Kansloze lijdensweg Koeman, Janmaat trefzeker

Ronald Koeman heeft met Everton voor eigen publiek een kansloze nederlaag moeten incasseren tegen Tottenham Hotspur. Zijn elftal kwam er nauwelijks aan te pas en werd met 0-3 geklopt. Daryl Janmaat was met een doelpunt belangrijk tijdens een 0-2 zege van Watford op Southampton. Brighton & Hove Albion, met Davy Pröpper in de basis, boekte een 3-1 zege op West Bromwich Albion, de eerste overwinning van het seizoen.

Everton - Tottenham Hotspur 0-3
Davinson Sánchez stond voor het eerst in de basiself van trainer Mauricio Pochettino en vormde samen met mede-ex-Ajacieden Toby Alderweireld en Jan Vertonghen het hart van de defensie. Ronald Koeman stelde Davy Klaassen en Cuco Martina op en liet Maarten Stekelenburg op de bank. De eerste mogelijkheden waren voor de bezoekers: Christian Eriksen mikte uit kansrijke positie naast het doel van Jordan Pickford en ook Harry Kane was niet succesvol in de afronding. Everton, dat al sinds december 2012 thuis niet meer won van Tottenham, kwam gaandeweg de eerste helft verder onder druk te staan.

Het leidde na een klein half uur tot de 0-1, al is het de vraag of dat de bedoeling was. Harry Kane schoot vanaf de flank plots op doel en zag de bal prachtig binnenzeilen in de bovenhoek, buiten bereik van Pickford. Het hek was van de dam en de schade werd alleen maar erger voor Everton. Enkele minuten voor rust zorgde Eriksen voor de margeverdubbeling in de rebound, na een gepareerd schot van Ben Davies. Na rust ging Tottenham door waar het gebleven was en zorgde Kane razendsnel voor de 0-3 met een gecontroleerd schot op aangeven van Davies.

Southampton - Watford 0-2
De laatste zege van Watford op bezoek bij Southampton dateerde van oktober 2008 en was in de Championship, maar zaterdag waren the Hornets verrassenderwijs een maatje te groot voor de ploeg van Mauricio Pellegrino. Halverwege de eerste helft liet Richarlison zich al gelden met een goede actie en een schot dat naast zeilde en een kwartier later was het raak via Abdoulaye Doucouré. Na een hoekschop belandde de afvallende bal bij de middenvelder, die het leer heerlijk op de slof nam. Ook de 0-2 mocht er zijn: de net ingevallen Daryl Janmaat, teruggekeerd van blessureleed, vuurde van afstand in de linkerhoek en bepaalde daarmee de eindstand.