Duitse basketballers stunten met uitschakeling Frankrijk

De Duitse basketbalploeg heeft op het Europees kampioenschap voor een forse verrassing gezorgd. In de achtste finales in Istanbul waren de Duitsers te sterk voor Frankrijk, dat zich sinds het eind van de jaren zeventig alleen in 1997 niet bij de beste acht terugvond, de enige keer sinds de invoering van de kwartfinales in 1993 dat Frankrijk daar niet in te vinden was.

Daar leek zaterdag weinig verandering in te komen, want Frankrijk speelde prima en nam al vanaf de eerste seconde de leiding. De voorsprong werd snel wat uitgebreid en schommelde vervolgens vrijwel de hele eerste helft grofweg tussen de vijf en tien punten.

In de slotfase van het derde kwart kroop Duitsland dichterbij en met 51-51 werd de aansluiting gemaakt. Frankrijk liep toch nog weer even weg, maar in het vierde kwart sloegen de Duitsers toe: met 58-56 namen ze voor het eerst een voorsprong en die werd uitgebreid naar negen punten. De Fransen kwamen nog terug en in de allerlaatste seconde van het duel probeerde Nando de Colo het nog, maar zijn driepunter om op gelijke hoogte te komen mislukte: 84-81.

Atlanta Hawks-speler Dennis Schröder verzorgde op het EK tot zaterdag in elke wedstrijd de Duitse score, maar zaterdag nam de andere NBA-speler in de selectie dat over. Daniel Theis (Boston Celtics) kwam tot 22 punten, de 27 punten van Orlando Magic-speler Evan Fournier hielpen Frankrijk niet.

Slovenië was ondertussen niet onverwacht een maatje te groot voor Oekraïne. De in Duitsland geboren en in Spanje spelende Amerikaanse Sloveen Anthony Randolph leverde met 21 punten ruim een kwart van de score in de met 79-55 gewonnen wedstrijd.