Voortbestaan wielerploeg Astana twijfelachtig

Astana kampt met grote financiële problemen. De Kazachstaanse wielerploeg heeft voor dit seizoen nog geen sponsorgelden ontvangen, waardoor het voortbestaan van de ploeg is in gevaar. Dat heeft algemeen directeur Alexander Vinokoerov laten weten aan de website Vesti.kz.

Vinokoerov laat in het interview met de website weten tevreden te zijn over de seizoenstart, maar vooral zorgen heeft over de financiële problemen van de ploeg. "We zijn het seizoen intussen gestart, hebben verschillende trainingskampen gedaan en meegedaan aan wedstrijden, maar centen hebben we nog niet gezien.", aldus Vinokoerov.

"We vatten wedstrijden aan dankzij onze spaarcenten, maar onze renners hebben nog geen salaris gekregen. De situatie is kritiek", gaat de olympische kampioen verder. "We hebben dertig renners in het team en dus contractuele verplichtingen ten aanzien van hen. Daarnaast zijn er ook nog eens meer dan vijftig mensen in onze entourage zoals mecaniciens, dokters, ploegleiders enzovoort."

"Voeg daar nog eens zaken als vluchten en accommodatie tijdens wedstrijden aan toe. Al die kosten zijn dringend en een gebrek aan fondsen zal simpelweg leiden tot het stoppen van onze werking in de voorbereiding op een van de belangrijkste delen van het seizoen. Uiteindelijk zal er zo een einde komen aan een project van dertien jaar", waarschuwt Vinokourov.

Bij de start van de Omloop het Nieuwsblad gaven ze bij Astana toe dat er problemen. "We zijn ons bewust van de problemen met de sponsoring", aldus persvoorlichter Sven Jonker tegenover de Belgische krant Het Nieuwsblad"Voorlopig trekken de renners er zich weinig van aan. Ze komen vandaag aan de start met weinig twijfels. Het feit is wel dat de problemen niet eeuwig kunnen blijven duren. We hopen op een snelle oplossing. Al weten we zelf weinig, maar men is ermee bezig."