Verenigde Staten verslaat Zweden in zinderende curlingfinale

De Verenigde Staten heeft voor de eerste keer goud gepakt op een olympisch curlingtoernooi. De Amerikanen waren met 7-10 te sterk voor Zweden in de mannenfinale. Lange tijd ging het redelijk gelijk op, de twee stonden na het zevende end zelfs op gelijke hoogte. Een score van maarliefst 5 punten in het achtste end voor de Verenigde Staten besliste uiteindelijk de wedstrijd.

In het tweede end was het Zweden dat de eerste twee punten van de wedstrijd pakte. Het huis was tegen het einde van het end bijna leeg, Zweeedse skipper Niklas Edin speelde een steen naar het midden van het huis, welke de Amerikaanse skipper John Shuster probeerde te vervangen door zijn eigen steen. De steen raakte echter een guard die voor het huis lag, waardoor Zweden met de laatste steen een tweede punt kon binnenhalen.

De Amerikanen kwamen echter sterk terug in het derde end en wisten de hele tijd in scoringspositie te blijven. Edin speelde wederom een steen naar het midden van het huis wat mogelijk twee punten op kon brengen. Amerika had echter de laatste steen dit keer en Shuster slaagde er in om met een behoorlijk lastige double take-out beide Zweedse stenen weg te spelen en zo twee punten voor zijn team binnen te slepen.

In het vierde en vijfde end was het een stuk chaotischer in het huis. Van beide teams lagen er meerdere stenen in het midden en in het vierde end moest er zelfs een meting aan de pas komen om te kijken welk team het punt zou scoren. Dit end ging naar Amerika, maar in het volgende end pakte Zweden met de hammer dat punt weer terug.

Edin vergooide vervolgens een punt in het zesde end, waar Shuster dankbaar gebruik van maakte door twee punten voor zijn team binnen te halen. In het achtste end maakte Edin geen fouten bij zijn laatste steen en met een mooie kettingreactie die één van de Zweedse stenen naar het midden van het huis bracht wist hij de stand weer gelijk te trekken.

In het achtste end sloeg echter het noodlot toe voor de Zweden. De Amerikanen kenden een heel sterk end en wisten meerdere stenen in het huis te krijgen terwijl Zweedse stenen constant werden weggespeeld. Omdat ze ook nog de laatste steen hadden, had Edin de lastige taak om zijn steen in het midden van het huis achter de aanwezige guards te spelen. Dit lukte maar deels, waardoor deze steen open lag en bovendien recht voor de andere Zweedse steen. Shuster wist beide stenen uit het huis te spelen, waardoor Amerika vijf punten pakte.

Dit besliste ook meteen de wedstrijd, want alhoewel Zweden in het negende end nog twee punten wist in te lopen, was het in het tiende end niet mogelijk om zonder de laatste steen nogmaals drie punten in te lopen. De nummer 2 van het afgelopen wereldkampioenschap moet dus wederom genoegen nemen met zilver, daar waar Amerika geschiedenis schrijft door voor het eerst een groot toernooi te winnen.

De Amerikaanse equipe in actie in de finale (Foto: Pro Shots / Action Images)
De Amerikaanse equipe in actie in de finale (Foto: Pro Shots / Action Images)