Interview met Stone In Egypt

Toen we in 2016 kennis mochten maken met het album Feed The Void van Stone The Egypt werden we aangenaam verrast door een band waarin we muzikanten tegenkwamen die we al kenden van diverse andere bands. Aanstaande vrijdag is Stone In Egypt de afsluitende band van de eerste avond van het Into The Void Festival in Leeuwarden en daar kijken liefhebbers van de betere spacerock reikhalzend naar uit. Voorafgaande aan dat optreden sprak dekatophetspek met bassist Rene Bronwasser en dat resulteerde in het nu volgende interview.

stone in egypt 2
Stone In Egypt

FOK!: Uit wie bestaat de band Stone In Egypt?
Rene Bronwasser: Stone in Egypt bestaat uit uit Tjeerd de Jong op gitaar en zang, Mike Nijenhuis op drums en Rene Bronwasser op bas.

Zanger en gitarist Tjeerd de Jong kennen we van de legendarische Kamper metalband Beyond Belief. De andere bandleden zitten met Stone In Egypt zo te horen ook niet in hun eerste band. Klopt dat?
Tjeerd heeft inderdaad deel uitgemaakt van Beyond Belief, net als de halve Kamper scene als Ronnie vd Wey en Robbie Woning (Dead Head) en AJ van Drenth. Tjeerd zat ook in Lethargy waar ook Tom van Dijk en Ronnie van Dead Head zaten. Mike zat in een band genaamd Stoner Magnet en ik zat in de Techno Thrash formatie Osiris dat in in Europa flink aan de weg timmerde in de late jaren '80 en begin' 90. Daarna speelde ik 10 jaar in Metalcore groep C of E.

Hoe kwamen jullie op het idee voor de bandnaam Stone In Egypt?
Stone in Egypt is in '97 al opgericht door Tjeerd en ik geloof dat dit in hogere sferen destijds een logische naam leek :-)

Als ik naar jullie muzikale achtergrond kijk zie ik progressieve metal, thrash metal en doom metal voorbijkomen. Met Stone In Egypt zitten jullie echter veel meer in de hoek van de progressieve stoner metal. In 1997, toen de band werd opgericht, was stoner rock en metal nog niet echt doorgebroken bij het Nederlandse publiek. Wat was jullie motivatie om deze muzikale richting in te slaan?
Zoals gezegd is Stone in Egypt al in '97 opgericht omdat Tjeerd een groot fan was en is van obscure zware rock van Pentagram, Black Sabbath en bijvoorbeeld the Melvins. Vandaar dat Stone in Egypt in de eerste incarnatie dat als voornaamste inspiratie had. 3 jaar geleden hebben we Stone in Egypt in de huidige formatie gereanimeerd aangezien er al 8 jaar niets was gedaan. Alleen Tjeerd is dus de constante factor geweest door de jaren. We zijn er trots op dat ons laatste album Feed the Void ook invloeden van de nieuwe leden laat horen. Zo zijn we wat technischer en harder geworden. Een logisch resultaat van de nieuwe samenstelling.

Jullie eerste twee albums en een EP verschenen op Retrorock Records. Was dat een eigen label?
RetroRocket was inderdaad een eigen label waarop de albums Almost Forever, Swinging Dead in Summerwind en Dying Free van Stone in Egypt zijn uitgebracht.

Sinds 2015 zitten jullie bij de platenmaatschappij Off the Record uit Kampen. Hoe zijn jullie bij dat label terechtgekomen?
Er is een boel veranderd in platenland. Tegenwoordig is het opnemen niet de onneembare vesting maar is met name de distributie een probleem. Tjeerd heeft naast een fysieke vinylwinkel Off the Record Store genaamd ook een label opgericht waarop we nu 2 albums uithebben. Onze verzamelaar met grootste hits en Feed the Void. Daarnaast brengt het label releases uit van o.a. Boudain, Void King, the Wounded, Cowboys and Aliens en zels het eerder genoemde Lethargy. Tjeerd is een druk baasje....

In april van dit jaar stond Stone In Egypt op het befaamde Roadburn festival. Hoe kijken jullie terug op dat festival?
Dat was geweldig! ik denk dat het Roadburn publiek het meest verwend is met zo veel geweldige bands uit het genre. Gelukkig bleef iedereen in de afgeladen zaal staan en vond men het leuk. Ik heb in ieder geval geen negatieve reactie gehoord

stone in egypt
Stone In Egypt

Komend weekend staan jullie op het Into The Void festival, wat uiteraard zeer gepast is gezien jullie laatste plaat Feed The Void heet. Wat kunnen we in Leeuwarden op ons bord verwachten van Stone In Egypt?
We spelen lekker laat op de avond in de Arena en we hebben er veel zin in. We gaan ons best doen om ook hier het publiek dat nog niet naar bed is een bak loeiharde en strakke 'Stone Doom 'n' Roll' voor te schotelen.

Toekomstplannen?
Stone in Egypt bestaat dit jaar 20 jaar en we vieren dat met de net uitgebrachte 7" splitsingle. Daarnaast zijn er plannen voor een live album en gaan we in 2018 een nieuw album opnemen dat wederom op vinyl wordt uitgebracht.

Into The Void 2017

Stone in Egypt staat vrijdag van 00.15 tot 01.15 uur op het Into The Void Festival in De Neushoorn in Leeuwarden.