Ledecka schrijft historie, Zwitserland opnieuw goud

Ester Ledecka heeft historie geschreven door de Olympische parallelreuzenslalom op haar naam te schrijven. Doordat ze ook al de Super-G wist te winnen op deze Winterspelen, is ze de eerste vrouw die op één Olympische spelen goud pakt op twee verschillende disciplines. Bij de mannen werd het onderdeel gewonnen door de Zwitser Nevin Galmarini, alweer het tweede goud van de Zwitsers vandaag

Bij de vrouwen waren er in de achtste finales en kwartfinales waren weinig verrassingen. De boardsters die in de kwalificatie het snelst waren kozen voor de rode baan, die werd gezien als sneller. Over het algemeen kregen zij gelijk, in de achtste finale won er maar een boardster uit de blauwe baan, in de kwartfinale gebeurde het zelfs helemaal niet. De eerste halve finale was tussen de ogenschijnlijk twee grootste kanshebbers voor het goud, Ledecka en Ramona Hofmeister. Hofmeister ging snel van start en lag halverwege voor, maar was na twee grote fouten kansloos en finishte niet eens. In de andere halve finale tussen Selena Joerg en Alena Zavarzina miste de Russische atlete al vroeg en poortje waardoor het snel klaar was voor haar en de finale bekend was.

In de finale werd Ledecka goed partij gegeven door de Duitse Joerg. Ledecka had ook geen foutloze wedstrijd, maar wist toch langzaam maar zeker een beetje verder weg te komen en haar kans om historie te schrijven kwam nooit écht in gevaar. Joerg moest zich tevreden stellen bij het zilver. Het brons ging naar Hofmeister nadat Zavarzina opnieuw viel in de kleine finale.

Bij de mannen waren het ook de favorieten die de halve finale haalden, ook hier won maar een keer iemand in de blauwe baan tot aan de halve finale. Dufour en Galmarini streden in de eerste halve finale en na een fout van Sylvain Dufour wist Galmarini dat hij in ieder geval een medaille had. Belangrijker voor het publiek was de tweede halve finale tussen de Koreaan Sangho Lee en de ervaren Sloveen Filip Kosir. Kosir pakte een vroege leiding en hield die lang vast, totdat hij onderin een poortje raakte. Hierdoor kwam Lee dichtbij. Kosir juichte op de streep, maar deed dat iets te vroeg - Lee was een honderdste sneller.

In de finale was Galmarini de favoriet voor goud, maar Lee probeerde het hem nog lastig te maken. Helaas bleek hij niet echt in staat de druk erop te zetten. Toch mocht de Koreaan tevreden zijn met de eerste Koreaanse medaille in de sneeuw. Voor het brons was er opnieuw een spannende strijd tussen Kosir en Dufour, maar een grote fout onderin zorgde ervoor dat Kosir het brons pakte, waarmee de Sloveen dolblij was, omdat hij na veel blessureleed zo toch een derde medaille aan zijn collectie kon toevoegen.