FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 oktober 2017

Lazio boekt tiende zege in elf duels, Juventus haalt uit na snel rood

Lazio blijft goed meedoen in de top van de Serie A. De Romeinen hadden zondagavond in eigen huis geen kind aan laagvlieger Cagliari.

De basis voor de zege werd al in de eerste helft gelegd door het elftal van Simone Inzaghi, die in zijn basiself als gewoonlijk een plek had ingeruimd voor Stefan de Vrij. Ciro Immobile werd al na zeven minuten voetballen in het strafschopgebied van Cagliari onderuit geschoffeld door doelman Luca Crosta, waarna de Italiaanse spits zich zelf ontfermde over het buitenkansje: 1-0.

Lazio had weinig te duchten van de bezoekers en verdubbelde zijn voordelige marge uiteindelijk op slag van rust. Een voorzet vanaf de linkerflank werd met het hoofd teruggelegd door Adam Marusic, waarna Immobile voor zijn directe tegenstander kroop en Crosta opnieuw het nakijken gaf. De goaltjesdief bracht zijn seizoenstotaal in de Serie A met die dubbelslag alweer op dertien doelpunten en voert de topscorerslijst daarmee riant aan.

De ploeg van Inzaghi ging in de tweede helft aanvankelijk op dezelfde voet verder. Een perfect aangesneden vrije trap van Luis Alberto werd vier minuten na de onderbreking binnengelopen door Bastos. Het betekende voor de Spaanse middenvelder zijn vierde assist in zijn laatste vier officiële wedstrijden. Lazio nam vervolgens gas terug en kan zich nu gaan voorbereiden op het uitduel van woensdag bij Bologna.

Udinese - Juventus
Juventus heeft na twee competitieduels zonder zege weer eens drie punten gepakt. De gasten uit Turijn speelden tegen Udinese lang met tien man.
Juve leed vorige week op eigen veld tegen Lazio zijn eerste nederlaag dit seizoen in de Serie A en had het ook lastig op bezoek bij Udinese, waar Bram Nuytinck kon rekenen op een basisplaats. De thuisploeg schoot sterk uit de startblokken en had slechts zes minuten nodig om op voorsprong te komen. Na een razendsnelle counter ging Stipe Perica voorbij Giorgio Chiellini, waarna de Kroatische aanvaller Gianluigi Buffon het nakijken gaf met een schot in de verre hoek: 0-1.

La Vecchia Signora kende zo een horrorstart, maar stelde vrijwel onmiddellijk orde op zaken. Samir Santos kopte het leder uit een hoekschop eerst achter zijn eigen doelman, waarna Sami Khedira niet veel later met het hoofd de 1-2 verzorgde na een voorzet van Juan Cuadrado. De ploeg van Allegri leek zo alsnog op weg naar een zorgeloze avond, maar werd na 26 minuten spelen in de steek gelaten door Mario Mandzukic. De spits werd eerst op de bon geslingerd na een opstootje met Ali Adnan en ontving daarna ook direct zijn tweede gele kaart, na een wegwerpgebaar richting scheidsrechter Daniele Doveri.

Door de rode kaart van Mandzukic was het geloof in een resultaat weer terug bij Udinese. De laagvlieger begon vol goede moed aan de tweede helft en kwam na twee minuten alweer op gelijke hoogte door een rake kopbal van Danilo. Juventus toonde echter karakter en slaagde er met tien man alsnog in de zege naar zich toe te trekken.

Daniele Rugani tekende eerst voor de 2-3 na een vrije trap van Paulo Dybala, waarna Khedira de titelverdediger na opnieuw een standaardsituatie met een schot van dichtbij definitief in veilige haven bracht. De Duitse middenvelder completeerde in de slotfase ook nog zijn hattrick, alvorens Miralem Pjanic in blessuretijd de eindstand op 2-6 bepaalde met een afstandsschot.

Torino - AS Roma
Torino en Roma konden zondagmiddag allesbehalve overtuigen. Schoten op doel waren zeer schaars, waarbij het duel zich vooral afspeelde op het middenveld. Namens de thuisploeg was Umar Sadiq de gevaarlijkste man, maar de Nigeriaan kon niet tot scoren komen. Alessandro Florenzi en Kevin Strootman waren namens de Romeinen dicht bij een doelpunt, maar Salvatore Sirigu hield zijn doel schoon.

Diep in de tweede helft was er dan eindelijk wat te beleven in Turijn: Aleksandar Kolarov scoorde op krachtige doch subtiele wijze uit een vrije trap, waarbij Sirigu niet geheel vrijuit ging. Torino probeerde het Roma nog lastig te maken, maar de bezoekers behielden simpel de controle over de wedstrijd. Door de minimale overwinning nestelt Roma zich in de subtop van de Serie A, terwijl Torino middenmoter blijft.

AC Milan - Genoa
AC Milan wist voor de derde keer in de laatste vier competitieduels niet te scoren. De thuisploeg begon wel sterk aan de wedstrijd tegen Genoa, al waren grote kansen schaars. Fabio Borini was dicht bij de openingstreffer, maar de afstandspoging werd op vakkundige wijze gestopt door doelman Mattia Perin. De thuisploeg leek door te drukken, maar Leonardo Bonucci gooide roet in het eten. De Italiaanse verdediger werd halverwege de eerste helft, na raadpleging van de VAR, van het veld gestuurd wegens een keiharde elleboogstaat aan het adres van Aleandro Rosi.

Toch waren i Rossoneri via onder anderen Suso en Fabian Borini nog gevaarlijk, maar Genoa hield eenvoudig stand. Gianluigi Donnarumma moest namens Milan enkele keren kordaat optreden bij schoten van onder meer Andrea Bertolacci en Luca Rigoni. Gescoord werd er niet meer in San Siro, waardoor Milan met het doelpuntloze gelijkspel blijf steken in de middenmoot van de Serie A, terwijl Genoa een belangrijk punt pakt in de strijd tegen degradatie.

Uitslagen Serie A zondag
Chievo - Verona 3-2
AC Milan - Genoa 0-0
Atalanta - Bologna 1-0
Benevento - Fiorentina 0-3
SPAL - Sassuolo 0-1
Torino - AS Roma 0-1
Udinese - Juventus 2-6
Lazio - Cagliari 3-0

Cavani redt punt PSG in 'Le Classique', rood Neymar

Paris Saint-Germain is maar net ontsnapt aan de eerste competitienederlaag van dit seizoen. De clash met Olympique Marseille eindigde in een remise.

PSG had het lastig in het Stade Vélodrome. De hoofdstedelingen wonnen vorig seizoen met liefst 1-5 in Zuid-Frankrijk, waardoor l'OM uit was op eerherstel. De thuisploeg hield de rijen achterin keurig gesloten in de eerste helft en nam zelfs verrassend de leiding. Luiz Gustavo mocht na een kwartier voetballen ongestoord aanleggen van een meter of 25 van het doel van Alphonse Aréola en produceerde vervolgens een zwabberbal die de keeper te machtig was: 0-1.

Het sterrenensemble van Unai Emery moest vervolgens op jacht naar de gelijkmaker. Layvin Kurzawa bood Edinson Cavani enkele minuten na de goal van Gustavo een uitgelezen mogelijkheid om de stand te nivelleren, maar de Uruguayaanse spits schoot van dichtbij hoog over. PSG had daarna de grootse moeite om tot uitgespeelde kansen te komen, maar werd na 33 minuten spelen op sleeptouw genomen door Neymar. De Braziliaanse ster schoot na een combinatie met Adrien Rabiot raak uit aan lastige hoek.

Kylian Mbappé kwam in de eerste helft nauwelijks voor in het stuk, maar het Franse supertalent dacht tien minuten na de onderbreking wel recht te hebben op een strafschop. Een vermeende handsbal van Jordan Amavi werd echter niet waargenomen door scheidsrechter Ruddy Buquet, die Mbappé zelfs een gele kaart toonde vanwege hevig protesteren. Ondertussen bleef Marseille betrekkelijk eenvoudig op de been en mocht het zelfs blijven hopen op meer.

Een van de weinige uitvallen na rust leverde twaalf minuten voor tijd een nieuwe voorsprong op voor het elftal van Rudi Garcia. Rabiot werd op de achterlijn op kinderlijke wijze van de bal gezet door Clinton N'Jie, waarna laatstgenoemde de bal in de doelmond van PSG bracht. Thiago Silva was daar Florian Thauvin uit het oog verloren, waarna de Franse aanvaller Marseille van dichtbij de eerste overwinning op PSG sinds november 2011 leek te bezorgen, zeker nadat Neymar vlak daarna zijn tweede gele kaart van de avond ontving. Cavani bepaalde in blessuretijd echter toch nog anders met een rake kopbal.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Olympique Marseille - Paris Saint-Germain 2-2
Nice - Strasbourg 1-2
Troyes - Olympique Lyon 0-5

F1: Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Lewis Hamilton heeft zijn leidende positie in het wereldkampioenschap Formule 1 verstevigd. De Brit won de Grand Prix van de Verenigde Staten, ruim voor de Ferrari van concurrent Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Max Verstappen werd na een geweldige inhaalrace als derde afgevlagd, maar haalde Räikkönen iets buiten de baan in, waardoor hij vijf seconden straf kreeg en als vierde eindigde. Mercedes pakte met dit resultaat het constructeurskampioenschap voor de vierde maal op rij.

Hamilton mocht van poleposition starten, maar de start van Vettel was beter, waardoor de Duitser zijn grote rivaal verschalkte. Daarachter pakte Valtteri Bottas plek drie, voor Daniel Ricciardo. Verstappen moest na de straf voor zijn motorwissel als zestiende starten en bleef uit het gedrang. De Nederlander pakte een positie en begon van daaruit aan een indrukwekkende inhaalrace. Daarachter vond een aanrijding tussen Pascal Wehrlein en Kevin Magnussen plaats. Wehrlein moest hierdoor al snel opgeven. Nico Hülkenberg was echter eerder vanwege een oliedrukprobleem.

Verstappen raapte in de eerste ronden de ene na de andere coureur op en lag na vijf rondjes al negende. Vooraan had Hamilton het gat met Vettel dichtgereden en passeerde de Duitser op het lange rechte stuk achterop het circuit. Daarachter probeerde Ricciardo Bottas meermalen te passeren, maar slaagde hier net niet in. Dit gaf ruimte aan Räikkönen om het gat te dichten, terwijl Verstappen al snel zesde lag en jacht kon maken op het leidende vijftal.

De eerste van de toppers die stopte was Ricciardo in ronde dertien. Twee rondes later stopte de Renault-motor van de Red Bull-coureur en werd hij ridder te voet. Dit gaf de mogelijkheid aan Vettel, Bottas, Hamilton en Räikkönen om te stoppen. Verstappen greep hierdoor kortstondig de leiding voordat hij ook naar binnen moest voor nieuw rubber. Vettel had zijn achterstand met Hamilton bijna goed gemaakt, maar kwam nipt tekort om plek een weer over te nemen.

Op de nieuwe banden maakte Verstappen jacht op de coureurs voor hem en door ronde na ronde sneller te zijn kwam de Nederlander binnen veertien seconden van Hamilton te liggen. Dit zorgde ervoor dat Bottas de druk bij Vettel opvoerde, terwijl Räikkönen dat weer bij Bottas deed.

Om de druk op de voorsten op te voeren stopte Verstappen in ronde 38 van 56 nogmaals, een ronde later gevolgd door Vettel. De Duitser bleef de Nederlander nipt voor en het duo ging jacht maken op Bottas en Räikkönen. Laatstgenoemde wist uiteindelijk Bottas te passeren en dreef zijn Finse landgenoot uiteindelijk in handen van Vettel. De Duitser passeerde Bottas en kreeg daarna plek twee van Räikkönen cadeau. Ook Verstappen wist Bottas te verschalken en had plots het podium in zicht.

Na 56 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Vettel. In de slotronde reed Räikkönen langzaam en dat gaf Verstappen nog een mogelijkheid om de Fin aan te vallen. De Nederlander deed dit op fraaie wijze, maar kwam iets te ver buiten de baan en kreeg hiervoor vijf seconden straf van de stewards. Hierdoor eindigde Räikkönen als derde, voor Verstappen en Bottas.

Esteban Ocon behaalde voor Force India een zwaarbevochten zesde plaats. De Fransman had het in de slotfase flink aan de stok met de Renault van Carlos Sainz die plek zeven opeiste. Sergio Perez hield Felipe Massa af voor plek acht, terwijl de teruggekeerde Daniil Kvyat het laatste punt opraapte.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:33:50.993
2 Sebastian Vettel Ferrari +10.143
3 Kimi Räikkönen Ferrari +15.779
4 Max Verstappen Red Bull +16.768
5 Valtteri Bottas Mercedes +34.967
6 Esteban Ocon Force India +1:30.980
7 Carlos Sainz Jr. Renault +1:32.944
8 Sergio Perez Force India +1 ronde
9 Felipe Massa Williams +1 ronde
10 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
11 Lance Stroll Williams +1 ronde
12 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
13 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
14 Romain Grosjean Haas +1 ronde
15 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
16 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
DNF Fernando Alonso McLaren +32 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +42 ronden
DNF Pascal Wehrlein Sauber +51 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +53 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 331
2 Sebastian Vettel Ferrari 265
3 Valtteri Bottas Mercedes 244
4 Daniel Ricciardo Red Bull 192
5 Kimi Räikkönen Ferrari 163
6 Max Verstappen Red Bull 123
7 Sergio Perez Force India 86
8 Esteban Ocon Force India 73
9 Carlos Sainz Jr. Renault 54
10 Felipe Massa Williams 36
11 Nico Hülkenberg Renault 34
12 Lance Stroll Williams 32
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Kevin Magnussen Haas 15
15 Stoffel Vandoorne McLaren 13
16 Fernando Alonso McLaren 10
17 Jolyon Palmer Renault 8
18 Pascal Wehrlein Sauber 5
19 Daniil Kvyat Toro Rosso 5
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Pierre Gasly Toro Rosso 0
23 Brendon Hartley Toro Rosso 0
24 Paul di Resta Williams 0
25 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 575
2 Ferrari 428
3 Red Bull 315
4 Force India 159
5 Williams 68
6 Toro Rosso 53
7 Renault 48
8 Haas 43
9 McLaren 23
10 Sauber 5

Uitslag sc Heerenveen - Vitesse

Vitesse heeft een ruime overwinning neergezet op bezoek bij sc Heerenveen, dat voor eigen publiek een modderfiguur sloeg.

Heerenveen beleefde een indrukwekkende seizoensstart en was zelfs even koploper, maar de laatste twee competitiewedstrijden leverden geen punten op voor het elftal van Jurgen Streppel. De Friezen konden hoop putten uit een sterke thuisbalans tegen Vitesse, dat in de laatste twaalf seizoenen slechts tweemaal won in het Abe Lenstra Stadion, maar speelden een matige wedstrijd en keken bij rust al tegen een ruime achterstand aan.

Navarone Foor keerde na een lichte knieblessure terug in de basiself bij Vitesse en hij snelde na een kwartier voetballen voorbij Kik Pierie. De aanvallende middenvelder behield daarna oog in oog met Martin Hansen het overzicht en bood Milot Rashica vervolgens een niet te missen kans: 0-1. De bezoekers bleven in het vervolg van de eerste helft betrekkelijk eenvoudig op de been en sloegen negen minuten voor rust ook nog voor een tweede maal toe. Een scherpe voorzet van Fankaty Dabo schoot voorbij aan iedereen, waarna Bryan Linssen bij de tweede paal kon scoren.

Vitesse maakte een prima indruk en bracht vlak na de onderbreking reeds de definitieve beslissing aan in het duel. Rashica bereikte Linssen met een voorzet vanaf de rechterkant, waarna laatstgenoemde de bal panklaar legde voor Foor: 0-3. Reza Ghoochannejhad en Martin Ödegaard kregen daarna nog wel kansen namens de thuisploeg, maar het was uiteindelijk Tim Matavz die twintig minuten voor tijd het slotakkoord verzorgde. Een vrije trap van Alexander Büttner werd met het hoofd verlengd door Matthew Miazga, waarna de Sloveense spits bij de tweede paal kon binnenglijden.

sc Heerenveen

0 - 4

Vitesse

     17' Rashica
 36' Linssen
 50' Foor
 72' Matavz
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 21.034
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Woudenberg
Thorsby
Schaars
Kobayashi (Vlap/64)
ödegaard (Veerman/ 62)
Ghoochannejhad
Rojas (Mihajlovic/ 77)
  Pasveer
Dabo (Lelieveld/70)
Kasjia
Miazga
Büttner
Foor (Castaignos/ 80)
Serero
Bruns (Mount/59)
Rashica
Matavz
Linssen

De ultieme Mirror's Edge speedrun

Een speedrunners-collectief bestaande uit elf spelers heeft de ultieme speedrun van parkour-actiegame Mirror's Edge voltooid. De fanatiekelingen werkten in totaal maar liefst twee jaar aan de compilatie.

Het gaat om een gesegmenteerde speedrun, wat betekent dat ieder van de elf speedrunners verantwoordelijk is voor zijn eigen stukje. Zodoende konden individuele runners focussen op hun gedeelte, waarna alle elf delen aan elkaar geplakt zijn.

Het team zegt geen mods, hacks of externe hulpmiddelen te hebben gebruikt, maar vanzelfsprekend wordt er wel dikwijls gebruikgemaakt van glitches in de wereld van Mirror's Edge. Ze behalen de eindstreep na een indrukwekkende 25 minuten. Hiermee zijn ze zes minuten of 31% sneller dan het vorige speedrun-record dat gezet was door een enkele persoon. Zelfs als je geen liefhebber bent van de game valt moeilijk te ontkennen dat het resultaat indrukwekkend is.

50 auto's bekrast in Schiedam

Bewoners en bezoekers op de Tuinlaan zijn dit weekend opgescheept met torenhoge kosten omdat hun auto’s van voor tot achter zijn bekrast door één of meer personen die daar kennelijk gewoon zin in hadden. Wie heeft meer informatie of beschikt over camerabeelden?

Agenten telden zondag in ieder geval 52 auto’s. Alle auto’s zijn beschadigd aan de zijde van de woningen. Het vermoeden bestaat dat de dader(s) met een sleutel of een scherp voorwerp langs auto’s liepen.Met tientallen bewoners is inmiddels gesproken, maar dit is nog niet gelukt met alle eigenaren. Gedupeerden worden verzocht aangifte te doen. Ook in de buurtapp hebben bewoners deze oproep al gedaan.

Agenten willen in contact komen met mensen die iets hebben gezien. Ook roept de politie bewoners die beschikken over camerabeelden op om deze beschikbaar te stellen. Informatie kan via de bekende kanalen gedeeld worden. Ook is het mogelijk om via het tipformulier op de website (camera)beelden te uploaden.

50 auto's bekrast in Schiedam (Foto: Politie.nl)
50 auto's bekrast in Schiedam (Foto: Politie.nl)

Winnaar Heel Holland Bakt bekend

Hans is de winnaar van Heel Holland Bakt dit jaar. Hij mag zich nu de beste thuisbakker van Nederland noemen. In de finale van dit vijfde seizoen streden Hans (22), Marjolein (27) en Gwenn (30) tegen elkaar.

Het programma van Omroep MAX is erg populair. Vorige week zondag passeerde de bakshow voor het eerst de grens van drie miljoen kijkers. Volgens Stichting KijkOnderzoek (SKO) zagen 3.036.000 tv-kijkers hoe deelneemster Ine afviel in de laatste ronde voor de finale. Inclusief uitgesteld kijken steeg dit kijkcijfer afgelopen week naar ruim 3,4 miljoen kijkers.

Vorig jaar trok de finale van het vierde seizoen 2,8 miljoen mensen, evenveel als de finale van het derde seizoen.

Het programma dankt de populariteit mede aan juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. Ook de presentatie door André van Duin doet het goed bij de kijkers. Hij verving dit seizoen opnieuw Martine Bijl. Zij werd in september 2015 getroffen door een hersenbloeding.

Hans wint Heel Holland Bakt
Winnaar Heel Holland Bakt bekend (Foto: BuzzE)

Galatasaray en Fenerbahce scoren niet in beladen derby

De immer beladen derby tussen Galatasaray en Fenerbahçe is zondagavond in 0-0 geëindigd. Vincent Janssen kon het duel niet uitspelen.

De Oranje-international kon aan de kant van Fenerbahçe weer rekenen op een basisplaats en hij leek na zeven minuten spelen zelfs de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Janssen werd vanwege een overtreding op Serdar Aziz echter teruggefloten door scheidsrechter Cuneyt Cakir, die de grootse moeite had om beide teams in het gareel te houden in het Türk Telekom Stadion.

Vlak na rust leek Tolga Cigerci de ban te breken voor de thuisploeg, maar zijn kopbal werd uit het doel geranseld door Carlos Kameni. Na een uur spelen werd het duel vervolgens tijdelijk gestaakt nadat assistent-scheidsrechter Tarik Ongun geraakt was door een voorwerp uit het publiek. Na de tijdelijke onderbreking kreeg Janssen nog een harde tackle te verduren en ontving Younes Belhanda zijn tweede gele kaart van de avond na een schoppende beweging richting Kameni. Gescoord werd er echter niet meer.

Galatasaray heeft door de remise nog steeds acht punten voorsprong op Fenerbahçe, dat slechts zesde staat. Het gat tussen koploper Galatasaray en nummer twee Göztepe is nu zes punten.

Voetbalrellen in Brugge

Tijdens voetbalrellen in Brugge zijn zondag 120 mensen opgepakt. De onlusten ontstonden na het competitieduel tussen Club Brugge en FC Antwerp (1-0).

Het geweld brak uit in een straat waar een berucht supporterscafé staat. Provocaties door Nederlandse voetbalfans waren volgens de burgemeester van Brugge de aanleiding voor de ongeregeldheden. Er vonden ook vernielingen plaats, onder meer aan huizen en auto's.

Voor deze risicowedstrijd waren 800 agenten opgeroepen.

Voetbalrellen in Brugge
Voetbalrellen in Brugge (Foto: ANP)

'Britse politie bevrijdt gijzelaars'

De Britse politie is uitgerukt vanwege een "incident" in de plaats Nuneaton. Een gewapende man heeft volgens de lokale krant Coventry Telegraph mogelijk mensen gegijzeld in een complex met bowlingbanen, maar dat is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Een getuige vertelde de krant dat hij in het gebouw een man met een vuurwapen tegen het lijf liep. Die zou hem en zijn twee jonge zoons hebben opgedragen het pand te verlaten.

Een andere getuige zei dat tientallen gewapende agenten ter plaatse zijn. De politie heeft mensen opgeroepen het gebied te mijden.

Volgens SkyNews heeft de gijzelaar twee medewerkers gegijzeld, en zou het gaan om een ex-partner van een medewerker. 

Update 20.55 uur
De Britse politie heeft een bowlingbaan en vrijetijdscomplex in het Britse Nuneaton bestormd en een gewapende gijzeling daar beëindigd. Dit zei de directeur van het complex tegen de BBC. Volgens hem is de gijzelnemer door de politie aangehouden.

Volgens de directeur hield de man twee medewerkers van MFA Bowl in gijzeling, maar de situatie is beëindigd en er zijn geen slachtoffers. De politie van Warwickshire heeft nog niet gereageerd, maar zei eerder dat het incident geen verband houdt met terrorisme.


Update 19:50 uur
Er zouden schoten zijn gevallen en kort daarop arriveerde er een ambulance, naast de drie kleinere ambulance-units die al ter plaatse waren uit voorzorg. 

Hier is een live-stream te volgen van de gijzeling. 

Depay schittert met loepzuivere hattrick in Ligue 1

Memphis Depay heeft in de Ligue 1 flink van zich doen spreken. De Nederlands international scoorde namens Olympique Lyon een loepzuivere hattrick in het uitduel met Troyes, wat met 0-5 gewonnen werd.

Oud-Ajacied Bertrand Traoré nam de eerste treffer voor zijn rekening, maar in de tweede helft nam Depay de regie in handen. Kort na rust legde hij de bal in de lange hoek voor de 0-2, een kwartiertje later rondde hij een counter keurig af met zijn tweede treffer. 

Twintig minuten voor tijd kreeg Lyon een penalty, waarbij Depay en Mariano Diaz nog even stonden te bakkeleien over wie hem zou nemen. Het werd Depay en met succes: met een fraaie panenka schoot hij de 0-4 binnen, waarna Diaz in blessuretijd de 0-5 maakte.

Del Potro wint wederom toernooi Stockholm

Net als vorig jaar heeft tennisser Juan Martin Del Potro het toernooi in Stockholm op zijn naam geschreven. De Argentijn was in de finale de als eerste geplaatste Grigor Dimitrov, die het toernooi in 2013 won, met 6-4 en 6-2.

Dimitrov speelde niet heel slecht, maar het ging te vaak mis met zijn backhandslices. Hij kreeg vier kansen om Del Potro te breken, maar deze werden met snoeiharde opslagen weggeserveerd door de Argentijn.

Tsonga wint toernooi Antwerpen

Jo-Wilfried Tsonga heeft het ATP-toernooi van Antwerpen gewonnen. In de finale was de als tweede geplaatste Fransman de Argentijn Diego  Schwartzman met 6-3 en 7-5 de baas. Tsonga boekte hiermee zijn vierde toernooizege dit jaar.

In de eerste set gunde Tsonga zijn tegenstander geen enkele kans. De Fransman had even een dipje na een gemiste kans op een dubbele break voorsprong in de tweede set. Na vier breaks stond het 4-4. Een slordige opslaggame van Schwartzman leverde Tsonga een beslissende break op, en hij serveerde de wedstrijd uit.

FOK! sportfoto-onderschrift week 42

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Ik viel natuurlijk niet echt met mijn neus in de boter dankzij Danny Blind, heb geprobeerd alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en rekende op Vincent Jansen z'n neusje voor de goal, echter kregen we de deksel op de neus, pfff zeg nu zelf: 8-0, dat zaakje stinkt."

De opgave van deze week:

Tijdens de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Zweden troffen we Vincent Janssen zo aan, wat is hier gaande? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Tijdens de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Zweden troffen we Vincent Janssen zo aan, wat is hier gaande? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Tottenham dendert door tegen Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Tottenham Hotspur zondag op Wembley een flinke tik uitgedeeld aan Liverpool. De Spurs waren heer en meester.
Harry Kane was met twee doelpunten en een assist opnieuw de grote man aan de kant van Tottenham, dat net als Manchester United twintig punten heeft na negen competitiewedstrijden. Manchester City blijft met 25 punten koploper in de Premier League.

Beide teams maakten midweeks een uitstekende indruk in de Champions League, maar het was Tottenham dat in de openingsfase de lakens uitdeelde. Het elftal van manager Mauricio Pochettino schoot voor eigen publiek furieus uit de startblokken en had slechts een klein kwartier nodig om een 2-0 voorsprong te nemen. Kane opende al na vier minuten spelen de score nadat een pass van Kevin Trippier over de laatste linie van de bezoekers was geschoten, waarna de Engelse spits niet veel later Heung-Min Son de mogelijkheid bood om een indrukwekkende sprint te belonen met een doelpunt.

Son kreeg niet veel later een kans om de wedstrijd vroegtijdig op slot te gooien, maar hij trof na een snel genomen vrije trap de lat. Liverpool kwam er niet aan te pas, maar deed halverwege de eerste wel plots wat terug. Mohamed Salah troefde Jan Vertonghen af in een sprintduel en schoot vervolgens in de verre hoek raak: 2-1. De thuisploeg toonde zich echter allerminst onder de indruk van de tegentreffer en krikte de voordelige marge nog in de blessuretijd van de eerste helft weer op naar twee. Dele Alli gaf Simon Mignolet het nakijken met een schot van een meter of vijftien, nadat Joe Gomez een vrije trap onvoldoende had weggewerkt.

De Londenaren brachten vervolgens vrijwel onmiddellijk in de tweede helft de beslissing in het duel aan. Mignolet ging op kolderieke wijze onder een vrije trap van Harry Winks door, waarna Vertonghen een vrije schotkans kreeg. Zijn poging werd vervolgens nog van de lijn gehaald door Roberto Firmino, maar in de rebound wist Kane alsnog te scoren. Tottenham nam daarna gas terug en had het uiteindelijk aan Hugo Lloris te danken dat de score intact bleef. De doelman redde fraai op pogingen van Philippe Coutinho en Salah.

Palestijn opgepakt na vertaalfout Facebook

Een Palestijnse man is opgepakt vanwege een opvallende vertaalfout. De man schreef volgens Israëlische media "goede morgen" op Facebook. De politie meende ten onrechte dat hij een dreigement had gepost.

De man deelde op de sociale netwerksite een foto waarop hij lachend poseerde naast een bulldozer. Hij wenste zijn volgers daarbij een goede morgen. Dat bericht trok de aandacht, omdat bulldozers eerder zijn gebruikt bij aanslagen.

De politie kwam in actie nadat de opmerking automatisch was vertaald door Facebook. Dat maakte van "goede morgen" in het Arabisch "pijnig hen" in het Engels en "val ze aan" in het Hebreeuws. Volgens de krant Haaretz is het bericht niet voorgelegd aan een agent die Arabisch spreekt.

De politie zag de fout snel in en liet de man na enkele uren weer gaan, bevestigde een woordvoerster. De Palestijn wilde zelf niet reageren en heeft zijn bericht inmiddels verwijderd, berichtte The Times of Israël.

Man opgepakt na vertaalfout Facebook
Man opgepakt na vertaalfout Facebook (Foto: BuzzO)

Zwolle wint basketbaltopper, Rotterdam verrast Leeuwarden

In de Dutch Basketball League stonden dit weekeinde vier wedstrijden op het programma, alleen Donar uit Groningen kwam niet in actie. 

Forward Lease Rotterdam moest het op bezoek bij Aris Leeuwarden doen zonder de geblesseerde Ties Theeuwkens en Kasper Averink, een flinke aderlating. Trevor Setty stond echter op en ontpopte zich als de grote roerganger bij Rotterdam, door niet alleen geweldig te spelen, maar zijn medespelers ook constant op te peppen.

Naast Setty deed ook Chris Commons van zich spreken en samen was het tweetal goed voor 44 punten, meer dan de helft van de Rotterdamse productie. Emile Blackman en Deividas Kumelis, de leiders van Leeuwarden, konden hier niks tegen beginnen en Rotterdam boekte een verrassende en dikverdiende 69-80 overwinning, de eerste zege van het prille seizoen.

De Den Helder Suns verloren hun eerste drie wedstrijden en een bezoek van ZZ Leiden maakte het niet veel beter. Halverwege stond het nog 49-49, tot ongenoegen van Leiden-coach Paul Vervaeck. Leiden onderschatte de Suns mogelijk door de twee ruime zeges in de voorbereiding, maar in de tweede helft walste de ploeg onder leiding van Jessey Voorn (27 punten) en Carrington Love (21) over de Suns heen: 78-100 en drie uit drie voor Leiden.

Basketball Academie Limburg nam het in Weert op tegen Apollo Amsterdam. De Limburgers begonnen drie keer ijzersterk aan het kwart, maar Amsterdam kwam er telkens bij of overheen en onder leiding van Michael Madanly (27 punten) werd BAL uiteindelijk aan de kant geschoven: 54-79, de Limburgers staan na vier duels nog altijd zonder zege.

De topper van de speelronde vond plaats in Zwolle, waar Landstede Basketbal het opnam tegen New Heroes Den Bosch. Bij Landstede kon Noah Dahlman niet meespelen, maar aanwinst Sherron Dorsey-Walker leidde de Zwollenaren vooral dankzij een zeer sterk derde kwart naar de overwinning: 72-65. Landstede staat na vier duels op vier zeges, voor Den Bosch is het de eerste nederlaag van het seizoen.

Kliniek vertrekt op termijn uit Den Dolder

De kliniek voor forensische psychiatrie Altrecht Aventurijn vertrekt rond 2025 uit Den Dolder. Tot die tijd nemen gemeente Zeist en kliniek in overleg met de omwonenden zo veel mogelijk maatregelen, zodat omwonenden zich weer veilig gaan voelen in hun eigen omgeving.

Dat is zondag toegezegd tijdens een bijeenkomst voor 'buren' van de kliniek waar Michael P. verbleef. P. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber. Hij bleek er veel vrijheid te hebben. Bij de kliniek zijn sinds de arrestatie van P. veel beveiligingsmaatregelen genomen. Op en rond het terrein wordt 24 uur per dag gesurveilleerd, zeggen gemeente en politie. Maar de omwonenden maken zich nog altijd veel zorgen, zo bleek zondag.

Kliniek vertrekt op termijn uit Den Dolder
Kliniek vertrekt op termijn uit Den Dolder (Foto: ANP)

Topskiester Stuhec zwaar geblesseerd, seizoen waarschijnlijk al voorbij

Het World Cup-seizoen is nog niet begonnen of voor alpineskiester Ilka Stuhec zit het seizoen er waarschijnlijk al op. De Sloveense is zondag tijdens een slalomtraining in Oostenrijk ten val gekomen en heeft daarbij een zware knieblessure opgelopen. Haar linkerknieband is afgescheurd en ze zal maanden moeten revalideren.

De 26-jarige Stuhec draait al wat jaren mee in de World Cup, maar tot vorig seizoen was het allemaal niet bijster indrukwekkend. Ze begon de afgelopen winter echter ineens met vier zeges - haar eerste vier podiumplekken ooit - en op de afdaling en super-G was ze bijna onstopbaar. Stuhec werd wereldkampioene op de afdaling en won de World Cup op de afdaling en de combinatie, terwijl ze als tweede eindigde in het super-G-klassement en de algemene World Cup-stand.

Met het oog op komende winter was de Sloveense dan ook een van de grote favorieten om in februari in Pyeongchang voor olympische glorie te gaan op de snelle onderdelen, maar het lijkt zeer twijfelachtig of ze daar überhaupt aan de start kan verschijnen.

Rotterdam veegt HGC van de mat, Pinoké pakt punt bij Bloemendaal

HGC kreeg er na de ruime nederlaag tegen Bloemendaal opnieuw flink van langs tegen een topploeg. Het werd liefst 8-3 in Rotterdam en de Wassenaarse ploeg moet de wonden likken.

Rotterdam – HGC 8-3 (4-0)
Een meer dan klinkende zege voor Rotterdam tegen HGC. Het werd liefst 8-3 dankzij onder meer vier goals van Jeroen Hertzberger. Door de acht tegendoelpunten is HGC nu op hdm na de meest gepasseerde ploeg in de Hoofdklasse.

'1 Jeroen Hertzberger 1-0 (sb)
'24 Simon Egerton 2-0 (sc)
'26 Seve van Ass 3-0 (sc)
'33 Tjep Hoedemakers 4-0
'41 Jeroen Hertzberger 5-0
'45 Tristan Algera 5-1 (sc)
'46 Milan van Baal 6-1
'54 Jeroen Hertzberger 7-1 (sc)
'63 Rik van Kan 7-2 (sc)
'65 Jeroen Hertzberger 8-2 (sc)
'70 Rik van Kan 8-3

Den Bosch – Kampong 0-4 (0-1)
Het lukte Den Bosch niet om verandering te brengen in de ongeslagen status van regerend landskampioen Kampong. De blauwhemden uit Utrecht stonden bovendien voor de vierde keer dit seizoen geen tegendoelpunten toe.

'5 Martijn Havenga 0-1 (sc)
'37 Robbert Kemperman 0-2
'48 Bjorn Kellerman 0-3
'64 Quirijn Caspers 0-4

Amsterdam – hdm 6-1 (4-1)
Amsterdam kende een vrij eenvoudige middag tegen promovendus hdm, dat laatste staat. De hoofdstedelingen stonden al voor rust op een zeer comfortabele 4-1 voorsprong.

'8 Justin Reid-Ross 1-0 (sc)
'17 Nicki Leijs 2-0
'18 Billy Bakker 3-0
'22 Kieran Dartee 3-1 (sc)
'34 Valentin Verga 4-1
'37 Mirco Pruyser 5-1
'53 Mirco Pruyser 6-1 (sc)

Tilburg – SCHC 4-2 (2-0)
Tilburg zette de goede reeks tegen promovendi voort. Tegen SCHC pakten de Brabanders drie punten en dat waren belangrijke. Door die drie punten neemt Tilburg flink afstand van de onderste ploegen en pakte het de aansluiting met de middenmoot, waartoe SCHC ook behoort.

'1 Bas Scheer 1-0
'30 Dylan van Minde 2-0
'36 Michiel de Leeuw 3-0
'52 Marc Schwarz 3-1
'62 Thomas Vis 3-2 (sb)
'66 Michiel de Leeuw 4-2 (sc)

Bloemendaal – Pinoké 1-1 (1-0)
Een prima resultaat voor laagvlieger Pinoké, dat met een puntje vertrekt uit Bloemendaal. De thuisploeg staat daardoor nu op twee punten achterstand ten opzichte van koploper Kampong.

'33 Florian Fuchs 1-0
'49 Marlon Landbrug 1-1

Oranje-Rood – Almere 4-1 (1-1)
Ook nu kon Almere geen punten pakken, waardoor het met één puntje onderaan bungelt. Oranje-Rood staat op een vierde plek, vier punten achter Kampong.

'4 Stijn Jolie 0-1 (sc)
'32 Mink van der Weerden 1-1 (sb)
'55 Bob de Voogd 2-1
'62 Thomas Briels 3-1
'66 Benjamin Stanzl

Boef opgesloten in bestelbus in Berlijn

Drie mensen hebben in Berlijn een crimineel gevangengenomen door de deuren van een bestelbusje te blokkeren. Dat gebeurde volgens de politie in de Duitse hoofdstad nadat de eigenaar had gezien dat iemand achter het stuur van zijn wagen was gekropen.

De 52-jarige man snapte de indringer toen hij even iets uit zijn busje wilde halen. Hij zag dat een onbekende in de bestuurdersstoel zat en riep om hulp. Daarop duwden de eigenaar, zijn vrouw en een voorbijganger tegen de deuren van het voertuig om te voorkomen dat de man de benen kon nemen.

Toegesnelde agenten konden de 39-jarige verdachte in de boeien slaan. De politie complimenteerde de eigenaar van de Renault Master zondag in een verklaring met zijn snelle en slimme optreden.

Boef opgesloten in bestelbus in Berlijn
Boef opgesloten in bestelbus in Berlijn (Foto: BuzzO)

Skateboarder dreigt Dr. Phil aan te klagen

Dr. Phil heeft met zijn auto een skateboarder aangereden. De skateboarder stak net de straat over via het zebrapad toen hij werd aangereden door de tv-psycholoog.

De politie van Los Angeles zegt tegen TMZ dat Dr. Phil vrijdag net de parkeerplaats bij de Universal Studios had verlaten toen hij het gas van zijn Mercedes intrapte om een bestelbusje in te halen. Tijdens de inhaalmanoeuvre botste hij tegen de skateboarder op een oversteekplaats.

Dr. Phil is uit de auto gestapt om zich over het slachtoffer te bekommeren. De jongen had hem aanvankelijk gezegd dat het prima met hem ging, waarop Dr. Phil is vertrokken. Maar toen de politie na een telefoontje van een omstander poolshoogte kwam nemen, bleek de toestand van het slachtoffer verslechterd. De jongen zei last te hebben van zijn schouder en klaagde over een pijnlijk been. Ambulancemedewerkers adviseerden het slachtoffer voor controle naar het ziekenhuis te gaan.

De politie heeft ter plekke onderzoek gedaan.

Update 17.41 uur

De skateboarder die vrijdag door Dr. Phil is aangereden op een zebrapad dreigt de tv-psycholoog aan te klagen. Het slachtoffer zegt twee dagen niet te kunnen werken als gevolg van de aanrijding en heeft maandag een afspraak met een advocaat.

TMZ citeert uit een post op sociale media waarin het slachtoffer ontkent dat Dr. Phil na de aanrijding uit zijn auto was gestapt, zoals de politie zegt. "Hij is de auto niet uit gekomen, om te informeren hoe het met me ging. Hij vroeg niet eens mijn naam", stelt het slachtoffer Terrence Bembury. Hij vindt ook dat Dr. Phil na het ongeluk had moeten wachten tot de politie er was.

Volgens de politie had de jongen aanvankelijk tegen Dr. Phil gezegd dat het prima met hem ging, waarop Dr. Phil is vertrokken. Maar toen agenten van de LAPD na een telefoontje van een omstander poolshoogte kwamen nemen, bleek de toestand van het slachtoffer verslechterd. De jongen zei last te hebben van zijn schouder en klaagde over een pijnlijk been.

Bij een foto uit een behandelkamer van een ziekenhuis schrijft Bembury: ''Bedankt Dr. Phil, het voelde geweldig te worden aangereden door je Mercedes. Nu mis ik twee dagen werk. Maandag heb ik een afspraak met mijn advocaat." Volgens Bembury staat het vast dat presentator Phil McGraw schuldig is aan het incident. Dr. Phil had net de parkeerplaats bij de Universal Studios verlaten toen hij het gas van zijn Mercedes intrapte om een bestelbusje in te halen. Tijdens de inhaalmanoeuvre botste hij tegen de skateboarder op de oversteekplaats.

Dr. Phil rijdt skateboarder op zebrapad aan
Dr. Phil rijdt skateboarder op zebrapad aan (Foto: BuzzE)

Arsenal klopt Everton, druk op Koeman groeit

Everton heeft zondag de vijfde competitienederlaag van dit seizoen geleden. Het elftal van Ronald Koeman ging in eigen huis met 2-5 onderuit tegen Arsenal.

Arsenal wist dat het moest winnen om de aansluiting te houden met de top vier en Aaron Ramsey en Alexandre Lacazette zetten Jordan Pickford in de eerste tien minuten al twee keer aan het werk. Everton bleef echter overeind en nam vlak daarop zelf de leiding: Granit Xhaka verloor de bal onder druk van Idrissa Gueye, waarna Rooney kon profiteerden en het leer op prachtige wijze over Petr Cech heen knalde.

The Gunners bleven daarna echter aandringen en in de laatste vijf minuten van de eerste helft was het raak. Everton leek goed weg te komen na een goede kans voor Arsenal, maar Nacho Monreal profiteerde optimaal vanuit de rebound. Alexis Sánchez kon er daarna voor zorgen dat zijn ploeg zelfs met een voorsprong de rust in ging, maar de Chileen werd van scoren afgehouden door Pickford. Na de onderbreking was het echter al snel wel raak voor de bezoekers en Sánchez speelde opnieuw een hoofdrol.

De aanvaller krulde de bal knap op het hoofd van Mesut Özil, waarna de Duitser Pickford via de onderkant van de lat kansloos liet. Waar Everton daarna nog mocht hopen op een gelijkmaker was de wedstrijd een dikke twintig minuten voor tijd helemaal voorbij nadat Idrissa Gueye met zijn tweede gele kaart van de wedstrijd in moest rukken.

Met een man minder slaagden The Toffees er niet meer in om de ruimtes dicht te lopen en Lacazette knalde een kwartier voor tijd de beslissende 1-3 binnen. Daarmee leek het gedaan, maar in de ruime blessuretijd vielen nog drie treffers. Ramsey schoot de 1-4 binnen, terwijl Oumar Niasse na een fout van Cech voor een iets draaglijker stand leek te zorgen. Sánchez herstelde de marge van drie goals met een rake schuiver echter weer.

Koeman binnenkort op de trein? (PRO SHOTS/Action Images)
Koeman binnenkort op de trein? (PRO SHOTS/Action Images)

Gemeente Amsterdam: betonblokken geen anti-terreurmaatregel

Niets aan de hand mensen, u kunt gewoon rustig blijven ademen. Dat de Gemeente Amsterdam betonblokken op het Stationsplein heeft geplaatst heeft namelijk helemaal niets te maken met terrorisme, maar is bedoeld als 'verkeersmaatregel'.

Huh, verkeersmaatregel, denkt u, wat bedoelen ze daar dan weer mee? Nou, volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de blokken bedoeld om het laad- en losverkeer beter te stroomlijnen. "Het fietspad is een paar weken geleden verplaatst vanwege de herinrichting van het Stationsplein, daardoor reden vrachtwagens en auto's er overheen om te laden en lossen", zegt de woordvoerder tegen AT5. Dat leverde blijkbaar een gevaarlijke situatie op en daarom is er besloten om betonblokken te plaatsen.

Wel vreemd, aangezien loco-burgemeester Kajsa Ollongren afgelopen vrijdag liet weten dat er op verschillende plekken in de stad obstakels worden geplaatst. Die zouden er voor moeten zorgen dat het voor terroristen moeilijker wordt om een aanslag te plegen. Gelooft u het dus nog, dat het om een verkeersmaatregel gaat?

In juni dit jaar raakten nog acht voetgangers gewond toen een automobilist over het Stationsplein meerdere mensen aanreed. Dit ging volgens de politie om een onwelwording.

Van der Poel opnieuw oppermachtig in wereldbeker

Zondag heeft Mathieu van der Poel de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Koksijde gewonnen. Op het losse zand in de Belgische kustplaats was de renner van Beobank-Corendon opnieuw oppermachtig. Landgenoot Lars van der Haar werd tweede voor Wout van Aert op de derde plaats.

Als gevolg van zijn valpartij zaterdag was de rechterschouder van Van der Poel ingetapet. Als snel werd duidelijk dat de Nederlander daar vandaag geen last van ondervond. Al in de eerste ronde was Van der Poel samen met Van Aert weggereden. In de volgende ronde schudde Van der Poel zijn medevluchter af en begon aan een solo. Halverwege koers had Van der Poel een voorsprong van dertig seconden op zijn achtervolgers. In het vervolg van de wedstrijd kwam zijn eerste plaats nooit in gevaar.

Voor de tweede plaats was een mooie strijd tussen Van Aert, Van der Haar en Laurens Sweeck. De wereldkampioen leek aan het langste einde te trekken tot hij problemen met zijn ketting kreeg. Zowel Van der Haar en Sweeck profiteerden van de pech. Van Aert wist Sweeck nog wel bij te halen maar de Nederlander was toen al gevlogen.

Voor Van der Poel was dit de derde wereldbekerzege van het seizoen en zijn negende zege in totaal. In het algemeen klassement van de wereldbeker heeft hij tachtig punten voorsprong op Sweeck. Van der Haar staat met 159 punten op de derde plaats.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Lars van der Haar (NED)
3. Wout van Aert (BEL)
4. Laurens Sweeck (BEL)
5. David van der Poel (NED)
6. Daan Soete (BEL)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Michael Vanthourenhout (BEL)
9. Vincent Baestaens (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Golfer Thomas slaat na play-off vroeg toe op PGA Tour

Golfer Justin Thomas heeft al vroeg zijn eerste zege op de PGA Tour van 2018 binnen. De 24-jarige Amerikaan brak dit jaar definitief door met vier toernooizeges, waaronder het PGA Championship, en ook op de Tour van volgend jaar, die deze maand is begonnen, heeft hij zijn eerste zege nu al binnen.

Op de Nine Bridges Golf Course op het Zuid-Koreaanse Jeju Island werd het een spannende strijd tussen Thomas en de Australiër Marc Leishman. Thomas liep vooral donderdag een geweldige ronde - 63 slagen, negen onder par - terwijl Leishman wat meer constant presteerde. Dat resulteerde na de vierde en laatste ronde van achttien holes in een gelijke stand, want beide spelers stonden op een totaal van negen onder par.

De par-5 achttiende hole werd gespeeld als play-off, wat in eerste instantie geen beslissing opleverde: beide spelers kregen de bal in vijf slagen binnen. In de tweede poging sloeg Leishman een bogey, één slag boven par, terwijl Thomas wederom slechts vijf slagen nodig had en dus het met ruim negen miljoen dollar gedoteerde toernooi won. 

Brons voor Wild en Pieters op madison

Op de slotdag van het Europees kampioenschap wielrennen in Berlijn hebben Kirsten Wild en Amy Pieters brons veroverd op de madison. Het goud was voor de Britse vrouwen Eleanor Dickinson en Elinor Bareker.

Het leek er geruime tijd op dat de Ierse vrouwen Lydia Byolan en Lydia Gurley de Europese titel zouden pakken. Het duo had twee ronden gepakt op het peloton, de toplanden maar eentje. De Britse vrouwen wisten Ierland in de laatste sprint, met dubbele punten, echter alsnog te verrassen.

Wild pakte eerder dit EK op de afvalkoers goud en zilver op het omnium. Vorig jaar won ze ook brons op de madison, toen met Nina Kessler.

Uitslag Feyenoord - Ajax

Ajax heeft rivaal Feyenoord zondag een gevoelige tik uitgedeeld. De Amsterdammers gingen in De Kuip met een ruime 1-4 overwinning naar huis.

Door de vele blessures moest trainer Giovanni van Bronckhorst puzzelen in zijn achterhoede. Hij koos voor Kevin Diks in het hart van de verdediging, samen met Jeremiah St. Juste, terwijl Sofyan Amrabat startte als rechtsback. Het nieuwe centrum van Feyenoord oogde zondag soms wat onwennig, maar desondanks wist het gelegenheidsduo Klaas Jan Huntelaar in de eerste helft onschadelijk te maken. Daar hadden zij veel overtredingen voor nodig, al was dat in lijn met de wedstrijd. De wedstrijd stond namelijk bol van overtredingen. Beide ploegen deden er alles aan om het spel bij de opponent onmogelijk te maken.

Ajax had een licht overwicht in de eerste 45 minuten, zonder echt gevaarlijk te worden. Huntelaar probeerde het vanuit een moeilijke hoek en een poging van Amin Younes was een eenvoudige prooi voor Brad Jones. De grootste kans was voor Nicolai Jörgensen. De Deen schoot op doel uit een indraaiende vrije trap van Jens Toornstra, maar stuitte op André Onana. Waar beide ploegen voor rust weinig weggaven, was dat in het tweede bedrijf wel anders. Het was Huntelaar die het scorebord in beweging bracht na een fout van Amrabat. De verdediger ging lopen met de bal en verloor deze aan David Neres. De Braziliaan stuurde Huntelaar de diepte in, die de bal hard in de kruising schoot.

De wedstrijd kwam wat meer tot leven na de 0-1. Feyenoord zocht meer de aanval en kreeg een uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen. Matthijs de Ligt legde Ridgeciano Haps over de knie en de bal ging op de stip. Jörgensen nam plaats achter de bal en schoot de bal belabberd in. Onana stopte de strafschop, maar moest niet veel later alsnog vissen. Onana speelde De Ligt ongelukkig in, die de bal niet onder controle kreeg. Jörgensen ging er met de bal vandoor en bediende Toornstra: 1-1. De gelijkmaker was op dat moment verdiend, want het was Feyenoord dat de wedstrijd in korte tijd naar zich toe had getrokken. De Rotterdammers roken bloed en wilden meer. Het was Jörgensen die de 2-1 op zijn voet had, maar zijn inzet werd knap gekeerd door Onana.

Met nog twintig minuten op de klok kwam Ajax opnieuw op voorsprong. De uitstekend spelende Neres haalde de achterlijn en legde de bal terug op de inkomende invaller Kasper Dolberg. De vervanger van Huntelaar tekende voor de 1-2. Feyenoord kreeg het vervolgens niet meer voor elkaar om het Ajax nog moeilijk te maken. Het was juist Ajax dat verder wist uit te lopen. Vlak voor tijd was het invaller Siem de Jong die de wedstrijd in het slot gooide. Hij tekende voor de 1-3, waarna Kasper Dolberg in blessuretijd de eindstand op 1-4 bepaalde. Door de zege in De Kuip herovert Ajax de tweede plaats en is het gat met koploper PSV vijf punten. Feyenoord haakt voorlopig af in de titelrace.

Amin Younes viert de 1-2 met Kasper Dolberg. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Amin Younes viert de 1-2 met Kasper Dolberg. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

1 - 4

AFC Ajax

 58' Toornstra    50' Huntelaar
 72' Dolberg
 88' S.de Jong
 90' Dolberg
 
 Gele kaart: Jörgensen, Vilhena, (Feyenoord), Huntelaar, Ziyech, Schöne, Neres, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Jörgensen mist pen.(56)
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Amrabat
Diks (Kramer/ 79)
St.Juste
Haps
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Boëtius (Larsson/56)
  Onana
Veltman
De Ligt
Wöber
Viergever
v.d.Beek (S.de Jong/85)
Schöne
Ziyech
Neres
Huntelaar (Dolberg/ 65)
Younes (Kluivert/79)

Paloma Faith voedt kind genderneutraal op

En weeerrrrrr een nieuw hoofdstuk in het gendergedoeboek: de Britse zangeres Paloma Faith (wie?) voedt haar eerste kind genderneutraal op. Hoewel de 36-jarige artiest weigert de naam of het geslacht van haar tien maanden oude kindje prijs te geven, wil ze wel kwijt dat haar spruit een genderneutrale opvoeding krijgt.

"Ik hou ervan moeder te zijn. Ik wil wel twee of drie kinderen en allemaal genderneutraal", vertelt Paloma aan Daily Mirror. Haar eerste kind kwam in december met een keizersnede ter wereld. In augustus vorig jaar had ze aangekondigd dat ze een kind verwachtte met haar vriend Leyman Lahcine.

Paloma weigert stereotype kleding te kopen in jongens- of meisjeskleuren. "Ik wil dat mijn kinderen zijn wie ze willen zijn", zegt de zangeres.

Paloma Faith voedt kind genderneutraal op
Paloma Faith voedt kind genderneutraal op (Foto: BuzzE)

Uitslag AZ- FC Utrecht

AZ heeft na drie wedstrijden zonder overwinning weer drie punten gepakt. Thuis werd met 3-0 gewonnen van FC Utrecht.

AZ kwam op 1-0 door een droog schot van Kopmeiners. De Alkmaarders waren daarvoor al dichtbij de 1-0 via kansen van Van Overeem en Til. Utrecht speelde zwak maar was uit het niets met een kopbal op de lat van Görtler toch dicht bij de 1-1.

AZ bleef ook de betere ploeg in de tweede helft. Weghorst raakte de paal en op aangeven van back Ouwejan zorgde Jahanbakhsh voor de 2-0. Tien minuten voor tijd zorgde Van Overeem met buitenkant voet voor de 3-0 eindstand.

Wout Weghorst (l), Alireza Jahanbakhsh en Joris van Overeem (r) vieren de 0-2. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Wout Weghorst (l), Alireza Jahanbakhsh en Joris van Overeem (r) vieren de 0-2. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

AZ

3 - 0

FC Utrecht

21' Koopmeiners
62' Jahanbakhsh
80' v.Overeem
   
 
Gele kaart: Weghorst, Midtsjö, Til, (AZ), Klaiber, Emanuelson, (FC Utrecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh (v.Rhijn/86)
Weghorst
v.Overeem
  Jensen
Klaiber
Dumic
Janssen
v.d.Meer (Braafheid/63)
Strieder
Emanuelson
Labyad
Ayoub (v.d.Streek/81)
Bahebeck (Dessers/60)
Görtler

Hockeysters Hurley stomen op naar plek drie

Wat krijgen we vrijdagavond een héérlijke topper in de Hoofdklasse in het dameshockey. Zowel Amsterdam als Den Bosch wonnen tot nu toe al hun acht duels en kruisen over vijf dagen eindelijk direct de degens. En dan is er ook nog Hurley: de Amsterdammers staan verrassend derde na acht speeldagen.

Bloemendaal – Kampong 0-1 (0-0)
Kampong kan even opgelucht ademhalen. De Utrechters kennen zogezegd een moeilijk seizoenstart en lang leek het ook niet te lukken tegen Bloemendaal. Pas in de 59ste minuut kon Kiki van Wijk het verschil maken. Voor Bloemendaal is het uiteraard een zure nederlaag, al blijven ze staan op de negende, veilige, plek.

'59 Kiki van Wijk 0-1

Amsterdam – Groningen 5-1 (4-0)
Amsterdam kende een eenvoudige middag tegen Groningen. Al voor de rust liepen de hoofdstedelingen uit naar een riante 4-0 voorsprong. Bij die stand in de tweede helft stopte Groningen-goalie Jantien Gunter nog een strafbal. Uiteindelijk werd het 5-1. Amsterdam mag zich gaan opmaken voor de absolute topper van dit Hoofdklasse-seizoen: de ontmoeting op vrijdagavond met Den Bosch.

'7 Noor de Baat 1-0
'10 Lauren Stam 2-0 (sc)
'20 Jacky Schoenaker 3-0 (sc)
'31 Anouk Lambers 4-0
'51 Maria Verschoor 5-0
'55 Noor Hakker 5-1

Nijmegen – Den Bosch 1-5 (0-2)
Ook Den Bosch had weinig moeite. Het trof promovendus Nijmegen, dat uiteraard streed voor wat het waard was. Die vechtlust werd beloond met een goaltje voor de thuisploeg, maar de zege van Den Bosch kwam nooit in gevaar.

'21 Marloes Keetels 0-1 (sc)
'30 Ireen van den Assem 0-2 (sb)
'41 Marloes Keetels 0-3
'46 Tessa Verweijen 1-3
'47 Marlies Verbruggen 1-4
'65 Imme van der Hoek 1-5

Laren – hdm 0-1 (0-0)

Als Pien van Nes scoort, pakt hdm punten. Ook in de achtste wedstrijd van het seizoen gaat dat gegeven op. De topscorer van de Hoofdklasse Dames maakte in de 59ste minuut de enige treffer tegen Laren.

'59 Pien van Nes 0-1 (sc)

Huizen – Hurley 1-2 (0-2)
Hurley kon in het duel met Huizen teren op de vroege voorsprong ze zichzelf gunden. Al halverwege de eerste helft stond er een comfortabele 0-2 op het Huizer scorebord en konden de Amsterdammers het duel uitspelen. De goal van Gitte Michels kwam te laat voor de promovendus om nog wat te forceren. Door de remise van OR en de nederlaag van Laren is Hurley de nieuwe nummer 3 van de ranglijst.

'7 Tess van Ramshorst 0-1
'24 Tess van Ramshorst 0-2 (sc)
'67 Gitte Michels 1-2 (sc)

Oranje-Rood – SCHC 1-1 (1-1)
Met twee goals in het eerste kwart leken Oranje-Rood en SCHC er een doelpuntrijke middag van te maken. De productie stokte echter in de overige drie kwarten en verder dan 1-1 kwam het dus niet.

'5 Ginella Zerbo 0-1
'16 Yibbi Jansen 1-1 (sc)

Scolari leidt Guangzhou naar 7e Chinese landstitel op rij

Guangzhou Evergrande heeft zondag voor de zevende keer op rij de Chinese Super League gewonnen. De ploeg van trainer Luiz Felipe Scolari, die na drie landstitels vertrekt, won zondag in eigen huis met 5-1 van Guizhou Zhicheng, waar de Nederlander Tjarron Chery speelt.

Gao Lin en de Braziliaan Alan zorgden in het eerste kwartier al voor de 2-0 voorsprong, maar Fan Wang deed nog wat terug namens de promovendus. Een eigen goal van Du Wei bracht Evergrande weer op twee goals voorsprong, Yu Hanchao en Muriqui maakten het vervolgens af. 

Op twee middenmoters na hebben alle clubs nog twee wedstrijden te spelen, maar met 64 punten is Evergrande niet meer te achterhalen. André Villas-Boas' Shanghai SIPG, de ploeg van onder meer Hulk en Oscar, verloor met 1-2 van Guangzhou R&F en volgt nu op 55 punten, zes meer dan het Hebei China Fortune van onder meer Ezequiel Lavezzi en coach Manuel Pellegrini.

Na 28 speelronden is de topscorer overigens niet een van de bekende supersterren - of afgedankte supersterren. De Israëliër Eran Zahavi staat namens Guanghzou R&F met 25 goals bovenaan, voor de Braziliaan Ricardo Goulart van Evergrande (20 goals) en de Chinees Wu Lei van Shanghai SIPG (19). Lavezzi, Alexandre Pato en Hulk staan op zestien, vijftien en veertien goals.

Dronkelap schopt vuilnisbak in gezicht van agente

In de nacht van zaterdag op zondag keeg de Rotterdamse politie meldingen binnen van kermisexploitanten van de kermis nabij de Schiehaven dat er voortdurend dronken mensen van een nabijgelegen feest tussen de attracties en de verblijven van de kermisexploitanten liepen en ze boel ook nog eens sloopten.

Agenten troffen in en rondom de feestzaal ruim 300 personen aan. Het merendeel (b)leek onder invloed. De organisator kon geen vergunningen laten zien. Om te zorgen dat het één en ander niet verder zou escaleren werd besloten het feest te beëindigen. Nadat het merendeel van de mensen het pand had verlaten, bleef een groep van ongeveer 60 personen achter. Deze groep wilde niet vertrekken waarop agenten van het Basisteam Delfshaven en Team Parate Eenheid samen met hondengeleiders de groep alsnog uit het pand verwijderden.

Een man trapte tegen een ijzeren vuilnisbak in de richting van een agente. Deze kwam tegen haar gezicht aan. Zij raakte gewond aan haar kaak en moest zich laten behandelen door een arts. De man, donkergetint met korte dreads en gekleed in een witte hoody met voorop zwarte letters en een spijkerbroek, is nog niet aangehouden en de politie roept getuigen op zich te melden.

Ook Muguruza wint eerste partij WTA Finals

Garbine Muguruza heeft haar eerste wedstrijd bij de WTA-finals in Singapore winnend afgesloten. De Spaanse versloeg in de witte groep de Letse Jelena Ostapenko met 6-3 en 6-4.

Beide tennissters speelde af en toe slordig. Muguruza maakte 14 onnodige fouten, Ostapenko elf meer.

In de tweede set stond de Spaanse met 5-1 voor, toen Ostapenko zich wist terug te knokken tot 5-4. In de tiende game liet Muguruza nog twee matchpoints liggen, maar doordat Ostapenko twee afzwaaiers maakte, pakte de Spaanse alsnog de winst.

Kaptheijns oppermachtig in wereldbeker Koksijde

Veldrijdster Maud Kapteijns heeft met overmacht de wereldbekerwedstrijd in Koksijde gewonnen. Ze kwam solo over de finish met bijna een minuut voorsprong op de nummer twee.

Kapteijns pakte al snel na de start de leiding stond deze gedurende de race niet meer. Lucinda Brand zorgde voor een Nederlandse dubbelslag door tweede te worden. De Belgische wereldkampioene Sanne Cant werd derde op bijna een halve minuut.

Het betekende voor de 23-jarige Kapteijns haar vierde zege van het seizoen. Eerder won ze al drie superprestigewedstrijden, vandaag was haar eerste zege in de Wereldbeker.

'Formule 1 in de toekomst ook op Netflix'

Races van de Formule 1 zullen in de toekomst best wel eens op Netflix uitgezonden kunnen worden. Eigenaar Liberty Media is onder andere met Netflix aan het praten, zo liet commercieel directeur Sean Bratches weten.   

"We zijn het verplicht aan onze fans dat ze kunnen kijken zoals ze willen", aldus Bratches tijdens het huidige raceweekeinde in Austin. "Daarom willen we platforms maken zodat mensen altijd plezier kunnen beleven aan de Formule 1 - of dat nou gaat om live races of het terugkijken van oude beelden. Maar het gaat ook om zaken bij Grand Prix-weekends om. Om dat allemaal bij elkaar te krijgen, is het ons doel om met partijen als Netflix en Amazon te gaan samenwerken."

Bratches voegt daar wel aan toe dat goed gekeken wordt naar het aanbod van nieuwe mogelijkheden om de Formule 1 te volgen in landen waar al bestaande overeenkomsten zijn met andere partijen. Daarbij gaat het vooral om het voorkomen van conflicten op het gebied van live-uitzendingen. 

Wat dit voor Nederland zal betekenen is onduidelijk. In Nederland is de F1 in 2018 sowieso nog bij Ziggo Sport te zien. Bovendien is Liberty Global voor de helft eigenaar van kabelbedrijf VodafoneZiggo. Er spelen hier dus meer belangen, dan alleen de verkoop van de tv-rechten. 

'Beelden politiegeweld Catalonië deels nep'

De beelden van het harde politieoptreden tijdens het referendum in Catalonië zijn deels nep. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis zondag tegen de BBC gezegd. Ook zijn er volgens Dastis tal van "alternatieve feiten" over het politieoptreden tijdens de volksraadpleging van 1 oktober de wereld in geholpen.

Dastis reageerde op de internationale kritiek op het geweld van politiemensen tijdens het referendum. Op beelden is te zien dat de Spaanse politie mensen met harde hand dwingt te vertrekken bij stembureaus. Er zouden honderden gewonden zijn gevallen. Volgens Dastis is er geen buitensporig geweld gebruikt tegen mensen die wilden gaan stemmen.

'Beelden politiegeweld Catalonië deels nep'
'Beelden politiegeweld Catalonië deels nep' (Foto: ANP)

Dzumhur wint toernooi Moskou

Damir Dzumhur heeft het ATP-toernooi van Moskou op zijn naam geschreven. In de finale was de 25-jarige Bosniër, als zesde geplaatst in de Russische hoofdstad, Ricardas Berankis uit Litouwen met 6-2, 1-6 en 6-4 de baas.

Vorige maand won Dzumhur zijn eerste ATP-titel, waarmee hij de eerste uit zijn land was die op het hoogste niveau een toernooi wint. Nu is daar dus een tweede titel bijgekomen.

Hoezo enige echte klassieker?

Waarom wordt er bij Feyenoord-Ajax altijd gesproken over de enige echte klassieker? PSV heeft een veel groter verleden, met veel meer prijzen en veel meer sterspelers. Verder heeft het al meer dan 25 jaar een mooi en modern stadion. Feyenoord speelt al meer dan 25 jaar in een betonnen bouwval. De Kuip is inderdaad groter dan het Philipsstadion. Maar Lange Frans is óók groter dan Mick Jagger. Ik weet wel wie van die twee de Kuip vol zou krijgen.

Uitslag PSV - Heracles Almelo

PSV heeft de koppositie in de Eredivisie verder verstevigd. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis eenvoudig met 3-0 van Heracles Almelo en kunnen nu rustig afwachten wat de Klassieker Feyenoord-Ajax oplevert. De ploeg van Philip Cocu staat minimaal vijf punten los van elke naaste belager.

PSV had Heracles vanaf de aftrap in de tang en de Eindhovenaren kwamen via topscorer Lozano na achttien minuten op voorsprong toen Hendrix de bal goed voorgaf. Daarna kreeg de thuisploeg genoeg mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar verzuimde dit.

Na de pauze was PSV opnieuw de betere ploeg, maar Navratil had plotseling wel de gelijkmaker op zijn schoen. Heracles beet meer van zich af, maar het was Van Ginkel die op aangeven van Mauro twintig minuten voor tijd de bevrijdende 2-0 maakte. In blessuretijd scoorde Van Ginkel nog de derde van de dag uit een strafschop.

PSV

3 - 0

Heracles Almelo

18' Lozano
78' Van Ginkel
90+1' Van Ginkel (pen)
   
 
Gele kaart: Locadia (PSV), Hardeveld, Pelupessy, Droste (Heracles Almelo)
Rode kaart: Pröpper (90) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.800
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Van Ginkel
Pereiro (Ramselaar/67)
Hendrix
Locadia (Mauro Júnior/71)
De Jong
Lozano (Gudmundsson/87)
  Castro
Droste
Pröpper
Hardeveld
Van Hintum (Van den Buijs/46)
Niemeijer (Van Ooijen/65)
Pelupessy
Monteiro
Navrátil
Kuwas
Peterson (Gladon/86)

Moskou: Raqqa erfde lot van Dresden

Moskou beschuldigt de internationale coalitie tegen IS van "barbaarse" bombardementen op voormalig IS-bolwerk Raqqa. "Raqqa heeft het lot geërfd van Dresden, dat in 1945 is weggevaagd door Britse en Amerikaanse bombardementen", zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie.

Het ministerie claimt volgens staatspersbureau TASS zondag dat westerse landen miljoenen steken in financiële steun voor Raqqa, om zo bewijs weg te moffelen van de eigen misdrijven. Volgens de woordvoerder zijn door de bombardementen "duizenden burgers begraven in de ruïnes van Raqqa".

Rusland en de Verenigde Staten steunen in Syrië verschillende partijen. Moskou geeft militaire steun aan het regime van president Bashar al-Assad, dat ook onder vuur ligt vanwege vermeende grootschalige mensenrechtenschendingen. De VS steunen de prowesterse milities van de SDF, die Raqqa veroverden.

Moskou: Raqqa erfde lot van Dresden
Moskou: Raqqa erfde lot van Dresden (Foto: ANP)

Zwaar gevecht levert bokser Burnett dubbele wereldtitel op

Bokser Ryan Burnett heeft zaterdagavond in zijn eigen Belfast de wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) bij de WBA gepakt. De 25-jarige Ier was al de kampioen bij de IBF en in de SSE Arena versloeg hij WBA-kampioen Zhanat Zhakiyanov uit Kazakhstan.

Burnett begon met een record van 17-0, terwijl zijn opponent met een 27-1 record in de ring stapte. Het werd een fel gevecht, waarbij de heren constant bijna bovenop elkaar stonden. Een knock-out zat er niet in en na twaalf zware ronden wees de jury Burnett als winnaar aan: 118-110, 119-109 en 117-112. 

Na afloop liep Burnett gewoon naar zijn kleedkamer, maar hij begon flink hoofdpijn te krijgen en dus werd medische hulp ingeroepen. De Ier werd naar het ziekenhuis gebracht voor de nodige scans, maar daaruit bleek dat er geen schade was en dus mocht hij de festiviteiten vervolgen. 

Voor de Ier is het een nieuw hoogtepunt in een carrière waarin hij een aantal ups en downs kende. In 2010 was er jeugd-olympisch goud in Singapore, maar een blessure hield hem in 2011 een jaar buiten de ring. Na zijn overstap naar de profs zou hij daar in 2012 debuteren, maar er kwam nog slechter nieuws: een neuroloog vertelde hem dat hij een probleem met zijn hersenen had en dat hij nooit meer zou kunnen boksen.

Burnett gaf niet op en voegde zich bij het team van ex-wereldkampioen Rick Hatton. Na een jaar knokken lukte het om te bewijzen dat hij niet meer risico liep dan andere boksers en dus mocht hij de ring eindelijk in. Na vier gevechten ging het echter weer fout en brak hij met Hatton, waardoor Burnett en zijn vader zelfs anderhalve maand dakloos waren en in een van Hatton geleende jeep moesten leven.

Toch kwam Burnett er bovenop en via Britse en Europese titels veroverde hij in juni van dit jaar de IBF-wereldtitel door Lee Haskins te verslaan, waar hij nu dus een tweede titel bij kan voegen.

Boefjes verwisselen Iraakse vlag voor Koerdische

Afgelopen vrijdag hebben boefjes bij de Iraakse Ambassade in Den Haag de Iraakse vlag verwisseld voor de Koerdische. Op een filmpe dat op Twitter circuleert is te zien hoe de dader al converserend en zingend de vlag omruilen. 

Volgens het Algemeen Dagblad zijn er ook in andere steden in Europa vlaggen verwisseld . Het zou een protestactie zijn tegen het militaire optreden van het Iraakse leger in Kirkuk. Daarbij zouden de Koerdische bewoners gedwongen zijn de stad te verlaten.

De politie is nu zoek naar getuigen van het Haagse voorval. Deze kunnen zich melden via de welbekende kanalen. 

Rea wint opnieuw in World Superbikes, Van der Mark zesde

Jonathan Rea heeft ook de tweede race van het World Superbikes-weekeinde in Jerez gewonnen. De Noord-Ierse Kawasaki-coureur had zaterdag nog een val van Marco Melandri nodig, zondag was hij oppermachtig.

Michael van der Mark kende een geweldige start en pakte vanaf de tweede plek de leiding, voor teamgenoot Alex Lowes, Sylvain Guintoli, Rea, Xavi Fores, Lorenzo Savadori en Tom Sykes, terwijl Chaz Davies en Eugene Laverty onderuit gingen. Davies stapte wel weer op zijn Ducati en nadat hij grind over het halve circuit verspreidde werd de rode vlag gezwaaid om de boel stil te leggen.

Na een onderbreking van een goede tien minuten gingen de lampen weer uit voor de herstart, inclusief Davies. Wederom schoot Van der Mark uit de startblokken, met Lowes, Guintoli, Rea, Fores, Sykes, Fores, Davies en Melandri, terwijl Lorenzo Savadori tegen het asfalt ging. Rea knalde naar voren en pakte Lowes aan het einde van de eerste ronde al, terwijl de nog even tegenstribbelende Van der Mark een paar bochten later de sjaak was.

De Ducati's hadden het tempo ook goed te pakken: Melandri en Davies zaten binnen twee ronden bovenop het achterwiel van Van der Mark, die zijn tweede plek met hand en tand moest verdedigen. Dat lukte een paar ronden, tot Davies de Nederlander voorbij kon steken. Melandri deed twee ronden later nog eens een poging, maar opnieuw hield hij de bocht niet en moest de Italiaan zijn aanval tijdelijk staken.

Nog eens twee ronden later lukte het Melandri dan wel, maar dit keer kreeg hij gelijk de Yamaha van Van der Mark onderdoor, die zo dus weer de derde plek terugpakte. Een paar bochten later deelde Melandri de genadeklap uit: hij zette zijn Ducati er hardhandig naast en won het duel dit keer wel, terwijl Van der Mark ook teamgenoot Lowes langszij zag komen.

De Nederlander probeerde weer in de aanval te gaan, maar verremde zich en zag ook Sykes passeren. Rea's zoveelste zege van het jaar kwam niet meer in gevaar, Davies en Melandri vochten het onderlinge duel om de tweede plek uit. De Italiaan won dat duel en pakte plek twee, voor Davies, Lowes, Sykes en Van der Mark. 

Win de blu-ray van Wonder Woman!

Vers op blu-ray, en die kan nu heel snel bij jou op de mat liggen. Doe mee met de prijsvraag en win een van de 3 blu-rays van Wonder Woman.

Diana, prinses van de Amazonen is een meisje dat met haar familie woont op het eiland Themyscira. Als ze een jonge sterke vrouw is geworden, crasht er een vliegtuig met een Amerikaanse piloot in een Duits uniform in zee bij het eiland, Diana redt de piloot uit het water. De piloot met de naam Steve Trevor blijkt een spion uit de Eerste Wereldoorlog te zijn. Als Diana van hem hoort over de oorlog, vermoedt ze dat dit veroorzaakt wordt door Ares de god van de oorlog. Diana wil deze god stoppen om zo miljoenen levens te kunnen redden. Ze verlaat haar eiland en gaat samen met Steve naar Londen om daar eerst belangrijke informatie af te geven die Steve heeft verzameld. Daarna gaan ze naar het front op zoek naar de meedogenloze Ares, om zo de oorlog vroegtijdig te beëindigen. Tijdens deze missie krijgt Diana ook hulp van een aantal vrienden van Steve.

De vraag:

Hoe heet de actrice die Wonder Woman speelt?

- Gal Gadot

- Gad Gadol

- Got Gadal

Geef hier snel antwoord en maak kans!

Büchli,Lavreysen verder op keirin bij EK

Op de slotdag van het Europees kampioenschap baanwielrennen in Berlijn hebben Matthijs Büchli en Harrie Lavreysen de halve finales bereikt op het onderdeel keirin.

Büchli won zijn heat. Lavreysen werd in zijn serie tweede, maar slaagde erin zich via  de herkansingen bij de beste twaalf te fietsen.

Bij de vrouwen werden Laurine van Riessen en Hetty van de Wouw uitgeschakeld op de sprint. Van de Wouw verloor van regerend kampioene Simona Krupeckaite, Van Riessen ging ten onder tegen Olena Strakova.  

V. Williams kansloos ten onder tegen Plisková in Singapore

Karolina Plisková heeft haar eerste wedstrijd op de WTA Finals in Singapore winnend afgesloten. In de witte groep was de als derde geplaatste Tsjechische Venus Williams met tweemaal 6-2 de baas.

Plisková domineerde de partij met harde baselineslagen. De Tsjechische was goed voor 25 winners en slechts twaalf onnodige fouten. Williams bleef echter knokken. In de achtste game van de tweede set kwam de Amerikaanse op eigen service met 0-40 achter en werkte de matchpoints weg. Op het vierde matchpoint capituleerde ze alsnog.

Later vandaag spelen Garbine Muguruza en Jelena Ostapenko, ook in de witte groep, tegen elkaar. De nummers 1 en 2 van de groep gaan naar de halve  finale.

Echt de lul...

Op zaterdagmorgen omstreeks 07.50 uur kreeg de politie een melding dat een automobilist over de Noorddijk in Wormerveer zou rijden die mogelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Ter plaatse trof de politie een 32-jarige uit Almere afkomstige bestuurder, die zijn auto juist had geparkeerd. De man bleek inderdaad zwaar onder invloed te verkeren.

Uit de ademanalyse bleek hij 735 ug/l alcohol in zijn adem te hebben. Dat is bijna drieenhalf maal het voor hem toegestane maximum van 220 ug/l. De man moest zijn rijbewijs inleveren. Bijzonder detail is dat de bestuurder dacht dat hij zijn auto vlak bij zijn woning had geparkeerd. Groot was de verwondering dat hij niet in Almere was, maar in Wormerveer. Zijn commentaar: "Dit is echt kut, nu ben ik de lul." En zo is het…

Van der Sar: "Bosz heeft Ajax op de juiste manier gebruikt"

Peter Bosz vorig seizoen neer bij Ajax en maakte met een finaleplaats in de Europa League en een tweede plek in de Eredivisie meteen indruk. Van een tweede seizoen in de Johan Cruijff ArenA kwam het echter niet meer, aangezien de trainer enkele maanden geleden naar Borussia Dortmund vertrok.

Na het vertrek van Bosz kwamen er allerlei geruchten naar buiten over gerommel binnen de technische staf van Ajax en de vertrokken oefenmeester liet onlangs weten dat hij hoe dan ook zou zijn opgestapt. Volgens algemeen directeur Edwin van der Sar is dat niet helemaal waar: “Dat gaat toch een beetje in tegen de uitspraken die hij rond de finale deed. Toen zei hij: ‘Ik ben volgend jaar trainer van Ajax’”, legt de oud-keeper uit bij De Tafel van Kees op FOX Sports.

Van der Sar denkt dat Bosz voorafgaande aan het afgelopen seizoen bewust voor een route via Ajax koos: “Iedere speler en trainer wil omhoog, naar de internationale top. Peter had die ambitie ook en hij wist dat hij dat makkelijker via Ajax kon doen dan via Vitesse of Maccabi Tel Aviv. Hij zit nu bij een mooie club en daar heeft hij Ajax op een goede manier voor gebruikt.”

Een van de redenen dat Bosz wilde vertrekken zou naar verluidt zijn omdat hij een eigen assistent aan de technische staf wilde toevoegen, maar hierbij tegenwerking ondervond van het Technisch Hart. Hier lijkt een kern van waarheid in te zitten: “We wilden graag verder met Peter, maar niet tegen die voorwaarden”, zegt Van der Sar daarover.

Edwin van de Sar bij De Tafel van Kees. (Bron: Twitter/FOX Sports)

Edwin van de Sar. (PRO SHOTS/Lars Smook)
Edwin van de Sar. (PRO SHOTS/Lars Smook)

IJshockeyers Vegas zetten droomstart voort, Lightning-duo neemt macht over

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben hun droomstart in de NHL, waar ze dit seizoen de nieuwste ploeg zijn, zaterdagavond voort kunnen zetten. In het eerste echte topduel in de Western Conference waren de Golden Knights in de eigen T-Mobile Arena te sterk voor de St Louis Blues.

In de eerste periode was het Magnus Pääjärvi die de Blues na wat aandringen op 0-1 zette, maar halverwege de tweede periode tekende Reilly Smith voor de gelijkmaker. Niet veel later schoot Colin Miller de 2-1 voor de Golden Knights binnen, maar het feest was niet van lange duur: goalie Malcolm Subban raakte geblesseerd en moest vervangen worden door de Zweed Oscar Dansk, die zijn NHL-debuut maakte.

Een paar minuten na Subban's blessure stond het gelijk, met dank aan een hard schot van Alex Pietrangelo. In overtime hield Dansk de Knights op de been, terwijl Blues-goalie Jake Allen een grote kans van Brendan Leipsic stopte. Een assist van Smith stelde William Karlsson echter in staat alsnog binnen te schieten en met zijn eerste goal namens de Golden Knights bracht de Zweed zijn ploeg de overwinning: 3-2.

Als we verder kijken zien we dat de Arizona Coyotes met hun slechtste seizoensstart ooit bezig zijn. De Chicago Blackhawks kwamen er in Phoenix in de derde periode overheen en wonnen met 2-4, waardoor de Coyotes nu al hun acht wedstrijden verloren hebben.

De New York Rangers wonnen in Madison Square Garden met 4-2 van de Nashville Predators, waarmee een streak van vijf nederlagen is doorbroken. Voor goalie Henrik Lundqvist was het de 407e overwinning, waarmee hij gedeeld negende staat op de eeuwige ranglijst. Bij de Calgary Flames, die met 2-4 van de Minnesota Wild verloren, moest de legendarische Jaromir Jagr het ijs geblesseerd verlaten.

De Tampa Bay Lightning rolde de Pittsburgh Penguins met ruime cijfers op, vooral dankzij Steven Stamkos en Nikita Kucherov. De Rus tekende voor twee goals en een assist, Stamkos scoorde eenmaal en gaf drie assists. Het duo staat nu helemaal bovenaan in de NHL-puntenlijst, met achttien voor Stamkos (drie goals, vijftien assists) en zestien voor Kucherov (tien goals, zes assists).

Uitslagen NHL zaterdag
New York Rangers - Nashville Predators 4-2
Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers 2-1
Boston Bruins - Buffalo Sabres 4-5 OT
Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings 4-6
New York Islanders - San Jose Sharks 5-3
Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs 6-3
Tampa Bay Lightning - Pittsburg Penguins 7-1
Washington Capitals - Florida Panthers 1-4
Dallas Stars - Carolina Hurricanes 4-3
Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks 2-4
Calgary Flames - Minnesota Wild 2-4
Vegas Golden Knights - St Louis Blues 3-2 OT

De hoogtepunten van een volle zaterdag in de NHL (Bron: YouTube)

Gridstraffen voor Magnussen en Stroll

Kevin Magnussen en Lance Stroll hebben voor de Grand Prix van de Verenigde Staten een gridstraf van drie plaatsen ontvangen. Beide Formule 1-coureurs hinderden op Circuit of the Americas in het eerste deel van de kwalificatie een andere coureur en moeten daarvoor boeten.

Magnussen reed met zijn Haas in de weg voor de Force India van Sergio Perez. De Mexicaan beklaagde zich direct over het rijgedrag van de Deen die na afloop direct de hand in eigen boezem stak. Magnussen verklaarde dat hij te horen had gekregen dat Perez in een opwarmronde zou zitten en niet in een snelle ronde zoals het geval was. Magnussen reed overigens de langzaamste tijd, maar zou door straffen van anderen opschuiven naar plek zeventien. Dat wordt nu weer ongedaan gemaakt.

Stroll hinderde op weg naar de laatste bocht van het circuit de Haas van Romain Grosjean die hierdoor ver buiten de baan moest. De Williams-coureur kreeg hierdoor net als Magnussen drie plaatsen aan zijn broek en gaat waarschijnlijk als zeventiende van start.

Eerder kreeg Stoffel Vandoorne vijf plaatsen voor een motorwissel wat hem op startplek veertien zal brengen. Max Verstappen moet vanwege een nieuwe motor en MGU-H vijftien plaatsen terug en start zoals het nu lijkt van plek zestien. Stroll zou als zeventiende moeten vertrekken, voor Nico Hülkenberg die twintig plekken gridstraf heeft. Debutant Brendon Hartley zou met 25 plekken straf als negentiende moeten starten, voor Magnussen.

Drie clubs houden maximale score in Eredivisie volleybal

Na de derde speelronde in de Eredivisie in het Nederlandse volleybal zijn er nog drie clubs over met de maximale score, negen punten in dit geval. Coníche Zwolle won de eerste twee wedstrijden knap in drie sets, maar zaterdag kregen ze de topploeg van Seesing Orion op bezoek. Dat bleek wat teveel voor de Zwollenaren, die het in drie sets redelijk spannend konden houden, maar wel zagen hoe Orion in drie sets zegevierde.

Abiant Lycurgus kreeg in Groningen Inter Rijswijk op bezoek. De landskampioen had nog geen set afgestaan en daar konden de Rijswijkers geen verandering in brengen. Naast Orion en Lycurgus is Draisma Dynamo de derde ploeg met negen punten. Tegen het TalentTeam uit Papendal moesten de Apeldoorners wel hun eerste set van het seizoen afstaan, maar ze herpakten zich prima en bleken uiteindelijk veel te sterk.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Talentteam 1 Draisma Dynamo 3
(25-15,13-25,15-25,21-25)

SV Land Taurus 3 Zaanstad 0
(25-15,35-33,25-20)

Coníche Zwolle 0 Seesing Orion 3
(22-25,22-25,22-25)

Abiant Lycurgus 3 Inter Rijswijk 0
(25-16,28-26,25-22)

Vallei Prins 1 Advisie/SSS 3
(25-21,17-25,12-25,23-25)

Limburg Lions laten eerste punten liggen in Limburgse derby

In de BeNe League in het Nederlandse en Belgische handbal hebben de Limburg Lions hun eerste punten laten liggen. De zevende speelronde leverde de ploeg uit Geleen een gelijkspel op.

De Lions togen naar Panningen voor het duel tegen Herpertz Bevo, de eerste Limburgse derby van het seizoen. In de eerste helft schommelde het spel flink heen en weer, waarbij zowel Bevo als de Lions een voorsprong van twee punten op de borden kregen, maar halverwege leidde de thuisploeg met 17-16.

In de tweede helft waren de Panningers telkens wat beter, waardoor ze vrijwel continu één of twee punten voorsprong hadden. Lions-coach Mark Schmetz nam met tien seconden op de klok nog een laatste time-out en dat bleek een goede zet: de Portugese sterspeler João Ramos knalde de bal vlak voor het eindsignaal nog in de goal en besliste de eindstand op 29-29.

Met dertien punten gaan de Lions nog wel aan de leiding. Het Belgische Achilles Bocholt, de regerend kampioen, volgt op één punt, Bevo en Visé hebben er tien.

Uitslagen BeNe League handbal
Fiqas/Aalsmeer (NED) - Wematrans/Quintus (NED) 35-25
Herpertz Bevo (NED) - OCI-Lions (NED) 29-29
Visé BM (BEL) - JMS/Hurry Up (NED) 29-24
Sporting Neerpelt (BEL) - Sasja HC (BEL) 34-29
Achilles Bocholt (BEL) - Kras/Volendam (NED) 37-32
Initia Hasselt (BEL) - Callant Tongeren (BEL) 25-24

Koolwijk: "Hij pakte me bij mijn ballen, dat deed aardig pijn"

Een opvallend moment zaterdagavond tijdens de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Sparta Rotterdam (1-1). Ryan Koolwijk was in discussie met de scheidsrechter en werd vervolgens heel erg boos op Loris Brogno.

Na afloop legde de aanvoerder van Excelsior uit wat er aan de hand was. "Ik werd boos omdat hij ertussen kwam. Ik was met de scheids aan het praten. Ten eerste dacht ik al: 'waar bemoei jij je mee?'", zo verklaarde Koolwijk in gesprek met de NOS. "Ik wilde hem daarom beetpakken om hem weg te duwen. Hij pakte me bij mijn ballen en dat deed aardig pijn. Vandaar dat ik aardig boos werd. Ze voelen nu weer goed, hoor."

Excelsior gaf in de slotminuten de zege uit handen: Craig Goodwin poetste uit een vrije trap de achterstand weg. Doelman Ögmundur Kristinsson constateerde dat Excelsior zichzelf tekort heeft gedaan met het gelijkspel. "Na de 1-0 hebben we te weinig gebracht. Zonde."

Ook Milan Massop kwam tot die conclusie. "Na de 1-0 zetten we niet door. De bal voorin vasthouden was lastig. Verdedigend stonden we goed." Massop, de maker van de openingstreffer in Kralingen, kon leven met de puntendeling. "Echt kansen kreeg Sparta niet, maar ze speelden beter. Het is balen dat de gelijkmaker zo laat valt, maar het gelijkspel is terecht. Ik ben daar realistisch in. Ik kan wel een mooi verhaal gaan vertellen, maar zo is het toch."

Houston Astros naar World Series ten koste van New York Yankees

De honkballers van Houston Astros hebben ten koste van New York Yankees de World Series bereikt. In de zevende wedstrijd van de best-of-7-serie Houston was thuis te sterk voor de Yankees met 4-0. In de World Series nemen de Astros het nu op tegen LA Dodgers, de ploeg van de Nederlander Kenley Jansen.

Yankees had geen grip op de werpers Charlie Morton en Lance McCullers Jr van Houston.In totaal zou de ploeg uit New York maar drie honkslagen slaan. De Nederlander Didi Gregorius van de Yankees kwam vier keer aan slag, maar kreeg ook viermaal drieslag.

De Houston Astros zou in de vierde inning op 1-0 komen door een homerun van Evan Gattis. In de vijfde inning zou ook José Altuve een homerun slaan, waardoor de thuisploeg op 2-0. Brian McCann zou later een tweehonkslag slaan waarop Carlos Correra en Yuli Gurriel wisten te scoren en de 4-0 wisten te zetten.

Politie onderzoekt gewapende overval op Jumbo

De politie doet onderzoek naar een gewapende overval op de Jumbo aan de Pastoor van Hooijdonklaan in Lage Zwaluwe. Daar drongen zaterdagavond 21 oktober twee mannen de supermarkt binnen en bedreigden hier de medewerkers.

De twee overvallers kwamen rond 21.15 uur de supermarkt binnen. Zij belden bij de personeelsingang aan, aangezien de zaak al gesloten was. De twee aanwezige medewerkers werden vervolgens onder bedreiging van een stroomstootwapen en een mes gesommeerd geld af te staan. Of de daders iets buit hebben gemaakt, is nog niet bekend. Er vielen geen gewonden.

Onderzoek
Nadat de overvallers de supermarkt verlieten, werd de politie ingeschakeld.  De daders, beiden rond de 20 jaar en tussen de 1.70 en 1.80 lang, spraken goed nederlands. De ene man is donkergetint en hield z'n gezicht bedekt. De andere verdachte heeft bruine ogen, droeg een katoenen blauwe trainingsbroek, zwarte Nike Air Max schoenen en  een zwarte winterjas tot op de heup. Ook deze man hield z'n gezicht bedekt met een doek. 

Wright zegeviert op German Darts Masters na zege op Taylor

Peter Wright is de winnaar geworden van de German Darts Masters, het laatste reguliere toernooi van de World Series of Darts. In de finale van het toernooi in Düsseldorf wist hij Phil Taylor te verslaan. Het werd 11-4.  

In de middag werden er slechts drie halve finales gespeeld omdat Michael van Gerwen zich afmeldde vanwege een enkelblessure. James Wade kreeg een gratis doortocht naar de halve finales. Raymond van Barneveld wist met 10-8 van Gary Anderson te verslaan. Winnaar Wright versloeg in deze ronde Mensur Suljovic met 10-9 en Taylor wist Daryl Gurney met 10-7 te verslaan. 

S'avonds waren de halve finales en finale. De halve finales waren ook spannender de finale. Wright won in een spannende wedstrijd Van Barneveld met 11-9. Taylor wist Wade te verslaan met 11-7. 

De finale was eenzijdig. Wright ging van 2-0, naar 5-1 en 9-3. Met een twaalfdarter wist hij uiteindelijk de toernooi te winnen (11-4). Het toernooi levert hem 20.000 euro op. 

Voor de dartfans breken mooie tijden aan. Donderdag begint het Europees kampioenschap. Vervolgens is de WSOD Finals, Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals. Als afsluiter begint halverwege december het wereldkampioenschap. 

2017 German Darts Masters - Kwartfinales
Gary Anderson 8-10 Raymond van Barneveld
Peter Wright 10-9 Mensur Suljovic
Phil Taylor 10-7 Daryl Gurney
James Wade Bye (Michael van Gerwen trok zich terug)
Best of 19 legs

Halve finales
Raymond van Barneveld 9-11 Peter Wright
James Wade 7-11 Phil Taylor
Best of 21 legs

Finale
Peter Wright 11-4 Phil Taylor
Best of 21 legs

Peter Wright (PRO SHOTS/Action Images)
Peter Wright wint. (PRO SHOTS/Action Images)

Annabel Nanninga lijsttrekker FvD Amsterdam

ThePostOnline-columnist en journalist Annabel Nanninga wordt lijsttrekker voor Forum voor Democratie (FvD) in Amsterdam. Zij zal de lijst aanvoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad op woensdag 21 maart. Dat schrijft zij zondag in haar laatste column als redacteur van TPO.

Over zijn Amsterdamse lijsttrekker zegt FvD-leider Thierry Baudet tegen TPO: "Ik ben al jaren fan van Annabel Nanninga. Ze heeft een zeer scherp oog voor wat er misgaat in Nederland en hoe het beter kan en moet. Dat zij nu Forum voor Democratie komt versterken, is als een droom die uitkomt."

Update 09:55 uur
Gyurka Jansen van ThePostOnline betreurd het vertrek van Nanninga zo laat hij aan FOK! weten: "Ik heb altijd met plezier samengewerkt met Annabel. Ze heeft zich in onze kleine redactie altijd enorm hard ingezet en zo zijn we natuurlijk ook echt vrienden geworden. Het blijft natuurlijk Amsterdam, maar ik wens haar alle succes bij haar campagne, die we nu als nieuwsmedium ook op de voet zullen gaan volgen. We verliezen door haar vertrek bij ThePostOnline een harde werker, dus we zullen ook hard aan de slag moeten dat gemis op te vullen."

Annabel Nanninga lijsttrekker FvD Amsterdam
Annabel Nanninga lijsttrekker FvD Amsterdam (Foto: ANP)

Kelderman naar ziekenhuis na val in China

Bij een massale valpartij in de Ronde van Guangxi is Wilco Kelderman naar het ziekenhuis afgevoerd met een wond aan zijn arm. Op zes kilometer voor de finish vond er een valpartij plaats waar zo'n dertig renners bij betrokken waren.

"Er was geen ontkomen aan”, aldus ploegmaat Albert Timmer, die ook bij de val betrokken was. "We waren juist bezig om Wilco goed af te zetten voor de drie kilometer lange slotklim. Hij wilde daar nog eens vol knallen om een goed resultaat neer te zetten. Er waren meer treintjes die naar voren wilden. Ineens lag iedereen op de grond.”

Bij de val zou de renner van Team Sunweb met zijn arm klem zijn geraakt tussen het frame en zijn wiel.

Canola wint de Japan Cup, Tolhoek vierde

Marco Canola heeft de 25e editie van de Japan Cup gewonnen. De Italiaan van Nippo-Vini Fantini won zaterdag ook al het criterium van de Japan Cup. Dit maal was Canola de beste van een kopgroep van vijf waar hij Benjamin Prades versloeg in Utsunomiya.

Antwan Tolhoek maakte ook deel uit van de kopgroep. De 23-jarige Nederlander van LottoNL-Jumbo kwam als vierde over de meet achter de Japanner Takeaki Amezawa. Thomas Lebas maakte de top vijf compleet. Jasper Stuyven won de sprint van het peloton.

FOK! Wat een weer: buiïg en bewolkt

Het weer van St. Ursula (21 okt.)
zo zal de hele winter zijn.

Het blijft vandaag op de meeste plaatsen bewolkt. Het regengebied boven ons land verlaat vanochtend het oosten van het land, waarna er plaatselijk nog wel een bui voorkomt. Vanmiddag trekt een volgend gebied met regen of enkele buien van west naar oost over het land. Zeer lokaal is daarbij onweer mogelijk. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 12°C. Er staat een meest matige, aan de kust krachtige tot harde zuidwest- tot westenwind. In de avond neemt de wind boven land iets af.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:17
Zon onder: 18:34
Zonkracht: 2/1

Het Sahara zonnetje van vorige week  (Foto: DJMO )
Het Sahara zonnetje van vorige week (Foto: DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wellens de beste voor Mollema in Tour of Guangxi

Tim Wellens heeft de vierde etappe van de Tour of Guangxi gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was na 151 kilometer de beste met aankomst bovenop de Mashan Nongla Scenic Sport. Bauke Mollema werd tweede. Op vier seconden werd Nicolas Roche derde. Wellens is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vier met daarbij één Nederlander: Lennard Hofstede. De renner van Sunweb had het gezelschap van Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo), Pavel Kochetkov (Katusha-Alpecin) en Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA). Het viertal zou meer dan acht minuten voorsprong krijgen, maar nog voor de slotklim was alles bij elkaar.

Net voor de slotklim, Mashan Nongla Scenic Sport, zou beginnen was er nog een valpartij. Wilco Kelderman was een van de slachtoffers en werd afgevoerd in het ziekenhuis.

Op de vier kilometer lange slotklim van eerste categorie richting Nongla Scenic Sport was het Wellens die de beste benen had. Mollema was de enige die de Belg van Lotto Soudal kon volgen, maar in de sprint met twee was Wellens de beste voor de Nederlander. Roche werd derde op vier seconden van het duo. Wout Poels kwam als zesde over de streep op twaalf seconden van de winnaar.

NBA: Topploegen onderuit, Antetokounmpo blijft imponeren

Een avond vol verrassingen in de NBA. In de elf wedstijden die werden gespeeld kwamen vrijwel alle topploegen in actie. Drie van hen gingen onderuit. De Golden State Warriors verloren van de Memphis Grizzlies, de Cleveland Cavaliers kwamen tekort tegen de Orlando Magic en de Oklahoma City Thunder liep zich stuk op de Utah Jazz. Giannis Antetokounmpo gaf zijn sterke seizoenstart extra glans door 44 punten te scoren in een overwinning op de Portland Trail Blazers.

In Memphis speelden de Warriors een lastige uitwedstrijd. Het publiek in de FedEx Forum is bloedfanatiek en de Grizzlies hebben de reputatie hard te spelen en intens te verdedigen. De Grizzlies lijken echter een transformatie te ondergaan. Tony Allen en Zach Randolph, veteranen van de Grit and Grind stijl die Memphis jaren heeft gespeeld vertrokken deze zomer en Memphis heeft laat in hun plaats een paar jongere spelers starten.

De Memphis-fans werden getrakteerd op een bijzonder sterke wedstrijd van hun ploeg. Fouten van de Warriors werden hard afgestraft en de Grizzlies, die niet om gallery play bekend staan, lieten zelfs een aantal alley-oops zien.

Bij rust stond Memphis met 56-51 voor, maar in het derde kwart werden de Warriors overlopen. Een serie van dertien punten op rij zette de Grizzlies op een 74-56 voorsprong. Marc Gasol, de Spaanse center van Memphis, dolde Klay Thompson op de driepuntslijn en schoot daarna loepzuiver raak. Het publiek werd extatisch.

Golden State wist nog een paar keer enigszins terug te komen, maar de overwinning van Memphis kwam niet in gevaar. In de slotminuut werd Steph Curry kwaad op de wedstrijdleiding omdat hij geen fout mee kreeg. Gefrustreerd gooide hij zijn bitje naar de scheidsrechter, waarna hij de kleedkamer mocht opzoeken. Ook Kevin Durant werd het veld uitgestuurd.

Marc Gasol was de grote man bij de Grizzlies. De center eindigde met 34 punten en 14 rebounds. Curry, die door foutenlast regelmatig op de bank moest plaatsnemen, scoorde 37 punten. De Grizzlies wonnen de wedstrijd met 111-101.

In Cleveland liepen de Cavaliers tegen een totaal onverwachte nederlaag aan tegen de Orlando Magic. Orlando, toch al geen hoogvlieger, miste startes Elfrid Payton en Aaron Gordon. Bij Cleveland zat Derrick Rose met een enkelblessure op de bank. Dat Rose regelmatig geblesseerd zou zijn is een ingecalculeerd risico voor de Cavaliers.

Omdat ook Isaiah Thomas voorlopig in de lappenmand zit mocht Jose Calderon starten voor Cleveland. Zijn optreden duurde vijf minuten voordat coach Lue genoodzaakt was hem uit het veld te halen. Orlando had een 4-15 voorsprong genomen en de 36-jarige Spanjaard maakte een zeer zwakke indruk.

Orlando wist die voorsprong de eerste helft min of meer in stand te houden, terwijl bij Cleveland alleen LeBron James en Kevin Love hun normale niveau haalden. In het derde kwart bleven de schoten bij Orlando vallen, terwijl Cleveland bleef missen. Al snel gooiden de Cavaliers de handdoek in de ring en mochten de reserves het afmaken. Orlando won met 93-114.

De cruciale statistiek van de wedstrijd was het aantal gemaakte driepunters. Cleveland schoot slechts 7 op 25 driepunters raak, Orlando schoot een zeer indrukwekkende 17 op 35. Nikola Vucevic, die een dag eerder 41 punten had gescoord, werd nu met 23 punten topscorer bij de Magic.

LeBron James, goed voor 19 punten bij rust, bleef uiteindelijk steken op 22 punten.

Ook Oklahoma City ging onderuit. In Utah was de Jazz met 96-87 te sterk. Joe Inlges werd met negentien punten topscorer bij de Jazz. De Australiër speelde de eerste acht jaar van zijn carrière in Australië en Europa en maakte laat de overstap naar de NBA. De Jazz bleken bijzonder gecharmeerd van de schutter en beloonden hem deze zomer met een contract voor vier jaar ter waarde van 52 miljoen dollar.

Bij de Oklahoma City Thunder kwamen Carmelo Anthony tot 26 en 22 punten. Russell Westbrook miste negen van zijn elf schoten en bleef op zes punten steken.

Naast het eerdergenoemde Memphis blijven Houston, San Antonio en de Los Angeles Clippers de ongeslagen ploegen in het westen. Bij Houston is Chris Paul waarschijnlijk een maand uitgeschakeld. Dit bleek tegen de zwakke Dallas Mavericks geen probleem. Houston won met 107-91, maar de wedstrijd was veel eenzijdiger dan de score doet vermoeden. James Harden maakte zijn gebruikelijke 29 punten.

De Los Angeles Clippers gaven de Phoenix Suns een behoorlijk pak slaag: 130-88. Fans van de Suns hoefden niet op veel succes te rekenen dit seizoen, maar de eerste drie wedstrijden wekken de indruk dat de ploeg weinig in de NBA te zoeken heeft.

San Antonio speelt nog altijd zonder Kawhi Leonard. LaMarcus Aldridge neemt de rol als leider van de ploeg prima op zich. In een verschrikkelijke wedstrijd werd Chicago met 77-87 verslagen.          

En dan is er nog Giannis Antetokounmpo. Het is nog niet zeker of de Milwaukee Bucks één van de topteams in het oosten zullen worden, maar alle signalen lijken er wel op dat dit het jaar van de definitieve doorbraak van de Greek Freak zal zijn.

In de voorbereiding van het seizoen kreeg Antetkounmpo het droeve nieuws te verwerken dat zijn vader was overleden. Charles Antetokounmpo, Nigeriaanse voormalig profvoetballer verhuisde in 1991 naar Griekenland, waar bij vier zonen kreeg. Hij overleed aan een hartaanval bij een bezoek aan Giannis in Milwaukee. Hij werd maar 53 jaar.

Als het verlies van zijn vader een weerslg heeft op Giannis, dan is daar op het veld weinig van te merken. Voor de derde wedstrijd op rij was hij onstopbaar op het veld. Tegen de Portland Trail Blazers moest hij in de slotminuut nog iets extra’s geven. Antetokounmpo leek de overwinning uit handen te hebben gegeven door twee vrije worpen te missen in de slotminuut, maar met een steal op CJ McCollum en een denderende dunk zette hij de Bucks toch weer op voorsprong. In de daaropvolgde aanval van de Trail Blazers blockte hij de schotpoging van Jusuf Nurkic. De Bucks wonnen de wedstrijd met 113-110.

Giannis Antetokounmpo eindigde met 44 punten. Hij maakte 17 van zijn 23 schoten. Khris Middleton voegde achttien punten toe.

CJ McCollum en Damian Lillard deden wat ze zo vaak doen. De beide guards maakten allebei 26 punten, maar uiteindelijk was het net niet genoeg.

Giannis Antetokounmpo goed voor 44 punten. Bron: YouTube

Uitslagen:

Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 128-94
Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 93-114
Miami Heat – Indiana Pacers 112-108
New York Knicks  – Detroit Pistons 107 – 111
Chicago Bulls – San Antonio Spurs 77-87
Houston Rockets – Dallas Mavericks 107-91
Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 111-101
Milwaukee Bucks – Portland Trail Blazers 113-110
Denver Nuggets – Sacramento Kings 96-79
Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 96-87
Los Angeles Clippers – Phoenix Suns 130-88

Eastern Conference

Washington Wizards 2-0
Toronto Raptors 2-0
Cleveland Cavaliers 2-1
Detroit Pistons 2-1
Orlando Magic 2-1
Atlanta Hawks 1-1
Milwaukee Bucks 2-1
Miami Heat 1-1
Charlotte Hornets 1-1
Brooklyn Nets 1-1
Indiana Pacers 1-2
Boston Celtics 1-2
Chicago Bulls 0-2
New York Knicks 0-2
Philadelphia 76ers 0-3

Western Conference


Houston Rockets 3-0
Los Angeles Clippers 2-0
Memphis Grizzlies 2-0
San Antonio Spurs 2-0
Portland Trail Blazers 2-1
Utah Jazz 2-1
Oklahoma City Thunder 1-1
Minnesota Timberwolves 1-1
Los Angeles Lakers 1-1
Denver Nuggets 1-1
Golden State Warriors 1-2
Sacramento Kings 1-2
New Orleans Pelicans 0-2
Dallas Mavericks 0-3
Phoenix Suns 0-3

Marquez slaat grote slag in MotoGP-titelstrijd

Marc Marquez heeft een hele grote slag geslagen in de strijd om de wereldtitel in de MotoGP. Op het circuit van Phillip Island won de Spanjaard de Grand Prix van Australië, terwijl rivaal Andrea Dovizioso heel veel punten liet liggen. 

Het publiek kon gelijk op de banken staan, want thuisrijder Jack Miller kende een sensationele start en reed van de vijfde plek naar de leiding. In de eerste ronde sloeg hij gelijk een gaatje naar Marquez, Maverick Viñales, Valentino Rossi, Andrea Iannone, Johann Zarco en de broertjes Pol en Aleix Espargaro. Dovizioso, de grote WK-concurrent van Marquez, vertrok moeizaam vanaf de elfde plek en viel na een fout aan het einde van de ronde zelfs terug naar plek twintig.

Achter Miller werden al snel felle gevechten geleverd, onder meer door Rossi en Zarco. Il Dottore schoof na nog een inhaalactie - dit keer op teamgenoot Viñales - op naar de tweede plek en sloot aan bij Miller, gevolgd door Viñales, Marquez en Zarco, terwijl Aleix Espargaro probeerde om de aansluiting bij de kopgroep te houden.

Na acht ronden reden de eerste negen man nog dicht bij elkaar, maar één viel er weg: Aleix Espargaro schoof met zijn Aprilia op hoge snelheid tegen het asfalt. Twee ronden later nam Zarco de leiding over van Rossi, die ook Marquez en Miller langszij zag komen in de kopgroep, waar flink van positie gewisseld werd.

De gevechten werden absoluut niet minder en het was Marquez die vol de strijd aan kon gaan met Viñales, waarbij Marquez de leiding pakte. Rossi en Zarco vochten daarachter met Iannone, maar Rossi richtte zich op Viñales en pakte zijn teamgenoot voor plek twee. Marquez begon ondertussen langzaam maar zeker een gaatje te slaan, terwijl Zarco, Iannone en Rossi zich daarachter wat los konden rijden van de rest, hoewel Viñales toch weer aan kwam sluiten.

Marquez werd in de slotronde niet meer bedreigd, maar daarachter werd nog hard gevochten. Uiteindelijk trokken de fabrieks-Yamaha's aan het langste eind: Rossi eindigde als tweede, Viñales als derde en Zarco moest genoegen nemen met plek vier, voor Cal Crutchlow, Iannone, Miller, Alex Rins en Pol Espargaro. Dovizioso eindigde als dertiende, nadat zowel Scott Redding als Dani Pedrosa hem kort voor de finish nog passeerden. 

Magnetisch sperma moet kanker doden

Wetenschappers aan de universiteit van Chemnitz (Duitsland) hebben een nieuwe methode ontwikkeld om bijvoorbeeld baarmoederhalskanker te bestrijden. Niets minder dan sperma zou een chemomedicijn naar de tumor moeten transporteren. 

Om dit te bewerkstelligen drenkten de wetenschappers het sperma in het medicijn waarna ze met een elektronenstraal microscopisch kleine 'harnasjes' uitsneden. Deze werden voorzien van een coating van ijzer en titanium. In een petrischaaltje konden de magnetische cellen bestuurd worden. 

Vervolgens werd er een klompje kanker in het schaaltje geplaatst en de spermacellen erop afgestuurd. De spermacellen verloren hun harnas en en drongen het gezwel binnen. Eenmaal binnen deed het chemomedicijn zijn werk en doodde de kankercellen. 


Afbeelding is interactief, beweeg met je muis over de verschillende delen en krijg uitleg over het proces.

Ook Directors Guild wil van Weinstein af

De Directors Guild heeft zaterdag het proces in gang gezet om Harvey Weinstein uit de Amerikaanse regisseursvakbond te zetten. Dat maakte voorzitter Thomas Schlamme bekend in een verklaring.

Volgens Schlamme doet de Directors Guild nooit mededelingen over interne vakbondszaken, "maar in dit geval is een uitzondering gemaakt". "Dit gaat niet om een persoon. We moeten erkennen dat seksueel misbruik endemisch is in onze samenleving, en pijnlijk genoeg, binnen onze industrie", aldus het bestuur van de vakbond. "Te lang hebben velen zich niet uitgesproken, regisseurs, agenten, crew, acteurs, topmensen, producenten en schrijvers. Deze schaamtevolle code van medeplichtigheid moet doorbroken worden."

Inmiddels hebben al ruim veertig vrouwen Harvey Weinstein beschuldigd van ongepast gedrag, aanranding of verkrachting. Naar aanleiding hiervan zette eerder al de organisatie achter de Oscars, de Producers Guild, de TV Academy en de organisatie van de BAFTA's de producent uit haar gelederen.

Overigens zijn mannen als Bill Cosby, Victor Salva en Jace Alexander nog altijd lid van de Directors Guild. Cosby staat nog terecht voor het verkrachten van tientallen vrouwen, terwijl Salva is veroordeeld voor kindermisbruik en Alexander voor het in bezit hebben van kinderporno.

Ook Directors Guild wil van Weinstein af
Ook Directors Guild wil van Weinstein af (Foto: BuzzE)

Fox gaf O'Reilly contract ondanks schikking

De populaire commentator Bill O'Reilly kreeg een nieuw miljoenencontract van Fox News terwijl de zender wist dat hij een torenhoge schikking had getroffen met een vrouwelijke werknemer van de zender over seksuele intimidatie. Dat meldt The New York Times zaterdag op basis van twee goed ingelichte bronnen.

O'Reilly kreeg drie maanden na het tekenen van zijn nieuwe contract alsnog de zak, omdat adverteerders zich dreigden terug te trekken. Dat dreigement deden ze toen bekend werd dat Fox in voorgaande jaren al vijf vrouwen in totaal 13 miljoen dollar had betaald om beschuldigingen van seksuele intimidatie stil te houden.

Fox gaf O'Reilly contract ondanks schikking
Fox gaf O'Reilly contract ondanks schikking (Foto: BuzzE)

Longpest eist ruim 100 doden in Madagaskar

Het aantal sterfgevallen veroorzaakt door de recente uitbraak van de pest op Madagaskar is gestegen naar 107. Meer dan 1100 mensen zijn geïnfecteerd met de ziekte. Bijna zevenhonderd van hen zijn genezen, zei het ministerie van Volksgezondheid.

De meerderheid van de patiënten lijdt aan de zeer gevaarlijke longpest. Onbehandeld leidt deze ziekte vaak binnen 24 uur tot de dood. Aangezien de aandoening net als griep kan worden overgedragen, kan ze zich zeer snel verspreiden.

Kleinere uitbraken van de minder gevaarlijke builenpest zijn niet ongewoon in Madagaskar, maar de huidige epidemie is aanzienlijk ernstiger door de vele longpestlijders.

Meer dan 100 doden door de pest in Madagaskar
Longpest eist ruim 100 doden in Madagaskar(Foto: ANP)

Gemeente en Aventurijn praten inwoners bij

Inwoners en ondernemers van Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin zijn zondag en maandag welkom op een van de drie informatiebijeenkomsten over de gebeurtenissen rond de dood van Anne Faber. De bijeenkomsten zijn georganiseerd door de gemeente Zeist en de kliniek voor forensische psychiatrie Altrecht Aventurijn waar de verdachte van de moord op Faber verbleef.

De gebeurtenis heeft bij veel mensen in en rond Den Dolder het gevoel van veiligheid aangetast. Volgens de gemeente Zeist is er daarom behoefte aan de informatiebijeenkomsten. Ze hebben plaats in de Maria Christina Kerk in het dorp Den Dolder. Twee keer op zondag en een bijeenkomst op maandag.

Afgelopen week ontvingen de inwoners de uitnodiging. In de brief staan ook maatregelen die inmiddels getroffen zijn wegens de zorgen over veiligheid. Zo gaan wijkteams het gesprek aan met bewoners, is er meer politiesurveillance en 24-uursbeveiliging bij de kliniek.

Het lichaam van Anne Faber (25) werd vorige week donderdag gevonden. Ze werd toen al twee weken vermist.

Gemeente en Aventurijn praten inwoners bij
Gemeente en Aventurijn praten inwoners bij (Foto: ANP)

KTM slaat toe in Moto2 Australië met eerste zege ooit

Miguel Oliveira heeft zijn eerste overwinning in de Moto2 binnen. De Portugees zegevierde tijdens de Grand Prix van Australië op het immer fraaie Phillip Island, waarmee hij KTM gelijk de eerste overwinning ooit bezorgde in de klasse.

De KTM's kenden een topstart en Oliviera nam de leiding, voor teamgenoot Brad Binder. WK-leider Franco Morbidelli volgde, met achter zich Marcel Schrötter, Dominique Aegerter, Thomas Lüthi, Takaaki Nakagami en de dramatisch vertrokken polesitter Mattia Pasini. Hij werkte zich wel naar voren, maar vroeg in de tweede ronde werd hij onderuit gekegeld door een vallende Schrötter, waardoor de race voor beiden klaar was. Overigens was er ook een sterke start voor Xavi Vierge en Jesko Raffin, die al snel naar plekken vijf en zes reden.

De verhoudingen waren al snel vrij duidelijk: Oliviera, Binder en Morbidelli gaven het tempo aan, Lüthi reed op alsmaar groter wordende afstand op plek vier, voor Nakagami, Vierge en Raffin. Na zo'n tien ronden begon Oliviera weg te rijden, en terwijl de knokkende Binder en Morbidelli de Portugees langzaam zagen verdwijnen, kwamen Nakagami en co daarachter wat dichter in de buurt.

Een onhandige actie van Morbidelli zorgde ervoor dat de WK-leider zichzelf bijna uitschakelde, maar hij bleef overeind. Wel zag hij de alsmaar sneller rijdende Nakagami tien ronden voor het einde aansluiten. Met acht ronden te rijden schoof de boel ruim achter Oliviera in elkaar: Binder, Morbidelli, Nakagami, Vierge en op een klein gaatje ook Raffin vochten om plek twee.

Lüthi was ondertussen teruggevallen naar een groepje dat vocht om plek zeven, waar een stevige strijd ontstaan was. Voorin leek alles koek en ei voor Nakagami, die achter Oliveira veilig op plek twee reed, maar de Japanner schoof twee ronden voor het einde hard onderuit. Wat spanning betreft bleef het daar wel bij: Oliveira won en boekte KTM's eerste zege ooit in de Moto2, voor teamgenoot Binder en WK-leider Morbidelli. Raffin werd nog erg knap vierde, voor Vierge, Alex Marquez en Simone Corsi, terwijl Lüthi met plek tien een flinke tik kreeg in de titelstrijd.

Twin Peaks-acteur Brent Briscoe overleden

De Amerikaanse veteraan acteur Brent Briscoe is afgelopen woensdag op 56-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een valpartij. Volgens de entertainmentsite Variety liep de acteur interne bloedingen en daaropvolgend hartfalen op als gevolg van zijn noodlottige ongeval. Het treurige nieuws werd dit weekend pas openbaar gemaakt.

Briscoe begon zijn loopbaan met de rol van pizzabezorger in de serie Knots Landing in 1991 en was daarna te zien in televisieseries als ER, Deadwood, 24, Hell On Wheels, Parks And Recreation, Brooklyn Nine-Nine en meest recentelijk in de serie Twin Peaks. In laatstgenoemde serie speelde Briscoe de rol van Detective Dave Mackley.

Ook op het witte doek was Briscoe tientallen keren te aanschouwen. Zo speelde de Amerikaan bijrollen in films zoals onder meer Sling Blade (1996), A Simple Plan (1998), The Green Mile (1999), Mullholland Dr. (2001), In The Valley Of Elah (2007), Yes Man (2008), The Dark Knight Rises (2012) en Term Life (2016).

Mali in zeikende regen naar halve finales WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot 17 jaar, gespeeld in India, hebben Mali en Engeland zich ten koste van Ghana en de Verenigde Staten geplaatst voor de halve finales.

In een werkelijk drijf- en drijfnat Indira Gandhi Stadium in Guwahati stonden Mali en Ghana tegenover elkaar in een Afrikaans onderonsje. Er viel geen land te bezeilen met het veld, maar vroeg in de wedstrijd slingerde Hadji Dramé de motor aan en scoorde hij de 1-0 namens Mali. Ibrahim Sulley tikte de gelijkmaker kort voor rust binnen, maar die werd afgekeurd.

Beide ploegen probeerden er ondanks het kansloos slechte veld wat leuks van te maken en het was zowaar het kijken waard. Na een uur spelen resulteerde dat alles in een schot van buiten de zestien door Djemoussa Traoré, die heerlijk binnen viel: 2-0. Mohammad Kudus schoot tien minuten later nog wel raak vanaf elf meter, maar Ghana kon niet meer terugkomen en dus bleef het bij 2-1.

In Margao speelden de VS en Engeland tegen elkaar en Rhian Brewster bracht de Engelsen binnen een kwartier al op 2-0. Morgan Gibbs-White vergrootte de score in de tweede helft, Josh Sargent deed namens de VS wat terug. Daar bleef het voor de Amerikanen bij en diep in blessuretijd completeerde Brewster zijn hattrick vanaf elf meter nog eens: 4-1.

Bij de VS speelde Sergino Dest overigens mee, een jongeling van Ajax en de enige in Nederland spelende deelnemer aan het WK.

Zeikweer in Guwahati bij Mali - Ghana (Bron: YouTube)

Mir nieuwe Moto3-wereldkampioen na plotselinge stortbui

Joan Mir is de nieuwe wereldkampioen in de Moto3. De Spanjaard ging met een ruime voorsprong de Australische Grand Prix in - de op twee na laatste race van het jaar - en hij won de door de regen afgekapte race, waardoor hij niet meer te achterhalen is in de WK-strijd.

Jorge Martin kende een prima start vanaf poleposition en kreeg Gabriel Rodrigo en diens teamgenoot Juanfran Guevara achter zich aan, gevolgd door Mir, Romano Fenati en Aaron Canet. Bo Bendsneyder kende een lastige start en viel vanaf de negentiende plek zelfs nog wat terug. Ook Fabio di Giannantonio kwam zoals zo vaak geweldig naar voren, maar de jonge Italiaan ging iets te ver en werd van zijn motor geslingerd, niet veel later ook gevolgd door Canet.

Na een handvol ronden begonnen er langzaam wat druppels zichtbaar te worden op de camera, hoewel de baan nog niet nat leek te worden. Voorin gingen Jules Danilo en Marco Bezzecchi onderuit, al snel gevolgd door de weinig verrassende valpartij van Guevara. Negen man bleven zo over in de kopgroep, waar in bijna elke bocht van positie gewisseld werd.

In de kopgroep bleef stevig gevochten worden, waar Marcos Ramirez na een duel met Martin het volgende slachtoffer van werd. Met een ronde of zeven te rijden was het ineens klaar, want plotseling stortte de regen met bakken uit de hemel op het eiland. Mir pakte de zege en daarmee kroonde de Spanjaard zich tot nieuwe wereldkampioen. De Belg Livio Loi eindigde sterk op plek twee, Martin werd derde. Fenati, Mir's laatste echte concurrent in de titelstrijd, werd als zesde geklasseerd.

Blunder van arbitrage leidt zege van Barcelona in

Barcelona heeft zaterdagavond de achtste competitiezege van het seizoen geboekt. Het team van Ernesto Valverde beging in eigen huis geen misstap tegen Málaga en kan zodoende rustig afwachten wat Real Madrid en Atlético Madrid zondag doen. Gerard Deulofeu en Andrés Iniesta verzorgden de doelpunten in het Camp Nou, al had de eerste treffer nooit mogen tellen: 2-0.

Een fout van de arbitraire leiding stond aan de basis van de vroege openingstreffer: Lucas Digne werkte de bal zelf over de achterlijn, zette toch voor, waarna Deulofeu het leer met de hak in het doel werkte. Tot ongeloof van Málaga keurde de arbiter het doelpunt toch goed: 1-0. Een hard gelag voor Málaga, dat hoe dan ook in de rest van de eerste helft niet in staat was om de Catalanen tegenstand te bieden.

Málaga schoot in de complete eerste helft niet één keer op het doel van Marc-André ter Stegen. Barcelona domineerde de wedstrijd, ontbeerde echter snelheid in de laatste meters en liet na om de voordelige marge voor rust te verdubbelen. Nog geen tien minuten na rust kwam het team van Valverde alsnog op 2-0. Iniesta kreeg een goede bal van Messi, waarna zijn inzet via Roberto Rosales in het doel belandde.

Barcelona bleef superieur, met ruim 75 procent balbezit, maar met name Luis Suárez was onnauwkeurig. De Uruguayaan, die in La Liga nog nooit tegen de Andalusiërs scoorde, liet twee goede kansen onbenut: eerst mikte hij in het zijnet en daarna verzilverde hij niet een heerlijke individuele actie van Sergi Roberto. Ook Messi en invaller Paulinho lieten daarna na om te scoren. Barcelona (25) behoudt een voordelige marge van vier punten op Valencia (21) en hoopt op misstappen van Real Madrid (17) en Atlético Madrid (16) tegen respectievelijk Eibar en Celta de Vigo.

Uitslagen La Liga zaterdag
Levante - Getafe 1-1
Real Betis - Alaves 2-0
Valencia - Sevilla 4-0
FC Barcelona - Malaga 2-0

Martin Garrix nog steeds beste dj ter wereld

Martin Garrix mag zich opnieuw de beste dj van de wereld noemen. Dat is bekendgemaakt tijdens AMF, het grootste evenement tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Martin Garrix staat op nummer 1 in de DJ MAG Top 100. Meer dan een miljoen mensen brachten hun stem uit. Vorig jaar won de Nederlander ook al.

Dimitri Vegas & Like Mike staan tweede op de lijst, terwijl Armin van Buuren de derde plek bekleedt.

"Onwijs bedankt dat jullie me sinds dag een hebben gesupport. Wat een bizarre 'rollercoaster ride' is het geweest", aldus Martin Garrix naar zijn fans. Na de bekendmaking begonnen Armin van Buuren en Hardwell aan hun optreden in de Amsterdam ArenA. Het is de eerste keer dat de twee wereldsterren officieel samen optreden.

Martin Garrix weer beste dj ter wereld
Martin Garrix weer beste dj ter wereld (Foto: ANP)

Alzheimer-show levert 8900 donateurs op

Een speciaal tv-programma rond dementie, dat zaterdagavond werd uitgezonden op SBS6, heeft de Alzheimer Stichting 8900 nieuwe donateurs opgeleverd. "Daar zijn we heel blij mee, want daarmee kan er veel extra geld naar onderzoek", zegt een woordvoerster van de stichting. Ze verwacht dat het aantal nieuwe donateurs nog verder zal stijgen.

De tv-show, getiteld 'Onvergetelijke herinneringen', werd gepresenteerd door Irene Moors en Jeroen van der Boom. In de studio vertelden mensen met dementie en hun familieleden over dierbare herinneringen. Ook waren er optredens en reportages. Kees Tol hield in het callcenter de stand van het aantal donateurs bij.

Komende tijd loopt de campagne van de Alzheimer Stichting nog door. Van 6 tot 11 november is er een collecteweek.

Alzheimer-show levert 8900 donateurs op
Alzheimer-show levert 8900 donateurs op (Foto: ANP)

Özcan Akyol vader van zoon

Schrijver Özcan Akyol is in de nacht van vrijdag op zaterdag vader geworden van een zoon. Het jongetje van de 33-jarige schrijver heet Baran Nathan Akyol.

Vader Özcan schrijft op Instagram trots te zijn op zijn stoere vrouw Anna. Ze kregen vorig jaar al een meisje met de naam Mia.

Akyol is bekend als schrijver van het boek Eus en presentator van de documentaireserie De neven van Eus. Ook schuift hij geregeld aan in het programma De Wereld Draait Door, onder meer om commentaar te geven op de situatie in Turkije.

Özcan Akyol vader van zoon
Özcan Akyol vader van zoon (Foto: BuzzE)

Hamilton wederom op pole, Vettel sluit aan

Lewis Hamilton heeft in het Amerikaanse Austin zijn derde pole op rij gepakat. De Mercedescoureur was met een 1:33.108 ruim twee tienden sneller dan concurrent Sebastian Vettel. Achter het tweetal was het enorm spannend tussen Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen. De laatste twee reden precies dezelfde tijd, terwijl Bottas daar nog een magere negen duizenden voor zat. Max Verstappen eindigde de sessie na een fout in de voorlaatste bocht op een zesde plek. 

Aan het begin van de eerste kwalificatierun was het druk op de baan, en dat was te merken ook: Zowel Sergio Perez als Romain Grosjean werden flink gehinderd door Kevin Magnussen en Lancer Stroll. In beide gevallen moest de snellere coureur flink remmen om een aanrijding te voorkomen. Zowel Magnussen en Stroll mogen zich bij de stewards melden. Veel pijn zal het echter niet doen, want beiden haalden Q2 niet.

In de laatste sessie waren de verschillen klein en wist enkel Hamilton te ontsnappen met een kleine marge. Vettel en Verstappen leken aanvankelijk samen uit te maken wie er met P2 aan de haal ging, maar een fout in bocht 19 kostte de Red Bull-coureur kostbare tijd. Morgen start Verstappen door zijn gridstraf dus op de zestiende positie op de supersoft, terwijl de rest van de top tien op de ultrasoft moet starten.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:33.108   6
2 S. Vettel Ferrari 1:33.347 +0:00.239 6
3 V. Bottas Mercedes 1:33.568 +0:00.460 6
4 D. Ricciardo Red Bull 1:33.577 +0:00.469 6
5 K. Räikkönen Ferrari 1:33.577 +0:00.469 6
6 M. Verstappen Red Bull 1:33.658 +0:00.550 6
7 E. Ocon Force India 1:34.647 +0:01.539 6
8 C. Sainz Renault 1:34.852 +0:01.744 3
9 F. Alonso McLaren 1:35.007 +0:01.899 6
10 S. Perez Force India 1:35.148 +0:02.040 6
11 F. Massa Williams 1:35.155   6
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.529 +0:00.374 6
13 S. Vandoorne McLaren 1:35.641 +0:00.486 6
14 R. Grosjean Haas F1 1:35.870 +0:00.715 6
15 N. Hülkenberg Renault -:--.--- -:--.--- 0
16 M. Ericsson Sauber 1:36.842   9
17 L. Stroll Williams 1:36.868 +0:00.026 8
18 B. Hartley Toro Rosso 1:36.889 +0:00.047 7
19 P. Wehrlein Sauber 1:37.179 +0:00.337 9
20 K. Magnussen Haas F1 1:37.394 +0:00.552 7

WHO heroverweegt benoeming Mugabe

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt de benoeming van president Robert Mugabe van Zimbabwe tot goodwill-ambassadeur nog eens tegen het licht. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus meldt via Twitter dat hij alle bezwaren heeft gehoord en dat hij zo snel mogelijk met een verklaring komt.

Mugabe's benoeming werd afgelopen woensdag bekendgemaakt. Hij zou in Afrika aandacht moeten gaan vragen voor chronische ziekten. Maar op de aanstelling van de 93-jarige president kwam een stortvloed van kritiek. Zo noemde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken het ,,een stuitend, slecht en bizar idee" en ,,slecht voor prestige WHO en haar gezondheidsmissie".

Groot-Brittannië noemt Mugabe's aanstelling ,,verrassend en teleurstellend" en ook de Verenigde Staten en zijn teleurgesteld. Het westen houdt de 93-jarige Mugabe verantwoordelijk voor talloze mensenrechtenschendingen en het verwoesten van de economie van zijn land. ,,Gezien Mugabe's verbijsterende staat van dienst op gebied van mensenrechten, is het een gotspe hem een goodwill-ambassadeur te noemen", liet Human Rights Watch weten.

Eerder prees Tedros Adhanom Ghebreyesus Zimbabwe als een land waar gezondheidszorg voor iedereen een politieke topprioriteit is.

WHO heroverweegt benoeming Mugabe
WHO heroverweegt benoeming Mugabe (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.