'Homo's zijn afval'

'Homo's zijn afval'. Een zwakzinnige en intolerante uitspraak die je verwacht van mensen die hun heilige boekje veel te serieus nemen, het IQ-arme gedeelte van een voetbaltribune of aanhangers van figuren met een permanente kramp in hun rechterarm. In ieder geval verwacht je het niet van een minister van een land. Toch is dit exact wat er gebeurd is. De persoon in kwestie heet Mustafa Ramid en de ironie wil dat deze meneer minister van Mensenrechten is in Marokko.

De vraag komt voort uit een poging tot een interview met de druk bezette minister. Een journalist vroeg Ramid wat hij vond van een nieuwe VN-richtlijn, die wil dat zijn land een wet schrapt die voorziet in het opsluiten van mensen die een relatie zijn aangegaan met iemand van hetzelfde geslacht.

Daar had Ramid allemaal geen tijd voor. Het toonbeeld van beschaving duwde de camera weg en bromt tijdens het wegwandelen: "Veel belang moet daar niet aan worden gehecht, homo’s zijn afval". Een uitspraak die naadloos aansluit bij een iets beter gelukt interview dat hij in mei gaf. Hierin vertelde Ramid dat het onmogelijk is om homoseksualiteit in Marokko te decriminaliseren.

"Alle politieke partijen en eender welke regering is tegen de decriminalisering van homoseksualiteit. We zijn een islamitisch land onder leiding van de Leider der Gelovigen. De decriminalisering van homoseksualiteit staat in strijd met de essentie van de staat en zijn instellingen", zo zette hij destijds uiteen. Dat de minister zelf met twee vrouwen getrouwd is, is uiteraard geen probleem: "Ik ben niet pretentieus. Ik ben met twee vrouwen getrouwd in overeenstemming met een wet dat unaniem door het parlement werd gestemd. De kritiek die ik krijg is dus ongegrond. Men hoeft enkel de wet af te schaffen. Dan pas zal men de polygame minister kunnen bekritiseren". 

De verschillende mensenrechtenclubjes die het Noord-Afrikaanse land rijk is, hoeven zich voorlopig niet te vervelen. Een aantal van hen hebben al felle kritiek geleverd op de bovenstaande spreekbuis van een groot deel van de Oemma over zijn uiterst onvriendelijke homo-uitspraken. Maar men probeert ook iets te betekenen voor kinderen van ongetrouwde moeders. Die worden in de Marokkaanse samenleving vaak gepest, gemarginaliseerd en vernederd, waarbij de pesters de wet volledig achter zich hebben staan. Hun moeders worden vanwege het ontbreken van een boterbriefje als 'hoeren' beschouwd en de kinderen zelf worden 'zondekinderen' genoemd. Deze kinderen hebben geen recht op een pensioen of zelfs een erfenis van hun vader.

In Marokko regeert een coalitie van zes partijen over het land en het bezette Westelijke Sahara. Geen van deze partijen heeft om het ontslag van Ramid gevraagd. Zo'n 154 Mensenrechtenorganisaties eisen wel een onderzoek naar de minister.

Ramid zou in Nederland waarschijnlijk moeizaam integreren. De politicus staat bekend vanwege zijn tirades tegen vrouwenrechten, holebi's, muziekfestivals en alcoholgebruik. Kindhuwelijken doet overigens hij een stuk minder moeilijk over.