FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 september 2017

Balotelli maakt er twee bij zeldzame vernedering AS Monaco

Voor het tweede seizoen op rij heeft AS Monaco een 4-0 nederlaag geïncasseerd op bezoek bij OGC Nice. Mario Balotelli scoorde twee keer. Monaco had de voorgaande vier wedstrijden gewonnen en liep voor het eerst dit seizoen tegen puntverlies aan. Het was bovendien de eerste competitienederlaag na 24 wedstrijden; het ging in december 2016 voor het laatst mis tegen Olympique Lyon (1-3).

In de Derby de la Côte d'Azur liet Wesley Sneijder vanwege een enkelblessure verstek gaan. Nice miste de middenvelder niet, want de ploeg van Lucien Favre was voor eigen publiek duidelijk een maat te groot voor Monaco. Balotelli gaf na vijf minuten het startsein, door een strafschop feilloos te benutten. De spits mocht aanleggen vanaf elf meter na een overtreding van Djibril Sidibé op diezelfde Balotelli. Niet veel later werd de marge verdubbeld door Alassane Pléa, die werd gelanceerd door Allan Saint-Maximin en doelman Danijel Subasic verschalkte nadat hij het strafschopgebied in kapte.

Nice maakte indruk met het vloeiende samenspel. Monaco had geen antwoord op het voetbal van de thuisploeg en daar kon ook de pauze geen verandering in brengen. Na een uur gooide Balotelli de wedstrijd op slot, door een voorzet van Arnaud Souquet binnen te werken: de Italiaan stond volledig vrij voor het doel en hoefde alleen maar een laatste zetje te geven. Het werd enkele minuten voor tijd zelfs 4-0 door toedoen van Igniatius Ganago, waardoor Nice voor de tweede keer op rij met 4-0 won van Monaco. Een opsteker voor de bezoekers is dat ze er vorig jaar na die oorwassing in slaagden kampioen te worden.

Overige uitslagen
Caen - Dijon 2-1
Montpellier - Nantes 0-1
Strasbourg - Amiens 0-1
Troyes - Toulouse 0-0

Contador dolgelukkig met allerlaatste zege

Alberto Contador beëindigde zijn carrière met een prachtige ritzege op de Angliru. Voor de winnaar van twee Giro's, twee Tours en drie Vuelta's kon het naar eigen zeggen niet mooier. "Wat een fantastisch einde van mijn carrière."

Na de vele aanvallen in de afgelopen drie weken in de Ronde van Spanje kon de Spanjaard vandaag eindelijk het zegegebaar op de zware klim. "Winnen op de Angliru, wat een fantastisch einde van mijn carrière", zei de renner van Trek-Segafredo na afloop van de etappe. 

"Een mooiere finale dan dit kan je je niet voorstellen en mooier einde voor mezelf had ik me niet kunnen inbeelden. Het was bovendien een zeer moeilijke dag. Voor de Angliru hadden we al twee beklimmingen, door de gladde afdalingen en een aantal valpartijen daar werd het nog wat lastiger. Pantano en ik hebben goed samengewerkt, we zijn vroeg vertrokken en daardoor hebben we deze etappe kunnen winnen."

Naast de etappewinst steeg Contador ook naar een vierde plaats in het algemeen klassement. Ploegleider Steven de Jongh keek tevreden terug op de afgelopen weken: "Niemand had daar in de eerste week na de rit naar Andorra, waarin hij veel tijd verloor, nog een cent voor gegeven. Het is geweldig dat hij nu nog gewoon in de top vijf eindigt.''

Voor Contador was het zijn eerste overwinning sinds één jaar tijd, toen wist hij het eindklassement van de Ronde van Burgos te winnen. De Jongh: "Het is geen renner die genoegen neemt met minder dan een overwinning. Hij is niet tevreden met een podiumplaats, hij wil alles. Zo reed hij vandaag ook. Heb ik niks, dan heb ik niks, Maar dan heb ik in ieder geval in stijl afscheid genomen."

Messi schittert met hattrick, Dembélé debuteert met assist

Barcelona heeft optimaal geprofiteerd van de misstap van Real Madrid. Op bezoek bij Espanyol won de ploeg van Ernesto Valverde met 5-0.

Enkele uren na de 1-1 remise tussen de regerend landskampioen en Levante zegevierde het team van Valverde tegen stadsgenoot Espanyol. Drie doelpunten in de stadsderby kwamen op naam van Lionel Messi. De duurste clubaankoop ooit, Ousmane Dembélé, maakte als invaller zijn debuut, na ruim een uur spelen.

Barcelona speelde een goede eerste helft en stond amper toe dat Espanyol gevaarlijk werd rondom het doelgebied van Marc-André ter Stegen. Na ruim 25 minuten nam de thuisploeg de leiding: Messi stond weliswaar buitenspel toen hij de bal van Ivan Rakitic kreeg, maar de arbitraire leiding zag dit over het hoofd. De Argentijn liet zich niet van de bal afzetten en schoot het leer hoog van dichtbij tegen de touwen.

Tien minuten later sloeg Messi opnieuw toe. Een aanval van de Argentijn werd geblokkeerd, maar de bal kwam via een carambole bij Jordi Alba terecht. De linksback bediende Messi opnieuw, waarna de clubtopscorer aller tijden van dichtbij de voordelige marge verdubbelde. Pablo Piatti had vlak voor rust de 2-1 op zijn schoen, maar de inzet van de aanvaller belandde op de paal.

Barcelona oogde ook na rust comfortabel en liep in de 66e minuut uit naar 3-0: de bal kwam via de teruggekeerde Luis Suárez terecht bij Messi, die het leer zonder moeite binnen schoot. Twee minuten later maakte Dembélé zijn debuut, als vervanger van Gerard Deulofeu. De topaankoop kwam niet tot scoren en ook een kans voor de eveneens ingevallen Paulinho resulteerde niet in een doelpunt. Ter Stegen moest nog tot het uiterste gaan om een krachtige inzet van Didac Vila te keren.

In de slotminuten werd het Espanyol teveel. Gerard Piqué zorgde voor de 4-0, met een rake kopbal na een corner, en daarna maakte Luis Suárez er ook nog 5-0 van. Aan de treffer van de Uruguayaan ging een uitstekende pass van André Gomes en een assist van Dembélé vooraf.

Overige uitslagen
Valencia - Atletico Madrid 0-0
Sevilla - Eibar 3-0

Juventus lijkt klaar voor wedstrijd in Barcelona

Juventus heeft zaterdag geen fout gemaakt tegen Chievo. De regerend landskampioen van Italië boekte in eigen huis een ruime overwinning. Het team van trainer Massimiliano Allegri heeft na drie speeldagen nog geen enkel punt laten liggen en won zaterdag overtuigend met 3-0 van Chievo. Over drie dagen staat het Champions League-duel met FC Barcelona op het programma.

Allegri opteerde voor tal van wijzigingen in de basiself, met de eerste basisplaatsen voor Wojciech Szczesny, Douglas Costa en Blaise Matuidi. Chievo won slechts één keer in de geschiedenis van Juventus en had ook zaterdag weinig in te brengen. Een eigen doelpunt in de zestiende minuut zette de thuisploeg op voorsprong. Perparim Hetemaj kopte een vrije trap van Miralem Pjanic ongelukkig achter zijn eigen doelman.

Chievo liet zich niet onbetuigd met een goede kans voor Ivan Radovanovic en een dito redding van Szczesny. Een inzet van Pjanic werd door Stefano Sorrentino op de lat getikt. Na de rust nam Juventus verder afstand, al gaf het bezoek zich niet zomaar begonnen. In de 57e minuut verscheen echter de 2-0 op het scorebord. Na voorbereidend werk van Paulo Dybala en Pjanic tekende Higuaín voor de tweede treffer.

Uitslagen Eredivisie 09/09/2017

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax was in eigen huis 3-0 te sterk voor PEC Zwolle terwijl Vitesse met dezelfde cijfers won op bezoek bij Excelsior. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

Diederik Boer (l) dolt wat met Ajax speler Hakim Ziyech (r) na afloop. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Diederik Boer (l) dolt wat met Ajax speler Hakim Ziyech (r) na afloop. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

AFC Ajax

3 - 0

PEC Zwolle

 6' Huntelaar
 71' Ziyech
 88' Huntelaar
   
 
 Gele kaart: Veltman, v.d.Beek, (AFC Ajax), E.Bakker, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.902
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
Viergever
Dijks
Ziyech
Dolberg (F.de Jong/63)
v.d.Beek
Neres (Kluivert/63)
Huntelaar
Younes
  Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
v.Polen
Thomas
E.Bakker
Saymak (Israelsson/77)
Namli
Parzyszek (Nijland/66)
Mokhtar (Ondaan/67)

Excelsior

0 - 3

Vitesse

     45' Castaignos
 53' Matavz (pen)
 74' Linssen
 
 Gele kaart: Messaoud, De Wijs, (Excelsior), Dabo, (Vitesse)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.100
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kristinsson
Fortes (Karami/ 77)
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik (Haspolat/81)
Messaoud (Vermeulen/57)
Koolwijk
Caenepeel
El Azzouzi
Bruins
  Pasveer
Dabo
v.d.Werff
Miazga
Büttner
Bruns
Serero (Ali/70)
Foor
Linssen
Matavz (Ten Teije/83)
Castaignos (Rashica/67)

Kruijswijk kijkt tevreden op de etappe naar Angliru

Steven Kruijswijk steeg naar een negende plaats in het algemeen klassement, nadat hij op de Alto de l'Angliru als als zevende over de streep kwam. De kopman van LottoNL-Jumbo was blij met zijn aanval in de laatste bergrit in de Ronde van Spanje.

"Ik weet niet of het een hoofdrol was, maar ik ben blij dat ik deel kon uitmaken van de etappe'', aldus Kruijswijk na afloop van de etappe.

Na die teleurstellende eerste week was deze etappe een bevestiging dat hij mee kan met de favorieten. "Dat is wat ik voor ogen had toen ik aan de Vuelta begon. Ik heb laten zien dat ik dit niveau waardig ben en ga daardoor met een goed gevoel naar Madrid. Door de sterke tweede helft heb ik mijn vertrouwen gehouden. Bovendien biedt het perspectief voor de toekomst."

Ook Addy Engels kijkt tevreden terug op de etappe. "Steven heeft vandaag gevochten voor wat hij waard was.  Hij heeft zich goed laten zien in de derde week en staat uiteindelijk stevig in de top tien", geeft de ploegleider van LottoNL-Jumbo aan op de website van de ploeg.

64 Sovjet-doden tijdens Cuba-crisis

Tijdens de Cuba-crisis van 55 jaar geleden, toen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie op de rand van een atoomoorlog stonden, zou maar één dode zijn gevallen, de piloot van een Amerikaans spionagevliegtuig dat werd neergehaald. Nu zegt Rusland dat tussen augustus 1962 en augustus 1964 ook 64 Sovjet-soldaten omkwamen. Volgens een militair historicus gebeurden er veel ongelukken.

De crisis in oktober 1962 ontstond doordat de Sovjet-Unie raketten met atoombommen op Cuba plaatste. Behalve de 64 raketten bracht de Sovjet-Unie ook 42.000 militairen naar het eiland. "Wanneer zwaar materieel gemonteerd wordt, wanneer de omstandigheden moeilijk zijn, wanneer alles snel moet gebeuren, dan gebeuren er ongelukken", aldus de directeur van het Militair-historisch Genootschap van Rusland, Michail Myagkov. Ook kwamen Sovjet-soldaten om tijdens opruimingswerkzaamheden nadat Cuba in 1963 door een orkaan was getroffen.

Het was zaterdag 55 jaar geleden dat de eerste Sovjet-raketten in Cuba aankwamen. De VS legden daarop een zeeblokkade rond het eiland. De crisis eindigde toen de Amerikaanse president John Kennedy toezegde Cuba niet te zullen aanvallen. Sovjet-leider Nikita Chroesjstjov gelastte daarop de terugtrekking van de raketten.

64 Sovjet-doden tijdens Cuba-crisis
64 Sovjet-doden tijdens Cuba-crisis (Foto: ANP)

Noordzee warmt sneller op dan andere zeeën

Het water in de Noordzee warmt twee keer zo snel op als in de oceanen. De afgelopen 45 jaar steeg de temperatuur in de Noordzee met 1,67 graden Celsius terwijl dat in de oceanen gemiddeld 0,74 graden was.

Dat zegt het Duitse ministerie van Milieu in antwoord op vragen van de Groenen. Het departement baseert zich op gegevens van de wereldklimaatorganisatie IPCC en het Alfred Wegener Instituut in Bremerhaven. De sterkere toename van de temperatuur kan de komende jaren doorzetten, wat gevolgen heeft voor het leven in de zee.

Noordzee warmt sneller op dan andere zeeën
Noordzee warmt sneller op dan andere zeeën (Foto: ANP)

Rutte waarschuwt plunderaars Sint-Maarten

Premier Mark Rutte heeft plunderaars op Sint-Maarten gewaarschuwd dat de politie hard mag optreden. ,,Dat moeten plunderaars zich realiseren", zei hij zaterdag na nieuw crisisberaad.

Op het eiland is geplunderd en de sfeer is nog steeds ,,grimmig", aldus de premier. ,,Dat bevalt ons niet." Daarom worden extra agenten en militairen naar het eiland gestuurd. ,,Ze gaan voorkomen dat de ordeloosheid doorgaat."

Rutte en enkele ministers kwamen zaterdag weer samen in het Nationaal Crisis Centrum om de situatie op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius te bespreken.

Rutte waarschuwt plunderaars Sint-Maarten
Rutte waarschuwt plunderaars Sint-Maarten (Foto: ANP)

Manchester United loopt eerste averij op in Stoke-on-Trent

Manchester United heeft voor het eerst dit seizoen puntverlies geleden in de Premier League. De ploeg verloor zaterdagavond van Stoke City. Het elftal van José Mourinho maakte een achterstand ongedaan op bezoek bij Stoke, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met één punt: 2-2. United moet de koppositie nu delen met stadsgenoot Manchester City, dat eerder op de dag met 5-0 won van Liverpool.

United won zijn eerste drie competitieduels met groot machtsvertoon, maar had het in het Britannia Stadium een stuk lastiger. Stoke maakte eerder al grote indruk op eigen veld door Arsenal op een nederlaag te trakteren en hield de rijen in de openingsfase keurig gesloten. De bezoekers zochten geduldig naar een opening en creëerden naarmate de eerste helft vorderde steeds meer gevaar voor het doel van Jack Butland. De grootste kans in het eerste half uur kwam op naam van Marcus Rashford, maar hij zag zijn tegendraadse poging gepareerd worden door Butland.

Stoke bleef daarna relatief eenvoudig op de been en nam op slag van rust zelfs verrassend de leiding. Eric Maxim Choupo-Moting ontsnapte aan de aandacht van Eric Baillly en kon vervolgens van dichtbij scoren. United leek daarmee met een achterstand de theepauze in te gaan, maar kwam dankzij een gelukje toch nog langszij in de blessuretijd van de eerste helft. Een kopbal van Paul Pogba uit een hoekschop verdween via de schouder van Rashford onbedoeld achter Butland: 1-1.

De gelijkmaker leek als doping te werken voor de ploeg van Mourinho. United schoot na de onderbreking furieus uit de startblokken en sloeg na een klein kwartier spelen opnieuw toe. Romelu Lukaku stuitte na een steekpass van Henrikh Mkhitaryan in eerste instantie nog op Butland, maar tekende in de rebound alsnog voor de 1-2. Het betekende voor de Belgische spits alweer zijn vierde competitiedoelpunt deze voetbaljaargang, nadat hij ook in de vorige drie speelrondes telkens trefzeker was geweest.

Lang kon United echter niet genieten van zijn voorsprong. Nadat David de Gea eerst nog knap redde op een poging van Jesé Rodríguez, tekende Choupo-Moting uit de daaropvolgende hoekschop alsnog voor de gelijkmaker. De spits torende hoog boven zijn directe tegenstander uit en zorgde met het hoofd voor de 2-2. Bij Stoke begon Erik Pieters in de basiself en kwam Bruno Martins-Indi na de onderbreking binnen de lijnen en laatstgenoemde kwam in de slotfase met de schrik vrij toen hij Lukaku een moment uit het oog verloor. De spits had de bal voor het intikken na een voorzet vanaf de rechterkant, maar schoot uiteindelijk hoog over.

Feyenoord vrijwel zeker zonder Jörgensen tegen City

Feyenoord moet het woensdagavond in zijn eerste duel in de Champions League met Manchester City vermoedelijk stellen zonder Nicolai Jörgensen.

De Deense spits viel zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo uit met een hamstringblessure en zal de ouverture in het miljardenbal vrijwel zeker aan zich voorbij moeten laten gaan.

Jörgensen moest de strijd in het Polman Stadion halverwege de eerste helft staken. Feyenoord was vlak daarvoor op voorsprong gekomen dankzij een treffer van Steven Berghuis. "Het ziet er niet positief uit, hij heeft last van zijn hamstring. De kans is groot dat hij City-thuis mist", sprak trainer Giovanni van Bronckhorst na afloop van het duel voor de camera van FOX Sports over zijn aanvalsleider.

Feyenoord won met Michiel Kramer binnen de lijnen als vervanger van Jörgensen uiteindelijk met 2-4 in Almelo. Doelpunten van opnieuw Berghuis en Jean-Paul Boëtius hielpen de landskampioen aan een ruime voorsprong bij rust. Heracles deed na de onderbreking nog wel tweemaal wat terug, maar Sam Larsson maakte in de absolute slotfase aan alle onzekerheid uiteindelijk een eind.

Materiaalman Ado Den Haag doet Gullit na

 

Fantastic win #nederlandselftal #bulgaria @knvb

Een bericht gedeeld door Ruud Gullit (@ruudgullitofficial_) op3 Sep 2017 om 11:03 PDT

Gullit maakte een filmpje na de winst van het Nederlands Elftal, Dickie Advocaat vond dat niet zo grappig. Nu dacht de materiaalman na eindelijk een winst van Ado, ik doe dat ook eens!

Razendsnelle inworp wordt Bayern München fataal

Bayern München heeft zaterdagavond zijn eerste competitienederlaag dit seizoen in de Bundesliga geleden. Het elftal van Carlo Ancelotti kwam door een moment van onachtzaamheid op achterstand op bezoek bij 1899 Hoffenheim en ging uiteindelijk met 2-0 onderuit. Bayern laat zodoende na de koppositie over te nemen van Borussia Dortmund, dat eerder op de dag niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel bij SC Freiburg.

Bayern ging in april van dit jaar nog met 1-0 onderuit in Baden-Württemberg, maar was, met Arjen Robben op de reservebank, de bovenliggende partij in de openingsfase. Robert Lewandowski had al na zeven minuten spelen de openingstreffer op zijn voet, maar het schot van de Poolse spits trof de lat. Hoffenheim wist zich in het eerste kwart van de wedstrijd geen raad met hevige druk, maar nam na een klein half uur spelen wel op zeer merkwaardige wijze de leiding.

De defensie van Bayern liet zich verrassen door een snelle inworp van de thuisploeg, waarna Mark Uth tussen twee verdedigers in met de buitenkant van de voet wist te scoren: 1-0. Hoffenheim maakte tot dan een zeer makke indruk, maar het doelpunt gaf de manschappen van Julian Nagelsmann vertrouwen. Uth was op slag van rust dicht bij de 2-0 met een afstandsschot. Manuel Neuer voorkwam met een uiterste krachtsinspanning echter erger leed voor der Rekordmeister.

Luttele minuten na de onderbreking moest de Duitse doelman alsnog voor een tweede maal capituleren. Steven Zuber werd aan het werk gezet door Nadiem Amiri, waarna de buitenspeler oog had voor Uth. De ex-spits van onder meer Heracles Almelo en sc Heerenveen had zich vanuit de punt van aanval laten uitzakken en liet Neuer vervolgens kansloos met een laag schot: 2-0. Bayern maakte daarna nog wel tevergeefs jacht op de aansluitingstreffer, maar kon een nederlaag uiteindelijk niet afwenden

Uitslag Willem II - ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. De club uit de Hofstad won in de Eredivisie met 1-2 van Willem II. Beide ploegen waren voor dit duel nog puntloos, maar ADO klimt door deze zege vooreerst even uit de gevarenzone.

Het duel in Tilburg was weinig hoogstaand. Er vielen aan beide zijden veel fouten te noteren. Zo lieten beide teams grote kansen op doelpunten liggen. Fernando Lewis tikte Elson Hooi aan, waarna de bal op de stip ging. De bij ADO teruggekeerde Nasser El Khayati faalde niet vanaf elf meter. Timon Wellenreuther gaf Hooi nog een behoorlijke mogelijkheid op de 0-2, maar in plaats daarvan ging de bal er aan de andere kant in. Ismail Azzaoui zorgde ervoor dat Fran Sol de 1-1 kon noteren. Willem II probeerde voor de winnende te gaan, maar het was ADO dat via een fraaie goal van El Khayati met de zege aan de haal ging.

Willem II

1 - 2

ADO Den Haag

77' Sol   32' El Khayati (pen)
86' El Khayati
 
Gele kaart: Lewis (Willem II), David (ADO Den Haag)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.123
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis (Azzaoui/61)
Lachman
Peters
Van der Linden
Tsimikas
Chirivella
Rienstra (Crowley/ 88)
Haye
Sol
Velikonja (Croux/70)
  Zwinkels
Ebuehi (David/ 46)
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Hooi (Kishna/73)
Johnsen
Becker (Lorenzen/85)

Eerste Hercules op weg naar Sint-Maarten

Een C-130 Hercules van de luchtmacht is onderweg naar Sint-Maarten. Het toestel is opgestegen uit Curaçao en zal rond zonsopkomst landen in Philipsburg. Aan boord zijn hulpgoederen en enkele tientallen mariniers. Tegelijk is ook een kustwachtvliegtuig met mariniers op weg naar Sint-Maarten. De mariniers moeten hulp verlenen en de orde handhaven.

De militairen en hulpgoederen waren naar Curaçao gebracht met een ander transporttoestel van de luchtmacht, een KDC-10. Die is inmiddels terug in Nederland en vliegt zaterdag halverwege de middag voor de tweede keer naar Curaçao met water, voedsel, geneeskundig materiaal en spullen voor de genie.

Een tweede Hercules is ook nog op weg vanaf Eindhoven om spullen van Curaçao naar Sint-Maarten te vliegen. De KDC-10 is groter, maar kan niet landen op het beschadigde vliegveld van Sint-Maarten.

Het leger heeft ook twee marineschepen ingezet, de Zr. Ms. Pelikaan en de Zr. Ms. Zeeland. De Pelikaan is op weg terug naar Curaçao om nieuwe hulpgoederen op te halen. De Zeeland is nog in Sint-Maarten, maar zal zaterdag voor de veiligheid even de zee op gaan, wanneer de volgende orkaan overtrekt, José.

Eerste Hercules op weg naar Sint-Maarten
Eerste Hercules op weg naar Sint-Maarten (Foto: ANP)

Gesink maand langer in korset

Robert Gesink moet een maand langer zijn korset blijven dragen. Dit maakte hij bekend op Twitter. Gesink draagt het korset sinds hij bij een val in de Tour de France in juli zijn onderste ruggenwervel brak.

Het was al bekend dat Gesink dit seizoen niet meer in actie komt. Zelf hoopte hij in januari komend jaar weer te gaan koersen, maar dit lijkt dus niet haalbaar.

Uitslag Heracles Almelo - Feyenoord

Feyenoord blijft ook na vier wedstrijden met de volle buit bovenaan staan in de Eredivisie. De Rotterdammers wonnen uit met 2-4 bij Heracles Almelo, maar makkelijk ging dit allerminst. Voor rust was er niets aan de hand voor Feyenoord dat spits Jörgensen uit zag vallen.

De Rotterdammers leidden met 0-3 en namen na de pauze dan ook gas terug met het oog op de Champions League. Heracles rook bloed en kwam via Niemeijer terug tot 2-3. De thuisploeg joeg in de slotfase op de gelijkmaker, maar het was Larsson die zijn debuut voor Feyenoord bekroonde met een doelpunt.

Feyenoorder Tonny Vilhena in duel met Heracles Almelo-speler Tim Breukers.(PRO SHOTS/Lars Smook)
Feyenoorder Tonny Vilhena in duel met Heracles Almelo-speler Tim Breukers.(PRO SHOTS/Lars Smook)

Heracles Almelo

2 - 4

Feyenoord

73' Niemeijer
81' Niemeijer (pen)
  22' Berghuis
29' Berghuis
33' Boëtius
90+3' Larsson
 
Gele kaart: Peterson, Duarte, Darri (Heracles Almelo), Vilhena, Van der Heijden (Feyenoord)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.331
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Pröpper
Hardeveld
Van Hintum (Duarte/64)
Van Ooijen (Monteiro/37)
Pelupessy (Vermeij/76)
Niemeijer
Darri
Gladon
Peterson
  Jones
Diks
St.Juste
Van der Heijden
Nelom
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen (Kramer/22)
Boëtius (Larsson/68)

24e grandslamtitel voor Hingis

Martina Hingis en Jamie Murray hebben op de US Open de titel in het gemengddubbel veroverd. In de finale  versloeg het als eerste geplaatste koppel Chan Hao- ching en Michael Venus met 6-1, 4-6 en 10-8.

Het is de 24e grandslamtitel voor Hingis. Ze heeft er vijf in het enkelspel, twaalf in het damesdubbel, zeven in het gemengd dubbel. Morgen kan daar nummer 25 bijkomen. Samen met Chan Hao- ching speelt ze in de finale van het damesdubbel tegen het Tsjechische koppel Hradecka/Siniakova.

Hingis en Murray na hun winst (Foto: Pro Shots / Action Images)

FOK! Weekend Boulevard

Elke zaterdagavond geven we een samenvatting van het showbizznieuws dat de afgelopen week (niet) voorbij kwam op de Frontpage. 

Zwangerschap en zo
Afgelopen week maakten Kim Kardashian en Kayne West bekend dat ze in januari een meisje verwachten. Het stel wilde graag nog een derde kind, maar door eerdere complicaties tijdens haar zwangerschappen werd een nieuwe afgeraden door haar artsen. Daarom koos het stel voor een draagmoeder. Deze ontvangt 45.000 euro voor het 'klusje' maar mag in ruil daarvoor tot aan de bevalling niet roken, drinken, drugs gebruiken. Verder mag ze ook niet in bubbelbaden, haar haar niet verven of rauwe vis eten. 

Nog meer zwangerschapsperikelen speelden rondom Alanis Morissette. De 43-jarige zangeres kampt met een post-natale depressie. Ze had er al eerder last van na de geboorte van haar zoontje (6,5 jaar), maar toen werd de depresssie pas na 16 maanden vastgesteld. Toen ze in verwachting was van haar dochter, dacht Alanis voorbereid te zijn, maar toch keerde de depressie vrijwel direct na de geboorte terug. Ze wordt dit keer behandeld met therapie en medicatie. Volgens Alanis helpt het schrijven van liedjes ook goed bij het verwerken. "Ik heb de laatste drie maanden ontzettend veel muziek geschreven. Bijna een liedje per dag. Ik moest wel want anders zou ik ontploffen." aldus de zangeres tegenover People. 

Hazes en co
In de RTL-show The Story Of My Life heeft Monique Westenberg bekend dat ze slapeloze nachten heeft gehad door de breuk tussen André Hazes en zijn familie. Ze was er korte tijd zelfs van overtuigd dat zij de oorzaak was. Het was volgens Monique een 'rotperiode'. "Het maakt je gek. Het is een ontzettend groot verdriet en doet mij ook verschrikkelijk pijn." Het stel zweeg verder over de reden van de breuk en André gaf nogmaals aan dat hij voorlopig geen contact hoeft met zijn zus en/of moeder. "Het staat niet op mijn planning om het goed te maken", aldus de zanger. 

Nog meer nieuws uit de Hazes-hoek vinden we bij de zesde editie van Heel Holland Zingt Hazes. Producent LiveLane heeft woensdag bekend gemaakt dat Jeroen van der Boom, Xander de Buisonjé, Trijntje Oosterhuis en Jamai aan de line-up zijn toegevoegd. Eerder werd al bekend dat Danny de Munk, Glennis Grace en Peter Beense aanwezig zijn. Ook Hazes Jr. en Roxeanne Hazes zullen het feest in de Ziggo Dome opluisteren met hun aanwezigheid. Van der Boom neemt ook dit keer de presentie van het evenement op zich: "Holland zingt Hazes is voor mij een hoogtepunt. Het is net één grote kroeg waar iedere avond een groep artiesten topmuziek ten gehore brengt."

Liefde(loos)
Johnny de Mol en Anouk van Schie stappen binnekort in het huwelijksbootje. Uit een bericht dat De Mol vrijdag op Instagram plaatste werd duidelijk dat hij op zijn knieën is gegaan. Eerder vroeg hij zijn ex Shima Kaes ten huwelijk, maar die relatie strandde uiteindlijk omdat ze toch te verschillend over de toekomst dachten. 

Floortje Dessing is nog steeds vrijgezel. Ze baalt er van dat er nu weer door de roddelpers wordt geschreven dat ze een nieuwe vlam zou hebben, maar daar klopt niets van volgens de zangeres. Ze vind het moeilijk dat haar privéleven altijd onder een vergrootglas ligt vanwege haar bekendheid. "Het vak blijft zo mooi, maar op dit soort momenten is het moeilijk om dit te blijven doen."


Gevangenen op 'de vlucht' voor Irma

De autoriteiten in Florida hebben gedetineerden in gevangenissen op de eilanden (Keys) ten zuiden van de staat naar het vasteland verhuisd in verband met de komst van orkaan Irma. Het gaat om 460 gevangenen die zaterdag in bussen naar Palm Beach County werden gebracht.

"Het is een moeilijke klus om zoveel gevangenen zo snel te verhuizen", sprak sheriff Rick Ramsay. De eilanden worden zondagochtend naar verwachting geraakt door het oog van de storm die daarna verder naar het noorden zal trekken en het vasteland van Florida zal bereiken.

Op de eilanden wonen ongeveer 70.000 mensen.

Florida verhuist gevangenen vanwege Irma
Gevangenen op 'de vlucht' voor Irma (Foto: ANP)

Babel groeit in zwaar duel uit tot held van Besiktas

Ryan Babel heeft Besiktas een overwinning op Karabükspor bezorgd. Met tien man worstelde de titelhouder zich langs de ploeg uit Karabük. In de slotfase zorgde de Nederlandse aanvaller voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Daardoor staat Besiktas in ieder geval tijdelijk bovenaan in de Süper Lig: de ploeg van Senol Günes heeft tien punten verzameld in de eerste vier duels.

Besiktas verloor de voorgaande twee officiële wedstrijden op bezoek bij Karabükspor en had het ook ditmaal niet makkelijk. Wel waren de eerste mogelijkheden voor de bezoekers: Talisca rondde niet succesvol af na subtiel voorbereidend werk van Álvaro Negredo, Pepe kopte naast het doel en Babel zag dat Dany Nounkeu zich voor zijn inzet wierp. Na een halfuur liet ook de thuisploeg zich gelden, maar een knappe redding van Fabricio op een schot van Cristian Tanase voorkwam de 1-0.

De grootste mogelijkheid van de wedstrijd was na een klein uur voor Besiktas. Na een handsbal van Karabükspor moest Oguzhan Özyakup zijn ploeg op voorsprong zette, maar de geboren Zaandammer faalde vanaf elf meter en schoot ruim over het doel. Het werd halverwege de tweede helft nog problematischer voor Besiktas, toen Dusko Tosic zijn tweede gele kaart incasseerde. Toch slaagde de landskampioen erin om de wedstrijd naar zich toe te trekken: Babel werd door een prachtige pass van Özyakup vrij voor het doel gezet, wachtte geduldig met zijn uithaal en liet keeper Oleksandr Rybka kansloos (zie video, met onze excuses voor de muziek).

Kelderman had vooraf getekend voor plek vijf

Wilco Kelderman wist in de eennalaatste etappe van de Vuelta zijn derde plaats in het algemeen klassement niet met succes te verdedigen. De kopman van Sunweb zakte naar plek vijf. Toch is hij niet alleen ontevreden.

"Ik kon wel goed volgen tot anderhalve kilometer van de meet. Toen was het gewoon klaar. Jammer. Net niet gelukt," aldus Kelderman die met een dubbel gevoel kampt. "Vijfde? Dat is een teleurstelling als je zo dichtbij bent. Maar die anderen waren net wat beter. Klaar. Vooraf zou ik hier zeker voor tekenen."

Ook zijn ploeg Sunweb speelt een belangrijke rol in zijn prestaties. "Alles is tot de puntjes geregeld. Je hoeft je nergens druk om te maken. Er wordt goed en duidelijk gecommuniceerd en er wordt als een team gereden. Dat bevalt me wel. Iedereen is bescheiden en goed naar elkaar. Zoals ik ook ben. Daar houd ik wel van."

EF Education First nieuwe sponsor Cannondale-Drapac

EF Education Sport zal de nieuwe hoofdsponsor worden van de wielerformatie van Jonathan Vaughters. Dat heeft de 44-jarige Amerikaanse manager vandaag bekendgemaakt. EF Education Sport is de opvolger van Cannondale-Drapac.

Twee weken geleden liet Vaughters weten dat er een eind aan de ploeg dreigde te komen, omdat een toekomstig sponsor alsnog afhaakte. De renners die nog onder contract stonden kregen toestemming om naar een nieuwe werkgever te zoeken.

De nieuwe sponsor heeft zich voor drie jaar aan de wielerformatie verbonden. Om hoeveel geld het gaat, liet Vaughters in het midden, maar het budget van volgend jaar is vergelijkbaar met dat van dit seizoen.

Bij Cannondale-Drapac staan dit jaar vier Nederlanders onder contract. Eerder liet Tom-Jelte Slagter al weten dat hij komend seizoen vertrekt naar Dimension Data. Wouter Wippert vertrekt aan het einde van het seizoen bij de Amerikaanse WorldTour-ploeg. De ploeg liet eerder weten dat ze het contract van Dylan van Baarle hadden verlengd, terwijl Sebastiaan Langeveld nog een contract heeft tot 2018.

'McLaren naar Renault, Toro Rosso krijgt Honda'

De kogel is door de kerk, zo meldt Motorsport. McLaren zal volgend seizoen gaan rijden met Renault-motoren. De Honda's die nu nog achterin de auto's uit Woking hangen zullen terecht komen bij Toro Rosso, inclusief de versnellingsbakken van McLaren.

De relatie tussen McLaren en Honda is al langere tijd zwaar bekoeld. De reden hiervoor is dat de Japanners niet de motoren kunnen leveren waarmee McLaren mee kan doen in de top van de Formule 1. Daarom zal McLaren de overstap naar de krachtbronnen van Renault gaan maken. Waarschijnlijk gebeurt dit om coureur Fernando Alonso binnenboord te houden, omdat de Spanjaard allen vertrouwen in Honda kwijt is.

Dit kan echter pas als het contract tussen Renault en Toro Rosso ontbonden is en er een deal tussen Toro Rosso en Honda op tafel ligt. Daarna kan McLaren een contract met Renault tekenen.

In de deal worden ook diverse coureurs betrokken. Zo moet Carlos Sainz voor de race in Maleisië naar Renault verhuizen en neemt Pierre Gasly zijn plaats in. Voor volgend jaar is Hondapupil Nobuharu Matsushita in de race voor een stoeltje bij Toro Rosso, al beschikt de Japanner op dit moment nog niet over voldoende licentiepunten voor een superlicentie. Alles zal bij Renault ten koste gaan van Jolyon Palmer.

Naar verwachting worden de diverse deals komende week voor de race in Singapore bekend gemaakt.

Jonker pakt punt met Wolfsburg, eerste zege Mainz

Het VfL Wolfsburg van Andries Jonker heeft zaterdag in de Bundesliga een punt gepakt tegen Hannover 96, dat de eerste twee duels had gewonnen. FSV Mainz versloeg Bayer Leverkusen en pakte zo de eerste driepunter van het seizoen.

VfL Wolfsburg - Hannover 96 1-1
Andries Jonker had in zijn opstelling geen plek voor Paul Verhaegh en Riechedly Bazoer. Mario Gomez was na 35 minuten dicht bij de openingstreffer na een voorzet vanaf de rechterflank, maar kreeg zijn voet niet goed tegen de bal. Even later liep de spits een blessure op die een voortijdig einde maakte aan zijn optreden.

Pas in de tweede helft vielen de doelpunten: Daniel Didavi plaatste een vrije trap door de muur in de rechterhoek, waarna Martin Harnik voor de 1-1 zorgde namens de bezoekers. Na een scrimmage voor het doel van Koen Casteels was zijn hakbal genoeg voor de gelijkmaker.

1. FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen 3-1
Bayer nam na 22 minuten verdiend de voorsprong. Wendell kreeg vrij baan om op te komen en bediende vervolgens Dominik Kohr die René Adler wist te passeren: 0-1. Tegen de verhouding kwam Mainz op slag van rust op gelijke hoogte. Op een voorzet van Daniel Brosinski kon Yoshinori Muto de gelijkmaker binnenwerken.

Binnen het uur nam de thuisploeg ook de voorsprong. Een voorzet van Levin Öztunali kon bij de eerste paal ingekopt worden door de volledig vrijstaande Abdou Diallo: 2-1. Twintig minuten voor tijd besliste Mainz de wedstrijd. Wederom stond Öztunali aan de basis van de treffer en nu was het Suat Serdar die vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot. Het is de eerste zege van Mainz dit seizoen, terwijl Leverkusen nog altijd wacht op de eerste driepunter.

'Sainz naar Renault vanaf Maleisië, Gasly vervanger'

Er lijkt zich nog dit Formule 1-seizoen een ware stoelendans te voltrekken. In de hoofdrol zou Carlos Sainz zijn die nog dit jaar voor het raceweekend in Maleisië de overstap van Toro Rosso naar Renault zal gaan maken, zo meldt Motorsport.

Sainz wil zijn carrière een boost geven en krijgt die kans van Renault als mogelijk wisselgeld in een motorendeal. Toro Rosso zou namelijk eind dit jaar voortijdig afscheid nemen van de Franse motorenbouwer. Bij de Italiaanse renstal zou Pierre Gasly zijn racedebuut moeten gaan maken. Voor volgend jaar is Nobuharu Matsushita in beeld voor een van de stoeltjes. De vraag hierbij is of dit weer ten koste van Gasly zal gaan of dat Daniil Kvyat plaats zal moeten gaan maken. Matsushita heeft echter nog niet genoeg licentiepunten, waardoor hij in de rest van dit jaar goed moet blijven presteren in de Formule 2.

Een en ander gaat bij Renault in ieder geval ten koste van Jolyon Palmer die de renstal uit Enstone niet heeft weten te overtuigen. Het Frans/Britse team wil graag een betere coureur aan Nico Hülkenberg koppelen om zo te proberen verder naar voren te komen op de grid.

Bosz lijdt eerste puntenverlies met Dortmund, hattrick Finnbogason

Het eerste puntenverlies van Borussia Dortmund in de Bundesliga is een feit. Het team van Peter Bosz kwam zaterdag niet verder dan een 0-0 gelijkspel op bezoek bij SC Freiburg. Eintracht Frankfurt won tegelijkertijd bij Borussia Mönchengladbach dankzij een treffer van Kevin-Prince Boateng, die direct Abdelhak Nouri eerde.

SC Freiburg - Borussia Dortmund 0-0
Het ontbrak de ploeg van Bosz in de eerste helft met name aan creativiteit. Freiburg hield in de eerste 45 minuten vooral tegen, en zeker na de rode kaart voor Yoric Ravet na een half uur spelen was dat het geval. De buitenspeler, die zijn debuut maakte, kreeg eerst geel voor een hevige charge op Marcel Schmelzer, maar na het raadplegen van de videoscheidsrechter trok Benjamin Cortus een rode kaart. Schmelzer haakte geblesseerd af en vergezelde daarmee Marc Bartra, die in de achttiende minuut al niet meer verder kon. In het restant van de eerste helft probeerde Dortmund de 0-1 te forceren, maar zonder resultaat.

Ook in de tweede helft dwong Dortmund de thuisploeg terug tot de eigen speelhelft. Bosz keek echter lijdzaam toe hoe dit zich niet vertaalde in levensgrote kansen. Doelman Alexander Schwolow zag hoe pogingen van Pierre-Emerick Aubameyang, Maximilian Phillip en Lukasz Piszczek over of naast gingen. In het slotkwartier maakte aankoop Andriy Yarmolenko zijn debuut bij BVB, als vervanger van Götze, maar ook de Oekraïner kon niet voorkomen dat de bezoekers punten lieten liggen in het Schwarzwald Stadion.

FC Augsburg - 1. FC Köln 3-0
Alfred Finnbogason groeide zonder meer uit tot man van de wedstrijd. Met een dubbelslag bezorgde de voormalig topschutter van sc Heerenveen zijn ploeg in de eerste helft een 2-0 voorsprong en in de blessuretijd maakte hij er ook 3-0 van. Halverwege het eerste bedrijf kopte Finnbogason beheerst binnen na een voorzet van Philipp Max vanaf de linkerflank. Tien minuten later ontfermde de IJslander zich over een penalty na een lichte overtreding van Jonas Hector op Marcel Heller. Finnbogason mikte de bal koelbloedig in de linkerhoek. Augsburg, met Jeffrey Gouweleeuw in de gelederen, kwam niet in grote problemen en vergrootte de marge diep in de blessuretijd nog via Finnbogason.

Borussia Mönchengladbach - Eintracht Frankfurt 0-1
Na dertien minuten spelen nam Frankfurt, waar Jetro Willems en Jonathan de Guzman een basisplaats hadden, de voorsprong. Een ingooi werd door ex-FC Utrecht-spits Sébastien Haller met de borst teruggelegd op Kevin Prince Boateng, die de bal vervolgens onder Yann Sommer raak schoot. Bij het vieren van zijn doelpunt betuigde Boateng zijn steun richting Ajacied Abdelhak Nouri door zijn ondershirt te laten zien met Nouri’s naam en rugnummer, 34. Nadat er in het vervolg van de eerste helft niet meer gescoord werd, ging Gladbach in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker, maar wist het nauwelijks gevaarlijk te worden. Doordat Frankfurt ook niet meer wist te scoren werd Boateng de matchwinner.

Kansloze lijdensweg Koeman, Janmaat trefzeker

Ronald Koeman heeft met Everton voor eigen publiek een kansloze nederlaag moeten incasseren tegen Tottenham Hotspur. Zijn elftal kwam er nauwelijks aan te pas en werd met 0-3 geklopt. Daryl Janmaat was met een doelpunt belangrijk tijdens een 0-2 zege van Watford op Southampton. Brighton & Hove Albion, met Davy Pröpper in de basis, boekte een 3-1 zege op West Bromwich Albion, de eerste overwinning van het seizoen.

Everton - Tottenham Hotspur 0-3
Davinson Sánchez stond voor het eerst in de basiself van trainer Mauricio Pochettino en vormde samen met mede-ex-Ajacieden Toby Alderweireld en Jan Vertonghen het hart van de defensie. Ronald Koeman stelde Davy Klaassen en Cuco Martina op en liet Maarten Stekelenburg op de bank. De eerste mogelijkheden waren voor de bezoekers: Christian Eriksen mikte uit kansrijke positie naast het doel van Jordan Pickford en ook Harry Kane was niet succesvol in de afronding. Everton, dat al sinds december 2012 thuis niet meer won van Tottenham, kwam gaandeweg de eerste helft verder onder druk te staan.

Het leidde na een klein half uur tot de 0-1, al is het de vraag of dat de bedoeling was. Harry Kane schoot vanaf de flank plots op doel en zag de bal prachtig binnenzeilen in de bovenhoek, buiten bereik van Pickford. Het hek was van de dam en de schade werd alleen maar erger voor Everton. Enkele minuten voor rust zorgde Eriksen voor de margeverdubbeling in de rebound, na een gepareerd schot van Ben Davies. Na rust ging Tottenham door waar het gebleven was en zorgde Kane razendsnel voor de 0-3 met een gecontroleerd schot op aangeven van Davies.

Southampton - Watford 0-2
De laatste zege van Watford op bezoek bij Southampton dateerde van oktober 2008 en was in de Championship, maar zaterdag waren the Hornets verrassenderwijs een maatje te groot voor de ploeg van Mauricio Pellegrino. Halverwege de eerste helft liet Richarlison zich al gelden met een goede actie en een schot dat naast zeilde en een kwartier later was het raak via Abdoulaye Doucouré. Na een hoekschop belandde de afvallende bal bij de middenvelder, die het leer heerlijk op de slof nam. Ook de 0-2 mocht er zijn: de net ingevallen Daryl Janmaat, teruggekeerd van blessureleed, vuurde van afstand in de linkerhoek en bepaalde daarmee de eindstand.

Chelsea en Arsenal maken geen fout

Chelsea en Arsenal hebben zaterdag een zege bijgeschreven in de Premier League. De landskampioen won met 1-2 van Leicester, terwijl Arsenal veel te sterk was voor Bournemouth - de eerste winstpartij na twee nederlagen.

Leicester City - Chelsea 1-2
In een redelijk gelijkopgaande eerste helft bleven de kansen voor beide ploegen aanvankelijk uit. Toch was het Leicester dat de score had moeten openen. Op de counter na een corner van Chelsea kwam de ploeg in een drie-tegen-één-situatie te staan, maar Islam Slimani kon de bal op aangeven van Riyad Mahrez niet afronden. Chelsea profiteerde vervolgens vier minuten voor rust optimaal. Op aangeven van César Azpilicueta kopte Álvaro Morata de 0-1 tegen de touwen.

Vijf minuten na rust namen the Blues een 0-2 voorsprong. Vanaf ruime afstand verschalkte N’Golo Kanté met een prachtig schot Leicester-doelman Kasper Schmeichel. Na een uur spelen kwam de spanning volledig terug in de wedstrijd. Thibaut Courtois kwam te laat en vloerde Jamie Vardy, waardoor de thuisploeg een strafschop kreeg. De Engelse spits ontfermde zich over de bal en schoot raak: 1-2. In een hectische slotfase werd niet meer gescoord waardoor Chelsea de derde zege van het seizoen boekte.

Arsenal - Bournemouth 3-0
Arsenal zinde na twee opeenvolgende nederlagen op eerherstel. De Londenaren lieten er geen gras over groeien, want al binnen zes minuten zorgde Danny Welbeck voor het verschil op het scorebord. De opgestoomde Sead Kolasinac vond de aanvaller met een voorzet, waarna Welbeck de bal apart, maar goed genoeg raakte voor de 1-0. Het was het startschot voor een relatief eenvoudige middag voor Arsenal. Het had bij rust al 4-0 kunnen staan, maar de ruststand bleef bij 2-0 omdat alleen Alexandre Lacazette nog tot scoren kwam. Nathan Aké ging in de fout, waarna de bal voor de voeten van Welbeck belandde. Die vond Lacazette, wiens fraaie indraaiende schot onhoudbaar bleek voor keeper Asmir Begovic.

Arsenal was af en toe slordig in de passing, maar Bournemouth ontbeerde de kwaliteit om daarvan te profiteren. Kort na rust waren de bezoekers echter wel erg dichtbij: Jeremain Defoe, die voor rust niet in het spel voorkwam, knikte de bal op de paal nadat Petr Cech al was geklopt. Aan de overzijde volgde kort daarna de 2-0, want Bournemouth verloor de bal en Aaron Ramsey stelde Welbeck in staat om met een schuiver in de verre hoek zijn tweede te maken. Arsenal speelde de bal met meer overtuiging rond en zocht naar mogelijkheden op meer.

Migranten zoeken weg naar EU via Zwarte Zee

Op de Zwarte Zee zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee schepen tegengehouden die met ruim tweehonderd migranten aan boord vanuit Turkije op weg waren naar Roemenië. Op één schip zaten ongeveer 120 mensen, op het andere 97.

Het eerste schip werd aan de Turkse autoriteiten overgedragen. De Roemeense autoriteiten ontfermden zich over het andere schip. Aan boord werden 40 mannen, 21 vrouwen en 36 kinderen geteld, afkomstig uit Irak en Iran. Beide vaartuigen zaten volgens de Roemeense kustwacht tjokvol. Of ook mensensmokkelaars werden aangehouden, was onduidelijk.

Sinds enkele weken lijken steeds meer migranten de oversteek over de Zwarte Zee van Turkije naar Roemenië te wagen. In augustus onderschepte de kustwacht twee schepen met in totaal 162 migranten aan boord, op 3 september volgde een derde met 87 opvarenden.

Migranten zoeken weg naar EU via Zwarte Zee
Migranten zoeken weg naar EU via Zwarte Zee (Foto: ANP)

Contador wint rit naar Alto de l'Angliru, Kelderman valt van podium

Alberto Contador heeft de etappe naar Alto de l'Angliru. De Spanjaard reed in de afdaling weg van de  Alto del Cordal weg uit het peloton. Op de slotklim hield de renner van Trek-Segafredo zeventien seconden over op het duo Wout Poels en Chris Froome. Wilco Kelderman verliest zijn derde plaats in het algemeen klassement aan Ilnur Zakarin.

Na de start waren er veel demarrages en uiteindelijk zou er een grote kopgroep ontstaan van achttien renners: Julian Alaphilippe en Enric Mas (QuickStep), Nicolas Roche (BMC), Adam Yates en Simon Yates (Orica), Nelson Oliveira en Marc Soler (Movistar), Søren Kragh Andersen (Sunweb), Patrick Konrad (Bora), Romain Bardet (AG2R), Rui Costa en Jan Polanc (UAE), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Tobias Ludvigsson (FDJ), Igor Antón (Dimension Data), Lluis Mas en Jaime Roson (Caja Rural-Seguros RGA) en Stefan Denifl (Aqua Blue Sport).

Waar in de vorige etappes de kopgroep de ruimte kreeg, was het meteen duidelijk dat deze keer niet de ruimte zou krijgen van het peloton. Het was voor de ploeg van Contador, die de kopgroep binnen de één minuut en dertig seconden hield. Trek-Segafredo kreeg daarbij de hulp van Astana en Bora-Hansgrohe.

Op de eerste klim zouden elf renners wegrijden, waarbij Marczynski als eerste over de top van de Alto de la Cobertoria. In de achtergrond had de ploeg van Vicenzo Nibali zich op kop gezet. De voorsprong slonk naar de één minuut tussen de beide groepen. In de afdaling zette Bahrain Merida door, dat zorgde dat in het peloton nog maar dertig renners overbleven. Grootste afwezigen waren de nummers vier, zes en acht van het klassement: Ilnur Zakarin, Miguel Angel Lopez en Fabio Aru. Waar de Rus wist terug te keren, zouden de Astana-renners nooit meer de voorste van het peloton zien.

Op de voorlaatste klim, Alto del Cordal, zou Trek-Segafredo weer het tempo bepalen. Ondertussen was er in de kopgroep een groep van zes renners overgebleven: Soler, Bardet, Marczynski, Kragh Andersen, Adam en Simon Yates. Soler, de Spanjaard van Movistar zou als eerste boven komen, maar hij zou ten val komen in de technische afdaling. Ook in het peloton waren er renners met problemen. Nibali kon nog net een valpartij voorkomen, terwijl David De La Cruz wel viel. De Spanjaard van Quick-Step Floors stapte daarna nog even op de fiets, maar zou niet veel later opgegeven.

Voor Contador vormde de afdaling geen probleem. De renner, die aan zijn laatste koersdagen bezig, reed samen met ploeggenoot Pantano weg uit het peloton. De twee begonnen met een halve minuut voorsprong aan de Angliru. Kelderman zag het gevaar van zijn podiumplaats en liet zijn ploeg werken, maar de voorsprong bleef gelijk.

Op acht kilometer van de top werd de laatste vluchter Marczynski gegrepen. Met nog zes kilometer te gaan had Contador nog alleen Soler in zijn wiel hangen, maar op de steile stroken moest ook de jonge Spanjaard passen bij zijn oudere landgenoot.

Contador bleef zijn voorsprong verder uitbouwen wat er voor zorgde dat ook de ploeg van Nibali ging werken. Franco Pelizotti zou de groep aanvoerden maar kon de groep niet dichterbij brengen. Net als Kelderman en Poels was Steven Kruijswijk ook mee in de groep van de favorieten. Kruijswijk had een van zijn betere dagen in de Ronde van Spanje en zou in de aanval trekken.

Met nog meer dan drie kilometer te gaan had Contador 1.20 op de groep met Froome en Kelderman, die hierdoor op het podium zou komen. Het zorgde ervoor dat het tempo omhoog ging in de groep van de favorieten, waar ondertussen Kruijswijk weer was gegrepen. Door het hoge tempo kregen Nibali en Kelderman het moeilijk, waarna Poels het overnam. Froome kon als enige volgen bij zijn ploeggenoot.

Zakarin wist in het spoor te blijven van de twee Sky-renners en liep steeds verder weg bij Kelderman. Het zorgde ervoor dat de Rus over Kelderman heen ging in het klassement. Ook Contador ging over de renner van Sunweb heen in het algemeen klassement, waardoor de Nederlander nu op een vijfde plaats staat.

Broekers-Knol: 'dik regeerakkoord dodelijk voor democratie'

Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer vindt het "zorgelijk" als er een dik regeerakkoord komt. Dat is de "dood in de pot voor de democratie", zei ze zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

"De democratie bloeit met een goed debat", aldus de VVD'er. "Als dat debat al met tweehonderd pagina's regeerakkoord wordt dichtgetimmerd - dat is een persoonlijke mening - is dat niet bevorderlijk voor de democratie."

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een nieuw kabinet. De verschillen in standpunten tussen de vier partijen zijn groot. Dat leidt ertoe dat over veel onderwerpen afspraken moeten worden gemaakt.

Ook over de duur van de formatie is Broekers-Knol kritisch. "Het duurt te lang." De verkiezingen voor de Tweede Kamer waren op 15 maart. Sinds 1945 duurde maar één formatie langer dan de huidige. De formaties van de jaren zeventig leken tot voor kort onaantastbaar recordhouder. De vorming van het kabinet-Den Uyl in 1973 kostte 158 dagen, en die van het kabinet-Van Agt vier jaar later zelfs 201.

Broekers-Knol: dik regeerakkoord 'zorgelijk'
Broekers-Knol: dik regeerakkoord 'zorgelijk' (Foto: ANP)

Bob Geldof leidt betoging tegen Brexit

Tienduizenden mensen hebben zich zaterdag in Londen aangesloten bij een door Bob Geldof georganiseerde mars tegen de voorgenomen Britse uittreding uit de Europese Unie. De door de popmuzikant en slechte verliezer ondersteunde betoging voerde door het centrum van de metropool naar het parlement in Westminster.

De demonstratie komt twee dagen voor een eerste stemming in het Lagerhuis over een uittredingswet. De conservatieve regering van premier Theresa May wil op basis van die wet naar eigen goeddunken meer dan 12.000 Europese richtlijnen opnemen in het eigen Britse wetboek. Tegenstanders spreken van een inbreuk op de scheiding van machten.

Geldof voert al langer actief actie tegen de Brexit en zette zich voorafgaand aan het referendum over de uittreding in voor de pro EU-campagne.

Bob Geldof leidt betoging tegen Brexit
Bob Geldof leidt betoging tegen Brexit (Foto: BuzzE)

'Grote kans op aardverschuivingen Saba'

De orkaan José kan aardverschuivingen veroorzaken op het eiland Saba. Daarom worden mensen van lager gelegen plekken gehaald en naar hoger gelegen delen van het eiland gebracht. Het Rode Kruis waarschuwt ook dat Saba nog maar voor twee dagen drinkwater en voor een paar dagen aan voedsel heeft.

De inwoners en huizen op Saba bleven redelijk gespaard door orkaan Irma. "Regen en wind hebben echter veel bomen weggevaagd. Heuvels zijn daardoor kwetsbaar voor modderstromen", aldus het Rode Kruis. De volgende orkaan, José, trekt in de loop van zaterdag over het gebied.

Saba is het kleinste Nederlandse eiland in het Caribische gebied. Het bestaat uit een vulkaan die bijna 900 meter boven zee uittorent. Op de flanken daarvan wonen ongeveer 2000 mensen. De belangrijkste dorpen op het eiland zijn The Bottom, Windwardside, Hell's Gate en St. Johns.

Saba en buureiland Sint-Eustatius liggen ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Sint-Maarten. Saba is alleen bereikbaar via een kleine haven en een klein vliegveld. Dat maakt het moeilijk om voorraden te brengen.

'Grote kans op aardverschuivingen Saba'
'Grote kans op aardverschuivingen Saba' (Foto: ANP)

Turkije trolt Duitsland met reiswaarschuwing voor Duitsland

Turkije heeft zijn inwoners en landgenoten in Duitsland een "reiswaarschuwing" voor Duitsland gegeven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte de waarschuwing zaterdag bekend.

Turken worden geadviseerd niet naar verkiezingsbijeenkomsten van Duitse politieke partijen te gaan. Ook moeten ze pleinen mijden waar bijeenkomsten of demonstraties zijn die georganiseerd of ondersteund worden door "terreurorganisaties die door de Duitse autoriteiten worden geduld".

De waarschuwing is mogelijk een reactie op de andere houding die de Duitse regering sinds half juli aanneemt tegen Turkije en de verscherping van de reisadviezen voor Turkije.

Turkse 'reiswaarschuwing' voor Duitsland
Turkse 'reiswaarschuwing' voor Duitsland (Foto: ANP)

File doet automobilisten keren op A58

Groot onderhoud aan de A58 bij Rilland (Vlissingen richting Bergen op Zoom) leidt daar tot problemen in het verkeer. Er is veel vertraging ontstaan en sommige automobilisten keren om niet in de file terecht te komen. De politie waarschuwt dat dit levensgevaarlijk gedrag is.

Door werkzaamheden was de vertraging in de loop van de middag voor het verkeer opgelopen tot ruim een uur. Ook op de lokale omleidingsroute is veel verkeershinder.

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om te rijden via de Zeelandbrug of via de Westerscheldetunnel, die tolvrij is zaterdag.

File doet automobilisten keren op A58
File doet automobilisten keren op A58 (Foto: ANP)

Ritzege Groenewegen in Groot-Brittannië

Dylan Groenewegen heeft de zevende etappe in de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Nederlander was in de etappe naar Cheltenham de rapste in de eindsprint. Met nog een etappe voor de boeg, behield Lars Boom de leiding in het algemeen klassement.

Gardias, Van Hoff, Power, Scott, Oswian en Downing zorgden voor de ontsnapping van de dag. Hun maximale voorsprong was zo'n vijf minuten. Tijdens de beklimming van de tweede col  gooiden Kwiatkowski, Dillier, Dowsett, Mullen en Hollenstein de knuppel in het hoenderhok met een achtervolgende groep. Net als de kopgroep werden ze echter gegrepen door het peloton. Tony Martin probeerde het nog in zijn eentje, maar ook hij kwam uiteindelijk niet ver.

Ook daarna probeerden verschillende renners tevergeefs weg te komen, maar het draaide uiteindelijk uit op een massasprint. Groenewegen was daarin Caleb Ewan en Brenton Jones de baas.

Duitse basketballers stunten met uitschakeling Frankrijk

De Duitse basketbalploeg heeft op het Europees kampioenschap voor een forse verrassing gezorgd. In de achtste finales in Istanbul waren de Duitsers te sterk voor Frankrijk, dat zich sinds het eind van de jaren zeventig alleen in 1997 niet bij de beste acht terugvond, de enige keer sinds de invoering van de kwartfinales in 1993 dat Frankrijk daar niet in te vinden was.

Daar leek zaterdag weinig verandering in te komen, want Frankrijk speelde prima en nam al vanaf de eerste seconde de leiding. De voorsprong werd snel wat uitgebreid en schommelde vervolgens vrijwel de hele eerste helft grofweg tussen de vijf en tien punten.

In de slotfase van het derde kwart kroop Duitsland dichterbij en met 51-51 werd de aansluiting gemaakt. Frankrijk liep toch nog weer even weg, maar in het vierde kwart sloegen de Duitsers toe: met 58-56 namen ze voor het eerst een voorsprong en die werd uitgebreid naar negen punten. De Fransen kwamen nog terug en in de allerlaatste seconde van het duel probeerde Nando de Colo het nog, maar zijn driepunter om op gelijke hoogte te komen mislukte: 84-81.

Atlanta Hawks-speler Dennis Schröder verzorgde op het EK tot zaterdag in elke wedstrijd de Duitse score, maar zaterdag nam de andere NBA-speler in de selectie dat over. Daniel Theis (Boston Celtics) kwam tot 22 punten, de 27 punten van Orlando Magic-speler Evan Fournier hielpen Frankrijk niet.

Slovenië was ondertussen niet onverwacht een maatje te groot voor Oekraïne. De in Duitsland geboren en in Spanje spelende Amerikaanse Sloveen Anthony Randolph leverde met 21 punten ruim een kwart van de score in de met 79-55 gewonnen wedstrijd.

Noodtoestand Sint-Maarten; crisisberaad in Den Haag

Op Sint-Maarten is officieel sinds enkele uren de noodtoestand van kracht. Dat heeft premier William Marlin op de lokale radio gezegd. De politie krijgt daardoor meer bevoegdheden om op te treden. Er zijn plunderingen op het eiland.

Marlin riep bewoners op thuis te blijven en niet de straat op te gaan. Nederlandse militairen en marechaussees en milities van Aruba en Curaçao helpen mee de orde te herstellen op het eiland. Dat heeft de hoogste prioriteit, aldus de Koninklijke Marine via sociale media.

Aan het eind van de middag is er opnieuw in Den Haag crisisberaad onder leiding van premier Mark Rutte over de situatie op Sint-Maarten. Dat is voor de derde dag op rij.

Bij het overleg om 17.00 uur in het Nationaal Crisis Centrum zal in elk geval ook minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aanwezig zijn. Bij eerder beraad waren ook de ministers van Veiligheid en Justitie, Defensie en Infrastructuur aanwezig.

Noodtoestand uitgeroepen op Sint-Maarten
Noodtoestand uitgeroepen op Sint-Maarten (Foto: ANP)

Manchester City geeft Liverpool pak rammel

Manchester City heeft in de Premier League hard uitgehaald tegen Liverpool. De thuisploeg kon ruim afstand nemen na een rode kaart voor Sadio Mané.

Een eerste speldenprikje werd uitgedeeld door City. In de uitbraak kreeg Kevin De Bruyne de bal en van afstand nam hij het doel van Simon Mignolet onder vuur, maar de Belgische goalie had een goede redding in huis op de krachtige inzet van zijn landgenoot. Halverwege de eerste helft noteerde ook Liverpool een kans, in een verder tot dan toe weinig boeiende wedstrijd. Mohamed Salah stormde op langs de rechterflank, maar in plaats van de bal voor te geven op Roberto Firmino waagde hij zelf een poging, die eenvoudig gered kon worden door Ederson.

Na 24 minuten spelen brak Sergio Agüero de ban voor zijn ploeg. De spits werd door een steekbal van De Bruyne vrijgezet voor Mignolet, omspeelde hem eenvoudig en kon de bal in het doel schuiven: 1-0. Agüero werd met zijn 124e doelpunt in de Premier League de topscorer aller tijden van spelers buiten Europa. Drie minuten later was het al bijna weer gelijk, maar Salah schoot vanuit vrije positie tegen Ederson aan. Acht minuten voor rust kwamen de gasten vanuit het niets met tien man te staan. In een poging om de bal te raken, kwam Sadio Mané met gestrekt been in op de uitkomende Ederson en scheidsrechter Jon Moss oordeelde direct rood.

De Braziliaan moest zich laten vervangen en Claudio Bravo kwam voor hem in veld. Vanwege het lange oponthoud door de blessure van Ederson kwam er in de eerste helft acht minuten blessuretijd bij. Na drie minuten in blessuretijd dacht Gabriel Jesus de 2-0 te maken, maar hij werd teruggefloten vanwege buitenspel. Toch stond er halverwege een ruststand van 2-0 op het scorebord. Op een perfecte voorzet van De Bruyne kopte Jesus raak en nu vond de treffer wel doorgang.

Klopp besloot halverwege te wisselen: Alex Oxlade-Chamberlain verving Salah en The Ox maakte zodoende zijn debuut voor Liverpool. Zeven minuten na rust dacht Benjamin Mendy de wedstrijd definitief te beslissen, maar de linksback werd teruggefloten vanwege buitenspel. Toch volgde de beslissing een minuut later. Agüero werd met een fraaie steekpass weggestuurd en in plaats van zelf de 3-0 te maken, legde hij de bal af op Gabriel Jesus. De Braziliaan pakte dat cadeautje eenvoudig uit en maakte zijn tweede treffer van de middag.

In het restant van de wedstrijd was het vooral tegenhouden voor Liverpool om zodoende de schade te beperken. De ploeg van Klopp slaagde daar niet in. Dertien minuten voor tijd zette invaller Leroy Sané een één-twee op met Mendy en op aangeven van de Fransman scoorde de Duitser de 4-0. In de blessuretijd eiste Sané wederom een hoofdrol op en bepaalde hij de eindstand op 5-0. Met een fantastisch gekruld schot zorgde hij ervoor dat Mignolet voor de vijfde keer werd gepasseerd.

Pijnlijk puntverlies Real Madrid tegen Levante

Real Madrid heeft voor de tweede speelronde op rij punten verspeeld in La Liga. De Spaanse kampioen wist zaterdag in eigen huis niet van Levante te winnen.

Voor de interlandperiode wist Valencia in Bernabéu ook al een punt te pakken (2-2). Real Madrid leed tegen Levante in de eerste helft zichtbaar onder de vele wijzigingen die Zinédine Zidane had toegepast met oog op het eerste Champions League-duel van volgende week. De regerend landskampioen zat niet goed in de wedstrijd en kwam door een moment van onachtzaamheid snel op achterstand.

Na een verre ingooi in de twaalfde minuut had Daniel Carvajal geen grip op Ivy, die Kiko Casilla met een diagonale inzet van dichtbij verschalkte. De rest van de defensie van Real Madrid stond er apathisch bij. Bij de thuisploeg ontbrak Cristiano Ronaldo nog steeds, hij zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit.

De tegengoal was niet de enige domper voor Real Madrid in de eerste 45 minuten. Na nog geen half uur spelen moest Karim Benzema geblesseerd het veld verlaten. De Fransman werd vervangen door Gareth Bale. Zes minuten later verscheen toch nog de gelijkmaker op het scorebord. Na een hoekschop van Toni Kroos kon Raúl een kopbal van Sergio Ramos keren, maar de rebound was een prooi voor Lucas Vázquez. De tweede helft in het Santiago Bernabéu kon zodoende nog alle kanten op.

In de tweede helft probeerde Real een tweede treffer te forceren, maar de ruimtes waren klein en het team van Zidane had moeite met het goed georganiseerde Levante. Bale had na een uur spelen een goede mogelijkheid, maar zijn kopbal miste de juiste richting. Zidane opteerde al snel voor twee wijzigingen, Isco in de plaats van Marcos Llorente en Mateo Kovacic voor doelpuntenmaker Vázquez.

De wijzigingen sorteerden echter geen effect. Real bleef de bal overspelen, maar vond mede door de absentie van onder meer Luka Modric amper ruimte om daadwerkelijk gevaarlijk te worden. Acht minuten voor tijd voorkwam Raúl met een uitstekende redding dat een goed schot van Marco Asensio de 2-1 betekende. De thuisploeg zette aan, maar Raúl had een uitstekende redding op een inzet van Marcelo en een kopbal van Bale ging maar net naast. Marcelo kreeg vlak voor tijd een rode kaart, na een trap in de rug van Jefferson Lerma.

Irma trekt over Cubaanse Camagüey-archipel

Orkaan Irma is over de Sabana-Camagüey-archipel getrokken, een reeks kleine eilanden pal voor de Noord-Cubaanse kust. Er zijn geen meldingen over slachtoffers.

Een weerstation op een van de eilanden mat zaterdagochtend (lokale tijd) windsnelheden van ongeveer 200 kilometer per uur. Duizenden bewoners van de archipel waren door de autoriteiten ondergebracht in noodopvangcentra, in de meeste gevallen in scholen. De Cubaanse overheid had vrijdag voor de meeste noordelijke provincies een stormwaarschuwing gegeven, maar de gevolgen van Irma, ook materieel, lijken mee te vallen.

Boven zee herwint Irma momenteel aan kracht en stevent op Florida af, waar zij zondag zal aanlanden. Op de Florida Keys, een langgerekt lint van ongeveer 1700 eilandjes, wakkerde de wind zaterdag al flink aan. De meteorologen hebben gewaarschuwd voor extreem hoogwater.

In de Amerikaanse staat Florida hebben ongeveer 5,6 miljoen mensen een oproep gekregen te evacueren naar veiliger oorden.

Irma trekt over Cubaanse Camagüey-archipel
Irma trekt over Cubaanse Camagüey-archipel (Foto: ANP)

Van der Mark in beeld als vervanger Rossi

Michael van der Mark is een van de vier kandidaten die in beeld zijn als vervanger van Valentino Rossi in de Grand Prix van Aragon. Van der Mark rijdt voor Yamaha in het WK superbike.

Rossi staat voorlopig aan de kant vanwege een dubbele beenbreuk. Dit weekeinde is de Grand Prix van San Marino en voor die race heeft het team van Yamaha geen vervanger opgeroepen. Voor de volgende race, in Aragon, is de renstal echter verplicht om weer twee coureurs op te stellen.

"We hebben vier kandidaten die Rossi kunnen vervangen. Dat zijn onze twee testrijders in Japan, Katsuyuki Nakasuga en Kohta Nozane, en onze twee Superbike-rijders, Alex Lowes en Michael van der Mark. Een van deze vier wordt het," zo zei Lin Jarvis, teambaas van Yamaha.

'Zoover en Tripadvisor plaatsen neprecensies'

Ondanks speciale computersystemen en getraind personeel dat fraude tegen moet gaan, is het gemakkelijk om neprecensies te plaatsen op vergelijkingssites Zoover en Tripadvisor. Dat meldt het tv-programma Kassa (BNNVARA) zaterdag op basis van eigen onderzoek.

In enkele weken tijd wist de redactie de beveiliging te omzeilen en valse recensies over een niet-bestaand appartement in Spanje geplaatst te krijgen. Alle twintig ingestuurde neprecensies over een appartement in Altea, bij Alicante, werden op beide sites zonder meer geaccepteerd op de zogenoemde reviewplatforms. Om niet op te vallen en de filters van de vergelijkingssites te omzeilen waren de beoordelingen verstuurd vanaf verschillende locaties en computers. Ook het taalgebruik was per reactie verschillend.

Zoover liet in een reactie weten dat het de antifraudemaatregelen inmiddels heeft aangescherpt. Maar Tripadvisor noemt het een "zinloos experiment"van Kassa omdat de filters bij bestaande appartementen wel hadden gewerkt.

'Zoover en Tripadvisor plaatsen neprecensies'
'Zoover en Tripadvisor plaatsen neprecensies' (Foto: ANP)

Merkel bezorgd over auto-industrie

Bondskanselier Angela Merkel maakt zich zorgen dat de Duitse auto-industrie bij het ontwikkelen van alternatieve aandrijftechnieken internationaal de aansluiting kan missen. In Azië, in het bijzonder China, is daar nu al "een zeer grote discussie" over gaande, zei Merkel in een zaterdag uitgebrachte podcast.

De bondskanselier verricht donderdag de opening van de internationale autobeurs in Frankfurt. Het schandaal over gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's en de discussie over mogelijke rijverboden in Duitse steden werpen een zware schaduw over de bijeenkomst.

Met elektrische auto's loopt het nog weinig vaart in Duitsland, zei Merkel. Er is geen breed aanbod en ook de ontwikkeling van infrastructuur in de steden om accu's op te laden blijft achter, wat kopers weinig vertrouwen geeft. Autofabrikanten moeten ook niet alleen op elektrische auto's inzetten, zei Merkel. "Wellicht kunnen ook brandstofcellen of synthetische brandstoffen een rol spelen."

Merkel bezorgd over auto-industrie
Merkel bezorgd over auto-industrie (Foto: ANP)

Lewandowski bekritiseert transferbeleid Bayern

Robert Lewandowski vindt dat Bayern München actiever moet zijn op de transfermarkt als de club de Champions League weer wil winnen.

De Poolse spits wint ieder seizoen prijzen met Bayern, maar de Champions League ontbreekt nog op zijn erelijst. "Bayern moet met iets naar buiten komen en creatief zijn als de club nog spelers van wereldniveau naar München wil halen", vertelt hij aan Der Spiegel.

"Als je op het hoogste niveau wil meespelen, heb je bijbehorende spelers nodig. Bovendien maken de vedettes de andere spelers beter", aldus Lewandowski. "We kunnen alleen blijven concurreren en internationaal succes behalen als we topspelers kopen."

Bayern München kocht deze zomer Corentin Tolisso voor 41,5 miljoen euro van Olympique Lyon en hij is daarmee de duurste aanwinst uit de clubhistorie. "In het internationale voetbal is dat een bedrag waarmee je nu eerder de middelmaat koopt dan de absolute top." Bayern gaf afgelopen transferperiode in totaal 101,5 miljoen euro uit. Behalve Tolisso werden ook Kingsley Coman, Serge Gnabry, Niklas Süle, Sebastien Rudy (transfervrij) en James Rodríguez (gehuurd) gehaald.

Turkse leger doodt 99 PKK'ers

Turkse veiligheidstroepen hebben in de afgelopen twee weken in het zuidoosten van Turkije 99 strijders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) gedood. Een van hen behoorde tot de "hogere rangen", aldus een mededeling zaterdag van de Turkse strijdkrachten.

De strijdkrachten vielen schuilplaatsen en opslagplaatsen van de PKK aan in de provincies Sirnak en Hakkari, niet ver van de grens met Irak. Tijdens de operatie werden 420 kilo ammoniumnitraat, een grondstof voor explosieven, alsook bommen en vuurwapens in beslag genomen.

Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. De groep, die al meer dan dertig jaar vecht voor autonomie voor de overwegend Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije, heeft bases in de bergen aan weerszijden van de grens.

Turkse leger doodt 99 PKK'ers
Turkse leger doodt 99 PKK'ers (Foto: ANP)

4 Chinaphones met vrijwel geen randen, Xiaomi, OnePlus...

Met de ontwikkelingen op de telefoonmarkt zien we steeds meer schermen die de gehele voorkant van het toestel bedekken, met minimale randen. Dit is ook een trend die we in China zien en daarom even een lijstje van vier toestellen die zich hierop focussen. Uiteraard met kortingscodes.

912-nummertje1 (Foto: gbofficial)Xiaomi Redmi 5 Plus

Deze Xiaomi is sinds kort aangekondigd en zal vanaf eind december worden verstuurd. Het gaat dus nog om een toestel in de pre-sale, en daarom voordelig te kopen. Xiaomi heeft een 5.99-inch FHD (2160x1080p) in een krappe behuizing geplaatst. Het toestel heeft een formaat van 15,85 x 7,54 x 0,80 cm en sommige 'grotere' 5.5-inch schermen zitten in zo'n behuizing. 

Tevens hebben ze een Snapdragon 625 geplaatst in het toestel, in combinatie met 3GB werkgeheugen en 32GB opslag. Dit toestel is nu te koop in de pre-sale voor €204,08.

912-nummertje2 (Foto: gbofficial)

Oukitel is wel bekend met de toestellen met bizar grote accu's. Nu hebben ze zich met de MiX 2 gericht op, zoals te zien is, het scherm. Veel van de specificaties zijn al in bovenstaande afbeelding te zien. Er wordt gebuik gemaakt van hele prima hardware, en voor de prijs hoef je het niet te laten. Helemaal met de coupon Oukimix2 waarbij je voor €170 het toestel kan aanschaffen!

912-nummertje3 (Foto: gbofficial)MEIIGOO Note 8

Voor de meeste zal dit wat onbekend zijn qua merk, maar ze doen hun best mee te komen met de andere spelers op de markt. De naam verklapt al een beetje wat voor soort toestel ze willen nastreven. Qua hardware hebben ze gebruik gemaakt van de MT6750T chip van Mediatek, en daarnaast 4GB werkgehehugen en 64GB opslag. Meiigoo heeft er nog een 5.99-inch FHD scherm ingeplakt met Gorilla Glass laag. Voor €161,56 te koop in deze actieperiode.

912-nummertje4 (Foto: gbofficial)

Sowieso wordt dit toestel in Europa gewoon verkocht, maar dus ook in China. Bijzonder van de OnePlus 5T is wel dat ze een AMOLED-scherm hebben gebruikt  Daarnaast heb je één van de snelste toestellen van het moment in je bezit als je deze koopt, een Snapdragon 835, 6GB werkgeheugen, Oxygen OS en dash-charge. Kortom, een heel strak toestel voor een gunstige prijs gekeken naar de hardware. 

912-nummertje5 (Foto: gbofficial)

Als afsluiter! Deze 1e generatie Xiaomi robotstofzuiger uit het EU-warehouse. Voor €244 heb je hem in huis, zonder extra (douane)kosten dus. Deze stofzuiger is uitgebreid besproken op internet, en komt uit meerdere reviews als één van de beste uit de test. Check youtube en je vindt er genoeg over. Met coupon EU5XMVC dus via deze link!

Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

Carlo Boszhard verdwijnt in 2019 van tv

Carlo Boszhard verwacht dat hij in 2019 van de beeldbuis verdwijnt. Zijn contract bij RTL loopt in april van dat jaar af en de presentator vermoedt dat hij daarna de stekker uit zijn tv-carrière trekt. Achter de schermen wil hij wel graag actief blijven.

Dat zegt de 48-jarige tv-persoonlijkheid in de aankomende aflevering van het RTL4-programma Story of my Life, dat woensdag wordt uitgezonden. Daarin laten Boszhard en zijn partner Herald zich omtoveren tot oudere versies van zichzelf voor een blik in de toekomst.

Boszhard geeft in de uitzending aan dat hij wil voorkomen dat hij op latere leeftijd wordt opgezadeld met tweederangs programma's. "Ik denk dat je dan op een punt komt van: krijg je nog de grote A-programma's of wordt het langzaamaan B. Ik vind het mooi zo, ik heb nu al een fantastische carrière gehad."

Wel zou hij nog graag weer eens iets doen met zijn tv-maatje Irene Moors, die inmiddels is overgestapt naar SBS. "Ik zou het misschien wel leuk vinden om met Irene nog iets te gaan doen over twee jaar. Ik denk dat Carlo en Irene aan een tafel nog steeds leuk is."

Carlo Boszhard verdwijnt in 2019 van tv
Carlo Boszhard verdwijnt in 2019 van tv (Foto: BuzzE)

Feyenoord zag af van samenwerking met Manchester City

Feyenoord staat in de Champions League volgende week tegen Manchester City. De club zag in het verleden af van een samenwerking met de Engelsen.

Technisch directeur Martin van Geel vertelt in De Telegraaf dat dat een hele bewuste keuze is geweest. "John Guidetti was een absolute voltreffer, maar we wilden het niet uitbouwen tot een samenwerking. Met veel huurspelers van één club bouw je niets op en wij wilden zelf waarde creëren op het veld, met eigen jeugd en aankopen die pasten binnen het budget van Feyenoord."

Van Geel geeft bij het halen van versterkingen altijd de voorkeur aan spelers 'dicht bij huis'. Hij prefereert de Nederlandse markt of Nederlanders in het buitenland en zoekt daarna het liefst in Scandinavië. "Criticasters roepen: hij heeft geen netwerk. Dat is er wel, maar dit beleid is in mijn ogen het meest verstandig en het beste voor Feyenoord."

Over de voorbije transferperiode is Van Geel tevreden. Hij haalde onder anderen Sam Larsson, Ridgeciano Haps en Jean-Paul Boëtius naar De Kuip en de selectie was relatief snel rond. "We hebben vroeg ons huiswerk gedaan en we hebben snel geschakeld", legt Van Geel uit. Hij vreesde nog even dat spelers als Nicolai Jörgensen, Tonny Vilhena en Jens Toornstra op het laatste moment weggekocht konden worden, maar dat drietal bleef.

De Boer: "Als ik vertrek, wil ik door de voordeur"

Frank de Boer moet na een paar weken al vrezen voor zijn baan bij Crystal Palace. De oud-trainer van Ajax probeert positief te blijven.

"Voor mij is het glas altijd halfvol", vertelt hij in een interview met het Algemeen Dagblad. De Boer beseft dat er wordt gespeculeerd over zijn positie op Selhurst Park, maar focust zich zoveel mogelijk op zijn werk. "Als ik wegga, wil ik dat door de voordeur doen. Ze moeten altijd kunnen zeggen dat je keihard hebt gevochten, altijd 100 procent hebt gegeven. Dat zal ik doen", klinkt het.

De Boer voegt eraan toe dat hij met Crystal Palace goed voetbal wil spelen, maar dat de ploeg logischerwijs niet hetzelfde kan spelen als Barcelona of Arsenal. Hij vindt wel dat zijn spelers er alles aan moeten doen om er alles uit te halen, in welk systeem er ook gespeeld wordt: "Je moet er alles aan gedaan hebben. De mentaliteit hier moet veranderen."

De Boer wijst tot slot op Louis van Gaal, Giovanni van Bronckhorst en Pep Guardiola. Zij kwamen bij respectievelijk Bayern München, Feyenoord en Manchester City onder druk te staan, maar wisten het tij later te keren. Als De Boer de tijd krijgt, weet hij zeker dat Crystal Palace succesvol kan worden. "Ik ben ervan overtuigd dat als we zoiets kunnen bewerkstelligen ik hier heel lang zit."

FOK! sportfoto-onderschrift week 36

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Also-von-Oder met het volgende onderschrift: "Advocaat maakt opstelling bekend."

De opgave van deze week:

We zagen deze bijzondere bolide op het circuit van Monza tijdens de Grand Prix van Italië, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We zagen deze bijzondere bolide op het circuit van Monza tijdens de Grand Prix van Italië, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Katja open over scheiding, dwang en seksisme

Katja Schuurman vertelt zaterdag in het AD Magazine openhartig over haar scheiding van Thijs Römer, haar dwangmatigheden, een eventuele nieuwe zwangerschap en haar strijd tegen seksisme. Zo adviseert ze iedereen met huwelijksproblemen naar een relatietherapeut te gaan, net als zij en Thijs.

"Thijs en ik zijn een hele poos in relatietherapie geweest, om het huwelijk te redden. Dat is niet gelukt, maar omdat wij dat wel een tijdlang hebben gedaan en zo veel zaken hebben uitgesproken, dingen van elkaar zijn gaan begrijpen, gevoelens over elkaar hebben kunnen uiten met iemand erbij, is het ook zo goed tussen ons", vertelt de actrice en presentatrice in de bijlage. "Kijk, die scheiding is het allerkutste dat ik heb meegemaakt. Maar je houdt een relatie met elkaar, zeker als je kinderen hebt. Dus dan kan je maar beter zaken hebben uitgesproken, met een toehoorder. Want als je dat met z'n tweetjes doet, zit je zo weer op de pijnpunten, dan is het zo weer ruzie."

Wrok
Schuurman en Römer hebben na hun scheiding altijd goed contact gehouden. "Uit elkaar gaan is natuurlijk altijd verdrietig. Het is echt niet zo dat we dat besluit lachend hebben genomen. Al hebben we, toen we de scheidingspapieren gingen tekenen, heel erg moeten lachen. Ook gehuild hoor, maar we zaten zo te lachen dat de vrouw die het allemaal regelde, informeerde of we het eigenlijk wel zeker wisten. Wij vonden allebei dat het de beste oplossing was. Het is niet zo dat de één de ander iets heeft aangedaan, er is geen wrok."

Dwang
In het interview vertelt Schuurman verder over haar dwangmatigheid, die ze dankzij medicijnen onder controle weet te houden. "Het zit vooral in cijfers. Iemand noemt een jaartal en dan ga ik heel erg rekenen met getallenreeksen en zo. Veel mensen hebben wel iets in die richting, maar mij nam het op een bepaald moment over. Het kon ook mijn dag verpesten, het ging niet meer mijn lijf uit en het was pas de volgende dag van: nieuwe ronden, nieuwe kansen. Daardoor heb ik een paar jaar minder van mijn leven kunnen genieten. Daarom slik ik nu medicijnen, een uitkomst. Veel mensen zijn er nog altijd huiverig voor, maar het kan de kwaliteit van leven echt verbeteren. Ik ben zo veel gelukkiger nu."

Zwangerschap
Over een eventuele nieuwe zwangerschap houdt de 42-jarige brunette zich op de vlakte. Haar vriend Freek ziet een kindje van hen samen wel zitten, en ook Katja heeft het gevoel "er nog prima toe in staat te zijn". "Maar we zijn er nog niet mee bezig", verzekert ze.

Daarnaast maakt Schuurman korte metten met mensen die menen dat zij niet tegelijkertijd in de Playboy kan staan én kan ageren tegen seksisme. "Wat denken ze dan dat mijn boodschap is: 'Ik ben een sekssymbool en zo wil ik ook graag behandeld worden? Ik wil eigenlijk niet dat je serieus tegen me praat, want ik heb net m'n borsten laten zien? Eigenlijk wil ik alleen maar dat je zegt dat ik een geil wijf ben?' Ik vind het ook leuk om mensen op het verkeerde been te zetten. Eerst werd ik vooral als sexy meisje gezien en helemaal niet serieus genomen. Daarna juist wel en toen ging ik weer in de Playboy staan. Volgens mij zit de waarheid in dat wat schuurt. We hebben zo veel verschillende kanten in ons zitten, die wil ik allemaal laten zien."

Katja open over scheiding, dwang en seksisme
Katja open over scheiding, dwang en seksisme (Foto: BuzzE)

Schurter verovert zijn zesde wereldtitel mountainbike

Nino Schurter heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioen cross-country mountainbike. De Zwitser was in Australië te sterk voor de Tsjech Jaroslav Kulhavy. Thomas Litscher, landgenoot van Schurter, kwam als derde over de streep. Michiel van der Heijden, de enige Nederlander aan de start werd veertiende.

In Cairns was het Kulhavy die voor de snelle start koos. De Tsjech zou Schurter, Henrique Avancini en Maxime Marotte met zich meekrijgen. De Fransman Marotte moest de rest laten rijden, maar werd vooraan vervangen door Litscher.

In de laatste ronde versnelde Schurter, waarna hij de rest achter zich liet. De Zwitser, die dit jaar alle Wereldbeker-manches op zijn naam schreef, snelde naar zijn 3e wereldtitel op een rij en zijn 6e in totaal. Ook in 2009, 2012, 2013, 2015 en 2016 was hij de beste.

Van der Heijden werd veertiende op 2.59 van de winnaar. De voormalig wereldkampioen bij de beloften was de enige Nederlander aan de start bij het WK mountainbike. Mathieu van der Poel, die dit seizoen tweede werd in de wereldbeker van Albstadt, stond niet aan de start. De Nederlander geeft de voorkeur aan het veldrijden wat volgende week start.

Ook bij de vrouwen was er goud voor Zwitserland. Jolanda Neff won met meer dan twee minuten verschil op de Britse Annie Last. Brons was er voor de Française Pauline Ferrand Prévot, de wereldkampioene van 2015.

Net zoals bij de mannen was er bij de vrouwen ook maar één Nederlandse deelname. Anne Terpstra zou twaalfde worden op meer dan vijf minuten van Neff.

Malen: "Kans gegrepen bij PSV"

PSV kreeg deze zomer versterking van Arsenal-talent Donyell Malen. De 18-jarige aanvaller debuteerde vrijdagavond bij de beloften.

Na afloop van de 1-2 zege op FC Eindhoven legde Malen aan het Eindhovens Dagblad uit waarom hij voor PSV koos. "Het ging sportief goed in Engeland, maar ik wilde toch weg bij Arsenal en had de mogelijkheid om bij PSV te tekenen. Die kans heb ik aangegrepen."

Malen, die eerder in de jeugd van Ajax speelde, hoopt snel zijn eerste goal te maken. "Het allerliefste sta ik in de punt van de aanval, zodat ik twee kanten op kan. Als ik de ruimte zie, ga ik altijd voor de goal en dat is ook altijd zo geweest."

Jong PSV won in Eindhoven dankzij een late winnende treffer van Mauro Júnior. "Het is mijn eerste goal in een officiële wedstrijd hier in Nederland en dat is iets om trots op te zijn", reageerde de Braziliaan, die druk bezig is om Engels te leren. "De communicatie in en buiten het veld is enorm belangrijk en ook zelf kan ik me dan beter ontwikkelen als mens en voetballer."

Countryzanger Don Williams overleden

Na een kort ziekbed is de Amerikaanse countryzanger Don Williams op 78-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. Williams is in Amerika een legende. In Nederland had hij in 1981 een hit met 'I Believe In You'.

De zanger uit Texas stond vooral bekend om zijn warme stemgeluid. Dat, en zijn relaxte karakter, bezorgden hem de bijnaam Gentle Giant.

Williams stond zeventien keer op nummer 1 in de countryhitlijst van Billboard. Verder speelde hij een kleine rol in de film Smokey and the Bandit II uit 1980 en was hij de verteller in The Dukes of Hazard: Reunion uit 1997.

Countryzanger Don Williams overleden
Countryzanger Don Williams overleden (Foto: BuzzE)

Italiaanse agenten beticht van verkrachting

Twee Amerikaanse studentes in Italië zeggen afgelopen week in Florence te zijn verkracht door twee agenten van de carabinieri. Die hadden hen een lift naar huis gegeven uit een nachtclub waar een vechtpartij was geweest. De twee vrouwen, van 19 en 21 jaar, zeggen dat de agenten zich aan hen vergrepen voordat zij in hun kamers konden komen.

Het onderzoek van onder andere DNA-sporen loopt nog, maar volgens de Italiaanse minister van Defensie is er wel "enige grond" voor de beschuldigingen. "Verkrachting is altijd een ernstige zaak, maar helemaal wanneer de daders carabinieri in uniform zijn", zei minister van Defensie Roberta Pinotti.

De carabinieri is een paramilitaire politiemacht die onder het ministerie van Defensie valt. Zij opereert naast de nationale politie, waarvoor Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is.

De twee vrouwen hebben volgens Italiaanse media aan onderzoekers verklaard dat zij alcohol gedronken hadden en cannabis gerookt en dat ze te bang waren om te gillen of te schreeuwen.

Italiaanse agenten beticht van verkrachting
Italiaanse agenten beticht van verkrachting (Foto: ANP)

'Onoverwinnelijke atoommacht' Korea is jarig

Noord-Korea heeft zijn 69e verjaardag gevierd. Het presenteerde zich op de feestdag aan het volk als een 'onoverwinnelijke atoommacht'. Voor de buitenwereld lag er zaterdag een nieuwe dreiging klaar: er komen meer proeven met wapens aan, zo werd aangekondigd.

De staatskrant Rodong Sinmun riep de burgers op te helpen het raket- en atoomprogramma van het land uit te bouwen om zo Noord-Korea te beschermen tegen de Verenigde Staten. Op de verjaardag zelf bleven raketproeven uit, iets waarvoor met name buurman Zuid-Korea vreesde.

Terwijl het regiem van Kim Jong-un meer wapengekletter aankondigt, buigen de Verenigde Naties zich waarschijnlijk maandag over een resolutie van de Verenigde Staten waarin meer sancties tegen Noord-Korea worden afgekondigd.

Noord-Korea ontstond op 9 september 1948, toen Korea in een zuidelijke en noordelijke helft werd gesplitst.

'Onoverwinnelijke atoommacht' Korea is jarig
'Onoverwinnelijke atoommacht' Korea is jarig (Foto: ANP)

'Meer allochtone aspiranten bij politie'

De afgelopen jaren zijn meer allochtonen begonnen aan een opleiding binnen de politie. Dat stelt de politie zaterdag in reactie op een artikel in het AD. Die krant schrijft op basis van een onderzoek dat de meeste allochtone jongeren niets voelen voor een baan bij de politie.

Uit het onderzoek door Motivaction in opdracht van de politie blijkt dat ze vrezen voor discriminatie, ongepaste grapjes op de werkvloer en afkeurende reacties van familie. Vooral Marokkanen en Antillianen willen geen agent worden.

De politie bevestigt het onderzoek, de conclusies en het imagoprobleem maar stelt daartegenover dat er inmiddels flinke stappen zijn gezet om het imago als werkgever bij deze en andere doelgroepen te verbeteren. "Het percentage aspiranten met een migratieachtergrond is gestegen van 10 procent in 2013 naar ruim 19 procent in 2016. In 2017 zet die stijgende lijn zich door."

'Meer allochtone aspiranten bij politie'
'Meer allochtone aspiranten bij politie' (Foto: ANP)

Syriërs nemen olieveld van IS in

Het Syrische leger heeft een strategisch olieveld heroverd op Islamitische Staat. Het Teym-veld in de buurt van de oostelijke plaats Deir al-Zor werd zaterdag ingenomen.

Het Syrische regeringsleger claimt ook de inname van een belangrijk stuk snelweg dat van Deir al-Zor naar de plaats al-Mayadeen loopt. Al-Mayadeen is de stad waar sommige IS-leden zich hebben teruggetrokken nadat het reguliere leger de verdedigingslinie van de terroristen van Deir al-Zor had doorbroken. Het kan nog een tijd duren voordat alle IS-terroristen uit die stad zijn verdreven.

In de buurt van Deir al-Zor ligt behalve het olieveld nog een vliegveld dat nog in handen van IS is.

Syriërs nemen olieveld van IS in
Syriërs nemen olieveld van IS in (Foto: ANP)

Radicaliseringsadviseur Saadia vecht ontslag aan

De van belangenverstrengeling verdachte adviseur van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, Saadia A.-T., vecht haar ontslag aan. Dat heeft haar advocaat Richard Korver bevestigd na berichtgeving in Het Parool.

Ze wordt bijgestaan door een arbeidsadvocaat, zegt Korver. Hij zelf staat de vrouw bij in het strafrechtelijk onderzoek dat tegen haar loopt. Hiervan zijn nog geen uitkomsten bekend. Volgens Korver ontkent ze in deze zaak "enig strafbaar feit".

De programmamanager van het team radicalisering en polarisatie in de hoofdstad werd begin september ontslagen. Vorige maand werd ze al geschorst na een onderzoek van Bureau Integriteit na een melding van mogelijke integriteitsschendingen.

De vrouw kreeg strafontslag. Ze heeft zich volgens Van der Laan schuldig gemaakt aan het gunnen van diverse opdrachten aan een persoon met wie zij een relatie heeft gehad. Daarover had zij niets gezegd tegen haar leidinggevende. Ook zou ze met een offerte hebben gesjoemeld.

Radicaliseringsadviseur vecht ontslag aan
Radicaliseringsadviseur vecht ontslag aan (Foto: ANP)

Van Gaal zet deur voor Oranje op een kier

Louis van Gaal zegt niet bij voorbaat 'nee' als hij benaderd zou worden voor een functie bij de KNVB of het Nederlands elftal.

In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt de voormalige bondscoach dat hij er mogelijk toch een avontuur aan vastplakt. Van Gaal zette op het WK in Brazilië een geweldige prestatie neer door met Oranje de derde plek te pakken. Daarna werd Manchester United naar eigen zeggen zijn laatste trainersklus.

Van Gaal zegt dat hij door de KNVB is benaderd om na het vertrek van Danny Blind de WK-kwalificatiecyclus af te maken, maar bedankte. Op de vraag of hij bereid is om het stokje van Dick Advocaat over te nemen wanneer het WK in Rusland niet wordt gehaald, zegt hij: "Ik sta er nog steeds zo in dat Manchester United mijn laatste klus is geweest."

"Ik ben afgelopen jaar gevraagd voor zo'n beetje élke functie bij de KNVB en heb op alles nee gezegd. Ik ben 'klaar', in principe, maar vind wel: zeg nooit 'nooit'. Iets zou me dan écht nog moeten triggeren. Ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken, moet ik dan nu nog voor halflege tribunes aan de slag in pakweg Monaco? Nee."

Sportfestijn Zuiderpark om regen afgelast

Door de hevige regenval in de regio Den Haag is een groot sportfestijn van supermarktketen Albert Heijn en sportkoepel NOC*NSF afgelast. Voor het evenement, dat voor zaterdag en zondag in het Haagse Zuiderpark gepland stond, waren vele duizenden kaarten verkocht. Maar het festivalterrein is onbegaanbaar.

"De veiligheid van de bezoekers kan door ons niet worden gegarandeerd en de beleving van sport en beweging valt hierdoor in het water", aldus de organisatie. "In de vroege ochtend is nog met man en macht geprobeerd het water weg te pompen, maar helaas zonder gewenst resultaat. We hopen op begrip voor deze situatie en iedereen die een kaartje heeft gekocht krijgt zijn geld terug."

Tijdens het AH Sportfestijn zouden sportvedetten als hockeysters Ellen Hoog en Naomi van As en voetbalsters Leonne Stentler en Anouk Hoogendijk workshops geven.

AH Sportfestijn Zuiderpark om regen afgelast
Sportfestijn Zuiderpark om regen afgelast (Foto: ANP)

Winston Gerschtanowitz aan dood ontsnapt

SBS 6-presentator Winston Gerschtanowitz is op het nippertje ontsnapt aan de dood. Orkaan Irma raasde eerder deze week vol over Sint Maarten, met grote verwoesting als gevolg, en Winston wist dat maar net te ontkomen.

De presentator was immers slechts zes weken geleden nog op het eiland. "We kijken nu allemaal naar de nieuwsberichten", aldus Koffietijd-presentatrice Pernille La Lau tegen Winston. Een vraag over de situatie kwam er niet, er waren immers andere prioriteiten: "Hoe is dat nu voor jou, aangezien je er onlangs nog geweest bent?"

De aangeslagen Gerschtanowitz liet weten dat het heftig was. "Ik was er nog nooit geweest, een week of zes geleden was het mijn eerste ervaring op Sint Maarten. Als je daar zo over nadenkt, zag je wel dat die huisjes heel kwetsbaar zijn."

Vooral de beelden vanuit de vernietigde haven doen Winston wel wat, daar heeft hij weken geleden immers een paar dagen gewerkt. "Als je dan dit soort beelden ziet en je ziet ook die haven waar ik veel geweest ben met die boten die over auto’s heen liggen", vertelt hij. "Ik kan me niet voorstellen wat een drama het nu moet zijn, heel apart."

Voor Winston kwam het allemaal dus wel héél erg dichtbij, om er maar eens een klassiek FOK!gezegde in te gooien. Gelukkig kan hij zich nu richten op Miljoenenjacht: "Ik heb er zin in!" Of men in Sint Maarten ook al vol enthousiasme vooruitkijkt naar het nieuwe seizoen is nog niet bekend.

Cocu steunt pleidooi voor kortere transferperiode

PSV-trainer Phillip Cocu steunt volledig de beslissing van de clubs in de Premier League om de transferperiode eerder te sluiten. Nu er in Duitsland en Frankrijk dezelfde signalen de kop op steken, vindt Cocu dat er ook in Nederland doorgepakt moet worden.

"We moeten nu kijken of er meer landen mee kunnen doen", sprak Cocu vrijdagmiddag op de persconferentie in aanloop naar het duel met SC Heerenveen van aanstaande zondag. "Bonden, clubs, technisch directeuren: iedereen moet met elkaar om de tafel."

Afgelopen week besloten de clubs in de Premier League om de transfermarkt op de donderdag voor de start van de competitie om zes uur te sluiten. Dit gaat in vanaf komend seizoen. Ook in Duitsland en Frankrijk werd geroepen dat de transferperiode korter moet. Ook UEFA-president Aleksander Ceferin is voorstander van een kortere transferperiode. "Wij volgen de discussie op de voet en staan zeker open voor verandering. Ik denk niet dat het goed is dat een speler nog overstapt, terwijl hij al aan de competitie is begonnen", aldus Ceferin. 

Cocu sluit zich daar bij aan. "We moeten nu echt doorpakken. Als de transfermarkt in ieder land gelijk sluit, is dat voor iedereen eerlijker."

Nieuw beroepsverbod voor natuurgenezer Ross

De omstreden natuurgenezer Klaus Ross heeft in de regio rond de stad Wesel, niet ver van Nijmegen, een beroepsverbod gekregen. Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van dood door schuld en heeft een jaar geleden al een strafrechtelijk onderzoek tegen de man ingesteld.

Justitie onderzoekt de dood van tientallen patiënten die stierven tijdens een behandeling tegen kanker bij de zogenoemde Heilpraktiker. Om die reden is hem eerder al verboden zijn praktijk uit te oefenen in het Duitse grensplaatsje Brüggen bij Roermond.

De kliniek van Ross behandelde veel mensen die waren opgegeven door reguliere artsen. Twee van de overledenen waren Nederlanders.

De stad Wesel komt volgens de Duitse omroep WDR met het beroepsverbod op aandrang van de deelstaatregering in Düsseldorf. Nadat Ross uit Brüggen moest vertrekken, begon hij eind vorig jaar in Wesel een mobiele praktijk, waarbij hij huisbezoeken aflegde aan patiënten.

Nieuw beroepsverbod voor natuurgenezer Ross
Nieuw beroepsverbod voor natuurgenezer Ross (Foto: ANP)

Hingis gaat voor 24e en 25e Grand Slam-titel op US Open

Tennisster Martina Hingis gaat op voor haar 24e Grand Slam-titel. De 36-jarige Zwitserse legende staat samen met de Taiwanese Chan Yung-jan in de finale van het damesdubbelspel.

Hingis en Chan zijn als tweede geplaatst in New York en stonden in de halve eindstrijd tegenover Sania Mirza uit India en haar Chinese partner Peng Shuai. Die konden bij tijd en wijlen een vuist maken, maar het was niet genoeg om Hingis en Chan uit de finale te houden: 6-4, 6-4.

Chan stond vier keer in een Grand Slam-finale, maar won nog nooit. Hingis won in het enkelspel, damesdubbel en gemengd dubbel al 23 Grand Slam-toernooien. Op de US Open zegevierde de Zwitserse in 1997 in het enkelspel, in 1998 en 2015 in het damesdubbel en in 2015 ook in het gemengd dubbel.

Lucie Hradecka en Katerina Siniakova zijn de tegenstanders in de eindstrijd. Het als zevende geplaatste Tsjechische duo was met 6-2, 7-5 te sterk voor hun als derde geplaatste landgenotes Lucie Safarova en Barbora Strycova. Siniakova debuteert in een finale, Hradecka won er al drie, waaronder de US Open in 2013.

Voor Hingis is het verhaal met dit alles nog niet afgelopen, want samen met de Brit Jamie Murray sloeg ze zich ook naar de finale van het gemengd dubbelspel. Het als eerste geplaatste duo, dit jaar al de beste op Wimbledon, rekende in de halve finale met 6-4, 7-6 (8) af met de Amerikaanse Coco Vandeweghe en haar Roemeense partner Horia Tecau - die even daarvoor met de Nederlander Jean-Julien Rojer nog de mannendubbeltitel pakte.

Hingis speelt in de finale opvallend genoeg tegen Chan Hao-ching, de zus van de vrouw met wie ze de finale van het damesdubbel speelt. Chan was met de Nieuw-Zeelander Michael Venus met 6-1, 7-6 (6) te sterk voor Anastasia Rodionova en Oliver Marach.

Dolberg: "Vijftig miljoen? Ik word er niet nerveus van"

Kasper Dolberg heeft geen moment gedacht aan een vertrek bij Ajax, ondanks dat hij in verband werd gebracht met een megatransfer naar AS Monaco.

"Ik heb altijd gezegd dat ik hier wilde blijven", benadrukt de 19-jarige aanvaller in een interview met het Algemeen Dagblad. Dolberg wil niet zeggen of Monaco of Borussia Dortmund concreet een aanbieding heeft gedaan. "Er zijn zoveel geruchten geweest. Dat iemand iets opschrijft, wil alleen niet zeggen dat het klopt. Ik heb wat dat betreft veel geleerd deze transferperiode."

Naar verluidt ontving Ajax voor de Deense spits een bod van vijftig miljoen euro. "Dat is wel een beetje gek. Er gaat tegenwoordig zoveel geld om in het voetbal. Wat is nog normaal? Maar daar word ik niet nerveus van. Er is hier en daar wel contact gezocht. Maar ik heb mijn zaakwaarnemer gezegd dat ik er niets van wilde horen. Zo hadden we dat afgesproken."

"Natuurlijk heeft hij me wel verteld wat klopte en wat niet klopte van wat er werd geschreven. Maar ik wilde niet dat hij me iedere dag belde”, stelt Dolberg, die dit niet het juiste moment vond voor een volgende stap. "Ik denk dat ik eerst één van de beste spelers van de competitie moet zijn, voordat ik nadenk over een vertrek. Als ik op mijn best ben, kan ik tegen elke ploeg scoren. Maar in sommige wedstrijden speel ik nog niet zoals ik kan."

Klaas Jan Huntelaar ziet hij niet zozeer als concurrent, maar meer als een teamgenoot die hem veel kan leren. "Hij helpt me heel veel. Hij is een goed mens. Hij probeert het hele team te helpen. Het is goed dat hij hier is. Of we samen kunnen voetballen? Ik denk dat we dat al wel hebben laten zien."

Vrouwen Ajax en Twente spelen gelijk, PSV laat kans liggen

De tweede speelronde in de Eredivisie voor vrouwen had gelijk al een ware kraker op het programma staan. Op Sportpark Slangenbeek in Hengelo nam FC Twente, jarenlang onaantastbaar in de competitie, het op tegen de nieuwe landskampioen Ajax.

Na een half uur kreeg Kika van Es een rode kaart, nadat ze een bal uit een reflex van de doellijn sloeg. Collega-international Desiree van Splunteren benutte de strafschop achter niet. Inessa Kaagman zette Ajax een dik kwartier voor tijd op voorsprong, maar enkele minuten later maakte aankoop Myrthe Moorrees de gelijkmaker namens Twente, waarmee de 1-1 eindstand was bereikt. Ajacied Stephanie van der Gragt, nog een international, werd in blessuretijd met twee keer geel van het veld gestuurd.

PSV liet op De Herdgang een kans liggen om te profiteren van het gelijkspel in Hengelo. Nathalie van den Heuvel zette de bezoekers van sc Heerenveen kort voor rust op voorsprong, waarna Vanessa Susanna een minuut na de pauze voor de 1-1 tekende, haar vierde treffer in twee wedstrijden. Het duel eindigde eveneens met een 1-1 gelijkspel.

Overige uitslagen
ADO Den Haag - PEC Zwolle 2-2
Achilles '29 - Excelsior Barendrecht 4-2

Recordpoging moet EHBO op de kaart zetten

Op de Dam in Amsterdam probeert het Nederlandse Rode Kruis zaterdag het wereldrecord EHBO te verbreken. De hulporganisatie wil in totaal 2500 mensen eerste hulp laten verlenen, het huidige record staat op 1795 mensen. Vrijdag zocht het Rode Kruis nog naar de laatste paar honderd vrijwilligers.

Tijdens de wereldrecordpoging worden de deelnemers getraind door enkele tientallen instructeurs die vertellen wat je moet doen bij bewusteloosheid, bloedingen, verslikking of verstikking. Onder de aanwezigen op de Dam zijn de vicevoorzitter van het Rode Kruis, prins Pieter-Christiaan en Rode Kruis-ambassadeur Irene Moors.

De bereidheid om medische hulp te verlenen is afgenomen in vergelijking met zeven jaar geleden, bleek afgelopen week uit onderzoek van Kantar Public. Wie kennis heeft van EHBO biedt over het algemeen een stuk sneller de helpende hand dan iemand die er weinig kennis van heeft.

Recordpoging moet EHBO op de kaart zetten
Recordpoging moet EHBO op de kaart zetten (Foto: ANP)

Droomstart Leganés in La Liga voorbij

De droomstart van Leganés in de Primera Division is vooralsnog ten einde gekomen. De nummer zeventien van vorig seizoen - hun eerste seizoen op het hoogste niveau - begon deze jaargang met twee zeges, maar ging vrijdagavond thuis tegen Getafe ten onder.

De Uruguayaan Mauro Arambarri scoorde zijn eerste goal in Europa en zette Getafe daarmee kort voor rust op een 0-1 voorsprong. Guerrero bracht de thuisploeg in het eigen Estadio Municipal de Butarque weer op gelijke hoogte, maar tien minuten voor tijd deed Alvaro Jimenez dat weer teniet: 1-2.

Voor Getafe is het de eerste zege van het seizoen.

Rolstoeltennissters overtuigend naar halve finales US Open

Alle drie Nederlandse rolstoeltennissers hebben zich op de US Open overtuigend geplaatst voor de halve finales. Aniek van Koot, de kampioene van 2013, sloeg zich vrijdag langs de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane: 6-4, 6-2. In de halve finale speelt Van Koot tegen de Japanse Yui Kamiji, de mondiale nummer één en dit jaar winnares van de Australian Open en Roland Garros.

Marjolein Buis zat tegenover de Amerikaanse wildcardspeelster Dana Mathewson en die kon het haar niet al te moeilijk maken: 6-2, 6-3. Buis speelt in de halve eindstrijd tegen de als tweede geplaatste Nederlandse Diede de Groot, een van de grootste talenten in het rolstoeltennis. De pas 20-jarige De Groot rekende af met de ruim twee keer zo oude Duitse Sabine Ellerbrock: 6-2, 6-4.

In het damesdubbelspel spelen Buis en De Groot overigens samen, met succes: Ellerbrock en Montjane gingen er in de halve finales met 6-3, 6-2 aan. Van Koot speelde samen met Mathewson tegen Kamiji en de Britse Lucy Shuker, als tweede geplaatst. Het Nederlands-Amerikaanse duo won verrassend met 0-6, 6-4 [10-5].

Curve Digital

Voordat je naar een beurs als Gamescom 2017 gaat krijg je van te voren mailtjes van totaal onbekende personen die je uitnodigen om bij hun een kijkje te komen nemen. Vaak zijn dit kleine indie games die van de Publisher ruimte krijgen om aandacht te krijgen tussen al het AAA-geweld. Het leuke van het bezoek aan een kleinere stand is dat er vaak enthousiaste ontwikkelaars bij staan die met grote trots hun game, waar ze soms met maar twee personen aan werken, aan je willen laten zien.

Nadal naar finale US Open

Rafael Nadal heeft de finale van de US Open bereikt. De Spanjaard versloeg in de halve eindstrijd Juan Martín Del Potro : 4-6, 6-0, 6-3 en 6-2. 

In de eerste set speelde de Argentijn, winnaar van het toernooi in 2009, weergaloos tennis. Zijn opslag was zo hard, dat Nadal bijna tegen de boarding moest staan. En ook de forehand en de backhand van Del Potro liepen als een trein.

De eerste service van de Argentijn haperde in het begin van de tweede set ietwat en Nadal sprong als een tijger op zijn prooi. De Spanjaard won negen games op rij. Del Potro hervond zich in het vervolg iets, maar Nadal liet niet  meer los en staat nu in zijn derde grandslamtoernooi van dit jaar.

Vuelta: Etappe 20 - De monsterlijke Angliru als slotakkoord voor Contador?

Al een tijdje kijkt iedereen uit naar de rit met aankomst op de mythische Angliru, maar voor die tijd moesten er helaas nog wel wat andere ritjes afgewerkt worden. Ook de rit van vrijdag, richting Gijón, was er niet echt een om te onthouden. Al vroeg in de rit reed er een groep werd, waarna een tweede groep in de achtervolging ging. Dat kwam allemaal bij elkaar, waardoor er een groep van 27 man als cabeza de carrera aangeduid mocht worden.

De klimmetjes onderweg zorgden voor wat schifting, maar richting de laatste klim van de dag zaten er toch nog ongeveer 20 renners bij elkaar. In de aanloop naar de laatste klim reed het jonge talent Ivan Garcia Cortina weg. Hij is afkomstig uit Gijón en probeerde te ancitiperen, aangezien hij van de jongens vooraan niet de beste klimmer was. Zijn opzet leek te slagen, want op de top van de steile klim van Huerces wist alleen Bardet aan te sluiten. Door de lastige finale met tegenwind wisten die twee niet vooruit te blijven. Roche en Navarro sloten aan, waarna er slag om slinger werd gedemarreerd. Niemand wist weg te blijven, het viel stil en een grotere groep sloot aan.

Zo gingen we de laatste kilometers in met negen man. Ondanks talloze demarrages kwam het aan op een sprint. In de groep zaten wel wat snelle jongens, zoals Pantano en Garcia. De jongen uit Gijón ging als eerste aan, maar kwam zichzelf gruwelijk tegen. Pantano probeerde te profiteren, maar niemand was opgewassen tegen de verschroeiende sprint van Thomas De Gendt. Ik had geen idee dat hij überhaupt kon sprinten, maar zo blijkt het dat je op je 30e nog verborgen talenten kan ontdekken. Voor Lotto Soudal alweer de vierde zege en voor De Gendt een mooie beloning na heel wat kansloos aanvalswerk. Bovendien heeft hij nu in iedere grote ronde een rit gewonnen, dat is iets wat niet veel renners kunnen zeggen.

Het peloton reed lang op een kwartier achterstand, want Sky had weer geen zin om te controleren. Astana nam uiteindelijk over van Sky, maar ook zij wisten niet veel van de voorsprong af te halen. Pas in de slotfase ging het snel, omdat Contador zich weer eens niet kon bedwingen. Op het steile klimmetje aan het eind van de rit ging hij in de aanval en hij reed in een mum van tijd een kleine minuut voorsprong bijeen. De wattages die hij trapte waren van een andere planeet, helaas voor hem kwam er na de klim nog een lang vlak stuk. Na het eerste deel van de afdaling begonnen Sunweb en Sky samen achter Contador aan te rijden, die dan weer de steun had gekregen van ploeggenoot Theuns.

Een eerlijke strijd werd het mede door de ferme tegenwind niet. Op een aantal kilometer van de streep werden de twee ingerekend en dus was de aanval van Contador een kansloze. Hij heeft nu nog één rit over om zich te laten zien. De voorlaatste rit brengt ons via de Cobertoria en de Cordal naar de Angliru. Een korte, maar loodzware rit. De laatste kans voor de klassementsrenners om iets aan hun huidige situatie te veranderen. Bovenal zal het uitkijken zijn naar het laatste kunststukje van Contador. Dit kan niet anders dan enorm veel genot worden.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Deze allesbeslissende rit start in de gemeente Corvera de Asturias, waar in totaal ongeveer 16.000 mensen wonen. We bevinden ons op een kilometer of 25 van Gijón, in het stadje Las Vegas. Geen casino's en achtbanen op daken hier, het is een slaperige buitenwijk van Avilés, waar de laatste rit richting de Angliru van start ging. Dat was in 2013, ook toen was het de laatste en allesbepalende bergrit. In de gemeente Corvera de Asturias was de Vuelta even goed nog nooit, in ieder geval niet voor een aankomst of een vertrek.

De renners zijn wel al een aantal keer over het grondgebied van de gemeente gereden, vorig jaar tijdens de rit naar de Alto del Naranco nog. Het is verder wel logisch dat de Vuelta hier niet vaak komt, want er is hier helemaal niets te beleven. Een start in Avilés is een stuk logischer, want daar zijn zowaar nog wat dingen te beleven. Las Vegas, en Corvera als geheel, heeft helemaal niets. Appartementencomplexen, waar de noeste arbeiders uit Avilés wonen.

De meeste mensen werken bij de staalfabrieken van Arcelor, dankzij die industrie is het inwonersaantal van Corvera ook sterk gegroeid door de jaren heen. In recordtijd werden er een aantal jaar geleden heel wat flats uit de grond gestampt. Dat resulteert in een troosteloze gemeente, met in de verte een nog troostelozer uitzicht. Naast staalfabrieken ook nog wat chemische fabrieken, alle reden om hier nog niet dood gevonden te willen worden.

Desondanks schijnt Corvera wel een een gemeente te zijn waar men veel aan sport dus, dus start de rit in de buurt van het lokale sportcomplex. Gewoon een aftandse gymzaal, maar dat mag de pret niet drukken. Corvera schijnt ook een enorme diepgewortelde culturele traditie te hebben, waardoor ze hier over meerdere culturele centra en theaters beschikken. De renners komen bij de start langs zo'n cultureel centrum, maar dat heeft meer weg van een gevangenis. Corvera dus, onthoud die naam vooral niet.

Corvera, we kunnen het niet snel genoeg achter ons laten (Foto: Panoramio)
Corvera, we kunnen het niet snel genoeg achter ons laten (Foto: Panoramio)

De route
In de neutralisatie rijden de renners een rondje door de gemeente, langs de industrie, richting Avilés. In Avilés start de rit dan officieel, waarna de weg bijna meteen omhoog begint te lopen. Het gaat in de eerste 13 kilometer van de rit omhoog, vooral vals plat. Al zitten er ook wat zwaardere stroken in, zo gaat het in de buurt van La Reigada twee kilometer aan 5% omhoog. Verder komt het gemiddeld uit aan iets minder dan 4%, wat niet heel spannend is. Desalniettemin een stuk beter dan wat we in de voorgaande ritten hadden, het is nu in ieder geval niet 100 kilometer vlak voor we wat hoogteverschil tegenkomen.

In La Reigada bereiken de renners na ongeveer 13 kilometer de top van deze loper. De weg richting de top is bochtig en het wegdek is best pover, wat ook in de afdaling het geval zal zijn. In totaal gaat het 11 kilometer naar beneden, met tussendoor nog een vlakke strook van anderhalve kilometer. De afdaling is niet bijzonder lastig, ondanks het feit dat het hier nogal bochtig is. Een paar wat scherpere bochtjes, maar de meeste bochten zijn prima in te schatten. Bovendien gaat het niet zo steil naar beneden, al is het slechte wegdek wel een doorn in het oog. Als het daadwerkelijk slecht weer wordt kan dit wel ineens een verraderlijke afdaling worden, maar dat geldt dan voor iedere afdaling.

Na 21 kilometer komen de renners door Grullos, waar de afdaling bijna gedaan is. Het gaat nog even verder naar beneden, richting de rivier Nalón. Deze rivier kennen we eigenlijk al goed genoeg na de vorige rit, maar we maken er nu toch nog nader kennis mee. Vlak voor de rivier is er een scherpe bocht naar links, waarna we heel korte langs de rivier rijden over een weg met twee lastige bochtjes. Daarna is er een bocht naar rechts, steken we de rivier over en zetten we koers richting Grado. In dit stuk van vijf kilometer is het zo goed als vlak, met alleen een paar kleine hupjes onderweg.

Na 27,5 kilometer rijden de renners dan door Grado, wat nog best een aardig stadje is. In Grado zou je rechtdoor kunnen rijden, dan fiets je naar de Puerto Marabio toe. Niet de beste klim ooit, maar in ieder geval beter dan wat we nu gaan krijgen. We slaan linksaf in deze stad en moeten daarna nog een kilometer of 40 door de vallei rijden. Gemiste kans in een rit die verder goed ontworpen is.

Grado, niet verkeerd (Foto: Panoramio)
Grado, niet verkeerd (Foto: Panoramio)

Buiten Grado komen de renners weer langs de Nalón te fietsen, over een weg die zeven kilometer lang breed, recht en zo goed als vlak is. Met die zeven kilometer in de benen komt daar verandering in, de weg loopt tegen die tijd iets meer dan drie kilometer omhoog aan 3% gemiddeld. Veredeld vals plat, maar veel meer kun je in een vallei ook niet verwachten. Nadat het drie kilometer omhoog is gegaan gaat het ook weer drie kilometer naar beneden, over een rechte weg richting Udrión. Hier passeren de renners na exact 40 kilometer, waarna er een bocht naar rechts volgt.

Vanaf nu bevinden we ons op de weg die de renners naar de eerste gecategoriseerde klim van de dag gaat brengen. Het duurt alsnog een tijd voor die klim echt in zicht komt, want deze weg door de vallei is ellenlang. De eerste 14 kilometer in deze vallei is het zo goed als vlak, de renners komen in dat stuk amper 100 meter hoger uit. Het is maar goed dat er af en toe een mooi uitzicht over de bergen is, want op het natuurlijk schoon na valt hier niets te beleven. De wegen zijn recht en breed, wat in de rest van de vallei ook zo zal blijven. Alleen begint de weg na de doortocht in Proaza, na 54 kilometer, wel iets meer omhoog te lopen.

Tussen Proaza en Santa Marina, waar de voet van de Alto de la Cobertoria ligt, overwinnen de renners 300 hoogtemeters. Het is hier dus zeer zeker niet steil, maar alles is beter dan een totaal vlakke weg. Een beetje vals plat dus, met onderweg een paar meertjes, wat tunneltjes en een uitzicht over het groene en bergachtige Asturische landschap. Ondertussen passeren de renners ook een aantal dorpjes, zoals San Salvador en Bárzana. In San Salvador begint de weg voor het eerst wat serieuzer omhoog te lopen, maar heel lang duurt dat niet. De coureurs zullen toch echt geduld moeten hebben tot Santa Marina, voor het echte geweld begint.

We bevindens ons nu wel al op bekend terrein, want in de buurt van San Salvador ligt ook het geitenpad dat de renners in 2015 naar Ermita de Alba bracht. Dat was ook wel een mooi klimmetje en een mooie rit, waarin de Alto de la Cobertoria van de andere kant werd beklommen. De kant die we nu gaan beklimmen is 8,1 kilometer lang en 8,6% gemiddeld. De voet ligt dus in Santa Marina, na 71 kilometer. Daarna gaat het gelijk aan 6,6% omhoog, waarna het in de kilometers die daarop volgen alleen nog maar lastiger wordt. Drie kilometer aan ongeveer 8%, met daarin ook een aantal stroken boven de 10%.

Toch wordt het na vier kilometer klimmen pas echt lastig, want in de laatste kilometers naar de top gaat het aan 9% of meer omhoog. Er is zelfs nog een kilometer aan 10%, met uitschieters richting 14%. Een uiterst zware klim, waarvan de top na 79,5 kilometer wordt bereikt.

Kenny Ellisonde in 2015 op zijn kinderfiets op weg naar Ermita de Alba (Foto: Getty)

De Alto de la Cobertoria is een klim van de eerste categorie, die iedere wielerliefhebber wel zal kennen. De berg wordt bijna jaarlijks opgenomen in het parcours van de Vuelta a España en de Vuelta a Asturias. In 2006 was er zelfs een finish op deze klim, toen ging de overwinning naar de Kazachse opperbaas Alexandre Vinokourov. In de jaren daarna zijn onder meer Thomas De Gendt, Luis Leon Sanchez en Frank Schleck hier als eerste bovengekomen. In 2014, toen Luis Leon als eerste bovenkwam, werd de klim net als in 2015 wel van de andere kant beklommen.

Deze kant van de Cobertoria hebben we dus al een tijd niet in stijgende lijn gezien, maar het blijft een onding. De weg is breed en goed, waardoor het minder steil lijkt dan het in feite is. De afdaling van de Cobertoria is tien kilometer lang en behoorlijk steil. Deze kant van de Cobertoria is zo mogelijk nog lastiger dan de andere kant, maar het voordeel van deze klim is dat de weg altijd breed blijft. Niet ver na de top passeren we overigens de weg die ons ook zou kunnen brengen naar de Alto de Gamoniteiro. Volgens mij kom ik zo ongeveer ieder jaar terug op dit punt, maar het blijft dan ook nog steeds onbegrijpelijk dat men dit schot voor open doel laat liggen.

We rijden nu naar beneden, richting Pola de Lena. Als je vanuit deze stad weer omhoog zou rijden naar de top van de Cobertoria, maar dan vlak voor die top afslaat en deze weg pakt richting de Gamoniteiro heb je een klim van een kilometer of 15 aan 9,5%. Klinkt als iets voor de Vuelta, maar tot op heden is het er niet van gekomen. Ook nu niet, het gaat naar Pola de Lena dus. De Cobertoria is steil en bochtig, maar dankzij de brede weg is dit in het verleden altijd een afdaling zonder heel veel gevaar gebleken. Het gaat een aantal kilometer aan 11% naar beneden, maar er zijn weinig écht lastige bochten en het gaat ook een aantal keer lang rechtdoor.

Daarom moet iedereen na 89,5 kilometer, op 28 kilometer van de finish, veilig Pola de Lena kunnen gebruiken. Deze stad, waar de tussensprint is, vormt zo'n beetje het hart van Asturië. Het is een ideaal startpunt voor een tochtje door de Asturische bergen. Al kan het ook een eindpunt zijn, zo kwam de Vuelta a Asturias hier al meerdere keren aan. Onder meer Amets Txurruka en Igor Antón mochten hier de handjes in de lucht steken, het is daarom dus een geweldige stad.

Een blik op de vallei van vandaag (Foto: Panoramio)
Een blik op Pola de Lena, waar de tussensprint ligt (Foto: Panoramio)

Na de tussensprint in Pola de Lena is het maar een kilometer vlak. De renners rijden heel kort door een vallei, maar slaan al snel linksaf. Ze rijden onder een oude spoorbrug door en daarna begint meteen de volgende serieuze klim van de dag, de Alto del Cordal. Direct loopt de weg een kilometer lang aan 9% omhoog, waarna het in de volgende kilometer wat makkelijker wordt met 6% gemiddeld. Na die makkelijkere kilometer volgt er een kilometer aan 10%, met een paar stroken aan 14%.

Met die steile kilometer in de benen zwakt deze onregelmatige klim weer af richting 6%, voor het in de laatste anderhalve kilometer van de klim aan 12% omhoog gaat. In dit zware laatste stuk van de klim bereiken we zelfs stijgingsgraden tot 14%. Na 96,5 kilometer, op 21 kilometer van de top van de Angliru, bereiken de coureurs de top van deze Alto del Cordal. Een klim van de eerste categorie die in totaal 5,7 kilometer lang is en 8,6% gemiddeld. Dat gemiddelde is al zwaar genoeg, maar dankzij die twee kilometer aan 6% geeft het wel een vertekend beeld.

Deze klim is ook weer loodzwaar, met in totaal drie kilometer boven de 10%. De weg is hier bovendien niet al te best, het is smal en het asfalt heeft z'n beste tijd gehad. El Cordal is net als de Cobertoria vaste prik in de Vuelta. Bijna jaarlijks komen we hier langs, alleen vorig jaar lieten we deze berg even links liggen. In 2015 was Omar Fraile de laatste renner die hier als eerste boven kwam. De afdaling die volgt is acht kilometer lang en behoorlijk technisch. De kant van de Cordal die we nu afdalen is evenwel de makkelijkste kant, de kant die we beklimmen is een stuk steiler.

In de afdaling die we nu doen gaat het gemiddeld aan 6% naar beneden, maar het blijft lastig aangezien de weg smal is en het wegdek dramatisch. Bijna altijd zorgt de afdaling van de Cordal wel voor wat spektakel, aangezien renners hier nog wel eens het skoekeloen van dichtbij willen bekijken. Als het nu inderdaad slecht weer gaat worden valt het niet uit te sluiten dat we beneden ineens een aantal renners kwijt zijn.

De afdaling heeft een aantal snelle, technische bochtjes, die niet altijd even overzichtelijk zijn. We rijden het grootste gedeelte van de afdaling door een bos, dat heeft een negatief effect op het inschatten van de bochten. Tot het eind blijft de afdaling technisch, met vooral in het laatste stuk nog een aantal gemene bochten. Op 13 kilometer van de streep komen we uit in La Vega en hier is de afdaling gedaan.

Nog een blik op de lokale omgeving (Foto: Panoramio)
Nog een blik op de lokale omgeving (Foto: Panoramio)

In La Vega stuiten de renners nog een op scherpe bocht naar rechts, maar bijna direct daarna begint de weg omhoog te lopen. We bevinden ons op 12,5 kilometer van de streep en hier gaat het beest beginnen. De mythische klim naar de Alto de l'Angliru. 12,5 kilometer lang dus, 9,8% gemiddeld. Een verschrikking, alhoewel het eerste deel van de klim nog best meevalt. Buiten La Vega gaat het een kilometer omhoog aan 5%, dat is nog goed te doen. Daarna gaat het twee kilometer omhoog aan 8%. Is al lastiger, maar stelt in vergelijking met dat wat komen gaat alsnog niet gek veel voor.

De kilometer aan 9% die daarna op het programma staat lijkt er al meer op, maar vervolgens zwakt het weer af richting 7%. De renners hebben nu vijf kilometer geklommen en de klim lijkt alleen maar makkelijker te worden. Tot dit punt bevinden de renners zich op een enigszins brede doorgaande weg, maar daar komt op 7,5 kilometer van de streep verandering in. Er volgt een bocht naar links, waarna het een kilometer zo goed als vlak is. Aan ongeveer twee procent gaat het omhoog, tot op 6,5 kilometer van de streep.

Plots begint de Angliru echt en lijkt de weg bijna loodrecht omhoog te lopen. Het gaat een kilometer lang aan 14% omhoog, met een steilste strook van 22%. De kilometer die daarop volgt is iets minder moeilijk, maar met 12% gemiddeld en rampas aan 14% nog steeds niet eenvoudig. Al gaat het sowieso niet meer eenvoudig worden, dat bewaren we voor de laatste kilometer. Op iets meer dan drie kilometer van de streep gaat het gemiddeld aan 14% omhoog, met een paar secties boven de 20%.

Het leukste deel van de Angliru is in zicht, want in de volgende kilometer gaat het gemiddeld aan 17,5% omhoog, met in die kilometer de onmenselijk zware strook aan 23,5%, de zwaarste strook van de hele klim. La Cueña les Cabres, zo noemt men deze strook. Hier kunnen we genieten van kruipende renners en de Guardia Civil die weer met het knuppeltje wat vervelende supporters van de berg af gaat joekelen. Het blijft nu hemeltergend steil, want in de volgende kilometer gaat het aan 13,5% omhoog, met ook weer wat stroken aan 20%. Vooral de bochten zijn hier bijna niet te doen, zo idioot steil.

We komen nu al in de buurt van de top en ook de finish. Op een meter of 800 van de finish bereiken we die top, maar ook in de laatste meters richting de top gaat het nog aan meer dan 10% omhoog, met ook nog een strook aan 20%. Daarna komt de verlossing, want in de laatste meters van de rit gaat het licht naar beneden. Er komt nog een kort knikje naar boven, maar door het afdalinkje hebben de renners een flinke vaart, waardoor ze altijd over dat laatste bultje vliegen. Daarna gaat het in licht dalende lijn richting de finish. Na 117,5 kilometer zit deze rit met aankomst op de Angliru, categoría especial, er dan op.

Het profiel van de monsterlijke Angliru (Bron: Altimetrias)
Het profiel van de monsterlijke Angliru (Bron: Altimetrias)

Een heerlijke muur, die Angliru (Foto: Panoramio)
Een heerlijke muur, die Angliru (Foto: Panoramio)

De finishplaats
De laatste bergrit eindigt boven op een mythische, legendarische berg. De Alto de l'Angliru debuteerde pas in 1999, maar boezemt toch iedereen angst in. Het is een van de zwaarste beklimmingen in het wielrennen, zonder enige twijfel. Dat de klim pas redelijk laat werd ontdekt ligt aan het feit dat er op de top niets te beleven is. Er is een parkeerplaats, met uitzichtpunt, maar verder vinden er maar weinig activiteiten plaats op de Angliru. In het dagelijks leven is dit het domein van een aantal loslopende paarden en koeien, meer niet.

Op 12 september 1999 debuteerde de Angliru in de Vuelta, tijdens de achtste rit. De klim werd meteen populair, aangezien José Maria Jiménez de overwinning pakte. Dat was voor de Spanjaarden genoeg reden om de klim in 2000 ook op te nemen in het parcours. Dat jaar ging de zege naar Gilberto Simoni, die eerder in de rit in de aanval was gegaan en op de slotklim een ontketende Roberto Heras achter zich wist te houden. Heras zette de recordtijd neer op de Angliru en sindsdien is niemand ook maar in de buurt gekomen van die tijd. Desondanks won hij niet, maar die fout herstelde hij twee jaar later.

In 2002 kwam de Vuelta weer naar de Angliru en nu liet Heras onder meer heel Kelme achter zich. Aitor Gonzalez en Oscar Sevilla werden op een hoopje gereden. Babyface reed in de leiderstrui, maar die moest hij afstaan aan Heras. Met anderhalve minuut voorsprong op de nummer twee, Joseba Beloki, was Heras weer ongenaakbaar. Na zoveel overmacht van Heras durfde de organisatie een aantal jaar niet terug te komen naar deze berg. Pas in 2008 kwam de koers weer langs.

Van Heras was geen sprake meer, maar in de tussentijd was er wel een nieuwe Spaanse klimmer opgestaan. Zijn naam? Alberto Contador. Hij reed Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez op een hoopje, won de rit en nam de leiderstrui over van Egoi Martinez. Die leiderstrui stond hij daarna niet meer af. Het duurde drie jaar voor de Vuelta weer naar de Angliru kwam, maar ook toen kregen we een show te zien.

De Vuelta van 2011 was een aparte. Een strijd tussen renners die ineens benen hadden die ze helemaal niet hoorden te hebben. De top van het klassement bestond uit Juan José Cobo, Bradley Wiggins en Chris Froome. Van Froome had nog nooit iemand gehoord voor die Vuelta en Juan José Cobo had al bijna anderhalf jaar geen koers meer uitgereden. Toch stonden ze daar, maar er moest toch een keer een moment komen dat ze gingen kraken.

Geen sprake van, op de Angliru werd Cobo onder de bezielende leiding van Matxin en Mauro Gianetti naar de top van de klim geblazen. Hij liet geen spaan heel van de concurrentie. Wout Poels werd op 48 seconden tweede. Cobo haalde hier naast de etappezege ook de eindzege binnen, want achter hem blunderde Sky opzichtig. De tijdrijder die plotseling kon klimmen, Bradley Wiggins, kwam voor geen meter vooruit op de steile Angliru. Dat ging de witte Keniaan een stuk beter af, maar hij moest in de buurt van Wiggins blijven, want Wiggins droeg nu eenmaal de rode leiderstrui. Veel te laat mocht hij zijn eigen ding doen, waardoor ook hij 48 seconden verloor. Tijd die hij daarna niet meer goed wist te maken, waardoor Cobo met 13 seconden voorsprong de Vuelta kon winnen.

De laatste keer dat we op de Angliru aankwamen kregen we weer een regelrecht topshowtje der lachwekkendheid voorgeschoteld. Het peloton liet een groepje vluchters te ver wegrijden, waardoor de Franse pygmee Kenny Elissonde er met de rit vandoor kon gaan. Hij was de sterkste van de kopgroep en wist zo zijn mooiste zege ooit te boeken. In de achtergrond reed Papy Horner met een grote glimlach op zijn gezicht staand Nibali de vernieling in. Nibali dacht op de Angliru wel even orde op zaken te kunnen stellen, maar de taaie Horner plooide geen moment en bleef lachen tot de top, terwijl hij bijna een halve minuut wegreed van Nibali. Hij won daardoor definitief de Vuelta van 2013. We kunnen dus wel stellen dat de Angliru goed is voor flink wat gelach, gegier en gebrul.

Nogmaals, een heerlijke klim, die Angliru (Foto: Panoramio)
Nogmaals, een heerlijke klim, die Angliru (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In de buurt van de startplaats schijnt het bijzonder beroerd weer te worden. 18 graden overdag, terwijl er gedurende de hele dag 80% kans op regen is. Om het nog erger te maken staat er ook nog eens veel wind, voor dat extra gure effect. In Pola de Lena, waar de Cobertoria eindigt en de Cordal begint, is het helemaal niet best. Nog kouder dan in Corvera, met ook ongeveer 70% kans op regen in de middag. Wel iets minder wind, maar alsnog niet best. De kans is enorm groot dat we een regenachtige rit gaan krijgen, wat de rit toch wel een extra dimensie geeft. De afdalingen worden er daardoor niet makkelijker op, terwijl de steile slotklim ook niet echt eenvoudiger wordt als het zo nat en glad is. Als het dan ook nog eens koud is weet je dat veel renners een slechte dag gaan beleven.

Deze enorm korte en potentieel geweldige rit begint om 14:19, heel laat dus. Sporza is er meteen bij, uiteraard wordt deze rit integraal uitgezonden. We pikken zelfs nog een deel van de neutralisatie mee, als het goed is. De aankomst wordt verwacht tussen 17:29 en 17:52.

Nog één blik op de Angliru (Foto: Steephill)
Nog één blik op de Angliru (Foto: Steephill)

Favorieten & voorspelling
Drie dagen achter elkaar ging de rit naar een vluchter. Dat is al een belangrijke reden waarom deze rit naar een klassementsrenner hoort te gaan. Bovendien is het de laatste bergrit van de Vuelta. Überhaupt de laatste rit waar nog iets kan gebeuren. De laatste serieuze rit van Alberto Contador. Het is enorm kort en lastig, terwijl het weer ook nog eens slecht is. Als we hier geen glorieuze strijd te zien krijgen weet ik het ook niet meer. Dit gaat tussen de klassementsmannetjes en daarmee basta. Het is te hopen dat de rit al losbarst op de Cobertoria of de Cordal, maar een showtje op de Angliru krijgen we sowieso.

1. Contador. Hij is op bekend terrein. Won in 2008 op de Angliru en nam toen ook meteen de leiderstrui over, die hij daarna tot in zijn eigen Madrid wist te behouden. Nu, bijna 10 jaar later, is hij weer terug op deze berg. Bezig aan zijn laatste dagen als prof. Hij toont zich, zoveel is duidelijk. Bijna iedere dag in de aanval, maar nog zonder succes. Dit is de allerlaatste kans voor Contador om een rit te winnen, om een rol van betekenis te spelen. Daarom gaat het gebeuren. Op het moment dat ik dit typ is hij waarschijnlijk nog een paar bloedzakken naar binnen aan het sodemieteren. Misschien ook nog wel een flesje bier, om de geheime formule van Landis te volgen. Linksom of rechtsom, deze rit gaat naar Contador. Een andere uitkomst is niet mogelijk. De wattages die hij de afgelopen dagen trapt zijn buitenaards. Buitenaards is ook de omschrijving van de Angliru en de prestaties op deze berg, dus dat past goed bij elkaar.

2. Froome. Sommige mensen denken dat hij het hier heel lastig gaat hebben, omdat hij het ook lastig had op Los Machucos. Dat steile werk zou hem zogenaam niet liggen. Dat is gelul natuurlijk, hem ligt alles. Dus gaat hij nu weer voor iedereen eindigen. Op Contador na dan.

3. Zakarin. Gaat een poging doen om de plaats van Nibali in te nemen. Op basis van de laatste jaren is de Angliru natuurlijk ook bij uitstek de plaats waar enorme lolbroeken hun plan trekken. Zakarin is zo'n lolbroek, want die jongen zou nu eigenlijk niet eens mogen fietsen. Beetje in je jeugd jezelf helemaal volstoppen met anabole steroïden en groeihormomen, waar je de rest van je leven profijt van hebt. Briljante tactieken van Rusland, het moet gezegd.

4. Poels. Rijdt eerst kilometers op kop voor Froome, zorgt ervoor dat bijna iedereen lost en fietst dan zelf nog naar een verre ereplaats. Zou een perfecte afsluiter zijn voor het lollerende Team Sky. Woutje was niet altijd de sterkste knecht, dat was meestal Nieve. Alleen is de Angliru dan wel weer helemaal Wout z'n ding. Dat liet hij in 2011 al zien, toen hij dus tweede werd. Gaat hier die prestatie benaderen, moet allemaal kunnen.

5. Nibali. Is al twee keer eerder kopje onder gegaan op de Angliru. Toch niet helemaal zijn klim. Al zal het nu weinig uitmaken. Zijn tweede plaats zal hij niet snel verspelen, aangezien hij een behoorlijk ruime marge heeft ten opzichte van Contador en aangezien Kelderman er op deze klim doorheen gaat zakken. Over zakken gesproken, Zakarin zou wel een gevaar kunnen vormen.

Manchester Arena heropent met benefietconcert

De Manchester Arena opent zaterdag weer haar deuren. Zo'n vier maanden na de aanslag na het concert van Ariana Grande wordt de zaal heropend met een liefdadigheidsconcert genaamd We Are Manchester. Tijdens de bijzondere avond worden de 22 slachtoffers van de bomaanslag herdacht die tijdens een concert plaatsvond. Onder de doden bevonden zich veel jonge fans van Ariana Grande.

Onder meer Noel Gallagher's High Flying Birds en Rick Astley maken hun opwachting tijdens het concert. Daarnaast treden er veel lokale bands op, zoals Nadine Coyle, Pixie Lott en Louisa Johnson. Alle opbrengsten van het concert gaan naar het Manchester Memorial Fund. De organisatie zamelt geld in voor een groot herdenkingsmonument bij de Manchester Arena.

De komst van Noel Gallagher voedt nieuwe geruchten dat Oasis, zijn band met broer Liam, weer bij elkaar komt. Dat werd ook al gespeculeerd rond het benefiet We Love Manchester begin juni waar Liam bij aanwezig was. Liam was na het concert boos dat Noel niet kwam opdagen maar zei desondanks afgelopen maand nog steeds te hopen op een reünie.

Oasis' hit Don't Look Back In Anger werd een symbool voor de veerkracht van de plaatselijke bevolking na de aanslag. Het nummer werd tijdens We Love Manchester gezongen door Coldplay-frontman Chris Martin.

Manchester Arena heropent met benefietconcert
Manchester Arena heropent met benefietconcert (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: nog meer regen

Donder in september, sneeuw in maart.

Vandaag
Gisteren heb ik vrij veel regen gezien, gelukkig kon ik de boodschappen tussen de buien door doen. Ook afgelopen nacht en vanochtend vallen er veel buien. Tussen de regen door laat de zon zich af en toe zien. In de loop van de middag begint het op te klaren en wordt het wat droger. De temperatuur komt rond de 17 graden uit bij een zwakke tot matige westenwind. 

10 Jaar geleden
was het bewolkt en viel er wat regen. Die 1 millimeter is echter niet te vergelijken met wat er vandaag valt. De temperatuur was wel vergelijkbaar met hoe het nu is.  

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:00
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 4/2

Papabear is op vakantie in Kreta  (Foto: Papabear)
Papabear is op vakantie in Kreta (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

VS willen stemmen voor nieuwe sancties N-Korea

Een resolutie met nieuwe maatregelen tegen Noord-Korea wordt mogelijk maandag in stemming gebracht. De Verenigde Staten hebben een verzoek daartoe bij de VN-Veiligheidsraad ingediend.

De VS willen met deze resolutie onder meer een olie-embargo tegen het land instellen. Landen mogen daarnaast geen textiel uit Noord-Korea importeren en ook geen Noord-Koreaanse arbeidskrachten inhuren. Voor leider Kim Jong-un geldt een reisverbod en zijn tegoeden worden bevroren, blijkt uit de kladversie die persbureau Reuters heeft ingezien.

Onduidelijk is of China en Rusland met deze maatregelen instemmen. Beide landen kunnen in de Veiligheidsraad een veto uitbrengen, waarmee de resolutie wordt geblokkeerd.

De voorgestelde maatregelen zijn een reactie op de recente kernproef die het regime in Pyongyang heeft uitgevoerd.

VS willen stemmen voor nieuwe sancties N-Korea
VS willen stemmen voor nieuwe sancties N-Korea (Foto: ANP)

Anderson slaat zich naar eerste Grand Slam-finale

Tennisser Kevin Anderson staat voor het eerst in zijn leven in de finale van een Grand Slam-toernooi. De 31-jarige Zuid-Afrikaan sloeg zich vrijdagavond op de US Open langs Pablo Carreño Busta naar een finaleplek.

Anderson is in New York als 28e geplaatst, zijn Spaanse opponent is de nummer twaalf van de plaatsingslijst. Beiden stonden voor het eerst in de halve finales op een Grand Slam en het was Carreño Busta die het beste begon, door de eerste set na een break op 3-3 te winnen.

In set twee braken de twee elkaar snel een keer, maar op 6-5 sloeg Anderson nog eens toe, waarmee hij de stand gelijk wist te trekken. In set drie brak de Zuid-Afrikaan zijn opponent al snel, waarna hij op 5-3 op Carreño Busta's service niet toe wist te slaan, maar gelijk daarna op eigen opslag wel.

De vierde set kende een soortgelijk verloop: geen van beiden was duidelijk beter, maar wederom wist Anderson zijn opponent te breken, dit keer op 2-2. Carreño Busta kon niks terugdoen en na een kleine drie uur was Anderson's finaleplek binnen: 4-6, 7-5, 6-3, 6-4.

Anderson zal vanaf de 32e plek op de wereldranglijst in elk geval stijgen naar de vijftiende plek. Als hij het toernooi wint wordt dat zelfs de tiende plek, een evenaring van zijn beste positie.

Paspoort ondanks uitreisverbod om terreur

Van vier mensen die stonden gesignaleerd vanwege de staatsveiligheid was dat door fouten niet zichtbaar in de Basisregistratie Personen (BRP), het bevolkingsregister. In één geval kreeg iemand die als antiterreurmaatregel een uitreisverbod had gekregen hierdoor toch een paspoort. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bekendgemaakt na onderzoek.

Gemeenten moeten de signaleringen in het Register Paspoortsignaleringen (RPS) handmatig overnemen in het bevolkingsregister. Dat is volgens Plasterk foutgevoelig. Hij werkt daarom aan geautomatiseerde verwerking. Aan mensen die in het RPS staan kan een paspoort worden geweigerd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de gemeenten fouten inmiddels hebben hersteld. De gemeente die op 10 april van dit jaar het paspoort had verstrekt aan iemand met een uitreisverbod, heeft het document op 11 augustus weer ingetrokken.

Schulden
Hoewel één keer een paspoort is gegeven aan iemand die vanwege de staatsveiligheid in het register stond, is dat vaker gebeurd bij mensen die om andere redenen stonden gesignaleerd. In augustus bleek dat van 2729 gesignaleerde personen er in totaal 75 een paspoort hadden gekregen. In de meeste gevallen ging het om signaleringen vanwege schulden (64), maar bijvoorbeeld ook een keer om iemand die onherroepelijk was veroordeeld.

In juni bleek dat van de in totaal 2291 signaleringen er 345 niet waren verwerkt. Bij 260 mensen was het andersom: daar stond de signalering wél genoteerd, maar was die inmiddels al opgeheven. Plasterk heeft de betrokken gemeenten hierop aangesproken, laat hij weten, maar bij een hercontrole in augustus waren nog lang niet alle fouten hersteld.

Paspoort ondanks uitreisverbod om terreur
Paspoort ondanks uitreisverbod om terreur (Foto: ANP)

'Van Moorsel gebruikte EPO'

Voormalig wielerarts Peter Janssen heeft zaterdag in de Volkskrant een boekje opengedaan over het dopinggebruik van Nederlandse wielrenners. Volgens de arts leverde hij in het verleden epo aan onder anderen Leontien van Moorsel. 

Janssen, die vanaf de jaren tachtig actief is in de wielerwereld, geeft aan dat hij Leontien van Moorsel na de eeuwwisseling aan epokuren heeft geholpen. De voormalig wereld- en olympisch kampioene meldt zich bij de arts omdat ze begeleiding zocht voor haar anorexia. "Ze wilde dat haar gewicht gecontroleerd werd."

Volgens de arts blijft het niet bij een afspraak "Leontiens man, Michael Zijlaard, was er altijd bij. Ze kwamen buiten het spreekuur. Er zat vaak een lange tijd tussen en op het laatst van die consulten werd dan gevraagd, vooral door hem, of het mogelijk was een kuurtje te volgen."

Op de vraag of die kuur epo betrof, antwoordt Janssen in de Volkskrant: "Ja. Ik heb het hier in de apotheek in Deurne besteld. Ik heb het met hun geld cash afgerekend." Volgens de dokter levert hij drie kuren aan Van Moorsel en Zijlaard. "Iedere kuur is zes injecties."

De samenwerking stopt volgens Janssen, omdat de arts ontdekt dat Van Moorsel zich niet volgens afspraak in het ziekenhuis in Helmond laat controleren. Uit zijn aantekeningen blijkt dat de oud-renster op een gegeven moment een kritieke hematocrietwaarde van 47 heeft, de waarde diebij de vrouwen nog net mocht hebben. "Ze zat op haar omslagpunt, op de limiet. Ik voelde me voor joker staan."

Van Moorsel laat in een reactie weten dat ze Janssen kent als keuringsarts vanuit haar jeugd en dat ze ook wel bij hem in de praktijk kwam. De Nederlands wielrenster ontkent dat ze epo gebruikt heeft en volgens haar heeft ze nooit een hematocrietwaarde van 47 gehad.

In een latere reactie geeft Van Moorsel aan: "Ik ben in de jaren negentig heel vaak bij Janssen geweest. Hij heeft mij advies gegeven op gebied van voeding en training. Ik ben hem dankbaar. Hij heeft mij de motivatie gegeven, toen ik mijn rentree maakte, om weer in mezelf te gaan geloven."

Van Moorsel op het NK van 2004 (Pro Shots/Rob Kamminga)
Van Moorsel op het NK van 2004 (Pro Shots/Rob Kamminga)

Naast Van Moorsel geeft Janssen aan, dat hij in de Tour de France van 1988 en 1989 bloedtransfusies heeft toegediend bij Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Rooks won in 1988 de rit naar l'Alpe d'Huez en zou tweede worden in het algemeen klassement. Theunisse won in 1989 de bolletjestrui en won ook de rit naar l'Alpe d'Huez.

"Ik zat op de camping te kijken en ik zag ze op een televisietje naar boven rijden. Ik dacht: wat gebeurt hier. Ik zat echt met kippenvel te kijken. Ik wist niet dat het zoveel verschil zou maken", geeft Janssen aan in de Volkskrant.

Na een korte periode bij Panasonic doet Janssen een stap terug, maar hij blijft renners wel begeleiden. Onder meer Eddy Bouwmans, die in 1992 de witte trui als beste jongere in de Tour wint. "Hij wilde dat ik hem zou begeleiden." 

In 1993 brengt Bouwmans samen met Ab Krook, op dat moment de bondscoach van de Nederlandse schaatsploeg, een bezoek aan de praktijk van Janssen. De arts kon dat niet waarderen, geeft hij aan in de krant.

"Het is iets tussen de renner en mij. Je vertelt het ook niet aan je ploegleider of collega's, dus ook niet aan een populaire schaatstrainer die je is gaan begeleiden. Bouwmans kwam maar voor een ding: voor bloedafname en bloedteruggave."

Eddy Bouwmans laat weten voor een inspanningstest bij Janssen te zijn geweest. Van bloedtransfusies kan hij "zich niets herinneren". Bouwmans heeft wel toegegeven dat Janssen hem epo verstrekte.

Rooks ontkent dat Janssen hem bloedtransfusies heeft toegediend. Theunisse laat aan de krant weten dat hij geen behoefte heeft om te reageren.

José dreigt na 'armageddon' op Barbuda

Het eiland Barbuda dreigt voor de tweede keer in enkele dagen getroffen te worden door een verwoestende orkaan. Helikopterpiloten en schippers zijn verwikkeld in een race tegen de klok om overgebleven inwoners te evacueren voordat José zaterdag arriveert.

Neil Dickinson en zijn twee helikopters spelen volgens persbureau Bloomberg een hoofdrol bij de evacuatie. Momenteel worden ook veerboten en andere schepen ingezet om mensen van het eiland te halen, maar het is de vraag hoelang de omstandigheden op zee de inzet van dergelijke vaartuigen nog toestaan.

Het is onduidelijk hoeveel mensen zich nog bevinden op het eiland, dat grotendeels is verwoest door Irma. "Van de simpelste huizen tot complete resorts: niemand op Barbuda is gespaard. Het was armageddon", zei Dickinson tussen vluchten door in een telefonisch interview. "We gaan zo vaak mogelijk vliegen om mensen weg te halen."

Totale verwoesting
De eigenaar van het bedrijf Caribbean Helicopters schat dat zich momenteel aanzienlijk minder dan duizend mensen bevinden op Barbuda. Zijn helikopters kunnen per vlucht zes mensen overbrengen naar Antigua, dat zo'n zestig kilometer verderop ligt. De piloten van Dickinson brachten eerder al de premier van de eilandengroep naar Barbuda om de schade op te nemen. Ze keerden terug met het lichaam van een tweejarige slachtoffer.

Premier Gaston Browne keerde geschokt terug van zijn inspectie van Barbuda. Hij vertelde dat 95 procent van de huizen op het eiland was verwoest of beschadigd. "We vlogen naar Barbuda en troffen daar totale verwoesting. Het was in emotioneel opzicht één van de pijnlijkste ervaringen van mijn leven", zei hij tegen de BBC.

Na 'armageddon' op Barbuda volgt José
Na 'armageddon' op Barbuda volgt José (Foto: ANP)

Jong PSV wint derby in slotminuten, ook winst MVV en Oss

Jong PSV leek vrijdagavond in de Jupiler League twee punten te verspelen op bezoek bij FC Eindhoven, maar de beloften gingen in de slotfase toch met de volle buit weg.

Vorig seizoen won Jong PSV met 0-5 op bezoek bij FC Eindhoven en het leek er vrijdagavond even op dat dat kunstje weer zou worden geflikt. Sam Lammers schoot al na een kwartier spelen de bal op prachtige wijze in de bovenhoek.

Een paar minuten later stond het echter alweer gelijk, omdat Eloy Room een poging van Mart Lieder niet kon keren. Daarna waren beide teams af en toe gevaarlijk voor het doel van de tegenstander, maar werd er lange tijd niet gescoord. Mauro Junior besliste vlak voor tijd het duel met zijn eerste treffer in het betaald voetbal, waardoor Jong PSV met drie punten huiswaarts keerde.

De talenten van PSV klimmen voorlopig naar de zesde plaats in de Jupiler League. Het team van trainer Dennis Haar verzamelde zeven punten in de eerste vier speelronden. Volgende week staat een uitwedstrijd tegen MVV in Maastricht op het programma.

MVV wist vrijdag zelf op bezoek bij De Graafschap ook drie punten te pakken. Een eigen goal van Filip Bednarek en een treffer van Samy Mmaee hielpen MVV langs de Doetinchemmers, die dankzij Mark Diemers kort voor tijd nog wel op het scorebord kwamen: 1-2.

Net als MVV staat ook FC Oss na vrijdag op tien punten uit vier wedstrijden. De Brabanders zagen thuis hoe Denis Mahmudov FC Dordrecht op voorsprong zette, maar Fatih Kamaci, Richard van der Venne en nog eens Kamaci sleepten de drie punten naar Oss: 3-1.

Overige uitslagen
Almere City - Helmond 3-1
SC Cambuur - Jong FC Utrecht 2-2
FC Den Bosch - N.E.C. Nijmegen 3-0
FC Emmen - Fortuna Sittard 0-0
Go Ahead Eagles - FC Volendam 1-1

HSV thuis onderuit, blessure Van Drongelen

De droomstart in de Bundesliga zit er voor Hamburger SV op. Vrijdagavond ging de ploeg thuis onderuit tegen RB Leipzig, dat daarmee net als HSV op zes punten uit drie wedstrijden komt.

De eerste helft was niet al te boeiend, op een moment kort voor rust na: scheidsrechter Deniz Aytekin draaide een al toegekende penalty terug op advies van de videoscheidsrechter.

Naby Keita en Timo Werner zorgden na rust voor de actie door Leipzig met twee prima goals de overwinning te bezorgen. Bij HSV moest de jonge Nederlander Rick van Drongelen twintig minuten voor tijd met liesklachten gewisseld worden.

Dost diep in blessuretijd goud waard voor Sporting

Sporting Lissabon heeft een benauwde uitzege geboekt bij Feirense. Bas Dost maakte ver in blessuretijd het winnende doelpunt.

De ploeg van trainer Jorge Jesus had zeer veel moeite om tot scoren te komen tegen Feirense en het was pas in de tweede helft dat de fans van de uitploeg konden juichen. Sebastián Coates zorgde voor de 0-1 en drie minuten later tikte Bruno Fernandes de bal via de onderkant van de lat in het doel, waarna het duel vroegtijdig beslist leek.

Feirense kwam echter terug via goals van João Silva en Oghenekaro Etebo. Lange tijd leek het erop dat Sporting voor het eerst dit seizoen puntenverlies ging lijden, maar Dost zorgde uiteindelijk toch voor de winst. In de zevende minuut van de blessuretijd kreeg Sporting terecht een penalty en Dost zorgde met een rustige schuiver voor de drie punten.

Sporting blijft door de zege koploper in Portugal met vijftien punten uit vijf wedstrijden. FC Porto komt in punten gelijk als het zaterdag van Chaves wint.

Mbappé meteen belangrijk voor winnend PSG

Paris Saint-Germain heeft ook de vijfde wedstrijd in Ligue 1 gewonnen. Debutant Kylian Mbappé scoorde meteen voor zijn nieuwe club tegen FC Metz.

PSG had het voor de pauze wel lastig met de hekkensluiter van Frankrijk, want het stond halverwege slechts 1-1. In de tweede helft stond Mbappé echter op. De 18-jarige huurling van AS Monaco twijfelde niet toen de bal na een klein uur opeens voor zijn voeten kwam te liggen en hij hamerde het ding in de verre hoek van doelman Eiji Kawashima.

Mbappé zette daarmee de 1-2 op het scorebord, drie minuten nadat Benoït Assou-Ekotto een rode kaart had gekregen vanwege een stevige tackle op hem. Met elf tegen tien had PSG er geen moeite meer mee om Metz van zich af te schudden, maar met elf tegen elf had Metz uitstekend weerstand geboden in het eigen Stade Saint-Symphorien.

Paris Saint-Germain domineerde in de eerste helft logischerwijs het balbezit en kreeg via Edinson Cavani (paal) ook een eerste goede kans, maar Metz verdedigde goed en kwam na een klein half uur dreigend opzetten toen Emmanuel Rivière het zijnet trof. Drie minuten na die kans was het aan de andere kant raak: Edinson Cavani werd weggestuurd door Neymar en de Uruguayaan maakte het beheerst af.

Cavani had er daarna 1-2 van kunnen maken, maar zijn kopbal na een prachtige voorzet van Mbappé werd stijlvol gepareerd door Kawashima, waardoor Metz in leven bleef. Sterker: de gastheer kwam na 37 minuten op gelijke hoogte door een kopbal van Rivière. Puntenverlies dreigde voor PSG, maar na het rood voor Assou-Ekotto werden de punten zoals gezegd toch nog eenvoudig binnengesleept.

Mbappé knalde de 1-2 tegen de touwen, Neymar was met een geplaatst schot verantwoordelijk voor de 1-3, Cavani maakte middels een intikker zijn tweede van de avond en Lucas Moura zette de eindstand op het bord. De Braziliaan tikte binnen nadat hij in eerste instantie de paal had geraakt.

Overige uitslagen
Lille - Bordeaux 0-0

Poetin wil minder buitenlandse software

Russische techbedrijven riskeren naast overheidsklussen te grijpen als ze buitenlandse software blijven gebruiken. Daarvoor waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin, die volgens persbureau Interfax stelde dat dergelijke computerprogramma's een gevaar kunnen vormen voor de staatsveiligheid.

Poetin zei dat overheidsdiensten niet in alle gevallen kunnen samenwerken met bedrijven die nog buitenlandse software gebruiken. Anders zou het risico bestaan dat "ergens op een knop wordt gedrukt en alles op zwart gaat". Hij drukte vertegenwoordigers van de technologiesector op het hart "dat in gedachte te houden".

Russische overheidsinstellingen zijn al grotendeels overgestapt op software van eigen bodem. Privébedrijven zouden echter nog steeds grotendeels geïmporteerde technologie gebruikten.

Niet alleen in Rusland bestaat nervositeit over risico's die kleven aan het gebruik van buitenlandse software. De Amerikaanse regering verwijderde de van oorsprong Russische cyberbeveiliger Kaspersky Lab eerder dit jaar van twee lijsten met goedgekeurde leveranciers voor overheidsdiensten.

Poetin wil minder buitenlandse software
Poetin wil minder buitenlandse software (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.