Beveiligers ontslagen na vliegtuigrel Chicago

De rel rond een passagier die dit voorjaar aan zijn armen uit een vliegtuig van United Airlines werd gesleept, heeft twee beveiligers de kop gekost. De exploitant van de luchthavens in Chicago schorste volgens Amerikaanse media ook twee andere betrokken veiligheidsmedewerkers.

Beveiligers op de luchthaven trokken de passagier, longspecialist David Dao, in april uit een overboekt vliegtuig. Hij had geweigerd zijn plek vrijwillig op te geven. Dao liep door het hardhandige optreden een hersenschudding en een gebroken neus op. Ook verloor hij twee tanden.

Uit onderzoek van de autoriteiten bleek dat meerdere beveiligers hun boekje te buiten waren gegaan. Zo legden medewerkers misleidende verklaringen af en werd "relevante informatie" verwijderd uit een verslag over het voorval. Ook zou excessief geweld zijn gebruikt.

De advocaat van Dao zei dat agenten een les kunnen trekken uit het ontslag van het duo: "Kom niet met beweringen die duidelijk haaks staan op wat te zien is op een video die door de wereld is bekeken." Hij stelde dat aanvankelijk in het verslag stond dat slechts een "minimum" aan geweld was gebruikt.

Wat Dao overkwam kan overigens iedereen overkomen. Vrijwel elke vlucht wordt overboekt om lege stoelen door afzeggingen te voorkomen. Blijken er alsnog teveel passagiers te zijn voor een vlucht zullen mensen worden geselecteerd die 'vrijwillig' hun plek moeten afstaan.