Zwaar gevecht levert bokser Burnett dubbele wereldtitel op

heywoodu

Bokser Ryan Burnett heeft zaterdagavond in zijn eigen Belfast de wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) bij de WBA gepakt. De 25-jarige Ier was al de kampioen bij de IBF en in de SSE Arena versloeg hij WBA-kampioen Zhanat Zhakiyanov uit Kazakhstan.

Burnett begon met een record van 17-0, terwijl zijn opponent met een 27-1 record in de ring stapte. Het werd een fel gevecht, waarbij de heren constant bijna bovenop elkaar stonden. Een knock-out zat er niet in en na twaalf zware ronden wees de jury Burnett als winnaar aan: 118-110, 119-109 en 117-112. 

Na afloop liep Burnett gewoon naar zijn kleedkamer, maar hij begon flink hoofdpijn te krijgen en dus werd medische hulp ingeroepen. De Ier werd naar het ziekenhuis gebracht voor de nodige scans, maar daaruit bleek dat er geen schade was en dus mocht hij de festiviteiten vervolgen. 

Voor de Ier is het een nieuw hoogtepunt in een carrière waarin hij een aantal ups en downs kende. In 2010 was er jeugd-olympisch goud in Singapore, maar een blessure hield hem in 2011 een jaar buiten de ring. Na zijn overstap naar de profs zou hij daar in 2012 debuteren, maar er kwam nog slechter nieuws: een neuroloog vertelde hem dat hij een probleem met zijn hersenen had en dat hij nooit meer zou kunnen boksen.

Burnett gaf niet op en voegde zich bij het team van ex-wereldkampioen Rick Hatton. Na een jaar knokken lukte het om te bewijzen dat hij niet meer risico liep dan andere boksers en dus mocht hij de ring eindelijk in. Na vier gevechten ging het echter weer fout en brak hij met Hatton, waardoor Burnett en zijn vader zelfs anderhalve maand dakloos waren en in een van Hatton geleende jeep moesten leven.

Toch kwam Burnett er bovenop en via Britse en Europese titels veroverde hij in juni van dit jaar de IBF-wereldtitel door Lee Haskins te verslaan, waar hij nu dus een tweede titel bij kan voegen.