Marquez slaat grote slag in MotoGP-titelstrijd

Marc Marquez heeft een hele grote slag geslagen in de strijd om de wereldtitel in de MotoGP. Op het circuit van Phillip Island won de Spanjaard de Grand Prix van Australië, terwijl rivaal Andrea Dovizioso heel veel punten liet liggen. 

Het publiek kon gelijk op de banken staan, want thuisrijder Jack Miller kende een sensationele start en reed van de vijfde plek naar de leiding. In de eerste ronde sloeg hij gelijk een gaatje naar Marquez, Maverick Viñales, Valentino Rossi, Andrea Iannone, Johann Zarco en de broertjes Pol en Aleix Espargaro. Dovizioso, de grote WK-concurrent van Marquez, vertrok moeizaam vanaf de elfde plek en viel na een fout aan het einde van de ronde zelfs terug naar plek twintig.

Achter Miller werden al snel felle gevechten geleverd, onder meer door Rossi en Zarco. Il Dottore schoof na nog een inhaalactie - dit keer op teamgenoot Viñales - op naar de tweede plek en sloot aan bij Miller, gevolgd door Viñales, Marquez en Zarco, terwijl Aleix Espargaro probeerde om de aansluiting bij de kopgroep te houden.

Na acht ronden reden de eerste negen man nog dicht bij elkaar, maar één viel er weg: Aleix Espargaro schoof met zijn Aprilia op hoge snelheid tegen het asfalt. Twee ronden later nam Zarco de leiding over van Rossi, die ook Marquez en Miller langszij zag komen in de kopgroep, waar flink van positie gewisseld werd.

De gevechten werden absoluut niet minder en het was Marquez die vol de strijd aan kon gaan met Viñales, waarbij Marquez de leiding pakte. Rossi en Zarco vochten daarachter met Iannone, maar Rossi richtte zich op Viñales en pakte zijn teamgenoot voor plek twee. Marquez begon ondertussen langzaam maar zeker een gaatje te slaan, terwijl Zarco, Iannone en Rossi zich daarachter wat los konden rijden van de rest, hoewel Viñales toch weer aan kwam sluiten.

Marquez werd in de slotronde niet meer bedreigd, maar daarachter werd nog hard gevochten. Uiteindelijk trokken de fabrieks-Yamaha's aan het langste eind: Rossi eindigde als tweede, Viñales als derde en Zarco moest genoegen nemen met plek vier, voor Cal Crutchlow, Iannone, Miller, Alex Rins en Pol Espargaro. Dovizioso eindigde als dertiende, nadat zowel Scott Redding als Dani Pedrosa hem kort voor de finish nog passeerden.