VS stelt militaire oefening Korea uit tot na OS

Redactie

De Amerikaanse en de Zuid-Koreaanse president, Donald Trump en Moon Jae-in, hebben in een telefoongesprek afgesproken gezamenlijke militaire manoeuvres uit te stellen tot na de Olympische Winterspelen in februari. De spelen zijn in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Een regeringswoordvoerder zei donderdag dat Moon om het uitstel had gevraagd en Trump instemde. Volgens Moon zijn de oefeningen opgeschort zo lang er geen nieuwe provocaties van Noord-Korea komen. Het Witte Huis noemde dit een stap om de Olympische Spelen uit de sfeer van dit conflict te halen. Het zal de Zuid-Koreanen in staat te stellen zich op de veiligheid van de spelen te concentreren.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un suggereerde in zijn nieuwjaarstoespraak dat zijn land aan de spelen mee zou kunnen doen. Hij stelde een delegatie voor overleg hierover in het vooruitzicht, maar sinds maandag is er niets meer uit Noord-Korea vernomen.

Nucleaire knop
Kim deed zijn voorstel nadat hij eerst had gezegd dat hij Noord-Korea's 'nucleaire knop' op zijn bureau heeft staan. Zuid-Korea reageerde vervolgens positief op de toenadering, waarna Trump echter tweette dat zijn nucleaire knop veel groter is. De toezegging tot uitstel van de oefening is vermoedelijk ook gedaan om te proberen de kou hierna weer uit de lucht te halen.

Ondanks dat er nog geen officiële reactie van Noord-Korea is, heeft het land donderdag wel samen met Zuid-Korea de zogenaamde telefonische 'hotline' getest.

VS stellen manoeuvres Korea uit tot na OS
VS stelt militaire oefening Korea uit tot na OS (Foto: ANP)