Valgren verrast en wint Omloop het Nieuwsblad

Michael Valgren heeft na een late aanval de Omloop het Nieuwsblad gewonnen. De Deen van Astana reed op twee kilometer van de streep weg uit een favorietengroepje. Lukasz Wisniowski en Sep Vanmarcke werden nog nipt tweede en derde voor een aanstormend peloton.

Vanuit de start zou er een groep van tien renners wegrijden met daarbij twee renners van Roompot-Nederlandse Loterij: Brian van Goethem en Tim Ariesen. De twee Nederlanders hadden het gezelschap van Marco Mathis (Katusha-Alpecin), Michael van Staeyen, Kenneth Vanbilsen (beiden Cofidis), Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Dries De Bondt (Veranda´s Willems-Crélan), Ludwig De Winter (WB Aqua Protect Veranclassic), Michael Carbel (Fortuneo-Samsic), en Aleksejs Saramotins (BORA-hansgrohe). Ze houden vijf minuten krijgen van het peloton.

Met nog tachtig kilometer te gaan was het verschil al teruggebracht naar twee minuten. Philippe Gilbert deelde op de Leberg een eerste speldenprikje, maar op de Molenberg zou pas een eerste serieuze kopgroep van twaalf renners vormen met onder meer Wellens, Stybar, Degenkolb, Matthews, Demare, Naesen . Dat was ook meteen het einde van de vroege vluchters op vijftig kilometer van de streep. De kopgroep met daarin ook de Nederlander Boy van Poppel zou maar tien kilometer volhouden, waarna alles weer zou samen komen.

Op iets minder dan veertig kilometer was er ditmaal een versnelling Wellens. Van Avermaet reageerde direct op zijn landgenoot. Ook Stybar, Gilbert, Stuyven, Theuns, Benoot, Colbrelli en Vanmarcke sprongen mee. De samenwerking was in die groep niet goed en besloot Benoot er alleen vandoor te gaan. De Belg van Lotto Soudal pakte een halve minuut voorsprong, maar het peloton was nog tachtig man groot, waardoor hij al snel weer werd ingerekend.

Op de Muur van Geraardsbergen zou pas de eerste echte afscheiding zorgen. Vanmarcke sloeg een gat halverwege de Muur en op de top zou Stybar de aansluiting maken bij de Belg. Later konden onder andere Van Avermaet, Oss, Trentin, Naesen, Lutsenko en Van Aert de aansluiting maken met de twee vooraan. Vlak voor de Bosberg zou Wisniowski ook de aansluiting vinden met de kopgroep.

Met nog tien kilometer te gaan waren er verschillende pogingen in de kopgroep, maar niemand leek weg te komen. Pas bij de derde poging van Valgren op twee kilometer kreeg de Deen de ruimte van de kopgroep en zou solo aankomen. Ook Wisniowski en Vanmarcke wisten nog te ontsnappen uit het groepje der favorieten, dat vlak voor de finish nog werd teruggepakt door een jagend peloton.