FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 november 2017

KroatiŽ met ťťn been op WK na ruime zege

Kroatië kan de vliegtickets naar Rusland bijna boeken. De eerste play-off tegen Griekenland om een plek op het WK werd overtuigend gewonnen.

De thuisploeg begon uitstekend aan de wedstrijd en het kreeg een beetje hulp van de Griekse doelman Orestis Karnezis. Die liet een terugspeelbal van zijn voet springen, waardoor de bal bij Nikola Kalinic kwam. In een poging om zijn fout te herstellen maakte Karnezis een overtreding, waardoor de bal op de stip ging. Luka Modric maakte van elf meter geen fout: 1-0.

Amper vijf minuten later kon het Kroatische publiek opnieuw juichen. Kalinic scoorde met een slim hakballetje. Griekenland wist na een halfuur echter iets terug te doen, want Sokratis Papastathopoulos kopte uit een hoekschop het belangrijke uitdoelpunt tegen de touwen. Toch had Kroatië even later alweer een marge van twee goals te pakken. Ook Ivan Perisic scoorde met het hoofd, waardoor de gastheer met een 3-1 voorsprong de rust in ging.

Het tweede deel van de wedstrijd was zo'n vier minuten oud toen het er voor de Kroaten nog beter uit begon te zien. Andrej Kramaric profiteerde van gestuntel in de Griekse defensie: 4-1. Daar bleef het ook bij, waardoor Kroatië bijna zeker is van plaatsing voor de WK-eindronde. De terugwedstrijd in Piraeus is zondagavond.

Poetin: VS dreigt verkiezingen te saboteren

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat de Verenigde Staten van plan zijn de Russische verkiezingen te ondermijnen. De Amerikanen zouden dit van plan zijn als vergelding van de vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Ook de internationale beschuldigingen van massaal dopinggebruik door Russische sporters onder toezicht van de staat wordt door Poetin gezien als een poging de verkiezingen in maart 2018 te verstoren.

Alom wordt verwacht dat Poetin een dezer dagen een gesprek zal hebben met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Beide leiders zijn op dit moment in Vietnam waar de Aziatisch-Amerikaanse topontmoeting APEC wordt gehouden.

De Russische bemoeienis is onderwerp van een grootschalig Amerikaans onderzoek onder leiding van voormalig FBI-baas Robert Mueller. Medewerkers uit het kamp van Trump worden verdacht samen te hebben gespannen met Rusland in een poging de Democratische Partij en Hillary Clinton te beschadigen.

Poetin: VS dreigt verkiezingen te saboteren
Poetin: VS dreigt verkiezingen te saboteren (Foto: ANP)

'Realist' Zijlstra brengt ode aan EU

Halbe Zijlstra is zijn ministerschap van Buitenlandse Zaken begonnen met een lofzang op de Europese Unie. Die brengt niet alleen welvaart, maar vooral ook vrede en vrijheid, stelde Zijlstra bij zijn kennismaking met de ambassadeurs van EU-landen in Den Haag.

De gewezen fractievoorzitter van de VVD stelde zich voor als 'realist', die wil kijken wat haalbaar is in plaats van wat wenselijk is. Juist daarom wil hij samenwerken aan een sterker en beter Europa, omdat "dat in het belang van ons allen is. Dit moeten we veel beter uitleggen, want zonder publieke steun is elk project gedoemd te mislukken." Hij ziet in de argwaan die de EU de laatste tijd oproept een kans om de voordelen van Europese integratie beter over het voetlicht te brengen.

Zijlstra verzekerde dat het nieuwe kabinet de militaire missies in onder meer Mali wil voortzetten. De Tweede Kamer wil die na de onrust over onveilige munitie nog eens tegen het licht houden.

'Realist' Zijlstra brengt ode aan EU
'Realist' Zijlstra brengt ode aan EU (Foto: ANP)

Oppositie ontevreden met Ruttes uitleg dividendbelasting

Premier Mark Rutte weigert namen te noemen van bedrijven die zouden hebben gepleit voor de omstreden afschaffing van de belasting op dividend, de winstuitkering aan aandeelhouders. "Het is niet aan mij om deze contacten te specificeren", laat hij de Tweede Kamer weten. Hij heeft het over vertrouwelijke gesprekken. De oppositie schreeuwde moord en brand over de gang van zaken. Zij zien het afschaffen sowieso niet zitten, omdat het de schatkist 1,4 miljard euro kost.

De Kamer had op meer informatie aangedrongen na berichten dat multinationals tijdens de formatie druk zouden hebben uitgeoefend. Oppositiepartijen verwijten de premier dat hij zich heeft laten chanteren door de lobby van de multinationals. Afschaffing stond immers in geen enkel verkiezingsprogramma.

Rutte benadrukt dat de coalitie zelf tot afschaffing heeft besloten. Pleidooien van het bedrijfsleven worden meegewogen. "Maar dat laat onverlet dat de uiteindelijke afweging een eigen verantwoordelijkheid is." Hij noemt alleen de namen van werkgeversorganisatie VNO/NCW en Shell, omdat die zelf hun contacten met de politiek hebben gemeld.

'Noodzakelijk voor behoud bedrijven'
Volgens de NOS oefenden de beursgiganten Shell, AkzoNobel, Unilever en Philips tijdens de vorming van de nieuwe regering druk uit op de onderhandelaars om de heffing te schrappen. De bedrijven zouden hebben benadrukt dat het schrappen zwaar mee zou wegen bij hun afwegingen om in Nederland te blijven. Shell en Unilever hebben beide hoofdkantoren in Nederland en in Londen.

Rutte verdedigt de afschaffing als noodzakelijk voor het behoud van bedrijven en banen. Hij wijst op de internationale ontwikkelingen, die het nodig maken het vestigingsklimaat voor multinationals te verbeteren: "We willen bedrijven hier hebben en houden die banen en groei opleveren."

Update 23.33 uur
De oppositie in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met de nadere tekst en uitleg van premier Mark Rutte over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting.

GroenLinks noemt de reactie van Rutte een flutbriefje. Samen met andere oppositiepartijen hamert de partij op verdere informatie, zoals adviezen van ambtenaren. Uit zo'n advies zou blijken dat een afschaffing werd afgeraden. Rutte wil echter niet alle documenten vrijgeven die tijdens de formatie zijn gebruikt.

De premier zal zich woensdag in de Kamer opnieuw moeten verantwoorden voor de afschaffing. De coalitie schaarde zich achter het verzoek voor een debat, zodat de premier nog eens alles kan uitleggen.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën deed tijdens een marathondebat over de begroting al een verwoede poging de maatregel te verdedigen. Hij wees op de noodzaak om Nederland aantrekkelijk te houden voor bedrijven.

De minister benadrukte verder dat Groot-Brittannië geen dividendbelasting heeft. En collega's in drie landen met de euro zouden hem hebben toevertrouwd een belasting voor bedrijven "flink'' te gaan verlagen. Maar Hoekstra erkende dat er geen "harde bewijzen'' bestaan dat de afschaffing van de dividendbelasting gaat werken.

Rutte: geen namen rond dividendbelasting
Oppositie ontevreden met Ruttes uitleg dividendbelasting (Foto: ANP)

Oranje boekt plichtmatige zege in Schotland

Het Nederlands elftal heeft door een doelpunt van Memphis Depay een zege geboekt op Schotland. Het team van Dick Advocaat maakte in Aberdeen weinig indruk.

In de openingsfase kwam het meeste gevaar van de kant van de Schotten. Onder meer Matt Phillips dook een paar keer op voor het doel van Jasper Cillessen. Het Nederlands elftal probeerde daarna ook wel aan te zetten, maar het duurde meer dan een halfuur voordat het eerste schot op doel kon worden genoteerd. Memphis Depay produceerde niet meer dan een slap rollertje.

Nadat Cillessen naar de hoek moest bij een fraai afstandsschot van Kieran Tierney, kwam Oranje toch op voorsprong. Vanuit een mooie aanval via Georginio Wijnaldum en Ryan Babel kon Depay van dichtbij uiteindelijk het laatste zetje geven: 0-1. De speler van Olympique Lyon maakte daarmee zijn vierde goal in de laatste zeven interlands.

Schotland kwam vervolgens fel uit de startblokken voor de tweede helft. De thuisploeg creëerde wat mogelijkheden, onder meer via John McGinn. Zijn schot verdween maar net naast het Nederlandse doel. Even later ging Cillessen niet goed om met een terugspeelbal van Virgil van Dijk, maar het liep uiteindelijk net goed af.

De keeper van Barcelona moest daarna ook ingrijpen bij een kans voor Callum McGregor en invaller Ryan Fraser. Oranje zette daar na de pauze vrijwel niks tegen over, maar het wist wel de overwinning over de streep te trekken.

De achten met elkaar in duel. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
De achten met elkaar in duel. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

'Coca Cola is de Rode Dood'

Milieudefensie heeft een nieuwe website gelanceerd waarbij men door het invullen van enkele gegevens een video kan genereren waarin je zelf de strijd aangaat met een angstaanjagend monster, genaamd 'De Rode Dood'. Door het invullen van je gegevens (dit hoeven niet je echte te zijn, hoewel je ook kunt inloggen met Facebook), wordt er een video gegenereerd waarin de door jou opgegeven gegevens gebruikt worden om een gepersonaliseerde video te maken. 

Greenpeace: "Onze oceanen worden overspoeld door miljarden wegwerpflessen zoals die van Coca-Cola. Al dat plastic bedreigt het zeeleven en komt via de voedselketen uiteindelijk ook op jouw bord terecht. Door de hoofdrol te spelen in deze spectaculaire film op zee en de video te delen met vrienden, kun je hen bewustmaken van dit probleem."

De video maakt deel uit van de campagne om plastic vervuiling tegen te gaan. Coca-Cola wordt daarbij opgeroepen het wegwerpplastic uit te faseren. Het bedrijf pompt momenteel 3.400 wegwerpflessen per seconde de wereld in. Een groot deel daarvan belandt uiteindelijk in onze oceanen.

Uit het nieuwe duurzaamheidsbeleid van Coca-Cola voor West-Europa blijkt dat het bedrijf nog steeds zijn verantwoordelijkheid niet neemt voor zijn bijdrage aan de plastic soep. Ambitieuze, concrete doelstellingen ontbreken. Daarom is het belangrijk dat steeds meer mensen de plastic gigant oproepen om wegwerpplastic uit te faseren.

Louis C.K. beschuldigd van seksueel wangedrag

Louis C.K. wordt door vijf vrouwen beticht van seksueel wangedrag. De vijftigjarige komiek en acteur zou ongevraagd in het bijzijn van hen hebben gemasturbeerd of deed een poging daartoe. De slachtoffers doen donderdag uitgebreid hun verhaal in The New York Times.

De voorvallen speelden zich af tussen 2002 en 2005. De slachtoffers komen allemaal uit de comedy-wereld. Een van hen is Tig Notaro, een komiek die lange tijd samenwerkte met C.K. en ook met hem bevriend was.

Een woordvoerder van C.K. wilde niet reageren op de aantijgingen: "Louis zal geen vragen beantwoorden."

Eerder donderdag werd al bekend dat de première van de nieuwe film van C.K., I Love You Daddy, plotseling was uitgesteld vanwege 'onvoorziene omstandigheden'. Een bron vertelde tegen The Hollywood Reporter dat het artikel van The New York Times de reden is voor het uitstellen van de première van donderdag.

Louis C.K. beschuldigd van seksueel wangedrag
Louis C.K. beschuldigd van seksueel wangedrag (Foto: BuzzE)

Bobsleester Humphries wint met miniem verschil

Bobsleester Kaillie Humphries heeft in het Amerikaanse Lake Placid de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. De Canadese, met remster Melissa Lotholz achterin de slee, was de Amerikaanse Elana Meyers Taylor en haar remster Lauren Gibbs net te snel af.

Humphries was in de eerste run al de snelste, maar met 0,11 seconden bleef Meyers Taylor netjes in de buurt. De hele top-5 zat dicht bij elkaar, want ook de Amerikaanse Jamie Greubel Poser (+0,13) en de Duitse dames Stephanie Schneider (+0,14) en Mariama Jamanka (+0,18) gaven niet veel toe.

Het werd dan ook een spannende tweede run, hoewel Jamanka zich niet in het podiumgevecht kon mengen. Schneider deed dat wel en de Duitse, die voor het eerst in haar leven in Lake Placid was, pakte de derde plek van Greubel Poser af.

Voorin kreeg men een strijd te zien zoals die ook vorig seizoen al zo vaak te zien was: Humphries tegen Meyers Taylor, beslist op honderdsten. Dat gebeurde ook dit keer, want de Amerikaanse kwam akelig dichtbij. Humphries hield uiteindelijk 0,03 seconden over en boekte zo haar eerste zege van de winter.

FOK!toen: De Kristallnacht in 1938

Op 7 november 1938 werd de Duitse diplomaat Ernst Eduard von Rath in Parijs neergeschoten door de Joodse vluchteling  Herschel Grynszpan. Hij overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. Het overlijden van Von Rath werd door Joseph Goebbels aangegrepen om een 'haatrede' tegen de Joden te houden. ""Niet Herschel Grynszpan, maar het gehele jodendom is verantwoordelijk voor de dood van een Duitse diplomaat". Enkele uren later barstte het geweld los.

Angelique Houtveen zit niet in het Glazen Huis om een statement te maken

Angelique Houtveen is niet speciaal door 3FM voor het Glazen Huis gekozen omdat ze een vrouw is. Volgens haar is het niet meer dan logisch omdat ze nu een programma in de dagprogrammering heeft.

"Nu er twee vrouwen op de dag zitten is het logisch dat je er daar een van kiest", zegt Angelique tegen NRC. "Het zou dit jaar wel héél gek zijn als er geen vrouw in zat. Dat ik een vrouw ben is hartstikke leuk en ik vind het tof dat er na acht jaar weer een vrouw meedoet, maar ik heb niet het gevoel dat ik daar zit om een statement te maken."

3FM-collega Roosmarijn Reijmer pleitte eerder dit jaar voor meer vrouwen in de programmering van de zender. Ook stelde ze dat er dit jaar zeker een vrouw het Glazen Huis in moet. "Er is nu echt geen enkel excuus meer", zei ze daarover in juni in NRC.

Angelique gelooft wel dat het pleidooi van Roosmarijn indirect heeft meegespeeld. "Natuurlijk heeft wat Roos heeft gezegd meegespeeld, maar ook weer niet alleen. Er vielen gaten in de dagprogrammering waardoor Eva Koreman en ik konden doorstromen en ik denk dat Roosmarijn dat proces heeft versneld met haar interview."

Zelf moest Angelique nog wel even over haar deelname nadenken toen ze werd gevraagd. "Het is een grote eer, maar het is ook heel groots. Je zit op zo'n plein, iedereen komt kijken, daar moet je wel klaar voor zijn. Maar ik dacht: natuurlijk kan ik dat! En ik vind dat ik het ook moet doen voor dat goede doel. Daar wil ik me graag voor inzetten."

Angelique Houtveen gaat geen statement maken
Angelique Houtveen zit niet in het Glazen Huis om een statement te maken (Foto: BuzzE)

Zieke Kramer niet op 1.500m. en ploegachtervolging

Sven Kramer zal komend weekeinde bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen niet meedoen aan de 1.500 meter en de ploegachtervolging. Kramer heeft een infectie aan de luchtwegen.

"Ik kan geen risico met mijn gezondheid nemen'', aldus Kramer, die op de 1.500 meter zaterdag wordt vervangen door ploeggenoot Kjeld Nuis. Jorrit Bergsma, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen rijden morgen de ploegachtervolging.

Later zal worden besloten of Kramer zondag wel de 5.000 meter rijdt.

Paus verbiedt sigarettenverkoop Vaticaan

Paus Franciscus doet de verkoop van sigaretten in Vaticaanstad in de ban. De Heilige Stoel wil niet langer meewerken aan een praktijk die duidelijk schadelijk is voor de gezondheid van mensen, zei een woordvoerder volgens de BBC.

Medewerkers en gepensioneerde personeelsleden van het Vaticaan kunnen momenteel met korting sigaretten kopen. Dat zou jaarlijks miljoenen euro's opleveren. "Dit was een bron van inkomsten", erkende de woordvoerder. "Maar het is uiteraard belangrijker om te doen wat juist is."

Rokers in Vaticaanstad hoeven niet direct afscheid te nemen van de afgeprijsde sigaretten, die worden verkocht in een speciale winkel. Het verbod gaat pas volgend jaar in.

Paus verbiedt sigarettenverkoop Vaticaan
Paus verbiedt sigarettenverkoop Vaticaan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Het weer op Leonardusdag, blijft gewoonlijk tot kerst.

Hallo!

Deze avond kan er in het hele land motregen vallen. Vannacht wordt het dan in het noordwesten weer droog, in het zuiden en oosten kan neerslag blijven vallen.

Morgenochtend is het bewolkt en kan er ook regen vallen. In de middag wordt het droog vanuit het noordwesten en zou de zon zelfs kunnen schijnen. Maar lang duurt dat niet, later kunnen er weer buien vallen in het noorden, die gepaard kunnen gaan met korrelhagel en onweer. De maximumtemperatuur ligt rond de 10 graden. Ook het weekend verloopt nat.

Nederland
 

Afgelopen week was ik in portugal. Daar is het weer beter dan hier.  (Foto: qltel)
Afgelopen week was ik in portugal. Daar is het weer beter dan hier. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Ajax biedt vier miljoen voor Argentijn'

Ajax is nog altijd geïnteresseerd in Lisandro Magallán, zo meldt El Intransigente. De club heeft een bod van vier miljoen euro uitgebracht.

Magallán werd eerder al gelinkt aan Ajax en de verdediger van Boca Juniors staat nog altijd in de belangstelling van de club uit Amsterdam. Eerder meldde TNT Sports dat Ajax al een bod zou hebben uitgebracht op de mandekker, maar dat gerucht bleek niet waar te zijn.

Wel wist De Telegraaf te melden dat Ajax interesse zou hebben in Magallán en inmiddels weet El Intransigente dat de club een bod van vier miljoen euro heeft uitgebracht op de voormalig jeugdinternational van Argentinië.

Boca Juniors zou inmiddels al een opvolger op het oog hebben voor Magallán. Mocht de verdediger vertrekken, dan wil de club Gustavo Gomez aantrekken als vervanger. Ajax krijgt heeft echter wel te maken met concurrentie voor Magallán. Ook het Mexicaanse Tigres en America willen de verdediger hebben.

Wilders twijfelt aan onafhankelijkheid hof

PVV-leider Geert Wilders heeft geen goed woord over voor de rechters in zijn proces. Het hof besloot eerder donderdag een aantal verzoeken van de advocaat van Wilders af te wijzen. De PVV-leider noemt op Twitter de onafhankelijkheid van het hof "dubieus".

"Linkse sympathieën rechter Gaakeer waren al bekend", zegt Wilders over een van de rechters in het hoger beroep in de 'minder Marokkanen'-zaak. Ook stelt hij opnieuw dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd is. "'Minder Marokkanen' voor linkse rechters maar 'Zionistische terroristen' niet vervolgd. Waanzin."

De rechters wezen eerder donderdag een aantal verzoeken van de advocaat van Wilders af. Geert-Jan Knoops wilde onder meer de duizenden mensen horen die aangifte deden tegen Wilders vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Ook premier Mark Rutte en ex-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten stonden op het wensenlijstje van Knoops. De rechter wees deze verzoeken af.

Wilders twijfelt aan onafhankelijkheid hof
Wilders twijfelt aan onafhankelijkheid hof (Foto: ANP)

Retourpinnen nog niet ingeburgerd

Een artikel terugbrengen naar de winkel en het aankoopbedrag via de betaalautomaat op je bankrekening retour ontvangen is drie jaar na de introductie nog niet ingeburgerd in Nederland. Zo'n 80 procent van de mensen maakte nog nooit gebruik van retourpinnen en 40 procent heeft er zelfs nog nooit van gehoord.

Mensen die wel gebruikmaken van retourpinnen zijn er overigens wel enthousiast over, zo komt naar voren uit gegevens van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, een verbond van de brancheverenigingen voor winkeliers en voor banken. Het is veiliger en makkelijker dan contant geld teruggeven in de winkel.

Retourpinnen kan inmiddels in 22 procent van de Nederlandse winkels. Dat was een jaar geleden nog 12 procent. In september werd iets meer dan 250.000 keer retourgepind.

Elektronicawinkels

Vooral winkels die geen eten verkopen maken er al relatief vaak gebruik van. Dat is te verklaren doordat bijvoorbeeld elektronica- en kledingwinkels duurdere producten aanbieden. Voor het retourneren van spullen is in die zaken meer contant geld nodig. Onlangs was Lidl de eerste supermarktketen die de dienst ging aanbieden.

In april 2014 werd retourpinnen voor het eerst mogelijk voor klanten van de Rabobank. In november van dat jaar werd de dienst ook aangeboden aan klanten van de andere twee grote banken in Nederland, ING en ABN AMRO. Ook kleinere banken maken er inmiddels gebruik van.

Retourpinnen nog niet ingeburgerd
Retourpinnen nog niet ingeburgerd (Foto: ANP)

Opnieuw vertrekt een 'top-Republikein'

De Republikeinse voorzitter van de machtige parlementscommissie Justitie, Bob Goodlatte, heeft donderdag zijn vertrek uit de politiek aangekondigd. Hij is lid van het Huis van Afgevaardigden en komt uit de staat Virginia. Goodlatte is 65 jaar en gaat eind volgend jaar met pensioen, naar eigen zeggen "om meer bij mijn familie, vooral mijn kleindochters te zijn", aldus Amerikaanse media.

Bij verkiezingen in de staat Virginia leden de Republikeinen dinsdag bittere nederlagen. Het vertrek van Goodlatte volgt op de aankondiging van afgelopen week van het vertrek van de invloedrijke Republikeinse afgevaardigden Lamar Smith en Jeb Hensarling, beiden uit Texas.

In het huidige Congres hebben de Republikeinen 240 van de 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 52 van de 100 zetels in de Senaat in handen. Over iets minder dan een jaar kiezen de Amerikanen een nieuw Huis en 33 senatoren.

Opnieuw vertrekt een 'top-Republikein'
Opnieuw vertrekt een 'top-Republikein' (Foto: ANP)

UCI gaat onderzoek doen naar 'motortje' Cancellara

Er komt een onderzoek van de internationale wielerbond UCI naar Fabian Cancellara. De UCI gaat onderzoeken of de Zwitser in 2010 Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen met behulp van een verborgen motor in zijn fiets.

Aanleiding van het onderzoek is een boek van oud-renner Phil Gaimon. "Als je naar de tv-beelden kijkt, ziet het er onnatuurlijk uit. Het is of hij moeite heeft op de pedalen te blijven," stelt Gaimon in het boek.

Tijdens de Ronde van Vlaanderen loste Cancellara medekoploper Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen, waarbij hij niet uit het zadel kwam. Ook in Roubaix kwam hij alleen over de meet.

Overigens gaan de geruchten over een motortje in de fiets van Spartacus al jaren rond. Cancellara zelf heeft de aantijgingen altijd tegengesproken.

Prison Break-ster Robert Knepper ontkent aanranding

Robert Knepper heeft geschrokken gereageerd op het verhaal van een kledingontwerpster die beweert dat de acteur haar ooit heeft aangerand. "Ik ben geschokt en er kapot van dat ik ten onrechte wordt beschuldigd van geweld tegen een vrouw. Dat is niet wie ik ben", schrijft de Prison Break-ster op Instagram.

Knepper zou zich tijdens de opnames van de film Gas Food Lodging in 1991 aan de vrouw vergrepen hebben. Het slachtoffer beweerde tegenover The Hollywood Reporter dat hij haar onder haar jurk in haar kruis greep tot bloedens aan toe. Ook zou Knepper seks met haar hebben gewild, maar de vrouw wist zich los te rukken en te ontsnappen.

De Amerikaanse acteur, vooral bekend van zijn rol als Theodore 'T-Bag' Bagwell in de televisieserie Prison Break, zegt dat hij de hele #metoo-discussie van de afgelopen weken juist uitgebreid met zijn vrouw had besproken. "We spraken over de pijn die vrouwen hebben ervaren en over de moed die ze nu tonen door ermee naar buiten te komen", aldus Knepper.

De acteur spreekt ook een woord van dank uit aan degenen die hem blijven steunen. "Ik dank jullie uit de grond van mijn hart."

Robert Knepper (foto: Angela George - CC BY-SA 3.0)
Robert Knepper (foto: Angela George - CC BY-SA 3.0)

Giel Beelen is voor niemand bang

Giel Beelen gaat vol vertrouwen op weg naar de opnames van de tweede editie van The Roast of..., waarin de dj van Veronica de hoofdgast is. "Ik ben voor niemand bang", zegt hij zelfverzekerd.

"Je moet hier niet aan meedoen als je bang bent", vervolgt Giel, die de opvolger is van Gordon. "Dat geldt ook voor degenen die mij gaan roasten. Angst is de slechtste raadgever. Het moeten gewoon mensen zijn die het programma kennen en die er ook wel de lol van inzien."

Giel zei naar eigen zeggen direct ja op het voorstel van Comedy Central. "Ik dacht: fucking hell, wat is dit? Is dit een grap? Ik zei gelijk ja, maar checkte ook gelijk van jongens konden jullie niemand beters krijgen?" De dj was zelf namelijk niet zo zeker of er genoeg over hem te zeggen was, maar dat kwam al snel goed na een gesprek met de zender. "Toch dacht ik: o ja, dan begrijp ik het wel."

The Roast of Giel Beelen is op 13 december op televisie te zien. In het programma worden beroemdheden geconfronteerd met gênante momenten en hun opvallende eigenschappen. Aan het einde van de show mag de hoofdgast reageren op de vlijmscherpe grappen.

Giel Beelen is voor niemand bang
Giel Beelen is voor niemand bang (Foto: BuzzE)

Verbod op trappen en stoten naar hoofd voor vechtsporters onder 18

Vanaf 1 januari 2020 is het voor kickboksers, thaiboxers en MMA-beoefenaren onder de 18 jaar in Nederland niet langer toegestaan te trappen en stoten naar het hoofd, ongeacht het dragen van een hoofdkap of andere gezichtsbescherming. De Nederlandse Vechtsportautoriteit voert deze maatregel per 1 januari aanstaande gefaseerd in. Per 1 januari 2018 geldt dit verbod voor jongeren onder de 16 jaar en per 1 januari 2019 voor de jongeren onder de 17 jaar.


Dit dus niet meer voor kinderen (Bron: Youtube)

Trappen en stoten naar het hoofd is schadelijk voor de gezondheid van vechtsporters. Onderzoek naar de gezondheidseffecten wijst uit dat niet alleen een knock-out leidt tot hersenschade, maar dat ook het keer op keer raken van het hoofd de hersenfunctie aantast. Bovendien blijkt dat zowel korte als lange termijn gezondheidseffecten optreden als gevolg van deze impact op het hoofd. Het gaat daarbij in het bijzonder om vergeetachtigheid, duizeligheid, aantasting van het spraakvermogen en hogere kans op vervroegde intreding van Parkinson, Alzheimer en dementie.

Historische stap
Ringarts en bestuurslid Bas Pijnenburg: 'Dit is een historische stap voor het kickboksen, thaiboksen en MMA in Nederland. Wij zijn sinds jaar en dag het land van de grote vechtsportkampioenen, maar hebben ook een verantwoordelijkheid als gidsland in de ontwikkeling van deze sporten. Die maken we hiermee waar door de gezondheid van sporters voorop te stellen.'

De Vechtsportautoriteit heeft gekozen voor een leeftijdsgrens van 18 jaar omdat dat de leeftijd is waarop jongeren voor de wet zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes en geacht worden de consequenties van hun beslissingen te overzien. Bovendien wijzen medici erop dat -frequente- hersenschuddingen op jonge leeftijd nog schadelijker zijn dan op latere leeftijd, omdat juist op jonge leeftijd de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.

Ernesto Hoost
Viervoudig K-1–kampioen Ernesto Hoost: 'Het is goed dat er eindelijk één lijn wordt getrokken tussen verschillende organisaties die zich met wedstrijden en regels bezig houden. Ik ben pas op mijn achttiende begonnen met wedstrijden en toch uitgegroeid tot meervoudig wereldkampioen. Het is maar de vraag of dat gelukt was als ik voor die tijd tegen klappen op mijn hoofd was aangelopen.'

De Vechtsportautoriteit houdt toezicht op de handhaving van deze maatregel door vechtsportgala's te bezoeken. Daarnaast komt zij in actie op basis van meldingen. Gemeenten wordt geadviseerd alleen evenementenvergunningen af te geven aan organisatoren die zich onder meer aan deze maatregel houden. Dit is nodig omdat verschillende bonden en organisatoren uiteenlopende regels en leeftijdsindelingen hanteren.

De Vechtsportautoriteit is begin 2017 opgericht om de full contact vechtsportsector gezonder, veiliger en kwalitatief sterker te maken. Hiervoor is met vechtsportbonden en gemeenten een serie maatregelen voorbereid, zoals één digitaal wedstrijdboekje voor alle vechtsporters, een richtlijn voor de organisatie van vechtsportevenementen en een licentiesysteem. De oprichting van de autoriteit was voor burgemeester Van der Laan destijds een voorwaarde om vechtsportgala's weer toe te laten in Amsterdam.

Beachvolleybalster Van Iersel uit bondsteam gezet

Richard de Kogel, bondscoach van de Nederlandse beachvolleyballers, heeft Marleen van Iersel uit het Beachvolleybal Team Nederland gezet.

Volgens De Kogel zijn "een aantal zaken voorgevallen dat het vertrouwen in een verdere samenwerking heeft geschaad." Meer duidelijkheid gaf de bondscoach niet.

Van Iersel maakte ruim tien jaar deel uit van het BTN. Ze speelde samen met Marloes Wesselink,Sanne Keizer en Madelein Meppelink. Haar laatste partner was Manon Flier die inmiddels gestopt is. Door het stoppen van Flier zou ze een koppel gaan vormen met Jolien Sinnema, maar dit gaat nu niet door.

Van Iersel wil nog niet stoppen met beachvolleybal en zal nu een duo vormen met Joy Stubbe die ook het BTN verlaat.

Eerste beelden voor Switch-versie L.A. Noire

Volgende week lanceert L.A. Noire voor het eerst op een Nintendo-platform. Nintendo Switch krijgt een aangepaste versie van de game, met touchscreenbesturing, HD Rumble en nieuwe cameraperspectieven.

Rockstar Games heeft de eerste beelden van deze versie beschikbaar gemaakt, zodat we kunnen zien wat we precies van deze versie kunnen verwachten. Je speelt de game als Cole Phelps, een officier die net is begonnen en de waarheid moet achterhalen in het naoorlogse Hollywood. De game bestaat uit de basegame en alle DLC die voorheen is uitgekomen.

Naast Switch komt er ook een versie voor PlayStation 4 en Xbox One. L.A. Noire is vanaf 14 november beschikbaar.

Skeletonster Bos begint World Cup-seizoen met 12e plek

De winter begint er eindelijk weer aan te komen en dat betekent dat ook de World Cups in de wintersporten weer van start gaan. Donderdag was het zover voor de skeletonsters, die naar beneden gingen in Lake Placid - waar in 1932 en 1980 de Olympische Spelen gehouden werden.

De Oostenrijkse Janine Flock maakte de hele week al grote indruk in de trainingen en met een baanrecord van 54,69 seconden stond er in de eerste van twee runs geen maat op haar. De Russische startraket Elena Nikitina verpletterde het startrecord (5,07) en zette de tweede tijd neer, voor de Canadese Elisabeth Vathje. Kimberley Bos noteerde de vijftiende tijd met 55,82 seconden, Joska le Conté eindigde als 25e en voorlaatste.

In de tweede run ging het beter voor Bos, die zo wat op wist te schuiven en als gedeeld twaalfde eindigde, samen met de Belgische Kim Meylemans. Jane Channell uit Canada maakte grote indruk door de snelste tijd van allemaal neer te zetten (55,09), waarmee ze van plek dertien opschoof naar de zesde stek.

Regerend olympisch kampioene Lizzy Yarnold was eveneens sterk in de tweede run en sprong zo van de vijfde naar de derde plek, achter Vathje. Nikitina brak met 5,03 het startrecord nog maar eens - een tijd waar veel van de mannen het vrijdag nog moeilijk mee gaan krijgen - maar een zeer rommelige run zorgde ervoor dat ze 0,02 seconden achter Yarnold op plek vier eindigde. Flock ging niet geweldig naar beneden, maar hield wel 0,26 tellen over op Vathje en pakte zo de eerste zege van het seizoen.

Dirk Scheringa wordt baas bij bitcoinbedrijf

Dirk Scheringa wordt directeur van het bitcoinbedrijf ICO Headstart. De voormalig directeur en oprichter van de naar hem vernoemde DSB-bank wordt door de oprichters van het Haagse bedrijf geroemd vanwege zijn ervaring in het bankwezen en zijn kennis van crowdfunding.

ICO Headstart is naar eigen zeggen gespecialiseerd in zogeheten Initial Coin Offerings (ICO's). Dat zijn een soort beursgangen voor digitale valuta. De procedure kan door bedrijven worden gebruikt om geld op te halen en heeft raakvlakken met crowdfunding. Investeerders krijgen in ruil voor hun geld een nieuwe soort digitaal geld.

De procedure is niet onomstreden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt in tegenstelling tot bij echte beursgangen géén toezicht op ICO's. De financiële waakhond waarschuwt voor de gevolgen van de riskante investeringen.

Verbod
De centrale bank van China besloot in september al tot een verbod van ICO's. Het zou een illegale vorm van publieke financiering zijn die de financiële stabiliteit in het land in gevaar zou brengen.

ICO Headstart wil volgende maand zelf 10 miljoen dollar ophalen met een eigen ICO. De opbrengsten worden gestoken in een selectie van andere ICO's.

Dirk Scheringa wordt baas bij bitcoinbedrijf
Dirk Scheringa wordt baas bij bitcoinbedrijf (Foto: BuzzT)

Knegt strandt op 500m bij WB Shanghai

Bij wereldbekerwedstrijden shorttrack in Shanghai is Sjinkie Knegt niet verder gekomen dan de voorrondes op de 500 meter. Omdat hij een straf kreeg wist hij zich niet te plaatsen voor de kwartfinales.

Op de 500 meter werd ook Daan Breeuwsma uitgeschakeld, Dylan Hoogerwerf plaatste zich wel voor de kwartfinales. Knegt bereikte op de 1.500 meter wel de halve finales. De Fries was in zijn heat de snelste. Itzhak de Laat bereikte ook de halve eindstrijd op de 1.500 meter, Dennis Visser werd uitgeschakeld.

Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven wisten zich bij de vrouwen voor de kwartfinales te plaatsen op de 500 meter. Schulting en Van Kerkhof bereikten ook de halve finales op de 1.500 meter, Van Ruijven werd op die afstand uitgeschakeld.

NAVO waarschuwt voor aanslagen IS in Europa

Nu terreurbeweging IS in Syrië en Irak veel terrein heeft verloren, zou de terreurbeweging meer aanslagen kunnen gaan plegen in het Midden-Oosten en daarbuiten, ook in Europa. NAVO-chef Jens Stoltenberg waarschuwde daar donderdag voor bij een bijeenkomst van de internationale anti-IS-coalitie in Brussel.

"Dus we moeten waakzaam blijven en samenwerken. Dat is precies waarom we hier vandaag bijeen zijn. Ons werk is nog niet gedaan", aldus Stoltenberg. De coalitie onder leiding van de VS bestaat uit 73 partijen, waaronder alle NAVO-landen en het militaire bondgenootschap zelf. Defensieminister Ank Bijleveld is ook bij het overleg.

Afghanistan kwam donderdag ook ter sprake. De NAVO-ministers besloten de trainingsmissie Resolute Support met 3000 man uit te breiden tot 16.000. De Amerikanen voeren daarnaast gevechtsmissies uit tegen de Taliban. "We kunnen in Afghanistan vechten en praten tegelijk", zei commandant John Nicholson. "De deur staat open voor de Taliban, maar als ze er niet doorheen gaan, wacht hun vernietiging."

NAVO waarschuwt voor aanslagen IS in Europa
NAVO waarschuwt voor aanslagen IS in Europa (Foto: ANP)

Aanvalstrio helpt Lightning aan zege op Sharks

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben een ruime zege geboekt op bezoek bij de San Jose Sharks. Het dominante aanvalsduo in de NHL, Steven Stamkos en Nikita Kucherov, was samen met hun Russische aanvalsgenoot Vladislav Namestnikov weer in levensgevaarlijke vorm.

Na 25 seconden stonden de Sharks al op voorsprong dankzij Joonas Donskoi, maar Jake Dotchin tekende zeven minuten later voor de gelijkmaker. Al vroeg in de tweede periode was het de beurt aan eerdergenoemd trio: Stamkos en Namestnikov bereidden de treffer van Kucherov voor.

Slater Koekkoek zorgde niet veel later voor de 1-3 en halverwege de tweede periode kon Namestnikov na voorbereidend werk van Kucherov en Stamkos scoren. Dat deed de Rus in de derde periode nog eens, wederom op aangeven van zijn twee aanvalsgenoten. Het trio eindigde de wedstrijd zo allemaal met drie punten: drie assists voor Stamkos, een goal en twee assists voor Kucherov en twee goals plus één assist voor Namestnikov.

Door de zege loopt de Lightning verder uit in de Eastern Conference, waar ze nu twaalf van de zestien wedstrijden gewonnen hebben.

Uitslagen NHL woensdag
San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning 1-5
Toronto Maple Leafs - Minnesota Wild 4-2
New York Rangers - Boston Bruins 4-2

Sharks - Lightning (Bron: YouTube)

Giel Beelen in tweede editie The Roast

Giel Beelen is de volgende hoofdgast van de Nederlandse editie The Roast of... van Comedy Central. Gordon zat eind 2016 in de eerste editie van de show.

Giel: "Ik vind het onwijs top en een hele grote eer. Het is te gek dat Comedy Central het lef heeft gehad om de traditie te starten om elk jaar een Roast te houden en ik ben heel trots dat ik de tweede Roastee ben die plaats mag nemen op die erestoel."

In het programma worden beroemdheden geconfronteerd met gênante momenten en hun opvallende eigenschappen. Aan het einde van de show mag Giel zelf reageren op de vlijmscherpe grappen. Binnenkort maakt de zender bekend welke grappenmakers plaatsnemen in het panel en wie hun roastmaster wordt, die als taak krijgt de avond in goede banen te leiden. Vorige keer was dat Jörgen Raymann.

"In Giel Beelen zien wij de ultieme kandidaat voor deze tweede editie. Hij zoekt grenzen op maar gaat er des te vaker overheen'', zegt Judith Peters van Comedy Central. In internationale edities van de show zaten Rob Lowe, Justin Bieber, Donald Trump, James Franco en Charlie Sheen.

The Roast of Giel Beelen is te zien op woensdag 13 december om 20.30 uur.

Giel Beelen in tweede editie The Roast
Giel Beelen in tweede editie The Roast (Foto: BuzzE)

Ajax in besloten oefenwedstrijd ook niet langs Telstar

Ajax is er donderdagmiddag niet in geslaagd een oefenwedstrijd tegen Telstar in winst om te zetten. Hoewel trainer Marcel Keizer veel spelers uit het eerste elftal de wei instuurde, werd het 1-1. De wedstrijd op trainingscomplex De Toekomst was niet vooraf aangekondigd en werd zonder publiek gespeeld. 

Bij de Amsterdammers ontbraken de internationals, maar met Nick Viergever, Daley Sinkgraven, David Neres, Klaas-Jan Huntelaar, Siem de Jong, Benjamin van Leer, Mateo Cassierra en Luis Orejuela stonden er veel bekende namen aan de aftrap. Doelman Van Leer maakte zijn rentree na een enkelblessure. Zijn laatste wedstrijd was een duel met Jong Ajax in september, uitgerekend tegen Telstar. 

Telstar stond lang met 0-1 voor tegen de eredivisionist, dankzij een doelpunt van Donny van Iperen. Ajax wist in de slotfase de gelijkmaker te scoren uit een strafschop. Siem de Jong was trefzeker. Telstar-trainer Mike Snoei: "Dat was een kadootje van de scheidsrechter aan Ajax. Jammer, maar we hebben wel top gespeeld met veel overtuiging." Jasper van Heertum zou hands hebben gemaakt, maar volgens Snoei kreeg hij de bal op zijn borst.

Update 16.10 uur

Samenvatting van AjaxTV. 

Koe is brandweer te slim af

Een koe heeft donderdagmiddag in Amstelveen laten zien niet voor één gat te vangen te zijn. Het dier was aan de Nesserlaan in het water beland en leek er zelf niet uit te kunnen komen.

De lokale brandweer werd erbij geroepen en begon na aankomst een reddingsplan in elkaar te zetten. Nadat het plan voltooid was en men op het dier afstapte om de reddingsactie uit te voeren, sprong de koe echter zelf het water uit en het land op. 

De brandweer kon zonder al teveel moeite weer terug naar de kazerne, de koe kon op gaan drogen. 

Waylon voor Nederland naar songfestival

Zanger Waylon gaat inderdaad voor Nederland naar het Eurovisiesongfestival. Dat heeft AVROTROS bekendgemaakt. Zijn naam zong al de hele ochtend rond nadat de omroep een YouTube-filmpje had verspreid.

In 2014 deed Waylon ook mee aan het Eurovisiesongfestival, toen met Ilse DeLange in de gelegenheidsformatie The Common Linnets. Met hun liedje Calm After The Storm eindigde het duo toen als tweede, na Conchita Wurst uit Oostenrijk met het winnende liedje Rise Like A Phoenix.

Waylon voor Nederland naar songfestival
Waylon voor Nederland naar songfestival (Foto: ANP)

Kinderboerderijlammetje gered van slacht AZC

Een 25-jarige man-met-migrantenachtergrond en bewoner van het azc in Sneek is door politierechter Marijke Jansen bij verstek veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken wegens heling van een gestolen schaap. De man stal op 1 september een lammetje van de kinderboerderij in Sneek en probeerde deze het azc binnen te smokkelen.

De bewuste nacht zagen bewakers twee mannen met een schaap aan de achterkant van het terrein. Toen de bewakers poolshoogte kwamen nemen vluchtten de mannen een kamen van het azc in.

De 25-jarige Libische man ontkende tegenover de politie alles. De andere asielzoeker, een 29-jarige Algerijn, zei dat hij dacht dat de Libiër het schaap had gekocht. Hij zou de andere man naar eigen zeggen niet hebben geholpen als hij had geweten dat het schaap gestolen was.

Op de gang in het azc stond een koelkast gereed. De politie vermoedde dat het de bedoeling was dat het schaap geslacht moest worden en uiteindelijk in delen in de koelkast zou belanden. Een week later zou het Offerfeest worden gevierd op het Sneker azc.

Omdat de rechter de twee mannen niet onomstotelijk in verband kon brengen met de diefstal van het schaap werd de Libiër schuldig bevonden aan heling. De Algerijn werd vrijgesproken.

Maar ach, het had ook een koikarper kunnen zijn...

'Overheid moet farmaceuten harder aanpakken'

De overheid moet fabrikanten van geneesmiddelen veel harder aanpakken om "maatschappelijk aanvaardbare" prijzen af te dwingen, staat in een adviesrapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Als blijkt dat fabrikanten niet bereid zijn lagere prijzen te vragen, moet de overheid gebruik maken van internationale regelgeving om een middel toch voor de patiënt beschikbaar te krijgen. "Voorbeelden van deze ultieme maatregelen: aanpak van misbruik van machtspositie door fabrikanten, stimulering van apotheekbereiding, toestaan dat patiënten op recept van een arts zelf geneesmiddelen via internet bestellen, en verlenen van dwanglicenties", aldus de raad.

Volgens het adviesorgaan wordt het bedrijfsleven met deze maatregelen geprikkeld om geneesmiddelen beter, sneller en goedkoper te ontwikkelen.

'Overheid moet farmaceuten harder aanpakken'
'Overheid moet farmaceuten harder aanpakken' (Foto: ANP)

Verkrachtingszaak Polanski geseponeerd

De openbaar aanklager in Zwitserland heeft het onderzoek naar een vermeende verkrachting van de Duitse actrice Renate Langer door filmregisseur Roman Polanski gestaakt. Het onderzoek wordt om procedurele redenen stopgezet omdat de zaak volgens de Zwitserse wet verjaard is.

Langer beschuldigde de Frans-Poolse regisseur ervan haar twee keer verkracht te hebben. Het misbruik zou zich in 1972 hebben afgespeeld toen de actrice vijftien en Polanski 38 jaar oud was. Ze is de vierde vrouw die Polanski heeft beschuldigd van misbruik.

Vorige maand claimde een Amerikaanse kunstenares uit Californië dat ze op tienjarige leeftijd seksueel misbruikt is door Polanski. In de Verenigde Staten is de regisseur in 1978 veroordeeld wegens onwettige seksuele handelingen met een dertienjarig meisje in 1977. Kort na zijn bekentenis en veroordeling ontvluchtte hij de VS.

Polanski werd in 2009 alsnog voor zijn vlucht gearresteerd in Zwitserland op verzoek van de VS. Hij stond in dat land onder huisarrest, maar werd na een jaar vrijgelaten nadat bleek dat de VS procedurefouten hadden gemaakt.

Verkrachtingszaak Polanski geseponeerd
Verkrachtingszaak Polanski geseponeerd (Foto: BuzzE)

OM eist celstraf appende bestuurder die fataal ongeluk veroorzaakte

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Alkmaar zes maanden gevangenisstraf en twee jaar rijontzegging geëist tegen de 26-jarige Pamela H. uit Den Burg. De Texelse veroorzaakte vorig jaar maart met haar auto een ongeval, waardoor een 21-jarige vrouw uit Geldrop om het leven kwam.

Volgens de officier van justitie heeft H. de bewuste avond al rijdende WhatsApp-berichten vanaf haar mobiele telefoon verstuurd en heeft ze het slachtoffer, dat op de weg fietste met een vriendin, daardoor niet op tijd gezien. "Ze is zeer onvoorzichtig en onoplettend geweest", aldus de aanklager. "Daarmee heeft ze onvoorstelbaar leed veroorzaakt."

OM: cel appende bestuurster na fataal ongeval

OM: cel appende bestuurster na fataal ongeval (Foto: ANP)

OM: taakstraf voor mishandeling bij Vindicat

Voor het mishandelen van een aspirant-lid van studentencorps Vindicat in Groningen moet de 24-jarige Wouter B. 180 uur taakstraf krijgen. Dat eiste de officier van justitie in de strafzaak donderdag.

Daarnaast eiste ze een celstraf van 91 dagen, waarvan 90 voorwaardelijk. Op 25 augustus 2016 werden tijdens een ontgroening aspirantleden in een donkere kamer in de sociëteit van Vindicat tegen een muur gezet. Soms werden hun voeten onder ze vandaan geschopt. "Ik was bont en blauw", verklaarde een van hen na afloop.

Het latere slachtoffer Rogier werd extra hard aangepakt. Hij moest met zijn buik op de grond liggen, zijn hoofd gedraaid met een wang op de betonnen vloer. B. stond met een van zijn voeten op de slaap en drukte door, volgens het slachtoffer. "Ik begon te schreeuwen maar kon me niet ontworstelen", las de officier van justitie uit diens verklaring voor.

Geheimhoudingsverklaring

Het slachtoffer liep een hersentrauma op. Rogier stapte niet naar de politie vanwege een geheimhoudingsverklaring die aspirant-leden van Vindicat moeten ondertekenen. Zou hij uit de school klappen, dan moest hij 25.000 euro boete betalen. Het bestuur deed uiteindelijk zelf aangifte.

B. zelf achtte zich niet verantwoordelijk voor het letsel. De andere commissieleden van Vindicat zouden hem afgeremd hebben als hij over de schreef was gegaan. Diverse gezagsdragers lieten zich al snel openlijk uit over deze zaak, zei zijn raadsman, en iedereen had zijn oordeel al klaar. Hij meent dat er geen sprake is van zwaar lichamelijk letsel: een schedelbasisfractuur is niet vastgesteld.

OM: taakstraf voor mishandeling bij Vindicat
OM: taakstraf voor mishandeling bij Vindicat (Foto: ANP)

Uitspraak agente met hoofddoekje uitgesteld

Het College voor de Rechten van de Mens heeft meer tijd nodig voor de uitspraak over het dragen van een hoofddoek bij de politie. Een agente uit Rotterdam had de zaak bij het College aangegespannen, want zij wil tijdens haar werk haar religieuze hoofddoek dragen. De politie staat dat echter niet toe omdat het uniform - de naam zegt het al - uniformiteit dient uit te stralen. Het College bekijkt of de politie in strijd handelt met de Algemene wet gelijke behandeling.

De uitspraak stond gepland voor aanstaande dinsdag, maar is uitgesteld naar 20 november, laat de organisatie donderdag weten. "De raadkamer van het College heeft meer tijd nodig om tot een goede uitspraak te komen", aldus een woordvoerder.

Uitspraken van het College zijn niet bindend. "Het College is deskundig en gezaghebbend en daarom vraagt een reactie ook een zorgvuldige voorbereiding. Uiteraard doet de politie dat in samenspraak met het ministerie van Justitie en Veiligheid, want de uiteindelijke bevoegdheid ligt bij de minister", heeft de politie al laten weten.

Uitspraak agente met hoofddoek uitgesteld
Uitspraak agente met hoofddoek uitgesteld (Foto: ANP)

Duitse justitie: broeder doodde 100 patiŽnten

Justitie in Duitsland houdt een verpleger verantwoordelijk voor de dood van ongeveer honderd patiënten in ziekenhuizen in Delmenhorst en Oldenburg. Justitie maakte dat donderdag bekend na afloop van het toxicologisch onderzoek.

Justitie liet de overblijfselen opgraven en onderzoeken van 99 patiënten die overleden in een van de twee klinieken. Verpleger Niels H., die al voor tweevoudige moord tot levenslang is veroordeeld, zou de patiënten een overdosis van een hartmedicijn hebben ingespoten.

Duitse justitie: broeder doodde 100 patiënten
Duitse justitie: broeder doodde 100 patiënten (Foto: ANP)

Vechtende Chinese wielrenner krijgt lange schorsing

Wielrenner Wang Xin is voor een half jaar geschorst door de Chinese wielerbond. Reden is zijn wangedrag tijdens de eerder deze maand verreden Ronde van Hainan.

Na een valpartij in de zevende etappe van de rittenkoers ging de renner van het continentale team Keyi Look door het lint. Twee begeleiders van de Zwitserse nationale ploeg werden aangevallen en hij wilde ze ook slaan met een fietspomp. Reden was dat de renner ervan overtuigd was dat de wagen van de Zwitsers hem had aangereden. Toen de politie ingreep kwam Wang Xin pas tot bedaren.

Na het incident werd Wang Xin en zijn ploeg uit koers gehaald. Daarnaast is Keyi Look nooit meer welkom in de Ronde van Hainan.

'Verwarde man' steekt eigen huis in de fik

Een 46-jarige man uit Oosterhout heeft vanmorgen zijn eigen huis in de fik gestoken. De politie kreeg rond 07:30 uur vanmorgen een melding van overlast in de Kanonnierstraat. Daar was een man met huisraad aan het gooien: de stoep van de woning lag bezaaid met huisraad en een fiets die hij door het raam had gesmeten.

De man, die mogelijk onder invloed was van drugs, weigerde om naar buiten te komen en stak een van de meubelstukken in de woning in brand. Hierdoor ontstond flinke rookontwikkeling. Uiteindelijk kon hij ontzet worden uit de woning waarna de man, die een bekende is van de politie, aangehouden kon worden. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis waar onder meer bloed werd afgenomen om te laten testen op drugs. De brandweeer had het vuurtje snel onder controle.

45-jarige Pechstein wil naar Winterspelen

Ze mag dan inmiddels 45 jaar zijn, Claudia Pechstein begint komend weekeinde bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen aan haar 29e internationale seizoen. Haar doel is een startbewijs voor de Olympische Winterspelen begin 2018.

Onlangs waren in Inzell de Duitse afstandskampioenschappen, en de vijfvoudig olympisch kampioene won er drie titels. Om aan de eerste olympische norm te voldoen, zal Pechstein in Thialf bij de beste acht moeten eindigen op de 3.000 meter.

Claudia Pechstein wil weer naar de Olympische Spelen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Claudia Pechstein wil weer naar de Olympische Spelen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

'Advocaat adviseert twee bondscoachduo's'

Dick Advocaat staat voor zijn vertrek bij het Nederlands elftal maar heeft de KNVB getipt over twee bondscoachduo's.

Advocaat staat nog twee wedstrijden langs de lijn bij Oranje. Na de oefeninterlands met Schotland en Roemenië neemt de bondscoach afscheid van het Nederlands elftal. De trainer heeft volgens De Telegraaf met de KNVB gesproken over zijn mogelijke opvolgers.

De bondscoach ziet graag dat zijn rol overgenomen wordt door een duo. Advocaat heeft de bond twee duo's voorgesteld. Hij zou Ruud Gullit naar voren willen schuiven en later versterken door Fred Rutten. De kans lijkt echter klein dat dit duo er daadwerkelijk gaat komen. Gullit heeft laten weten dat hij alleen een duo wil vormen met Advocaat en Rutten zou het niet zien zitten om assistent te worden van Gullit.

Het andere duo dat Advocaat heeft geopperd is het duo Ronald en Erwin Koeman. Beide trainers werden onlangs ontslagen bij Everton en zijn beschikbaar voor het Nederlands elftal.

Geweld bij Vindicat 'ging al jaren zo'

Geweld tegen aspirant-leden van studentencorps Vindicat uit Groningen was al jaren gemeengoed. Volgens de verdachte van een mishandeling tijdens de ontgroening in 2016 moesten de jonge studenten geïntimideerd worden.

Dat zei hij donderdag tijdens de strafzaak in de Groningse rechtbank. Wouter B. (24) stond met een van zijn voeten op de slaap van een aspirant-lid tijdens die ontgroening. "Het was intimidatie en vernedering. Dat hoorde er gewoon bij", zei hij hierover.

Het slachtoffer liep bij het gewelddadige incident ernstige hersenschade op. B. wordt het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel verweten. Volgens getuigen was de aangever het 'persoonlijke project' van commissielid B. 

Geweld bij Vincidat 'ging al jaren zo'
Geweld bij Vincidat 'ging al jaren zo' (Foto: ANP)

Hof wil meer informatie van OM in proces Wilders

Het gerechtshof wil meer informatie in de hogerberoepszaak tegen PVV-leider Geert Wilders in het 'minder-Marokkanen' proces. Zo moet het Openbaar Ministerie (OM) inzicht geven over het traject waarin de aangiftes zijn gedaan tegen de politicus. Ook wil het hof drie deskundigen benoemen om zich beter te laten informeren.

Dat besloot het hof donderdag op verzoeken van Wilders advocaat Geert-Jan Knoops, die vorige maand naar voren zijn gebracht tijdens regiezittingen.

Andere onderzoekswensen werden afgewezen. Zo hoeven niet álle mensen worden gehoord die aangifte hebben gedaan - omdat veel mensen niet zouden weten wat er in de aangifte stond - en ook werd geen uitstel verleend voor het proces. Het hof bevestigde dat het proces tegen Wilders begint op 17 mei 2018.

Hof wil meer informatie in proces Wilders
Hof wil meer informatie in proces Wilders (Foto: ANP)

System Shock-reboot boekt flinke vooruitgang

De reboot van System Shock die wordt ontwikkeld door Night Dive Studios begint al aardig vorm te krijgen, zoals we kunnen zien in een nieuwe backer video update. Dat mag ook wel aangezien de game in het tweede kwartaal van volgend jaar al uit moet komen.

Nightdive Studios is een Amerikaanse ontwikkelaar die zich specialiseert in het heruitvinden van oude game-klassiekers. Medio vorig jaar startte de studio een Kickstart-project voor een reboot van System Shock met een pledge goal van 900.000 dollar. Dit werd vrij snel gehaald en niet veel later werden er stretch goals geïntroduceerd voor macOS- en Linux-versies. Onder andere veteraan-ontwerper Chris Avellone en enkele andere ontwikkelaars van Fallout: New Vegas zijn bij het project betrokken.

In de nieuwe backer video is te zien hoe een aantal afdelingen op het ruimtestation Citadel Station er momenteel uitzien, en wordt er één en ander aan combat gepresenteerd. Zo zien we een aantal manieren waarop met de gemuteerde wezens die op het ruimtestation aanwezig zijn afgerekend kan worden. Een releasedatum is er nog niet maar Night Dive mikt op een release in Q2 van 2018 voor pc (Windows, Mac, Linux), PlayStation 4 en Xbox One.


Abortus in BraziliŽ in alle gevallen verboden

Een commissie van het Braziliaanse congres heeft met achttien tegen één gestemd voor een wetswijziging voor een algeheel verbod op abortus. Het verbod moet in het voorstel ook gaan gelden voor gevallen van zwangerschap na verkrachting, in situaties waarin het leven van een zwangere vrouw in gevaar is en bij baby's met open rug. Deze situaties vallen nu nog buiten het verbod.

In het overwegend rooms-katholieke land gelden al strenge abortuswetten. De commissie, die grotendeels bestond bestond uit leden van confessionele partijen, was oorspronkelijk bijeen om uitbreiding van het zwangerschapsverlof te bespreken. De tegenstem kwam van het enige vrouwelijke lid in de commissie, een lid van de arbeiderspartij.

De christelijke partijen, die in het parlement een meerderheid hebben, pleitten de afgelopen jaren al meermalen voor strengere abortuswetten.

Abortus in Brazilië in alle gevallen verboden
Abortus in Brazilië in alle gevallen verboden (Foto: ANP)

Sheen ontkent aantijging van verkrachting Corey Haim

Charlie Sheen ontkent dat hij in de jaren tachtig de toen dertienjarige acteur Corey Haim heeft verkracht op de set van de film Lucas. Dat zegt zijn woordvoerder tegen The Hollywood Reporter naar aanleiding van een verhaal van roddelblad The National Enquirer, waarin acteur Dominick Brascia dat beweert.

"Charlie Sheen ontkent categorisch alle aantijgingen", aldus de woordvoerder van de voormalige Two and a Half Men-ster.

Brascia, een vriend van Haim, vertelt in het blad dat de inmiddels overleden acteur seksueel werd misbruikt door Sheen. Haims naam werd al vaker in verband gebracht als slachtoffer van seksueel misbruik. Acteur Corey Feldman, een andere vriend van Haim, hintte daar al eerder op. De twee jonge tieners stonden in de jaren tachtig bekend als The Corey's. Haim raakte later verslaafd aan drugs en overleed in 2010 aan een longontsteking.

Eerder dit jaar liet Feldman weten dat hij geld bij elkaar probeert te krijgen om een docu te maken over zijn leven. Het voormalig tieneridool wil daarin onder meer een pedofielennetwerk in Hollywood ontmaskeren.

Sheen ontkent aantijging van verkrachting
Sheen ontkent aantijging van verkrachting (Foto: BuzzE)

LB: Katja Schuurman was cokesnuiver tijdens werk

Lekker Belangrijk; nieuws dat je niet wilt missen!

Katja Schuurman heeft wel eens cocaïne gebruikt terwijl ze op dezelfde dag opnames had. De actrice snoof dan stiekem in haar kleedkamer, onthult ze in een interview in een maandblad.

"Ik gebruikte coke op een draaidag, en dan met de deur van de kleedkamer een beetje open - zodat anderen het zouden kunnen ontdekken", aldus Katja over haar drugsperiode, naar eigen beweren zo'n twintig jaar terug. "Zo probeerde ik het mezelf opzettelijk moeilijk te maken."

Kutje, die in die tijd 'redelijk ontspoorde' met drank en drugs, vond dat het leven haar wel erg makkelijk afging. "Living in the fast lane, het klinkt stoer, alleen: ik kon mezelf niet meer afzetten. Slapen lukte alleen als ik gewoon omviel van de drank, dan moest ik mezelf geforceerd uitschakelen."

Waarom het in de showbiz geaccepteerd is om onder invloed op je werk te verschijnen is nog altijd een raadsel.

Katja gebruikte coke tijdens opnames

Katja 'snuif snuif' Schuurman gebruikte coke tijdens opnames (Foto: BuzzE)

Blind: "Vind dat mijn vader onrecht is aangedaan"

Daley Blind is het niet eens met de kritiek op zijn vader, Danny Blind, die eerder ontslagen werd als bondscoach van het Nederlands elftal.

Danny Blind nam het stokje over van Guus Hiddink, maar ook hij kon er niet voor zorgen dat het Nederlands elftal beter ging voetballen. Hierdoor moest Blind snel plaats maken voor Dick Advocaat. Daley Blind vindt niet dat zijn vader veel kan worden verweten.

"Ik vind dat mijn vader onrecht is aangedaan", vertelt Daley Blind in gesprek met De Telegraaf. "Maar laat ik het zo zeggen: je weet dat het bondscoachschap een fantastische baan is, maar dat je kritiek krijgt als het niet loopt. Hij is niet op de ideale manier ingestapt (na het ontslag van Guus Hiddink, red.). Dat was niet zo gepland. Het liep mede door de vele blessures niet, maar we speelden ook niet goed. Laten we kritisch blijven."

Verder wilde Blind er niet veel over kwijt. "Het ontslag van mijn vader zorgt ook voor een andere dimensie. Ik wil me daar liever niet over uitlaten. Misschien is het later een goed moment om daar samen met mijn vader eens uitgebreid over te spreken. Nu wilde ik de vragen daarover één keer vermijden", aldus de international.

'Steven Seagal ritste zijn broek los'

Portia de Rossi heeft via Twitter laten weten dat Steven Seagal zijn broek openritste, toen zij hem in zijn kantoor ontmoette voor een auditie. "Terwijl hij dit deed, vertelde hij me hoe belangrijk het was om buiten het werk 'chemistry' met elkaar te hebben."

De vrouw van Ellen DeGeneres schrok hier zo van, dat ze direct de kamer verliet en haar agent belde. Die reageerde luchtig: "Ach, ik wist niet zeker of hij jouw type was." Woordvoerders van zowel De Rossi als Seagal hebben nog niet gereageerd op de tweet.

Seagal werd eerder al door actrice Julianna Margulies beschuldigd van onzedelijk gedrag. Zij had eveneens een nare ervaring met de acteur. Toen zij Seagal jaren geleden ontmoette in zijn hotelkamer, om een scène door te nemen, droeg hij duidelijk zichtbaar een wapen. De actrice vluchtte weg voordat de zaak uit de hand liep.

Steven Seagal heeft al jaren een reputatie van onbetamelijk gedrag. Jenny McCarthy vertelde in 1998 al dat ze bij een auditie vertrok, nadat Seagal erop gestaan had dat ze zich uitkleedde. In 2010 klaagde zijn voormalige assistente hem aan met de woorden dat hij haar 'gebruikt had als een seksspeeltje'. Later liet de assistente de aanklacht om onbekende redenen vallen. In oktober van dit jaar verklaarde actrice Lisa Guerrero dat ze in 1997 herhaaldelijk onder druk was gezet om in haar eentje een auditie te doen bij Seagal thuis.

'Steven Seagal ritste zijn broek los'
'Steven Seagal ritste zijn broek los' (Foto: BuzzE)

Sony knipt Kevin Spacey uit film All the Money in the World

Na Netflix heeft ook Sony de banden met acteur Kevin Spacey verbroken. De acteur, die onder vuur ligt na beschuldigingen van seksueel misbruik, wordt uit de film All The Money In The World geknipt. Hij wordt vervangen door Christopher Plummer, melden Amerikaanse media.

Regisseur Ridley Scott neemt een aantal scènes met Plummer op, die vervolgens ingevoegd worden in de montage van de film. Plummer speelt de rol van de industrieel en olietycoon Jean Paul Getty in de thriller, die draait om de ontvoering van diens 16-jarige zoon John Paul Getty III. Hij werd in 1973 door de maffia ontvoerd. Door de komst van Plummer kan de film gewoon op de aangegeven datum van 22 december in première gaan.

Netflix trok eerder zijn handen van Spacey, die volgens de streamingdienst niet meer betrokken zal zijn bij de serie House of Cards. De acteur zou zich zich herhaaldelijk schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

Sony knipt acteur Spacey uit film
Sony knipt acteur Spacey uit film (Foto: ANP)

'Robutt' imiteert achterwerk bestuurder

Ford beschikt sinds kort over een robot die specifiek is bedoeld om het zitvlak te simuleren van bestuurders en passagiers die in- en uitstappen. Ingenieurs hebben aan de hand van drukpunten een 'zitpatroon' vastgesteld. Op basis van deze gegevens kunnen zij met de zitvlakrobot ‘Robutt’ de meest voorkomende bewegingen imiteren en zo materialen op slijtage testen.

“Zodra we voor het eerst instappen, geeft de stoel een indruk van comfort en kwaliteit”, zegt ingenieur Svenja Fröhlich, duurzaamheidsspecialist op het Europese hoofdkantoor van Ford in Keulen. “Vroeger gebruikten we pneumatische cilinders die alleen maar op en neer gingen. Dankzij ‘Robutt’ kunnen we nu het echte menselijke gedrag op dit vlak tot in detail kopiëren.”

‘Robutt’, gebaseerd op een middelgroot mannelijk postuur, is gebruikt om voor de nieuwe Fiesta in slechts drie weken een gebruiksduur van tien jaar te simuleren. Dit komt overeen met 25.000 keer gaan zitten en weer uitstappen. De nieuwe test wordt nu geleidelijk in gebruik genomen voor alle Ford-modellen in Europa.

Rojer en Tecau ontlopen Kubot en Melo in groepsfase ATP Finals

Jean-Julien Rojer en zijn dubbelpartner Horia Tecau ontlopen in de groepsfase van het dubbelspel van de ATP Finals het als eerste geplaatste duo Lukasz Kubot uit Polen en de Braziliaan Marcelo Melo. Dit heeft de loting uitgewezen.

De Nederlandser en Roemeen, als derde geplaatst, zitten in een poule met Henri Kontinen/Jonathan Peers (2), Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut (6) en Ryan Harrison/Michael Venus (8).

Rojer en Tecau wonnen dit jaar vier titels waaronder de US Open. In 2015 wonnen ze overigens al eens de ATP Finals.

Judoka Bolder beŽindigt loopbaan.

Linda Bolder zet een punt achter haar loopbaan. De Nederlandse judoka, die sinds 2015 voor Israël uitkomt, kan niet meer de motivatie opbrengen.

Omdat Bolder in ons land in de klasse tot 70 kilogram in Kim Polling een grote concurrente had, besloot ze in 2015 de overstap naar Israël te maken. Tijdens de grote toernooien kan er namelijk maar een judoka per land per gewichtsklasse meedoen.

Tijdens het EK van 2013 pakte Bolder zilver in de klasse tot 70 kilogram. Ze verloor toen in de finale van Polling. Daarnaast won Bolder met  het Nederlandse team titels op Europees en mondiaal niveau.

Linda Bolder hier rechts op de foto in actie op de Olympische Spelen. (PRO SHOTS/Action Images)
Linda Bolder hier rechts op de foto in actie op de Olympische Spelen. (PRO SHOTS/Action Images)

YouTube-oprichter vervangt Spacey

YouTube-oprichter Chad Hurley vervangt acteur Kevin Spacey op het evenement BusinessBoost Live in Rotterdam. Dat heeft organisator ING donderdag bekendgemaakt. De bank besloot vorige week de samenwerking met de House of Cards-acteur te beëindigen na aanhoudende geruchten over seksueel misbruik.

Chad Hurley, oprichter en voormalig CEO van YouTube, is de nieuwe hoofdspreker. Hij richtte in 2005, samen met twee ex-collega's van PayPal, de videosite YouTube op. Anderhalf jaar later verkochten ze het platform voor 1,65 miljard dollar aan Google. Sinds 2013 is hij mede-eigenaar van video-editing website Mixbit, dat hij startte met één van de YouTube-oprichters. In Rotterdam vertelt Hurley over YouTube en de investeringen die hij daarna heeft gedaan.

Met de komst van Hurley is de line-up voor het zakelijke evenement dat op 29 november wordt gehouden in Rotterdam Ahoy weer compleet. Andere bekendheden op het podium zijn onder anderen tv-producent John de Mol en Zwarte Piet Pieter Zwart (Coolblue).

YouTube-oprichter vervangt Spacey
YouTube-oprichter vervangt Spacey (Foto: BuzzT)

BNNVARA houdt zich afzijdig in zaak Van Jole

BNNVARA, die ook Joop.nl exploiteert en vooral daar altijd stelt dat je beschuldigingen van misbruik of seksuele intimidatie van vrouwen altijd serieus moet nemen, neemt de beschuldiging van een 23-jarige vrouw, dat Van Jole haar in zijn witte ondergoed had lastiggevallen nádat ze 'nee' had gezegd, én de bekentenis van Van Jole zélf daarover gisteren op NPO1, niet zo serieus (wat op zich niet zo heel verrassend is).

Na lang stilzwijgen kwam uiteindelijk het hoge hand-boven-het-hoofd-houdende woord eruit: "Doe maar aangifte".

Het volledige statement:

"BNNVARA heeft kennisgenomen van de berichten over Francisco van Jole. Berichten die anoniem zijn geuit en zich niet in de werk- maar in de privésfeer zouden hebben afgespeeld. Voor alle betrokken personen is dit een gevoelige en pijnlijke kwestie. Het zijn juist die specifieke omstandigheden die BNNVARA de stellige overtuiging geven dat, als direct betrokkenen menen daartoe over te willen gaan, dit door de daartoe geëigende instanties bekeken zou moeten worden. Dat past in de zorgvuldigheid die in zaken als deze noodzakelijk is.

Directie BNNVARA"

Op een video die eergisteren opdook is een gesprek te horen tussen Van Jole en zijn slachtoffer waarin ze hem vraagt waarom hij het deed, waarom hij haar dronken voerde, of ze 'nee' gezegd had enzovoort. Van Jole bevestigde gisteren dat het gesprek daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en hij heeft zijn excuses aan de vrouw aangeboden. Hij had het niet zo bedoeld en niet zo ervaren.

Intussen plaatst GeenStijl een bericht over meer beschuldigingen: vrouwelijke bloggers die elkaar waarschuwden voor Van Jole's praktijken die al tien jaar geleden aan de gang waren.

 Van Jole (foto: publiek domein)
Van Jole (foto: publiek domein)

Sol: "De kans was minder dan tien procent"

Fran Sol werd onlangs succesvol geopereerd aan een tumor in zijn teelbal. De spits is volledig gezond en hoeft zich geen zorgen meer te maken.

24 oktober was dat wel anders. De aanvaller kreeg die dag te horen dat er een tumor was gevonden en dat hij geopereerd moest worden. Sol besloot toch te spelen tegen sc Heerenveen. Daarna ging hij onder het mes. "De volgende dag werd ik wakker en dacht ik: misschien wordt dit wel de laatste wedstrijd van mijn leven", vertelt Sol tegenover FOX Sports. "Dit soort verschrikkelijke gedachtes gaan er dan door je heen. Die kan je niet stoppen. Dus ik besloot, ik moet spelen. Ook al ben ik er niet honderd procent bij, ik moet spelen."

Na de operatie kreeg Sol goed nieuws te horen. "De kans dat het goed zou aflopen was minder dan tien procent, maar dat hebben ze me van tevoren niet eens verteld. Normaal is het zo dat als je een zwart vlekje ziet, dat het kanker betekent. Maar na het onderzoek zeiden ze: ‘We hebben geen enkele slechte cel gevonden, er is geen kanker. Je bent schoon, helemaal gezond.’ Ongelooflijk. Ik was ook in shock."

De aanvaller was enorm opgelucht nadat hij het nieuws te horen kreeg. "Ik was echt de gelukkigste man op aarde op dag moment. Net als mijn familie. Ze voelden zich de gelukkigste familie ooit. Ze waren hier met mij om hier samen doorheen te komen. Het was een verschrikkelijke week."

Mensenhandel moet op de agenda

Nederlandse gemeenten laten het te vaak afweten bij de aanpak van mensenhandel. Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de tiende rapportage mensenhandel, die vandaag verschijnt. Daarnaast ziet de rapporteur kansen in het betrekken van de medische beroepsgroep bij de aanpak van mensenhandel; uit haar onderzoek blijkt dat 50 procent van de medische professionals in contact komt met slachtoffers van mensenhandel, maar dat artsen nog nauwelijks getraind worden om met deze situaties om te gaan.

In 35 procent van de gemeenten heeft men geen idee of mensenhandel voorkomt. Hoe kleiner de gemeente, hoe vaker het aan zicht ontbreekt. Dit vindt de Nationaal Rapporteur zorgwekkend, omdat mensenhandel niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere gemeenten voorkomt. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg en opvang van slachtoffers. Bovendien kunnen zij slachtoffers van mensenhandel signaleren en met gemeentelijke bevoegdheden daders aanpakken. Toch geeft ruim 95 procent van de gemeenten aan geen specifiek beleid over mensenhandel te hebben. "Uit eerder onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 6 slachtoffers in beeld is", zegt Corinne Dettmeijer-Vermeulen. Zij vindt dat gemeenten een actieve rol moeten spelen bij de aanpak van mensenhandel, onder andere door lokaal beleid te ontwikkelen. "Het onderwerp mensenhandel moet in alle gemeenten op de agenda om te zorgen dat we geen slachtoffers en daders missen."

Medische professionals
Bij medische professionals schort het nog aan kennis over mensenhandel, terwijl zij volgens de rapporteur in een vroeg stadium het verschil kunnen maken: "In één zaak was een slachtoffer zeventien keer met verwondingen bij diverse artsen geweest, en toch was er niet één arts die de uitbuiting en mishandeling signaleerde." In het onderzoek geeft 50 procent van de artsen aan ooit een slachtoffer van mensenhandel op het spreekuur te hebben gehad, maar nog te vaak wordt hieraan geen gevolg gegeven. ‘Het is belangrijk dat artsen worden getraind in het herkennen van mensenhandel’, aldus de Nationaal Rapporteur. "Het is positief dat ruim driekwart van de artsen aangeeft hieraan behoefte te hebben." Om artsen een duidelijke richtlijn te geven voor hoe te handelen bij mensenhandelsituaties, pleit de rapporteur ervoor mensenhandel op te nemen in de meldcode ‘Huiselijk Geweld en Kindermishandeling’.

Buitenlandse slachtoffers
De Nationaal Rapporteur onderzocht ook hoe Nederland omgaat met de bescherming van buitenlandse slachtoffers van mensenhandel. Zij hebben recht op een speciale regeling. Tijdens de zogeheten ‘bedenktijd’ kunnen slachtoffers het land niet uit worden gezet. Daardoor hebben zij de tijd en rust om na te denken over het doen van aangifte tegen de mensenhandelaar. In de praktijk blijkt dat de aanbieders van de bedenktijd (de politie, Koninklijke Marechaussee en Inspectie SZW) verschillende drempels hanteren bij het verlenen ervan, waardoor slachtoffers die daar recht op hebben soms niet beschermd worden. De Nationaal Rapporteur: "Het zou niet uit moeten maken of je iemand van de Inspectie SZW of van de politie treft: alle slachtoffers van mensenhandel verdienen bescherming op hetzelfde niveau en volgens dezelfde regels."

FOK! Wat een weer: tjonge, wat saai

Het weer op Leonardusdag, blijft gewoonlijk tot kerst.

Hallo daar!

Het weerbeeld van gisteren sprak nou niet echt tot de verbeelding, en weet je wat nou het leuke is? We plakken er gewoon nog zo'n dagje aan vast. Waarom? Omdat het kan! Veel woorden hoef ik er dus niet aan vuil te maken voor het weer van vandaag . Het enige wat er gaat gebeuren is dat er in de loop van de middag en avond af en toe wat regen gaat vallen. Verder is het gewoon bewolkt. De wind draait naar zuidwest en neemt iets toe. De temperatuur verschilt wel. In het noordwesten stroomt wat zachtere lucht binnen en kan het 11 graden worden. In het zuidoosten blijft het kwik steken bij een graad of 7.

Laten we maar eens over de grens gaan kijken. We zagen dat de winter in de Alpen al heeft toegeslagen. De sneeuw viel al zelfs tot de dalen. Op de hogere toppen viel al plaatselijk 50 tot 70 cm. Dit echter voornamelijk aan de zuidkant van de Alpen. Een depressie hield daar de gemoederen bezig, en een volgende is op komst. Tussen deze systemen klaart het wel even op. Ik heb al mooie winterse plaatjes gezien.

Verder deelde vandaag bijna heel Europa in de malaise van saai en kil weer. Zonnig was het wel in delen van Engeland, de westkust van Frankrijk en in Spanje en Portugal. Op de noordkust na, daar vielen enkele buien. Ook een paar buien met onweer vonden we in Griekenland.

Hoe gaan we verder? Ik denk dat we ook vrijdag een bewolkte dag krijgen. In het weekend lijkt het dan soms flink op te klaren, maar dan komen er evengoed felle buien opzetten. Maar daarover (vanavond) later meer. 

Geniet van je dag, en ik spreek jullie vanavond weer!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vakantie qltell (Foto: qltel)
Inmiddels is qltel ook weer terug, hopelijk geeft dit plaatje wat kleur aan deze waardeloze en grijze dagen van november. (foto:qltel)

Elektrische fiets wint aan populariteit

Inwoners uit Limburg en Drenthe maken voor meer dan de helft van hun dagelijkse ritten gebruik van de auto, als bestuurder of passagier. In Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland wordt juist relatief veel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland van het CBS

Het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland meet de dagelijkse verplaatsingen van de Nederlandse bevolking naar plaats van herkomst en bestemming, tijdstip van de verplaatsingen, gebruikte vervoermiddelen en reismotieven. Dit onderzoek wordt jaarlijks in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat door het CBS uitgevoerd. Voor de cijfers in dit bericht is gebruikgemaakt van alle niet-beroepsmatige ritten in Nederland. Daartoe behoort ook woon-werkverkeer. Beroepsmatige ritten door bijvoorbeeld taxichauffeurs, koeriersdiensten en vrachtwagenchauffeurs zijn buiten beschouwing gelaten.

Elektrische fiets 
In Zeeland, Drenthe, Friesland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg maken inwoners voor ritten het minst gebruik van het openbaar vervoer. De elektrische fiets blijkt vooral in het oosten des lands populair als vervoermiddel. In Drenthe, Overijssel en Gelderland worden van alle provincies de meeste ritten per elektrische fiets afgelegd. De niet-elektrische fiets wordt relatief vaak benut als vervoermiddel in Groningen, Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht. Inwoners van Limburg en Flevoland maken naar verhouding het minst vaak gebruik van de niet-elektrische fiets.

Bijna 43 procent van alle ritten die Nederlanders in de periode 2014/2016 maakten vond plaats met de auto. Te voet en met de niet-elektrische fiets is dit aandeel respectievelijk bijna 23 en 24 procent. De elektrische fiets is goed voor iets meer dan 2 procent van alle ritten.

Welk vervoermiddel wordt gebruikt, hangt onder meer af van de ritafstand. Ritten van minder dan 5 kilometer worden vooral lopend afgelegd (35 procent) en op de niet-elektrische fiets (bijna 33 procent). De auto wordt in bijna een kwart van deze korte afstanden gebruikt, het openbaar vervoer in slechts 3 procent. Voor langere afstanden kiest men vaker voor auto en openbaar vervoer: voor 79 procent van de ritten van 15 kilometer of langer wordt de auto ingezet, voor 13 procent het openbaar vervoer. De fiets en benenwagen laten we vaker staan naarmate de ritafstand groter wordt.

Het gebruik van de elektrische fiets als vervoermiddel staat, vergeleken met de reguliere, niet-elektrische, fiets nog in de kinderschoenen. Het aandeel van de niet-elektrische fiets in alle ritten is 24 procent, dat van de elektrische fiets is 2 procent. De elektrische fiets is wel duidelijk populairder voor de langere afstanden. De niet-elektrische fiets wordt voor ritten tot 5 kilometer ruim 14 keer zo vaak gebruikt als de elektrische fiets, vanaf 15 kilometer verschilt dat nog maar een factor 4.

Elektrische fiets wint aan populariteit (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Elektrische fiets wint aan populariteit (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

De duurste huizen staan in Amsterdam

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2017 voor het tweede jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2017 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 216.000 euro per woning, 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Amsterdam spande de kroon met een woningwaardegroei van bijna 15 procent in het afgelopen jaar. De gemiddelde WOZ-waarde steeg daar van 253.000 euro per woning (2016) naar 290.000 euro per woning (2017). Dat is ruim 11 procent boven het hoogste niveau van 2010. Ook in de gemeente Utrecht en de gemeenten rond Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde fors toe.

In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 8 procent tot 259.000 euro, de hoogste stijging van alle provincies. In 2016 was de woningwaarde nog het hoogst in de provincie Utrecht. De provincie Groningen heeft met 157.000 euro per woning de laagste gemiddelde WOZ-waarde. Wel steeg de woningwaarde ook in Groningen, al was die met 1,3 procent het laagst van alle provincies.

Prijsontwikkeling
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen die op 1 januari van een jaar aanwezig zijn in de woningvoorraad worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al wat langer, terwijl de WOZ-waarde sinds 2016 een stijging laat zien. De WOZ-waarde van woningen ligt nog wel bijna 11 procent onder het niveau van 2010.

De ontwikkelingen van de WOZ-waarde en de huizenprijzen lopen niet synchroon. Naast het effect van de taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen in de woningvoorraad meegenomen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een positief effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

De duurste huizen staan in Amsterdam (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
De duurste huizen staan in Amsterdam (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Bedankt Harry!

De afgelopen 26 jaar zat reiziger Harry bijna elke werkdag in de trein van Eindhoven naar Tilburg. En ook in de 13 jaar daarvoor was hij regelmatig in de trein te vinden.  Maar Harry gaat met pensioen en zwaait na bijna 40 jaar de trein gedag. Dat konden zijn vrouw Leonie en de NS natuurlijk niet zomaar laten gebeuren. Na een telefoontje van Leonie werd Harry in het zonnetje gezet door de Nederlandse Spoorwegen. 

"Leonie en ik fietsten vaak samen naar het station. Zij moest de trein naar Deurne hebben, dus dan stonden we elkaar uit te zwaaien vanaf onze perrons. Sinds begin september is Leonie ook met pensioen, dus dat was helaas al voorbij. Verder ga ik vooral de jeugd om me heen het meest missen. En het ontmoeten van mensen en praatjes maken", vertelt Harry. "Zo praatte ik vooral veel bij met collega’s die ik op het werk minder zag. Maar de belangrijkste ontmoeting die ik had, was met een Indische vrouw die mij vroeg wat ik aan het doen was."

"Ik schreef op dat moment aan mijn boek, Een Indische Prins, over onder andere de Tweede Wereldoorlog op Java. Zij bracht me in contact met een militair van boven de 90, die toen in Indië vocht. Puur toeval, maar daar heb ik heel veel aan gehad. Tien jaar geleden begon ik met schrijven en een groot deel van het werk deed ik in de trein. Het fijne aan de trein is namelijk dat je kunt nadenken en werken. Het is een soort meditatief moment: er kwamen vaak woorden en zinnen in me op. Doordat ik studenten altijd zo ijverig zag lezen en schrijven in de trein, besloot ik die tijd ook beter in te zetten en die zinnen op te schrijven. Zo begon het en afgelopen september werd de roman uitgegeven."

Bij een afscheid hoort natuurlijk een cadeau. Namens de NS verraste hoofdconducteur Mustafa Harry met een bloemetje aan en een flinke Spoordeelbon. Zodat Harry in al die vrije tijd die hij nu heeft, puur voor het plezier de trein kan pakken. "Zo, bedankt zeg. Wat een mooi gebaar, Mustafa en NS! Echt heel fijn, dat ga ik zeker goed gebruiken". 

NS verrast Harry met een bos rozen (Foto: Twycer / www.twycer.nl)

De NS verrast Harry met een bos rozen (Foto: Twycer / www.twycer.nl)

'Russische Facebookers moeten in Rusland opgeslagen worden'

Rusland dreigt Facebook weer met een blokkade. De Russische toezichthouder wil onderzoeken of de site zich wel houdt aan de Russische wet. In september had Rusland ook al gedreigd met een verbod vanaf 1 januari.

Rusland eist dat de gegevens over Russische gebruikers worden opgeslagen op servers in Rusland. Officieel moet dat de privacy van Russen beschermen, maar critici zien het als een poging om mensen op sociale media te muilkorven. Rusland blokkeerde eerder LinkedIn, een dochter van Microsoft.

Het dreigement van Rusland komt een paar dagen na een hoorzitting met Facebook in de Amerikaanse Senaat. Daarin vertelden Facebook en andere sociale media over Russische pogingen om Amerikaanse kiezers te beïnvloeden in de afgelopen presidentsverkiezingen. Rusland zou onrust hebben willen stoken. Facebook heeft ongeveer 80.000 verdachte berichten gevonden, die mogelijk door 126 miljoen Amerikanen zijn gezien.

Volgens een Republikeinse senator regelde Rusland via Facebook ook protesten. Zo kregen extreemrechtse mensen vorig jaar een oproep van de groep 'Heart of Texas' om te demonstreren bij een moskee in Houston. De groep 'United Muslims of America' riep moslims juist op om op hetzelfde moment naar dezelfde plek te komen. Beide groepen waren waarschijnlijk Russische verzinsels. Toch kwamen tientallen mensen opdagen om voor de moskee naar elkaar te schreeuwen. Dat kostte Rusland slechts 200 dollar aan advertenties op Facebook.

Rusland dreigt Facebook weer
'Russische Facebookers moeten in Rusland opgeslagen worden' (Foto: BuzzT)

Politie druk met aangiften #MeToo

De politie heeft het druk met aangiften van seksuele intimidatie en misbruik. Door alle aandacht voor #MeToo is het aantal aangiften van verkrachting of seksueel misbruik de afgelopen weken fors toegenomen. Zedenrechercheurs in het hele land constateren dat, aldus Jan Struijs, voorzitter van politievakbond NPB, woensdag in EenVandaag.

De aangiften gaan over uiteenlopende zaken: "Van mensen die lastig zijn gevallen op hun werk tot aan verkrachtingen. Dit is echt de laatste weken allemaal losgekomen", aldus Struijs bij EenVandaag.

Al die aangiften betekenen veel extra werk voor de toch al onderbezette politie, stelt Struijs. "Het systeem is al overbelast. Rechercheurs hebben al hun handen vol. Er blijven nu al veel te veel aangiften op de plank liggen."

Politie druk met aangiften #MeToo
Politie druk met aangiften #MeToo (Foto: ANP)

'Alonso wil deelnemen aan Le Mans'

Fernando Alonso lijkt er alles aan te willen doen om een Triple Crown te gaan behalen. Volgens dailysportscar is de Spaanse Formule 1-coureur in Keulen gespot om daar een stoeltje te passen voor het LMP1-team van Toyota. Hiermee lijkt de McLaren-rijder deel te willen gaan nemen aan de 24 uren van Le Mans.

Alonso heeft in 2006 en 2007 al de Grand Prix van Monaco gewonnen en deed dit jaar een gooi naar de zege in de Indy500. Een kapotte Honda-motor zorgde ervoor dat de Spanjaard nog niet in zijn opzet slaagde. Volgend jaar lijkt hij niet op Indianapolis te gaan racen, maar wel op Le Mans. In ieder geval zal de tweevoudig Formule 1-wereldkampioen deel gaan nemen aan de 24 uur van Le Mans voor United Autosports, het LMP2-team van McLaren-directeur Zak Brown.

Mogelijk stapt Alonso al op 19 november in een Toyota TS050 Hybrid. Dat team doet dan namelijk in Bahrein mee aan een test en volgens Autosport lopen over de deelname van Alonso nog gesprekken.

Amsterdam plaatst betonblokken op de Dam

De gemeente Amsterdam is woensdagavond begonnen met het plaatsen van betonblokken op de Dam. Ook op andere drukke locaties worden in de stad betonblokken geplaatst als maatregel tegen eventuele terroristische aanslagen met voertuigen. De woordvoerder van de gemeente wilde niet zeggen welke locaties dat zijn.

Onlangs plaatste NS voor het station Amsterdam Centraal al betonblokken om te voorkomen dat auto's de stationshal kunnen binnenrijden.

Amsterdam plaatst betonblokken op de Dam
Amsterdam plaatst betonblokken op de Dam (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.