Bedankt Harry!

De afgelopen 26 jaar zat reiziger Harry bijna elke werkdag in de trein van Eindhoven naar Tilburg. En ook in de 13 jaar daarvoor was hij regelmatig in de trein te vinden.  Maar Harry gaat met pensioen en zwaait na bijna 40 jaar de trein gedag. Dat konden zijn vrouw Leonie en de NS natuurlijk niet zomaar laten gebeuren. Na een telefoontje van Leonie werd Harry in het zonnetje gezet door de Nederlandse Spoorwegen. 

"Leonie en ik fietsten vaak samen naar het station. Zij moest de trein naar Deurne hebben, dus dan stonden we elkaar uit te zwaaien vanaf onze perrons. Sinds begin september is Leonie ook met pensioen, dus dat was helaas al voorbij. Verder ga ik vooral de jeugd om me heen het meest missen. En het ontmoeten van mensen en praatjes maken", vertelt Harry. "Zo praatte ik vooral veel bij met collega’s die ik op het werk minder zag. Maar de belangrijkste ontmoeting die ik had, was met een Indische vrouw die mij vroeg wat ik aan het doen was."

"Ik schreef op dat moment aan mijn boek, Een Indische Prins, over onder andere de Tweede Wereldoorlog op Java. Zij bracht me in contact met een militair van boven de 90, die toen in Indië vocht. Puur toeval, maar daar heb ik heel veel aan gehad. Tien jaar geleden begon ik met schrijven en een groot deel van het werk deed ik in de trein. Het fijne aan de trein is namelijk dat je kunt nadenken en werken. Het is een soort meditatief moment: er kwamen vaak woorden en zinnen in me op. Doordat ik studenten altijd zo ijverig zag lezen en schrijven in de trein, besloot ik die tijd ook beter in te zetten en die zinnen op te schrijven. Zo begon het en afgelopen september werd de roman uitgegeven."

Bij een afscheid hoort natuurlijk een cadeau. Namens de NS verraste hoofdconducteur Mustafa Harry met een bloemetje aan en een flinke Spoordeelbon. Zodat Harry in al die vrije tijd die hij nu heeft, puur voor het plezier de trein kan pakken. "Zo, bedankt zeg. Wat een mooi gebaar, Mustafa en NS! Echt heel fijn, dat ga ik zeker goed gebruiken". 

NS verrast Harry met een bos rozen (Foto: Twycer / www.twycer.nl)

De NS verrast Harry met een bos rozen (Foto: Twycer / www.twycer.nl)