Georgia Bulldogs winnen historische Rose Bowl

heywoodu

De american footballers van de Georgia University hebben op spectaculaire wijze de Rose Bowl gewonnen, een van de grootste wedstrijden in het in de VS razend populaire college football, waar vrijwel alle toekomstige NFL-spelers vandaan komen. Voor het eerst in de 104-jarige geschiedenis van de Rose Bowl moest er een verlenging aan te pas komen om een winnaar te bepalen, wat vooral te danken was aan een werkelijk krankzinnige tweede helft.

De Georgia Bulldogs en de Oklahoma Sooners eindigden het reguliere seizoen in het college football als de nummers drie en twee op de ranglijst. Beide teams spelen al een ruime 120 jaar op het hoogste niveau, maar opvallend genoeg stonden ze tot de Rose Bowl nog nooit tegenover elkaar. Dat veranderde dit jaar en het werd een kraker die bij de liefhebber lang in het geheugen zal blijven hangen. De inzet, naast de eer: een plekje in de kampioenswedstrijd van het college football.

Sooners domineren de eerste helft
In het immense stadion in het Californische Pasadena, gevuld met zo'n 90.000 toeschouwers, waren de Bulldogs en de Sooners beiden goed voor een snelle touchdown. Oklahoma voegde er nog één aan toe en stond na het eerste kwart met 7-14 voor, wat ze vroeg in het tweede kwart uit wisten te breiden naar 7-21. De Bulldogs deden enkele seconden later al wel wat terug, dankzij een heerlijke 75-yard touchdown run van Sony Michel: 14-21.

Kort voor het einde van de eerste helft breidden de Sooners de voorsprong toch weer uit, dankzij een opmerkelijke actie: CeeDee Lamb nam de bal en gooide deze naar de in de endzone wachtende quarterback Baker Mayfield, winnaar van de Heisman Trophy - de prijs voor beste speler in het college football. Rodrigo Blankenship knalde vanaf 55 yards nog een field goal binnen - een Rose Bowl-record - en zorgde zo voor de 17-31 ruststand.

Historische comeback van de Bulldogs
Het derde kwart leverde gelijk een touchdown voor de Bulldogs op, dankzij een 50-yard run van Nick Chubb. Vlak voor het einde van het kwart kwam de bal weer bij Michel terecht, die met een 38-yard run voor zijn derde touchdown tekende. Blankenship trapte het extra punt binnen en dus was de stand weer helemaal gelijk: 31-31. Vroeg in het vierde kwart werd het nog erger voor Oklahoma: de Bulldogs onderschepten de bal, en dat leidde een klein minuutje later tot een touchdown van Javon Wims en een 38-31 voorsprong.

Het was echter nog lang niet gedaan, want Mayfield kreeg de bal bij Dimitri Flowers in de endzone en de Sooners kwamen weer op gelijke hoogte: 38-38. Sterker nog, krap anderhalve minuut later verloor Michel de bal, die werd opgepikt door Steven Parker van de Sooners. Hij rende 46 yards en bereikte de endzone: touchdown Sooners en 38-45. Uiteraard bleef het daar niet bij: in de laatste minuut hadden de Bulldogs nog één kans, die gepakt werd door Chubb, waarmee de stand op 45-45 kwam.

Dubbele overtime
Zo was een overtime nodig, wat in het college football betekent dat beide teams één drive krijgen om te scoren. Het leverde voor beiden een field goal op, dus een tweede overtime was nodig. Daarin slaagde de verdediging van Georgia erin de field goal-poging van Oklahoma te stoppen, waarna Michel zijn fantastische wedstrijd afsloot door de winnende touchdown te maken: 54-48, de hoogste score ooit in de Rose Bowl en de comeback van de Bulldog, die zeventien punten achterstand hadden, gaat de boeken in als de grootste ooit in de wedstrijd.

Op 8 januari mogen de Georgia Bulldogs het veld betreden in het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta, in hun thuisstaat Georgia. Ze spelen dan om de nationale titel tegen de Alabama Crimson Tide, die in de andere halve finale - de Sugar Bowl - met 24-6 wonnen van de Clemson Tigers, een jaar eerder in de finale nog de winnaars tegen de Crimson Tide.

De wedstrijd zal zondag live te zien zijn op FOX Sports.

De samenvatting van de Rose Bowl (Bron: YouTube)