De grootste communistische bijeenkomst ter wereld is afgetrapt

In China is het partijcongres afgetrapt met een speech van de grote leider Xi Jinping. In één week wordt de toekomst van China, 's werelds grootste dictatuur en de tweede grootste economie, bepaalt door zo'n 2200 partijleden. 

Elke vijf jaar houdt China achter gesloten deuren een partijtop. Tijdens deze partijtop wordt veel duidelijk over de politieke verhoudingen in het land. China wordt geregeerd door, naar goed communistisch gebruik, het Politburo. Voor de jongere lezer: dit is het uitvoerende orgaan van de enige toegestane communistische partij. Al die miljardennogwat Chinezen worden door dit handjevol mensen bestuurd.

Sinds 2012 is Xi Jinping president van China. Deze vriend is van de harde hand. Dit heeft voor China voor- en nadelen. Waar hij aan de ene kant met grof geweld schoon schip maakt binnen de grotesk corrupt geworden partij, neemt aan de andere kant de censuur door hem ook toe en is hij even stringent als het op het hervormen van de economie aankomt, met alle gevolgen van dien voor de bevolking. 

Er wordt dus, zowel binnen als buiten de partij, met gemengde gevoelens gereageerd op Xi. Dit congres zal ons laten zien in welke mate hij de touwtjes in handen heeft. 11 van de 25 zetels in het Politburo komen vrij omdat mensen in China nou eenmaal ook oud worden en met pensioen gaan. De hele wereld houdt China in het oog om te zien of deze zetels gevuld gaan worden met de vertrouwelingen van Xi of met politieke tegenstanders.

In het bronartikel staan, voor de liefhebber, veel links met diepte-artikelen van de BBC over China, Xi en de hele situatie. We houden het voor je in de gaten.