FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 juni 2017

Marokko haalt ambassadeur terug uit Nederland

Marokko heeft zaterdag zijn ambassadeur in Den Haag teruggeroepen. Het Marokkaanse persbureau MAP meldde dat de regering in Rabat daartoe heeft besloten, omdat Den Haag niet zou meewerken aan het verzoek een drugshandelaar uit te leveren.

Volgens Rabat is er de afgelopen de twee dagen contact geweest tussen de Marokkaanse en de Nederlandse autoriteiten op het niveau van regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken over het uitleveren van de drugscrimineel van Marokkaanse afkomst.

Tegen de verdachte waren twee internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd. De verdachte zou lid zijn van een criminele organisatie sinds 2010 en actief zijn in de internationale drugshandel. Volgens Marokko is de verdachte ook betrokken bij de financiering van betogers in de Rif-regio in het noorden van het Noord-Afrikaanse land.

Al maanden protesteren inwoners van Noord-Marokko voor sociale rechtvaardigheid en tegen corruptie.

Marokko haalt ambassadeur terug uit Nederland
Marokko haalt ambassadeur terug uit Nederland (Foto: ANP)

Hockeyers naar finale World League na winst op Engeland

De Nederlandse hockeyers hebben bij het halvefinaletoernooi van de World League in Londen de finale bereikt. In Londen was de ploeg van bondscoach Max Caldas met 2-0 te sterk voor Engeland. In de eindstrijd neemt Nederland het op tegen Argentinië.

Nederland kreeg in de eerste helft vier strafcorners maar ze werden niet benut, mede dankzij goed keeperswerk van George Pinner. Naast de vier strafcorners kreeg Nederland ook een paar kansen op een velddoelpunt, die waren ook niet besteed aan Nederland. Ook Engeland kwam in de eerste helft niet tot scoren.

Net voor het einde van het derde kwart kwam Nederland op voorsprong dankzij een doelpunt Mirco Pruyser. De 27-jarige hockeyer scoorde na een tip-in na goed werk van Valentin Verga.

In het vierde kwart verdubbelde Oranje de score via een doelpunt van Bjorn Kellerman. In het restant van de wedstrijd kwamen de hockeyers niet meer in de problemen.

In de finale van World League speelt Nederland tegen Argentinië. De olympisch kampioen was in de andere halve finale met 2-1 te sterk voor Maleisië.

Luiten herpakt zich in München

Joost Luiten staat na de derde ronde weer in de top tien van het BMW International Open in München. De Nederlandse golfer liep een ronde van 69 (-3) slagen en staat op vijf slagen van de leiders Sergio Garcia en Richard Bland.

Luiten begon matig aan zijn derde ronde. De Bleiswijker stond na zes holes op +2 voor de dag, waardoor een goede positie ver weg was voor de Nederlander. Vanaf de achtste hole ging het beter lopen voor Luiten met vier birdies in vijf holes. Ook op de laatste achttiende hole maakt Luiten nog een birdie, waardoor hij de derde ronde afsloot met een ronde van 69 slagen.

Sergio Garcia en Richard Bland beginnen zondag als leider aan de slotronde. Het tweetal heeft een slag voorsprong op de Joakim Lagergren. De Zweed stond na twee rondes aan de leiding samen Joel Stalter.

Israël bestookt legerinstallaties Syrië

Israël heeft zaterdag installaties van het Syrische leger bestookt nadat tijdens gevechten tussen het Syrische regeringsleger en islamistische opstandelingen enkele projectielen op de door Israël bezette Hoogvlakte van Golan waren ingeslagen.

Israël zei het gebied van waaruit de projectielen waren afgeschoten onder vuur te hebben genomen. Twee Syrische legertanks werden daardoor uitgeschakeld. Volgens Syrische staatsmedia werd in de provincie Quneitra echter een woongebouw getroffen, waardoor verscheidene burgers omkwamen of gewond raakten.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten berichtte dat rebellen in Quneitra stellingen van het Syrische leger hadden aangevallen in de omgeving van de stad Baath.

Israël bestookt legerinstallaties Syrië
Israël bestookt legerinstallaties Syrië (Foto: ANP)

Greipel kopman bij Lotto Soudal in Tour de France

Lotto Soudal heeft ook hun selectie bekend gemaakt voor de Tour de France, die volgende week zaterdag in Düsseldorf van start gaat. André Greipel zal de kopman bij de Belgische ploeg. De Duitse sprinter was al elf keer succesvol in de Ronde van Frankrijk.

Naast Greipel mikt Lotto Soudal ook op ritzeges met de Belgen Thomas De Gendt (vorig jaar ritwinnaar op Ventoux), Tim Wellens, Tiesj Benoot en de Fransman Tony Gallopin. Gallopin won in 2014 een rit en droeg één dag de gele trui.

Ook Adam Hansen staat aan de start van de Tour. Het is voor de Australiër alweer zijn achttiende grote wielerronde op rij.

Lotto Soudal voor Tour de France:
Lars Ytting Bak
Tiesj Benoot
Tony Gallopin
Thomas de Gendt
André Greipel
Adam Hansen
Jurgen Roelandts
Marcel Sieberg
Tim Wellens

Hockeysters winnen ruim van Zuid-Korea

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag hun tweede groepswedstrijd van de Hockey World League. In Brussel was de ploeg van bondscoach Alyson Annan met 9-0 te sterk voor Zuid-Korea.

Oranje kwam na drie minuten al op voorsprong dankzij een doelpunt van Kitty van Male. In het tweede kwart ging het snel in de score. In zeven minuten tijd maakte de Nederland vier doelpunten, waardoor ze met een 5-0 voorsprong de rust ingingen.

In de tweede helft was Nederland ook nog succesvol. Dankzij goals van Frédérique Matla, Caia van Maasakker, Margot van Geffen en Charlotte Vega won Nederland met 9-0 van Zuid-Korea.

In Poule A staat Oranje nu met twee zeges aan de leiding met dertien goals voor en nul tegen. Zondag speelt Nederland tegen China om 18.00. Ziggosport zal de wedstrijd uitzenden.

Cyberaanval treft parlement Groot-Brittannië

Het Britse parlement is getroffen door een cyberaanval. Het lijkt erop dat hackers probeerden toegang te krijgen tot e-mailaccounts, bericht The Guardian op basis van een mail die naar betrokkenen is gestuurd. Er zou gericht zijn gezocht naar accounts die waren beschermd door "zwakke wachtwoorden".

Het nieuws over de digitale aanval lekte volgens de BBC uit via een lid van het Hogerhuis, het House of Lords. Chris Rennard twitterde dat urgente boodschappen voor hem per tekstbericht verstuurd moesten worden, omdat het mailsysteem vanwege een cyberaanval niet gebruikt kon worden.

Britse parlementariërs zijn naar verluidt vrijdagavond geïnformeerd over de cyberaanval. Zij kunnen voorlopig geen gebruik maken van hun officiële mailaccounts. Dat is volgens een woordvoerster van het Lagerhuis het gevolg van de tegenmaatregelen die zijn genomen om het computernetwerk te beschermen.

Cyberaanval treft parlement Groot-Brittannië
Cyberaanval treft parlement Groot-Brittannië (Foto: BuzzT)

Te zware MMA-vechter probeert weegschaal te foppen

Voor een toernooi op gewicht komen is voor menig vechtsporter al een gevecht op zich. Velen vechten namelijk in een gewichtsklasse die veel lager ligt dan hun natuurlijke gewicht en met behulp van een speciaal trainingsprogramma komen ze dan precies op tijd op het streefgewicht. Soms gaat dat echter fout en tijdens de weging voor MMA-gala Bellator 180 op een wel heel opvallende manier.

Sergio da Silva wist dat hij iets te zwaar zou zijn tijdens de officiële weging en probeerde op een hilarische manier de weegschaal te foppen. De aanwezige officials hadden Da Silva snel genoeg in de gaten en gaven hem streng opdracht om toch beter z'n best te doen. Uiteindelijk woog Da Silva 137,6 pond, terwijl zijn gewichtsklasse maximaal tot 135 pond gaat. Zijn gevecht met Matt Rizzo, die 133,5 pond woog, gaat evenwel gewoon door.


Trucje van Da Silva (Bron: Youtube)

'Het was duidelijk, ik hoef er niet om te liegen', gaf Da Silva eerlijk toe. 'Ik zat iets boven de limiet en ik probeerde... Kijk, ik ga al langer mee dan vandaag, heb al tien jaar ervaring en soms probeer je gewoon wat kan. Ik kan er verder weinig meer over te zeggen. Ik ben uitgedroogd en moest vanaf zes uur vanochtend wachten op de weging om negen uur, intussen blijven afvallen. Maar het lukte niet, vandaar dat ik wat probeerde op de weegschaal.' 

Da Silva is niet de enige die in New York zijn gewicht niet behaalde. In april probeerde UFC-kampioen Daniel Cormier tijdens de weging voor UFC 210 in dezelfde stad een ander trucje uit en wonderwel werkte deze wel, waardoor hij binnen een minuut opeens anderhalve pond afviel. Dat wonder werd ook op camera vastgelegd en is in onderstaande video nogmaals te zien.


Ander trucje van Cormier (Bron: Youtube)

Tennisster Lemoine wint 15e ITF-titel

Tennisster Quirine Lemoine heeft zaterdag het $25.000 ITF-toernooi van Ystad gewonnen. De 25-jarige Nederlandse pakte daarmee haar vijftiende ITF-titel.

Lemoine, de mondiale nummer 149, stond in de finale tegenover de Noorse Melanie Stokke, die ruim tweehonderd plekken lager staat op de ranglijst. Stokke domineerde één set, maar daarna trok Lemoine de partij naar zich toe: 1-6, 6-4, 6-3.

De Nederlandse speelde eerder deze maand op Roland Garros, de eerste keer dat ze in het hoofdschema van een Grand Slam-toernooi stond. 

Kangoeroe legt treinverkeer bij Meppel stil

Het treinverkeer tussen Groningen en Zwolle is zaterdagmiddag in de problemen gekomen. Treinen moesten stapvoets rijden en uiteindelijk werd de boel zelfs even stilgelegd. De oorzaak? Er sprong een heuse kangoeroe over het spoor.

Skippy hopte bij Meppel bij en over het spoor, waardoor de treinen er langzamer reden, tot ze stilgezet werden. De politie kwam ter plaatse, maar uiteindelijk ging de kangoeroe er zelf weer vandoor, op naar minder gevaarlijke oorden. Treinreizigers waren even gestrand op het station van Meppel, maar in de loop van de middag was alles weer in orde hersteld.

Taekwondoka Pouryounes snel uitgeschakeld op WK

Taekwondoka Dina Pouryounes is op het wereldkampioenschap in het Zuid-Koreaanse Muju al na één gevecht uitgeschakeld. De van oorsprong Iraanse komt sinds eind 2014 voor Nederland uit en deed onder meer mee aan het olympisch kwalificatietoernooi van vorig jaar.

In Muju kwam Pouryounes uit in de klasse tot 46 kilogram, de lichtste klasse bij de dames. Daarin stond de in Groningen trainende taekwondoka in haar eerste partij tegenover de relatief onbekende Colombiaanse Andrea Ramirez, die met 6-2 te sterk was. Later op de dag bleek overigens dat het geen grote schande was, want Ramirez knokte zich zelfs naar de halve finales, die een dag later gehouden worden.

WTF verandert van naam

De internationale taekwondobond WTF heeft na 44 jaar zoals lang werd verwacht zijn naam veranderd. Volgens de bond is de naam in de huidige tijd niet helemaal meer gepast, omdat mensen het toch vooral associëren met 'what the fuck'.

Al lang werd gesproken over het wijzigen van de naam en vorig jaar leek de kogel al zo goed als door de kerk. Er moest nog gewacht worden op de algemene vergadering en die vond deze week plaats in het Zuid-Koreaanse Muju, waar zaterdag het WK begonnen is. Dat toernooi is ook het eerste toernooi waarop de WTF door het leven zal gaan als World Taekwondo.

"Het is een competitieve wereld en daarin moeten we ons altijd blijven ontwikkelen", aldus president Choue Chung-won. "Dit digitale tijdperk heeft ervoor gezorgd dat vooral jongeren onze naam zagen als iets wat niks met ons te maken heeft, dus wilden we het veranderen."

Blaak nieuwe Nederlands kampioene op de weg

Chantal Blaak heeft in Montferland de nationale titel op de weg veroverd. Met nog twee kilometer te gaan, reed de renster van Boels-Dolmans weg bij haar medevluchters Anouska Koster en Floortje Mackaij. Koster won de sprint voor plaats twee van Mackaij.

Blaak, Koster en Mackaij maakten vandaag deel uit van de vroege vlucht, samen met Minke Slingerland en Aafke Soet. De vijf hadden een voorsprong van twee minuten en dertig seconden op het peloton.

Met nog iets meer dan twintig kilometer versnelde Ellen van Dijk vanuit het peloton. De renster van Sunweb kreeg Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Lucinda Brand, Janneke Ensing en Amy Pieters met zich. Door de versnelling zakte de voorsprong naar één minuut. Niet veel later zou het in de groep van de favorieten stilvallen, waardoor een hoop rensters konden terugkeren.

Met het ingaan van de laatste ronde van zestien kilometer had de kopgroep nog een voorsprong van 55 seconden, waar Soet was afgehaakt. Weinig ploegen wilden achtervolgen in het peloton, waardoor de kopgroep stand zou houden. Met nog zes kilometer te gaan moest ook Slingerland afhaken in de kopgroep, waardoor duidelijk werd dat Blaak, Koster en Mackaaij voor de overwinning zouden rijden.

Met nog twee kilometer plaatste Blaak haar aanval. Koster reageerde direct maar moest Blaak toch laten rijden. Ook in samenwerking met Mackaaij kon ze de achterstand niet goed maken. Blaak kwam solo aan en pakte daarmee haar eerste titel. In de sprint om plaats twee was Koster te sterk voor Mackaaij.

Tennisser Evans positief getest op cocaïne

Tennisser Dan Evans zit in de problemen. De nummer 50 van de wereld heeft bekendgemaakt dat hij positief heeft getest op cocaïne, iets wat door tennisautoriteiten inmiddels is bevestigd.

Evans hangt een maximale straf van vier jaar boven het hoofd en zou geluk hebben als hij binnen twee jaar weer mag tennissen. De Brit leverde het positieve plasje in april af na een wedstrijd op het ATP-toernooi van Barcelona. Zelf zegt hij dat hij de cocaïne puur recreatief gebruikt heeft, maar dat het wel een zeer domme fout was.

De Brit zou niet de eerste zijn die geschorst wordt voor cocaïnegebruik. Martina Hingis ging er in 2007 twee jaar gedwongen tussenuit, terwijl Richard Gasquet in 2009 een jaar geschorst werd - omdat hij de autoriteiten ervan wist te overtuigen dat de cocaïne in zijn lichaam kwam door het zoenen van ene Pamela.

Evans wordt voorlopig geschorst hangende het onderzoek van tennisbond ITF. Voor hem is het de zoveelste keer dat hij in de problemen kwam: meerdere malen werd zijn financiële steun bijvoorbeeld stopgezet na misdragingen en nachtclubbezoekjes voor een wedstrijd. Het is een zuur 'einde' van een topperiode, waarin Evans eindelijk op de goede weg leek en in twee jaar tijd steeg van de 772e naar de 50e plek op de wereldranglijst, inclusief het bereiken van de vierde ronde op de Australian Open in januari. 

Zware crash in Moto2-kwalificatie Assen, pole voor Morbidelli

De kwalificatie van de Moto2 op het TT Circuit van Assen is zaterdag opgeschrikt door een zware crash. De Italiaan Lorenzo Baldassarri ging voor de GT-bocht onderuit met een loeiharde highsider, waarna de sessie met een rode vlag stilgelegd werd.

Baldassarri werd met de ambulance afgevoerd, maar was naar verluidt wel bij bewustzijn. Volgens andere coureurs zou het naar omstandigheden redelijk gaan met de Italiaan. Vlak daarvoor ging ook Sandro Cortese op dezelfde plek en dezelfde manier al stevig onderuit, maar hij liep zelf weg.

De pole was voor de dominante man in het WK dit seizoen, Franco Morbidelli. De Italiaan was een goede tiende van een seconde sneller dan Takaaki Nakagami, die op zijn beurt Thom Lüthi nipt af wist te troeven. Miguel Oliveira, Fabio Quartararo en Xavier Simeon vormen zondag om 14.30 uur de tweede startrij. 

De zware crash van Baldassarri (Bron: YouTube)

'Feyenoord heeft Diks bijna binnen'

De vervanger van Rick Karsdorp bij Feyenoord komt waarschijnlijk uit Italie. De Rotterdammers naderen met Fiorentina een akkoord over Kevin Diks.

Diks gaat Fiorentina waarschijnlijk achter zich laten met slechts vijf minuten speeltijd. De rechtsback werd een jaar geleden aan de Italianen verkocht door Vitesse, maar kwam in de winter alweer terug naar Arnhem om het seizoen daar op huurbasis af te maken.

Nu gaat Feyenoord aan de haal met de twintigjarige verdediger. Voetbal International meldt zaterdagmiddag dat de landskampioen dicht bij een akkoord is met Fiorentina over de overname van Diks. Die moet in Rotterdam Rick Karsdorp doen vergeten, die op zijn beurt weer naar Italië vertrekt: AS Roma heeft de Oranje-international bijna binnen.

Diks kwam het afgelopen half jaar tot elf optredens in de Eredivisie en is zodoende fit. Daarvoor had hij in de Serie A tegen Napoli en Cagliari mogen invallen, maar bij elkaar opgeteld ging dat maar om vijf minuten speeltijd. Feyenoord denkt meer dan vijftien miljoen euro voor Karsdorp te gaan vangen, waardoor het contracteren van Diks een peulenscheel lijkt.

F1: Opnieuw poleposition Hamilton, Verstappen vijfde

Lewis Hamilton heeft ook voor de Grand Prix van Azerbeidzjan de snelste tijd gereden in de kwalficatie. De Brit had het nog lastig in de vrije trainingen, maar in de kwalificatie stond hij er weer en met een tijd van 1.40,593 blies hij de gehele concurrentie weg.

Achter Hamilton was teamgenoot Valtteri Bottas de enige die binnen de seconde bleef met 1.41,027. Daarachter sloten de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel aan, maar zij bleven ver van de toptijden verwijderd. Vettel moet het na de problemen van vanochtend de rest van het weekend met een oudere motor doen.

Verstappen reed uiteindelijk een vijfde tijd, maar de Nederlander was niet helemaal tevreden. Problemen met de versnellingsbak zorgden ervoor dat hij vlak achter de Ferrari's eindigde. Hij bleef met de Red Bull echter wel de Force India's van Sergio Perez en Esteban Ocon voor. Lance Stroll zorgde voor een verrassing door met de Williams plek acht te claimen, voor teamgenoot Felipe Massa. Daniel Ricciardo raakte met zijn Red Bull de muur en kwam niet verder dan de tiende tijd.

Eerder in de kwalificatie was de strijd in Q2 te geraken een spannende. Het was stuivertje wisselen en Pascal Wehrlein en Kevin Magnussen zaten op het laatste moment aan de goede kant van de streep. Dat gold niet voor de McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne, de Haas van Romain Grosjean en de Sauber van Marcus Ericsson. Renault-rijder Jolyon Palmer kwam door problemen helemaal niet in actie. Zijn teamgenoot Nico Hülkenberg strandde door elektrische problemen in Q2, samen met Wehrlein, Magnussen en de Toro Rosso's van Daniil Kvyat en Carlos Sainz.

Op de startopstelling zullen in ieder geval Alonso en Vandoorne gridstraffen krijgen vanwege de wissel van motorcomponenten. Sainz krijgt een straf van drie plaatsen nadat hij twee weken geleden in Canada een crash had veroorzaakt.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:40.593   20
2 V. Bottas Mercedes 1:41.027 +0:00.434 23
3 K. Räikkönen Ferrari 1:41.693 +0:01.100 23
4 S. Vettel Ferrari 1:41.841 +0:01.248 23
5 M. Verstappen Red Bull 1:41.879 +0:01.286 22
6 S. Perez Force India 1:42.111 +0:01.518 21
7 E. Ocon Force India 1:42.186 +0:01.593 21
8 L. Stroll Williams 1:42.753 +0:02.160 21
9 F. Massa Williams 1:42.798 +0:02.205 22
10 D. Ricciardo Red Bull 1:43.414 +0:02.821 20
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:43.186   19
12 C. Sainz Toro Rosso 1:43.347 +0:00.161 20
13 K. Magnussen Haas F1 1:43.796 +0:00.610 18
14 N. Hülkenberg Renault 1:44.267 +0:01.081 12
15 P. Wehrlein Sauber 1:44.603 +0:01.417 18
16 F. Alonso McLaren 1:44.334   9
17 R. Grosjean Haas F1 1:44.468 +0:00.134 10
18 M. Ericsson Sauber 1:44.795 +0:00.461 10
19 S. Vandoorne McLaren 1:45.030 +0:00.696 0
20 J. Palmer Renault -:--.--- -:--.--- 0

Coronel crasht tegen brandweerwagen

Tijdens de eerste oefensessie van het FIA WTCC op het stratencircuit van Vila Real in Portugal is Tom Coronel tegen een brandweerwagen gecrasht. Vanwege een defect aan de auto kon de coureur uit Huizen niet remmen en schoot rechtdoor. Bij de crash is niemand gewond geraakt.

Tom Coronel crasht tegen brandweerwagen. (Bron: Youtube)

De auto is zo zwaar beschadigd dat Coronel dit weekeinde niet meer aan de start zal verschijnen. Gelukkig voor Coronel heeft hij goede contacten met een autoverzekeraar.


Update

Inmiddels heeft Coronel via een Youtube video gereageerd:

Tom Coronel over crash. (Bron: Youtube)

Zarco pakt eerste MotoGP-pole in spectaculaire kwalificatie Assen

Motorcoureur Johann Zarco heeft op het TT Circuit van Assen de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. De Fransman pakte in de Drentse regen zijn eerste pole ooit in de koningsklasse van de motorsport.

De zinderende slotfase van de kwalificatie leverde een strijd op tussen vooral Zarco, Marc Marquez en Danilo Petrucci. De Italiaan leek op zijn Ducati goede kans op pole te maken, maar Marquez kwam er onderdoor. Petrucci was vervolgens nog eens snel onderweg, maar wederom was wereldkampioen Marquez te snel. In de laatste ronde was echter ook Zarco ineens razendsnel en het was de Fransman die op de finish 0,065 seconden sneller bleek dan Marquez.

Petrucci gaf uiteindelijk 0,385 seconden toe en start zondag vanaf de derde plek. De tweede startrij wordt gevormd door Valentino Rossi (+0,564), Scott Redding (+1,433) en Jonas Folger (+1,522). WK-leider Maverick Viñales kwam niet verder dan plek elf, Jorge Lorenzo kwam in de regen zoals gewoonlijk nauwelijks vooruit en moest genoegen nemen met de 21e stek. Sam Lowes schopte het voor het eerst tot Q2, maar de Aprilia van de Brit plofte daarin. Toch mocht hij met de tiende plek tevreden zijn. 

Voorbeschouwing Bellator 180: oude tijden van MMA herleven

Vanavond organiseert de grote concurrent van de UFC, Bellator, een MMA-gala in New York City in het vermaarde Madison Square Garden. De organisatie is niet te beroerd om oude tijden van het MMA te laten herleven en oude sterren in het hoofdprogramma te zetten. Deze avond is dan ook gevuld met een verrassend leuk programma die vijf jaar geleden waarschijnlijk tot kijkcijferrecords geleid zou hebben.

Bellator houdt ervan om oude sterren zoals Tito Ortiz, Stephen Bonnar, Royce Gracie en Ken Shamrock tegen elkaar te laten vechten. Niks mis mee, het trekt veel publiek, vooral in de Verenigde Staten, maar Bellator begint ondertussen wel op een oude mannenclub te lijken nu veel van hun gala's oude, bijna uitgerangeerde, sterren laat zien die veelal niet goed genoeg meer zijn voor de UFC. Kijkcijfers en bekendheid, dat is waar Rollator nu eerst op hoopt in de strijd met kijkcijfergigant UFC.

Toch is dit gala wel degelijk goed uitgebalanceerd waar naast de oudjes, nog genoeg interessants te zien is voor de toekomst van de organisatie. Veelbelovende vechters stappen juist over naar Bellator, omdat zij daar veel beter betaald krijgen in vergelijk met de UFC. Sterren als Rory MacDonald en Lorenz Larkin voegen enorm veel toe aan de redelijk gevulde talentenpool van Bellator.

Fedor Emelianenko vs Matt Mitrione
Fedor wil ik uiteraard niets tekort doen, maar de legendarische Last Emperor is na een driejarige pauze weer begonnen met vechten en het ziet er niet bijzonder meer uit. Na een prachtige carrière waarin de Rus tien jaar ongeslagen was, legendarische gevechten afleverde en door de meeste MMA-liefhebbers tot grootste aller tijden werd uitgeroepen, lijkt het vuur gedoofd te zijn. Zwakke partijen tegen Jaideep Sing (wie kent hem niet) en Fabio Maldonado werden dan nog wel gewonnen, maar serieuze tegenstand was het niet.


Mitrione vs Emelianenko promo (Bron: Youtube)

Met Mitrione heeft Fedor dan uiteindelijk wel een tegenstander van enig formaat en zullen we zien of de eerdere partijen van de Rus slechts opwarmpartijtjes zijn geweest. Scherp zag de Rus er wel uit tijdens de weging, maar de veel groter Mitrione is toch de favoriet vanavond. De Amerikaan had het niet makkelijk in de UFC en na twee verloren partijen vertrok Mitrione en tekende bij Bellator waar hij nu ongeslagen is na twee gevechten.

De voormalig american footbal speler bij de New York Giants zou in februari al tegen Fedor staan, maar moest toen vlak voor het gevecht afzeggen vanwege opspelende nierstenen. Nu mogen de heren elkaar dan in elkaar slaan. En slaan zal er geworden worden. Kan Fedor het gevecht naar de grond krijgen is de Rus in het voordeel, maar als Mitrione zijn sterke verdediging op orde heeft, dan is de kans groot dat de Amerikaan de Russische legende KO slaat.

Mitrione is sneller en fitter, maar beide vechters zijn in staat om die ene KO-slag uit te delen. Wie het eerste raakt wint.

Chael Sonnen vs Wanderlei Silva
De 40-jarige Braziliaan Silva heeft al vier jaar niet meer in de octagon gestaan. Maar Silva is tot op het bot getergd door de praatjes van de markante Sonnen, een vete die al vele jaren loopt nadat Sonnen het Braziliaanse volk voor gek zette.


Silva zet Sonnen in 2010 voor het blok (Bron: Youtube)

Beide zijn voormalige UFC-vechters. Silva, een legendarisch, keiharde vechter uit het Pride-tijdperk en Sonnen, een vechter die soms meer successen met zijn rappe tong behaalt dan met zijn vuisten, gaan ongetwijfeld een agressief gevecht aan. Sonnen is een enorm goede worstelaar, terwijl The Axe Murderer liever iedereen zo snel mogelijk het hoofd van de romp scheidt. Ook dat zal hij vanavond proberen, want Sonnen zit goed in het hoofd bij de temperamentvolle Braziliaan die zijn handen bij de officiële presentatie niet thuis kon houden en Sonnen een stoot gaf.

Sonnen is de bedachtzame vechter die enorm slim kan vechten en aangezien Silva als een dolle uit de hoek zal komen is alles wat langer duurt dan één ronde in het voordeel van de American Gangster. Hopelijk breekt de frustratie Silva niet op en kan hij beheerst het gevecht aangaan om Sonnen de pijn te bezorgen die hij hem al zolang beloofd heeft.

Douglas Lima vs Lorenz Larkin
Bellator debutant Larkin heeft al een mooie carrière in de UFC achter de rug en wordt steeds sterker lijkt wel. Vier van de laatste gevechten gingen gewonnen, waarvan drie via KO en een lucratief contract bracht hem naar Bellator.

Lima vecht al wat langer bij Bellator en is een ijzersterke tegenstander voor Larkin. De voormalig Bellator-kampioen is ijzersterk op de grond en levensgevaarlijk in het staande gevecht. Larkin is staand nog ietsje beter en dit gevecht kan echt heel leuk worden met twee fitte sterke kampioenskandidaten die absoluut aan elkaar gewaagd zijn.


Lima vs Larkin promo (Bron: Youtube)

Overig programma:
Michael Chandler vs Brent Primus
Aaron Pico vs Zach Freeman 
Phil Davis vs Ryan Bader
James Gallagher vs Chinzo Machida
Neiman Gracie vs Dave Marfone 
Ryan Couture vs Haim Gozali
Jerome Mickle vs Anthony Giacchina
John Salgado vs Hugh McKenna
Matthew Rizzo vs Sergio da Silva
Bradley Desir vs Nate Grebb 

Bellator 180: NYC wordt gehouden op zaterdag 24 juni in Madison Square Garden te New York, New York. Spike TV zendt het gala zondag 25 juni uit. De uitzending begint om 22:00 uur. 

Geen F1-kwalificatie in Baku voor Palmer

Jolyon Palmer rijdt zaterdagmiddag in Baku niet mee in de kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Brit kwam in de derde vrije training in de problemen met zijn Renault, waar rook en vlammen te zien waren.

De boel is niet op tijd hersteld en dus liet Bob Bell, de Chief Techincal Officer van het team, weten dat Palmer niet mee zal doen aan de kwalificatie. Het is voor de Brit niet de eerste keer: vorig jaar moest hij de kwalificatie van de Grand Prix van Mexico aan zich voorbij laten gaan wegens schade aan het chassis. 

De kwalificatie gaat om 15.00 uur van start.

EK-brons voor bokser Korving

Bokser Roy Korving heeft op het Europees kampioenschap in het Oekraïnse Charkov brons veroverd in de klasse tot 91 kilogram. Korving werd in de halve finales verslagen door Cheavan Clarke uit Groot-Brittannië.

De Nederlander had zich overtuigend richting de halve eindstrijd gewerkt, met duidelijke zeges op de Georgiër Nikoloz Begadze en Uladzislau Smiahlikau uit Wit-Rusland. Clarke was echter een maat te groot en werd door vijf juryleden als winnaar aangewezen.

Enrico Lacruz (-60kg) en Max van der Pas (-75kg) bleven steken in de kwartfinales, maar verdienden zo net als Korving wel een WK-ticket. Olympiër Peter Müllenberg zou aanvankelijk een pauze houden, maar besloot toch mee te doen aan het EK. Hij trof in zijn eerste gevecht de sterke Rus Muslim Gadzhimagomedov, waartegen Müllenberg niet opgewassen was.

Dodental door aanslag markt Pakistan loopt op

Het dodental door een bloedige dubbele bomaanslag op een markt in Pakistan is opgelopen tot vijftig. Soennitische extremisten zeggen achter het terroristisch geweld te zitten. Ze wilden naar eigen zeggen sjiitische moslims doden.

Door de ontploffingen in de plaats Parachinar raakten vrijdag zeker 250 mensen gewond, zei een leidinggevende bij het lokale ziekenhuis. Het was op het moment van de aanslag druk op de markt. Veel mensen deden inkopen voor de iftar, de eerste maaltijd na zonsondergang voor moslims die de ramadan in acht nemen.

De groep al-Alami, onderdeel van terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi, stelde zaterdag in een verklaring dat de aanslag was bedoeld als wraak voor de deelname van sjiitische Pakistanen aan de strijd in Syrië. Honderden Pakistanen vechten daar aan de zijde van president Bashar al-Assad tegen soennitische opstandelingen.

Dodental door aanslag markt Pakistan loopt op
Dodental door aanslag markt Pakistan loopt op (Foto: ANP)

Man dreigt met bom in trein naar Brussel

De politie heeft zaterdag in een stilstaande trein op het station van Roosendaal een man uit Schiedam gearresteerd. Hij had geroepen dat hij een bom zou laten afgaan. Uiteindelijk werd er niets gevonden. Het station werd korte tijd gesloten en het treinverkeer stilgelegd.

In de Intercity van Amsterdam naar Brussel zorgde de man voor flink wat onrust door passagiers aan te spreken. Op het moment dat de conducteur hem op zijn gedrag wees, riep de man dat hij een bom zou laten afgaan. De trein stond toen al stil op het station en de politie pakte de man op.

De trein werd ontruimd en met een hond doorzocht, maar er is niets gevonden. De politie denkt dat de man verward was en doet nader onderzoek.

Man dreigt met bom in trein naar Brussel
Man dreigt met bom in trein naar Brussel (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 25

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is JoeyC met het volgende onderschrift: "Japanna"

De opgave van deze week:

Vladimir Putin en FIFA-voorzitter Gianni Infantino hebben plezier op de tribune bij de wedstrijd tussen Rusland en Nieuw-Zeeland. Waar hebben beide heren het over? (Pro Shots / Action Images )
Vladimir Putin en FIFA-voorzitter Gianni Infantino hebben plezier op de tribune bij de wedstrijd tussen Rusland en Nieuw-Zeeland. Waar hebben beide heren het over? (Pro Shots / Action Images )

Bendsneyder in Assen naar eerste 'front row' ooit

Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft op het TT Circuit van Assen voor het eerst in zijn loopbaan een plekje op de eerste startrij voor een grand prix veroverd.

De 18-jarige Rotterdammer was in een natte Moto3-kwalificatie in Assen de op één na snelste coureur. Een tijd stond hij bovenaan, maar Jorge Martin, de meester van de kwalificaties dit jaar, dook er aan het einde nog ruim onderdoor.

Martin kwam uiteindelijk uit op 1:57,595 minuten, dik acht tienden sneller dan Bendsneyder. De Nederlander was op zijn beurt echter weer een goede acht tienden sneller dan Nicolo Bulega, die zondag naast hem zal staan op de eerste startrij. Nakarin Atiratphuvapat staat verrassend op plek vier, maar moest al wel bijna 2,5 seconden toegeven op Martin.

"Aan de ene kant is het jammer dat Martin er aan het eind nog onderdoor kwam, maar aan de andere kant ben ik gewoon superblij", aldus Bendsneyder na afloop. "Het was een lastige kwalificatie, de grip was niet helemaal hetzelfde als in de derde training, maar in de laatste ronde heb ik alles gegeven. Dat was dan net geen pole, maar ik ben supertevreden."

Tientallen Britse flats zijn brandgevaarlijk

De gevelbekleding van tientallen flats in Groot-Brittannië voldoet niet aan brandveiligheidseisen, zo blijkt uit inspecties. Het gaat volgens de Britse regering om 27 gebouwen, die zich onder meer bevinden in Londen, Manchester en Plymouth.

Lokale autoriteiten in de Britse hoofdstad lieten vrijdagavond al vijf flats ontruimen vanwege brandgevaar. Duizenden mensen moesten hun woning verlaten. Bewoners van een relatief kleine woontoren konden later weer terugkeren, onder meer omdat die flat was voorzien van andere brandwerende deuren.

De Britse minister Sajid Javid (Lokale Overheden) stelde volgens Britse media dat de brandveiligheidsproblemen in de ontruimde flats niet alleen betrekking hebben op de gevelbekleding. Er zou ook sprake zijn van tal van andere problemen, zoals het ontbreken van brandwerende deuren.

Klaagzang
Niet alle bewoners van de ontruimde Londense flats zitten te wachten op de maatregel. "Ik heb een jonge dochter, een vrouw, een kat en een baan", klaagde Edward Strange tegen de BBC. "Ze zeiden dat het vier tot zes weken gaat duren. Als de deelgemeente dat beweert, duurt het vier tot zes maanden."

Volgens de deelgemeente Camden weigerden 83 mensen te vertrekken. Het hoofd van de deelgemeente, waar de ontruimde flats zich bevinden, erkende dat de evacuatie voor overlast zorgt. "Maar de Grenfell-brand verandert alles", zei Georgia Gould. "We moeten alles doen wat in onze macht ligt voor de veiligheid van onze inwoners."

Door de brand in de Grenfell Tower kwamen 79 mensen om het leven. De brand is vermoedelijk ontstaan in een koel-vriescombinatie. Het vuur kon zich daarna razendsnel verspreiden door de brandbare gevelbekleding op het pand.

Tientallen Britse flats zijn brandgevaarlijk
Tientallen Britse flats zijn brandgevaarlijk (Foto: ANP)

Dione de Graaff doet aan vechtsport MMA

Dione de Graaff doet aan mixed martial arts (MMA) om fit te blijven. De 48-jarige Studio Sport-presentatrice vindt deze doorgaans heftige vechtsport 'geweldig'.

"Ik doe de MMA-training. Ik ben voor eerst open daarover", onthult Dione voor de camera van Shownieuws. "Het klinkt enorm stoer. Maar het is een stuk minder stoer dan het klonk, want ik doe veel trainingen die te maken hebben met MMA, mixed martial arts. Dus het is kickboksen, het is ook judo, het is grondvechten."

Het blijft overigens bij trainen, benadrukt De Graaff. "Dus ik ga niet de ring in of de kooi in. Maar ik vind die trainingen geweldig en ik blijf er superfit van."

Dione de Graaff doet aan vechtsport MMA
Dione de Graaff doet aan vechtsport MMA (Foto: BuzzE)

Bottas bovenaan in VT3, Verstappen technische problemen

Valtteri Bottas heeft in de derde vrije training in Baku de snelste tijd genoteerd. De Fin bleef zijn landgenoot Kimi Räikkönen met een tiende voor. Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo volgden op een halve seconde, voor Esteban Ocon en Max Verstappen.

Het begin van de sessie begon dramatisch voor Jolyon Palmer. Zijn Renault vloog in de brand, waardoor Palmer zijn bolide langs de kant moest parkeren. Sebastian Vettel kende ook problemen en kwam slechts zeven ronden in actie, wat hem niet verder bracht dan plek 12. Ondertussen had Verstappen wederom technische problemen en viel zijn Red Bull uit aan het begin van het rechte stuk, waardoor de Nederlander geen snelle ronde op de supersoft kon noteren.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:42.742   21
2 K. Räikkönen Ferrari 1:42.837 +0:00.095 14
3 L. Hamilton Mercedes 1:43.158 +0:00.416 23
4 D. Ricciardo Red Bull 1:43.287 +0:00.545 24
5 E. Ocon Force India 1:43.344 +0:00.602 21
6 M. Verstappen Red Bull 1:43.614 +0:00.872 16
7 F. Massa Williams 1:43.738 +0:00.996 18
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:43.908 +0:01.166 21
9 L. Stroll Williams 1:44.040 +0:01.298 17
10 S. Perez Force India 1:44.138 +0:01.396 22
11 N. Hülkenberg Renault 1:44.312 +0:01.570 16
12 S. Vettel Ferrari 1:44.344 +0:01.602 7
13 C. Sainz Toro Rosso 1:44.692 +0:01.950 23
14 F. Alonso McLaren 1:44.741 +0:01.999 18
15 K. Magnussen Haas F1 1:44.926 +0:02.184 20
16 S. Vandoorne McLaren 1:45.143 +0:02.401 17
17 R. Grosjean Haas F1 1:45.491 +0:02.749 20
18 M. Ericsson Sauber 1:45.645 +0:02.903 21
19 P. Wehrlein Sauber 1:45.722 +0:02.980 19
20 J. Palmer Renault 1:53.040 +0:10.298 4

Volleyballers niet naar finale World League

De Nederlandse volleyballers zijn er niet in geslaagd de finale van de World League (divisie 2) te bereiken. In het Australische Gold Coast was Slovenië met 3-0 (25-15, 32-30, 25-20) te sterk voor Nederland.

Nederland keek in de eerste set al snel tegen een achterstand. Bij de eerste technische time-out stond Oranje met 8-3 achter. In het verloop van de eerste bleef Slovenië steeds verder uitlopen. Uiteindelijk wonnen ze de eerste set met 25-15.

In de tweede set kon Nederland wel tegenstand bieden tegen de vice-Europees Kampioen. Nederland kreeg vijf setpunten maar wist er geen enkele te benutten. Slovenië zou de tweede set met 32-30 pakken.

Net zoals in de eerste set keek Nederland in de derde set tegen een snelle achterstand aan. Bij de tweede technische time-out stond het 16-10 voor Slovenië. De ploeg van Gido Vermeulen kwam nog wel terug tot 21-19. Daarna pakte Slovenië weer de draad op won de set eenvoudig met 25-20.

Normaal gesproken zou promotie naar de prestigieuze groep 1 de inzet zijn geweest van de zogeheten Final Four, maar de wereldvolleybalbond FIVB lijkt daar een stokje voor te steken.

De FIVB is voornemens het concept van de World League vanaf 2018 of 2019 te wijzigen. Op de voorgestelde lijst van zestien landen zijn de Nederlandse volleyballers niet opgenomen.

Gatlin is 'youngsters' te snel af op 100 meter

Sprinter Justin Gatlin heeft zich in Sacramento gekroond tot Amerikaans kampioen op de 100 meter. Het NK doet tevens dienst als trials voor het WK van augustus en daar zal Gatlin dus weer van de partij zijn.

De ervaren Gatlin, oud-olympisch kampioen en meerdere malen geschorst voor doping, was tot onvrede van vele atletiekfans de jonge generatie te snel af. Met 9,95 in een lichte tegenwind was hij iets sneller dan de 9,98 van Christian Coleman, wereldwijd de snelste man van dit jaar. Met 10,06 pakte Christopher Belcher verrassend de derde plek. Voor hem is het al zijn zevende seizoen als serieuze atleet, maar hij liep nog nooit een wedstrijd buiten de VS. Dat zal veranderen, want hij mag nu naar het WK.

Bij de vrouwen was Tori Bowie met 10,94 duidelijk de snelste. Achter haar was een wisseling van de wacht te zien, want niet de ervaren dames als Barbara Pierre, Allyson Felix of Jenna Prandini plaatsten zich voor het WK, maar de jongere Deajah Stevens (11,08) en Ariana Washington (11,10). 

Op de 400 meter bij de mannen maakte Fred Kerley, 's werelds snelste man dit jaar, weer grote indruk. Hij kwam in de halve finales al tot 44,11 seconden en zal in de finale proberen wederom onder de 44 seconden te duiken. 

Bendsneyder bovenaan in derde training Moto3 Assen

Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft op het TT Circuit van Assen een uitstekende zaterdagochtend achter de rug. De 18-jarige Rotterdammer was in de derde vrije training de snelste van allemaal.

Bendsneyder kreeg wel een beetje hulp van de weergoden, want het regende in Assen en in de natte omstandigheden kon hij beter overweg met de motor dan de rest. Bendsneyder domineerde zelfs en sloeg een gat van een dikke halve seconde naar de nummer twee, Nakarin Atiratphuvapat uit Thailand. WK-leider Joan Mir gaf op plek drie al dik zeven tienden toe, een wereld van verschil in de Moto3.

In de droge vrije trainingen op vrijdag kwam Bendsneyder tot de vijfde en tiende tijd. Om 12.35 uur gaat in Assen de kwalificatie van start, live te zien op Eurosport. 

Sheen aangeklaagd voor blootstelling aan hiv

Charlie Sheen is opnieuw aangeklaagd door een ex-vriendin die boos is omdat de acteur haar heeft blootgesteld aan het hiv-virus. De vrouw claimt dat Charlie loog over zijn gezondheid en bizarre uitspraken deed nadat ze achter de waarheid over zijn hiv-besmetting was gekomen.

De vrouw geeft haar identiteit niet prijs in de rechtbankpapieren in handen van People. Maar ze zegt Charlie in september 2015 te hebben ontmoet. Ze vroeg hem op de man af of hij seksueel overdraagbare aandoeningen had. Dat ontkende hij en na twee maanden hadden ze onbeschermde seks.

Gelijk na de eerste keer dat ze onbeschermde seks hadden, gooide Sheen een zak met pillen op bed en biechtte hij op dat hij hiv heeft. Charlie zei dat ze de pillen moest nemen om besmetting te voorkomen. Maar hij zei ook dat het eigenlijk niet nodig was en dat ze "de leugens van de medische wereld" niet moest geloven. Bovendien kon hij "in de toekomst kijken" en zag dat er niets met haar zou gebeuren. Sheen noemde zichzelf ook nobel, omdat hij haar uiteindelijk toch de waarheid had verteld over zijn besmetting.

De vrouw beschuldigt Sheen nu van mishandeling, nalatigheid, fraude en het veroorzaken van emotionele stress. Ze eist een onbekend bedrag van de 51-jarige acteur. Eerder klaagde Charlie's ex-verloofde Brett Rossi hem ook al aan voor het verzwijgen van zijn hiv-besmetting en de blootstelling aan het virus.

Sheen aangeklaagd voor blootstelling aan hiv
Sheen aangeklaagd voor blootstelling aan hiv (Foto: BuzzE)

Deel broncode Windows 10 duikt op

Een deel van de broncode van Windows 10 is opgedoken op betaarchive.com. Volgens The Register is de broncode eerder deze week door iemand online gezet, samen met een behoorlijke hoeveelheid nog geheime en interne versies van Windows 10.

Niet alleen hebben mensen een ongewenst kijkje in de keuken bij Microsoft gekregen, maar het lek is ook potentieel gevaarlijk. Kwaadwillenden kunnen in de broncode naar zwakke plekken speuren en deze op grote schaal uitbuiten. De grootte van de zaak doet denken aan een vergelijkbaar lek in 2004. Toen verschenen delen van de broncode van Windows 2000 online.

In Windows zit een mechanisme om te voorkomen dat proef- en testversies van Windows nog opgestart kunnen worden, maar volgens The Register zijn er nu zo veel verschillende versies gelekt dat dat mechanisme waarschijnlijk niet is in te zetten.

Microsoft laat de Britse techwebsite weten de zaak te onderzoeken. De gewraakte data staat ondertussen nog altijd online.

Deel broncode Windows 10 duikt op
Deel broncode Windows 10 duikt op (Foto: BuzzT)

Thompson bloedsnel op 100 meter, Blake pakt titel bij mannen

Sprintster Elaine Thompson heeft weer eens aangetoond de snelste vrouw ter wereld te zijn. De olympisch kampioene op de 100 en 200 meter was vrijdagavond tijdens de Jamaicaanse kampioenschappen - tevens de kwalificatiewedstrijden voor het WK - veruit de beste op de 100 meter.

Thompson knalde in de finale met een lichte rugwind naar een tijd van 10,71 seconden, de gedeeld twaalfde tijd ooit. Slechts vier vrouwen waren ooit sneller dan de tijd van Thompson, waaronder de Jamaicaanse zelf: vorig jaar werd ze Jamaicaans kampioene in 10,70.

Landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce was met 10,70 één keer sneller, de Amerikaanse Carmelita Jeter dook drie keer onder Thompson's tijd. Erkend dopeur Marion Jones deed het twee keer en uiteraard slaagde ook wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner (10,49) daar meerdere malen in.

De concurrentie werd door Thompson vernederd: met 11,04 ging de tweede plek naar Simone Facey, terwijl ook Jura Levy (11,06) zich mag gaan melden op het WK in Londen.

Bij de mannen was de zege voor Yohan Blake. De oud-wereldkampioen raakt sinds begin vorig jaar alsmaar beter in vorm en met 9,90 in de finale toonde hij aan achter de afwezige Bolt duidelijk de beste Jamaicaan te zijn. Met 10,04 plaatste ook Julian Forte zich voor het WK, net als Senoj-Jay Givans (10,05). 

Honderdjarige maffioso vrijgelaten

Een maffiabaas uit Long Island, Sonny Franzese, is op honderdjarige leeftijd uit een gevangenis bij Boston vrijgelaten. Amerikaanse media meldden dat hij vrijdagmiddag in een rolstoel na 35 jaar achter de tralies de vrijheid tegemoet ging. Hij was de oudste gevangene van de VS. Hij trekt in bij zijn dochter in Brooklyn.

Franzese werd in 1967 wegens bankroof tot vijftig jaar cel veroordeeld. Hij kwam maar liefst zes keer voorwaardelijk vrij, maar belandde telkens weer in de cel omdat hij de voorwaarden niet naleefde door bijvoorbeeld opnieuw middenstanders af te persen. Franzese was lid van de Colombo-maffiaclan en wordt ook van tientallen moorden verdacht. Die zijn echter nooit bewezen.

Honderdjarige maffioso vrijgelaten
Honderdjarige maffioso vrijgelaten (Foto: ANP)

Leclerc wint F2-race Baku voor overleden vader, De Vries knap 2e

Charles Leclerc heeft in Baku de eerste Formule 2-race van het weekeinde in Azerbeidzjan gewonnen. Voor de Monegask was het een emotionele zege: woensdag overleed zijn vader.

Polesitter Leclerc kende een prima start en hield de leiding vast, terwijl Nobuharu Matsushita vanaf plek twee matig weg was en plekken inleverde bij Nicolas Latifi, Nyck de Vries en Antonio Fuoco. Johnny Cecotto bleef staan en werd de pits ingeduwd. De Venezolaanse teamgenoot van De Vries kwam kort daarop de pits uit, maar bij de eerste bocht parkeerde hij zijn auto in de bandenstapel, wat de safety car de baan op bracht.

Bij de herstart was De Vries goed wakker en de Nederlander ging gelijk voorbij aan Latifi, terwijl Leclerc de leiding hield. Na acht ronden zorgde Fuoco voor een gele vlag door achterop Sergio Canamasas te knallen, waardoor Leclerc en Latifi gelijk naar binnen doken - mocht er ineens een safety car de baan op komen. Dat gebeurde echter niet en De Vries, die nog naar binnen moest, had de leiding in handen.

De Nederlander kwam achter Leclerc terecht na het maken van zijn pitstop, maar had wel gewoon - virtueel - plek twee in handen, met Luca Ghiotto en Ralph Boschung die ervoor reden, maar nog naar binnen moesten. Voor die twee was het balen dat ze gewacht hebben, want Louis Deletraz zette zijn auto even later in de muur en dat bracht de safety car de baan op.

Bij de herstart, halverwege de race, werd De Vries aangevallen door Latifi. De Nederlander was echter scherp en maakte handig gebruik van Boschung voor hem, om de Zwitser zo in te halen en Latifi achter zich te houden. De race kabbelde zo gestaag voort, maar vier ronden voor het einde ging het fout. Onder meer Sean Gelael en Sergey Sirotkin vochten om de achtste plek en het was de Indonesiër die een fout maakte.

In het uiterst smalle 'steegje' raakte Gelael de muur, waarna hij dwars op de baan kwam te staan. Sirotkin had eveneens schade, de rest kon er niet meer langs. Het leverde even een safetycarsituatie op, maar al snel besloot de wedstrijdleiding het enige logische te doen en de rode vlag te zwaaien, waarmee de race voorbij was. Leclerc won, voor De Vries en Latifi.

Klimaatactivisten bezetten overslagbedrijf

Een paar honderd demonstranten hebben zaterdag een overslagbedrijf in de Amsterdamse haven geblokkeerd. De actiegroep, die zich Code Rood noemt, wil op die manier protesteren tegen fossiele brandstoffen. Volgens een van de demonstranten zijn er zeker driehonderd mensen op de been. De blokkade is bij het bedrijf OBA, dat onder meer kolen overslaat.

De politie bevestigt dat demonstranten illegaal het terrein op zijn gekomen en daar in apparaten en torens klimmen. "Dat is gevaarlijk. We kijken het even aan. De sfeer is verder rustig", zegt een woordvoerster. Omdat demonstranten op de spoorlijn op het terrein zitten en in kranen zijn geklommen, is de kolenoverslag stilgelegd, melden ze zelf.

De groep heeft deze week een klimaatkamp in het havengebied ingericht, dat nog tot maandag moet duren. De actie is een burgerinitiatief, ingegeven door de uitspraak in de Urgenda-zaak, precies twee jaar geleden, waarin de rechter oordeelde dat de overheid meer moet doen om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering.

Verklaring
"Code Rood wil dat de Amsterdamse haven zijn deuren sluit voor olie, benzine en kolen en dat Nederland voorop gaat lopen in de transitie naar een eerlijke en duurzame samenleving", zo luidt de verklaring.

Bij het bedrijf OBA was niemand bereikbaar voor een reactie.

Klimaatactivisten bezetten overslagbedrijf
Klimaatactivisten bezetten overslagbedrijf (Foto: ANP)

Boogerd keert na schorsing terug bij Roompot

Michael Boogerd zal na afloop van zijn schorsing weer in de ploegauto van Team Roompot-Nederlandse Loterij stappen. Zo laat de oud-wielrenner en ploegleiding weten in een interview met De Telegraaf.  "Op 23 december loopt mijn schorsing af. En eigenlijk is het jammer dat er dan nog Kerstmis achteraan komt, want ik sta te popelen om weer te beginnen.”

Er moet nog een handtekening gezet worden onder een nieuw contract, maar dat Boogerd na 23 december weer in ploegleiderswagen zit, is zeker. Roompot-manager Michael Zijlaard laat weten dat niets een terugkeer in de weg staat. "In de zomer gaan we aan de details werken, maar we hebben dit intern met iedereen besproken, ook met de sponsors. En er is een eenduidig antwoord, iedereen wil Michael terug in de ploeg.”

Toen Roompot in 2015 zich voor het eerst presenteerde als volledig Nederlandse wielerploeg, stond Boogerd trots te stralen als één van de oprichters. Eind 2015 kon hij voor twee jaar op de strafbank plaatsnemen vanwege zijn dopingbekentenis. "We wisten dat dit eventueel kon gebeuren, voordat we met dit project begonnen”, Aldus Zijlaard.

Over een half jaar heeft Boogerd zijn straf uitgezeten en dan kan hij zich weer met hart en ziel inzetten voor Team Roompot. "Het is een lastige periode voor me geweest en dat gaat het de komende maanden ook nog zijn. Dit is toch ook een beetje mijn kindje. Je wilt je met van alles bemoeien, maar ik heb me anderhalf jaar afzijdig gehouden en dat zal tot en met 23 december niet anders zijn. Vanaf dan spring ik er weer volle bak in. Het trainingskamp in januari 2018 wordt voor mij heel belangrijk. Je hebt wel twee jaar gemist en er zijn inmiddels ook een hoop nieuwe mensen. Als ik eerlijk ben, is het ook best weer spannend.”

Team Roompot-Nederlandse Loterij is een pro-continentale ploeg, die elk jaar stappen maakt en heeft al diverse renners afgeleverd voor WorldTour-ploegen. Sprinter Dylan Groenewegen maakte de overstap naar Lotto-Jumbo, evenals Antwan Tolhoek aan het begin van dit seizoen. Maurits Lammertink zal volgende week namens Katusha aan de start van de Tour de France verschijnen. Zondag zal de ploeg met twintig man verschijnen aan de start verschijnen van het NK. 

'Geen losgeld betaald voor Spoorloos-team'

Voor de vrijlating van de journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender is absoluut geen losgeld betaald. Dat heeft eindredacteur Paul Vertegaal van het programma Spoorloos zaterdag gezegd op NPO Radio 4.

"Het is ook geen eis geweest. Ze zijn per ongeluk ontvoerd. Er lag geen enkel plan aan ten grondslag. Het ziet er echt naar uit dat ze vorige week zaterdag op de verkeerde plek waren."

Bolt en Follender werden vrijgelaten in de jungle en zijn volgens Vertegaal nu op weg naar de bewoonde wereld.

'Geen losgeld betaald voor Spoorloos-team'
'Geen losgeld betaald voor Spoorloos-team' (Foto: ANP)

Götze op de weg terug na ziekte

Mario Götze lijkt weer een stapje dichter bij zijn rentree te zijn bij Borussia Dortmund. De Duitser staat al maanden buitenspel.

De 25-jarige Götze keerde vorig jaar terug in het Signal Iduna Park, na een avontuur bij Bayern München. Hij kampte vervolgens regelmatig met spierblessures en uit onderzoek bleken die te ontstaan door een stofwisselingsziekte. Götze kwam daardoor sinds februari niet meer in actie.

Op Instagram plaatste de middenvelder vrijdag voor het eerst sinds eind januari weer een foto. Daarop is te zien hoe Götze aan het hardlopen is. Hij wekt de indruk dat zijn rentree steeds dichterbij komt.

Door de ziekte kwam de 62-voudig international afgelopen seizoen niet verder dan zestien optredens (twee goals). In zijn eerste periode bij Borussia Dortmund was hij 31 keer trefzeker in 116 officiële wedstrijden.

 

🏃🏻

Een bericht gedeeld door Mario Götze ⭐️️ (@gotzemario) op23 Jun 2017 om 3:57 PDT

'BN'ers op dubieuze anti-corruptielijst'

Duizenden (bekende) Nederlanders staan volgens het Radio1-onderzoeksprogramma Argos en website OneWorld op een "zwarte lijst" die banken hanteren om ongebruikelijke transacties, witwassen en financiering van terrorisme te melden.

Op de samenstelling van die lijst, die ook door de Nederlandse banken wordt gebruikt, wordt geen overheidscontrole toegepast. De gegevens zijn verouderd, onjuist of gebaseerd op dubieuze bronnen, aldus Argos en OneWorld. Het NPO Radio1-programma wijdt zaterdagmiddag een uitzending aan het onderscheppen van de lijst van het bedrijf World-Check met wereldwijd ruim 2 miljoen namen.

Volgens Argos is het opvallend dat op die lijst veel namen van (oud-)politici en hun familieleden staan die als zogenaamde PEP's (politically exposed persons, oftewel politiek kwetsbare personen) zijn aangemerkt. Doel van die registratie is het voorkomen van corruptie en het wegsluizen van geld. Op die lijsten staan in andere categorieën ook de namen van criminelen en terroristen.

Amalia, Pechtold en Verlinde
Op de PEP-lijsten staan volgens Argos onder meer de namen van de prinsesjes Amalia, Ariane en Alexia, de moeder van premier Mark Rutte, van staatssecretaris Sharon Dijksma en haar gezinsleden, de partner van fractievoorzitter Alexander Pechtold (D66), Peter R. de Vries (als kandidaat-Kamerlid in 2005) en Albert Verlinde, via zijn voormalige relatie met oud-burgemeester Onno Hoes van Maastricht.

Het gebruik van zulke namenlijsten wordt desgevraagd bevestigd door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Zij spreekt echter tegen dat het gaat om een zwarte lijst. Volgens een woordvoerder is het een wettelijke plicht toezicht te houden op ongebruikelijke transacties van mensen die als PEP staan geregistreerd. "Er is voor hen absoluut geen beletsel om te bankieren."

Commerciële partijen
Banken houden die registratie niet zelf bij, maar besteden die uit aan commerciële partijen. De grootste van die commerciële dienstverleners is volgens de onderzoekers World-Check, eigendom van mediabedrijf Thomson-Reuters.

Yvonne Willemsen, hoofd veiligheidszaken van de NVB, zegt in de Argos-uitzending geen voorstander te zijn van een dergelijke uitbesteding. "Het aanleggen van dit soort lijsten is echt een overheidstaak", zegt zij daarin. "Op het moment dat je de verplichting krijgt om mensen te identificeren, zul je denk ik als overheid wel moeten aangeven om wie het gaat."

'BN'ers op dubieuze anti-corruptielijst'
'BN'ers op dubieuze anti-corruptielijst' (Foto: ANP)

Nieuwe baas TMG wil van GeenStijl af

De baas van Mediahuis, Gert Ysebaert, wil dat de website GeenStijl wordt verkocht of verzelfstandigd. Mediahuis kreeg GeenStijl in handen bij de overname van de Telegraaf Media Groep, maar de site zou niet passen bij de toekomstvisie van het bedrijf. Ysebaert gaat zaterdag in interviews in onder meer de Volkskrant voor het eerst in op de overname van TMG. Hij noemt het "de zwaarste klus ooit" voor het Belgische krantenbedrijf.

Mediahuis en het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek hadden het grootste deel van TMG al in handen. De overname werd donderdag gemeld. Wel geldt een formele na-aanmeldingstermijn: wie zijn aandelen nog niet heeft verkocht, kan dat nog tot 2 juli doen.

"Je bent voor of tegen De Telegraaf", meent Ysebaert (54). "Het is lang de krant geweest van heel Nederland. Dat is het nog, maar minder dan vroeger." Het wordt volgens hem lastig "het sterke en spraakmakende merk" uit het slop te trekken. Over aandeelhouder John de Mol die ook probeerde TMG in handen te krijgen, zegt hij: "Door hem heeft de overname langer geduurd dan goed was voor het bedrijf. Het heeft onzekerheid gebracht en verdeeldheid."

GeenStijl
Voor GeenStijl, de website die zich presenteert als 'tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend' is volgens Ysebaert geen rol meer weggelegd bij Mediahuis "We willen ons concentreren op professionele journalistiek, en daar hoort een bepaalde ethiek bij. Ieder weldenkend mens moet tegen dit soort teksten zijn. We zijn geen moraalridders, maar er zijn grenzen."

GeenStijl had onlangs bezoekers gevraagd of ze een journaliste zouden doen, waarna het reactiegedeelte overliep van brute verkrachtingsfantasieën. Daarop werd, onder meer vanuit de politiek, opgeroepen geen advertenties meer op de site te plaatsen.

Het nieuwe bestuur van TMG zal uiteindelijk moeten beslissen wat het met GeenStijl gaat doen.

Ysebaert verwacht overigens dat TMG over twee jaar "uit de rode cijfers is en blaakt van gezondheid". Zijn bedrijf is al eigenaar van dagblad De Limburger en NRC Handelsblad.

Mediahuisbaas: overname TMG zwaarste klus ooit
Nieuwe baas TMG wil van GeenStijl af (Foto: ANP)

Derk Bolt en Eugenio Follender vrijgelaten

De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn vrijgelaten. De regionale ombudsman, uit het gebied waar de twee in Colombia werden vastgehouden, meldt dat op Twitter. Ook media zoals de Colombiaanse krant El Tiempo vermelden de vrijlating. Lokale journalisten hebben het nieuws bevestigd aan de ANP-correspondent in het land.

Het duo zou vroeg in de ochtend Nederlandse tijd zijn overgedragen aan een team van de regionale ombudsman. Deze hulpdienst behandelt doorgaans klachten en conflicten van burgers met de overheid.

Derk Bolt en Eugenio Follender vrijgelaten
Derk Bolt en Eugenio Follender vrijgelaten (Foto: BuzzE)

'iPhone op vizier Italiaanse senatoren'

In de Italiaanse Senaat wordt binnenkort gedebatteerd over een wetsvoorstel dat mogelijk tot slecht nieuws kan leiden voor Apple. In het voorstel staat dat Italianen op hun computers, tablets en smartphones alle mogelijke software moeten kunnen installeren. Iets wat Apple juist expliciet verbiedt.

Het voorstel komt van Stefano Quintarelli van de liberale partij Scelta Civica. Ondernemer en blogger Quintarelli eist complete softwarevrijheid. Hij vindt het onverkoopbaar dat Italianen niet met hun apparaten kunnen doen wat ze zelf willen. Het is volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera vooralsnog onduidelijk tot wat voor gevolgen dat voor een bedrijf als Apple zou kunnen leiden.

Momenteel mogen iPhone- en iPadgebruikers alleen software uit de door Apple gecontroleerde App Store installeren. Met een omweg is het wel mogelijk om software uit andere bronnen te installeren, maar daarvoor dient je Apple-apparaat gekraakt te worden, het zogeheten jailbreaken. Het problematische daaraan is dat jailbreaken leidt tot het verlies van garantie en ondersteuning op je Apple-apparaat.

In het uiterste geval kan het wetsvoorstel leiden tot een verkoopverbod op iPhones en iPads in Italië, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het zover zal komen. Als de senatoren besluiten het wetsvoorstel aan te nemen kan dat overigens gevolgen hebben voor de rest van de Europese Unie. Quintarelli bracht zijn wetsvoorstel afgelopen jaar in in het Huis van Afgevaardigden, daar is het inmiddels al aangenomen.

'iPhone op vizier Italiaanse senatoren'
'iPhone op vizier Italiaanse senatoren' (Foto: BuzzT)

Roparun haalt ruim 5 miljoen euro op

De 321 teams die dit jaar meededen aan de Roparun hebben gezamenlijk bijna 5,5 miljoen euro opgehaald. Met iets minder deelnemers, is er toch net wat meer geld opgehaald voor de kankerbestrijding dan in 2016, aldus de organisatie vrijdagavond.

Aan de editie van vorig jaar deden 333 teams mee die gezamenlijk 5,4 miljoen euro ophaalden. Vrijdagavond bleek tijdens de slotavond dat er dit jaar 5.497.643 euro bijeen is gebracht.

De Roparun is een ruim 500 kilometer lange estafetteloop uit Hamburg en Parijs naar Rotterdam waarmee geld wordt ingezameld voor de kankerbestrijding. Dit jaar vond de 26e editie plaats. Sinds 1992 is inmiddels meer dan 73 miljoen euro bijeengebracht voor palliatieve zorg aan mensen met kanker. De 27e editie van de Roparun is van 19 tot en met 21 mei 2018.

Roparun haalt ruim 5 miljoen euro op
Roparun haalt ruim 5 miljoen euro op (Foto: ANP)

Ruim honderd mensen onder het puin in China

Meer dan honderd mensen zijn bedolven door een grote aardverschuiving in de centrale provincie Sichuan in China. Dat meldt de Chinese staatskrant People's Daily. Zo'n veertig huizen van het plaatsje Xinmo zijn verwoest door het vallende puin uit de bergen.

De krant meldt dat regen de oorzaak is geweest van de aardverschuiving. Op beelden is te zien hoe reddingswerkers met bulldozers op zoek zijn naar overlevenden.

Ruim honderd mensen onder het puin in China
Ruim honderd mensen onder het puin in China (Foto: ANP)

Zeven mensen onwel na rook in woning Schiedam

Zeven mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning in Schiedam onwel geworden doordat ze rook hebben ingeademd. Het gaat om drie volwassenen en vier kinderen, onder wie twee baby's. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht voor mogelijk koolstofmonoxidevergiftiging.

Melding van de rook in de woning aan de Nicolaas Beetsstraat kwam rond 01.45 uur binnen. Toen de brandweer op zoek ging naar waar de rook vandaan kwam, stuitte ze op de meterkast. Een woordvoerder laat weten dat een mogelijk drugslab in het naastgelegen pand de oorzaak is geweest.

De brandweer heeft de situatie overgedragen aan de politie die onderzoek doet. De politie meldt op Twitter dat een locatie is aangetroffen waar heroïne werd versneden.

Zeven mensen onwel na rook in woning Schiedam
Zeven mensen onwel na rook in woning Schiedam (Foto: ANP)

Telegram: blokkade treft vooral Moskou zelf

Als Rusland besluit om de chatapp Telegram te blokkeren, zal dat vooral de regering in Moskou treffen. Die moet dan overstappen op Amerikaanse alternatieven, zei oprichter Pavel Doerov vrijdag op zijn VKontakte-profiel.

De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor dreigt Telegram te blokkeren. Moskou wil weten wie achter de app zitten. Telegram heeft die informatie voor zover bekend nog niet gegeven. Om actief te kunnen zijn, moet Telegram zijn opgenomen in een register van diensten waarmee informatie kan worden verspreid. Bedrijven op die lijst zijn verplicht om chats en sleutels te bewaren en indien nodig te delen met de Russische overheid.

"Op het moment dat Telegram wordt geblokkeerd, zullen de correspondentie van Russische bestuurders, hun communicatie met vrienden en familieleden en andere gevoelige gegevens verhuizen naar de Amerikaanse clouds Apple iCloud en Google Drive", zei Doerov van Telegram.

Telegram: blokkade treft vooral Moskou zelf
Telegram: blokkade treft vooral Moskou zelf (Foto: BuzzT)

Luiten valt terug in München

Met een ronde van 73 (+1) slagen is Joost Luiten het BMW International Open is Joost Luiten van de derde naar de 18de plaats gezakt. De Nederlandse golfer heeft nu een achterstand van vijf slagen op de leiders Joakim Lagergren en Joel Stalter.

"Ik speelde vandaag niet goed, maar ook niet heel slecht', zei Luiten. De kansen die ik kreeg op birdie wist ik helaas niet te benutten. Je moet de putts die je niet holet echt dicht bij de hole laten eindigen om niet in de problemen te komen. Als je dat niet doet hou je een paar testers over, en die kun je op deze greens niet allemaal holen. Gister vielen de putts wel, vandaag had ik 32 putts nodig en dat is gewoon te veel."

Luiten leek zijn ronde op 'level par' te eindigen, maar door een fout op de laatste hole zou de Nederlander op +1 komen. "Met level par was ik nog tevreden geweest, maar door die laatste bogey liep ik aardig pissig de baan af. Ik had natuurlijk liever wat korter op de leiders gestaan, maar het gat met de top is zeker niet onoverbrugbaar.''

Joakim Lagergren uit Zweden en Joel Stalter uit Frankrijk gaan aan de leiding met -9. De twee hebben een slag voorsprong op vijf andere andere golfers.

Den Haag verwelkomt veteranen

Het centrum van Den Haag is zaterdag voor de dertiende keer het decor voor de Nederlandse Veteranendag. De stad verwelkomt duizenden veteranen en naar verwachting 100.000 belangstellenden.

Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Voornamelijk mannen, maar ook vrouwen, die zich hebben ingezet tijdens tal van vredesmissies.

De dag start met een ceremonie in de Ridderzaal aan het Binnenhof in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert. Tijdens deze bijeenkomst staan verhalen van veteranen centraal, zoals dat van de eerste vrouwelijke F-16-piloot Manja en de Afghaans-Nederlandse veteraan Ahmad.

Vervolgens vindt begin van de middag het defilé voor de koning plaats in het centrum van Den Haag. Bijna 4000 veteranen, zestien orkesten, pakpaarden, speurhonden en 32 militaire voertuigen doen er aan mee. Op het Malieveld vindt een publieksprogramma plaats onder meer met militaire voertuigen, een F-16-simulator, klimtoren en hindernisbaan.

Lees ook het interview met Joep Tempelaar, over zijn project voor veteranen.

Den Haag verwelkomt veteranen
Den Haag verwelkomt veteranen (Foto: ANP)

Eisen volgens Qatar 'niet redelijk'

De eisen die vier Arabische landen stellen aan Qatar zijn volgens het land "niet redelijk en niet uitvoerbaar". Dat zei een woordvoerder van de regering vrijdag, die liet weten dat de lijst wordt doorgenomen en een formeel antwoord volgt.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein kwamen eerder op de dag met een lijst met dertien eisen, die werd overgebracht door Koeweit, dat bemiddelt in het conflict. Ze willen dat Qatar het nieuwsmedium al-Jazeera en een Turkse luchtmachtbasis in het land sluit. Daarnaast moet het schatrijke oliestaatje zijn betrekkingen met Iran op een lager pitje zetten en de banden met terroristische organisaties verbreken.

Volgens Qatar heeft de blokkade niets te maken met het bestrijden van terrorisme, maar willen de landen paal en perk stellen aan de soevereiniteit van Qatar. Het land heeft tien dagen de tijd om de eisen in te willigen.

Eisen volgens Qatar 'niet redelijk'
Eisen volgens Qatar 'niet redelijk' (Foto: ANP)

ELN ontkent vrijlating van Bolt en Follender

Guerrillabeweging ELN kan niet bevestigen dat Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn vrijgelaten. Dat twittert het medium van ELN (ELN RANPAL) dat in eerste instantie ook het nieuws over de vrijlating naar buiten bracht.

Via het Twitteraccount wordt excuses aangeboden voor de ontstane verwarring en wordt benadrukt dat Bolt en Follender in goede gezondheid verkeren. Volgens de guerrillabeweging is door een interne fout onjuiste informatie verspreid.

"We bieden verontschuldigingen aan en herhalen dat de buitenlanders in perfecte omstandigheden verkeren en dat er binnen korte tijd een positieve ontknoping zal zijn", schrijft ELN in een tweet.

"De fout is van RANPAL als medium, dat een bericht ontving en het niet goed controleerde via de interne kanalen. En niet van het ELN, dat zich altijd aan zijn woord houdt", legt de guerrillabeweging het misverstand uit.

Sinds vrijdag bestond er veel verwarring over de vermeende vrijlating van de twee Nederlandse journalisten die sinds zaterdag zijn ontvoerd. Details over waar de twee werden vastgehouden, waar ze nu zijn of waar ze naar toe worden gebracht, werden niet naar buiten gebracht.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland kon de vrijlating ook niet bevestigen. Ook van officiële zijde in Colombia is de vrijlating nooit bevestigd.

ELN ontkent vrijlating van Bolt en Follender
ELN ontkent vrijlating van Bolt en Follender (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: motregen?

Het weer van St. Jan (da's vandaag), houdt dertig dagen an.

Goedemorgen,

Het weekend is weer begonnen. Vandaar dat het vandaag overwegend bewolkt is en er van tijd tot tijd lichte motregen valt. Het wordt niet warmer dan zo'n 20 graden, alhoewel in Zuid-Limburg de thermometer de 24 graden nog aan kan tikken. De komende dagen wordt de kans op regen steeds groter, zeker dinsdag en woensdag is de kans op vrij veel regen groot. De temperatuur is dan normaal voor deze tijd van het jaar, rond de 20 graden.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:20
Zon onder: 22:04
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1662 Nederland probeert Macao te veroveren, maar dat lukt niet.
1894 Het IOC besluit elke vier jaar Olympische Spelen te organiseren.
1947 De eerste bekende rapportage van een UFO: Kenneth Arnold, vliegend over de staat Washington, ziet negen lichtgevende ronde objecten.
1963 Demonstratie van de eerste videorecorder, in de studio's van de BBC.
1983 Sally Ride, de eerste Amerikaanse vrouwelijke astronaut, keert terug op aarde.
2004 In de Amerikaanse staat New York wordt de doodstraf afgeschaft.
2016 52% van de Britse stemgerechtigden kiest in een referendum voor een brexit, een uittreden (op termijn) van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Als gevolg van de uitslag kondigt premier Cameron zijn aftreden aan

Wolken boven Rolde (foto: Bondage)
Wolken boven Rolde (foto: Bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Drummer Black Sabbath verkoopt drumspullen

Bill Ward, oprichter en drummer van de legendarische rockband Black Sabbath, gaat zijn drumspullen verkopen. Vanaf 28 juni kunnen mensen slagwerkmateriaal dat in de studio en tijdens optredens door Ward is gebruikt via de Official Bill Ward Reverb Shop kopen.

Tussen de spullen zit volgens Ward veel historisch materiaal. Zo zijn onderdelen van het drumstel te koop dat gebruikt werd bij de opnamen van de eerste lp van Black Sabbath. Ook spullen die hij gebruikte op Paranoid, misschien wel het bekendste nummer van Black Sabbath, gaan in de verkoop.

"In de loop der jaren heb ik veel spullen verzameld. Ik moet nu een beetje opruimen", verklaart Ward zijn uitverkoop. "Er zit mooi spul tussen. Niet alleen voor verzamelaars maar zeker ook voor drumfanaten."

Ward is niet de eerste muzikant die via een online winkeltje opruiming houdt. Gitarist Nils Lofgren, bekend van Bruce Springsteens E Street Band, heeft ook zijn eigen shop op internet.

Drummer Black Sabbath verkoopt drumspullen
Drummer Black Sabbath verkoopt drumspullen (Foto: BuzzE)

Verstappen erg tevreden over eerste dag in Baku

Max Verstappen reed vandaag in beide vrije trainingen voor de Grand Prix van Azerbeidzjan de snelste tijd. De Nederlander was zeer tevreden met deze prestatie, al crashte hij in de slotminuut in bocht een wel in de muur.

"Om eerlijk te zijn, was het echt raar. Ik verremde me en ik probeerde nog steeds de bocht te halen. Daarna dacht ik, 'ik speel op safe en neem de uitloopstrook'. Toen ineens verloor ik de achterkant en ging ik zijwaarts de muur in. Er is schade, maar we hebben genoeg nieuwe onderdelen. Gelukkig heeft het geen invloed op de race, dus alles is okay."

De schade aan zijn Red Bull was evenwel groot. De versnellingsbak was dwars doormidden en bij elkaar opgeteld kostte de crash naar verluidt ongeveer 250.000 euro. Minder vertrouwen in het materieel en eigen kunnen heeft de Nederlander evenwel niet gekregen. "Ik heb dit al vaker meegemaakt in mijn leven. Het is altijd het doel om nog sneller te gaan na een crash."

De dag zelf verliep tot dat moment erg goed. "Absoluut. We hebben een positieve stap gemaakt hier. De voorbereiding op de race was goed en ook hadden we een kleine motor-update, wat altijd erg handig is op de lange rechte stukken. Het is zelfs een beetje onverwacht, omdat we niet zo veel hebben veranderd. De auto voelde vanaf de eerste ronde al goed aan. Dat geeft veel vertrouwen en zeker op een stratencircuit helpt dat enorm. Ik heb nog niet het maximale eruit kunnen halen door de gele vlaggen en het verkeer, dus we kunnen hier best tevreden mee zijn."

Verstappen verwacht dat op de zaterdag Mercedes en Ferrari zich wel weer vooraan zullen melden. Na de kwalificatie kijkt hij wel waar hij staat en of hij dit weekend mee kan doen om de podiumplaatsen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.