in juni wordt gespeeld. Tegen Rusland en Spanje werd verloren, van Hongarije is nu twee keer gewonnen. Op 27 maart speelt Nederland in Rotterdam weer tegen Rusland.

Mascottes Olympische Spelen 2020 gepresenteerd

Het is altijd weer een dingetje onder liefhebbers van de Olympische Spelen, nou ja, sommige liefhebbers dan: de presentatie van de mascottes voor de volgende editie van het sportfestijn.

Nu Pyeongchang 2018 erop zit is het tijd om de blik op Tokyo 2020 te werpen, en dus zijn nu ook de mascottes gepresenteerd. Namen zijn er nog niet voor het tweetal - één voor de Olympische en één voor de Paralympische Spelen.

Het duo is gekozen uit een drietal mogelijkheden, die allemaal zo weggelopen konden zijn uit de wereld van de Pokémon. In de zomer zullen de namen bekendgemaakt worden.

Uiteraard hebben de mascottes hun eigen persoonlijkheden. De paralympische versie kan praten met stenen en de wind - het nut ontgaat ons even - en de olympische versie heeft een speciale kracht om overal in één moment naartoe te verplaatsen. 

Sneeuw zorgt voor uitstel start derde testdag

De Formule 1-bolides blijven vandaag voorlopig in de pitboxen. De reden is de sneeuw die op het circuit van Barcelona is gevallen. De baan is inmiddels sneeuwvrij gemaakt, maar omdat de helikopters de lucht niet in kunnen mag er niet gereden worden.

Speciaal voor jullie hebben we een aantal leuke tweets verzameld, omdat de Formule 1-teams uiteraard ander vertier zijn gaan zoeken.

Haas wil in ieder geval wel in actie komen. Zoals de Amerikanen betaamt hebben ze een oplossing paraat.

Ook bandenfabrikant Pirelli is er klaar voor.

Voor Ferrari moet Kimi Räikkönen vandaag in actie komen. Zou The Iceman de oorzaak zijn van de sneeuw?

Mercedes heeft het antwoord uiteraard al paraat.

Red Bull Racing gooit het over een andere boeg.

Renault wil het circuit wel op, al is het niet in de nieuwe F1-auto. Coureur Carlos Sainz is er klaar voor.

Thailand: geen vakantieland voor sekstoeristen

Thailand wil af van zijn reputatie als toeristische bestemming voor sekstoeristen. Premier Prayut Chan-o-cha deed een oproep om steden als Pattaya en andere populaire bestemmingen in "plaatsen van kwaliteitstoerisme" te veranderen, meldde de Bangkok Post woensdag.

Volgens officiële cijfers verdienen meer dan 120.000 mensen in het Zuidoost-Aziatische land hun geld in de seksindustrie. Prayut, die sinds een militaire coup vier jaar in de regering zit, zei: "We moeten ons ervan bewust zijn dat dat geen goed werk is. Doe dat niet!"

De generaal reageerde op uitspraken van de Gambiaanse minister van Toerisme Hamat Bah, die verontwaardiging had veroorzaakt in Thailand. De minister had zijn West-Afrikaanse vaderland verdedigd door te zeggen: "Wij zijn niet het doelwit van sekstoeristen. Als je een seksdoel wil hebben, ga dan naar Thailand."

Prostitutie is officieel verboden in het grootste boeddhistische koninkrijk. Maar de wetten worden er 'vrij laks' nageleefd.

Thailand: geen vakantieland voor sekstoeristen
Thailand: geen vakantieland voor sekstoeristen (Foto: ANP)

'Refurbished iPhones van matige kwaliteit'

Opgelapte iPhones, zogeheten refurbished toestellen, zijn lang niet altijd een goed alternatief voor een nieuw toestel. De toestellen zijn meestal niet veel goedkoper dan nieuwe en presteren vaak minder, stelt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

De bond onderzocht achttien iPhones. Slechts zes daarvan werden beoordeeld als een 'goede deal'. De telefoons werden in de best beschikbare conditie gekocht bij negen aanbieders. Volgens de onderzoekers zijn de smartphones gemiddeld 72 euro, ofwel 17 procent, goedkoper dan een nieuw toestel. In een enkel geval was een opgekalefaterd toestel zelfs duurder dan een nieuwe.

"Hoewel de winkels toestellen als 'nieuw' of 'vrijwel niet van nieuw te onderscheiden' bestempelden, mankeerde er toch wel het een en ander aan. Zo voorziet geen enkel bedrijf alle telefoons van een nieuwe accu, terwijl dit een cruciaal onderdeel is. Veel batterijen presteerden dan ook matig", aldus de Consumentenbond. Daarnaast zijn de toestellen vaak vuil en hebben sporen van slijtage.

'Refurbished iPhones van matige kwaliteit'
'Refurbished iPhones van matige kwaliteit' (Foto: BuzzT)

Tennisster Rus via tiener naar tweede ronde Acapulco

Tennisster Aranxta Rus staat in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Acapulco. In Mexico was de Nederlandse nummer 123 van de wereld te sterk voor de 25 plaatsen lager gerangschikte Amerikaanse Kayla Day.

De 18-jarige Day begon sterk en brak gelijk twee keer door de opslag van Rus. De Nederlandse verloor daardoor de set, maar wist zich vervolgens uitstekend te herpakken. Day won nog maar één game en een klein uurtje na haar winst van set één was het gedaan voor de tiener: 4-6, 6-1, 6-0.

De als eerste geplaatste Amerikaanse Sloane Stephens is de volgende tegenstandster voor Rus.

Corridor voor transport slachtpluimvee Oldekerk

Het slachthuis voor pluimvee in het door vogelgriep getroffen gebied (10 km-zone) rond Oldekerk kan het bedrijf weer opstarten. Wel gelden er strikte voorwaarden. Zo kan bijvoorbeeld alleen pluimvee van buiten het vogelgriepgebied via een aangewezen route worden aangevoerd en de dieren moeten nog dezelfde dag worden geslacht.

Nader onderzoek heeft geen aanwijzingen voor andere besmettingen opgeleverd. De slachterij voor pluimvee bevindt zich aan de grens van het afgesloten gebied rond Oldekerk. Het is daarom veterinair verantwoord om – onder voorwaarden – dit bedrijf toestemming te geven om weer te kunnen slachten.

Wildcard Jaziri verrast Dimitrov in Dubai

Tennisser Grigor Dimitrov is op het ATP-toernooi van Dubai verrassend uitgeschakeld in de eerste ronde. De Bulgaarse nummer vier van de wereld dolf het onderspit tegen de ruim honderd plaatsen lager gerangschikte Tunesiër Malek Jaziri.

Jaziri, met een wildcard tot het toernooi toegelaten, kon prima mee met Dimitrov, maar leverde zijn service in de slotfase van set één in. In de tweede set sloeg hij op 5-5 juist toe, waarna een break halverwege set drie na drie matchpoints voldoende bleek voor de 34-jarige Tunesiër: 4-6, 7-5, 6-4.

Jaziri neemt het in de tweede ronde op tegen Robin Haase.

Winnaars kaarten voor de Far Cry 5-show

Eerder deze week liep de prijsvraag voor kaarten voor Ubisofts Far Cry 5 sneak preview-show. We mogen vijf winnaars blij maken met ieder twee kaarten zodat je niet compleet Remi daarheen hoeft te gaan. Het antwoord op de vraag: hoe heet de hond die je een pootje helpt in Far Cry 5 is Boomer.

De winnaars zijn: Gussi, Realer, rvanapeldoorn, DrParanoid en JustinKees1992. Veel plezier in Hilversum en hopelijk halen jullie daar nog wat prijzen weg!

Far Cry 5 - Vue Event Hilversum (Foto: Ubisoft)

Blu-ray: Victoria & Abdul

Het is het jaar 1887, en het 78-jarige Britse staatshoofd koningin Victoria heeft een bijzonder grote interesse in een 24-jarige gewone moslimjongen, Abdul genaamd, die haar een speciale munt uit zijn thuisland India komt overhandigen ter gelegenheid van haar Gouden Jubileum. Om dit controversieel te noemen in dit tijdperk - gezien de wereld van verschil in zowel leeftijd als afkomst - zou slechts een understatement zijn. Verrassend genoeg is het wel waargebeurd, en dit vormt dan ook het uitgangspunt voor het historische kostuumdrama Victoria & Abdul, waarin de lieftallige Dame Judi Dench de hoofdrol speelt.

Robbie Williams was op randje van de dood

Robbie Williams worstelt al jaren met psychische problemen. De zanger zegt in gesprek met The Sun dat hij "een ziekte in zijn hoofd" heeft dat hem wil "doden". "Ik moet er altijd voor waken", aldus de 44-jarige Brit, die gedurende zijn leven meerdere keren dicht bij de dood was.

"Soms overweldigt het me en soms heb ik het ook nodig om op het podium te komen", zegt Robbie, die naar eigen zeggen ook veel gelukkige en rustige momenten kent. "Maar meestal ben ik gewoon een mens, die probeert om te gaan met wat zich tussen zijn oren afspeelt."

Door drugs- en alcoholgebruik speelde Robbie, die naast psychische problemen ook worstelde met dingen als plankenkoorts en zijn gewicht, met zijn leven. "De dingen die ik mijzelf heb aangedaan... Ik ben er dichtbij geweest", zegt Robbie over de dood. "Het is zo vaak dichtbij geweest."

Robbie Williams was op randje van de dood
Robbie Williams was op randje van de dood (Foto: BuzzE)

'Vredesgesprekken Taliban zonder voorwaarden'

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft woensdag opstandelingen van de Taliban een aanbod gedaan tot vredesbesprekingen "zonder voorwaarden". Ghani erkent de Taliban daarmee als politieke groepering in het politieke proces dat is gericht op het beëindigen van meer dan zestien jaar oorlog.

Het aanbod werd gedaan aan het begin van een internationale conferentie om een aanzet tot vredesonderhandelingen te beginnen. Ghani stelde een wapenstilstand en vrijlating van gevangenen voor. Hij zei ook bereid te zijn om een herziening van de grondwet te aanvaarden als onderdeel van een deal met de Taliban. Die weigerden tot nu toe directe gesprekken met de regering in Kabul aan te gaan.

De opmerkingen van Ghani zijn politiek gezien opmerkelijk omdat de president de Taliban in het verleden "terroristen" en "rebellen" heeft genoemd.

'Vredesgesprekken Taliban zonder voorwaarden'
'Vredesgesprekken Taliban zonder voorwaarden' (Foto: ANP)

Ellie Lust scoort met politieshow

Het nieuwe NPO 1-programma van politieagente Ellie Lust is dinsdag van start gegaan met 1,4 miljoen kijkers. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. In Ellie op patrouille loopt de Amsterdamse politiewoordvoerster mee met buitenlandse collega's, om te ervaren wat zij allemaal meemaken tijdens het werk. Het is de eerste presentatieklus voor Lust. Eerder was ze al te zien in onder meer Wie is de mol? en Opsporing Verzocht.

Daarnaast beleefden enkele andere programma's hun première op dinsdagavond. Het derde seizoen van trouwprogramma Married at first sight, met presentator Peter van der Vorst, begon op RTL 4 met 953.000 kijkers. De docuserie Five days inside van Beau van Erven Dorens ging van start met 920.000 belangstellenden. Daarnaast begon op RTL 5 de Slechtste chauffeur van Nederland VIPS, met onder anderen Henk Westbroek en Gerda Havertong als deelnemers. Daar keken 751.000 mensen naar.

Ruim 2,3 miljoen mensen zagen dinsdag het NOS Journaal van 20.00 uur. Daarmee was het nieuwsprogramma het best bekeken programma van de dag.

Ellie Lust scoort met politieshow
Ellie Lust scoort met politieshow (Foto: BuzzE)

Bond-regisseur Gilbert overleden

Lewis Gilbert, die onder meer de Bond-films 'You Only Live Twice' ('67), 'The Spy Who Loved Me' ('77) en 'Moonraker' ('79) regisseerde, is op 97-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Monaco. Dat melden verschillende filmproducenten in een gezamelijke verklaring, aldus de NOS. 

Het regisseursvak leerde hij van Alfred Hitchcock: in 1939 assisteerde hij bij het regisseren van de thriller 'Jamaica Inn'. In totaal regiseerde Gilbert 33 films tussen 1947 en 2002. Dit maakte hem een van de meest productieve regisseurs uit de Britse filmgeschiednis. 

Omzet horeca gestegen

De omzet van hotels, restaurants en cafés is in het vierde kwartaal met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Al bijna vijf jaar nemen de opbrengsten van de horeca nu toe, aldus het statistiekbureau.

Het volume, dus het aantal consumpties en/of overnachtingen, dikte met 0,6 procent aan. Met het laatste kwartaal van het jaar is ook het hele jaarcijfer bekend. Vorig jaar zette de horeca 7,4 procent meer om dan in 2016. Dat is een evenaring van de recordgroei in 1999, zo gaf het CBS aan.

Met 3,3 procent stegen omzet en volume van hotels het meest in het vierde kwartaal. Hotels ontvingen eind 2017 zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten. Fastfoodrestaurants hebben 1,1 procent meer omgezet. Het aantal verkochte consumpties steeg met 0,5 procent binnen fastfoodrestaurants.

Restaurants zetten in het vierde kwartaal daarentegen 1,2 procent minder om dan een kwartaal eerder. Het volume daalde met 1,7 procent. In de voorgaande acht kwartalen steeg de omzet van restaurants nog. De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is met 0,3 procent gedaald. In de voorgaande vier kwartalen steeg de omzet van cafés nog.

Omzet horeca gestegen
Omzet horeca gestegen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Fucking koud

Aanvankelijk nog wolkenvelden en vooral in het midden en westen valt nog wat lichte sneeuw, Geleidelijk klaart het op, komt de zon tevoorschijn en wordt het overwegend droog. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan de kust een vrij krachtige tot krachtige oostenwind. In het Waddengebied is de wind krachtig en kan daar aanleiding geven tot overlast door stuifsneeuw.

De middagtemperatuur ligt tussen de -1°C in het zuidwesten en -4°C in het noordoosten, de gevoelstemperatuur blijft overdag rond -10 graden steken. In de avond dalen de temperaturen weer en later op de avond komen de gevoelstemperaturen in vrijwel het hele land beneden de -15 graden te liggen.

In de nacht naar donderdag zijn er naast opklaringen ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de -4°C aan zee en -9°C lokaal landinwaarts. De oostenwind is vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard. Gedurende de nacht liggen de gevoelstemperaturen in vrijwel het hele land tussen de -15 en de -20 graden.

Donderdag overdag is er in het zuiden vrij veel bewolking. Lokaal kan hier een vlok sneeuw uit vallen, veel stelt dit niet voor. Elders is er ook ruimte voor de zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt in een groot deel van het land onder het vriespunt, alleen in het zuiden komt de temperatuur in de middag net boven nul uit. De oostenwind is vrij krachtig tot krachtig, aan zee krachtig tot hard. De gevoelstemperaturen liggen in de middag in het noorden van het land nog steeds rond de -10 graden.

De dagen daarna aanvankelijk nog koud en droog. Vanaf vrijdagmiddag een dooiaanval met eerst winterse neerslag, steeds meer overgaand in regen bij oplopende temperaturen. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zonsopgang vanaf de boot (Foto: Interpretatie)
Zonsopgang vanaf de boot (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Zorgelijke trend overlast verward gedrag

In 2017 registreerde de politie weer meer overlastincidenten waarbij personen met verward gedrag betrokken waren. Het aantal geregistreerde incidenten steeg met 12 procent ten opzichte van 2016. Uit de cijfers van alle politie-eenheden blijkt dat het totale aantal overlastregistraties waarbij een of meerdere personen met verward gedrag betrokken waren, steeg van 51.945 in 2013 naar 83.501 in 2017. Alle politie-eenheden volgen min of meer de landelijke trend.

Unieke personen
De politie benadrukt dat lang niet alle mensen met verward gedrag met de politie in aanraking komen. In de meeste gevallen is het gedrag niet overlastgevend, crimineel of gevaarlijk. Het gaat om kwetsbare mensen, die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Passende zorg en ondersteuning kan veel leed voor de persoon zelf en de omgeving voorkomen.

Uit de huidige cijfers kunnen geen conclusies worden getrokken over het aantal personen met verward gedrag dat voor overlast zorgt. Eenzelfde persoon kan zorgen voor meerdere registraties en bij één registratie kunnen ook meerdere personen betrokken zijn. Personen die in verwarde toestand een strafbaar feit pleegden, zijn ook niet in deze (overlast)categorie opgenomen. Dit geldt ook voor personen die suïcide pleegden of een poging daartoe deden. Daarnaast zijn verschillen in registratiediscipline niet uitgesloten, bijvoorbeeld omdat er meer aandacht is voor de problematiek.

Zorgelijk
Ondanks de beperkingen van de registratie is de stijgende trend opvallend en zorgelijk. De politie heeft grote zorgen om de mensen die dreigen af te glijden en de mensen van wie het gedrag veel impact heeft op de omgeving. De indruk is dat niet alleen het aantal, maar ook de ernst van de incidenten toeneemt. Honderden politiemensen hebben dagelijks met deze problematiek te maken en het komt ook regelmatig voor dat speciale teams ingezet moeten worden om rust in de situatie te brengen. De oorzaken hiervan zijn lastig te duiden en vraagt nader onderzoek.

Momenteel wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek verricht in opdracht van het landelijk “Schakelteam personen met verward gedrag” naar de aard en omvang van het vraagstuk van mensen met verward gedrag. De analyse richt zich onder meer op het aantal unieke personen in de overlastregistratie van de politie. In het onderzoek wordt ook informatie van andere organisaties betrokken. De uitkomsten worden in de loop van dit jaar door het Schakelteam bekend gemaakt.

Politie en zorg in de wijk
Volgens politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg van de Eenheid Amsterdam, die binnen de politie verantwoordelijk is voor het thema personen met verward gedrag, wordt er nog te weinig gedaan om te voorkomen dat mensen in de problemen komen en situaties uit de hand lopen.

‘Preventie en vroegsignalering moeten veel hoger op de agenda komen en prioriteit krijgen. Net zoals de politie zouden ook professionals uit de zorg en ondersteuning 24/7 bereikbaar en beschikbaar moeten zijn in wijken en buurten. Samen met wijkagenten kunnen zij zorgwekkende signalen vroeg oppikken en kwetsbare mensen eerder voorzien van passende zorg en ondersteuning. Bij de politie zijn ze vaak niet op de goede plek. Het hulpaanbod moet beter aansluiten bij de behoeften en moet goed toegankelijk zijn, zonder financiële en bureaucratische drempels. Belangrijk is ook dat mensen niet uit het oog worden verloren.’

Stabiele levensstructuur
Bij verwardheid kan sprake zijn van een psychische stoornis, maar ook van verslaving, dementie, een verstandelijke beperking en diverse levensproblemen. Vaak is sprake van een combinatie van problemen waarbij inzet van verschillende disciplines nodig is. ‘Bij mensen die veelvuldig met de politie in aanraking komen, ontbreekt het vaak aan een stabiele levensstructuur. Essentieel is om het belang van de persoon centraal te stellen en oplossingen te realiseren dwars door alle muren en schotten van organisaties heen. Belangrijk blijft dat onder regie van gemeenten voorzien wordt in bijvoorbeeld passende huisvesting, een zinvolle dagbesteding en financiën die op orde zijn’, onderstreept Aalbersberg.

Tijdelijk vangnet
Aalbersberg: ’Onze partners hebben in 2017 goede stappen gezet om ervoor te zorgen dat personen met verward gedrag die niet worden verdacht van een strafbaar feit, in een passende omgeving worden opgevangen. Vroeger werden zij vaak meegenomen naar een politiebureau om daar beoordeeld te worden. Maar dat is niet humaan en er is geen juridische basis voor. Per januari 2018 is de politie ook gestopt met het vervoer van deze mensen, tenzij sprake is van een verdenking van een strafbaar feit. De praktijk is echter weerbarstig. Helaas moeten we constateren dat het in veel regio’s nog ontbreekt aan passend vervoer. Hierover zijn we met partners in gesprek.’

Volgens Aalbersberg verschillen de stand van zaken en de gekozen oplossing per regio. ‘Personen mogen hierdoor niet in de knel komen, waardoor de politie nog incidenteel als tijdelijk vangnet fungeert en mensen niet aan hun lot overlaat. De politie houdt uiteraard een rol in de aanpak. Partners en de samenleving kunnen 24/7 op de politie blijven rekenen als sprake is van strafbare feiten, openbare-ordeproblematiek, gevaar of dreiging. Vaak zijn zorgpartners in staat om de situatie te normaliseren. In geval van agressie kan de politie zo nodig mee ter bescherming van hulpverleners.’

Onverminderd urgent
Het landelijk Schakelteam, waarin ook de politie participeert, concludeerde vorig jaar dat er op veel plaatsen in Nederland hard gewerkt wordt aan een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag. Gemeenten en regio’s hebben de opdracht gekregen om die voor oktober 2018 te realiseren. Gelet op de continue stijging en de ernst van de incidenten waarmee de politie wordt geconfronteerd, constateert Aalbersberg dat er nog te weinig is gebeurd. ‘Er moet echt fundamenteel iets veranderen om een stevige beweging naar de voorkant te maken en ernstig leed te voorkomen. Daarvoor is bestuurlijk commitment en een gezamenlijke inzet van alle partners op lokaal, regionaal en landelijk niveau noodzakelijk.’

Zorgelijke trend overlast verward gedrag (Foto: politie)
Zorgelijke trend overlast verward gedrag (Foto: politie)

'Infiltratie Rusland in kiessystemen 7 staten'

Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben bewijs dat door Rusland gesteunde hackers vooraf aan de verkiezingen van 2016 in registratiesystemen voor kiezers in zeven staten hadden ingebroken. Zij hebben dit echter nooit aan die staten bekendgemaakt, meldt NBC News.

Volgens de nieuwszender hebben anonieme medewerkers gezegd dat voormalig president Obama in zijn laatste weken opdracht had gegeven voor dit geheime onderzoek. Eerder was bekend geworden dat in Arizona en Illinois was ingebroken in databases waarin informatie over kiezers staat opgeslagen. Volgens NBC blijkt het ook om Alaska, Californië, Florida, Texas en Wisconsin te gaan.

Het Departement van Binnenlandse Veiligheid ontkent de berichten. Volgens een woordvoerder zijn ze ,,feitelijk onjuist en misleidend".

'Infiltratie Rusland in kiessystemen 7 staten'
'Infiltratie Rusland in kiessystemen 7 staten' (Foto: ANP)

'Noord-Korea helpt Syrië met chemische wapens'

Noord-Korea heeft materiaal naar Syrië verscheept dat gebruikt kan worden bij het maken van chemische wapens. Dat meldden Amerikaanse media op basis van bevindingen van VN-experts. Het gaat volgens rapportages om zuurbestendige tegels, kleppen en pijpen.

Vijf scheepsladingen zijn naar Syrië vervoerd via een Chinese transportbedrijf van eind 2016 tot en met begin 2017, meldt The Wall Street Journal. Ze maken onderdeel uit van tientallen transporten gedurende meerdere jaren.

Volgens het VN-rapport bezochten Noord-Koreaanse raketexperts de militaire installaties in Syrië in 2016 en 2017, nadat het materiaal voor de chemische wapens was geleverd, aldus CNN.

'Noord-Korea helpt Syrië met chemische wapens'
'Noord-Korea helpt Syrië met chemische wapens' (Foto: ANP)

Swansea bereikt kwartfinale FA Cup na winst tegen Sheffield

Swansea City heeft dinsdagavond de kwartfinale van de FA Cup bereikt door Sheffield Wednesday in de return in de vijfde ronde te verslaan.

Een return tussen beide ploegen in de vijfde ronde van de FA Cup was noodzakelijk nadat beide ploegen op 17 februari niet tot scoren waren gekomen. Bij de thuisploeg was er een basisplaats voor Mike van der Hoorn en zaten Luciano Narsingh en Erwin Mulder op de bank. Glenn Loovens stond in de basis bij Sheffield.

De kansen in de eerste helft waren schaars, waar de gasten, de nummer zeventien van de Championship, de eerste goede mogelijkheid kregen. Kristoffer Nordfeldt voorkwam een treffer van Jacob Butterfield. Sam Clucas en Sung-Yueng Ki kregen mogelijkheden voor de thuisploeg, maar gescoord werd er niet voor rust.

Tien minuten na rust brak invaller Jordan Ayew de ban. De aanvaller tikte een rebound binnen nadat een schot van Thomas Carroll beide palen had geraakt. Tien minuten voor tijd gooide de nummer achttien van de Premier League de wedstrijd in het slot. Nathan Dyer klopte Cameron Dawson door de bal tussen de benen van de doelman door te schieten.

Real Madrid in blessuretijd onderuit bij Espanyol

Real Madrid heeft dinsdagavond een nipte nederlaag geleden op bezoek bij Espanyol. De tweede club van Barcelona was met 1-0 te sterk.

Zinédine Zidane stuurde een Real Madrid het veld in zonder echter spits. Cristiano Ronaldo ontbrak in de selectie van de Madrilenen en Karim Benzema moest genoegen nemen met een plek op de bank, waardoor Gareth Bale een plek in de punt van de aanval kreeg.

De kansen waren schaars voor beide ploegen in de eerste helft. Pogingen van onder andere Bale, Raphaël Varane, Isco, Pablo Piatti en Gerard Moreno leverden niks op. Toch ontsnapte Real na een half uur spelen aan een achterstand. Een treffer van Moreno werd geannuleerd, nadat hij op het randje van buitenspel werd teruggefloten.

Vier minuten na rust kopte Óscar Duarte de bal tegen de lat, waardoor het 0-0 bleef. Het spel golfde in het vervolg van de tweede helft heen en weer. De wedstrijd leek in 0-0 te eindigen, maar in de 92ste minuut kwam daar verandering in. Op aangeven van Sergio García schoot Moreno de bal met een volley binnen: 1-0. Real Madrid blijft derde en koploper kan donderdag bij een zege op Las Palmas op zeventien punten voorsprong komen.

Uitslagen La Liga dinsdag
Espanyol - Real Madrid 1-0
Girona - Celta de Vigo 1-0

Rechter laat Trump grensmuur bouwen

Donald Trump mag wat de rechter betreft een muur laten bouwen op de Amerikaanse grens met Mexico. Een rechter in San Diego heeft bezwaren daartegen van de staat Californië en milieugroeperingen verworpen.

Trump betichtte de rechter die de uitspraak deed, Gonzalo Curiel, tijdens de verkiezingscampagne van 2016 nog van vooringenomenheid met een verwijzing naar diens Mexicaanse voorouders. Curiel, geboren in Indiana, had destijds de supervisie over drie afzonderlijke rechtszaken tegen de Trump University.

Het onderwijsinstituut was door oud-studenten en een officier van justitie uit New York aangeklaagd wegens misleiding. Ze zouden ingewijd worden in de geheimen van succesvol zakendoen à la Trump, maar de dure lessen stelden weinig voor. Trump trof uiteindelijk een schikking voor 25 miljoen dollar.

Rechter laat Trump grensmuur bouwen
Rechter laat Trump grensmuur bouwen (Foto: ANP)

Opbrengst suikerbieten naar recordhoogte

Het areaal met suikerbieten in Nederland is in één jaar tijd met 21 procent toegenomen. Het groeide van bijna 71.000 hectare in 2016 naar ruim 85.000 hectare in 2017. Ook het aantal bedrijven met suikerbieten en de productie steeg. Dat blijkt uit de definitieve structuurcijfers van de Landbouwtelling en de oogstcijfers akkerbouw van het CBS.

Bietenquotum
Het Nederlandse areaal suikerbieten komt in 2017 voor het eerst in tien jaar boven de 80.000 hectare uit. De stijging hangt samen met de afschaffing van het bietenquotum. In 2017 zijn er grote veranderingen in de suikersector opgetreden. Per 30 september is de Europese suikermarktordening en het suikerbietenquotum komen te vervallen. Met de afschaffing van de suikerquotering mag elk land en elke suikeronderneming in de EU onbeperkt suiker produceren en afzetten. In Nederland zijn in de sector wel afspraken gemaakt over beperking van de productie. In plaats van een quotum krijgen boeren vanaf teeltjaar 2017 leveringsbewijzen. En voor die leveringsbewijzen mag een bepaalde hoeveelheid suikerbieten geleverd worden aan de suikercoöperatie.

In 2014 was de suikerproductie hoger dan het quotum, waarna er in 2015 minder suikerbieten zijn ingezaaid en het bietenareaal dat jaar laag was. Veel bedrijven in het zuiden, grootste arealen in het noorden Het aantal bedrijven dat suikerbieten verbouwde was in 2017 ruim 8.000, bijna 4 procent meer dan het jaar daarvoor. Ruim een derde van de bedrijven die suikerbieten verbouwen, bevindt zich in Noord-Brabant en Zeeland. Het areaal van de bedrijven in deze provincies maakt echter slechts 27 procent uit van het totale areaal in Nederland. Bedrijven in de zuidelijke provincies hebben een aanzienlijk kleinere oppervlakte aan suikerbieten dan bedrijven in de noordelijke provincies. De gemiddelde oppervlakte suikerbieten per bedrijf is in het noorden ruim twee keer zo groot als in het zuiden (16 hectare in het noorden tegenover 7 hectare in het zuiden).

Opbrengst suikerbieten naar recordhoogte
De opbrengst van suikerbieten bereikte in 2017 een recordhoeveelheid van 93 ton per hectare. Dit blijkt uit de oogstcijfers akkerbouw. Hiermee komt de opbrengst per hectare 19 procent boven het gemiddelde van de tien jaren daarvoor te liggen (78 ton per hectare). De stijging is onder andere het gevolg van de inzet van nieuwe bietenrassen en technieken en gunstige groeiomstandigheden in 2017. De provincie Flevoland heeft de hoogste opbrengst per hectare (106 ton per hectare), Drenthe de laagste (85 ton per hectare).

Ook andere landen binnen de Europese Unie hebben het areaal suikerbieten uitgebreid na de afschaffing van het suikerbietenquotum. Akkerbouwers in de EU verbouwden in 2017 op ruim 1,7 miljoen hectare suikerbieten, 16 procent meer dan in 2016. De teeltoppervlakte suikerbieten is in Frankrijk het grootst (473.00 hectare), gevolgd door Duitsland (406.000 hectare), Polen (223.000 hectare) en Verenigd Koninkrijk (111.000 hectare). Nederland komt met ruim 85.000 hectare op de vijfde plaats in de Europese top 5 van landen met het grootste areaal.

Ons land staat op nummer 3 als het gaat om de opbrengst per hectare. Gemiddeld over de periode 2012 – 2016 was de opbrengst 81 ton per hectare. Spanje is koploper met gemiddeld 92 ton per hectare. Frankrijk staat op de tweede plaats met 88 ton per hectare.

Opbrengst suikerbieten naar recordhoogte (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Opbrengst suikerbieten naar recordhoogte (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Aantal mensen in de bijstand daalt

Het aantal personen met een bijstandsuitkering is in 2017 met 3.500 gedaald. Dit is de eerste daling sinds 2008. Alleen het aantal 27- tot 45 jarigen met bijstand is afgenomen. Bij de 45-plussers was er nog een duidelijke groei. Ook onder personen met een niet-westerse achtergrond nam het aantal toe. Eind 2017 telde Nederland 461 duizend bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het aantal 27- tot 45-jarigen met bijstand is in 2017 afgenomen met ruim 8.000, oftewel 4,5 procent. In de jaren 2009 - 2016 was er nog elk jaar een toename, die in 2016 wel was teruggelopen tot enkele honderden. De gunstige arbeidsmarkt, die doorgaans met vertraging doorwerkt in de bijstandscijfers, is daarmee vooral zichtbaar bij deze leeftijdsgroep. Er stromen nu meer mensen de bijstand uit dan in.

Het aantal bijstandsgerechtigde jongeren (tot 27 jaar) is in 2017 praktisch gelijk gebleven. In 2015 en 2016 groeide deze groep nog met respectievelijk 4.000 en 6.000. Onder de 45-plussers bleef de bijstand groeien, in totaal met 5.000. Het groeitempo is wel verminderd. In 2016 bedroeg de 
stijging nog 9.000. De verhoging van de AOW-leeftijd in 2017 met drie maanden heeft de uitstroom onder de 45-plussers iets vertraagd. Bijstandsgerechtigden die tegen de AOW-leeftijd aan zaten, moesten door de verschuiving van leeftijdsgrens langer wachten voordat zij de bijstand konden verlaten voor pensioen.

Het aantal bijstandsgerechtigden met een niet-westerse migratieachtergrond is verder toegenomen. Het tempo waarmee dat gebeurde nam wel af. In 2017 ging het om een groei van 6.000. Het jaar daarvoor eindigde nog met een plus van 18.500. Vooral recente asielzoekers met een verblijfsvergunning zorgden voor de toename. Is de verblijfsvergunning toegekend, dan kan een beroep op de bijstand worden gedaan als er onvoldoende inkomen of vermogen is. De grootste groep asielzoekers bestaat uit Syriërs. In de eerste negen maanden van 2017 zijn er van hen bijna 11.000 de bijstand ingestroomd. Het aantal Syriërs dat in dezelfde periode de bijstand verliet, kwam op 4.000 uit.

In de periode januari - september 2017 zijn 90.000 personen de bijstand ingestroomd en bijna 91.000  uitgestroomd. Dit houdt in dat er op elke 100 personen tot de AOW-leeftijd die in de bijstand terechtkwamen, 101 uitstroomden. De verhouding tussen uitstroom en instroom verschilt duidelijk per regio. In arbeidsmarktregio Zeeland was de uitstroom relatief het grootst. Daar waren 117 uitstromers per 100 instromers. Een andere arbeidsmarktregio met een relatief grote uitstroom was FoodValley (Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen, red.). Daar kwam de verhouding uit op 110.

Arbeidsmarktregio Gorinchem kende relatief de laagste uitstroom, en wel 84. Daar stroomden dus minder mensen de bijstand uit dan erin terechtkwamen. Redenen voor in- en uitstroom kunnen per regio aanzienlijk verschillen. Van invloed zijn bijvoorbeeld de plaatselijke arbeidsmarkt, de aanwezigheid van veel asielzoekers en gemeentelijk beleid.

Aantal mensen in de bijstand daalt (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal mensen in de bijstand daalt (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.