FOK!toen: De Kristallnacht in 1938

Op 7 november 1938 werd de Duitse diplomaat Ernst Eduard von Rath in Parijs neergeschoten door de Joodse vluchteling  Herschel Grynszpan. Hij overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. Het overlijden van Von Rath werd door Joseph Goebbels aangegrepen om een 'haatrede' tegen de Joden te houden. ""Niet Herschel Grynszpan, maar het gehele jodendom is verantwoordelijk voor de dood van een Duitse diplomaat". Enkele uren later barstte het geweld los.

In de nacht die volgde, de nacht van 9 op 10 november, werden meer dan 20.000 Joden opgepakt en gedeporteerd naar concentratiekampen. Honderden synagogen werden verwoest en in brand gestoken. Duizenden Joodse winkels en bedrijven ondergingen hetzelfde lot. Bij het geweld kwamen zeker 79 Joden om het leven. 

Vanwege het het vele glas dat her en der door de vernielingen lag, zou deze nacht de geschiedenisboeken ingaan als de 'Reichskristallnacht' . 9 november is in Duitsland een nationale herdenkingsdag aan de kristallnacht. 

Cobra4 zette deze, en andere, wetenswaardigheden over de kristallnacht voor jullie op een rijtje in ons Cultuur&Historie Forum! 

FOK!toen: De Kristallnacht in 1938 (Geheimrede Adolf Hitler)
FOK!toen: De Kristallnacht in 1938 (Geheimrede Adolf Hitler)

FOK!toen: De Kristallnacht in 1938 (registers 1938)
FOK!toen: De Kristallnacht in 1938 (registers 1938)