TeamNL gaat voor minimaal vijf medailles op Paralympische Winterspelen

De Olympische Spelen zijn voorbij, wat betekent dat Pyeongchang zich klaar gaat maken voor de Paralympische Spelen. Voor Nederland zullen negen atleten deelnemen aan deze Winterspelen, een recordaantal voor Nederland op deze wintereditie. Snowboarders Bibian Mentel, Renske van Beek, Lisa Bunschoten en Chris Vos en skiërs Linda van Impelen, Anna Jochemsen, Jeroen Kampschreur, Niels de Langen en Jeffrey Stuut komen van 9 t/m 18 maart aan de start in de sneeuw in Zuid-Korea. 

Chef de Mission Esther Vergeer maakte vandaag de doelstelling van TeamNL bekend: "Minimaal vijf medailles, welke kleur maakt niet uit. Als we dat niet halen, moeten we gaan kijken naar de ontwikkeling. De kwaliteit van de atleten is omhoog gegaan, de kansen op medailles dus ook. We hebben nog nooit een medaille gehaald bij het skiën, maar ik denk dat dat deze Spelen zeker gaat gebeuren. De kans op een medaille in het snowboarden is wellicht nog wat groter." 

Grote kanshebbers op medailles bij het snowboarden zijn Bibian Mentel en Chris Vos. Ondanks dat Mentel in 2016 voor de achtste keer te horen kreeg kanker te hebben slaagde de Utrechtse er toch in om in 2017 twee keer wereldkampioen te worden, op de snowboardcross en de banked slalom. Ook vorig jaar was het weer raak, Mentel belandde voor de negende keer met een tumor in het ziekenhuis, dit keer bij haar zesde nekwervel. Uiteindelijk hoopt Mentel fit genoeg te zijn om de strijd met onder andere Lisa Bunschoten aan te gaan. 

De 20-jarige Vos is de regerend wereldkampioen met titels behaald in 2015 en 2017 op de snowboardcross en de banked slalom. Ook heeft Vos inmiddels al twee keer mogen deelnemen aan de prestigeuze X-Games in de Verenigde Staten. In Sochi 2014 debuteerde Vos als 16-jarige op de Spelen, in Pyeongchang gaat Vos voor goud. 

Op de ski's heeft Nederland dit keer ook kanshebbers op eremetaal. De 18-jarige Jeroen Kampschreur werd vorig jaar drievoudig wereldkampioen in de zitski. De Leiderdorper behaalde die titels op de reuzenslalom, de slalom en de supercombinatie. Kampschreur won ook een aantal World Cups, waaronder die in Pyeongchang 2017.

Ook Linda van Impelen, Anna Jochemsen, Niels de Langen en Jeffrey Stuut behalen regelmatig medailles en podiumplaatsen op WK's en World Cups. Stuut (22 jaar) behaalde op de Super-G en downhill twee bronzen medailles en pakte het zilver in het overall klassement in de World Cup op de Super-G. Zitskiër De Langen (19 jaar) pakte op de wereldkampioenschappen een bronzen medaille op de slalom. 

De tweede run van de WK Alpineskien 2017 in Tarvisio in Italië, op het onderdeel Super Combined. Vanaf 12:20 de run van Jeroen Kampschreur. (bron: YouTube)