FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 januari 2018

VS stelt militaire oefening Korea uit tot na OS

De Amerikaanse en de Zuid-Koreaanse president, Donald Trump en Moon Jae-in, hebben in een telefoongesprek afgesproken gezamenlijke militaire manoeuvres uit te stellen tot na de Olympische Winterspelen in februari. De spelen zijn in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Een regeringswoordvoerder zei donderdag dat Moon om het uitstel had gevraagd en Trump instemde. Volgens Moon zijn de oefeningen opgeschort zo lang er geen nieuwe provocaties van Noord-Korea komen. Het Witte Huis noemde dit een stap om de Olympische Spelen uit de sfeer van dit conflict te halen. Het zal de Zuid-Koreanen in staat te stellen zich op de veiligheid van de spelen te concentreren.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un suggereerde in zijn nieuwjaarstoespraak dat zijn land aan de spelen mee zou kunnen doen. Hij stelde een delegatie voor overleg hierover in het vooruitzicht, maar sinds maandag is er niets meer uit Noord-Korea vernomen.

Nucleaire knop
Kim deed zijn voorstel nadat hij eerst had gezegd dat hij Noord-Korea's 'nucleaire knop' op zijn bureau heeft staan. Zuid-Korea reageerde vervolgens positief op de toenadering, waarna Trump echter tweette dat zijn nucleaire knop veel groter is. De toezegging tot uitstel van de oefening is vermoedelijk ook gedaan om te proberen de kou hierna weer uit de lucht te halen.

Ondanks dat er nog geen officiële reactie van Noord-Korea is, heeft het land donderdag wel samen met Zuid-Korea de zogenaamde telefonische 'hotline' getest.

VS stellen manoeuvres Korea uit tot na OS
VS stelt militaire oefening Korea uit tot na OS (Foto: ANP)

Honda vindt drie motoren per coureur te weinig

Honda vindt drie motoren per Formule 1-coureur in 2018 te weinig. In bijna de gehele F1-wereld was hier protest tegen, maar vanwege het ontbreken van consensus was de maatregel niet terug te draaien. Hierdoor moet iedere krachtbron zeven raceweekenden meegaan.

Voormalig Honda-baas Yusuke Hasegawa deed zijn beklag tegenover Autosport. "Het is een erg zware regel. Uit technisch oogpunt wordt het heel moeilijk eraan te voldoen. Het is natuurlijk wel mogelijk, maar dan moeten we de performance ver terugschroeven. Als we onze motoren tweeduizend toeren minder laten draaien, redden we het wel, maar wat is het punt daarvan?"

De afgelopen jaren kende Honda veel betrouwbaarheidsproblemen achterin de McLaren. Pas eind vorig jaar hadden de Japanners de betrouwbaarheid weer op orde. De breuk met McLaren was hierdoor niet meer te voorkomen. Dit jaar liggen de krachtbronnen achterin de Toro Rosso's.

Het bedrijf wil het seizoen aan gaan vangen met de spec 4 waar vorig jaar al veel goede verhalen over zijn verschenen. Mocht deze niet betrouwbaar zijn dan wordt gestart met de motor die eind vorig jaar achterin de McLaren lag.

Sleepwetreferendum: ruim 200 aanvragen subsidie

211 mensen en organisaties hebben een subsidie aangevraagd voor activiteiten die het publieke debat moeten stimuleren over de zogenoemde aftapwet of sleepwet. Volgens de Referendumcommissie zijn er 137 aanvragen gedaan door organisaties of mensen die neutraal staan ten opzichte van de wet. 51 zijn tegen, 23 voor.

Er is in totaal 2 miljoen euro aan subsidies beschikbaar om campagne te voeren tegen de omstreden wet, die officieel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) heet. Particulieren konden maximaal 5000 euro en organisaties maximaal 50.000 euro subsidie aanvragen. Op 21 maart, als er ook gemeenteraadsverkiezingen zijn, is het referendum.

Het is de tweede keer dat een raadgevend referendum wordt gehouden. De eerste ging in april 2016 over het verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Voor deze stemming is destijds bijna 2 miljoen aan subsidie toegekend om campagne te voeren, verdeeld over 110 mensen en organisaties.

Ruim 200 vragen subsidie campagne aftapwet
Sleepwetreferendum: ruim 200 aanvragen subsidie (Foto: ANP)

Dow-Jonesindex sluit boven de 25.000 punten

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winsten gesloten, waarmee andermaal nieuwe records werden geboekt. De Dow-Jonesindex sloot daarbij voor het eerst in zijn bestaan boven de grens van 25.000 punten. Beleggers reageerden onder meer op een sterk banencijfer van loonstrookverwerker ADP. Dat rapport is doorgaans een voorbode van het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag volgt.

De Dow eindigde de sessie 0,6 procent hoger op 25.075,13 punten. Het is pas een paar weken geleden dat de Dow door de grens van 24.000 punten heen ging. Dat gebeurde eind november. Krap een jaar geleden sloot de Dow voor het eerst boven de 20.000 punten. Drie maanden later passeerde de beurs de 21.000. De 22.000 volgde in augustus en de 23.000 half oktober.

De S&P 500 won donderdag 0,4 procent tot 2723,99 punten. De Nasdaq dikte 0,2 procent aan tot 7077,91 punten.

Winnaars
Vooral banken stonden donderdag bij de winnaars. Door de goede berichten over banen en industrie lijkt een volgende renstestap door de Federal Reserve steeds dichterbij te komen. Hogere rentetarieven zijn doorgaans goed voor banken. Wells Fargo, JPMorgan en Goldman Sachs zagen hun beurswaarde tot 1,4 procent aandikken.

Intel verloor 1,8 procent, nadat een dag eerder ook al een stevige min werd genoteerd. Processoren van de chipreus blijken een groot gat in de beveiliging te hebben. Daardoor kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot gevoelige informatie over de gebruikers. De chips zitten in vele miljarden computers en mobiele telefoons wereldwijd.

Vertraging
Vertraging bij de productie van de Tesla Model 3, die vorig jaar geïntroduceerd werd als de elektrische auto voor de massa, zorgde voor onrust bij beleggers. Het aandeel werd 0,8 procent lager gezet. L Brands, het bedrijf achter lingeriemerk Victoria's Secret, verloor 12,3 procent na teleurstellende kwartaalcijfers.

Winkelketen Macy's verloor 3,3 procent ondanks beter dan verwachte verkoopcijfers rondom de feestdagen. Beleggers schrokken van verdere bezuinigingsmaatregelen en mindere vooruitzichten. Ook winkelbedrijf Sears kondigde aan meer dan honderd winkels te sluiten om schulden terug te dringen. Het aandeel verloor bijna 5 procent.

De euro was 1,2068 dollar waard, tegen 1,2062 bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 61,91 dollar. Brentolie stond 0,2 procent hoger op 67,97 dollar per vat.

Dow-Jonesindex sluit boven de 25.000 punten
Dow-Jonesindex sluit boven de 25.000 punten (Foto: ANP)

Laatste seizoen Game of Thrones in 2019

HBO heeft donderdag bevestigd dat het laatste seizoen van Game of Thrones pas in 2019 te zien zal zijn op de zender.

Normaal gesproken kiest HBO ervoor om het nieuwe seizoen elk jaar in de lente uit te brengen, maar eerder werd al gespeculeerd dat 2018 waarschijnlijk zou worden overslagen. De schrijvers van de serie zouden meer tijd nodig hebben om de laatste afleveringen zo spectaculair en bevredigend mogelijk te maken.

De opnames van het achtste en laatste seizoen zijn momenteel nog in volle gang. Het seizoen telt slechts zes afleveringen, maar deze duren langer dan normaal.

Het zevende seizoen werd in juni 2017 uitgezonden, naar de laatste aflevering keken ruim 16,5 miljoen mensen. Daarnaast is de fantasy-reeks naar de boeken van George R.R. Martin al zes jaar op rij de meest illegaal gedownloade serie.

Laatste seizoen Game of Thrones naar 2019
Laatste seizoen Game of Thrones in 2019 (Foto: BuzzE)

Vermiste Michael gevonden in Castricum

De polite meldt op twitter dat er in Castricum een stoffelijk overschot is aangetroffen in het water. Er wordt onderzoek gedaan om een mogelijk misdrijf uit te sluiten. 

De identiteit van de overledene is nog niet bekend. Zodra er meer iniformatie beschikbaar is, wordt dat bekend gemaakt. 

Update 22:57 uur
Het gaat om Michael Haver die sinds 20 november vermist werd. Zijn ontzielde lichaam werd aangetroffen langs het spoor. Volgens de politie heeft onderzoek uitgewezen dat een misdrijf uitgesloten is. Michael is het slachtoffer geworden van een noodlottig ongeval, zo meldt de politie op twitter. Michael leed aan katatonie. 

4 mannen gearresteerd op de A16

De A16 is afgelopen avond geruime tijd afgesloten geweest nadat de politie een auto met een Belgisch kenteken achtervolgde. Dit gebeurde nadat de politie twee meldingen had binnengekregen over vuurwapengebruik. 

Rond 18:00 uur kwamen de meldingen binnen. De achtervolging ging vanaf de A20 over naar de A16. Tijdens de achtervolging werden er spullen uit de auto gegooid. Deze zijn inmiddels aangetroffen en zullen worden onderzocht, aldus de politie. 

Ter hoogte van de afrit 's Gravendeel werden de vier verdachten rond 18:30 uur met behulp van de 'benaderingstechniek gevaarlijke verdachten' gearresteerd. De auto is in beslag genomen. Bij het fouilleren van de arrestanten en het doorzoeken van de auto is overigens geen vuurwapen aangetroffen. Het onderzoek wordt voorgezet. 

A16 tijden gesloten vanwege politieachtervolging (Foto: Stockfoto Politie.nl)
A16 geruime tijd gesloten vanwege politieachtervolging (Foto: Stockfoto Politie.nl)

Lawines en lawinegevaar in zuiden Zwitserland

Bijna negentig mensen zijn geëvacueerd uit een Zwitsers vakantieplaatsje uit vrees voor lawines. De mensen in La Fouly, in de bergen circa 65 kilometer ten zuidoosten van Lausanne, moesten donderdag hun chalets verlaten. Dat overkwam woensdag al enkele tientallen bewoners en vakantiegangers in Conthey in hetzelfde kanton Valais.

Maar zij konden weg. Tal van mensen in de Zwitserse bergen niet meer. Lawines en door de recente hevige storm veroorzaakte aardverschuivingen hebben wegen naar plaatsen in het zuidwesten van Zwitserland geblokkeerd. Zo zijn de bij skiërs populaire dalen zoals dat van Saas, het Lötschental en het Gommertal voor een deel van de buitenwereld afgesloten. Wintersportplaats Leukerbad is door lawines niet meer bereikbaar. Volgens plaatselijke media zijn er naar schatting 10.000 mensen.

Lawines en lawinegevaar in zuiden Zwitserland
Lawines en lawinegevaar in zuiden Zwitserland (Foto: ANP)

Venezolaan vast voor moord op 2 Nederlanders

Een Venezolaan is aangehouden in de Dominicaanse Republiek op verdenking van betrokkenheid bij de moord op twee Nederlanders vorig jaar. De politie in het Caribische land meldt dat de opgepakte verdachte Carlos José Gascon González heet.

Volgens de politie gaf hij leiding aan een criminele groepering die actief is in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika en Europa. Hij is aangehouden in de wijk Piantini in Santa Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

De omgebrachte Nederlanders waren 36 en 34. Hun lichamen zijn in juni vorig jaar gevonden in een grafkuil op een suikerrietplantage in El Seibo in het oosten van het land. Vermoedelijk ging het om een afrekening in het circuit van drugscriminelen.

De bende van de aangehouden Venezolaan wordt verdacht van onder meer ontvoeringen, drugshandel en witwaspraktijken.

Venezolaan vast voor moord op 2 Nederlanders
Venezolaan vast voor moord op 2 Nederlanders (Foto: ANP)

OM verdenkt moeder Sharleyne wurgen dochter

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de moeder van het in 2015 overleden meisje Sharleyne uit Hoogeveen ervan dat zij haar achtjarige dochter heeft gewurgd voordat ze van de flat viel. Nieuw forensisch onderzoek toont aan dat wurgsporen op het lichaam van het slachtoffertje zijn gevonden. Dit bevestigt Sebas Diekstra, de advocaat van de vader van het meisje.

Sharleyne woonde bij haar moeder toen zij van de tiende verdieping van flatgebouw De Arend viel. Een getuige zag na de val de moeder van het balkon naar beneden kijken. Het OM vond echter onvoldoende bewijs om de vrouw te vervolgen voor de dood van Sharleyne.

Haar vader had de overtuiging dat moeder wel betrokken was. Hij stapte naar het gerechtshof en dwong vervolging af. Het OM liet de zaak opnieuw onderzoeken. Een deskundige uit België, die bij dit onderzoek was betrokken, was volgens Diekstra 'ondubbelzinnig' over de gevonden wurgsporen.

Tijdens het tweede onderzoek werd volgens Diekstra ook een belangrijke getuige gehoord. "Die heeft iets gehoord of gezien waardoor het OM meer bewijs heeft tegen de moeder."Het OM wilde niet vertellen waarom de wurgsporen in het eerste onderzoek niet zijn gezien of meegenomen. Woensdag wordt meer bekend.

OM verdenkt moeder Sharleyne wurgen dochter
OM verdenkt moeder Sharleyne wurgen dochter (Foto: ANP)

D66 wil onderzoek naar seksuele intimidatie

D66 wil een intern onderzoek bij de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en op alle ministeries naar seksuele intimidatie. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de aanpak ervan.

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma hebben ruim 134.000 mensen in Nederland per jaar op de werkvloer te maken met ongewenste seksuele aandacht van collega's of leidinggevenden. De overheid is een van de grootste werkgevers. We kunnen ons niet veroorloven hier niet naar te kijken.'' Tegen RTL Nieuws zegt Sjoerdsma dat er bij hem geen concrete gevallen bekend zijn van seksuele intimidatie.

CDA-Eerste Kamerlid Ria Oomen uit Maasbracht zei onlangs tijdens een debat over seksuele intimidatie op de regionale omroep L1 dat zij als jonge politica te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag van een mannelijke minister. "Ik was het jongste Tweede Kamerlid. Ooit op een avond in Nieuwspoort was er een minister en die minister greep mij in mijn borst. (...) Die minister heb ik toen van twee kanten in zijn gezicht geslagen."

D66 wil onderzoek naar seksuele intimidatie
D66 wil onderzoek naar seksuele intimidatie (Foto: ANP)

'Trump zet deur oliewinning wagenwijd open'

De Amerikaanse president Donald Trump wil vrijwel alle wateren voor de kust van de Verenigde Staten openstellen voor oliewinning. Ook in stroken voor de kust van Californië en Florida, waar milieuactivisten zich al jarenlang inzetten voor de bescherming van verfijnde ecosystemen, wordt wat Trump betreft in de toekomst mogelijk olie gewonnen.

Het plan, dat donderdag uit de doeken werd gedaan, illustreert de ambitie van Trump om de ontwikkeling van binnenlandse energie verder aan te jagen. Volgens de regering Trump wordt het tijd dat de VS gaan profiteren van de 'enorme energiewaarde' van het land. Bepaalde gebieden in onder meer Alaska blijven in de plannen van Trump buiten beschouwing. In totaal gaat het om de veiling van rechten in 47 gebieden verdeeld over de verschillende wateren.

Momenteel vindt de meeste oliewinning plaats in de Golf van Mexico. Van het bestaande programma voor oliewinning is een van de elf te veilen wingebieden buiten de Golf. Dat gaat om rechten voor winning in Alaska. Deze worden in 2021 geveild.

Kusten

Verschillende gouverneurs langs de kusten van de Verenigde Staten hebben zich al uitgesproken tegen de plannen van Trump. Ook in circa 140 kustgemeenten is verzet aangekondigd en milieuclubs roeren zich eveneens in de discussie.

Het uiteindelijk beschikbare areaal zal naar verwachting kleiner zijn dan nu voorgesteld, naarmate toezichthouders aan het definitieve plan werken.

'Trump zet deur oliewinning wagenwijd open'
'Trump zet deur oliewinning wagenwijd open' (Foto: ANP)

Gesprek atletencommissie en Eurlings opnieuw uitgesteld

Donderdag is een gesprek tussen de atletencommissie van NOC*NSF en Camiel Eurlings opnieuw niet doorgegaan omdat het in opspraak geraakte IOC-lid verhinderd was. Op woensdag was de afspraak ook al afgezegd omdat Eurlings ziek was.

De atletencommissie wil in gesprek over de persverklaring die Eurlings afgelopen weekend naar buiten bracht. In de verklaring bood Eurlings zijn excuses aan voor de mishandeling in juli 2015 van zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink.

IOC-lid Camiel Eurlings
IOC-lid Camiel Eurlings

Chiel Warners, voormalig tienkamper en lid van atletencommissie: “We willen zeker nog dat gesprek voeren en een nieuwe datum prikken. Die verklaring was een stap in de goede richting, maar het vertrouwen is daarmee niet terug. Wij vinden het van belang in een persoonlijk gesprek van hem te horen hoe het precies zit.”

Na het gesprek wil de commissie advies uitbrengen aan NOC*NSF over de positie van Eurlings. Als IOC-lid is de Limburger ook automatisch lid van het bestuur van NOC*NSF. Diverse (oud-)sporters en Kamerleden willen dat Eurlings opstapt als lid van het IOC.

FOK! Wat een weer: Limburg en de kust kleuren geel

Vanavond is het op veel plaatsen bewolkt met plaatselijk af en toe regen of motregen. In de loop van de avond komen er vooral in het zuiden enkele opklaringen voor, met nog een enkele bui. De wind is inmiddels in het grootste deel van het land naar zuidwest tot west gedraaid, vanavond draait de wind ook in het noordoosten van zuid naar zuidwest tot west.

Boven land komt een (vrij) krachtige wind te staan, langs de kust en boven het IJsselmeer een harde tot stormachtige wind. Daarbij kunnen zware windstoten voorkomen van 75-90 km/uur, in het noordelijk kustgebied mogelijk tot 90-100 km/uur. Hiervoor heeft het KNMI dan ook een code geel afgegeven. 

Komende nacht is het bewolkt met in het noorden een enkele bui. In de loop van de nacht en in de vroege ochtend trekt een storing met buiige regen over de zuidelijke helft van het land. De minima liggen rond 5°C. De west- tot zuidwestenwind neemt in de loop van de nacht af naar zwak tot matig en aan de kust naar (vrij) krachtig. Mogelijk dat in het zuidwestelijk kustgebied de wind kortstondig aantrekt naar hard.

Vrijdag overdag is het half tot zwaar bewolkt met verspreid over het land een enkele bui. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 8°C. De zuidwestelijke wind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan zee soms krachtig, 6 Bft. Later in de middag en in de avond neemt de wind in het noorden enige tijd toe naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard in de kustgebieden, 6 tot 7 Bft. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Uitzicht over de Efteling (Foto: DJMO)
Uitzicht over de Efteling (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Met borstimplantaat hoger risico op zeldzame vorm kanker

Een zeldzame vorm van non-Hodgkin lymfoom in de borst (lymfeklierkanker - geen borstkanker) blijkt meer voor te komen bij vrouwen met borstimplantaten. Plastisch chirurgen zullen vrouwen op dit risico gaan wijzen. Het onderzoek hiernaar van VUmc, Antoni van Leeuwenhoek, Maastricht UMC+ en Medisch Spectrum Twente is vandaag gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift JAMA Oncology, Journal of the American Medical Association.

In Nederland hebben 200.000 vrouwen tussen 20 en 70 jaar borstimplantaten, van wie 20 à 25% vanwege een reconstructie na borstkanker of na amputatie vanwege een erfelijke aanleg voor borstkanker. Circa 75% van de vrouwen heeft een borstimplantaat om cosmetische redenen.

Sinds enige jaren is er meer aandacht voor een zeldzame en meestal ook goed behandelbare vorm van lymfeklierkanker (non-Hodgkin lymfoom), die kan optreden bij vrouwen met borstimplantaten. Deze vorm van lymfklierkanker heet grootcellig anaplastisch T-cellymfoom (ALCL). De afgelopen twee jaar heeft een Nederlandse samenwerkingsgroep van plastisch chirurgen, pathologen, hematologen en epidemiologen voor het eerst in kaart gebracht hoe groot het risico op deze vorm van lymfeklierkanker voor vrouwen met borstimplantaten is.

De onderzoekers brachten met behulp van de zogeheten PALGA -database, waarin alle verslagen van pathologieonderzoeken in Nederland sinds 1990 geanonimiseerd opgeslagen zijn, alle patiënten in kaart bij wie tussen 1990 en 2016 de zeldzame ALCL in de borst is gediagnosticeerd. De onderzoekers vonden 43 vrouwen met ALCL, van wie er 32 een borstimplantaat hadden. Vergelijking van deze resultaten met een controlegroep gaf aan dat vrouwen met een borstimplantaat een veel hoger risico lopen op deze vorm van lymfklierkanker dan vrouwen zonder borstprothesen.

De onderzoekers berekenden dat vrouwen met een borstimplantaat in Nederland een ruim 400 keer grotere kans hebben dan vrouwen zonder implantaat om een zeldzame vorm van lymfeklierkanker te krijgen. Vrouwen met implantaat hebben de kans van 1 op de 35.000 om dit type lymfklierkanker voor hun 50e levensjaar te ontwikkelen. Dit loopt op tot 1 op de 7.000 als vrouwen met een implantaat de leeftijd van 75 jaar hebben bereikt.

De resultaten van dit onderzoek vormen samen met internationale gegevens over ALCL bij vrouwen met borstimplantaten de basis voor het ontwikkelen van beleid op dit gebied door instanties in Nederland (zoals IGZ en RIVM) en in Europees verband. Het is nu nog niet bekend of en tot welke eventuele wijzigingen in wet- en regelgeving dit zou kunnen leiden.

Met borstimplantaat hoger risico op zeldzame vorm kanker (afbeelding: JAMA Oncology)
Met borstimplantaat hoger risico op zeldzame vorm kanker (afbeelding: JAMA Oncology)

Handballers verliezen van Turkije in WK-kwalificatie

De Nederlandse handballers hebben donderdag de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije verloren. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson verloor in de Turkse plaats Aksaray met 30-27 van Turkije.

Oranje was de kwalificatiereeks voor het WK van 2019 goed begonnen met zeges op Griekenland (29-20) en België (26-25). Na de eerste helft stond Nederland nog voor met 16-14, maar halverwege de tweede helft stond het alweer gelijk. In het slotfase van de wedstrijd liep Turkije weg bij Nederland en zou uiteindelijk met 30-27 winnen. Luc Steins en Bobby Schagen waren de topschutters voor Oranje met ieder vijf treffers.

Turkije neemt de koppositie over van Nederland met 5 punten uit drie duels. Oranje volgt met 4 punten. Alleen de winnaar van de poule maakt kans op deelname aan het WK, want die plaatst zich voor de play-offs. Komende zondag speelt Nederland in Sittard opnieuw tegen Turkije.

UFC-directeur: "McGregor is in maart zijn titel kwijt"

Het geduld van UFC-directeur Dana White met lichtgewichtskampioen Conor McGregor lijkt op. White geeft in een interview met Kevin Iole toe dat McGregor snel zijn titel moet verdedigen, anders is hij deze kwijt. De Ierse superster heeft die titel al sinds november 2016 in bezit en heeft deze, tot frustratie van vele MMA-fans, nog nooit verdedigd.

'Tijd is een vijand in deze sport', legt White uit. 'We kunnen dit niet heel veel langer door laten gaan zonder andere vechters ook een kans te geven op de titel. Als Conor besluit om niet binnenkort te vechten is dat zijn keuze. Dat is zijn keuze, maar we moeten verder. De kampioensgordel moet dan ook verder.'

Het lijkt erop dat White zeer gecharmeerd is van de Dagestani Khabib Nurmagomedov na zijn weergaloze optreden tijdens MMA-gala UFC 219. Tijdens alle drie de ronden domineerde de al 25 gevechten ongeslagen vechter in de octagon en White ziet in hem een opvolger van de mateloos populaire McGregor. 'Khabib is niet iemand waar we mee moeten spotten en hij kan een toekomstige superster worden.'

'Als Conor in maart wil vechten kunnen Khabib en Tony Ferguson samen uitmaken wie uiteindelijk tegen Conor om de titel mag vechten. Of, als Conor tot de herfst wil wachten met vechten, dan mogen Khabib en Ferguson in maart al voor de titel vechten en dus niet meer voor de interim titel', stelt White McGregor een duidelijke deadline.

De exorbitante salariseisen van de Ierse rijke stinkerd zullen voor de UFC geen probleem zijn. Het lijkt er immers op dat McGregor na zijn lucratieve gevecht tegen Floyd Mayweather, waar hij ongeveer honderd miljoen dollar mee verdiend heeft, niet meer voor zijn oude salaris in de octagon zal staan. 'We zijn er altijd uitgekomen met McGregor en dat zal deze keer niet anders zijn.'

Bekijk hieronder het interview met Dana White waarin halverwege de negende minuut het gedeelte over McGregor begint: 

 
Interview met Dana White (Bron: Youtube) 

Ziekenhuis onderzoekt incident hartpatiŽnt

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel gaat ,,verdiepend onderzoek" doen naar een incident met een man die er begin november werd onderzocht wegens hartklachten. De betrokken cardioloog zal voorlopig geen patiënten behandelen, meldt het ziekenhuis op de eigen site.

De onderzochte man kreeg kort na ontslag uit het hospitaal in het buitenland hartproblemen en moest met spoed worden behandeld. Het ziekenhuis deed al vooronderzoek naar het voorval en sprak met familie van de patiënt. Het vindt het nu noodzakelijk om dieper in de kwestie te duiken.

Het onderzoek wordt gedaan door een interne commissie, die wordt uitgebreid met een onafhankelijk deskundige. Het gaat naar verwachting acht weken duren.

Ziekenhuis onderzoekt incident hartpatiënt
Ziekenhuis onderzoekt incident hartpatiënt (Foto: ANP)

Vos onzeker voor WK veldrijden

Het is nog maar de vraag of Marianne Vos aan de start komt van het WK veldrijden in Valkenburg begin februari. De zevenvoudig wereldkampioen in het veld voelt zich nog steeds niet helemaal fit en is daarom onzeker voor het WK in eigen land.

Dat liet bondscoach Gerben de Knegt tegen De Limburger weten. "Het is maar de vraag of ze nog fit geraakt voor het WK. Ik had haar net nog aan de telefoon en ze voelt zich nog steeds niet helemaal fit", aldus De Knegt net voor de parcoursverkenning.

De Knegt verwacht niet dat Vos aan de start verschijnt als ze niet 100 procent fit is. "Ze gaat niet hierheen komen om maar wat mee te rijden. En dat begrijp ik ook voor iemand van haar statuur. De komende weken gaan we verder kijken."

Washington gaat 'legale marihuana' bestrijden

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil optreden tegen het gedogen van marihuana. Minister van Justitie Jeff Sessions wil het in 2013 ontwikkelde gedoogbeleid afschaffen, meldden Amerikaanse media donderdag.

Afgelopen maandag nog werd in Californië de verkoop van marihuana op grond van een Californisch referendum uit 2016 legaal. Onder de Democratische president Barack Obama is een beleid ontwikkeld dat het federale Openbaar Ministerie ervan weerhoudt marihuana aan te pakken in staten die het verdovende middel toestaan.

Marihuana is wel een illegale drug gebleven, maar de federale justitie stelt zich terughoudend op. Acht staten en de hoofdstad Washington staan inmiddels het gebruik van marihuana toe. Sessions vindt dat een kwalijke zaak. Hij wil dat de federale justitie juist wel werk maakt van de in zijn ogen noodzakelijke vervolging van dit drugsgebruik.

Washington gaat 'legale marihuana' bestrijden
Washington gaat 'legale marihuana' bestrijden (Foto: ANP)

Debuut Virgil van Dijk mogelijk uitgesteld

Virgil van Dijk moet mogelijk nog even wachten op zijn debuut voor Liverpool. De duurste Nederlandse verdediger aller tijden is door trainer Jürgen Klopp in de wachtkamer gezet in aanloop naar de bekerderby met Everton.

"Ik kan me voorstellen dat iedereen hem graag op het veld ziet, maar vanuit ons is er geen haast", liet Klopp vanuit Duitsland weten. "Het is belangrijk hoe vaak hij goed voor ons kan spelen, niet hoe vaak hij kan meedoen. We gaan bekijken wat we met hem gaan doen. Ik ben er nog niet uit."

Klopp kan in de Merseyside Derby in elk geval geen beroep doen op sterspelers Philippe Coutinho en Mohamed Salah, vanwege blessures. De kwetsuur van Coutinho riep vanuit de media de nodige vragen op, omdat hij in verband wordt gebracht met een transfer naar FC Barcelona. De trainer van The Reds wilde hier niet op reageren.

Tierende Haase sneuvelt in India, maar haalt halve finales dubbelspel

Tennisser Robin Haase heeft zijn eerste nederlaag van het jaar te pakken. Die kwam dit keer niet in zijn eerste partij van het jaar, maar in de kwartfinales van het ATP-toernooi van het Indiase Pune.

Haase, als vijfde geplaatst, speelde daarin tegen de nummer vier van de plaatsingslijst: de Fransman Benoit Paire. Die won set één, maar Haase kwam weer helemaal terug in de wedstrijd en overrompelde Paire in set twee. In het derde bedrijf sloeg Paire dubbele fouten bij het leven, maar voor Haase was het niet genoeg. De Nederlander liet alle kansen liggen, werd twee keer gebroken en verloor met 5-7, 6-2, 3-6.

De doorgaans zo rustige Haase ging tijdens de wedstrijd nog een paar keer tekeer, met name richting de scheidsrechter. "Tweeënhalve set wordt er niks overruled! Ik wil deze man nooit meer op de stoel zien!", foeterde de immer kalm blijvende Hagenees, die voor de verandering even niet tot bedaren te brengen was: "Nee, ik zeg wat ik wil", klonk het eigenwijs.

Ook nadat hij set één verloor was Haase al even zijn beroemde zelfbeheersing verloren: "Waarom hebben we elk jaar weer dezelfde lijnrechters?", aldus de Nederlander, die in de afgelopen vijf jaar één keer eerder een wedstrijd in India speelde, zonder succes.

In het dubbelspel was er wel succes voor Haase, die samen met Matwé Middelkoop de halve finales bereikte. De twee wonnen van de Canadees Adil Shamasdin en de Brit Neal Skupski: 6-3, 7-5.

Tierende Haase sneuvelt in India, maar haalt halve finales dubbelspel (Pro Shots / Action Images)
Tierende Haase sneuvelt in India, maar haalt halve finales dubbelspel (Pro Shots / Action Images)

Makkelie na de winterstop weer op het veld

Danny Makkelie mag weer op zijn fluit blazen. De recente commotie rondom zijn persoon en een geldlening voor oud-arbiter Jaap Uilenberg is uitgesproken, waardoor beide partijen weer met elkaar door één deur kunnen.

"In een gesprek tussen directeur betaald voetbal Eric Gudde en Danny Makkelie liet de arbiter weten begrip te hebben voor het standpunt van de KNVB en de handelswijze van de bond te accepteren", schrijft de bond.

"De KNVB heeft aangegeven de coachrelatie tussen Makkelie en Uilenberg te blijven respecteren, omdat niet is gebleken dat op enige wijze sprake is geweest van belangenverstrengeling."

Na de winterstop zal Makkelie dan ook weer op het veld te zien zijn. Wel liet de KNVB nog weten de gedragsregels omtrent belangenverstrengeling verder worden aangescherpt. Op die manier hoopt ze misverstanden in de toekomst te voorkomen.

Mijlpaal voor winnende skiŽr Hirscher

Skiër Marcel Hirscher heeft als vierde man ooit de mijlpaal van vijftig World Cup-zeges gehaald. De Oostenrijker was donderdag tijdens de slalom in het Kroatische Zagreb de beste.

In de eerste run was het de Oostenrijker Michael Matt die grote indruk maakte. Hirscher bleef op 0,21 seconden van zijn landgenoot, de Noor Henrik Kristoffersen hield de schade beperkt tot 0,59 tellen, maar verder bleef niemand binnen een seconde van de ontketende Matt.

Manuel Feller was in run twee sterk, maar dat leverde hem niet meer dan de vierde plek op. Kristoffersen pakte de leiding en zag hoe Hirscher er 0,11 seconden onderdoor dook, tot zijn grote ongenoegen. Matt leek zijn voorsprong op Hirscher even vast te houden, maar aan de finish bleek hij 0,05 seconden langzamer dan zijn landgenoot.

Hij pakte daarmee wel de vijfde podiumplek uit zijn loopbaan. Hirscher evenaart Alberto Tomba (50) en komt in de buurt van landgenoot Hermann Maier (54). Het recordaantal zeges is nog wel erg ver weg: de Zweedse grootheid Ingemar Stenmark boekte er in totaal 86.

Van Ginkel crasht in tweede etappe Africa Eco Race

In de tweede etappe van de Africa Eco Race is Wuf van Ginkel met zijn vrachtwagen gecrasht. De Iveco liep grote schade op. Ook zijn teamgenoot Gerard de Rooy had technische problemen en verloor meer dan een uur.

De etappe over 443 kilometer op Marokkaanse bodem werd net als de eerste etappe gewonnen door de Rus Vladimir Vasilyev. Bij de vrachtwagens was De Rooy weliswaar opnieuw de snelste maar de Brabander verloor meer dan een uur op Vasilyev vanwege een kapotte schokdemper en problemen met de remmen. In het algemeen klassement staat De Rooy zevende.

Door een crash van Van Ginkel was zijn vrachtwagen zwaar beschadigd. Het gevolg was dat het team het parcours moest verlaten en via de verharde weg naar de finish moest rijden. Of Van Ginkel de rally kan vervolgen is nog niet bekend.

 

“We hebben een ongelofelijke klotedag gehad” - RTL GP: Africa Eco Race (Bron: Youtube)

Bij de motoren was Pal Anders Ulevalseter de snelste. Ulevalseter versloeg de Italiaan Paolo Ceci, die de eerste etappe gewonnen had. In het algemeen klassement neemt de Noor ook de leiding over van Ceci.

PDC WK nog groter: meer spelers en meer prijzengeld

Drie dagen na het wereldkampioenschap van de PDC maakte de dartsbond meer bekend over het WK de komende editie. Het toernooi wordt nog groter: meer deelnemers en meer prijzengeld. 

De totale prijzenpot gaat met 700.000 euro omhoog. De pot bedroeg 1,8 (2,0 miljoen euro) miljoen pond en het gaat naar 2,5 miljoen pond (2.8 miljoen euro). Een stijging van veertig procent. Waar Rob Cross 400.000 pond (449.000 euro) mocht bijschrijven, krijgt de eerstvolgende kampioen een cheque van 500.000 pond (560.000 euro). 

Ook het deelnemers zal groeien. Met hoeveel zal de PDC op een later moment bekendmaken. Er komen meer internationale kwalificatietoernooien om de groei van de sport in de wereld te bestendigen. Ook verlengde de PDC het contract met het Alexandra Palace. De komende twee WK's zullen in Londen worden gespeeld. 

"Dit WK was het grootste en meeste succesvolle in de geschiedenis van de sport", aldus PDC-voorzitter Barry Hearn. "We hebben fantastische partijen gezien en het toernooi heeft al onze verwachtingen overtroffen. De kijkcijfers stegen tot recordhoogtes. Het verhaal van Rob Cross, die vorig jaar nog op de Challenge Tour speelde, is ongelooflijk en gaat hopelijk veel spelers inspireren."

Drama voor Freitag in Vierschansentournee, Stoch benadert legende

Schansspringer Kamil Stoch heeft na de wedstrijden in Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen ook de derde wedstrijd in de Vierschansentournee gewonnen. De Pool is daarmee nog één zege verwijderd van een evenaring van de legendarische prestatie van Sven Hannawald, de Duitser die in 2001/02 als eerste en nog altijd enige springer ooit alle vier wedstrijden in één editie van de tournee wist te winnen.

Op de befaame Bergisel boven het Oostenrijkse Innsbruck was Stoch wederom de beste. Belangrijker was echter dat de eindzege een flink stuk dichterbij kwam, want zijn enige serieuze concurrent, de Duitser Richard Freitag, viel weg. In de eerste ronde kwam Freitag na een uitstekende sprong verkeerd neer, waarna hij onderuit ging en in de finaleronde niet meer kon starten.

Stoch stond zo na één ronde bovenaan en in de finale vergrootte hij het gat aanzienlijk. De Noor Daniel André Tande, een jaar eerder de winnaar in Innsbruck, pakte op ruime afstande de tweede plek, voor de Duitser Andreas Wellinger, die in het algemeen klassement de tweede plek overneemt van Freitag. De Japanner Junshiro Kobayashi neemt plaats drie over van de Pool Dawid Kubacki, die in Innsbruck slechts twintigste werd.

De val van Freitag, waarmee zijn hoop om als eerste Duitser sinds 2002 de tournee te winnen voorbij is (Bron: YouTube)

'PSV wil De Jong niet laten vertrekken'

Club América hoopt Luuk de Jong over te nemen van PSV, maar de Eindhovenaren willen deze winter niet meewerken aan een transfer.

Zelf ziet de aanvaller het wel zitten om een lucratieve overstap te maken naar Mexico. Het is echter nog maar de vraag of hij zijn transfer werkelijkheid ziet worden. Volgens FOX Sports wil PSV de spits niet in de winter laten gaan.

Marcel Brands heeft aan FOX Sports laten weten dat PSV wel wil meewerken aan een transfer, maar wel pas in de zomer. Naar verluidt wil PSV zeven miljoen euro ontvangen voor De Jong, die afgelopen zomer op een haar na zijn transfer naar Girondins de Bordeaux stuk zag lopen.

Club América zou de Nederlander naar Mexico willen halen, maar de club heeft nog geen officieel bod neergelegd bij PSV. Hierdoor lijkt de transfer van De Jong nog ver verwijderd.

Brands heeft ook laten weten dat het niet geïnteresseerd is in Alex Büttner. PSV is op zoek naar een linksback, maar Bütter, die onlangs uit de selectie werd gezet bij Vitesse, behoort niet tot de opties. Het management van Büttner liet weten dat er bij PSV geïnformeerd zou worden of de club interesse zou hebben in de vleugelverdediger van Vitesse. Maar dat is dus niet het geval.

Dumoulin: In Giro meer kans op eindzege dan in Tour

Tom Dumoulin rijdt tot en met de Giro d'Italia hetzelfde programma als vorig jaar. Na de Ronde van Italië zal de Nederlander beslissen of hij de Tour de France of in de Vuelta a España zal rijden.

In Berlijn legde Dumoulin op de ploegenpresentatie van zijn ploeg voor het eerst zijn keuze voor de Giro uit. "Ik wil opnieuw voor de winst gaan. En als ik dat wil in de Tour zou het lastiger zijn met dit parkoers. In de Giro heb ik meer kans om te winnen. Bovendien ben ik verliefd geworden op de Giro. De laatste jaren al, en vorig jaar helemaal."

De winnaar van de Giro d'Italia 2017 zal net zoals vorig jaar zijn seizoen starten in de Ronde van Abu Dhabi, die op 21 februari van start gaat. Daarna zal de Strade Bianche en Tirreno-Adriatico rijden en zal dan op hoogtestage vertrekken. Daardoor zal hij net zoals vorig de Amstel Gold race missen. De renner van Sunweb komt wel aan de start van Luik-Bastenaken-Luik.

NHL: Red Wings winnen na overtime, ook winst voor Blackhawks

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de Detroit Red Wings in eigen huis een nipte overwinning geboekt op de Ottawa Senators. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1, waarna overtime nodig was. Daarin maakte Erik Karlsson bij de face-off gelijk een verdedigende blunder, waar Andreas Athanasiou van profiteerde door de Red Wings na zes seconden naar de 2-1 winst te schieten.

De enige andere wedstrijd van de dag werd gespeeld in Madison Square Garden in New York, waar de Rangers bezoek kregen van de Chicago Blackhawks. Het ging twee perioden gelijk op (2-2), maar vroeg in het derde kwart kwamen de Blackhawks op 2-3. De Rangers wisselden hun goalie in voor een extra speler en daar profiteerden de mannen uit Chicago van door in de laatste minuut nog tweer keer te scoren: 2-5.

Red Wings - Senators (Bron: YouTube)

Anouk geŽerd met 100% NL Oeuvre Award

Twintig jaar na haar grote doorbraak met 'Nobody's Wife' is Anouk Teeuwe geëerd met een 100% NL Oeuvre Award. Haar opvallende en onderscheidende persoonlijkheid in combinatie met haar buitengewone talent om de mooiste muziek te schrijven en te zingen is voor niemand onopgemerkt gebleven. Anouk is de populairste rockzangeres van Nederland.

Ronald Sebök, Station Directeur 100% NL: "Succesvolle albums, grote hits, onvergetelijke concerten, moeder van zes kinderen en een eigenwijze persoonlijkheid die de wereld mooier maakt. Het moge duidelijk zijn dat ze een rijke carrière heeft vol met grote successen. Van hits als 'Lost' tot 'Michel' en van 'R U Kiddin' Me' tot aan haar succesvolle deelname aan het Eurovisiesongfestival met 'Birds'. De 100% NL luisteraar zingt ze allemaal mee. Reden genoeg om haar daarom te eren voor haar gehele muzikale oeuvre."

Op 20 februari worden de overige 100% NL Awards uitgereikt. Tijdens deze groots opgezette avond verzamelt compleet muzikaal Nederland zich in Club Panama in Amsterdam. Op deze avond zal er ook een muzikale ode aan Anouk zijn en zullen er diverse artiesten optreden. Kaarten voor deze avond zijn niet te koop, maar exclusief te winnen bij 100% NL.

Het is de achtste keer dat 100% NL een artiest eert met een ‘100% NL Oeuvre Award’. Eerder ontvingen René Froger, Paul de Leeuw, Jan Smit, BLØF, Marco Borsato, Guus Meeuwis en Nick & Simon deze titel.

Anouk geëerd met 100% NL Oeuvre Award (Foto: 100% NL)
Anouk geëerd met 100% NL Oeuvre Award (Foto: 100% NL)

'Ajax en Hoffenheim akkoord over Schreuder'

Ajax en Hoffenheim hebben een akkoord bereikt over Alfred Schreuder. De Nederlander wordt de assistent-trainer van Erik ten Hag.

Donderdag wist De Telegraaf al te melden dat Ajax bijna een akkoord zou hebben bereikt met Hoffenheim en inmiddels meldt het medium dat er daadwerkelijk een akkoord is tussen beide clubs.

Door het doorlopende contract van Alfred Schreuder moet Ajax een afkoopsom betalen om hem los te weken. Het contract van de assistent van Julian Nagelsmann liep tot de zomer van 2019 en Ajax heeft met Hoffenheim een akkoord bereikt over de afkoopsom.

Hierdoor lijkt Schreuder zich op tijd bij Ajax te melden om mee te gaan op het trainingskamp. De Amsterdammers vertrekken 8 januari naar Portugal, waar het zich met Erik ten Hag voorbereidt op de tweede seizoenshelft.

Ridder Militaire Willems-Orde Fulmer overleden

Ridder Militaire Willems-Orde Edward Fulmer is 31 december op 98-jarige leeftijd in Amerika overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij was in de Tweede Wereldoorlog een van de vliegers tijdens operatie Market Garden, de slag om Arnhem.

Naast een grondoffensief om zuidelijk Nederland te bevrijden, probeerden geallieerde luchtlandingsdivisies de bruggen bij Arnhem, Grave en Nijmegen in handen te krijgen. Het plan draaide uit op een mislukking.

Bij deze grote luchtlandingsoperatie was Fulmer 2e vlieger op een Douglas C47, een ongewapend transportvliegtuig. Het toestel, beladen met een afdeling parachutetroepen en een hoeveelheid zeer ontplofbare stoffen, raakte op 18 september 1944 zwaar beschadigd door Duits afweergeschut. De 1e vlieger verloor het bewustzijn.

Paratroepen en bemanning redden zich door uit het vliegtuig te springen. Maar Fulmer deed een heldhaftige poging om het leven van de 1e vlieger te redden: hij nam het stuur over. Ondanks ernstige brandwonden aan zijn gezicht nek en armen wist hij het vliegtuig aan de grond te krijgen.

Buitengewone heldhaftigheid

Koningin Wilhelmina benoemde de Amerikaan op 17 oktober 1946 tot Ridder Militaire Willems-Orde. “Luitenant Fulmer heeft buitengewone heldhaftigheid getoond en daarbij zijn eigen veiligheid niet geteld”, vermeldde het koninklijk besluit.

Edward Fulmer kreeg vorige maand nog Nederlands bezoek van Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman en de voorzitter van het Kapittel van de Militaire Willems-Orde, generaal-majoor buiten dienst Henk Morsink.

Nog in leven

Er zijn er nu nog drie Ridders Militaire Willems-Orde in leven: de Engelsman Ken Mayhew (1917) en de nog actief dienende Nederlandse militairen majoor Marco Kroon en majoor Gijs Tuinman.

Naast genoemde personen hebben ook een aantal eenheden en krijgsmachtonderdelen de Militaire Willems-Orde ontvangen. Dit betreft 

  • de Marine Luchtvaartdienst van de Koninklijke Marine;
  • het Korps Mariniers van de Koninklijke Marine;
  • de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine;
  • de Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’;
  • het wapen der Militaire Luchtvaart in Nederland;
  • het wapen der Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger;
  • 82nd (US) Airborne Division; 
  • 1st Polish Independent Parachute Brigade (1 Samodzielna Brygada Spadochronowa)
  • Korps Commandotroepen

Ridders MWO Fulmer en Tuinman(Foto: Ministerie van Defensie)
Ridders MWO Fulmer en Tuinman(Foto: Ministerie van Defensie)

Ridder MWO Fulmer (Foto: Ministerie van Defensie)
Ridder MWO Fulmer (Foto: Ministerie van Defensie)

Biatlete Kuzmina oppermachtig in Oberhof

Biatlete Anastasia Kuzmina heeft de eerste World Cup-wedstrijd van 2018 gewonnen. In het Duitse Oberhof was de Slowaakse, dit seizoen weer helemaal terug aan de top, een klasse apart op de sprint - 7,5 kilometer met één keer liggend en één keer staand schieten.

Kuzmina maakte één foutje bij het liggend schieten, maar bleef in staande positie foutloos. Op de langlaufski's was de regerend tweevoudig olympisch kampioene op de sprint duidelijk de sterkste en het handjevol dames dat enigszins in de buurt kon blijven liet ook missers noteren op de schietbaan.

De Finse Kaisa Mäkäräinen wist de schade nog het meest beperkt te houden, maar met één misser en een achterstand van 35 seconden was het gat behoorlijk groot. Veronika Vitkova uit Tsjechië gaf veertig seconden toe en pakte de derde plek, zeven tellen voor de Duitse Franziska Hildebrand.

Laura Dahlmeier, de Duitse favoriete en goed voor vijf keer goud op het WK van vorig seizoen, was nog niet helemaal fit. Gecombineerd met twee schietfouten bracht het haar niet verder dan de dertiende plek.

NBA: Tiener maakt indruk met snoeiharde dunk en topwedstrijd

Basketballer Terrance Ferguson heeft woensdagavond in de NBA grote indruk gemaakt. De 19-jarige shooting guard van de Oklahoma City Thunder kende tegen de Los Angeles Lakers een topwedstrijd en liet zich voor het eerst echt zien in de NBA.

Ferguson kwam afgelopen zomer over van de Adelaide 36ers en pikte in oktober, november en december zo nu en dan zijn minuutjes mee, in totaal goed voor 29 punten. Tegen de Lakers mocht Ferguson vanaf het begin opdraven in de plaats van Andre Roberson en hij stelde geenszins teleur.

De tiener kende een heerlijke wedstrijd en liet onder meer zes driepunters noteren, die hem hard op weg hielpen richting zijn score van 24 punten. Vooral in het vierde kwart wist hij zich echter ook in het filmpje met hoogtepunten te werken: Raymond Felton speelde de bal naar Ferguson, die met een werkelijk verschroeiende dunk uithaalde en ogenschijnlijk zelfs zijn pols even leek te bezeren.

Overigens bleef het daar niet bij voor Ferguson, want een goed minuutje later ramde hij er nog een dunk snoeihard in. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de winst in de wedstrijd en ook dat lukte prima: de Thunder won met 96-133 in Los Angeles.

In Dallas gingen de Mavericks nipt onderuit tegen de Golden State Warriors. Met drie seconden te spelen stond het 122-122, maar op dat moment wierp Stephen Curry een heerlijke driepunter binnen, waarmee de wedstrijd beslist werd: 122-125.

Uitslagen NBA woensdagavond
Orlando Magic - Houston Rockets 98-116
Philadelpia 76ers - San Antonio Spurs 112-106
Washington Wizards - New York Knicks 121-103
Brooklyn Nets - Minnesota Timberwolves 98-97
Miami Heat - Detroit Pistons 111-104
Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 102-88
Chicago Bulls - Toronto Raptors 115-124
Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 122-101
Dallas Mavericks - Golden State Warriors 122-125
Denver Nuggets - Phoenix Suns 134-11
Utah Jazz - New Orleans Pelicans 98-108
Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder 96-133

Agenten fatale arrestatie Henriquez in beroep

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Dat hebben hun advocaten laten weten. De agenten werden eind vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar.

,,Beide agenten kunnen zich niet bij enige veroordeling neerleggen. De verdediging is van mening dat integrale vrijspraak is aangewezen", aldus de advocaten van de agenten op de website.

Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, eind juni 2015. Er waren vijf agenten voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Henriquez onder bedwang te krijgen bij zijn arrestatie. Twee van de betrokken agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Zij hadden het meeste en heftigste geweld toegepast.

Grote fout met ernstige gevolgen

De rechter stelde in het vonnis dat de agenten een ,,grote fout, met zeer ernstige gevolgen" hadden gemaakt. Wel wees hij op de bijzondere situatie van agenten. ,,Als er onrust of gevaar dreigt dan kan een burger weglopen. Maar een agent niet."

De twee agenten zaten tijdens de hele rechtszaak afgeschermd en anoniem in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Ze werden aangeduid als DH01 en DH02. Hun identiteit wordt afgeschermd omdat zij en hun families na de arrestatie zwaar bedreigd zijn.

Rellen

De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Het Openbaar Ministerie noemde de agenten wel schuldig, maar vond dat er geen straf opgelegd moest worden. Het is nog niet duidelijk of het OM ook in beroep gaat.

Agenten fatale arrestatie Henriquez in beroep
Agenten fatale arrestatie Henriquez in beroep (Foto: ANP)

Marokkaanse veelpleger terecht uitgezet

De verblijfsvergunning van een Marokkaan is volgens de rechtbank terecht ingetrokken. Dit bijkt uit de uitspraak in het hoger beroep die op 28 november werd gedaan en gisteren werd gepubliceerd op de website van de Rechtspraak. De man in kwestie verbleef volgens de uitspraak al langer dan 30 jaar in Nederland. In de periode vanaf 1989 tot en met 15 juni 2013 heeft hij 33 misdrijven gepleegd. In 31 zaken werd hij veroordeeld, waarvoor hij in totaal 63 maanden celstraf opgelegd heeft gekregen. De man werd op 25 maart 2017 vanuit detentie direct uitgezet naar Marokko, met een 'zwaar inreisverbod' op zak. 

De man was tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan. Volgens hem had hij nog een kans moeten krijgen, omdat hij niet op de hoogte kon zijn van de wetswijziging in 2012, die het mogelijk heeft gemaakt om een langdurige verblijfsvergunning in te trekken. De rechtbank achtte dit ongegrond omdat de wetswijziging in het staatsblad is gepubliceerd en hij dus op de hoogte had kunnen zijn. Ook het verweer van de man dat hij door het het intrekken van zijn verblijfsvergunning en het inreisverbod belemmerd wordt in het uitoefenen van een gezinsleven acht de rechtbank niet gegrond. 

Volgens de uitspraak heeft hij namelijk nooit samengewoond met de moeder van zijn zesjarige zoontje. Sterker nog: hij heeft geen enkel stuk kunnen overleggen waaruit blijkt dat hij de juridische danwel biologische vader is en dat hij een gezinsleven met hem heeft of heeft gehad. Verder is de rechtbank van mening dat gelet op "de aard en ernst van de gepleegde misdrijven, de lange periode waarin deze zijn gepleegd, het feit dat eiser behoort tot de top 10 van veelplegers van de gemeente Amersfoort, de veroorzaakte overlast voor de samenleving en het aan de slachtoffers toegebrachte leed betrokken" het intrekken van de verblijfsvergunning terecht is geweest. 

Marokkaanse veelpleger terecht uitgezet (Foto: Rechtbank Den Haag)
Marokkaanse veelpleger terecht uitgezet (Foto: Rechtbank Den Haag)

Blair pleit voor brexit-herkansing

De Britse oud-premier Tony Blair wil dat zijn landgenoten zich op termijn nogmaals mogen uitspreken over de brexit. Hij noemde het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie "een fout die de hedendaagse wereld niet begrijpt en toekomstige generaties niet zullen vergeven".

De voormalige Labourleider wees erop dat voorafgaande aan het referendum onduidelijk was hoe de toekomstige relatie met de EU er bij een brexit uit zou zien. "Hoe kunnen we vaststellen wat de 'wil van het volk' is voordat we weten wat het alternatief is voor het huidige EU-lidmaatschap?", aldus Blair, die van 1997 tot 2007 aan de macht was.

Blair vindt dat de Britten zich nogmaals moeten uitspreken als wel duidelijk is wat dat alternatief behelst. "Dat kan via het parlement, een verkiezing of een nieuw referendum", stelt hij in een donderdag gepubliceerd artikel op de website van de Tony Blair Institute for Global Change. Een referendum zou volgens de oud-premier geen herhaling zijn van de eerste volksraadpleging uit 2016, omdat toen nog niet bekend was wat de toekomst zou brengen.

Blair pleit voor brexit-herkansing
Blair pleit voor brexit-herkansing (Foto: ANP)

Dopingautoriteit gaat Sunweb controleren

Wielerploeg Sunweb gaat investeren in een extra antidopingprogramma, dat wordt opgezet door de Nederlandse Dopingautoriteit. Het programma dat ongeveer anderhalve ton zal kosten wordt betaald door hoofdsponsor Sunweb.

Volgens Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, is er geen kans op belangenverstrengeling. "De ploeg bepaalt niet wanneer, waar en wie wordt getest. We hopen dat dit initiatief wordt overgenomen door andere stakeholders binnen de sport."

Het nieuwe programma bestaat uit het implementeren en analyseren van urine- en bloedtests voor de mannenploeg, de vrouwenploeg en de beloften, zo laat de de WorldTour-formatie weten op de ploegenpresentatie. De resultaten zullen ook gedeeld worden met het wereldantidopingagentschap WADA en komen in het bloedpaspoort terecht van de renners.

Atleet Stuivenberg (22) heeft kanker: "Chemokuur is puur gif"

Bij atleet Maarten Stuivenberg is zaadbalkanker geconstateerd. In augustus bleek bij een dopingcontrole dat er iets niet goed was, waarna eind december de diagnose gesteld werd.

Het is dan ook vergelijkbaar met de Belgische tienkamper Thomas van der Plaetsen, die er eind 2014 eveneens door een 'positief' dopingresultaat achter kwam dat hij zaadbalkanker had. Van der Plaetsen herstelde volledig en voegde zich bij de wereldtop op de tienkamp.

"Zo'n vierhonderd meter met een beetje verzuring in je benen valt dan wel mee", reageert Stuivenberg op het nieuws van zijn diagnose. Vorig jaar deed de 22-jarige atleet uit Veenendaal in Frankrijk nog mee aan het Europees kampioenschap voor landenteams. Op het EK onder 23 in Polen pakte Stuivenberg de zesde plek en een jaar eerder werd hij met de Nederlandse ploeg zevende op de 4x400 meter op het EK in Amsterdam.

Na zes dagen in het ziekenhuis is Stuivenberg weer thuis. Na de kerst hoorde hij dat de kanker was uitgezaaid naar zijn hals en buik en men begon dan ook gelijk met de chemokuur. "De artsen hebben het over 95 procent kans op genezing, dus daar houd ik me maar aan vast. Voor de eerste chemo besefte ik het me nog niet, want ik had geen pijn en voelde me best goed. Bij die chemo merkte ik het pas, dat is puur gif."

Stuivenberg moet nog drie keer opgenomen worden in het ziekenhuis, waar hij dan dezelfde chemokuren zal krijgen. "Het is zo bizar...zo'n geweldig sportjaar en dan nu dit. Ik ben wel strijdlustig, ik vecht en haal rust en vertrouwen uit mijn geloof."

Noor Iversen pakt etappe vijf Tour de Ski, Cologna behoudt leiding

Langlaufer Emil Iversen heeft donderdag de vijfde etappe van de Tour de Ski bij de mannen gewonnen. De Noor zegevierde in Oberstdorf op de vijftien kilometer vrije stijl, met massastart.

Het veld bleef net als bij de vrouwen lang bij elkaar, hoewel hier en daar wat mannen onderuit gingen. De voornaamste slachtoffers waren de Rus Andrey Larkov en de Noor Niklas Dyrhaug, die daardoor beiden een dikke minuut aan de broek kregen.

In de eindsprint ging de strijd tussen de Noren Iversen en Sindre Bjørnestad Skar, terwijl ook de Italiaan Francesco de Fabiani zich voorin kon melden. Iversen won, voor zijn landgenoot en De Fabiani. 

In het klassement veranderde weinig: leider Dario Cologna eindigde als vierde en de Zwitser behield zijn koppositie zo. Sergey Ustiugov kwam er niet aan te pas, maar de Rus bleef wel op plek twee staan. Martin Johnsrud Sundby maakte de grootste sprong: de Noor schoof van plek zes op naar de derde stek, door Alex Harvey, Alexey Poltoranin en Alexander Bolshunov te passeren.

Kelderman verlengt bij Sunweb en is kopman in de Vuelta

Wilco Kelderman heeft zijn contract bij Team Sunweb met twee jaar verlengd tot en met 2020, zo heeft de WorldTour-ploeg donderdag bekendgemaakt bij de ploegenpresentatie van de ploeg. Sunweb maakte ook bekend dat Kelderman als kopman zal starten in de Vuelta a España.

"Ik voelde me vorig jaar direct thuis in het team. Ik had in 2017 een heel goed seizoen, ondanks veel pech. Ik heb voor 2018 een beetje dezelfde doelen als vorig jaar. Ik rijd voor mezelf in een paar grote races, zoals in de Vuelta. En in dienende rol in andere koersen," aldus Kelderman, de nummer vier van de afgelopen Ronde van Spanje.

Advocaat Trump waarschuwt Bannon

Een advocaat van Donald Trump beschuldigt oud-topadviseur Steve Bannon van het schenden van een geheimhoudingsovereenkomst. De jurist sommeerde Bannon in een brief te stoppen met het doorgeven van vertrouwelijke informatie, berichten Amerikaanse media.

Bannon kreeg onder meer te horen dat hij alle relevante documentatie moet bewaren vanwege "ophanden zijnde" juridische stappen. Hij zou zich volgens de advocaat vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan laster.

Trump reageerde woensdag woedend op vermeende uitspraken van Bannon, die is geciteerd in het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House. Hij zou presidentsdochter Ivanka tegenover de schrijver "oliedom" hebben genoemd. Ook haalde hij uit naar Donald Trump jr., vanwege een omstreden bijeenkomst met een Russische advocate.

Afstand nemen van boek

Bondgenoten van Bannon verklaarden volgens The Washington Post dat hij heeft overwogen afstand te nemen van het boek. Ook had Bannon mogelijk willen ontkennen bepaalde uitspraken gedaan te hebben. Voordat Bannon een verklaring kon versturen, was Trump al in de aanval gegaan. Hij vroeg zich af of zijn voormalige topadviseur zijn verstand was verloren.

Auteur Michael Wolff zou geregeld hebben rondgelopen in het Witte Huis. Een bron zei tegen de krant dat adviseurs van de president de auteur zagen als een bondgenoot. Daarom meenden ze dat het verstandig was met hem te praten. Inmiddels is dat beeld kennelijk gekanteld. Trump zou hebben uitgehaald naar medewerkers die met Wolff hebben gesproken.

Advocaat Trump waarschuwt Bannon
Advocaat Trump waarschuwt Bannon (Foto: ANP)

Groot gat in beveiliging chips

Miljarden processoren blijken een groot gat in de beveiliging te hebben. Daardoor kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot gevoelige informatie over de gebruikers. De chips zitten in vele miljarden computers en mobiele telefoons wereldwijd.

Het gaat eigenlijk om twee verwante gaten. Een daarvan treft alleen Intel-chips, de andere raakte ook chips van concurrenten AMD en ARM.

Onderzoekers van Google hebben de kwetsbaarheden in juni ontdekt. Het werd stilgehouden zodat techbedrijven de tijd hadden om de gaten te dichten. Dat is gebruikelijk. Op 9 januari zou het naar buiten worden gebracht, maar het is eerder uitgelekt. Daardoor is het nu alle hens aan dek voor softwarebedrijven. Microsoft en Google hebben snel updates verspreid, Apple werkt eraan.

Diep onder motorkap

Het probleem zit diep onder de motorkap van de systemen, op een plek waar reguliere gebruikers niet komen. Daar zit een zogeheten kernel, een systeem dat de belangrijkste opdrachten afhandelt. De kernel zorgt er bijvoorbeeld voor dat het geheugen werkt, dat toetsenborden en muizen werken en dat programma's bestanden kunnen lezen. De kernel zou ontoegankelijk moeten zijn, maar dat blijkt niet het geval. Wie toegang krijgt tot de kernel, kan bijvoorbeeld wachtwoorden onderscheppen en bestanden lezen.

Het is niet bekend of het gat al bekend was bij hackers. Volgens cyberwaakhonden is er in elk geval geen bewijs dat er gebruik van is gemaakt. Consumenten krijgen het advies om zo snel mogelijk updates te installeren.

Mogelijk moeten chips nu helemaal van voren af aan opnieuw worden ontworpen, en moeten de kwetsbare chips worden vervangen. Tot die tijd moeten er noodmaatregelen worden genomen, die computers en telefoons langzamer kunnen maken.

Groot gat in beveiliging chips
Groot gat in beveiliging chips (Foto: BuzzT)

Trump doekt fraudecommissie op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een commissie ontbonden, die onderzoek deed naar fraude tijdens de presidentverkiezingen in 2016. De reden voor het besluit is volgens het Witte Huis omdat de Amerikaanse staten weigeren informatie te delen.

"Liever dan een eindeloze juridische strijd aan te binden ten koste van de belastingbetaler, heb ik vandaag een uitvoerend besluit getekend om de commissie te ontbinden", aldus Trump in een verklaring. Daarin staat ook dat hij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid opdracht heeft gegeven om verder onderzoek te doen en om de volgende stappen te bepalen.

Voorzitter van de commissie, die in mei vorig jaar in het leven was geroepen, was vicepresident Mike Pence. Staten stonden niet te springen om de komst van de commissie. Een federale rechter bepaalde dat die ook niet gemachtigd was om ze te dwingen data te overhandigen.

Trump doekt fraudecommissie op
Trump doekt fraudecommissie op (Foto: ANP)

Corendon stopt samenwerking met Boef

Rapper Boef mist diverse optredens in binnen- en buitenland. GOfun Partyvakanties, het jongerenmerk van reisorganisatie Corendon, heeft de samenwerking met de rapper opgezegd. Optredens op diverse vakantiebestemmingen van de reisorganisatie gaan niet door.

"Boef zou komende zomer op onze vakantiebestemmingen van GOfun optreden. Na een gesprek met Boef en zijn management hebben we in gezamenlijk overleg besloten om de samenwerking tussen rapper Boef en GOfun te beëindigen'', meldt de organisatie van jongerenreizen. "Vanwege de recente uitspraken van Boef lijkt het beide partijen beter om de samenwerking te staken." GOfun organiseert partyvakanties naar bestemmingen als Chersonissos in Griekenland, Sunny Beach in Bulgarije en Lloret de Mar in Spanje.

Boef kwam deze week in opspraak omdat hij in een video drie vrouwen die hem hielpen, uitmaakte voor hoeren. Later maakte hij nog meer mensen boos toen hij alle vrouwen in clubs met alcohol en korte rokjes hoeren noemde. Na veel ophef bood hij zijn excuses aan.

Corendon stopt samenwerking met Boef
Corendon stopt samenwerking met Boef (Foto: BuzzE)

NVWA gaat stalklimaat varkens controleren

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) starten in januari 2018 met inspecties om te controleren of het klimaat in varkensstallen niet schadelijk is voor de dieren. Inspecteurs maken bij deze inspecties voor het eerst gebruik van 5 kenmerken van een goed stalklimaat.

De temperatuur en de luchtkwaliteit in varkensstallen is belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Het stalklimaat beïnvloedt de groei en ontwikkeling van varkens. Daarnaast zorgt een goed stalklimaat er ook voor dat varkens minder in elkaars staart en oren bijten. Ook voor de gezondheid van varkenshouders en mensen die in varkensstallen aan het werk zijn is een goed stalklimaat belangrijk.

Kenmerken goed stalklimaat
In het Besluit houders van dieren staat dat het stalklimaat niet schadelijk mag zijn voor het dier. Varkenshouders mogen zelf bepalen hoe zij voor een goed stalklimaat zorgen. Om varkenshouders en inspecteurs die het stalklimaat moeten controleren hierbij handvatten te bieden, heeft Wageningen Livestock Research 5 kenmerken benoemd die een indicatie geven of het stalklimaat schadelijk is of niet. Dit zijn concentraties koolstofdioxide (CO2) en ammoniak (NH3) in de lucht, de mate van roodheid en/of bevuiling in de ogen, de mate van oorbijten, de mate van staartbijten en de mate van bevuiling van de dieren, 

De inspecteurs van de NVWA kijken naar deze 5 kenmerken om het stalklimaat van varkensstallen te controleren. Als bij inspectie blijkt dat het stalklimaat niet in orde is, moet de varkenshouder maatregelen nemen om het stalklimaat te verbeteren en kan de NVWA bestuursrechtelijk of strafrechtelijk optreden.

ōstberg wint in Tour de Ski, Weng valt in eindsprint

Langlaufster Ingvild Flugstad Østberg heeft donderdag de vijfde etappe van de Tour de Ski gewonnen. In het Duitse Oberstdorf stond voor de dames een wedstrijd over tien kilometer vrije stijl op het programma, dit keer met massastart.

Vooraf viel enigszins te verwachten dat vooral Østberg en haar Noorse landgenote Heidi Weng, de nummers één en twee in het algemeen klassement, er relatief vroeg vandoor zouden gaan. Dat gebeurde echter niet en het hele veld bleef vrijwel de hele wedstrijd bij elkaar, waarbij slechts mondjesmaat wat dames de groep moesten laten gaan.

Het resulteerde erin dat ruim twintig langlaufsters zich in de laatste kilometer op konden maken voor de eindsprint, maar daarin was wel duidelijk dat Østberg en Weng de boventoon voerden. De twee kwamen nek-aan-nek het rechte stuk op, maar Weng ging plotseling onderuit en moest genoegen nemen met plek elf. Østberg won en behield zo de leiding in het klassement, landgenote Maiken Caspersen Falle werd tweede, voor de Finse Krista Pärmäkoski.

De wedstrijd bij de vrouwen, met vanaf 15:00 de eindsprint (Bron: YouTube)

Tennissters Bertens en Schuurs naar halve finales Brisbane

Tennissters Kiki Bertens en Demi Schuurs hebben zich op het WTA-toernooi van Brisbane geplaatst voor de halve finales in het dubbelspel. Het Nederlandse duo rekende af met de Canadese Gabriela Dabrowski en haar Chinese partner Xu Yifan, die vorig jaar samen twee toernooien wonnen.

Bertens en Schuurs moesten de eerste set nog afstaan tegen het als derde geplaatste koppel, maar sloegen in set twee terug. In de supertiebreak waren de Nederlandse speelsters vervolgens net wat te sterk: 5-7, 6-3 [10-6].

In de halve eindstrijd staan Bertens en Schuurs tegenover het als tweede geplaatste Australische duo Ashleigh Barty en Casey Dellacqua.

Georgia Bulldogs winnen historische Rose Bowl

De american footballers van de Georgia University hebben op spectaculaire wijze de Rose Bowl gewonnen, een van de grootste wedstrijden in het in de VS razend populaire college football, waar vrijwel alle toekomstige NFL-spelers vandaan komen. Voor het eerst in de 104-jarige geschiedenis van de Rose Bowl moest er een verlenging aan te pas komen om een winnaar te bepalen, wat vooral te danken was aan een werkelijk krankzinnige tweede helft.

De Georgia Bulldogs en de Oklahoma Sooners eindigden het reguliere seizoen in het college football als de nummers drie en twee op de ranglijst. Beide teams spelen al een ruime 120 jaar op het hoogste niveau, maar opvallend genoeg stonden ze tot de Rose Bowl nog nooit tegenover elkaar. Dat veranderde dit jaar en het werd een kraker die bij de liefhebber lang in het geheugen zal blijven hangen. De inzet, naast de eer: een plekje in de kampioenswedstrijd van het college football.

Sooners domineren de eerste helft
In het immense stadion in het Californische Pasadena, gevuld met zo'n 90.000 toeschouwers, waren de Bulldogs en de Sooners beiden goed voor een snelle touchdown. Oklahoma voegde er nog één aan toe en stond na het eerste kwart met 7-14 voor, wat ze vroeg in het tweede kwart uit wisten te breiden naar 7-21. De Bulldogs deden enkele seconden later al wel wat terug, dankzij een heerlijke 75-yard touchdown run van Sony Michel: 14-21.

Kort voor het einde van de eerste helft breidden de Sooners de voorsprong toch weer uit, dankzij een opmerkelijke actie: CeeDee Lamb nam de bal en gooide deze naar de in de endzone wachtende quarterback Baker Mayfield, winnaar van de Heisman Trophy - de prijs voor beste speler in het college football. Rodrigo Blankenship knalde vanaf 55 yards nog een field goal binnen - een Rose Bowl-record - en zorgde zo voor de 17-31 ruststand.

Historische comeback van de Bulldogs
Het derde kwart leverde gelijk een touchdown voor de Bulldogs op, dankzij een 50-yard run van Nick Chubb. Vlak voor het einde van het kwart kwam de bal weer bij Michel terecht, die met een 38-yard run voor zijn derde touchdown tekende. Blankenship trapte het extra punt binnen en dus was de stand weer helemaal gelijk: 31-31. Vroeg in het vierde kwart werd het nog erger voor Oklahoma: de Bulldogs onderschepten de bal, en dat leidde een klein minuutje later tot een touchdown van Javon Wims en een 38-31 voorsprong.

Het was echter nog lang niet gedaan, want Mayfield kreeg de bal bij Dimitri Flowers in de endzone en de Sooners kwamen weer op gelijke hoogte: 38-38. Sterker nog, krap anderhalve minuut later verloor Michel de bal, die werd opgepikt door Steven Parker van de Sooners. Hij rende 46 yards en bereikte de endzone: touchdown Sooners en 38-45. Uiteraard bleef het daar niet bij: in de laatste minuut hadden de Bulldogs nog één kans, die gepakt werd door Chubb, waarmee de stand op 45-45 kwam.

Dubbele overtime
Zo was een overtime nodig, wat in het college football betekent dat beide teams één drive krijgen om te scoren. Het leverde voor beiden een field goal op, dus een tweede overtime was nodig. Daarin slaagde de verdediging van Georgia erin de field goal-poging van Oklahoma te stoppen, waarna Michel zijn fantastische wedstrijd afsloot door de winnende touchdown te maken: 54-48, de hoogste score ooit in de Rose Bowl en de comeback van de Bulldog, die zeventien punten achterstand hadden, gaat de boeken in als de grootste ooit in de wedstrijd.

Op 8 januari mogen de Georgia Bulldogs het veld betreden in het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta, in hun thuisstaat Georgia. Ze spelen dan om de nationale titel tegen de Alabama Crimson Tide, die in de andere halve finale - de Sugar Bowl - met 24-6 wonnen van de Clemson Tigers, een jaar eerder in de finale nog de winnaars tegen de Crimson Tide.

De wedstrijd zal zondag live te zien zijn op FOX Sports.

De samenvatting van de Rose Bowl (Bron: YouTube)

Subsidie voor conference Youp van 't Hek

De oudejaarsconference van Youp van 't Hek heeft een subsidie gekregen van 43.000 euro voor de tv-registratie. Dit staat op de website van Stichting Co-productiefonds Binnenlandse Omroep, kortweg CoBO.

Het fonds heeft als doel podiumkunsten en televisie dichter bij elkaar te brengen, net als film en televisie. Directeur Jeanine Hage van het CoBo Fonds legt in De Telegraaf uit wanneer omroepen bij het fonds kunnen aankloppen. "Op het moment dat je samenwerkt met een podiumkunstinstelling kun je bij ons subsidie krijgen. Het gaat er niet om of die noodzakelijk is. Ik snap de discussie, maar die voeren we hier niet", zegt Hage.

"Ik ben heel blij als iemand een keer een vaag toneelstuk opvoert voor televisie of een jong cabarettalent oppakt, maar het is niet special daarvoor. Het is voor iedereen. Jaarlijks hebben we 2,5 miljoen euro te vergeven." Hage zegt dat het fonds maximaal 20 procent van de kosten aan BNNVARA voor de tv-registratie vergoedt.

Op de website van het CoBo Fonds is eveneens te vinden dat de omroep BNNVARA ook in 2014 subsidie kreeg voor het uitzenden van de oudejaarsconference van Youp, namelijk 75.150 euro. De tv-registratie van Youps cabaretvoorstelling Wigwam kreeg in datzelfde jaar 43.650 euro subsidie.

Naar de voorstelling op oudejaarsavond keken bijna 2,6 miljoen mensen.

Subsidie voor conference Youp van 't Hek
Subsidie voor conference Youp van 't Hek (Foto: BuzzE)

Psychonauts 2 uitgesteld naar 2019

Psychonauts 2 komt niet meer in 2018 uit. Dit heeft Double Fine bekendgemaakt in een filmpje die een update geeft over de game. Deze crowdfunded-game wist in januari 2016 3.8 miljoen dollar op te halen en zou eigenlijk in de zomer van 2018 verschijnen. Het moet nu in 2019 uitkomen voor pc, PS4 en Xbox One.

Psychonauts 2 is de sequel op de bizarre cult-hit platformer uit 2005 waarin een geheime organisatie van mensen met psychische krachten in het hoofd van andere mensen duiken om problemen op te lossen.

Tagliafico direct inzetbaar: "Ik ben erg trots"

Nicolas Tagliafico tekent spoedig een contract bij Ajax, waarna hij direct inzetbaar is voor de Amsterdammers.

Ajax gaat maandag op trainingskamp naar Portugal en Tagliafico zal met de ploeg meereizen. De linksback stapte woensdag op het vliegtuig naar Amsterdam en zal een 4,5 jarig contract tekenen.

De Argentijn is blij met zijn overstap. "Ik ben ongelooflijk trots dat ik voor Ajax mag gaan spelen", vertelt Tagliafico in gesprek met De Telegraaf. "Na de medische keuring teken ik een contract voor 4,5 jaar. Ik kon naar Duitsland en Real Betis, maar Ajax is Ajax. In Argentinië heeft de club een goede naam."

Tagliafico is in bezit van een Italiaans paspoort, waardoor hij in Europa mag spelen en weinig papierwerk hoeft in te vullen. "Hij is direct inzetbaar", vertelt Ricardo Schlieper, de zaakwaarnemer van Tagliafico. "Omdat hij sinds zijn vijftiende het Italiaanse staatsburgerschap heeft en zodoende over een Italiaans paspoort beschikt. Hij gaat maandag al met Ajax mee op trainingskamp naar Portugal en is fit."

De taal zal voor de aanwinst geen probleem worden, denkt Schlieper. "Nicolas verstaat Engels en probeert het soms ook een beetje te spreken. Ik denk dat hij het in Nederland snel zal oppakken."

Ajax maakt naar verluidt 4,5 miljoen euro over naar Independiente, dat een doorverkooppercentage bedongen. De club uit Argentinië maakte de transfer woensdag officieel bekend, maar de officiële berichten van Ajax laten nog even op zich wachten.

Pc-versie Monster Hunter: World komt pas in de herfst

De pc-versie van Monster Hunter: World komt pas in de herfst van 2018 uit. Dat zegt Ryozo Tsujimoto, producent van de game, in een videoboodschap. De pc-port komt laat omdat dit de eerste pc-game is die dit team ontwikkelt. Capcom wil garanderen dat deze versie geoptimaliseerd is voor de platform.

Het is uiteraard alsnog tegenvaller voor pc-gamers. De PS4- en Xbox One-versies komen nog altijd op 26 januari uit. Tsujimoto bevestigt wederom dat de game gratis updates, waaronder nieuwe monsters, na de release gaat ontvangen.

Landelijke staking streekvervoer

Door een landelijke staking rijden vandaag een hoop streekbussen en -treinen niet. Arriva meldt op haar website dat haar bussen in de regio's Friesland, Groningen, Zuid-Holland, Brabant, Limburg en de steden Lelystad en Tiel en omgeving niet rijden. Ook de treinen in Limburg staan stil. 

Ook de treinen van Connexxion op de Valleilijn (Amersfoort - Ede - Wageningen) en Breng (Arnhem - Doetinchem) rijden vandaag niet. Stadsbussen die niet onder de CAO Openbaar Vervoer vallen rijden wel gewoon volgens de vervoerder. Ook het flex-vervoer en bijvoorbeeld de buurtbussen rijden  wel gewoon. Ook de bussen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rijden wel, omdat zij onder een andere CAO vallen. 

Connexxion biedt abonnementhouders in sommige regio's de mogelijkheid om restitutie aan te vragen, Arriva geeft aan dat restitutie niet mogelijk is omdat de staking niet langer dan een dag duurt. 

De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden wel gewoon vandaag. 

Staking regionaal busvervoer (Foto: eigen)
Staking regionaal busvervoer (Foto: eigen)

'Sirotkin wordt tweede coureur Williams'

Het heeft er alle schijn van dat Sergey Sirotkin in 2018 een vast zitje in de Formule 1 krijgt. Volgens het Duitse Auto Bild zal Williams binnenkort laten weten dat de Rus een tweejarig contract tekent bij het team.

Na het tweede jaar op rij waarin Felipe Massa afscheid nam van de sport, kwam opnieuw een stoeltje vrij, dit keer naast Lance Stroll. Onder meer Daniil Kvyat, Paul di Resta, Pascal Wehrlein en Robert Kubica leken kans te maken op het zitje, met Kubica en ook Sirotkin die uiteindelijk als laatste keuzemogelijkheden over zijn gebleven.

Tijdens de test in Abu Dhabi mochten beide coureurs na het seizoen laten zien wat ze konden, waarna Williams nu gekozen lijkt te hebben voor Sirotkin. Helemaal gebaseerd op prestaties zal dat wellicht niet zijn, want de Rus brengt naar verluidt een goede vijftien miljoen euro per jaar mee, gefinancieerd door de SMP Bank, hoewel hij tijdens de test en in de GP2 wel prima dingen heeft laten zien.

Volgens Auto Bild is het nog even wachten met de officiële bekendmaking tot het geld van SMP Bank op de rekening van Williams staat. De Rusissche bank heeft wel vaker problemen gehad met het betalen van sponsorgeld, maar men verwacht dat het wel in orde komt.

Sirotkin werd in 2015 en 2016 derde in het GP2-kampioenschap, waarin hij vorig jaar nog twee races reed.

Murray en Nishikori haken af voor Australian Open

Andy Murray doet definitief niet mee aan de Australian Open. De Brit heeft nog te veel last van een heupblessure. Ook Kei Nishikori doet niet mee aan de Australian Open, die op 15 januari van start gaat.

Murray wilde vorige week op het toernooi van Brisbane zijn rentree maken, maar de voormalig nummer één van de wereld heeft nog te veel last van zijn heup. De Schot kwam sinds Wimbledon niet meer in actie in een officiële wedstrijd. Hij speelde op het einde van 2017 nog wel tegen twee demonstratiewedstrijden.

"De kans op een succesvol resultaat bij een operatie is echter niet zo groot als ik zou willen. Daarom is dat altijd mijn tweede optie geweest. Misschien moet ik het nu wel gaan overwegen, maar ik hoop nog steeds van niet," aldus Murray vorige week tegenover de pers.

Nishikori

Ook Kei Nishikori heeft zich donderdag teruggetrokken voor de Australian Open. De Japanner heeft nog te veel last van een polsblessure. 

Het meespelen van Nishikori was al onzeker na zijn afmeldingen voor de toernooien van Brisbane en Sydney. De voormalig nummer vier van de wereld bereikte drie keer de kwartfinales in Melbourne (2012, 2015, 2016). Vorig jaar verloor Nishikori in de achtste finales van Roger Federer in vijf sets.

"Het herstel verloopt goed, maar ik voel me nog niet 100 procent klaar om een vijfsetter te spelen," liet de Japanner weten. "Het doet me pijn om af te melden. De Australian Open is mijn favoriete toernooi, mijn "thuistoernooi"..."

Sporting geeft zege in slotfase weg tegen Benfica

Sporting Lissabon leek in de Portugese competitie lange tijd op weg naar de zege in de topper tegen Benfica. De ploeg van Bas Dost stond lang 1-0 voor, maar in de laatste minuut zou Benfica de gelijkmaker maken.

Jonas benutte in de 90ste minuut de penalty na een handsbal van Rodrigo Battaglia. In de 19e minuut was Sporting Lissabon op voorsprong gekomen dankzij een treffer van Gelson Martins.

Dankzij het gelijkspel loopt Porto, dat eerder op de avond CD Feirense versloeg (1-2), uit op Sporting. Porto heeft nu een voorsprong van twee punten op de ploeg van Dost. Benfica staat derde en heeft vijf punten achterstand op de koploper.

Juventus verslaat stadsgenoot en bekert verder

Juventus heeft woensdagavond een zege geboekt in de kwartfinale van de Coppa Italia. Stadsgenoot Torino werd verslagen.

Voor de tweede keer dit seizoen stonden beide ploegen tegenover elkaar, nadat de competitiewedstrijd tussen beide ploegen uit Turijn in een 4-0 zege voor Juventus was geeïndigd.

Al na een kwartier spelen kwam de thuisploeg op voorsprong. Douglas Costa schoot schitterend de 1-0 binnen. De Braziliaan dacht in de eerste helft ook nog voor de 2-0 aan te tekenen, maar die treffer vond geen doorgang vanwege buitenspel.

Na 67 minuten spelen kwam de tweede treffer er wel voor Juventus, een treffer met een luchtje. Een overtreding van Sami Khedira op Afriyie Acquah werd niet bestraft en vanuit de daaropvolgende aanval kreeg Mario Mandzukic de bal in het strafschopgebied en maakte hij koel de 2-0.

Juventus neemt het in de halve finale de Coppa Italia op tegen Atalanta Bergamo, waar de andere halve finale tussen AC Milan en Lazio gaat.

'Nederlandse winkelstraat blijft kwetsbaar'

De omzet in de Nederlandse detailhandel ligt na ruim tien jaar weer boven het niveau van voor de crisis. Toch blijft de winkelstraat erg kwetsbaar, schrijft ING in een nieuw rapport.

Volgens deskundigen van de bank zijn het vooral webwinkels die voor groei zorgen. Hun marktaandeel wordt komende jaren waarschijnlijk alleen maar groter, denkt ING. In de consumentelektronica is internet bijvoorbeeld al goed voor zo'n 30 procent van de omzet en bij speelgoed voor ruim 40 procent.

Grote modeketens als H&M en Zara concentreren zich inmiddels ook steeds meer op de onlineverkoop. Dat gaat volgens ING ten koste van hun focus op het openen van nieuwe winkels.

Toegenomen leegstand

Harde saneringen hebben de afgelopen jaren geleid tot toegenomen leegstand in veel binnensteden. Die trend werd in 2017 doorbroken, maar volgens recente cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) staat nog altijd bijna een tiende van het totale winkelvloeroppervlak leeg. Dat gaat nog steeds om een erg hoog niveau, aldus ING.

De bank denkt dat de omzet van de detailhandel in 2018 met 3 procent vooruitgaat. Daarmee zit de sector als geheel duidelijk boven het niveau van 2007. De gunstige economische situatie geeft consumenten meer vertrouwen. Wat hierbij ook een rol speelt is dat huishoudens nu tevens verbetering zien in hun eigen financiële situatie. Winkels in woninginrichting en doe-het-zelfzaken profiteren daarbij van de sterke huizenmarkt.

'Nederlandse winkelstraat blijft kwetsbaar'
'Nederlandse winkelstraat blijft kwetsbaar' (Foto: ANP)

Kruidvat en Trekpleister stoppen verkoop tabak

Trekpleister en Kruidvat stoppen met de verkoop van sigaretten. Dat laat topman Gerard van Breen in een interview in het AD weten. Hij zegt dat de twee winkelketens "zich steeds meer willen profileren als health-winkels, met een grotere keus in zelfzorgmedicijnen. Dan passen sigaretten echt niet meer in ons concept."

De verkoop in de 1373 filialen van Trekpleister en Kruidvat in Nederland en België wordt geleidelijk teruggeschroefd. "Omdat we de winkels tegelijk willen ombouwen en dat kan niet allemaal in één keer. En omdat dat ook financieel onverantwoord is", geeft de topman als reden waarom het meer dan anderhalf jaar duurt voordat de sigaretten uit alle filialen zijn verdwenen.

Van Breen is naar eigen zeggen trots op deze stap. Hoeveel omzet de twee drogisterijketens voortaan mislopen, wil Van Breen niet zeggen, maar volgens hem scheelt het "toch enkele procenten".

Kruidvat en Trekpleister stoppen verkoop tabak
Kruidvat en Trekpleister stoppen verkoop tabak (Foto: ANP)

Meryl Streep: Hoffman had me niet mogen slaan

Dustin Hoffman ging een grens over toen hij Meryl Streep in het gezicht sloeg tijdens de opnames van Kramer vs. Kramer eind jaren 70. Dat zegt de actrice in een interview met The New York Times.

Het incident vond plaats terwijl de twee in hun rollen van gescheiden echtpaar waren. De acteur moest spelen dat hij Meryl sloeg, maar deed dat echt. "Dit is een lastige situatie, want een acteur moet zich in een scène niet inhouden. Ik weet zeker dat ik ook weleens onbedoeld mensen pijn heb gedaan", legt de actrice uit. "Dat wordt je in de regel ook vergeven. Maar dit was mijn eerste film, het was de eerste opname van mijn eerste film, en hij sloeg me gewoon. Dat zie je ook in de film. Dat gaat te ver."

Dustin is één van de acteurs die sinds de opkomst van de MeToo-beweging door verschillende vrouwen is beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik. De afgelopen tijd dook een oud interview met Meryl op, waarin ze vertelt dat de acteur tijdens hun eerste ontmoeting aan haar borst zat. Desgevraagd liet Meryl dit najaar weten dat dat interview het incident niet goed weergaf, dat ze Dustins excuses destijds heeft geaccepteerd en daarmee wat haar betreft de kous af is.

Meryl: Dustin had me niet mogen slaan
Meryl: Dustin had me niet mogen slaan (Foto: BuzzE)

Zelda-baas Koshia naakt verslagen

YouTuber Delicious Tea houdt van een uitdaging. Op zijn kanaal doet hij de mafste dingen, zoals de Great Jagras van de Monster Hunter World bèta verslaan met alleen je slinger. Nu doet hij de eindbaas van de DLC Champions’ Ballad van The Legend of Zelda: Breath of the Wild de das om terwijl hij naakt, zonder spullen met slechts drie hartjes de strijd aangaat.

Link naakt boss fight

Delicious Tea begint het gevecht zoals gezegd zonder pantser, boog, schild, items, champion powers, maar hij heeft wel zijn dolk bij zich. Later stapt hij over op een ruime collectie ancient short swords. Zoals je kunt zien is de kunst niet geraakt worden. Verder heeft Delicious Tea een leuke truuk om Monk Maz Koshia te herkennen tussen alle klonen: hij gebruikt zijn camera. In de laatste ronde gebruikt hij magnetisme om Koshia’s bommen tegen hem te gebruiken. Binnen zeven minuten is het gedaan met Monk Maz Koshia. Voor iedereen die zijn prestatie wil evenaren of verbeteren heeft Delicious Tea tips in het filmpje gestopt.

Voor degenen die liever kijken naar zijn Monster Hunter World-prestatie, is hier het gevecht tegen de Great Jagras te zien. Delicious Tea klaart het beest met zijn slinger, wat items, wyvernfire mijnen en engelengeduld. Nou ja, binnen vier minuten is het gedaan, maar toch.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.