FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 maart 2018

Hamilton snelste, problemen voor Verstappen

Lewis Hamilton heeft op de vierde en laatste testdag in de eerste wintertestweek in de Formule 1 de snelste tijd gereden. De regerend wereldkampioen kwam met zijn Mercedes op het circuit van Barcelone tot een tijd van 1.19,333. De Brit was hiermee ruim sneller dan de McLaren van Stoffel Vandoorne.

Ook Max Verstappen kwam vandaag in actie, maar de Nederlander stond meer binnen dan dat hij reed. In de ochtend was de baan nat, waardoor Red Bull Verstappen binnen hield. Daarna reed hij 35 niet geheel probleemloze ronden voordat hij met nog anderhalf uur te gaan in de grindbak strandde.

Heel wat beter verging het zusterteam Toro Rosso dat met Pierre Gasly maar liefst 147 ronden uit de Hondamotor perste. Ook McLaren had via Vandoorne een prima dag. De Belg reed 110 ronden en dook met de hypersofts onder de grens van 1.20 minuten. Ook Ferrari, Mercedes, Sauber, Williams en Renault kwamen uit boven de 100 ronden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:19.333 Medium 69
2 S. Vandoorne McLaren 1:19.854 Hypersoft 110
3 S. Vettel Ferrari 1:20.241 Soft 120
4 K. Magnussen Haas 1:20.317 Supersoft 96
5 F. Alonso McLaren 1:20.929 Supersoft 51
6 C. Sainz Jr. Renault 1:20.940 Medium 60
7 L. Stroll Williams 1:21.142 Soft 54
8 S. Pérez Force India 1:21.973 Soft 65
9 M. Verstappen Red Bull 1:22.058 Soft 35
10 P. Gasly Toro Rosso 1:22.134 Supersoft 147
11 N. Hulkenberg Renault 1:22.507 Soft 49
12 V. Bottas Mercedes 1:22.789 Medium 60
13 C. Leclerc Sauber 1:22.808 Soft 59
14 M. Ericsson Sauber 1:23.825 Supersoft 79
15 S. Sirotkin Williams 1:31.979 Intermediates 47

Dubbelslag 'neutrale' Russische hoogspringers op WK indoor

Hoogspringer Danil Lysenko heeft zich enigszins verrassend gekroond tot nieuwe wereldkampioen indoor. In het Britse Birmingham was de 20-jarige Rus, wegens de Russische atletiekschorsing uitkomend onder neutrale vlag, de Qatarese wereldkampioen Mutaz Essa Barshim de baas.

Favoriet Barshim versloeg Lysenko vorig jaar nog op het WK outdoor en de Qatarees, die al jaren aan de top staat, was ook nu de favoriet. Alleen het duo sprong over 2,33 meter, waarna de lat op 2,36 gelegd werd. Voor beiden gingen de eerste twee pogingen mis, maar Lysenko slaagde er bij de derde sprong wel in. Barshim kreeg dat niet voor elkaar en dus was de strijd beslist. 

Dat Lysenko een grote titel pakt is overigens zeker niet onverwacht. In 2013 won hij in Utrecht al goud op het Europees Jeugd Olympisch Festival, terwijl hij een jaar later jeugdolympisch kampioen werd in Nanjing. In Birmingham ging het brons achter Barshim naar de Duitser Mateusz Przybylko, die Erik Kynard uit de VS op het aantal foutsprongen versloeg met 2,29 meter.

Bij de vrouwen stond er geen maat op Lysenko's landgenote Mariya Lasitskene. De tweevoudig wereldkampioene outdoor pakte nu ook haar tweede mondiale indoortitel, net als Lysenko onder neutrale vlag. Met 2,01 meter was ze veel beter dan de rest: met 1,93 meter was het zilver voor de Amerikaanse Vashti Cunningham, en het brons voor Alessia Trost uit Italië.

Lysenko in actie tijdens de finale (Pro Shots/Action Images)
Lysenko in actie tijdens de finale (Pro Shots/Action Images)

Hassan loopt naar WK-zilver op 3000 meter, derde wereldtitel op rij Dibaba

Op dag één van het wereldkampioenschap indooratletiek in het Britse Birmingham heeft Nederland de eerste medaille al te pakken. Sifan Hassan veroverde na een prima race het zilver op de 3000 meter.

Zoals te doen gebruikelijk zat Hassan in het eerste deel van de race vooral achterin, samen met de Ethiopische topfavoriete Genzebe Dibaba. Onder meer Hellen Obiri uit Kenia en de Duitse Konstanze Klosterhalfen maakten het tempo, gevolgd door de Britse Laura Muir, waarmee gelijk de drie andere favorieten genoemd waren.

Richting de beslissende fase van de wedstrijd schoof Dibaba naar voren, niet veel later gevolgd door Hassan. Klosterhalfen moest afhaken en ook Obiri kreeg het erg lastig. Dibaba sloeg een flink gat, waarna Hassan eerst Obiri en vervolgens Muir verschalkte. Met de door het thuispubliek gesteunde Britse vocht ze een pittig duel uit, waarbij ze Dibaba zelfs leek te bedreigen, maar de Ethiopische zegevierde in 8:45.05 minuten.

Een halve seconde achter Dibaba, die voor de derde keer op rij de wereldtitel veroverde, kwam Hassan als tweede over de streep, door een allerlaatste aanval van Muir nog net af te slaan.

De finale van de 3000 meter (Bron: YouTube)

Vingerafdrukken Jimi Hendrix onder de hamer

Een proces-verbaal met de vingerafdrukken van Jimi Hendrix gaat onder de hamer. Een veilinghuis in Boston veilt binnenkort een aantal Hendrix-memorabilia, waaronder de kaart met vingerafdrukken, die de gitarist moest afgeven nadat hij in 1969 was gearresteerd in Canada, meldt USA Today.

Hendrix werd aangehouden op het vliegveld van Toronto nadat de douane cocaïne en hasj had gevonden in zijn bagage. Er volgde een rechtszaak, maar de Hey Joe-zanger werd vrijgesproken.

Op de kaart staan de afdrukken van alle tien de 'magische' vingers van de gitarist. Het veilinghuis verwacht een opbrengst van circa 15.000 dollar (ruim 12.000 euro).

Vingerafdrukken Jimi Hendrix onder de hamer
Vingerafdrukken Jimi Hendrix onder de hamer (Foto: BuzzE)

Wilders gaat visje eten in Urk

Maandag 5 maart brengt Geert Wilders samen met de lijsttrekker in Urk, Hendrik Wakker, en de Kamerleden Dion Graus en Machiel de Graaf, een bezoek aan Urk.

Het gezelschap brengt een bezoek aan de visveiling (08:00 - 09:30 uur) en heeft daar ook een gesprek over de pulsvisserij. Vervolgens zal stil worden gestaan bij het vissersmonument (om 09:45 uur) om daarna nog een visje te eten bij De Jongens Van De Fant (10:15 uur).

Waarvan akte. Eet smakelijk Geert! 

Goud voor Karaliok op WK baanwielrennen, Stroetinga zesde

Wim Stroetinga heeft bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn een zesde plaats behaald op het onderdeel scratch. Het goud ging naar de Wit-Rus Yauheni Karaliok, voor de Italiaan Michele Scartezzini en de Australiër Callum Scotson.

Na veertig van de zestig rondes nam Karaliok samen met Scartezzini en Scotson een ronde voorsprong op het peloton. In de eindsprint bleek de 21-jarige Karaliok over de snelste benen te beschikken.

Stroetinga komt zondag nog in actie op het WK. Dan komt de Nederlander samen met Jan Willem van Schip in actie op de koppelkoers.

Op het laatste onderdeel van de avond pakte de Verenigde Staten het goud op de ploegenachtervolging bij de vrouwen. Het goud was vooral te danken aan Chloé Dygert. Halverwege de ploegenachtervolging lag Amerika nog achter Groot-Brittannië, maar nadat de 21-jarige Amerikaanse de kop nam maakte ze de achterstand goed op de Britse dames en in de laatste rondes zou Amerika uitbouwen. Het brons ging naar Italië, dat in de troostfinale Canada versloeg.

De Vries blij dat hij eindelijk podium krijgt

Peter R. de Vries vindt dat hij in talkshows niet genoeg ruimte krijgt om zijn verhaal te doen. In zijn nieuwe programma De Raadkamer krijgt hij eindelijk écht de ruimte om zijn kennis met het Nederlandse publiek te delen, stelt hij in een interview met NU.nl.

"Laatst zat ik bij Jinek en toen kreeg ik tien minuten de tijd om iets uit te leggen over een rechtszaak en de rest van het programma ging over wat anders", legt hij uit. "Nu krijg ik een uur de tijd, bespreek ik het met louter deskundigen en kunnen we er echt dieper op ingaan."

De BN'er, die vrijwel wekelijks te zien is in DWDD, RTL Boulevard, RTL Late Night en Pauw, denkt niet dat hij te vaak op de buis is. "Als de producenten genoeg van me hebben, dan stoppen ze wel met me te bellen. Maar dat doen ze niet", stelt hij blij.

De Vries noemt De Raadkamer een programma "dat je kan vergelijken met Voetbal Inside. Daar worden voetbalwedstrijd voor- en nabeschouwd, in De Raadkamer wordt dat met misdaadzaken gedaan."

De Vries blij dat hij eindelijk podium krijgt
De Vries blij dat hij eindelijk podium krijgt (Foto: BuzzE)

Geen Premier League Darts door sneeuw

Dartliefhebbers zullen vanavond niet aan hun trekken komen, omdat de Premier League Darts in Exeter is afgelast. In Zuidwest Engeland ligt veel sneeuw, waardoor organisator PDC genoodzaakt was om voor het eerst een dergelijke maatregel te nemen.

In een verklaring gaf de dartbond aan dat de autoroteiten en politie 'het onverantwoord was om non-essentiële reizen uit te voeren en dat er zorgen waren om de toeschouwers en staf voor en na het evenement veilig te laten reizen'.

Vanavond zou Michael van Gerwen het op gaan nemen tegen Mensur Suljovic, terwijl Raymond van Barneveld koploper Michael Smith zou treffen. Wanneer de wedstrijden ingehaald worden is nog niet bekend.

Geen medailles voor Nederlanders op keirin

Baanwielrenner Matthijs Büchli is op het wereldkampioenschap in Apeldoorn doorgedrongen tot de halve finales op de keirin. Nederlands voornaamste medaillehoop op het onderdeel won donderdag zijn heat in de eerste ronde.

De winnaars van de zes heats in de eerste ronde plaatsten zich automatisch voor de halve eindstrijd. De halve finales staan, net als de finale, op het schema van de avondsessie in Omnisport, die donderdag om 18.30 uur begint.

Harrie Lavreysen zal 's middags eerst nog in actie moeten komen in de herkansingen. Hij werd in zijn heat vierde en laatste en moet zich in een heat met Yudai Nitta (Japan) en Jordan Castle (Nieuw-Zeeland) als winnaar zien te plaatsen voor de halve finales.

Update 16.46 uur
Ook Lavreysen mag zich donderdagavond melden voor de halve finales, nadat hij zijn herkansingsheat met Nitta en Castle won.

Update 19.30 uur
Büchli en Lavreysen hebben zich geplaatst voor de finale van het keirin. De beide Nederlanders wonnen overtuigend hun halve finale. Ook de Duitser Maximilian Levy, de Colombiaan Fabian Hernando Puertas, de Brit Jack Carlin en de Japanner Tomoyuki Kawabata staan in de finale.

De finale wordt donderdagavond verreden. 

Update 21.09 uur
In de finale van de keirin kwamen de Nederlanders niet verder dan een vierde en zesde plaats. Büchli ging met nog twee ronden voor het einde de sprint aan, maar werd in de laatste bocht voorbij gereden en moest genoegen nemen met de vierde plek. Lavreysen probeerde het in het beginstuk van de keirin, maar zou niet in het stuk voorkomen.

De wereldtitel ging naar de Colombiaan Fabian Hernando Puertas, die de Japanner Tomoyuki Kawabata en de Duitser Maximilian Levy achter zich hield.

FC Twente een wedstrijd zonder uitpubliek

Supporters van FC Twente zijn niet welkom bij de uitwedstrijd van de Tukkers op zaterdag 14 april tegen ADO Den Haag.

Twente is bestraft door de KNVB wegens wanordelijkheden tijdens de uitwedstrijd tegen Roda JC op 20 januari. De club gaat akkoord met het schikkingsvoorstel van de bond om één wedstrijd zonder meegereisde fans te spelen. Dat bracht de KNVB donderdag naar buiten in een persbericht.

Om FC Twente genoeg tijd te geven om zich hier op voor te bereiden, geldt de straf dus niet voor de komende twee uitwedstrijden tegen Heracles Almelo (9 maart) en VVV-Venlo (1 april). Tijdens het uitduel in Kerkrade gooiden fans van de Enschedese club vuurwerk op het veld, waardoor het veld beschadigd werd en de wedstrijd even moest worden stilgelegd.

"De aanklager is van mening dat FC Twente voor, tijdens en na afloop van de wedstrijd onvoldoende maatregelen heeft getroffen om het afsteken en gooien van vuurwerk te voorkomen of te beëindigen", schrijft de KNVB. In het schikkingsvoorstel heeft men ook rekening gehouden met een voorwaardelijke straf van één thuiswedstrijd zonder uitpubliek die nog openstond. Dat was naar aanleiding van misdragingen tijdens PSV - FC Twente in november 2016.

Van der Heijden positief: "In eigen Kuip zijn we favoriet"

Feyenoord heeft de finale van de TOTO KNVB Beker bereikt. In De Kuip werd afgerekend met Willem II (3-0) en de Rotterdammers treffen AZ in de finale.

Feyenoord rekende na rust af met Willem II en kwam niet ernstig in gevaar: "We hadden wat goed te maken na zondag. Om het seizoen te redden is er nog maar een ding dat rest en dat is de bekerfinale halen en winnen. We hebben natuurlijk alles op alles gezet. Ik denk dat we vandaag twee maatjes te groot waren voor Willem II", zei de verdediger van Feyenoord na de wedstrijd.

Van der Heijden voelde geen druk voor de halve finale tegen Willem II. "Het gaf juist een soort boost. We waren al een beetje afgeschreven natuurlijk door de mindere resultaten de laatste tijd. Nu moesten we laten zien dat we toch nog een prijs kunnen pakken en er vol voor gaan. Dat hebben we vandaag gedaan."

Feyenoord speelde met veel wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen PSV afgelopen weekend. Van der Heijden speelde die wedstrijd ook en lijkt niet ter discussie te staan voor de plek als centrale verdediger. "Dat is lekker. Ik voel vertrouwen en ik voel me goed. Dat is fijn na een lange blessuretijd, alleen jammer dat ik aanstaande zaterdag geschorst ben. Dat is een klein smetje, maar dat mag de pret niet drukken." De 29- jarige verdediger mist hierdoor het avondje NAC, zaterdagavond om kwart voor negen.

Feyenoord speelt na het landskampioenschap van vorig jaar eigenlijk nergens meer om in de competitie, maar toch is Van der Heijden gemotiveerd: "Als landskampioen moeten we onze huid zo duur mogelijk verkopen. We moeten er vol voor gaan. Misschien kunnen we het gat nog een beetje dichten en het verschil kleiner maken. Je weet het nooit. We kunnen nog een plekje stijgen en sowieso moeten we de competitie gebruiken om ons klaar te stomen voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, de bekerfinale."

In de finale neemt Feyenoord het op tegen AZ, de ploeg die eerder op de avond met 4-0 afrekende met het FC Twente van Gertjan Verbeek. Ondanks de veel betere positie van de Alkmaarders op de ranglijst (derde) ziet de verdediger van Feyenoord de nummer vijf van de ranglijst als favoriet: "Ik denk wel dat we favoriet zijn in de eigen Kuip. We hebben een sterke selectie en als iedereen in vorm is en we geen blessures krijgen dan denk ik dat we hoge ogen gaan gooien."

Pianist mist groove, maar krijgt schadevergoeding

Stage Entertainment moet bijna 80.000 euro betalen aan een pianist van wie de theaterproducent na ruim 22 jaar afscheid wilde nemen. De rechtbank in Den Haag oordeelde donderdag dat Stage Entertainment "ernstig verwijtbaar" handelde.

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst met ingang van 1 april en kende een transitievergoeding van 27.778 euro toe. Bovendien vindt de rechter dat de pianist recht heeft op een schadevergoeding van 50.000 euro. Onder meer de monopolie-positie van Stage Entertainment in de musicalsector, die het voor de muzikant moeilijker maakt weer aan werk te komen, werd meegenomen in het vonnis.

De pianist, die meewerkte aan successen als Chicago, The Lion King en The Bodyguard, kreeg vorig jaar na een auditie opeens te horen dat hij 'groove' zou missen. Stage Entertainment vroeg het ontslag voor de man aan, maar daar stemde het UWV niet mee in. Vervolgens stapte de theaterproducent naar de rechter.

Stage Entertainment moet pianist betalen
Stage Entertainment moet pianist betalen (Foto: ANP)

Baansprintsters Van Riessen en Braspennincx in kwartfinales uitgeschakeld op WK

Baanwielrensters Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx hebben zich donderdag op het WK in Apeldoorn allebei geplaatst voor de achtste finales van de individuele sprint. 

Van Riessen en Braspennincx zetten in de kwalificaties de elfde en zevende tijden neer, waardoor ze niet direct naar de achtste finales mochten - daar was een plek in de top-4 van de kwalificatie voor nodig.

In de eerste ronde nam Braspennincx het op tegen Amelia Walsh uit Canada. Die had geen schijn van kans en de Nederlandse won met ruime voorsprong. Van Riessen had het iets lastiger met Yuka Kobayashi, maar schakelde de Japanse wel uit.

De jonge Belgische Nicky Degrendele, doorgaans wat beter op de keirin, zorgde voor een kleine verrassing: ze zorgde voor de uitschakeling van de Britse Katy Marchant, in 2016 in Rio nog goed voor olympisch brons.

De achtste finales staan donderdagmiddag op het programma. Braspennincx neemt het daarin op tegen viervoudig en kersvers teamsprintkampioene Miriam Welte uit Duitsland, Van Riessen sprint tegen het 18-jarige Franse supertalent Mathilde Gros.

Update 17.15 uur
Van Riessen en Braspennincx hebben allebei voor een kleine verrassing gezorgd in de achtste finales. Met welgeteld20. één honderdste seconde verschil rekende Van Riessen af met Gros, terwijl Braspennincx de Duitse Welte met 0,054 seconden het nakijken gaf.

In de kwartfinales staan in de avondsessie van donderdag - die om 18.30 uur begint - nog meer Duitse dames klaar. Braspennincx neemt het op tegen de jonge Pauline Grabosch, Van Riessen krijgt het aan de stok met olympisch en drievoudig wereldkampioene Kristina Vogel.

Update 20.15 uur
Van Riessen en Braspennincx zijn in de kwartfinales op het sprinttoernooi uitgeschakeld. De beide Nederlandse sprinters verloren tegen een Duitse opponente. Van Riessen verloor in twee heats van Vogel, de regerend wereldkampioen op de sprint. Braspennincx verloor ook in twee heats van Grabosch.

De Duitse vrouwen nemen het in de halve finale tegen elkaar op. In de andere halve finale neemt de Australische Stephanie Morton het op tegen Lee Wai Sze uit Hongkong. De halve finales staan voor vrijdag op het programma.


Britten pakken goud op ploegachtervolging WK baanwielrennen

Groot-Brittannië heeft bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn het goud op de ploegachtervolging bij de mannen gewonnen.

Edward Clancy, Kian Emadi, Ethan Hayter en Charlie Tanfield kwamen in de finale tot een tijd van 3.53,389. Dat was bijna twee seconden sneller dan Denemarken. In de strijd om het brons was Italië in een tijd van 3.54,606 te sterk voor Duitsland.

Nederland deed niet mee aan de ploegachtervolging.

Einde seizoen voor Neymar, WK vraagteken

Neymar komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie voor Paris Saint-Germain. Of hij het WK wel haalt, is nog maar de vraag.

De Braziliaan liep afgelopen weekend tegen Olympique Marseille een scheurtje in zijn middenvoetsbeentje op. Hij wordt later deze week in zijn vaderland geopereerd. Volgens de teamarts van de Braziliaanse nationale ploeg, die de operatie uitvoert, gaat het herstel van Neymar zo'n tweeënhalf tot drie maanden duren.

Over tweeënhalve maand speelt Paris Saint-Germain de laatste wedstrijd van dit seizoen in Ligue 1. Het WK in Rusland begint voor Brazilië op 17 juni met een groepswedstrijd tegen Zwitserland. De andere twee opponenten in groep E zijn Costa Rica en Servië.

PSG speelde woensdag opnieuw tegen Marseille, in de kwartfinales van de Franse beker (3-0 winst). Kylian Mbappé moest halverwege worden gewisseld vanwege een blessure. Of hij dinsdag de return in de Champions League tegen Real Madrid kan spelen, is nog niet bekend.

Van der Vaart wil Hamburger SV helpen

Rafael van der Vaart staat open voor een terugkeer bij Hamburger SV. Zelfs als de club uit de Bundesliga degradeert.

HSV ontsnapte de laatste jaar meerdere keren via de play-offs en ook dit seizoen moet men vrezen voor degradatie. Na 24 speelronden staat Hamburger SV voorlaatste met evenveel punten als hekkensluiter 1. FC Köln. Om de nacompetitie te halen moet HSV zeven punten goedmaken op 1. FSV Mainz 05, de tegenstander van zaterdag.

"Als ze die wedstrijd verliezen, is het voorbij. Dan heb ik geen hoop meer en ook geen vertrouwen in de spelers", vertelt Van der Vaart aan het Duitse Sport 1. Ook bij degradatie wil de oud-Ajacied de club echter te hulp schieten. De 35-jarige middenvelder speelde tussen 2005 en 2008 en van medio 2012 tot medio 2016 al in Hamburg.

"Ik zou graag helpen, het maakt me niet uit of dat in de Tweede Bundesliga zou zijn. Het zou een eer zijn. Als speler of in een andere functie. HSV is mijn club." Van der Vaart snapt niet waarom sommige kenners beweren dat degradatie misschien goed is voor HSV, zodat de club weer opnieuw kan opbouwen. "Dat is totale onzin. Voor HSV zou een degradatie een catastrofe zijn."

"De laatste jaren zijn veel dure spelers gehaald die niets hebben gebracht", vindt de routinier, die momenteel bij FC Midtjylland amper aan de bak komt. "De huidige selectie is gewoon te zwak. Je zal met nieuwe, hongerige spelers opnieuw moeten beginnen."

Detroit: Become Human lanceert 25 mei

Na lang wachten weten we eindelijk wanneer we aan de slag kunnen met de nieuwste game van Quantic Dream. Detroit: Become Human lanceert 25 mei voor PlayStation 4.

In Detroit speel je afwisselend tussen drie androïdes die emoties beginnen te voelen. Via hun oogpunt en door het maken van keuzes maak je drie verhalen mee die volzitten met drama, twists en actie. De game behandelt controversiële onderwerpen, maar de ontwikkelaar wil daar juist een taboe mee doorbreken. Of dat ook gaat lukken gaan we binnenkort meemaken.

Isimat-Mirin over speelwijze PSV: "Misschien niet heel Nederlands"

Nicolas Isimat-Mirin trekt zich weinig aan van de kritiek die er dit seizoen is op het weinig aantrekkelijke voetbal dat PSV speelt.

"PSV moet kampioen worden en het liefst goed voetballen. Maar als we te aanvallend denken en spelen, geven we uiteraard ook ruimte weg. Dan is het logisch dat de tegenstanders kansen krijgen en af en toe een goal maken", vertelt de verdediger aan Voetbal International. "In plaats daarvan kunnen we ook heel gecontroleerd spelen, wachten op de fout van de tegenstander om dan in de omschakeling met een snelle counter snel toe te slaan."

"Het is misschien niet heel Nederlands, maar het gaat er vooral om dat we winnen." En dat lukt prima, want PSV staat met nog negen wedstrijden te gaan al zeven punten los van Ajax. "Wij laten in elk geval wel zien dat het niet gaat om het hebben van het meeste balbezit. Het gaat erom wat je met de bal doet als je hem wel hebt. Wij doen dat goed en effectief, anders sta je niet bovenaan in de Eredivisie."

Isimat-Mirin vindt dat het in Nederland meer om het resultaat moet gaan. "In Frankrijk, Engeland en Duitsland hoor je nooit iemand over mooi voetbal. Alleen in Nederland. Maar wat heb je aan mooi voetbal als je niet wint?" aldus de 26-jarige Fransman. "Daarom mag van mij iedereen zeggen wat hij wil over PSV. Wij vechten voor de punten om kampioen te worden. Als de rest mooi voetbal wil spelen, moeten ze dat vooral doen."

'Puigdemont trekt zich terug'

De vroegere Catalaanse leider Carles Puigdemont trekt zich terug als kandidaat voor het presidentschap van Catalonië. Volgens El Nacional doet hij dat donderdag. De Spaanse krant baseert zich op bronnen binnen de partij van Puigdemont.

De ex-leider riep vorig jaar de onafhankelijkheid van Catalonië uit. Hij vluchtte naar België toen de centrale regering in Madrid ingreep en het gezag in de regio overnam en het parlement buitenspel zette.

Puigdemont zal naar verluidt Jordi Sanchez, een bondgenoot als het gaat om onafhankelijkheid, naar voren schuiven als nieuwe kandidaat. Sanchez zit op dit moment vast. Hij wordt beschuldigd van opruiing.

'Puigdemont trekt zich terug'
'Puigdemont trekt zich terug' (Foto: ANP)

Vlemmix ziet af van Patricia Paay-sekspop

Johan Vlemmix ziet af van zijn plan om een sekspop van Patricia Paay op de markt te brengen. Dat heeft de Brabantse ondernemer en koningshuisfan donderdag laten weten nadat de advocaat van Paay hem had gesommeerd zijn initiatief niet door te zetten. Als Vlemmix de pop wel gaat verkopen, stapt Paay naar de rechter.

"Het was oprecht bedoeld als een leuke verrassing", stelt Vlemmix. "Ik wil heel veel bekende Nederlanders op de markt brengen; een pop van Gordon is ook al in de maak. Het zijn trouwens 'gewoon' levensechte robotpoppen, niet per se sekspoppen. Maar het kan natuurlijk wel, alles zit erop en eraan."

Vlemmix gaat overigens geen excuses aanbieden en is ook niet van plan om Paay een schadevergoeding van 30.000 euro te betalen. Volgens de advocaat van Paay getuigt het plan van de Brabander van "respectloosheid die geen grenzen kent".

Vlemmix ziet af van Patricia Paay-sekspop
Vlemmix ziet af van Patricia Paay-sekspop (Foto: BuzzE)

Experiment 'centraal tellen' tijdens gemeenteraadsverkiezingen

Om te bekijken of het tellen van stemmen efficiënter, betrouwbaarder en transparanter kan, wordt er in 22 gemeenten bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen centraal geteld. Dat betekent dat er na het sluiten van de stembussen uitsluitend op lijstniveau geteld wordt. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft dit onlangs besloten.

Het stembureau telt dus niet de stemmen die op afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt de volgende dag op een centrale locatie, door een daarvoor in te stellen gemeentelijk stembureau, en door tellers die er niet al een lange werkdag op hebben zitten. Alle tellers werken onder verantwoordelijkheid van het gemeentelijk stembureau. Het gemeentelijk stembureau stelt van elk stembureau de uitslag vast. Als het gemeentelijk stembureau er zeker van is dat de stemopneming juist is uitgevoerd, maakt dit het proces-verbaal van de stemopneming voor de gemeente op.

Het experiment vindt plaats volgens de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming. Bij eerdere verkiezingen is er al succesvol geëxperimenteerd met centraal tellen. Voor het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 vindt geen centrale telling plaats.

De 22 gemeenten die meedoen aan het experiment zijn: Assen, Borne, Deventer, Dronten, Elburg, Enschede, Harlingen, Heerlen, Hof van Twente, Hollands Kroon, Houten, Kampen, Losser, Nijmegen, Olst-Wijhe, Ouder-Amstel, Putten, Raalte, Rhenen, Rotterdam, Twenterand en Zuidplas. De raad van deze 22 gemeenten heeft ingestemd met deelname aan het experiment.

Hogere sterfte houdt aan

Het aantal overledenen is de afgelopen weken verder gestegen. In week 7 (12 tot en met 18 februari 2018) overleden er 3622 personen. Dat waren er iets meer dan in dezelfde week vorig jaar en het hoogste aantal overledenen in een week deze winter. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

In de eerste vijf weken van 2018 lag de sterfte nog onder die van dezelfde weken in 2017. Sinds eind oktober 2017 overlijden wekelijks meer personen dan gemiddeld in de winters in de jaren 2011/’12 tot en met 2015/’16. In de winter van 2016/’17 was de sterfte ook hoger dan de gemiddelde sterfte in de vijf winters ervoor, vooral in januari. Vanaf week 4 begon toen het aantal overledenen te dalen. Nu is er juist sprake van een stijging.

Hogere sterfte valt vaak samen met een periode van griep en/of kou. De huidige griepepidemie ging in week 7 de tiende week in, zo meldde het NIVEL onlangs, terwijl begin februari ook een koude periode begon. Tot nu toe ligt de totale sterfte sinds begin december nog steeds onder die van 2016/’17, zoals het CBS onlangs meldde.

Met name onder ouderen zijn meer sterfgevallen in de winter. In de eerste zeven weken van 2018 lag het aantal sterfgevallen onder 80-plussers gemiddeld 26 procent hoger dan in een gemiddelde week in 2017. Ook onder 65- tot 80-jarigen lag het aantal sterfgevallen hoger (12 procent).

Hogere sterfte houdt aan (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Hogere sterfte houdt aan (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Nieuwe behandeling Hepatitis C in basispakket

Een nieuwe behandeling tegen chronische hepatitis C met het geneesmiddel Maviret (glecaprevir en pibrentasvir) wordt vanaf 1 maart 2018 vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport besloten nadat hij met de fabrikant onderhandeld heeft over de prijs van het nieuwe middel. Het middel kan worden ingezet bij alle patiënten met een chronische hepatitis C infectie.

Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage ook tot leverkanker. Door de komst van nieuwe medicijnen is de behandeling effectiever geworden. Bestaande en intensieve therapieën zijn overbodig geworden en er kunnen meer patiënten geholpen worden.

Gezien het hoge kostenbeslag van de nieuwe hepatitis C geneesmiddelen adviseerde het Zorginstituut Nederland aan minister Bruno Bruins om ook voor dit geneesmiddel te gaan onderhandelen met de fabrikant over de prijs. Het positieve onderhandelingsresultaat zorgt ervoor dat de extra uitgaven aan dit geneesmiddel wederom lager uitvallen.

Het is de zesentwintigste keer dat met succes is onderhandeld over de vergoeding van een geneesmiddel en de zevende keer voor een middel tegen hepatitis C; eerder werden al de middelen Sovaldi (sofosbuvir), Daklinza (daclatasvir), Viekirax (ombitasvir, paritaprevir, en ritonavir) / Exviera (dasabuvir), Harvoni (sofosbuvir en ledipasvir), Zepatier (elbasvir en grazoprevir) en Epclusa (sofosbuvir en velpatasvir) vergoed na succesvolle onderhandelingen tussen de minister en de fabrikant.

FBI onderzoekt Nobelprijs-nominatie Trump

De Amerikaanse federale politie gaat een onderzoek instellen naar de nominatie van Donald Trump voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Noorse politie heeft de FBI daarom gevraagd, meldde de Washington Post donderdag.

Het Nobelinstituut in Oslo maakte deze week bekend een brief te hebben gekregen waarin de Amerikaanse president kandidaat is gesteld voor de vredesprijs. Die moet vervalst zijn, want de ondertekenaar ontkent dat voorstel te hebben gedaan. "Naar mijn weten is dit het eerste voorbeeld van een vervalste nominatie, gedaan door iemand die de identiteit van een ander heeft gestolen", zei directeur Olav Njølstad.

Het Nobelinstituut heeft 329 kandidaten genoteerd voor de vredesprijs 2018. De winnaar wordt traditioneel in oktober bekendgemaakt.

FBI onderzoekt Nobelprijs-nominatie Trump
FBI onderzoekt Nobelprijs-nominatie Trump (Foto: ANP)

Coach Molenaar langer bij Roda JC

Robert Molenaar is ook volgend seizoen de hoofdtrainer van Roda JC. Dat bracht de Limburgse club donderdag naar buiten.

Roda heeft de optie in het contract van Molenaar gelicht. De 49-jarige coach is aan zijn eerste seizoen in Kerkrade bezig. Zijn team bezet momenteel de voorlaatste plaats in de Eredivisie; alleen Sparta heeft twee punten minder.

Ook als Roda degradeert, blijft Molenaar dus zeker een jaar de keuzeheer. "We hebben aan het begin van het huidige seizoen bewust gekozen voor Molenaar. Wij vinden dat hij als trainer en persoon past binnen deze club en bovendien is hij een wezenlijk onderdeel in de visie die wij als club naar buiten toe willen uitdragen", reageert technisch directeur Harm van Veldhoven.

Met de contractverlenging wil de ploeg het vertrouwen uitspreken in hun trainer. "Het schept bovendien duidelijkheid naar de toekomst toe om in dit vroege stadium aan te geven dat we ook volgend jaar met elkaar doorgaan. Wij hebben alle vertrouwen in Robert en we zijn er samen van overtuigd dat de weg die we zijn ingeslagen, de juiste is."

Demo beschikbaar voor Kirby Star Allies

Nintendo heeft een demo beschikbaar gemaakt voor Kirby Star Allies. De demo geeft een voorproefje van wat we mogen verwachten, wanneer de game lanceert voor Nintendo Switch op 16 maart aanstaande. De demo is slechts 823 MB groot.

Koning opent uitbreiding Nestlé-fabriek

Koning Willem-Alexander opent woensdag 28 maart in Nunspeet de uitbreiding van de babyvoedingsfabriek van Nestlé. Vanwege de groeiende vraag naar gespecialiseerde babyvoeding heeft Nestlé de bestaande capaciteit van de fabriek in Nunspeet uitgebreid.

Hiermee stijgt de productie van babyvoeding met 4000 ton per jaar. Daarnaast is in de fabriek in Nunspeet een nieuwe technische installatie gebouwd voor de productie van zuigelingenvoeding voor baby’s met een levensbedreigende eiwitallergie. De grondstof daarvoor is melk van Nederlandse koeien.

Met de nieuwe installatie die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke kennis wordt het eiwit in kleine stukjes gedeeld waardoor het lichaam het niet meer als eiwit herkent. Zo kan de baby de voedingsstoffen wel opnemen.

Henri Nestlé, oprichter van Nestlé, ontwikkelde in 1866 een alternatief voor moeders die geen borstvoeding konden geven. Nestlé is inmiddels 150 jaar aanwezig in Nederland.

Na de openingshandeling krijgt de Koning een rondleiding door de fabriek. Hij krijgt uitleg over het productieproces en welke rol de wetenschap speelt bij de ontwikkeling van gespecialiseerde voeding. Afsluitend spreekt de Koning met werknemers en leden van de ondernemingsraad.

Regionale verschillen in daling criminaliteit

Het aantal gewelds-, vermogens- en vandalismedelicten dat Nederlanders van 15 jaar of ouder ondervonden is tussen 2012 en 2017 gedaald in alle regionale eenheden van de politie. Hiermee zet de dalende trend van de afgelopen jaren door, al zijn er wel verschillen tussen de gebieden. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor en de door de politie geregistreerde misdrijven.

Noord-Nederland
In de regionale eenheid Noord-Nederland gaven burgers in 2017 aan van minder delicten slachtoffer te zijn geworden dan in 2012. Het aantal ondervonden gewelds-, vermogens- en vandalismedelicten per honderd inwoners van 15 jaar of ouder daalde er in deze periode met 29 procent.

Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat ook in regionale eenheden Oost-Nederland en Oost-Brabant het aantal ondervonden delicten sterker daalde dan elders. In Amsterdam en Midden-Nederland was de daling met 17 procent minder groot dan in de rest van het land. Het aantal delicten per honderd inwoners van 15 jaar of ouder blijft veruit het hoogst in de regionale eenheid Amsterdam (46) en het laagst in Noord-Nederland (21).

Noord-Holland en Zeeland-West-Brabant
Ook het aantal geregistreerde misdrijven nam in alle regionale eenheden tussen 2012 en 2017 af. In Noord-Holland en Zeeland–West-Brabant daalde het aantal geregistreerde misdrijven per duizend inwoners met 35 procent het sterkst. Net als bij de ondervonden delicten trad de kleinste daling op in de regionale eenheden Amsterdam (20 procent) en Midden-Nederland (25 procent). Ook in Rotterdam was deze daling relatief klein (25 procent).

Misdrijven gehalveerd in 4 gemeenten
In alle Nederlandse gemeenten registreerde de politie in 2017 minder misdrijven per duizend inwoners dan in 2012. In een handvol gemeenten halveerde het aantal in deze periode: Alphen-Chaam, Leeuwarderadeel, Woudrichem en Wageningen. Aan de andere kant bleef de daling in Lopik, Aalsmeer en Nieuwegein onder 10 procent.

Den Haag Centrum en Den Haag Zuid
In de meeste politiedistricten daalde het percentage personen van 15 jaar of ouder dat slachtoffer werd van een of meer gewelds-, vermogens- en vandalismedelicten tussen 2012 en 2017. In de politiedistricten Den Haag Centrum en Den Haag Zuid was deze afname met 10 procentpunt het sterkst. Het slachtofferschap was in 2017 met 26 procent het hoogst in de districten Utrecht Stad en Amsterdam Noord en het laagst in Fryslân met 10 procent.


Regionale verschillen in daling criminaliteit (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Regionale verschillen in daling criminaliteit (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Criminaliteit daalt gestaag

Nederlanders van 15 jaar of ouder gaven in 2017 minder vaak aan slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende gewelds- en vermogenscriminaliteit en vandalisme dan in 2012. Het slachtofferschap nam af met 23 procent. De door de politie geregistreerde misdrijven per duizend inwoners daalden met 30 procent. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor en de door de politie geregistreerde misdrijven.

In 2017 gaf 15 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder aan het slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende gewelds- en vermogenscriminaliteit en vandalisme. In 2012 was dat nog 20 procent. In die periode daalde het totaal aantal delicten waarvan burgers het slachtoffer werden van 4,9 miljoen naar 3,8 miljoen. De politie registreerde in 2017 0,8 miljoen misdrijven en 1,2 miljoen in 2012. De daling in de geregistreerde en ervaren criminaliteit sinds 2005 zette zich daarmee door.

Steekproef
De Veiligheidsmonitor doet onderzoek onder een steekproef van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder. Hierin wordt onder andere gevraagd naar gewelds- vermogens- en vandalismedelicten waarvan men in het afgelopen jaar slachtoffer is geworden, ook delicten waarvan geen melding of aangifte is gedaan bij de politie. De geregistreerde misdrijven zijn de misdrijven waarvoor bij de politie melding of aangifte is gedaan en de zaken die de politie zelf aantrof. Zij worden weergegeven per duizend inwoners van alle leeftijden.

Daling geweldsdelicten blijft achter
In 2017 registreerde de politie 24 procent minder geweldsmisdrijven per duizend inwoners dan in 2012. Vermogenscriminaliteit daalde in dezelfde periode met 30 procent, net zoveel als het totaal aantal geregistreerde misdrijven. Het aantal misdrijven tegen de openbare orde en vernielingsmisdrijven per duizend inwoners nam af met 38 procent. Dit patroon is ook zichtbaar bij de criminaliteit zoals die werd ervaren door burgers: het aantal ondervonden geweldsmisdrijven daalde minder dan gemiddeld, vandalisme daalde meer dan gemiddeld en het aantal vermogensdelicten verminderde ongeveer net zoveel als gemiddeld.

Meer koop- en verkoopfraude
11 procent van de burgers van 15 jaar of ouder gaf aan in 2017 het slachtoffer te zijn geweest van cybercrime <link>. Dat is minder dan in 2012, maar niet lager dan in 2016. In vergelijking met 2012 was men vaker slachtoffer van koop- of verkoopfraude, maar minder vaak van hacken of identiteitsfraude. In totaal ging het in 2017 om 2,6 miljoen cybercrimedelicten.

In 2017 voelde 34 procent van de Nederlanders zich wel eens onveilig. Dat is niet wezenlijk lager dan het jaar ervoor, maar lager dan in 2012 toen nog 37 procent zich wel eens onveilig voelde. De ervaren onveiligheid verminderde het meest in het centrum van de woonplaats en in winkelgebieden. Ook in de eigen buurt nam het onveiligheidsgevoel af.

Criminaliteit daalt gestaag  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Criminaliteit daalt gestaag (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten

De provincie Flevoland laat de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bijvoeren om ze door de extreem koude periode heen te helpen. Daarmee laat de provincie de "maatschappelijke bezorgdheid" over het dierenwelzijn in het natuurgebied tijdelijk zwaarder wegen dan het advies van de eigen deskundigen. Het gaat om herten, konikpaarden en Heckrunderen.

"De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken", motiveert Flevoland het besluit.

Staatsbosbeheer is niet blij met het besluit "maar voldoet als uitvoerende organisatie aan het verzoek van de provincie". Op zeven plaatsen in het gebied hebben medewerkers al balen hooi neergelegd. "Voor alle anderen blijft bijvoeren verboden", benadrukt de provincie.

Discussie over bijvoeren

In de winter gaan in het gebied veel dieren dood. De discussie over bijvoeren laaide de afgelopen jaren herhaaldelijk op. Volgens Staatsbosbeheer is het nu belangrijk dat in ieder geval niet het verkeerde hooi wordt neergelegd. "De magen van de grote grazers kunnen alleen schraal hooi aan." Enkele dagen geleden noemde Staatsbosbeheer het nog "een misvatting om te denken dat bijvoeren een oplossing is voor het welzijn van de dieren." De sterkste dieren kapen het voedsel weg, waardoor de zwakkere nog steeds met een lege maag zitten.

Critici stellen onder meer dat in de Oostvaardersplassen geen sprake is van echte natuur. De dieren kunnen bijvoorbeeld niet naar gebieden trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan.

Bijvoeren gebeurde al eerder. In 2010 besloot de Tweede Kamer dat de herten, paarden en runderen in de Oostvaardersplassen extra voer moesten krijgen.

Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten
Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten (Foto: ANP)

Bokser Nery is oppermachtig en veel te zwaar, wereldtitel verloren

Bokser Luis Nery heeft donderdag zijn wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) verloren. De 23-jarige Mexicaan won in Tokyo wel van Shinsuke Yamanaka, maar was veel te zwaar bij de weging en moest zijn titel inleveren.

Het verhaal Nery-Yamanaka begon vorig jaar al. De Japanner veroverde in 2011 de WBC-wereldtitel in het bantamgewicht en verdedigde deze op indrukwekkende wijze, vaak met knock-outs. Vorig jaar nam hij het in augustus op tegen Nery en die sloeg Yamanaka in de vierde ronde tegen het asfalt. De Japanner raakte zijn WBC-titel zo kwijt, maar zijn titel bij The Ring kreeg hij niet veel later terug: Nery leverde een positieve dopingtest af, maar werd min of meer vrijgesproken omdat het middel zilpaterol uit besmet rundvlees zou komen.

 In Tokyo stond de rematch op het programma, met als inzet Nery's WBC-titel en Yamanaka's The Ring-titel. Dat veranderde woensdag echter al op de weegschaal: Yamanaka zat keurig binnen de limiet, maar Nery woog maar liefst 55,8kg, veel te veel dus. In twee uur tijd kreeg hij er nog wel een kilo af, maar ook dat was niet voldoende. Het gevolg was dat Nery zijn titel al kwijt was en deze ook niet terug kon winnen, terwijl Yamanaka zich bij winst tot kampioen mocht kronen.

Dat zat er voor de veel lichtere Japanner geen moment in. Aan het einde van de eerste ronde ging de Japanner al neer, maar hij haalde ronde twee wel. Daarin werd hij zelfs twee keer tegen het canvas geslagen, maar de scheidsrechter liet het gevecht verder gaan. Nadat Yamanaka voor in totaal de vierde keer gestrekt ging was het klaar: Nery won na een dikke minuut in de tweede ronde, waardoor de wereldtitels bij de WBC en The Ring nu allebei vacant zijn.

Overigens verdedigde Yamanaka's landgenoot Ryosuke Iwasa in Tokyo voor het eerst zijn titel in het superbantamgewicht (-55,3kg). Na twaalf ronden tegen Ernesto Sauling uit de Filipijnen werd Iwasa unaniem aangewezen als winnaar.

Beelden van het gevecht, met daadwerkelijk boksen vanaf ongeveer twee minuten (Bron: YouTube)

NHL: Rangers kunnen na zeven nederlagen weer eens winnen

De ijshockeyers van de New York Rangers weten weer eens wat winnen is. Op bezoek bij de Vancouver Canucks was de ploeg na overtime de beste, nadat de vorige zeven wedstrijden allemaal verloren gingen.

De Canucks zitten ook niet in een lekkere periode, want slechts drie van de vorige twaalf wedstrijden leverden winst op. Kevin Hayes en Jimmy Vesey brachten de Rangers al binnen drie minuten op 0-2, Hayes maakte tien minuten later zelfs de 0-3.

Toch sloegen de Canucks terug: onder leiding van Brock Boeser, Bo Horvat en de broers Daniel en Henrik Sedin knokten ze zich terug tot 3-3, waarna de deze week van de Tampa Bay Lightning overgekomen Vladislav Namestnikov zijn eerste Rangers-goal maakte: 3-4.

Nikolai Goldobin trok de stand weer gelijk, waarna Mika Zibanejad de Rangers opnieuw op voorsprong zette. In de slotminuut tekende Boeser weer voor de gelijkmaker en dus was overtime nodig. Daarin was het na een dikke minuut raak: John Gilmour bezorgde de Rangers met 5-6 eindelijk de winst.

Uitslagen NHL woensdag
Montreal Canadiens - New York Islanders 3-1
Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 1-2 OT
St Louis Blues - Detroit Red Wings 2-1
Colorado Avalanche - Calgary Flames 5-2
Vancouver Canucks - New York Rangers 5-6 OT

Canucks - Rangers (Bron: YouTube)

Biografie Gordon toe aan tweede druk

Nederland smult van de onthullingen van Gordon. De eerste druk van zijn biografie is uitverkocht, bevestigt uitgever Lebowski. Dat wil zeggen dat de eerste oplage in haar geheel door boekhandels is afgenomen.

"OMG zojuist telefoon van de uitgever dat de eerste druk is uitverkocht", jubelt Gordon op Instagram. "40.000 exemplaren op een dag." 'Gordon, biografie van een entertainer' van Marcel Langedijk verscheen woensdag.

Het boek maakt veel los in (bekend) Nederland. Zo namen onder anderen Gerard Joling en John Ewbank afstand van Gordons verhalen. "De strontkar rijdt weer vol over me heen maar ik had er op gerekend", stelde Gordon donderdag op Instagram. "Alle pijn heb ik achter me gelaten. Tweede druk is in productie."

Wanneer de tweede druk beschikbaar is, is volgens Lebowski nog niet bekend. Belangstellenden hoeven in ieder geval niet naast een exemplaar te grijpen, er liggen volgens een woordvoerder van de uitgever nog voldoende boeken in de winkel. Voordat die op zijn, is de tweede druk er.

Biografie Gordon toe aan tweede druk
Biografie Gordon toe aan tweede druk (Foto: BuzzE)

Tennisster Rus gooit matchpoint weg en verliest

Tennisster Arantxa Rus is in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Acapulco uitgeschakeld. De Nederlandse stond in Mexico tegenover de Amerikaanse nummer dertien van de wereld, Sloane Stephens.

Ondanks de hoge ranking van Stephens lagen er wel degelijk kansen voor Rus. De Amerikaanse verkeert al tijden in belabberde vorm en won tot de eerste ronde in Acapulco sinds september geen enkele wedstrijd. Rus begon dan ook sterk en snoepte de eerste set af van Stephens.

In set twee werd over en weer gebroken, wat uiteindelijk uitmondde in een tiebreak. Daarin speelde Rus zich naar een matchpoint, maar die ging mis. Ze verloor drie punten op rij en gaf de set zo weg, waarna ze in de beslissende set werd weggevaagd door Stephens: 7-5, 6-7 (6), 6-0.

Poetin belooft meer vrijheid voor Russen

De Russische president Poetin wil dat de Russen op allerlei terreinen meer vrijheid genieten. Hij zei donderdag in zijn jaarlijkse persconferentie dat de democratische instellingen, de samenleving van burgers en de justitie versterkt moeten worden.

"We moeten een land zijn dat openstaat voor de wereld en open is voor nieuwe ideeën en initiatieven." Rusland heeft zich in de afgelopen jaren volgens Poetin al gepresenteerd als een eigenzinnige democratische samenleving. Zijn regering krijgt echter veel kritiek dat er de afgelopen jaren juist maatregelen zijn genomen die de vrijheid van de Rus beperken en die de controle bijvoorbeeld op de communicatie via internet verscherpen.

Poetin zei ook dat er fors in de infrastructuur geïnvesteerd moet worden. Hij meent dat de huidige uitgaven voor de aanleg van infrastructuur verdubbeld moeten worden en denkt aan projecten voor omgerekend bijna 160 miljard euro.

Poetin voorziet dat de levensverwachting in zijn land rond 2020 over de 80 jaar zal zijn. Die levensverwachting is nu 73 jaar.

Poetin belooft meer vrijheid voor Russen
Poetin belooft meer vrijheid voor Russen (Foto: ANP)

Vorst funest voor waterleidingen en -meters

Door de strenge vorst zijn op honderden plaatsen in Nederland waterleidingen bevroren. Monteurs van drinkwaterbedrijven hebben het druk met het vervangen van kapotgevroren leidingen en watermeters. Bij de klantenservice van Vitens, met 5,6 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf, staat de telefoon roodgloeiend. "Om kwart over elf vanmorgen hadden we al 579 telefoontjes gekregen, fors meer dan normaal", vertelt een woordvoerster.

"De snerpende oostenwind in combinatie met de vorst zorgt voor veel schade." Evides, dat onder meer Rotterdam en Zeeland van water voorziet, kreeg donderdagochtend vijfhonderd meldingen binnen. "Tien tot twaalf keer zoveel als normaal. Alle beschikbare monteurs zijn aan het werk", aldus een woordvoerster. Problemen ontstaan vooral in ruimtes die niet goed zijn geïsoleerd of tochten, vertelt ze.

Kosten door vorstschade zijn voor de klant. Evides rekent bijvoorbeeld minimaal 231 euro voor een nieuwe watermeter. De drinkwaterbedrijven geven volop tips om het niet zover te laten komen. "Zorg dat de ruimte waar de watermeter zich bevindt warm blijft. Laat bijvoorbeeld af en toe de gangdeur openstaan, controleer goed op tochtgaten en pak de meter in met een deken of bubbeltjesplastic", adviseert de woordvoerster van Evides.

Waterputten isoleren en buitenkranen afsluiten en aftappen voorkomt ook problemen. Als leidingen toch bevriezen, valt daar soms nog wel iets aan te doen. "Probeer eerst om de leiding of watermeter met een föhn te ontdooien", luidt het advies van Brabant Water. Het Brabantse drinkwaterbedrijf meldt desgevraagd dat de gevolgen van de vorst daar tot nu toe wel meevallen. "We hebben maar een kleine verhoging van het aantal storingen. Onze buitenwerkzaamheden hebben we wel aangepast. Met deze kou kunnen we geen leidingen vervangen en schoonspoelen."

Vorst funest voor waterleidingen en -meters
Vorst funest voor waterleidingen en -meters (Foto: ANP)

'Rusland heeft niet te traceren raketten'

Rusland beschikt over unieke raketten die door de bestaande anti-raketsystemen niet kunnen worden getraceerd. Poetin zei dit op zijn jaarlijkse persconferentie. Het nieuwste wapen is een kernraket die eind vorig jaar is uitgeprobeerd en die vrijwel elke plek op de wereld kan treffen.

De huidige raketafweer is niet in staat het projectiel tegen te houden. Het is naar verluidt een Russisch antwoord op de voortdurende Amerikaanse inspanningen voor het opstellen van een technisch hoogstaand antiraketafweersysteem. Poetin zei ook dat zijn land bezig is met de bouw van kleine kernkoppen voor kruisraketten en met het testen van drones die onder water kernwapens kunnen vervoeren. Deze wapens zouden ook niet door afweersystemen opgemerkt worden.

'Rusland heeft niet te traceren raketten'
'Rusland heeft niet te traceren raketten' (Foto: ANP)

Geen vervolging Ollongren na aangifte Baudet

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor smaad en laster. Dat laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam weten. Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie, had aangifte tegen Ollongren gedaan. Maar volgens het OM heeft zij geen strafbare feiten gepleegd.

Aanleiding voor de aangifte was een lezing die Ollongren onlangs in Nijmegen hield en waarin zij Baudet beschuldigde van het betrekken van ras in het politieke debat. Ze verwees naar een omstreden uitspraak van zijn Amsterdamse partijgenoot Yernaz Ramautarsing. Die zei ooit in een interview dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen. In een debat met Femke Halsema weigerde Baudet daarna afstand te nemen van die uitspraak. Volgens Ollongren ,,gaat FVD verder waar de PVV ophoudt".

,,In de wet staan 'delictsbestanddelen' waarmee je kunt bepalen of iets smaad of laster is. De beschuldiging moet bijvoorbeeld iets van een misdrijf of ernstige overtreding bevatten. De uitlatingen van de minister voldoen daar in onze ogen niet aan", licht een woordvoerder van het OM toe. Als Baudet het niet met de beslissing eens is, kan hij bij het gerechtshof in Amsterdam een klacht indienen.

Geen vervolging Ollongren na aangifte Baudet
Geen vervolging Ollongren na aangifte Baudet (Foto: ANP)

'Maatschappij-simulator' Frostpunk releasedatum en prijs

Frostpunk is een nieuwe titel van ontwikkelaar 11 Bit Studios, de partij die ook verantwoordelijk was voor de voortreffelijke survivalgame This War of Mine. Frostpunk komt volgende maand uit en gaat 30 euro kosten.

In Frostpunk is het de bedoeling dat je een samenleving creëert onder erbarmelijke omstandigheden. De aarde is bijna uitgestorven als gevolg van een soort nieuwe ijstijd, en het is aan jou om het laatste bastion van de mensheid te beheren en de kou te overleven met behulp van stoomtechnologie. Op het eerste gezicht lijkt de game veel weg te hebben van een city-builder, maar de focus ligt echt op overleven en in het gareel houden van de inwoners, goedschiks of kwaadschiks.

Zoals we in april vorig jaar al schreven lijken morele keuzes een grote rol te spelen in de game, net als dat het geval was in This War of Mine. We kunnen dus een zwaarmoedige sfeer verwachten met moeilijke keuzes: regeer je met harde hand en maak je een politiestaat van jouw maatschappij, of speel je de barmhartige samaritaan die op nobele wijze luistert naar de bevolking, ongeacht of ze het aan het rechte eind hebben of niet. De ontwikkelaar heeft onder andere gehint naar zaken als de noodzaak van kannibalisme en het uitbreken van rellen.

Bekijk de developer update hieronder voor gameplaybeelden en meer uitleg over het concept van Frostpunk.


The Trail nu ook beschikbaar op Nintendo Switch

De game The Trail is nu ook beschikbaar op Nintendo Switch. Het spel is sinds 2016 ook al beschikbaar op iOS, Android en Steam. Het spel is gemaakt door Peter Molyneux. Molyneux is een bekende ontwikkelaar die in het verleden bijvoorbeeld Fable maakte. Hij werkt nu voor Cans22 De studio die hij oprichtte samen met Tim Rance de oud Lionhead Studios CTO.

In het spel The Trail  moet je verkennen, dingen maken en ruilen terwijl je onderweg bent naar de stad Eden Falls. De Switch versie is een port van de Steam versie.


Oprichter en CEO Crytek doet stap terug

Cevat Yerli is niet langer de CEO van Crytek. De oud CEO van het bedrijf heeft een stapje terug gedaan en geeft het stokje over aan zijn broers Avni en Faruk, die beide CEO worden. Crytek is een duitse game studio die vooral bekend is van Far Cry, Crisis en de CryEngine.

Cevat Yerli richtte in 1999 de studio op en begon goed, maar de laatste paar jaren ging het steeds slechter met het bedrijf. Dit had vooral te maken met meer concurrentie op de engine markt en het bedrijf had moeite om investeerders te vinden. in 2014 kon het bedrijf zelfs de lonen niet meer betalen en leek het einde nabij. Op dit moment werken ze aan de game Hunt: Showdown en Warface en CryEngine 5.

Crytek


NBA: Thunder na thriller langs Mavericks, Harden vernedert tegenstander

De basketballers van de Oklahoma City Thunder hebben in het American Airlines Center in Dallas een moeizame zege geboekt. Na een spannende wedstrijd stond het 98-100 voor OKC, waarna Dwight Powell een chaotische aanval van de Mavericks in de buzzer afrondde: 100-100 en dus overtime.

Ook in de verlenging was het bijzonder spannend en geen van beide teams wist meer dan twee punten voorsprong te pakken. Het bleek uiteindelijk precies genoeg voor de Thunder, die bij 110-111 een aanval van de Mavericks in de slotseconde zagen stranden.

Op bezoek bij de Los Angeles Clippers wonnen de Houston Rockets voor de veertiende keer op rij, maar de aandacht ging vooral uit naar sterspeler James Harden. Aan het einde van een heerlijk eerste kwart 'vernederde' hij Wesley Johnson van de Clippers, wat voor de nodige kritiek zorgde.

Harden zette Johnson perfect op het verkeerde been, waardoor de speler van de Clippers viel. Harden staarde hem nog even aan en gooide pas daarna de driepunter raak, waarmee hij op zeventien punten kwam na één kwart: zeven punten meer dan de Clippers in totaal.

Uitslagen NBA woensdag
Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 110-87
Orlando Magic - Toronto Raptors 104-117
Atlanta Hawks - Indiana Pacers 107-102
Boston Celtics - Charlotte Hornets 134-106
Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 102-110
Washington Wizards - Golden State Warriors 101-109
Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 110-111 OT
San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 116-121
Los Angeles Clippers - Houston Rockets 92-105

De beste plays van de avond, met Harden's actie tegen Johnson op nummer één (Bron: YouTube)

RTL schopt Humberto Tan uit Late Night, vervanger is Twan Huys

Humberto Tan stopt tegen de zomer als presentator van RTL Late Night. Dat kondigde hij woensdagavond aan op tv. Humberto Tan presenteerde de talkshow van RTL 4 vijf jaar lang sinds augustus 2013, maar heeft niet meer de hoge kijkcijfers van weleer. Tan vertrekt tegen zijn zin.

Tan maakte de vijf seizoenen naar eigen zeggen 'met veel passie en plezier'. ,,Een geweldig avontuur waarbij ik bijzondere nationale en internationale gasten heb mogen ontvangen", zegt Tan, die zich mag richten op andere programma's bij de zender.

Update 00.06 uur
Twan Huys stopt na 25 jaar NOVA en Nieuwsuur als presentator bij de NTR. Huys wordt met ingang van het nieuwe tv-seizoen in september de nieuwe presentator van RTL Late Night, waar hij Humberto Tan opvolgt. Hij komt met een nieuw vormgegeven talkshow onder de naam RTL Late Night.

Huys blijft tot 1 mei Nieuwsuur presenteren. Humberto Tan blijft tot het einde van het huidige televisieseizoen presentator van RTL Late Night.

"Na vele prachtige jaren bij de NTR is het tijd voor verandering", zegt Huys. ,,Met ongelooflijk veel plezier kijk ik terug op mijn correspondentschap in Amerika voor NOVA en daaropvolgend het presenteren van Nieuwsuur en College Tour. Na elf jaar als anchor bij de mooiste journalistieke rubriek van Nederland is hun nu tijd voor een nieuw avontuur op de late avond bij RTL."

Update 11.08 uur
In onderstaande video is te zien hoe Tan afscheid neemt.

Spaanse media kritisch op verliezende Seedorf

Clarence Seedorf heeft het zwaar bij Deportivo La Coruña. Na de nederlaag tegen Getafe neemt de kritiek op de trainer toe. Deportivo ging woensdag met 3-0 onderuit en onder leiding van Seedorf pakte de ploeg pas één punt in vijf wedstrijden.

"Hij verraste met veel veranderingen, maar schoot mis", schrijft Mundo Deportivo. "Seedorf liet Florin Andone, de topscorer, en Federico Cartabia, die in goede vorm verkeert, op de bank om Sulley Muntari te laten debuteren. Een persoonlijke weddenschap."

Michael Krohn-Dehli, die in het verleden bij Ajax speelde en eind januari overkwam van Sevilla, moest volgens de krant 'de wedstrijd dragen'. "Maar dat was ver van de werkelijkheid verwijderd. Het resultaat: geen enkele kans tot de tachtigste minuut." Deportivo staat voorlaatste in La Liga, één punt achter Las Palmas en twee achter Levante.

Clarence Seedorf werd bijna een maand geleden de nieuwe coach van Deportivo La Coruña. Hij volgde Cristóbal Parralo op, die op zijn beurt interim-trainer was geworden na het ontslag van Pepe Mel, eind oktober. Dit seizoen won Depor slechts vier competitieduels, de laatste op 9 december tegen Leganés.

Uitslagen La Liga woensdag
Ahtletic de Bilbao - Valencia 1-1
Getafe - Deportivo la Coruña 3-0
Malaga - Sevilla 0-1
Atletico Madrid - Leganes 4-0
Eibar - Villarreal 1-0

Evoland II nu ook uit voor iOS

De game Evoland II: A Slight Case of Spacetime Continuum Disorder was al een tijdje uit voor de pc, maar is nu ook beschikbaar voor iOS. Het tweede deel werd veel positiever ontvangen dan zijn voorganger.

In het spel worden meerdere genres bij elkaar gestopt. In het beginsel is het een RPG, maar het combineert card-games, shooters en verschillende soorten grafische stijlen. Het spel is te koop voor €7,99. De makers Shiro Games werken nu aan Northgard


Knallen in Deep Rock Galactic

Deep Rock Galactic verschijnt voor Steam Early Access en Xbox Game Preview. De multiplayer mining shooter ziet er chaotisch, maar toch wel leuk uit. Het is de eerste game van de deense ontwikkelaar Ghost Ship Games. De studio had bij het oprichten aangegeven zich te willen richten op co-op games.

In het spel ben je lid van de DEEP ROCK GALACTIC mining company en moet je proberen een mijn op te zetten op de planeet HOXXES IV. Om dit te doen kom je ook een hoop buitenaardse vijanden tegen die je kapot moet knallen. Het spel zal te spelen zijn met 4 personen.


'Schennispleger terroriseert Middelburg'

De politie doet onderzoek naar een schennispleging aan het Jan van Hoofkwartier in Middelburg. Een man zou daar woensdagmiddag zijn paarsgepunte lans aan drie jonge meisjes hebben laten zien.

Agenten kregen rond 14.20 uur een melding en zijn direct in de wijk op zoek gegaan naar deze man vuige geilaard. Deze is echter niet meer aangetroffen. De politie stelt een verder onderzoek in en neemt vandaag aangifte op van de schennispleging.

Mochten buurtbewoners verdachte personen in de wijk zien, dan moeten ze direct 112 bellen. De politie is alert en houdt de komende tijd een extra oogje in het zeil.

Wisselend succes beachvolleyballers op major Fort Lauderdale

Op de eerste dag van het eerste majortoernooi op de beachvolleybalkalender hebben de Nederlandse teams wisselend succes geboekt. In het Amerikaanse Fort Lauderdale kwamen vier duo's in actie, wat twee zeges opleverde.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen namen het in hun eerste groepswedstrijd op tegen de Russen Maxim Sivolap en Artem Yarzutkin, wat een vrij simpele 21-14, 21-14 zege opleverde. Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst gingen in hun eerste duel onderuit tegen de in vorm verkerende Letten Martins Plavins en Edgars Tocs: 19-21, 18-21.

Bij de vrouwen begonnen Sanne Keizer en Madelein Meppelink met een nederlaag tegen het Tsjechische duo Barbora Hermannova/Marketa Slukova: 15-21, 21-23. Joy Stubbe en Marleen van Iersel wonnen wel: Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich uit Zwitserland werden met 16-21, 21-15, 16-14 aan de kant geschoven.

Arrestatie in zaak 'onthoofde pop'

De politie heeft op woensdag een 35-jarige man uit Hoofddorp aangehouden. Op 18 januari 2018 werd bij een Islamitische stichting in Amsterdam Noord een onthoofde pop achtergelaten. De man wordt er van verdacht hierbij betrokken te zijn geweest

Op donderdag 18 januari trof een getuige de onthoofde pop aan bij het hek. Hij waarschuwde de politie. Onder leiding van het openbaar ministerie werd een onderzoek gestart.

Het uitgevoerde onderzoek resulteerde in de aanhouding van de verdachte. Van de verdachte is bekend dat hij gedreven wordt door ideologische motieven. Hij heeft geen verleden als geweldpleger.

Nederland maand lang voorzitter VN-Veiligheidsraad

Nederland is vanaf vandaag een maand voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat betekent dat Nederland in maart alle vergaderingen van de Veiligheidsraad voorzit. De Veiligheidsraad is het belangrijkste orgaan van de VN en Nederland is hier in 2018 tijdelijk lid van. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken / Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is deze maand een aantal keer in New York om zelf vergaderingen van de Veiligheidsraad voor te zitten.

Op 8 maart leidt minister Kaag een vergadering van de Veiligheidsraad over de verlenging van de VN-missie (UNAMA) in Afghanistan. Nederland is coördinator voor alle zaken in de VN-Veiligheidsraad over Afghanistan. Op 22 maart zit minister Kaag een vergadering voor over de Tsjaadmeerregio in Afrika, waar door droogte een watertekort dreigt. Het moderniseren van vredesmissies en het aanpakken van grondoorzaken van conflict zoals klimaat zijn Nederlandse prioriteiten in de Veiligheidsraad.

Als voorzitter leidt Nederland niet alleen alle vergaderingen, ook is Nederland verantwoordelijk voor het beheer van de agenda van de Veiligheidsraad. Dit gebeurt in nauw overleg met de VN en de andere Veiligheidsraadsleden. In de Veiligheidsraad worden uiteenlopende thema’s besproken, zoals vredesmissies, sancties, bescherming van burgers en terrorisme. Onderwerpen als Syrië, Jemen en Noord-Korea staan hoog op de agenda.

AC Milan en Juventus in finale Coppa Italia

AC Milan en Juventus staan in de finale van de Coppa Italia. Milan rekende daarvoor af met Lazio Roma - met Stefan de Vrij in de basis - en wel via strafschoppen. In Milaan werd niet gescoord en bij de return in Rome leverde zelfs 120 minuten voetballen geen enkel moment om te juichen op. Alessio Romagnoli schoot in de penaltyreeks de winnende binnen, nadat er al vijf gemist waren: 5-4.

Juventus plaatste zich met wat moeite via het Atalanta van Hans Hateboer en Martin de Roon, die beiden in de basis stonden. In Bergamo was landskampioen Juventus eerder al met 0-1 te sterk, maar in Turijn zorgde Alejandro Gomez bijna voor de openingstreffer. Die ging mis, waarna Douglas Costa namens Juventus op de lat schoot. Een kwartier voor tijd benutte Miralem Pjanic een strafschop, waarmee het gedaan was: 1-0.

Belastingaangifte doen? Het liefst in de avond

Vanaf vandaag tot 1 mei kunnen Nederlanders weer hun belastingaangifte doen. Om dit eenvoudiger te maken zijn veel gegevens voor particulieren al vooraf ingevuld. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (83,3%) die zelf de aangifte doet, waardeert dat zeer. Dit blijkt uit onderzoek onder mensen die zelf de aangifte invullen.

Ruim 80% neemt zich dit jaar voor om zo snel mogelijk aangifte te doen. Hierbij zijn de vroege avonduren (tot 22.00 uur) het populairste aangiftemoment voor Nederlanders. Opvallend is dat mannen het moment van aangifte doen vaker laten afhangen van externe factoren. Ongeveer 1 op de 10 mannen zegt hun aangifte te doen wanneer er niets op TV is of bij slecht weer. Zo’n 14,5% van de particulieren zegt zijn belastingaangifte te laten liggen tot het laatste moment.

Eenvoudig
Aangifte doen is dermate eenvoudig dat de meerderheid (57,8%) er niet tegenop ziet. Wel blijkt dat 42% van de mensen meer opziet tegen de belastingaangifte wanneer er iets belangrijks is veranderd in hun persoonlijke situatie, zoals samenwonen, een huis kopen of een scheiding. Mede vanwege de vooraf ingevulde gegevens is 57% van de mensen binnen een uur klaar met de aangifte.

Dit jaar nodigt de Belastingdienst 6,7 miljoen particulieren uit om aangifte te doen over het belastingjaar 2017. Om hierbij te helpen, voert de Belastingdienst campagne. Centraal staat de website www.belastingdienst.nl/aangifte met begrijpelijke informatie over de belastingaangifte en de voorbereiding hierop. Zo vind je er de aangiftechecklist en concrete tips gericht op lastige zaken in de aangifte op levensmomenten zoals scheiden, ziekte (specifieke zorgkosten), ondernemerschap en het kopen van een woning.

Over het onderzoek
Het onderzoek is van 30 januari tot en met 5 februari 2018 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 1.039 aangifteplichtige respondenten deel vanaf 18 jaar die zelf hun belastingaangifte doen.

Militair transport in Europa moet gemakkelijker

Militair transport in Europa moet gemakkelijker en sneller. Dat betekent in de 1e plaats minder bureaucratie, maar eventueel ook bouwkundige aanpassingen aan wegen en bruggen. Om deze militaire snelweg in Europa te bereiken, komen vandaag vertegenwoordigers bij elkaar uit 24 EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Defensieagentschap.

Het overleg vindt plaats in Den Haag en is georganiseerd door Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is de 1e van een reeks overleggen die uiteindelijk moet leiden tot een akkoord over ‘military mobility’ in Europa. De contouren van dit akkoord worden vandaag in de steigers gezet.

Woud aan regels
Het onderwerp werd vorig jaar door Nederland op de agenda geplaatst na ervaringen tijdens meerdere internationale oefeningen. Bij het passeren van iedere grens moet een woud aan procedures en regels worden doorlopen. Dat geldt voor oefeningen, maar speelt ook bij echte crisis. Het nu gestarte initiatief moet onnodige barrières wegnemen. Denk aan minder en kortere procedures en regels qua douane, gevaarlijke goederen, infrastructuur en diplomatieke toestemming.

De militaire snelweg start als 1 van de eerste van 17 PESCO-projecten (permanent structured cooperation). PESCO is een structureel samenwerkingsverband van 25 EU-lidstaten. Nederland neemt deel aan 7 projecten op het gebied van logistiek, maritieme mijnenbestrijding, cyber, trainingsmissies, interoperabele radiocommunicatie en medische capaciteiten. Nederland is lead nation in het militaire snelwegproject.

PESCO startte in december 2017. Het moet EU-lidstaten nauwer samen te laten werken op gebied van Defensie om goedkoper in te kunnen kopen, efficiënter te werken en tot betere resultaten te komen.

Overleg over Europese militaire snelweg (Foto: Defensie)
Overleg over Europese militaire snelweg (Foto: Defensie)

Brad Pitt en Leonardo DiCaprio in nieuwe Quentin Tarantino-film

Acteurs Brad Pitt (54) en Leonardo DiCaprio (43) herenigen zich met Quentin Tarantino voor het nieuwste project van de succesvolle regisseur genaamd Once Upon a Time in Hollywood, meldt Sony Pictures.

pitt dicaprio en tarantino
V.l.n.r. Brad Pitt, Leonardo DiCaprio en Quentin Tarantino (foto: The Hollywood Reporter)

De tagline beschrijft het project als ‘een verhaal dat plaatsvindt in Los Angeles in 1969, op het hoogtepunt van hippie Hollywood. De twee hoofdpersonages zijn Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) – een voormalige ster uit Western TV-series – en zijn stunt double Cliff Booth (Brad Pitt). Beide proberen hard om aan de weg te timmeren in een Hollywood waarin zij zich niet meer kunnen herkennen. Maar, Rick heeft een heel bekende buurvrouw … namelijk actrice Sharon Tate.’

Tarantino werkte al eerder samen met Pitt in Inglourious Basterds (2009), dat maarliefst genomineerd werd voor acht Academy Awards, waarbij Christoph Waltz het beeldje voor beste mannelijke bijrol mee naar huis mocht nemen. DiCaprio maakte zijn opwachting in Tarantino's  Django Unchained uit 2012 dat twee Oscars opleverde.

Tarantino zei woensdag dat hij al vijf jaar aan het script heeft gewerkt voor Once Upon a Time in Hollywood. De regisseur woont al heel zijn leven in Los Angeles, ook in het jaar 1969 waarin zijn project zich af zal spelen, toen de regisseur zeven jaar oud was: ‘Ik ben erg blij dat ik dit verhaal mag vertellen over een Hollywood dat op dit moment niet meer bestaat. Daarbij kan ik niet gelukkiger zijn over de dynamische samenwerking tussen DiCaprio en Pitt als Rick & Cliff’.

Verwacht wordt dat Once Upon a Time in Hollywood wereldwijd zal verschijnen op 9 augustus 2019.

Geer herkent zich 'totaal niet' in boek Goor

Gerard Joling is de volgende bekende Nederlander die afstand neemt van de biografie van Gordon. De zanger zegt zich helemaal niet te herkennen in het woensdag verschenen boek. "Ik weet hier en daar echt niet wat ik léés. Zoveel verdraaiingen, zoveel verwijten, zoveel verwijten aan mijn adres waar ik me helemaal niet in herken", zegt 'Geer' in De Telegraaf. "Ik kan alleen maar zeggen: waarom doe je dit, Gordon? Wie doe je hier nou een plezier mee, behalve je bankrekening?"

Gordon heeft het in zijn biografie meermaals over Gerard. Zo zou de zanger Gordons kledingstijl, visagist, stylist en kledinglijn hebben overgenomen. Gerard spreekt die beweringen tegen, maar "moet er ook wel weer vreselijk om lachen hoor, als ik het allemaal lees". "Het steekt me wel dat hij me ergens een ouwe viezerik noemt. Weet je, eigenlijk zit hij met dat boek gewoon in een hele grote spiegel te kijken. Wat hij zegt over een ander, gaat eigenlijk over hemzelf!"

Gerard bevestigt dat hij vooraf door Gordon op de hoogte is gebracht over de komst van het boek. "Maar nu ik het zo teruglees, dan denk ik: ik had toch liever gezien dat hij me even had verteld wat hij precies ging schrijven. Dan had ik kunnen zegen: nou, dit en dit vind ik niet zo leuk en als dat erin zou komen, Gordon, dat klopt ook helemaal niet."

De zanger en presentator deelt in het artikel ook een paar sneren uit aan zijn 'valse stiefzuster'. Zo zegt Gerard dat Gordon hem een geldwolf vindt, "maar ik doe gewoon geen gekke dingen". "Ik hoef geen coke te kopen, ik woon niet overdreven en ik hoef niet elke week een vriendje een horloge cadeau te doen."

Geer herkent zich 'totaal niet' in boek Goor
Geer herkent zich 'totaal niet' in boek Goor (Foto: BuzzE)

Hogere energierekening door aanhoudende kou

Het Siberische koudefront dat momenteel flinke delen van Europa teistert zorgt voor hogere energieprijzen voor energieleveranciers. Tot hogere kosten voor consumenten leidt dat niet direct. Wel zullen huishoudens en bedrijven gemiddeld meer kwijt zijn doordat ze door de kou meer gas verbruiken voor verwarming.

De energierekening wordt vooral bepaald door de hoeveelheid gas en elektriciteit die wordt gebruikt. Volgens berekeningen van Essent wordt in een koude winter gemiddeld zo'n 50 procent meer gas verstookt dan in een gewone winter.

De huidige vrieskou vertrekt volgende week uit het land. Toch blijven de temperaturen in met name het noorden van Europa nog zeker de eerste helft van maart lager dan normaal, zeggen zes weerdeskundigen tegen persbureau Bloomberg. Energiebedrijven moeten daardoor tegen hogere kosten dan normaal gas inkopen. Mogelijk worden die kosten later doorberekend aan gebruikers.

Hogere energieprijzen door aanhoudende kou
Hogere energieprijzen door aanhoudende kou (Foto: ANP)

Bobby Brown: Whitney overleed niet door drugs

Bobby Brown heeft een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan tijdens een interview met Rolling Stone, aan de vooravond van zijn 'Celebration Of Serenity' op 4 maart, een evenement dat hij organiseert ter nagedachtenis van zijn overleden dochter Bobbi Kristina, dat huiselijk geweld als thema heeft. Zo beweert de rapper dat zijn ex-vrouw Whitney Houston niet is overleden aan drugs, maar aan een gebroken hart.

"Nee, ik denk niet dat drugs de oorzaak waren, absoluut niet zelfs. Ze was heel goed bezig om sober te worden en daarbij was het gewoon een fantastische vrouw," aldus Brown. Hoewel de autopsie uitwees dat er sporen van cocaine, marijuana en een aantal voorgeschreven medicijnen in haar bloed gevonden werden, verwijst Brown die uitslag naar het rijk der fabelen. Alicia Etheredge-Brown, de huidige vrouw van Bobby en tevens zijn manager, denkt daar heel anders over: "Er zaten drugs in haar lijf." Houston werd in februari 2012 levenloos in bad aangetroffen in het Beverly Hilton hotel in Beverly Hills, aan de vooravond van de Grammy Awards.

Bobby is drie jaar na de dood van dochter Bobbi Kristina, die in 2015 net als haar moeder levenloos in bad werd aangetroffen, nog altijd woedend op haar ex-vriend Nick Gordon, die hij verantwoordelijk houdt voor haar overlijden. "Hij loopt nog steeds vrij rond. Als hij gevangen zou zitten, dan komt er wel iemand voorbij die hem verkracht. Zo denk ik erover. Ik voel me in elk geval verkracht door hem vanwege mijn dochters dood."

Bobby Brown: Whitney overleed niet door drugs
Bobby Brown: Whitney overleed niet door drugs (Foto: BuzzE)

Trump: waarom zijn jullie bang voor de NRA?

De Amerikaans president Donald Trump heeft beleidsmakers in Washington opgeroepen groot te denken bij het ontwerpen van nieuwe wapenwetgeving. ,,Ik zal de wet tekenen", reageerde hij in een debatsessie in het Witte Huis.

Daarnaast verweet Trump de politici dat ze bang zijn voor de National Rifle Association (NRA), de lobbygroep van wapenbezitters en -fabrikanten in de Verenigde Staten. ,,Zij lijken enorme macht over jullie te hebben. Ze hebben echter minder macht over mij."

Trump werd tijdens zijn campagne in 2016 gesteund door de wapenlobby. Vertegenwoordigers van de NRA heeft hij medegedeeld dat het tijd is dat er iets verandert. ,,We moeten deze nonsens een halt toeroepen", zei hij naar aanleiding van de schietpartij met zeventien doden op een school in Florida.

De president wil strengere controles bij de aanschaf van wapens en wil de minimumleeftijd verhogen van 18 naar 21 jaar. Het Witte Huis wil donderdag een lijst met Trumps plannen bekendmaken.

Trump: waarom zijn jullie bang voor de NRA?
Trump: waarom zijn jullie bang voor de NRA? (Foto: ANP)

Lubach scoort weer met verkiezingsapp

De verkiezingsapp van het progamma Zondag met Lubach is weer een succes. Drie dagen na de uitzending waarin de 'PosterToaster' werd gelanceerd, hebben al bijna 100.000 mensen de applicatie gebruikt, maakte producent Human Factor bekend.

In zijn programma lanceerde presentator Arjen Lubach zondag de nieuwe app. De posters zijn volgens Lubach het leukste aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom kunnen Nederlanders met de app hun eigen verkiezingsposter maken. Mensen die de app downloaden, moeten een paar vragen beantwoorden en een selfie maken. De app maakt er een poster van. Mensen moeten ook hun gemeente opgeven. Andere inwoners van de gemeente kunnen dan stemmen op de leukste poster.

Er zijn inmiddels 35.000 posters gemaakt en 20.000 stemmen uitgebracht. De meest gekozen poster tot nu toe is die van Taakgerichte Tijmen uit Utrecht met zijn slogan 'Utrecht linksaf! Meer autisme voor de jeugd'. Op de tweede plaats staat Of toch Blub de Vis?, de anti-mensenpartij uit Nijmegen.

Vorig jaar had Zondag met Lubach veel succes met Kamergotchi. Met dat spelletje voor de smartphone moesten gebruikers een lijsttrekker verzorgen. De app was zo populair dat de servers van Zondag met Lubach na de lancering van het spel overbelast raakten.

Lubach scoort weer met verkiezingsapp
Lubach scoort weer met verkiezingsapp (Foto: BuzzE)

NS gaat 45 dubbeldekkers moderniseren

NS wil haar reizigers een comfortabele reis bieden in treinen die voorzien zijn van alle gemakken. Daarom investeert NS in de aanschaf van nieuwe treinen en de modernisering van bestaande treinen. Een investering die reizigers waarderen: uit onderzoek blijkt dat reizigers hoge cijfers geven aan vernieuwde treinen. NS gaat nog eens 45 dubbeldekkers, bestaande uit 242 rijtuigen, moderniseren. Deze worden hiermee helemaal up-to-date gemaakt.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat reizigers vernieuwde treinen hoge punten geven voor het interieur, het comfort, de functionaliteit en de vormgeving. Marjan Rintel, directeur Operatie NS: “Hier ben ik enorm trots op, we doen dit immers voor onze reizigers. Ook deze 45 dubbeldekkers zijn straks weer als nieuw, bieden onze reizigers het comfort dat zij willen en kunnen weer een heel treinleven mee”.

Moderniseren van treinen is ook een duurzame keuze. Het grootste deel van al het materiaal dat hierbij vrijkomt wordt gerecycled. Zoals bij de lopende modernisering van de eerste generatie dubbeldekkers: 96% van al het materiaal wordt opgeknapt en komt als nieuw terug of krijgt gerecycled een tweede leven daarbuiten.

NS Treinmodernisering in Haarlem werkt aan de modernisering van de dubbeldekkers. De ontwerpfase voor de vernieuwing van de 45 treinen is inmiddels gestart. De trein krijgt comfortabele stoelen, moderne verlichting, oplaadvoorzieningen in 2e en 1e klas en uiteraard zal nieuwe kunst niet ontbreken. De bouw van het eerste treinstel is eind 2020 gereed. Na een testperiode met deze trein begint in de loop van 2021 de serieproductie en gaan ze het spoor op. Deze dubbeldekkers kunnen dan weer zo’n 20 jaar mee. Zo dragen we op een duurzame manier bij aan de bereikbaarheid van Nederland.

De investering van deze modernisering bedraagt € 502 miljoen. De totale investering in de aanschaf van nieuwe Sprinters en nieuwe Intercity’s en het moderniseren van bestaand materieel, komt hiermee op € 3 miljard.

FOK! Wat een weer: Snijdend koud

Vanochtend vriest het matig met temperaturen van -6°C in het zuidwesten tot -9°C plaatselijk in het noordoosten. Door de wind liggen de gevoelstemperaturen in het hele land tussen de -15 en -20 graden. Er zijn wolkenvelden, maar vooral in het noorden is de zon ook van tijd tot tijd te zien. Het blijft droog, hoewel er op de Wadden wel sprake is van stuifsneeuw.

Ook vanmiddag blijft het vriezen met maxima van -1°C in het zuiden tot -5°C in het noordoosten van het land. De gevoelstemperaturen liggen dan in het noorden van het land nog steeds onder de -10 graden. De snijdend koude oostenwind is vrij krachtig tot krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig. Aan zee en rondom het IJsselmeer komen af en toe zware windstoten voor van 75-80 km/uur.

In de nacht naar vrijdag komen er met name in het zuiden wolkenvelden voor, elders zijn er opklaringen. Het vriest matig en samen met de vrij krachtige, aan de kust soms harde oostenwind, levert dat op veel plaatsen weer gevoelstemperaturen op van onder de -15 graden.

Vrijdag overdag is er in het noorden aanvankelijk soms wat zon. Van het zuiden uit wordt de bewolking geleidelijk steeds dikker, in de middag gevolgd door sneeuw. De middagtemperatuur ligt tussen de -1°C in het zuidoosten en -5°C in het noorden van het land. De oostenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig en eerst nog hard. (Bron: KNMI)

Nederland
 

De Zwaan met op de achtergrond De Hef (Foto: Interpretatie)
De Zwaan met op de achtergrond De Hef (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Gordon is een pathologische leugenaar'

Gordon wordt door zijn zus voor de rechter gesleept. Lydia Heuckeroth zegt in Shownieuws heel boos te zijn vanwege de volgens haar vele leugens over de familie in de biografie van de presentator.

Zo schrijft Gordon dat hij in zijn jeugd is misbruikt en dat hij vermoedt dat zijn broer en zussen ook het slachtoffer van dat misbruik waren. Ook beschuldigt Gordon zus Monique van diefstal van geld van hun overleden moeder en zet hij volgens Lydia hun ouders neer "als een stuk vuil."

"Van alles wat hij schrijf  is zeventig procent gelogen", aldus zijn zus. "Mijn broer is een pathologische leugenaar."

Zus Gordon stapt naar rechter om leugens
Zus Gordon stapt naar rechter om leugens (Foto: BuzzE)

Feyenoord naar finale na simpele zege

Feyenoord heeft dankzij een simpele zege op Willem II de finale van de KNVB beker bereikt. In een ijskoude Kuip werd er met 3-0 gewonnen.

Feyenoord begon enthousiast aan de wedstrijd en in de eerste twintig minuten waren er al vier kansen te noterern. De eerste drie werden niet benut maar uiteindelijk was het Steven Berghuis die de thuisclub op voorsprong zette. In de rest van de eerste helft werd niet meer gescoord maar bleef Feyenoord dominant.

In de tweede helft waren de Tilburgers dicht bij de gelijkmaker na een inzet Damil Dankerlui, maar een goede redding van Brad Jones voorkwam dat. Niet veel later verdubbelde Robin van Persie de score na een goed uitgevoerde counter. Het betekende het 300ste doelpunt uit zijn carrière. In de slotfase bepaalde Tonny Villhena de eindstand op 3-0.

In de finale neemt Feyenoord het op tegen AZ, dat eerder vanavond met 4-0 won van FC Twente.

Feyenoord

3 - 0

Willem II

 21' Berghuis
 60' v.Persie
 84' Vilhena
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 44.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Diks (Nieuwkoop/75)
v.Beek
v.d.Heijden
Haps
El Ahmadi (Tapia/61)
v.Persie (Toornstra/81)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Boëtius
  Branderhorst
Dankerlui
Lachman
Heerkens
v.d.Linden (Wijnaldum/ 41)
Lieftink
Haye (Ogbeche/46)
Rienstra
Chirivella
El Hankouri (Azzaoui/73)
Sol

Zakelijke en IT-dienstverlening groeien door

De omzet van de zakelijke dienstverleners steeg in het vierde kwartaal van 2017 met 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij de IT-dienstverlening was dat 6,1 procent. De omzetstijging onder de IT-dienstverleners houdt al ruim vier jaar aan. In het derde kwartaal was de stijging nog iets hoger, respectievelijk 6,1 procent en 6,3 procent. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening.

Verwachtingen positief
De omzet van de IT-dienstverleners steeg gedurende 2017 met gemiddeld 5,7 procent per kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. Dit is hoger dan de gemiddelde groei in 2016; die was 2,3 procent. Ook de prijzen voor IT-dienstverlening stijgen sinds het eerste kwartaal van 2017. In 2016 daalden de prijzen gemiddeld nog ten opzichte van een jaar eerder. De IT-dienstverlening omvat diensten als computerprogrammering en -advisering, web hosting en levering en installatie van bijvoorbeeld softwareapplicaties en IT-infrastructuur.

Net als in de afgelopen kwartalen zijn de verwachtingen van IT-dienstverleners positief. In het eerste kwartaal van 2018 verwacht per saldo 28 procent van de ondernemers een groei van de omzet. Daarnaast verwacht 34 procent een groei van de personeelssterkte en 16 procent een verbetering van het economisch klimaat. Per saldo verwacht 27 procent hogere tarieven te hanteren. Voor alle indicatoren zijn de verwachtingen positiever dan voor het eerste kwartaal van 2017.

Belemmeringen
Veel ondernemers in deze sector zien echter ook belemmeringen voor de groei. Volgens de conjunctuurenquête Nederland ziet ruim 41 procent van de ondernemers een tekort aan arbeidskrachten als een belemmering voor het eerste kwartaal 2018.

Zakelijke en IT-dienstverlening groeien door (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Zakelijke en IT-dienstverlening groeien door (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.