Kingdom Come Deliverance

Een realistische game, dat moet Kingdom Come Deliverance van het Tsjechische bedrijf Warhorse Studios gaan worden. Dus vergeet Game of Thrones, deze game wordt na drie jaar ontwikkelen misschien wel de Middeleeuwen-simulator van 2018.

 

Kingdom Come Deliverance speelt zich af in het koninkrijk Bohemen (wat tot de Landen van de Boheemse Kroon behoorde) in het jaar 1403. De oude koning is overleden en de broer van de koning ziet zijn kans schoon om een coup te plegen. Je speelt met Henry, waarvan de familie is vermoord tijdens deze coup en hij zint op wraak. Hij is alleen nog even geen soldaat, dus moet hij zich omhoog vechten in de rangen van soldaat zijn zodat hij weer ervoor kan zorgen dat de rust in Bohemen terugkeert.

Om de game zo realistisch mogelijk te houden, zijn er veel systemen die door elkaar heen werken. Zo moet je genoeg eten en slapen om jezelf te voorzien van kracht, maar dat betekent dus wel dat je op zoek moet naar eten en naar een slaapplek. De klok loopt gewoon door, en quests wachten niet. Als je nu te horen krijgt dat er een dorp aangevallen wordt, dan moet je niet drie dagen later komen aankakken, want dan is het dorp al platgebrand.

Hetzelfde geldt voor vechten. Een goed geplaatste klap met een zwaard of een pijl en je mag je bewaarpunt weer inladen. Er wordt uiteraard rekening gehouden met armor. Je rijdt van dorp naar dorp met je paard, en dat betekent dus dat je soms meer dan 10 minuten op een paard zit te rijden. Warhouse Studios zegt dat ze nog fast-travel erin gaan bouwen, maar dat dit het realisme niet ten goede komt.

Iedereen om je heen houdt je goed in de gaten. NPC weten van je daden af, en zijn niet beroerd om je daar op af te rekenen. Als je bijvoorbeeld onder het bloed zit, zullen ze anders reageren dan dat je fris en fruitig iets vraagt aan hen. Maar als je je als een zwerver kleedt, dan krijg je bijvoorbeeld geld van anderen of hulp van zwervers. Ook als je onnodige slachtoffers maakt, dan zullen ze anders reageren. Zo kun je ook meedoen aan dobbelspelletjes en je eigen dobbelstenen maken. Deze kun je uiteraard vervalsen, maar als ze er achter komen, dan kan het zijn dat je een dolk in je rug vindt…

Hoewel Kingdom Come Deliverance nog in betafase zit, is de game niet altijd duidelijk in wat je moet doen, waar je het moet doen en op welk tijdstip je het moet doen. Zo moesten we met mensen praten, maar dan wordt er een groot gebied aangewezen en moet je iedereen af gaan. Het is fijn dat je niet aan het handje wordt gehouden. Een andere missie was op zoek te gaan in bosrijk gebied naar een aanwijzing. Wat voor aanwijzing, dat werd er niet bij gezet. Dat bleek dus achteraf een bruin bloedspoor te zijn op een bruine landweg. Na tien minuten zoeken kregen we gelukkig een aanwijzing, anders waren we nog steeds op zoek naar een speld in een hooiberg.

Zo moet er nog wel meer gesleuteld worden aan de game. Het vechten zelf is hartstikke realistisch, maar wordt nu nog een treetje moeilijker gemaakt omdat de framerate inkakt. De voiceacting laat nog even te wensen over en ik mag hopen dat er een goede tutorial komt, want op dit moment is de game te onduidelijk over wat er allemaal kan. 

 

Gelukkig hebben ze nog even, want Kingdom Come Deliverance staat op de planning voor PlayStation 4, Xbox One en pc voor 13 februari 2018.