World Superbikes-seizoen trapt af met fraaie race in AustraliŽ

Motorcoureur Marco Melandri heeft op het circuit van Phillip Island in Australië de eerste race van het World Superbikes-seizoen gewonnen. De Italiaanse Ducaticoureur was de Kawasaki's te snel af, waardoor wereldkampioen Jonathan Rea voor het eerst in drie jaar níet de leiding in het WK in handen heeft. 

Polesitter Tom Sykes nam gelijk de leiding, maar vooral zijn Kawasaki-teamgenoot Jonathan Rea kende een heerlijke start: de wereldkampioen vertrok als zesde, maar dook als tweede de tweede bocht in. Hij werd volop aangevallen door Marco Melandri, terwijl Xavi Fores, Eugene Laverty en Chaz Davies zich daarachter vestigde. Yamaha-rijders Alex Lowes en Michael van der Mark vochten om plek zeven, waarbij de Nederlander zijn teamgenoot passeerde.

Voorin ontstond een voorzichtig kopgroepje van drie, hoewel de gaten tussen Sykes, Rea en Melandri net groot genoeg waren om nog niet echt een aanval te verwachten. Laverty begon op zijn Aprilia wat terug te vallen en was halverwege de race ook gepakt door Van der Mark, die het tempo goed te pakken begon te krijgen.

De Nederlander evenaarde de rondetijden van de kopgroep, sloot aan bij Davies en passeerde de op een Ducati rijdende Welshman zelfs. Dat duurde niet heel lang: Davies sloeg terug, terwijl zijn teamgenoot Melandri de strijd om plek twee weer vol aan kon gaan met Rea. Van der Mark kreeg het ondertussen aan de stok met Lowes en de teamgenoten vochten meer dan een ronde volle bak om de zesde plek, met Lowes als voorlopige winnaar.

Met vier ronden te gaan had Melandri het gat naar leider Sykes gedicht en de Italiaan stuurde zijn Ducati overtuigend langs de Engelsman's Kawasaki. De andere Kawasaki, die van Rea, had plotseling een technisch probleem, waardoor Davies en Fores in rap tempo naar de Noord-Ier reden en hem passeerden. 

Melandri stond zijn eerste plek niet meer af en won de eerste race van het jaar, voor Sykes. Davies troefde Fores af in de strijd om de derde podiumplek en Rea eindigde als vijfde. Lowes pakte de zesde plek, maar Van der Mark had het lastig en zag ook Leon Camier en Laverty in de slotfase passeren, met plek negen als eindresultaat.