Keizer openhartig: "Die gasten waren en zijn me veel waard"

Marcel Keizer vertelt in een interview openhartig over zijn bewogen periode als trainer bij Ajax, waar hij eind december werd ontslagen.

Keizer was verbaasd over zijn ontslag, ook al was er in Amsterdam al onrust achter de schermen nadat Ajax in september met 1-2 van Vitesse verloor. Zijn spelers bleven echter vechten, zo zegt Keizer in Voetbal International. "Volgens mij zegt dat alles. Ze hadden me kunnen laten vallen, direct al. Na de nederlaag tegen Vitesse speelden we uit tegen sc Heerenveen. Als ze die hadden laten lopen, al was het gelijk geworden, dan was het klaar."

"Dat was voor mij een teken: die gasten hebben er vertrouwen in, ze willen knokken, willen lekker voetballen. Dat gaf mij een boost, was het enige bewijsmateriaal dat ik nodig had. Dat gebeurde sindsdien steeds meer, we wonnen dik in Heerenveen, met 1-4 bij Feyenoord, en vanuit het knokken kwam ook het voetballende gedeelte steeds meer in de ploeg."

De 49-jarige trainer benadrukt dat zijn spelers hem nooit hebben laten vallen. "Ik kon er dan ook slecht tegen dat ik geen afscheid kon nemen van de spelers. Dat heb ik die zaterdag maar gedaan. Ik heb tegen de leiding gezegd: 'jullie mogen er van alles van vinden, maar ik wil zaterdag van die gasten afscheid nemen'. Met hen had ik in een paar maanden tijd zo veel meegemaakt. Ze waren en zijn me veel waard."

In tegenstelling tot Keizer mocht Erik ten Hag onlangs wél een eigen assistent-coach meenemen. "Misschien was er wel geen geld… Nee, onzin. Nogmaals, ik ga niemand beschadigen, maar ben niet achterlijk." De oefenmeester wilde voor aanvang van het seizoen graag twee aanvallende backs en een assistent-coach erbij waarop hij blind kon vertrouwen. "Volgens mij geen gortige eisen."

"Ze stonden erachter, maar het gebeurde niet. Tja, waarom niet? Dat is me nooit duidelijk geworden." Marcel Keizer wordt gelinkt aan Heracles Almelo, waar hij komende zomer John Stegeman kan opvolgen. De club wil de geruchten echter nog niet bevestigen.