The Tragically Hip-zanger Gord Downie overleden

Zanger Gord Downie van de Canadese band The Tragically Hip is gisteren op 53-jarige leeftijd overleden. De muzikant, die door velen als één van de beste componisten uit Canada werd gezien, had eind 2015 te horen gekregen dat hij aan een hersentumor leed. Downie overleed in het bijzijn van zijn familie. Het treurige nieuws werd bekend gemaakt via de website van Downie.

De op 6 februari 1964 als Gordon Edgar Downie geboren Canadees groeide op in Kingston (Ontario) waar hij in 1983 met Rob Baker, Johnny Fay, Davis Manning en Gord Sinclair de band The Tragically Hip opricht. The Hip, zoals de band vaak werd genoemd, zou uitgroeien tot één van de meest succesvolle bands in Canada en wist daarbuiten ook jarenlang volle zalen te trekken.

Vanaf 2001 zou Downie de band tijdelijk verlaten om in zijn eentje verder te gaan. In deze hoedanigheid verschenen indrukwekkende platen als Coke Machine Glow (2001), Battle Of The Nudes (2003) en The Grand Bounce (2010).

De mannen van The Tragically Hip brachten in totaal 14 studio-albums, twee live-albums en 54 singles uit. Ondanks het feit dat de groep in Nederland nimmer de hitlijsten wist te behalen was The Tragically buiten Canada en de Verenigde Staten met 44 concerten het vaakst op een Nederlands podium te zien. Op 29 juni 2013 was de band voor het laatst in Nederland te zien in Paradiso in Amsterdam.