Contador wint rit naar Alto de l'Angliru, Kelderman valt van podium

Alberto Contador heeft de etappe naar Alto de l'Angliru. De Spanjaard reed in de afdaling weg van de  Alto del Cordal weg uit het peloton. Op de slotklim hield de renner van Trek-Segafredo zeventien seconden over op het duo Wout Poels en Chris Froome. Wilco Kelderman verliest zijn derde plaats in het algemeen klassement aan Ilnur Zakarin.

Na de start waren er veel demarrages en uiteindelijk zou er een grote kopgroep ontstaan van achttien renners: Julian Alaphilippe en Enric Mas (QuickStep), Nicolas Roche (BMC), Adam Yates en Simon Yates (Orica), Nelson Oliveira en Marc Soler (Movistar), Søren Kragh Andersen (Sunweb), Patrick Konrad (Bora), Romain Bardet (AG2R), Rui Costa en Jan Polanc (UAE), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Tobias Ludvigsson (FDJ), Igor Antón (Dimension Data), Lluis Mas en Jaime Roson (Caja Rural-Seguros RGA) en Stefan Denifl (Aqua Blue Sport).

Waar in de vorige etappes de kopgroep de ruimte kreeg, was het meteen duidelijk dat deze keer niet de ruimte zou krijgen van het peloton. Het was voor de ploeg van Contador, die de kopgroep binnen de één minuut en dertig seconden hield. Trek-Segafredo kreeg daarbij de hulp van Astana en Bora-Hansgrohe.

Op de eerste klim zouden elf renners wegrijden, waarbij Marczynski als eerste over de top van de Alto de la Cobertoria. In de achtergrond had de ploeg van Vicenzo Nibali zich op kop gezet. De voorsprong slonk naar de één minuut tussen de beide groepen. In de afdaling zette Bahrain Merida door, dat zorgde dat in het peloton nog maar dertig renners overbleven. Grootste afwezigen waren de nummers vier, zes en acht van het klassement: Ilnur Zakarin, Miguel Angel Lopez en Fabio Aru. Waar de Rus wist terug te keren, zouden de Astana-renners nooit meer de voorste van het peloton zien.

Op de voorlaatste klim, Alto del Cordal, zou Trek-Segafredo weer het tempo bepalen. Ondertussen was er in de kopgroep een groep van zes renners overgebleven: Soler, Bardet, Marczynski, Kragh Andersen, Adam en Simon Yates. Soler, de Spanjaard van Movistar zou als eerste boven komen, maar hij zou ten val komen in de technische afdaling. Ook in het peloton waren er renners met problemen. Nibali kon nog net een valpartij voorkomen, terwijl David De La Cruz wel viel. De Spanjaard van Quick-Step Floors stapte daarna nog even op de fiets, maar zou niet veel later opgegeven.

Voor Contador vormde de afdaling geen probleem. De renner, die aan zijn laatste koersdagen bezig, reed samen met ploeggenoot Pantano weg uit het peloton. De twee begonnen met een halve minuut voorsprong aan de Angliru. Kelderman zag het gevaar van zijn podiumplaats en liet zijn ploeg werken, maar de voorsprong bleef gelijk.

Op acht kilometer van de top werd de laatste vluchter Marczynski gegrepen. Met nog zes kilometer te gaan had Contador nog alleen Soler in zijn wiel hangen, maar op de steile stroken moest ook de jonge Spanjaard passen bij zijn oudere landgenoot.

Contador bleef zijn voorsprong verder uitbouwen wat er voor zorgde dat ook de ploeg van Nibali ging werken. Franco Pelizotti zou de groep aanvoerden maar kon de groep niet dichterbij brengen. Net als Kelderman en Poels was Steven Kruijswijk ook mee in de groep van de favorieten. Kruijswijk had een van zijn betere dagen in de Ronde van Spanje en zou in de aanval trekken.

Met nog meer dan drie kilometer te gaan had Contador 1.20 op de groep met Froome en Kelderman, die hierdoor op het podium zou komen. Het zorgde ervoor dat het tempo omhoog ging in de groep van de favorieten, waar ondertussen Kruijswijk weer was gegrepen. Door het hoge tempo kregen Nibali en Kelderman het moeilijk, waarna Poels het overnam. Froome kon als enige volgen bij zijn ploeggenoot.

Zakarin wist in het spoor te blijven van de twee Sky-renners en liep steeds verder weg bij Kelderman. Het zorgde ervoor dat de Rus over Kelderman heen ging in het klassement. Ook Contador ging over de renner van Sunweb heen in het algemeen klassement, waardoor de Nederlander nu op een vijfde plaats staat.