FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 juni 2017

Gridstraffen voor Alonso en Vandoorne in Baku

Hoewel er op het asfalt in Azerbeidzjan nog geen meter verreden is, is er één ding al bijna zeker: de McLarens starten vermoedelijk achteraan. Coureur Stoffel Vandoorne verklapte namelijk dat hij en teamgenoot Fernando Alonso tegen gridstraffen aan gaan lopen.

De aandrijflijn van Honda achterin de McLarens kampt ook dit jaar met grote problemen, waardoor zowel de bolides van Vandoorne als die van Alonso al tegen gridstraffen aangelopen zijn. Dit weekend worden er nieuwe motoronderdelen geplaatst, waardoor een gridstraf van vijftien plaatsen voor beiden onvermijdelijk lijkt. Vandoorne: "Alonso en ik starten dus waarschijnlijk achteraan."

Nu zou het dit weekend sowieso al lastig zijn geweest voor McLaren, vanwege het lange rechte stuk dat op het stratencircuit in Azerbeidzjan is en de Hondamotor veel snelheid tekort komt. Alonso: "Het is geen geheim dat we het komend weekend lastig gaan krijgen. Met de natuur van dit nauwe, krappe stratencircuit wordt het bij voorbaat lastig om een goed resultaat mee naar huis te nemen."

Liverpool rondt transfer Salah af

Mohamed Salah is de nieuwste aankoop van Liverpool. De Egyptenaar werd donderdagavond gepresenteerd.

Op social media lekten foto's uit waarop te zien is hoe Salah een contract ondertekent en het shirt van Liverpool omhoog houdt. Niet lang daarna kwam Liverpool met de bevestiging dat de overstap afgerond is. De 25-jarige middenvelder heeft op Anfield en vijfjarig contract gekregen.

De 25-jarige international speelde al eerder in de Premier League, maar bij Chelsea wist hij nooit echt door te breken. De Engelse kampioen verhuurde hem aan Fiorentina en vervolgens aan AS Roma. De nummer twee van Italië nam hem vorig jaar definitief over.

Mohamed Salah wordt de duurste Afrikaanse voetballer uit de historie. Het record was in handen van Sadio Mané, die ook door Liverpool werd aangetrokken, voor 39 miljoen euro. Roma meldt dat The Reds 42 miljoen betalen voor Salah, een bedrag dat inclusief bonussen kan uitkomen op vijftig miljoen.

Alle landen in Groep B scoren 1 keer tijdens Confederations Cup

Vandaag werden er in de strijd om de Confederations Cup twee wedstrijden gespeeld en beide keren werd het 1-1. Kameroen was beter tegen Australië maar kon de Socceroos niet verslaan, terwijl Duitsland en Chili elkaar ook in de wedstrijd aardig in evenwicht hielden.

De wedstrijd tussen Kameroen en Australië werd zelden spannend. Zambo Anguissa scoorde vlak voor rust een mooie goal na een doodsaaie eerste helft. De tweede helft was iets vermakelijker, Kameroen kreeg een aantal goede kansen op een tweede treffer maar het was Australië dat de tweede goal maakte: Mark Milligan schoot raak na een penalty door een zeer domme overtreding van een Kameroense verdediger.

Duitsland - Chili was juist in de eerste helft spannend. Alexis Sanchez scoorde al na vier minuten de openingstreffer na een blunder in de Duitse defensie. Chili bleef de gehele eerste helft beter zonder echte kansen te krijgen. Duitsland kreeg er wel een en het was plots raak. Lars Stindl werd knap vrijgespeeld en scoorde de 1-1. Daarna was er in de tweede helft weinig meer te beleven. Duitsland liet af en toe wat plaagstootjes zien, maar werd nooit echt gevaarlijk en Chili kon het sterke spel uit het eerste bedrijf niet meer opbrengen.

Door de uitslagen hebben Chili en Duitsland in de laatste wedstrijd aan een gelijkspel genoeg om door te gaan naar de halve finales van de Confederations Cup. Kameroen en Australië hebben een overwinning nodig om nog kans te maken op de volgende ronde.

Sneller blauwe vlaggen voor achterblijvers

Achterblijvers in de Formule 1 zullen sneller blauwe vlaggen krijgen. De nieuwe procedure zal komend weekend in Azerbeidzjan al ingaan, zo heeft autosportfederatie FIA besloten. De aanleiding hiervoor was het grote aantal klachten dat de coureurs uitten.

Zodra een coureur op een ronde dreigt te worden gezet krijgen het team een waarschuwing dat er een snellere deelnemer drie seconden achter de rijder zit. Op een seconde volgden de blauwe vlaggen en een signaal op het stuur, waarna er ruimte diende te worden gemaakt.

Topcoureurs, waaronder Max Verstappen, hadden kritiek geuit op de korte tijdspanne dat ze achter een achterblijver moesten rijden voordat deze ruimte maakte. Dat is bij de huidige generatie auto's lastiger en de achterblijvers moeten de tijd krijgen om opzij te gaan. Daarom wordt vanaf komend weekend bij 1,2 seconden al een signaal naar de coureur verstuurd.

De achterblijvers zijn niet echt blij met de situatie, omdat ze hun eigen strijd voeren en door opzij te gaan veel tijd verliezen.

Gene Simmons laat patent bokkengroet zitten

Gene Simmons ziet af van zijn patentaanvraag op de bokkengroet, het handgebaar waarbij de pink en de wijsvinger omhoog worden gestoken. Vorige week zei de frontman van de hardrockband Kiss nog dat het zijn gebaar was.

Simmons had patent op het gebaar aangevraagd bij het Patent and Trademark Office in de Verenigde Staten. Op de website van die organisatie staat nu te lezen dat de aanvraag is ingetrokken.

Nadat bekend werd dat Simmons de bokkengroet wilde claimen, kreeg de rocker meteen flinke kritiek. De weduwe van zanger Ronnie James Dio veegde de vloer aan met Simmons. Ze noemde de aanvraag walgelijk en stelde dat de bokkengroet van iedereen was. "Schandalig om daar aan te willen verdienen", concludeerde Wendy Dio.

Anderen stelden dat de frontman van Kiss helemaal niet de bedenker is van de groet. Het gebaar zou al eeuwen bestaan en in de jaren zestig maakte John Lennon de bokkengroet al eens op de hoes van een singeltje van The Beatles.

Gene Simmons laat patent bokkengroet zitten
Gene Simmons laat patent bokkengroet zitten (Foto: BuzzE)

DENK wil in gemeenteraad Amsterdam

DENK gaat in elk geval in Amsterdam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen die volgend jaar worden gehouden. De partij liet dat donderdagavond weten. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart dit jaar boekte de beweging, die veel nadruk legt op de positie van mensen met een migratieachtergrond, succes in de hoofdstad.

Met 28.000 stemmen, 6,9 procent van het totaal, werd DENK er groter dan de PVV en de SP. In het stadsdeel Nieuw-West kreeg DENK zelfs de meeste stemmen van alle partijen. Fractievoorzitter Tunahan Kuzu droomt al van vijf zetels in de Amsterdamse raad en een plaats aan tafel bij de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur.

De kans bestaat dat DENK concurrentie krijgt van Artikel 1, de partij van Sylvana Simons die korte tijd bij DENK betrokken was maar teleurgesteld vertrok. Simons heeft eerder gezegd dat haar partij in de hoofdstad wil meedoen. Onduidelijk is nog onder welke naam dat zal gebeuren, want Artikel 1 moet zijn naam wijzigen van de rechter aangezien die al in gebruik was door een antidiscriminatiebureau.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart 2018.

DENK wil in gemeenteraad Amsterdam
DENK wil in gemeenteraad Amsterdam (Foto: ANP)

Strijders IS moeten stoppen met social media

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft zijn strijders verboden om nog gebruik te maken van social media. De organisatie vreest dat inlichtingendiensten via de berichten posities van hun strijders achterhalen.

Britse media meldden donderdag dat het verbod al op 14 mei is uitgevaardigd in het Arabisch en Engels. Er staat in dat het gebruik van sociale netwerken "een groot gevaar" is. De websites zouden zijn "uitgevonden door de vijanden van Allah" en dag en nacht door hen in de gaten worden gehouden.

Er zijn gevallen bekend van IS-strijders die posities vrijgaven door berichten op social media. Zo publiceerde een strijder in juni 2015 een selfie compleet met geografische coördinaten. De Amerikaanse inlichtingendienst kwam daar achter waarna de stelling werd vernietigd.

Strijders IS moeten stoppen met social media
Strijders IS moeten stoppen met social media (Foto: BuzzT)

Derde verdrinking in de Waal in week tijd

Hulpdiensten hebben donderdagavond voor de derde keer deze week een slachtoffer van verdrinking uit de rivier de Waal gehaald. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om de jongen van dertien jaar, die eerder op de dag verdween toen hij met vrienden aan het zwemmen was bij de Echteldsedijk in Tiel.

Naar de jongen is urenlang gezocht door brandweer, politie en Rijkswaterstaat. Ook de politiehelikopter is ingezet. Het lichaam werd omstreeks 21.00 uur uit het water gehaald.

Zondag verdween een zwemmer bij Oosterhout. Zijn lichaam werd bij Rossum uit de rivier gehaald. Een man uit Andelst in de Betuwe werd dinsdag voor de ogen van zijn gezin door het water meegesleurd.

Levensgevaarlijk
Langs de rivieren zijn door de lage waterstand brede stranden ontstaan, waar door het zomerse weer dagelijks duizenden mensen neerstrijken. Rijkswaterstaat en gemeenten waarschuwen op allerlei manieren dat het levensgevaarlijk is om in de grote rivieren te gaan zwemmen, maar dat wordt door velen genegeerd.

De politie in Tiel riep ouders donderdag nogmaals op om hun kinderen goed op de gevaren van zwemmen in de Waal te wijzen.

Derde verdrinking in de Waal in week tijd
Derde verdrinking in de Waal in week tijd (Foto: ANP)

GroenLinks breekt ledenrecord

GroenLinks heeft meer leden dan ooit. Het oude record, dat stamt uit 2011, is vrijdag verbroken.

De partij van Jesse Klaver heeft sinds donderdagmiddag 27.478 leden. Sinds Klaver halverwege 2015 partijleider werd, groeit de partij weer. GroenLinks onttrekt zich daarmee aan de al decennia durende trend dat politieke partijen hun achterban zien vergrijzen en afkalven.

Klaver is verguld met de nieuwe leden, die hij "de ruggengraat van onze beweging" noemt. GroenLinks richt zich de laatste tijd nadrukkelijk ook op niet-leden en wil geen partij, maar een beweging zijn.

GroenLinks heeft sinds de verkiezingen van afgelopen maart ook al meer Tweede Kamerzetels dan ooit tevoren. Die winst wist de partij echter niet te verzilveren met een plaats in een nieuw kabinet. De onderhandelingen met VVD, CDA en D66 liepen stuk.

GroenLinks breekt ledenrecord
GroenLinks breekt ledenrecord (Foto: ANP)

Hockeyers met zevenklapper zeker van deelname WK

De Nederlandse hockeyers hebben zich donderdagavond geplaatst voor het wereldkampioenschap volgend jaar in India. De klus werd eenvoudig geklaard. In de kwartfinales van de Hockey World League (HWL) werd China eenvoudig met 7-0 verslaan. Een plek in de halve finale van de HWL levert ook automatisch plaatsing op voor het mondiale kampioenschap. 

De doelpunten kwamen op naam van Robbert Kemperman, Jonas de Geus, Mirco Pruijser (2), Billy Bakker, Bjorn Kellerman en Tristan Algera. Aanvoerder Bakker speelde zijn 150e interland en maakte zijn 50e doelpunt voor Oranje.  De ploeg moest nog wel even op gang komen. Kemperman maakte in het tweede kwart pas de openingstreffer, na een fraaie combinatie met Valentin Verga.

Even later tekende De Geus voor de 2-0, na een mooie voorzet van Jorrit Croon. Voor de speler van Almere was dat zijn eerste doelpunt als international. "Een mooi moment", sprak hij. "Ik ben hier heel blij mee." Met een solide aanvalsspel liep Nederland in het derde kwart verder uit. Pruijser maakte zijn vierde goal van het toernooi, op aangeven Thierry Brinkman. Vervolgens kon Bakker zijn jubileumtreffer maken, opnieuw op aangeven van Brinkman.

Kellerman tikte de 5-0 binnen, Algera benutte nog een strafcorner, Pruijser had het slotwoord, 7-0. Bakker sprak van een topdag. "150ste interland, 50ste treffer en geplaatst voor het WK. Beter kan het niet! Het was verdiend. We begonnen niet zo goed, maar vanaf het tweede kwart ging het beter. Goede passing, mooie combinaties. We hebben het daarmee snel beslist."

Nederland speelt in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Engeland en Canada. Argentinië en Maleisië staan in de andere halve eindstrijd. Argentinië won met 3-1 van Pakistan en Malesië wist verrassend met 3-2 van India te winnen. 

Pizzagate-schutter krijgt vier jaar cel

Een Amerikaan die beïnvloed door nepnieuws het vuur opende in een pizzeria in Washington, is volgens de krant Washington Post donderdag veroordeeld tot vier jaar cel. Edgar M. Welch was gewapend op pad gegaan om uit te zoeken of vanuit de Comet Ping Pong een pedofiel netwerk werd gerund

Bij de schietpartij in de Amerikaanse hoofdstad raakte niemand gewond. Toch deed de zaak veel stof opwaaien, omdat Welch op onderzoek was uitgegaan vanwege de zogeheten Pizzagate-theorie. De bedenkers van die complottheorie beweerden zonder enig bewijs dat vanuit de horecazaak werd gehandeld in seksslaven. Daar zou ook toenmalig presidentskandidate Hillary Clinton bij betrokken zijn.

De 28-jarige Welch, die twee kinderen heeft, bood tijdens de zaak excuses aan voor zijn optreden. Uit rechtbankdocumenten bleek dat hij tal van YouTube-videos had bekeken over het zogenaamde pedonetwerk. Daarop besloot hij zijn wagen vol te laden met wapens en munitie en in te grijpen, hoewel een vriend hem adviseerde dat het misschien beter zou zijn om eerst op "verkenning" te gaan.

Pizzagate-schutter krijgt vier jaar cel
Pizzagate-schutter krijgt vier jaar cel (Foto: ANP)

Bill Cosby wil andere mannen gaan waarschuwen

Bill Cosby wil gaan rondreizen met een lezing waarin hij mannen tips gaat geven over de risico's van seksuele beschuldigingen. Volgens Fox News wil de acteur zich vooral gaan richten op atleten en getrouwde mannen.

"Deze zaak is groter dan Bill Cosby", stelt zijn woordvoerder. De ster van jaren tachtig-hit The Cosby Show werd recent aangeklaagd voor het drogeren en aanranden van een vrouw in 2004. Uiteindelijk kwam er geen uitspraak in de rechtszaak omdat de juryleden geen eenduidig oordeel konden vellen.

Tientallen andere vrouwen zijn ondertussen naar buiten getreden met soortgelijke beschuldigingen. Maar veel van de zaken zijn verjaard. "Dit soort aanklachten kunnen mensen maken of breken, vooral jonge mensen", aldus de zegsman van Cosby. "Zij moeten weten wat hen boven het hoofd hangt als zij niet goed nadenken tijdens avondjes feesten."

Bill Cosby wil andere mannen gaan waarschuwen
Bill Cosby wil andere mannen gaan waarschuwen (Foto: BuzzE)

A Way Out-ontwikkelaar dist consoles

Hazelight Studios-ontwikkelaar Josef Farel heeft vrij rechttoe-rechtaan verteld hoe hij over consoles denkt. Vooral de PlayStation 4 moet het ontgelden, die Farel 'een vijf jaar oude pc' noemt.

Nu is die vergelijking helemaal niet zo gek als je je bedenkt dat de PS4 alweer vier jaar op de markt is, maar we weten ook dat de consoles van zowel Sony als Microsoft deze generatie ook op release niet konden tippen aan high-end gaming pc's. Farel heeft dus wel een punt, al brengt hij het misschien wat zwart/wit. "Om je eerlijk te zeggen: De PS4 is niet zo krachtig. Het is als een vijf jaar oude pc. Als consoles zo krachtig waren als (game-)pc's dan zouden we heel andere games zien. Het meeste werk voor gamedevelopers zit hem in het moeten programmeren voor consoles", aldus Farel tegenover Engadget.

Josef Farel is van Hazelight Studios, die eerder met het succesvolle Brothers: A Tale of Two Sons kwam. Tijdens de E3 vorige week liet de ontwikkelaar een demo zien van A Way Out, een splitscreen co-opavontuur voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Brand in natuurgebied De Groote Peel

In Nationaal Park De Groote Peel is donderdagavond een natuurbrand uitgebroken. De brandweer heeft direct veel mensen en materieel naar het beschermde natuurgebied gestuurd. Zowel vanuit Brabant als vanuit Limburg zijn eenheden opgeroepen, acht wagens in totaal. Over de precieze omvang van de brand kon een woordvoerder niets zeggen. "Dat zijn we nog in kaart aan het brengen."

In het gebied is 'code rood' van kracht vanwege de hoge temperaturen en droogte van de afgelopen dagen. Dat betekent dat de kans op een natuurbrand groot is en het vuur zich ook snel kan verspreiden. Daarom zet de brandweer direct fors in.

De Groote Peel ligt deels in Noord-Brabant en deels in Limburg.

Update 20:43 uur
Inmiddels is de brand onder controle.

Brand in natuurgebied De Groote Peel
Brand in natuurgebied De Groote Peel (Foto: ANP)

Koning ontvangt eeuwenoude bevelhebbersstaf

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen in de Pauselijke Bibliotheek in het Vaticaan met enige emotie een bevelhebbersstaf in ontvangst genomen die in 1574 gebruikt is bij de Slag op de Mookerheide, tijdens de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden. De staf wordt toegeschreven aan Willem van Oranje en is vermoedelijk door hem aan een van zijn legeraanvoerders geschonken. Willems broers Lodewijk en Hendrik kwamen bij de slag om het leven.

Het was een "heel speciaal moment", zei Willem-Alexander, om als prins van Oranje, koning van Nederland en verre verwant van Willem van Oranje de "voor onze geschiedenis zo belangrijke staf" in bruikleen te ontvangen bij zijn eerste, historische staatsbezoek aan het Vaticaan. ,,We zullen er goed voor zorgen", verzekerde Willem-Alexander aan de generaal-overste van de Jezuïten, Alfonso Sosa.

Het was in een Catalaans jezuïtenklooster dat de staf eigenlijk per toeval werd opgespoord. In het klooster is sinds 1921 een deel van de nalatenschap van Luis Requesens ondergebracht, in 1574 net Spaans landvoogd geworden als opvolger van de hertog van Alva.

Bijzondere tentoonstelling
Lang hield de koning de 82 centimeter metende bevelhebbersstaf niet in handen. Hij overhandigde deze aan directeur Hedwig Saam van het Nationaal Militair Museum, waar de staf volgend jaar tijdens een bijzondere tentoonstelling over Willem van Oranje te zien zal zijn.

De bijeenkomst in de Pauselijke Bibliotheek vormde de afsluiting van het staatsbezoek aan de Heilige Stoel, en volgde op de audiënties bij paus Franciscus en staatssecretaris Pietro Parolin. Het koningspaar schonk de paus tulpenbollen voor witte en gele tulpen - de kleuren van het Vaticaan - zodat de paus niet alleen met Pasen, wanneer Nederlandse bollenkwekers het Sint-Pietersplein versieren, van Nederlandse tulpen kan genieten.

Koning ontvangt eeuwenoude bevelhebbersstaf
Koning ontvangt eeuwenoude bevelhebbersstaf (Foto: ANP)

Eten wat de pot schaft in Groningen

De bewoners van de Vondelflat, een serviceflat in Groningen, moeten als het aan de directie van de flat ligt voor de rechter verschijnen. De reden: ze vinden het eten niet lekker en bestellen zelf maaltijden bij een andere cateraar.

Tot een jaar geleden had de serviceflat een eigen keuken, maar die is helaas wegbezuinigd. Sindsdien moeten de ouderen het doen met de opwarm-maaltijden van ZINN, en daar hebben de bewoners geen zin in. Het eten is niet lekker en ze willen zelf kunnen kiezen wat ze eten. De directie vindt dat ze verplicht zijn het eten af te nemen en heeft een dwangsom van 500 euro ingesteld per maaltijd die elders wordt besteld. De dwangsom van 500 euro is inmiddels opgelopen tot ongeveer 50.000 euro.

Eén van de bewoners is Jaap Pronk. "Ze doen maar wat ze niet kunnen laten. Ze hebben geen poot om op te staan", volgens de heer Pronk tegen RTL-Nieuws. Volgens hem bezorgt de cateraar van zijn keuze veel beter eten. "Echte jus en niet uit zo'n pakje."

De directie ziet dit anders. Interim-directeur Berend Lugies verklaart dat de flat een serviceflat is met een totaal-pakket. De huur, maaltijden, huishoudelijk werk en receptie zijn aan elkaar gekoppeld. "Als je de maaltijden ergens anders vandaan gaat halen, gaat het hele concept onderuit."

Ouderenbond ANBO vind het onvoorstelbaar. "Of de directie van de flat afspraken mag maken met bezorgdiensten, is juridisch gezien niet zo simpel te zeggen. Wel is duidelijk dat een dwangsom opleggen niet mag. Dat staat namelijk niet in het contract." Uniek zijn dit soort constructies niet. "Zoveel gedoe rondom het bezorgen van maaltijden, dat hebben we nog nooit gehoord. In Groningen heeft het voor onvoorstelbaar veel onrust geleid. Maar zoveel onrust is echt uniek. De rel in Groningen is volledig ontspoord." De ANBO heeft als ludieke actie 160 pizza's laten bezorgen bij de flat.

De situatie is intussen ook doorgedrongen tot de Tweede Kamer. "Dan ben je 88 jaar en moet je voor de rechter verschijnen omdat je zelf wilt beslissen wat je eet. Het moet niet gekker worden", zegt SP-er Lilian Marijnissen. Ook PvdA-kamerlid Nijboer is er niet bepaald over te spreken. "Naar de rechter omdat je zelf kiest wat je wilt eten als oudere? Wat mankeert deze organisatie!?" De Tweede Kamer wil nu dat staatssecretaris Van Rijn naar Groningen gaat om in te grijpen.

Update 20:10 uur
Inmiddels heeft Martin Van Rijn contact gezocht met de betrokkenen, zo liet hij donderdagavond weten. "Mij is verzekerd dat het niet te doen is om een boete of dwangsom. Betrokkenen moeten gewoon weer met elkaar aan tafel. En laten we daarbij het hoofd koel houden", aldus de staatssecretaris.

De Groningse wethouder Ton Schroor gaat de komende tijd bemiddelen in het conflict. De hoop is dat dit leidt tot een oplossing buiten de rechtszaal.

Sterke start Luiten in München

Joost Luiten is goed begonnen aan het BMW International Open. De Nederlandse golfer staat na de eerste dag op een gedeelde derde plek met twee slagen achterstand op de Australiër Wade Ormsby.

Dankzij acht birdies en twee bogeys sloot de Bleiswijker dag af als gedeeld derde met een ronde van 66 (-6). Vooral het slot was sterk van de Nederlander met vijf birdies op de laatste zes holes. Luiten begon zijn ronde vanaf de tiende hole.

"Mijn eerste negen holes - ik startte vandaag op 10 - waren ook goed, maar niet zo strak als de tweede negen', reageerde Luiten vanuit Duitsland. 'Op de tweede negen begon het namelijk echt te lopen, raakte ik veel fairways en creëerde ik veel kansen. Helaas maak ik een drieputt voor bogey op hole 2, maar verder maak ik weinig fouten en zet ik er genoeg birdies tegenover."

Ormsby gaat na de eerste ronde aan de leiding. De Autralische golfer liet net zoals Luiten acht birdies op zijn scorekaart noteren, alleen Ormsby maakte geen bogeys. De Belg Thomas Detry staat na één dag op de tweede plaats met een slag achterstand.

FOK!'er gaat in rook op

Lekker de ramen opengooien nu de temperatuur in een uurtje tien graden is gedaald? Niet als je in Sassenheim woont. Daar sloeg de bliksem namelijk in het rieten dak van een woonboerderij in.

De hele bliksemse bende staat in lichterlaaie en er is sprake van extreme rookontwikkeling. FOK!'er Mani89 maakte ter plekke de onderstaande foto. De lokale bevolking wordt aangeraden ramen en deuren dicht te houden tot het vuur gedoofd is en de rook in rook is opgegaan.

Foto: Mani89

Weer hinder verwacht door actie FNV Spoor

Treinreizigers moeten vrijdagochtend rekening houden met vertragingen. Leden van vakbond FNV Spoor leggen tussen 05.00 en 10.00 uur het werk neer op station Arnhem. Mogelijk vertrekken daardoor vanaf die locatie minder of geen treinen. Ook het treinverkeer vanuit Nijmegen kan last ondervinden, denkt FNV.

FNV Spoor telt ruim 6000 leden. Hoeveel er in Arnhem meedoen aan de staking wordt pas vrijdagochtend duidelijk. De actievoerende NS-werknemers willen dat de Nederlandse Spoorwegen weer meebieden op de concessies voor regionale lijnen en stoppen met de werkgelegenheid uit de regio's weg te halen. Ze vinden ook dat de NS de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer moet houden en ze willen dat er op alle dubbeldekkers twee conducteurs worden ingezet.

Maandag voerde treinpersoneel ook actie, op de stations in Zwolle en Den Haag. Er vielen die dag ruim dertig treinen uit, maar er reden nog altijd veel treinen.

Weer hinder verwacht door actie FNV Spoor
Weer hinder verwacht door actie FNV Spoor (Foto: ANP)

LottoNL-Jumbo neemt vijf Nederlanders mee naar Tour de France

Nadat eerder op de dag al team Sky en BMC hun selectie bekend hadden gemaakt, heeft nu ook LottoNL-Jumbo dat gedaan. De Nederlandse formatie neemt vijf Nederlanders mee.

De ploeg gaat vooral voor dagsucces in de Tour de France om te beginnen met de openingstijdrit in Düsseldorf. In de sprints mag Dylan Groenewegen voor zijn kansen gaan. De Nederlands kampioen krijgt Tom Leezer, Paul Martens, Timo Roosen en Robert Wagner als helpers met zich mee.

George Bennett, Robert Gesink en Primo¸ Roglič krijgen in de bergen een vrije rol.

Selectie LottoNL-Jumbo voor Tour de France:
George Bennett
Robert Gesink
Dylan Groenewegen
Tom Leezer
Paul Martens
Primo¸ Roglič
Timo Roosen
Jos van Emden
Robert Wagner

LottoNL-Jumbo neemt vijf Nederlanders mee naar Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
LottoNL-Jumbo neemt vijf Nederlanders mee naar Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)

Volleybalsters mogen in Rotterdam op jacht naar WK-ticket

De Nederlandse volleybalsters mogen in eigen land op jacht naar één van de laatste tickets voor het wereldkampioenschap volleybal volgend jaar in Japan. De Europese bond CEV wees het kwalificatietoernooi voor het mondiale kampioenschap toe aan Rotterdam. Het toernooi is van 23 tot en met 27 augustus.

In het Topsportcentrum van Rotterdam strijden België, Bulgarije, Griekenland, Slovenië, Tsjechië en Nederland eind augustus om twee WK-tickets. Al deze landen werden in de vorige kwalificatieronde tweede in hun groep en wisten zich daardoor niet rechtstreeks te plaatsen voor het WK. Alleen de groepswinnaar ging rechtstreeks naar het WK. Voor de dames van Oranje gold dat ze begin deze maand in Baku Azerbeidzjan voor zich moesten dulden. De equipe van bondscoach Jamie Morrison verloor in Baku de beslissende wedstrijd tegen het gastland en daardoor eindigde Oranje als tweede. 

De volleybaldames keren in Rotterdam terug naar de stad waar ze in 2015 schitterden op het EK Volleybal. Daar veroverde de ploeg verrassend zilver. Het schema van het WK-kwalificatietoernooi in Rotterdam staan nog niet helemaal vast. Ook 22 augustus wordt mogelijk nog ingezet als speeldag. De zes landen spelen een competitie tegen elkaar, waar dan de beste twee landen zich plaatsen voor het WK. 

Onderzoek naar dood Duitse peuter na 29 jaar

29 jaar na de dood van een vierjarig jongetje begint justitie in Duitsland een onderzoek, omdat het kindje waarschijnlijk geen natuurlijke dood is gestorven maar werd vermoord. Het gaat om een jongetje in de plaats Hanau dat op 17 augustus 1988 zijn laatste adem uitblies.

Destijds werd gedacht dat het kind op een natuurlijke manier aan zijn einde was gekomen. Moord verjaart in Duitsland niet, waardoor een nieuw onderzoek kan worden geopend.

Volgens Duitse media laat justitie de stoffelijke resten van de peuter opgraven en onderzoeken. De aanleiding voor heropening van het onderzoek zou de handel en wandel van een echtpaar zijn dat in de jaren tachtig pleegkinderen opnam. Het kind zou daar zijn mishandeld en sterk ondervoed zijn geraakt waardoor het stierf.

Justitie wil verder geen informatie geven over de aanleiding.

Onderzoek naar dood Duitse peuter na 29 jaar
Onderzoek naar dood Duitse peuter na 29 jaar (Foto: ANP)

BMC heeft Tour-selectie compleet

BMC heeft ook de selectie bekend gemaakt voor de komende Tour de France, die zaterdag 1 juli van start. "Dit zijn de negen renners die we in gedachten hadden toen we ons in december aan het voorbereiden waren op de Tour de France", aldus ploegleider Fabio Baldato.

"In de bergetappes verwachten we dat Damiano Caruso en Nicolas Roche als laatste ploegmaten over zullen blijven om Richie te ondersteunen. We hebben bovendien renners als Alessandro De Marchi en Amaël Moinard die in de fase daarvoor cruciaal gaan zijn en ook in heuvelachtige ritten een belangrijke rol kunnen vervullen. Voor de vlakke etappes rekenen we op Stefan Küng, Michael Schär, Greg Van Avermaet en Danilo Wyss."

Rohan Dennis is niet van de partij. De Australische tijdrijder, die vorige week nog twee tijdritten won in de Ronde van Zwitserland is eerste reserve. BMC hoopt nu op een goede prestatie van Küng in Düsseldorf. "Stefan is erg gemotiveerd en we zagen in de Ronde van Zwitserland dat hij over een geweldige vorm beschikt. Het is pas zijn eerste deelname aan de Tour de France, maar toch verwachten we dat hij bij de eerste drie gaat eindigen. Dat zou ook meteen een goede positie voor de volgwagen opleveren", geeft Baldato aan.

"Onze absolute prioriteit ligt bij het klassement, maar met Greg Van Avermaet hebben we ook een olympisch kampioen, een tweevoudig winnaar van etappes in de Tour en de drager van het geel in 2016 in huis. Het zou geweldig zijn om Greg nog een rit te zien winnen wanneer de omstandigheden zich daarvoor lenen en Richie veilig is."

Porte kijkt zelf ook uit naar de start van de Ronde van Frankrijk. "De Tour de France is het grote doel van dit seizoen”, stelt hij. “Het seizoen is tot nu toe geweldig verlopen. Ik kan zeker vertrouwen putten uit de wedstrijden ik gereden heb. Ik heb het gevoel dat ik qua vorm sta waar ik moet staan, wetende dat juli de maand is waarin ik moet presteren."

Selectie BMC voor Tour de France:
Damiano Caruso
Alessandro De Marchi
Stefan Küng
Amaël Moinard
Richie Porte
Nicolas Roche
Michael Schär
Greg Van Avermaet
Danilo Wyss

50PLUS wil verbod op leeftijdsdiscriminatie

50PLUS wil een verbod op leeftijdsdiscriminatie. Discriminatie op grond van leeftijd moet in het Wetboek van Strafrecht en het verbod op den duur ook in de grondwet.

50PLUS-fractieleider Henk Krol noemt dergelijke discriminatie een hardnekkig probleem, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. "Het is erg als je werkloos bent, maar het is nog erger als je geen enkel zicht hebt om erbovenop te komen."

Krol noemt het vreemd dat leeftijdsdiscriminatie niet in de wet staat. Slachtoffers kunnen geen aangifte doen bij de politie, terwijl liefst een op de tien meldingen van discriminatie over leeftijd gaat.

In de strijd tegen leeftijdsdiscriminatie stelt Krol verder voor om bij sollicitaties de geboortedatum weg te laten, zoals in Groot-Brittannië gebeurt.

50PLUS wil verbod op leeftijdsdiscriminatie
50PLUS wil verbod op leeftijdsdiscriminatie (Foto: ANP)

Geen Tour de France voor Poels

Wout Poels doet niet mee aan de Tour de France. De Nederlander is niet opgenomen in de selectie van Sky.

Poels moest een groot deel van het seizoen missen door een knieblessure, die hij op liep in de Ruta del Sol. Poels maakte vorig week wel zijn rentree in de Route du Sud, maar kon de ploegleiding niet overtuigen.

In de laatste twee edities had Poels een belangrijk aandeel in de zeges van Chris Froome. De Brit krijgt nu hulp van flag-co Sergio Henao, Vasil Kiryienka, Christian Knees, Michal Kwiatkowski, Mikel Landa, Mikel Nieve, Luke Rowe, Geraint Thomas.

Froome hoopt de Tour voor de vierde keer te winnen. "We zijn er klaar voor. Ik kan niet wachten. Eerlijk waar, ik ben hier gek op. De Tour maakt iets los dat geen enkele andere race doet."

Vrijspraak voor doodslag in Vluchtgarage

Twee mannen, van 34 en 36 jaar, die beschuldigd werden van doodslag op een man in de Vluchtgarage in Amsterdam in 2014, zijn daarvan vrijgesproken. De rechtbank in Amsterdam vindt dat niet bewezen is dat de twee verantwoordelijk zijn voor de verwondingen die het 26-jarige slachtoffer fataal werden. De 34-jarige is wel schuldig bevonden aan mishandeling en kreeg daarvoor een boete van 250 euro.

In de voormalige Vluchtgarage, een gekraakte garage in Amsterdam-Zuidoost, verbleven destijds meer dan honderd uitgeprocedeerde asielzoekers. Zowel de verdachten als het slachtoffer zijn van Somalische afkomst. Op 19 augustus 2014 ontstonden meerdere vechtpartijen waarbij het slachtoffer betrokken was. Naar verluidt ging de ruzie om een paar blikjes bier.

In een derde gevecht deelde de 34-jarige een vuistslag uit aan het slachtoffer. Die raakte buiten bewustzijn en kwam niet meer bij kennis. Hij overleed enkele dagen later in een ziekenhuis. Volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat de vuistslag het dodelijke hersenletsel heeft veroorzaakt.

De twee verdachten waren al in 2015 in vrijheid gesteld in afwachting van hun rechtszaak.

Vrijspraak voor doodslag in Vluchtgarage
Vrijspraak voor doodslag in Vluchtgarage (Foto: ANP)

Dode en gewonden door steekpartij Leeuwarden

Door een steekpartij aan de Bereklauw in Leeuwarden is donderdag een dode gevallen en is een andere persoon zwaargewond geraakt. De vermoedelijke dader raakte lichtgewond. De slachtoffers en de verdachte zijn familie van elkaar.

Beide gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Na behandeling in het ziekenhuis zou de verdachte aan de politie worden overgedragen.

Over de oorzaak van de steekpartij kan de politie nog niets zeggen.

Dode en gewonden door steekpartij Leeuwarden
Dode en gewonden door steekpartij Leeuwarden (Foto: ANP)

Werkstraffen na verdrinkingsdood schoolmeisje

De rechtbank in Utrecht heeft donderdag drie badmeesters schuldig bevonden aan de dood van het negenjarige schoolmeisje Salam na het schoolzwemmen. Ze krijgen werkstraffen van zestig uur. Twee leerkrachten werden vrijgesproken.

De aanklager had eerder werkstraffen geëist van 120 uur tegen de vijf verdachten.

Het meisje uit Syrië verdronk in 2015 in zwembad 't Gastland in Rhenen. Ze kon niet zwemmen en sprak geen Nederlands. De badmeesters hebben Salam niet goed in de gaten gehouden. Na zwemles mochten de kinderen nog even vrij zwemmen. Salam mocht niet in het diepe bad maar dat was haar niet verteld. De kurkjes waarmee ze zou blijven drijven, had ze afgedaan.

Het meisje werd pas gemist toen alle andere kinderen en leerkrachten van groep vijf al aangekleed buiten stonden. Ze werd op de bodem van het diepe bad gevonden door een vrouw die baantjes kwam trekken.

Werkstraffen na verdrinkingsdood schoolmeisje
Werkstraffen na verdrinkingsdood schoolmeisje (Foto: ANP)

Bijen Zonder Zorgen zoemt ¤4000 voorbij

De FOK!bijenactie, die sinds 2014 imkers helpt wanneer hun bijen worden vermoord door vandalen of sterven door andere noodlottigheden, heeft vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt. Een FOK!'er die graag anoniem blijft doneerde €50 om postzegels en bijenbloemenzaadjes mee te kopen.

158 losse donaties verder na dat eerste interview met imker Jan Bos en zijn met vuurpijlen gevandaliseerde 'vuurwerkbijen', staat de teller nu op €4024,-. De meer dan honderd mensen die dit mogelijk maakten, voornamelijk FOK!'ers, worden dan ook zeer hartelijk bedankt.

De actie, die sinds kort door het leven gaat als een heuse stichting (stichting Bijen Zonder Zorgen), hielp al tientallen imkers aan nieuwe bijen, bijenkasten en camera's. In totaal is er €1.970,50 uitgegeven aan o.a. twee bijenkasten en 1,1 miljoen bijen. Ook is er €2.053,50 in kas. Van dat geld gaat Stichting BZZ vanzelfsprekend weer veel moois doen.

Het huidige lopende project betreft imker Liefting, wiens kasten gejat werden in april. BZZ vergoedt twee nieuwe kasten, bijenvolken en koninginnen - een geintje dat de imker normaal rond de €1000 zou kosten. Meer daarover over enkele weken.

Meer lezen over de actie? Alles wordt besproken in dit F&F-topic, op deze Facebookpagina en op deze website.

Dit zijn de ontkiemende zaadjes van FOK!bijenbloemenzaadjes. Dat is nog altijd te koop: een tuin vol bijen en de actie steunen, tegelijkertijd. Meer info hier

Geen bom gevonden in Sittard

Het station van Sittard is donderdagmiddag rond 13.00 uur ontruimd wegens een bommelding. Ook zijn de passagiers uit de treinen geëvacueerd. Volgens de melding zou er mogelijk een bom liggen in een trein. De hulpdiensten zijn ter plaatse. Het treinverkeer is stilgelegd.

Meer informatie kon de politie nog niet geven.

Update 14:41 uur:
De politie meldt via Burgernet dat ze in verband met de situatie op het station, op zoek zijn naar 'een lichtgetinte man, 25-30 jaar oud, zwart krullend haar, slecht gebit, witte pet en wit shirt.' Wat deze man met de boem te maken heeft en of hij Handige Harry heet, is nog onduidelijk. 

Update 15:12 uur: 
Het station is weer vrijgegeven. Er is geen explosief gevonden. Mensen kunnen dus eindelijk na ruim twee uur weer per trein van Limburg naar Nederland reizen. 

Station Sittard ontruimd wegens bommelding
Station Sittard ontruimd wegens bommelding (Foto: ANP)

Cel voor wildwestrit en vuurwapen in auto

Zes maanden celstraf, een boete van 1200 euro en een half jaar niet rijden is de straf voor een man uit Breda die veel te hard en gevaarlijk reed tijdens een wilde politieachtervolging. De rechtbank in Breda sprak van "welhaast absurd rijgedrag". Ook verboden vuurwapenbezit was bewezen. De straf valt drie maanden lager uit dan de officier had geëist.

Op 4 maart wilde de politie de man aanhouden, omdat hij al gevaarlijk reed. De man gaf echter gas en haalde daarbij zeker 200 kilometer per uur op een 80 kilometerweg tussen Terheijden en Breda. Hij verloor de controle over zijn auto en kwam na een crash tot stilstand. Daarbij viel een zwarte koffer uit zijn auto, waarin een vuurwapen en munitie bleken te zitten.

Omdat de 37-jarige man al eerder was veroordeeld voor andere verkeersovertredingen en verboden wapenbezit is een celstraf op zijn plaats, vindt de rechtbank.

Cel voor wildwestrit en vuurwapen in auto
Cel voor wildwestrit en vuurwapen in auto (Foto: ANP)

Macron: Duits-Frans duo voor nieuwe start EU

De Franse president Emmanuel Macron heeft Duitsland opgeroepen samen met Frankrijk een nieuwe start voor Europa te maken. Macron deed dit in een vraaggesprek met onder meer de Süddeutsche Zeitung, kort voor de Europese top van donderdag en vrijdag.

Hij beklemtoonde dat Europa er niet is om enkel wat geld te verdienen zonder de waarden van Europa te onderkennen. "Europa is geen supermarkt, maar een gemeenschap waar men elkaars lot deelt."

"Ik hoop dat we (Duitsland en Frankrijk) terugkeren naar de geest van samenwerking die we kenden in de tijd van François Mitterand en Helmut Kohl."Duitsland en Frankrijk moeten een nieuwe alliantie van vertrouwen smeden, aldus Macron.

Macron: Duits-Frans duo voor nieuwe start EU
Macron: Duits-Frans duo voor nieuwe start EU (Foto: ANP)

VVD, CDA, D66 en CU vrijdag naar informateur

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan vrijdagmiddag langs bij informateur Herman Tjeenk Willink om te praten over de vorming van een nieuw kabinet. Eerder deze week trok D66-leider Alexander Pechtold zijn bezwaren tegen onderhandelingen met de ChristenUnie in, waarmee de weg voor een nieuwe formatieronde werd vrijgemaakt.

Samenwerking van het zogenoemde motorblok van VVD, CDA en D66 met de CU is de enige overgebleven optie voor een meerderheidskabinet, nadat andere combinaties eerder waren afgevallen. Gesprekken met GroenLinks liepen tot tweemaal toe op niets uit en de SP en de PvdA bedankten voor de eer om aan te schuiven. Samenwerking over rechts werd direct na de verkiezingen al als mogelijkheid afgeserveerd, omdat VVD en CDA de PVV categorisch uitsluiten.

D66-leider Alexander Pechtold en CU-voorman Gert-Jan Segers voerden eerder al een soort vooroverleg met elkaar, om te kijken of inhoudelijke gesprekken zin hadden. Toen was het antwoord 'nee'; Pechtold noemde samenwerking met de CU zelfs "ongewenst". Maar nu alle andere opties kansloos zijn gebleken, kwam Pechtold hiervan terug. Hij en Segers dineerden woensdag samen om de lucht te klaren.

VVD, CDA, D66 en CU vrijdag naar informateur
VVD, CDA, D66 en CU vrijdag naar informateur (Foto: ANP)

Tusk 'droomt' over terugdraaien brexit

Het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten mag, als het aan EU-president Donald Tusk ligt, worden teruggedraaid. "De EU is gebouwd op dromen waarvan het onmogelijk leek die te vervullen. Dus, wie weet? Jullie zouden kunnen zeggen dat ik een dromer ben, maar ik ben niet de enige."

De Poolse oud-premier deed zijn uitspraken voor aanvang van de top van regeringsleiders, die donderdag en vrijdag in Brussel bijeenkomen. De Belgische premier Charles Michel denkt er anders over. "Het is tijd voor actie en zekerheid. Niet voor dromen en onzekerheid", zo reageerde hij.

De onderhandelingen over de brexit werden maandag afgetrapt. Het belooft allemaal erg ingewikkeld te worden, ook omdat de regering van premier Theresa May nog geen duidelijke parlementsmeerderheid achter zich heeft. May geeft donderdagavond een toelichting op de Britse positie aan haar collega's.

Extreem voorzichtig
In principe zijn de Britten vanaf eind maart 2019 geen EU-lid meer. Meerdere Europese politici spraken eerder al de hoop uit dat de Britten zich bedenken.

Met de EU gaat het de goede kant op, maar we moeten "extreem voorzichtig" zijn met optimisme en niet zelfvoldaan zijn, zei Tusk. Hij wees op de economische groei in alle lidstaten, de lagere werkloosheid en de financiële deal met Griekenland. Ook bejubelde hij de verkiezingsnederlaag van anti-Europese partijen en overwinningen van leiders die "100 procent pro-EU" zijn. "Van Bulgarije en Oostenrijk tot Nederland, en natuurlijk Frankrijk."

Voor de nieuwe Franse president Emmanuel Macron is het de eerste EU-top.

Tusk 'droomt' over terugdraaien brexit
Tusk 'droomt' over terugdraaien brexit (Foto: ANP)

Prins Harry: niemand wil koning worden

Niemand in de Britse koninklijke familie zit er echt op te wachten de troon te bestijgen, maar iemand moet het doen en de taken zullen worden vervuld. Vorst zijn, is een zware taak, zegt de Britse prins Harry tegen het Amerikaanse blad Newsweek, dat hem bijna een jaar mocht volgen.

De leden van de koninklijke familie zijn bezig de monarchie enigszins te moderniseren. "Dat is niet iets wat we voor onszelf doen, maar voor het welzijn van het volk", aldus de 32-jarige prins. Hij beschouwt de monarchie als een positieve maatschappelijke kracht.

Harry blikt openhartig terug op de zwarte periode na de dood van zijn moeder, de populaire prinses Diana. Zijn moeder stierf in augustus 1997 door een ongeval toen hij twaalf jaar oud was. De psychische druk door dat verlies werd geleidelijk aan zo groot, dat hij professionele hulp zocht toen hij 28 jaar was. Hij deed dat op advies van zijn broer William. Harry's wereld was een totale chaos en hij stond meerdere keren aan de rand van een ineenstorting, bekent hij.

Prins Harry: niemand zit op troon te wachten
Prins Harry: niemand wil koning worden (Foto: ANP)

Thompson laat 200 meter schieten op WK

Sprintster Elaine Thompson doet in augustus op het wereldkampioenschap atletiek niet mee op de 200 meter. De Jamaicaanse heeft laten weten alleen de 100 meter te lopen in Londen.

Thompson is de regerend olympisch kampioene op de 100 en 200 meter, terwijl Dafne Schippers op de 200 haar wereldtitel hoopt te verdedigen. "Het is de keuze van Thompson en haar team", zegt Warren Blake, de baas van de Jamaicaanse atletiekbond. "Twee jaar geleden hadden we eenzelfde situatie, met Shelly-Ann Fraser-Pryce die alleen de 100 meter liep."

Donderdag beginnen de Jamaicaanse kampioenschappen, die als trials voor het WK dienen. Daar doet Thompson alleen mee aan de 100 meter en dan is het simpel: ze kan zich niet plaatsen voor de 200 meter. Dat was niet nodig geweest als ze de wereldkampioene van 2015 of Diamond League-winnares van 2016 was, maar in beide gevallen is dat Schippers. 

'Redan verlaat Ajax definitief voor Chelsea'

Ajax raakt toptalent Daishawn Redan definitief kwijt aan Chelsea. De 16-jarige Nederlander begint komend seizoen bij de club uit Londen.

Het was al langer bekend dat Ajax de jeugdspeler zou kwijtraken aan Chelsea. In maart weigerde Redan zijn eerste profcontract te teken bij Ajax en werd er gemeld dat een overstap naar Chelsea in de maak was.

Inmiddels blijkt de transfer in kannen en kruiken. Het Twitteraccount van de jeugdopleiding van Chelsea meldt donderdag dat Redan officieel speler is van The Blues. In juli wordt het talent gepresenteerd bij de club.

Na het weigeren van zijn eerste contract had Redan de clubs voor het uitkiezen. Zo zou hij in de belangstelling hebben gestaan van Paris Saint-Germain, Manchester City en Manchester United. Saïd Ouaali, hoofd jeugdopleiding van Ajax, noemde het vertrek eerder zeer spijtig.

Onderzoek naar groei aantal vaccinmijders

Deskundigen gaan in opdracht van het kabinet onderzoeken waarom steeds meer mensen hun kinderen niet laten inenten. Zij moeten zich onder andere buigen over de vraag wat de beste manier is om ongegronde angst voor vaccinaties weg te nemen, schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

De zogeheten vaccinatiegraad is voor het derde opeenvolgende jaar gedaald. Voor het eerst daalde ook het aantal meisjes dat zich laat inenten tegen baarmoederhalskanker, van 61 naar 53 procent. De terugloop in vaccinaties tegen besmettelijke ziekten als mazelen, rodehond en polio is wel heel licht en Nederland steekt nog altijd gunstig af bij veel andere Europese landen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat verantwoordelijk is voor de vaccinaties, waarschuwt dat de kans op een mazelenuitbraak door de daling toeneemt. Maar acuut is dat gevaar volgens het instituut niet. Het leeuwendeel van de bevolking is nog steeds ingeënt. Veel kinderen wier streng gereformeerde ouders hen niet hebben laten inenten zijn veilig, omdat ze een paar jaar geleden al aan het virus zijn blootgesteld. Het RIVM wijst er wel op dat de vaccinatiegraad inmiddels te laag is om het mazelenvirus te kunnen uitroeien.

December
Voor de terugloop in vaccinaties is nog geen verklaring, meldt Schippers in haar brief van donderdag. Ze vraagt zich af of die samenhangt met maatschappelijke trends. Criticasters die zich verzetten tegen vaccins en deze verdacht maken, roeren zich de laatste jaren steeds meer.

De conclusies van de sociale wetenschappers die de groeiende vaccinatieschuwheid gaan onderzoeken, worden in december verwacht.

Onderzoek naar groei aantal vaccinmijders
Onderzoek naar groei aantal vaccinmijders (Foto: ANP)

Brandweerman vertelt over 'Hel van Grenfell Tower'

Een Londense brandweerman heeft op de Facebookpagina Save the UK Fire Services anoniem een uitgebreide open brief laten publiceren. Daarin begint hij met het uiten van zijn woede en onbegrip over zaken als mensen die hen lui noemen - omdat ze het in hun hoofd halen een keertje koffie/water te drinken na het urenlang bestrijden van een brand - en politici die de budgetten alsmaar blijven verkleinen.

Ook zijn er mensen of, beter gezegd, idioten die de brandweerlieden hebberig noemen, omdat ze wel eens durven te protesteren tegen zeer kleine salarisverhogingen, aanzienlijk kleiner dan die van bijvoorbeeld politici. De brandweerman in kwestie is daar duidelijk over: "Wat men ook zegt, wat politici ook beslissen en hoe onwetende mensen ons ook noemen, wij zullen er altijd blijven staan om jullie allemaal te helpen wanneer dat nodig is."

Het gros van de brief bestaat uit een beschrijving van de avond waarop de Grenfell Tower vorige week in brand vloog. Zo vertelt de man hoe hij en zijn team rond 01.20 uur 's nachts arriveerden, om vervolgens de toren in te gaan, met als doel de 23e verdieping. Zo ver kwamen ze niet, want de zuurstof van hem en zijn partner raakte op. Op ongeveer de twintigste verdieping - door de rook was onmogelijk te zien waar ze precies waren - kwamen ze twee mensen tegen, die hen vertelden dat één verdieping hoger nog vijf mensen hulp nodig hadden.

Hij beschrijft de gedachten die door zijn hoofd gaan. Zo is de zuurstof al bijna op een kritiek punt en is het maar de vraag of ze weer beneden kunnen komen als ze nóg een verdieping omhoog gaan. Daarbij is het ook lang niet zeker of ze die vijf mensen daar wel zullen vinden en, dan nog, hoe gaan ze beslissen wie ze meenemen - zeker als één of meerderen buiten bewustzijn zijn geraakt? 

Samen met zijn partner besluit de brandweerman toch maar naar beneden te gaan, met het stel van de twingtigste verdieping. Onderweg krijgt hij een brandweerhelm in zijn hand gedrukt, bepaald geen goed teken, maar de eigenaar daarvan blijkt gelukkig vlak achter hen te lopen. Zonder beademingsmasker, want dat heeft hij een slachtoffer omgedaan, met als gevolg dat hij zelf compleet van het padje raakte door de rook en hitte.

De brandweerman gaat verder met zijn verhaal, over hoe iedereen na de eerste inzet verslagen bij ligt te komen met een flesje water, totaal kapot. De officier van dienst komt hen motiveren om het gebouw weer in te gaan en onmenselijke risico's te nemen om mensen te redden. Die motivatie was echter niet nodig, want iedereen stond weer klaar om, bepakt en bezakt met zeker dertig kilo aan materiaal, de trappen weer te beklimmen. 

Negentien uur later vindt onze brandweerheld zichzelf terug op de kazerne, tijd voor een douchebeurt en een drankje. Daarna mag hij even wat welverdiende slaap nemen: ongeveer drie kwartier, want dan begint zijn volgende shift weer. Het hele verhaal is hieronder te lezen en hoewel het in het Engels is en soms niet even makkelijk leesbaar is geschreven, is het wat ons betreft absoluut de moeite waard. Sowieso voor een ieder die twijfelt over de heldendaden van brandweerlieden, maar ook voor een ieder die wél respect heeft voor wat deze echte helden doorstaan om anderen te redden.

Dijksma: spitsheffing voor NS niet logisch

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) is geen voorstander van een spitsheffing op het spoor. Dat is een van de maatregelen waarover de NS nadenkt om de drukte in de spits te beteugelen, zo maakte het bedrijf eerder deze maand bekend.

Een spitsheffing is volgens Dijksma "niet logisch" als je juist automobilisten uit de spits in de trein wilt krijgen. Zij voelt veel meer voor het idee om een treinkaartje in de daluren nog verder in prijs verlagen, zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een debat over het spoor in de Tweede Kamer.

In de Kamer is ook niet veel enthousiasme voor het idee van de NS. Onder meer PVV, D66 en CDA zijn er tegen.

Dijksma: spitsheffing voor NS niet logisch
Dijksma: spitsheffing voor NS niet logisch (Foto: ANP)

Hof EU kraakt 'flitsfaillissement'

Werknemers van een bedrijf dat via een zogenoemd flitsfaillissement een doorstart maakt, hebben net zo goed recht op bescherming als het personeel van een onderneming die op een normale manier wordt overgenomen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald.

De uitspraak betreft een zaak die FNV had aangespannen tegen Smallsteps. Dat kinderopvangbedrijf nam in 2014 branchegenoot Estro over, een dag nadat dat bedrijf failliet was gegaan. Voor duizend medewerkers van Estro was na de doorstart geen plaats meer.

De rechtbank Midden-Nederland, die de zaak in behandeling heeft, had het Europese hof om hulp gevraagd bij de beoordeling van de zaak. Belangrijkste vraag was daarbij of het personeel bij zo'n snelle doorstart dezelfde rechten geniet als bij een gewone overname, zoals FNV betoogde.

Pre-pack
De advocaat-generaal bij het Europese hof adviseerde eerder al dat werknemers bij zo'n flitsfaillissement inderdaad recht hebben op bescherming. De rechters volgen dat advies. Over de precieze gevolgen van het vonnis voor het ontslagen Estro-personeel moet een Nederlandse rechter zich buigen.

Bij een flitsfaillissement (ook wel pre-pack genoemd) worden al voordat een bedrijf daadwerkelijk failliet wordt verklaard, afspraken gemaakte met een nieuwe eigenaar. Dat gebeurt onder het bewind van het management van het bedrijf en niet van een curator die opereert onder toezicht van een rechtbank.

Reorganisatiemiddel
Het hof wijst op Europese regels die voorschrijven dat faillissementsprocedures onder toezicht staan van een bevoegde overheidsinstantie. Omdat in flitsprocedures de curator en de rechter-commissaris feitelijk buitenspel worden gezet, voldoen die volgens de rechters niet aan die richtlijn.

FNV reageerde verheugd op het vonnis. "Dankzij deze uitspraak is het flitsfaillissement geen aantrekkelijk reorganisatiemiddel meer om op goedkope wijze van personeel en arbeidsvoorwaarden af te komen", aldus vicevoorzitter Kitty Jong.

Hof EU kraakt 'flitsfaillissement'
Hof EU kraakt 'flitsfaillissement' (Foto: ANP)

Elektronicaketen zet rijdende robot in

Elektronicaketen BCC gaat met een rijdende robot werken die het winkelpersoneel gaat helpen bij het adviseren van klanten over producten die worden verkocht. Voor zover bekend is het voor het eerst in Nederland dat dat op deze manier gebeurt.

De meeste robots die tot nu toe in winkels en hotels werden ingezet zijn rijdende poppen die geprogrammeerd zijn om simpele taken uit te voeren of klanten de weg te wijzen, maar deze nieuwe generatie robot gaat een stap verder, is op afstand bedienbaar en maakt het mogelijk om direct te communiceren met een medewerker, vergelijkbaar met facetimen of skypen. Op deze manier kan een medewerker een klant op afstand live helpen.

"Waar er vaak met angst naar robots wordt gekeken omdat die banen zouden inpikken, zorgt deze robot er juist voor dat de mens belangrijker wordt," zegt John Robin Smith van leverancier MR.BRAND. De robot wordt bediend door een BCC-adviseur met een tweede scherm die daarop alle artikelen, productinfo en voorraden kan zien en zo klanten direct kan helpen.

Elektronicaketen zet rijdende robot in
Elektronicaketen zet rijdende robot in (Foto: BuzzT)

'Als je voor voetbal kiest, kies je voor Ajax'

Ajax zag in de loop der jaren tal van jonge spelers vertrekken bij de club, jeugdtrainer Richard Witschge baalt van die ontwikkeling.

"Het is heel jammer dat er 15- en 16-jarige talenten weggaan. Ik denk dat het ook geen goede keuze van de spelers zelf is", vertelde Witschge tegen De Telegraaf.

"Misschien financieel wel, maar als je ziet wat voor kansen je hier krijgt als je een goed talent bent. Dan heb je hier de kans om eerder in het eerste te spelen."

"Als je dan ziet dat Ajax zo ver komt in de Europa League en zo Champions League gaat spelen, dan is het eigenlijk stom dat je weggaat. Je ziet geen 17-jarige Nederlander doorbreken in het buitenland. Die kiezen niet voor het voetbal, die kiezen voor het geld."

"Het is ook wel logisch natuurlijk: misschien maak je zo'n financiële klapper één keer in je leven mee. Als je voor voetbal kiest, kies je voor Ajax."

Super Mario spelen in augmented reality met HoloLens

Er verschijnen steeds vaker projecten online van hobbyisten die op creatieve wijze gebruikmaken van Microsofts HoloLens. Met de HoloLens kunnen gebruikers de wereld om hun heen 'mixen' met computer(game)elementen, ook wel augmented reality (AR) of 'toegevoegde realiteit' genoemd.

Softwareontwikkelaar Abhishek Singh maakte met behulp van Unity3D en Microsofts HoloLens het iconische eerste level van Super Mario Bros. na. Hij speelde dit vervolgens midden in Central Park in New York City, gehuld in een Mario-outfit. De beelden die hij maakte zijn overigens niet hetzelfde als wat Singh zelf ziet door de HoloLens, dus zijn niet helemaal representatief. Het geeft echter wel een goed beeld van wat zoal de mogelijkheden zijn van Microsofts high tech-bril.

Tijdens de E3 van 2015 werd ook al even gedemonstreerd wat er met de HoloLens mogelijk is met een showcase van het populaire Minecraft in AR. Ook kwam een creatieveling onlangs voorbij met een AR-versie van Valve's Portal, en zagen we een tijdje geleden al een AR-shooter in actie. Mocht je die gemist hebben dan kun je ze hieronder nog even bekijken.

Microsofts HoloLens is niet voor iedereen weggelegd; behalve de zeer hoge prijs zijn er nog enkele andere voorwaarden waar consumenten aan moeten voldoen.

Kerkgeld verduisterd: voorwaardelijke celstraf

Voor de verduistering van driekwart miljoen euro aan kerkgelden is een 78-jarige man uit Roermond donderdag in hoger beroep tot vijftien maanden voorwaardelijke celstraf en 200 uur taakstraf veroordeeld.

Het gerechtshof in Den Bosch vindt bewezen dat hij als penningmeester van twee parochies in Roermond in 2015 precies 752.477 euro overmaakte naar buitenlandse rekeningen. Daarvoor werd hij in eerste aanleg door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 21 maanden celstraf, waarvan veertien voorwaardelijk.

De man verdedigde zich door aan te voeren dat hij was opgelicht. Hij zou een eenzame Française uit Ivoorkust, die hij kende via Facebook, hebben willen helpen. Daarvoor sprak hij eerst zijn eigen spaargeld en later ook de kerkgelden aan.

Bij de strafbepaling zegt het hof rekening te hebben gehouden met verzachtende omstandigheden, zoals leeftijd, blanco strafblad en verlies van eigen geld.

Kerkgeld verduisterd: voorwaardelijke celstraf
Kerkgeld verduisterd: voorwaardelijke celstraf (Foto: ANP)

Nederlander ontkent hulp martelen peuter Cambodja

Een 53-jarige Nederlander die eind vorig jaar in Cambodja is gearresteerd is op verdenking van betrokkenheid bij het stelselmatig martelen van een peuter, blijft ook in de rechtbank ontkennen. Dat meldt The Cambodia Daily donderdag.

Het onderzoek naar de Nederlander Stefan S. begon toen op internet een gruwelijke video verscheen waarop te zien is dat de peuter met een taser, een stroomstootwapen, in zijn genitaliën wordt gemarteld. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden op een cacaoplantage in Cambodja die in bezit is van de Nederlander. Het Openbaar Ministerie verdenkt S. ervan dat hij het misbruik niet heeft gemeld.

Voor de marteling en het misbruik zelf is een 25-jarige Vietnamees opgepakt. Hij werd in zijn eigen land door de politie ingerekend na een uitgebreide klopjacht. De Nederlander ontkent ook dat hij zijn vriend geholpen heeft te vluchten.

Nederlander ontkent martelen peuter Cambodja
Nederlander ontkent martelen peuter Cambodja (Foto: ANP)

De FIFA wil deze nieuwe voetbalregels en jij...

De nieuwe regels:

- Invoering van twee maal een halfuur zuivere speeltijd, omdat door al het oponthoud in een wedstrijd van 90 minuten het spel zo’n halfuur stil ligt.

- Om tijdrekken tegen te gaan wordt overschrijding van de zes-secondenregel door een keeper direct bestraft.

- Bij een penaltyreeks neemt de ene partij de eerste strafschop gevolgd door twee strafschoppen van de andere partij en zo verder.

- Na het missen van een strafschop wordt een doeltrap genomen in plaats van doorgespeeld.

- Een door de keeper opgepakte terugspeelbal wordt bestraft met een penalty.

- Een doelpunt wordt toegekend als een speler op de doellijn een goal voorkomt met de hand of de arm.

- Bij een doeltrap hoeft de bal niet verplicht buiten het strafschopgebied te komen om door te spelen.

- Een speler mag een vrije trap of hoekschop op zichzelf nemen (selfpass).

- Bij een vrije trap hoeft de bal niet stil te liggen.

- Een speler kiest voor een ingooi of intrap.

- De scheidsrechter kan alleen affluiten als het spel stil ligt.


Bron: Telegraaf

Chili moet 4 miljoen geven aan erven Pinochet

Chili moet de erven van oud-dictator Augusto Pinochet (1915-2006) omgerekend zo'n 4,4 miljoen euro terugbetalen, zo heeft een rechter woensdag besloten in het Zuid-Amerikaanse land. In 2004 werd bij een onderzoek naar de verduistering van overheidsgelden door Pinochet beslag gelegd op grond, auto's en geheime banktegoeden.

De rechtbank heeft volgens Chileense media geoordeeld dat de gelden terug moeten naar de nabestaanden van Pinochet omdat de "vermoedelijke dader overleden is". Daarmee doelt de rechtbank op de oud-dictator die in 2006 op 91-jarige leeftijd overleed.

Of de gelden en bezittingen ook echt teruggaan, is nog maar de vraag. Tegen de beslissing kan nog beroep worden aangetekend. Pinochet had volgens Chileense media een vermogen van 20 miljoen euro, waarvan maar 2 miljoen euro op legale wijze was verkregen.

Chili moet 4 miljoen geven aan erven Pinochet
Chili moet 4 miljoen geven aan erven Pinochet (Foto: ANP)

Geen beroep tegen vrijlating terreurverdachte

Het Openbaar Ministerie gaat niet in beroep tegen de vrijlating van de 29-jarige terreurverdachte Amsterdammer die twee weken geleden werd opgepakt bij het PSV-stadion omdat hij aan het filmen was. Een woordvoerster laat weten de aanklager een succesvol beroep niet kansrijk inschat. De man blijft wel verdachte.

De 'geradicaliseerde' Amsterdammer werd opgepakt omdat hij aan het filmen was bij de ingang van het Philips Stadion, voorafgaand aan een concert van Guus Meeuwis. Hij gedroeg zich opvallend, had daarvoor geen verklaring en had geen kaartje voor het concert. Er werd daarom groot alarm geslagen.

De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij de voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. De rechter-commissaris in Den Bosch liet hem eind vorige week vrij wegens onvoldoende vermoeden van schuld.

Geen beroep tegen vrijlating terreurverdachte
Geen beroep tegen vrijlating terreurverdachte (Foto: ANP)

Amsterdam zet in op goedkope huurhuizen

Amsterdam krijgt er flink wat woningen bij voor mensen met een laag inkomen. Het stadsbestuur wil dat er tot 2025 20.000 sociale huurwoningen bij komen. Bij nieuwbouwprojecten wordt de maatstaf: 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur- en koopwoningen en 20 procent dure huur- en koopwoningen.

Dat staat in de Woonagenda 2025 die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Op dit moment is er in Amsterdam een flink tekort aan goedkopere huurwoningen. Volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (wonen) is het, als het aan de markt wordt overgelaten, straks niet meer mogelijk voor mensen met lagere inkomens in de hoofdstad te wonen.

"Met het huidige bouwtempo, en als de woningbouwcorporaties de verkoop van sociale huurwoningen terugdringen, zorgt de 40-40-20 regeling dat er tot 2025 20.000 sociale huurwoningen bijkomen voor de lage inkomensgroepen." Bovendien gaan de huren van de middeldure huizen volgens hem flink omlaag. "Dit zijn de woningen die nu door de markt al snel voor 1500 euro worden verhuurd en die straks rond de 850 euro per maand kosten."

Amsterdam zet in op goedkope huurhuizen
Amsterdam zet in op goedkope huurhuizen (Foto: ANP)

Van Bronckhorst: "Ik vergeet die dag nooit meer"

Giovanni van Bronckhorst geniet nog altijd van het kampioenschap van Feyenoord en blikte in gesprek met Recht uit Rotterdam terug op de titel.

"Ik ga dit nooit vergeten en ik denk dat dit voor heel veel mensen geldt", vertelde Van Bronckhorst. "Het is een enorme prestatie waar we erg trots op kunnen zijn. Het heeft heel veel met iedereen gedaan. Die dag van de laatste wedstrijd wil je iedere dag wel herbeleven."

In de allerlaatste speelronde wist Feyenoord het kampioenschap te veroveren met een overwinning op Heracles Almelo. Hierdoor kon Feyenoord voor het eerst sinds 18 jaar de schaal omhoog tillen. Nu, ongeveer een maand later, heeft Van Bronckhorst het met anderen uiteraard nog steeds over de titel.

"Je praat nu met mensen en die uiten hun gevoel wat zij toen meemaakte. Het is mooi dat je dat blije gevoel en die emotie zo met elkaar kunt delen. Dat is het mooie en unieke van topsport", aldus Van Bronckhorst.

De voorbereiding van het seizoen is nog niet begonnen voor Feyenoord, maar Van Bronckhorst heeft het druk zat. De oefenmeester moet rekening houden met het vertrek van Rick Karsdorp en hoopt spoedig aanwinsten aan de ploeg toe te kunnen voegen. Wat dat betreft worden onder meer Kevin Diks en Sofyan Amrabat genoemd.

Vechtpartij ontsiert Mexicaanse zege op Confederations Cup

Mexico heeft de eerste zege op de Confederations Cup binnen. In Sochi werd met 2-1 gewonnen van Nieuw-Zeeland, hoewel de zege wat overschaduwd werd door een vechtpartij aan het eind.

De Nieuw-Zeelanders begonnen ijzersterk en via Chris Wood leverde dat voor rust de 1-0 op. Na de pauze waren de Mexicanen echter een stuk sterker. Nadat Wood een grote kans verprutst had bracht Raul Jimenez zijn land op gelijke hoogte. Oribe Peralta maakte in de 72e minuut de beslissende 2-1 voor Mexico.

PEC-aanvaller Ryan Thomas schoot in de slotfase nog op de lat en niet veel later ontstond een vechtpartij. Diego Reyes vond het nodig om aan een shirt te trekken en Michael Boxall zette een stevige tackle in, wat leidde tot het handgemeen. Arbiter Bakary Gassama bekeek de videobeelden, maar deelde geen rode kaarten uit.

Na twee van de drie speelronden in groep A gaat Mexico met vier punten aan de leiding, samen met Portugal - dat één goal minder scoorde. Mexico speelt zaterdag tegen Rusland, dat met drie punten derde staat. Nieuw-Zeeland is na twee nederlagen uitgeschakeld.

Het vechtpartijtje (Bron: YouTube)

Boere na overstap: "Twente is een fantastische club"

FC Twente heeft Tom Boere helemaal binnen. De spits, die over kwam van FC Oss, doorliep woensdag de medische keuring en tekende voor drie jaar.

Boere maakte indruk op Twente met 33 goals en de bijbehorende topscorerstitel in de Jupiler League. Hij stond volgens Italiaanse media ook in de belangstelling van promovendus SPAL en Anderlecht. "We zijn blij dat Tom komend seizoen het shirt van FC Twente draagt", zegt manager algemene zaken Jan van Halst op de officiële website van Twente. "Hij heeft vorig seizoen laten zien een echte spits te zijn. Bovendien is Tom een jongen met een goed karakter, die erop gebrand is om ook in de Eredivisie te laten zien wat hij in huis heeft."

Zelf is Boere ook blij met de transfer. "FC Twente is een fantastische club met een machtig mooi stadion en een fanatieke aanhang. Aan de gesprekken met Jan van Halst en René Hake heb ik een prettig en positief gevoel overgehouden. We hebben gesproken over de manier van spelen en mijn rol daarin. De Eredivisie is natuurlijk een stap hoger voor mij en dat zie ik als een mooie uitdaging om zo zelf ook weer naar een hoger niveau te groeien. Ik kijk uit naar de eerste training van zaterdag en heb veel zin om hier aan het nieuwe seizoen te beginnen."

De 24-jarige Boere voetbalde in de jeugd van Ajax en probeerde daarna bij de Belgische clubs AA Gent en VV Hoogstraten door te breken. Na een tweejarig avontuur bij FC Eindhoven, brak hij pas echt door in het betaalde voetbal. Voor FC Oss maakte hij afgelopen seizoen 33 goals. Boere liet zich recentelijk ontvallen te mikken op een Vincent Janssen-scenario. Die haalde een jaar na zijn vertrek uit de Jupiler League het Nederlands elftal en de Premier League.

Betalen met ring mogelijk bij ABN AMRO

ABN AMRO is bezig met een test waarbij betaald kan worden met een ring in plaats van met een pinpas. ABN is de eerste bank ter wereld die het mogelijk maakt om een betaling te doen met een zogenoemde 'wearable'.

Op dit moment doet een selecte groep gebruikers een test met de speciale ringen, gemaakt door het Britse bedrijf Kerv. In de ring zit een NFC-chip, die ook gebruikt wordt in pinpassen. Door de ring bij een betaalautomaat te houden, wordt een betaling gedaan. Dat kan bij bijna 40 miljoen contactloze betaalautomaten wereldwijd.

ABN wil samen met de eerste gebruikers zien hoe deze betaalmogelijkheid aanslaat. Na deze pilotfase streeft ABN er naar om eind dit jaar deze manier van betalen ook voor klanten beschikbaar te maken.

Betalen met ring mogelijk bij ABN AMRO
Betalen met ring mogelijk bij ABN AMRO (Foto: ANP)

Eerste gameplaybeelden van Dynasty Warriors 9

Het heeft even geduurd, maar Koei Tecmo heeft eindelijk de nieuwe ingame engine van Dynasty Warriors 9 gedeeld.

De Warriors-reeks kampt al een tijdje met verouderde graphics, en de uitgever beloofde beterschap met het negende deel in de serie. De onderstaande trailer laat zien dat ze de belofte zeker inlossen, als je bedenkt dat er nog steeds enorm veel tegenstanders tegelijkertijd op het scherm te verslaan zijn.

Ook nieuw is de open-wereld. In eerdere games kreeg je missies in een afgebakend level. Je kunt dit keer ook bergen beklimmen, over muren springen met een grappling hook en objecten zoals olievaten gebruiken om tegenstanders te verslaan. Het 'State Combo System' geeft de speler toegang tot drie verschillende aanvalstijlen: Trigger Attacks, Flow Attacks en Finish Attacks. Trigger Attacks beginnen een combo, vloeien over in Flow Attacks, die zich anders gedraagt naargelang de tegenstander en zijn situatie. Lukt dit allemaal zonder problemen dan kun je een combo eindigen met een Finish Attack, een laatste flinke aanval die alle tegenstanders die er mee in aanraking komen naar achteren doet vliegen.

Dynasty Warriors 9 komt ooit uit op nog onbekende platformen.

Allison is klaar voor VR-zomerlessen

Bandai Namco heeft een tweede trailer uitgebracht van Summer Lesson: Allison Snow Seven Days Garden. De PlayStation VR-game is alleen verkrijgbaar in Japan.

In Summer Lesson: Allison Snow Seven Days Garden ben jij de Japanse leraar die de Engelstalige Allison Japans moet leren. Dat moet je dan wel in zeven dagen doen, dus het is nogal een crash course. Naar goede Japanse gewoonte zijn er natuurlijk andere kostuums in het spel te krijgen zodat je Allison ook in bikini kan zien.

Haal herinneringen op in Get Even

Bandai Namco en The Farm 51 hebben de launchtrailer van Get Even uitgebracht. Het spel komt over een dag uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Als Cole wakker wordt in het asiel is zijn enige herinnnering dat hij een poging heeft gedaan een meisje met een bomgordel om te redden. Voor de rest heeft hij geheugenverlies. Het spel houdtde grens tussen singleplayer en multiplayer erg vaag. Get Even gaat om de herinneringen van de held, waardoor je zijn gedrag kunt beinvloeden. Die herinneringen kun je ook in andermans game beinvloeden, zodat die speler weer een held heeft met ander gedrag.

Bandai Namco kondigt .hack//G.U. Last Recode aan

Bandai Namco heeft .hack//G.U. Last Recode voor PlayStation 4 en pc aangekondigd. De bundel bestaat uit drie titels: Rebirth, Reminisce, en Redemption. Deze zijn natuurlijk geremasterd voor full-HD, widescreen en 60fps. Er zijn ook gameplay-aanpassingen en nieuwe nog niet aangekondigde features beloofd.

.hack is gemaakt door ontwikkelaar CyberConnect2. Het is niet alleen bij computergames gebleven, maar ook manga's, anime en novels. De .hack-gamesspelen zich af in een alternatief 2010. Een computervirus, Pluto's Kiss', laat bijna elke computer in de wereld crashen. Toegang tot het internet wordt daarna afgesloten voor Jan Modaal om zoiets niet nog eens te laten gebeuren. Twee jaar later komt er een MMORPG met de naam The World uit. Het wordt populair, maar al snel geraken er mensen in coma door het spelen van het spel. Jij speelt Haseo die een andere speler in The World probeert te vangen. Die andere speler heeft een vriendin van Haseo verslagen in The World en haar in het echte leven in coma heeft gekregen.

.hack//G.U. Last Recode heeft een vloeiender verhaalverloop gekregen en wat aanpassingen in het gevechtsysteem. Ook is er een Cheat Modus waarmee je meteen op volle sterkte begint aan het spel. 

Jonge mbo'ers gewild op de arbeidsmarkt

Jongeren met een mbo-diploma liggen goed op de arbeidsmarkt. Zo kwamen er van september vorig jaar tot en met februari 214.000 vacatures bij op mbo-niveau, blijkt uit onderzoek van het UWV en de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

In het vierde kwartaal van vorig jaar waren er zelfs 26 procent meer vacatures dan in de laatste drie maanden van 2015. De meeste banen zijn te vinden in de zorg, metaal en metalektro, gastvrijheidssector, retail en logistiek. Niet alleen mensen met een mbo-diploma, maar ook nog niet afgestudeerde mbo'ers zijn populair. Het aantal studenten in leerbanen nam voor het eerst sinds 2011 weer toe. Dat zijn er nu 101.000 en er staan er nog de nodige leerbanen open.

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar nam in de eerste vier maanden van dit jaar met bijna een kwart af ten opzichte van dezelfde periode in 2016. De afname was het grootst in de bouwnijverheid. de detailhandel en de zorg.

Jonge mbo'ers gewild op de arbeidsmarkt
Jonge mbo'ers gewild op de arbeidsmarkt (Foto: ANP)

Fort Oranje legt zich neer bij sluiting

De beruchte camping Fort Oranje in het Brabantse dorp Rijsbergen gaat definitief dicht. Eigenaar Cees Engel heeft besloten dat hij het gevecht met de overheid beu is. De campingbewoners krijgen donderdag een brief dat het vakantiepark al op 3 juli sluit, laat hij weten.

De gemeente Zundert kondigde twee weken geleden aan dat de camping op 4 augustus dicht moet vanwege een onhoudbare situatie: er is veel criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners verkeren in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat.

De eigenaar toonde zich destijds nog strijdbaar en wilde de sluiting aanvechten. De bezwaartermijn tegen de sluiting duurt tot en met vrijdag. De gemeente heeft ook van enkele campingbewoners protesten ontvangen.

Last resort
De verpauperde camping stond dit jaar extra in de aandacht door een goedbekeken SBS6-serie over de schrijnende situatie van de bewoners. Eigenaar Cees Engel denkt dat de overheid de camping bewust in een kwaad daglicht heeft gesteld om sluiting af te kunnen dwingen. De overheid heeft de situatie volgens hem bewust laten escaleren.

Engel zeg dat zijn inkomsten flink zijn gedaald. "Fort Oranje was een last resort voor hulpbehoevenden. Sommige bewoners betalen hier al jarenlang nauwelijks huur. Fort Oranje is een symptoom van falend sociaal beleid van gemeenten en ook de minister. De overheid keek weg terwijl aan de onderkant van de samenleving mensen nauwelijks eten kunnen kopen, laat staan dat zij huur aan mij kunnen betalen. Geld voor fatsoenlijk beheer en onderhoud is er dan niet meer."

Fort Oranje legt zich neer bij sluiting
Fort Oranje legt zich neer bij sluiting (Foto: ANP)

'Twee juryleden geloofden in onschuld Cosby'

Twee van de tien juryleden geloofden in de onschuld van Bill Cosby. Dat verklapt een jurylid woensdag tegen ABC News. De rechtszaak tegen de 79-jarige Bill Cosby is zaterdag zonder uitspraak geëindigd. De juryleden konden het onderling niet eens worden over de vraag of de komiek schuldig is aan het aanranden van Andrea Constand. Aanklagers hebben al laten weten de zaak te willen overdoen.

De twee juryleden die geloofden in de onschuld van Cosby "bewogen geen milimeter", aldus het jurylid, dat met de Amerikaanse zender ABC sprak op basis van anonimiteit. Na 53 uur beraad stemden de juryleden op alle aanklachten met tien tegen twee dat Cosby schuldig was. Toch werd de zaak door de rechter nietig verklaard omdat alleen na een unanieme overeenstemming tussen de juryleden over de schuldvraag, er een vonnis kan worden uitgesproken.

Cosby wordt ervan beschuldigd in 2004 Andrea Constand te hebben gedrogeerd en aangerand in zijn huis. Tientallen andere vrouwen zijn naar buiten getreden met vergelijkbare beschuldigingen, maar veel van die zaken zijn verjaard. Het openbaar ministerie zal de zaak opnieuw moeten voeren met een nieuwe jury. Daar gaat nog een flinke tijd overheen.

'Twee juryleden geloofden in onschuld Cosby'
'Twee juryleden geloofden in onschuld Cosby' (Foto: BuzzE)

Nepal wil hoogte Mount Everest opnieuw opmeten

De Nepalese regering wil de hoogte van 's werelds hoogste berg, de Mount Everest opnieuw opmeten. Is de berg nog wel 8.848 meter hoog?

De laatste jaren gaan continu geruchten over het kleiner worden van de berg. Die zou krimpen door de smeltende ijskappen en door de aardbeving van 2015. Reden voor de autoriteiten om de berg in een omvangrijke expeditie opnieuw op te meten, aldus CNN.

De expeditie zou omgerekend 1,3 miljoen euro kosten.

Nepal wil hoogte Mount Everest opnieuw opmeten
Nepal wil hoogte Mount Everest opnieuw opmeten (Foto: ANP)

Al 800 gevallen van Microsoftscam in 2017

Maar liefst achthonderd mensen werden in de eerste helft van dit jaar de dupe van oplichting via de zogenoemde Microsoft-scam. In heel 2016 waren het er 1100, zo zegt de politie donderdag die voor de oplichting waarschuwt.

Vanuit het buitenland belt een Engelssprekende 'Microsoft-medewerker' die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. "Er zijn problemen met uw computer. Wij willen die graag voor u oplossen." Het is het begin van een oplichtingspoging die al veel mensen geld heeft gekost.

In totaal zijn slachtoffers honderdduizenden euro's kwijt. Een persoon ging voor meer dan 70.000 euro het schip in, aldus de politie. Volgens de politie gaat het vaak om een beller met een licht Indiaas accent.

Direct ophangen
Een veel voorkomende methode is om slachtoffers software te laten installeren. Daarmee neemt de oplichter de computer over om de problemen zogenaamd te verhelpen. Voor de werkzaamheden vragen de oplichters veel geld, bijvoorbeeld in de vorm van iTunes-tegoedkaarten. Soms krijgen de oplichters toegang tot internetbankieren. De politie adviseert mensen die gebeld worden door een "Microsoft-medewerker" direct op te hangen.

Woensdag presenteerde het National Security Center het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN 2017). Eén van de bevindingen daarin is dat de weerbaarheid van Nederlanders achterblijft bij de groeiende dreiging. De Microsoft-scam is daar een voorbeeld van.

Al 800 gevallen van Microsoftscam in 2017
Al 800 gevallen van Microsoftscam in 2017 (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: heet

Te veel koude regens in juni, schaden wijn en bijenstok.

Goedemorgen,

We hebben een warme nacht achter de rug waarbij de temperatuur in het zuidwesten niet onder de 20 graden kwam.

Vandaag is het (wat een verrassing) flink zonnig en zeer warm, van 24 graden op de wadden tot 35 graden in het zuidoosten van het land. Vanmiddag komt er geleidelijk meer bewolking en in de avond trekken er enkele (onweers)buien over.

De komende dagen wordt het flink koeler met temperaturen van 19 tot 23 graden. Na het weekend weer wat warmer.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:03
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1812 Napoleon verklaart de oorlog aan Rusland.
1940 Frankrijk wordt gedwongen een wapenstilstand met nazi-Duitsland te tekenen.
1941 Nazi-Duitsland begint Operatie Barbarossa, de grootste militaire onderneming in de geschiedenis, tegen de Sovjet-Unie.
1954 In Christchurch (Nieuw-Zeeland) vindt op deze dag een moord plaats die voor die tijd wereldnieuws is: twee tienermeisjes, Pauline Parker en Juliet Hulme, vermoorden de moeder van een van beiden omdat die hun vriendschap in de weg staat (onderwerp van de film Heavenly Creatures uit 1994). Ze krijgen 5 jaar gevangenisstraf.
1978 De Amerikaanse astronoom James Christy ontdekt Pluto's maan en noemt haar Charon.
1990 In Berlijn wordt na 29 jaar de grenspost Checkpoint Charlie opgeheven.

Mooi luchtje boven Alkmaar (Foto: Papabear)
Mooi luchtje boven Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Volle agenda voor EU-top in Brussel

Het programma van de EU-top die donderdag en vrijdag in Brussel wordt gehouden is tot de nok toe gevuld. Centraal staat de bescherming van Europeanen: tegen terreurdreigingen, illegale migratie en ongecontroleerde globalisering.

Tijdens de eerste werksessie praten de leiders vanaf 15.30 uur over veiligheid, defensie en contraterrorisme. Onder het genot van het diner komen het klimaatakkoord van Parijs en de verhoudingen met de VS, Turkije en China ter sprake, evenals de situatie in Oekraïne. Tegen het toetje mag de premier Theresa May uitleg geven over de Britse positie in de brexitonderhandelingen.

Na het eten gaat het overleg zonder May verder, waarbij wordt verwacht dat de leiders het eens worden over de procedure voor de verhuizing van de twee EU-agentschappen in Londen naar andere lidstaten.

Vrijdag wordt in aanwezigheid van ECB-president Draghi vanaf 10.00 uur de toestand van de economie doorgenomen en komt ook het handelsbeleid aan de orde. Na een sessie over migratie, met de nadruk op Libië, is het sluitstuk van de top een discussie over een digitale visie op Europa.

Premier Rutte vertegenwoordigt beide dagen Nederland, maar vrijdag ook Luxemburg. Premier Xavier Bettel is dan in eigen land voor de nationale feestdag.

Volle agenda voor EU-top in Brussel
Volle agenda voor EU-top in Brussel (Foto: ANP)

Tv en krant nog steeds belangrijkste nieuwsbron

Televisie en papieren kranten zijn voor Nederlanders nog steeds de meestgebruikte nieuwsbronnen, ondanks de opkomst van nieuwe media, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag. Het SCP concludeert dit uit een analyse van gegevens die 3000 Nederlanders in 2015 bijhielden over hun eigen mediagebruik. De opmars van online-nieuwsmedia is intussen wel onmiskenbaar.

Uit het rapport blijkt dat 95 procent van de Nederlanders van dertien jaar en ouder, gebruikmaken van nieuwsmedia. Hoogopgeleiden, 65-plussers en mannen voeren hierbij de boventoon. Van deze groep consumeert op een gemiddelde dag 39 procent het nieuws via televisie en 27 procent via papieren kranten.

Het grote omslagpunt van print naar digitaal zit vooral in de leeftijdscategorie van 20 tot 34 jaar. Deze groep jongvolwassenen maakt het meeste gebruik van nieuwssites en nieuwsapps.

De studie werd voor het eerst in 2013 uitgevoerd. Tussen 2013 en 2015 waren de verschillen klein. Jongvolwassenen maakten in 2013 nog voornamelijk gebruik van kranten en televisie, maar dat is in 2015 omgeslagen naar online-nieuwsmedia. Over 2017 zijn nog geen gegevens bekend maar een van de onderzoekers, Annemarie Wennekers, verwacht dat mensen in de leeftijdscategorie van 35 tot 49 jaar in 2017 hetzelfde omslagpunt naar online bereiken als de jongvolwassenen in 2015.

"Bij ouderen is niet zo'n beweging te zien, dit past bij het beeld van hoe technologie zich verspreidt in de samenleving."Een van de redenen voor het veelvuldig gebruik van online-nieuwsmedia, zijn goede digitale vaardigheden. Mensen met affiniteit voor technologie zijn voorlopers wat betreft online-nieuwsmediagebruik.

Tv en krant nog steeds belangrijkste nieuwsbron
Tv en krant nog steeds belangrijkste nieuwsbron (Foto: ANP)

Ontslagen jongeren snel weer aan het werk

Tussen 2011 en 2014 verloren bijna honderdduizend werknemers van 15 tot 65 jaar hun baan via een ontslagvergunning van het UWV. Van de jongeren (15-30 jaar) had 80 procent een jaar na het ontslag weer werk. Bij 45-plussers was dit 41 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een analyse van alle ontslagvergunningen in de periode 2011-2014.

Een kwartaal na het ontslag had 40 procent weer werk, terwijl bijna de helft afhankelijk was van een werkloosheidsuitkering. Een jaar na het ontslag was het percentage met een werkloosheidsuitkering gedaald tot 34 procent. Het percentage van mensen met werk steeg tot 55 procent. Van degenen die werk hadden gevonden was 9,5 procent werkzaam als zelfstandige en 15 procent was uitzend- of oproepkracht.

Ontslagen jongeren snel weer aan het werk
Ontslagen jongeren snel weer aan het werk (Foto: ANP)

Grote brand autobedrijf Eindhoven

In Eindhoven woedt een grote brand bij een autobedrijf aan de Quinten Matsyslaan.

De brandweer heeft een NL-Alert doen uitgaan waarin wordt verzocht ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

Verslaggever WebHawk werd wakker van het NL-Alert en gaat nu weer verder slapen. Meer volgt.

Dumoulin: "Afstappen in Zwitserland juiste beslissing"

Net zoals vorig jaar was Tom Dumoulin ook dit jaar de beste tijdrijder op het NK.De winnaar van de laatste Ronde van Italië was 24 seconden sneller dan Stef Clement. Robert Gesink werd derde op 56 seconden.

Vorige week stapte Dumoulin nog af in de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland, nadat hij de betere renners bergop niet meer kon volgen. In gedachte was de Nederlander van Sunweb al bezig met het NK tijdrijden.

"Achteraf was het een goede beslissing om daar af te stappen'', zei Dumoulin aan de finish. Ik had verder kunnen rijden maar was dan achtste geworden. En dan had ik hier niet gewonnen. Het glooiende parcours hier was ook wel in mijn voordeel.''

“Ik ben echt blij om weer te winnen. Het parcours was me op het lijf geschreven en hoewel de hitte het lastig maakte, lukte het me goed om te gaan met de omstandigheden. Ondanks de geestelijke en lichamelijke zaken waarmee ik de afgelopen weken te maken had, ging het behoorlijk goed en ging het makkelijker dan ik vooraf had gedacht. Het is geweldig om de kampioenstrui weer een jaar langer te dragen."

Dumoulin: "Afstappen in Zwitserland juiste beslissing" (Pro Shots / George Deswijzen)
Dumoulin: "Afstappen in Zwitserland juiste beslissing" (Pro Shots / George Deswijzen)

Van Vleuten tevreden met winst op NK

Annemiek van Vleuten won voor de tweede keer op rij de nationale titel in het tijdrijden. Voor de renster van Orica-Scott was het mooie verrassing, nadat ze de afgelopen weken veel op hoogte geweest als voorbereiding op de Giro Rosa, die op 30 juni begint.

"Dat ik nu toch de tijdrit win, is een goed teken. Het betekent dat ik mijn power niet ben verloren. Ik ben wat lichter geworden, daardoor kan ik vooral bergop wat harder rijden", laat Van Vleuten weten tegenover de NOS.

Van Vleuten trainde op Tenerife, terwijl Dumoulin de winst pakte in de Giro d'Italia. "Ik zat er met allemaal renners in het hotel die zich voorbereidden op de Tour. Met Alberto Contador, Chris Froome, en de mannen van Astana zat ik naar de Giro te kijken. Ik kon alleen niet met ze meekomen in de beklimmingen"

Op het einde van het jaar hoopt Van Vleuten deel te nemen aan het WK tijdrijden in Noorwegen. "Het is zeker mooi om hier op de hoogste trede te staan met hen op het podium naast me. Maar het is ook richting de bondscoach een signaal. Ik wil graag een startplaats voor het WK verdienen. Ik denk namelijk dat het parcours in Bergen mij super ligt, nog meer dan hier."

Sauber bevestigt vertrek teambaas Kaltenborn

Monisha Kaltenborn is niet langer de teambaas van het Formule 1-team Sauber. Dit heeft aandeelhouder Longbow Finance via de website van het Zwitserse team laten weten. Haar opvolger zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Kaltenborn kwam in 2002 bij Sauber binnen als hoofd van de juridische afdeling en werd in 2010 baas van het bedrijf nadat eigenaar Peter Sauber de renstal gered had nadat BMW de stekker eruit had getrokken. De Oostenrijkse met Indiase roots werd een jaar later mede-aandeelhouder en in 2012 werd ze de eerste vrouwelijke teambaas in de Formule 1.

Vorig jaar verkochten Sauber en Kaltenborn hun aandelen in het team aan Longbow, maar Kaltenborn mocht aanblijven als teambaas. Nu heeft de Oostenrijkse de renstal per direct verlaten, waardoor het team komend weekend in Azerbeidzjan het moet doen zonder teambaas.

Volgens Motorsport ligt een verschil in inzicht ten grondslag aan de breuk. Er deden geruchten de ronde dat Longbow wilde dat coureur Marcus Ericsson zou worden voorgetrokken ten opzichte van Pascal Wehrlein die in Spanje wel vier punten voor het team sprokkelde. Kaltenborn zou het hier niet mee eens zijn geweest, waardoor een vertrek onvermijdelijk werd. Op haar website ontkent Sauber echter het voortrekken van een bepaalde coureur.

Oud-Force India en HRT-teambaas Colin Kolles zou in beeld zijn om Kaltenborn op te volgen. Vanuit Nederland is er ook belangstelling voor de baan.

Ronaldo bezorgt Portugal zege tegen Rusland op Confederations Cup

Portugal heeft de tweede groepswedstrijd op de Confederations Cup met 1-0 gewonnen van Rusland door een goal van Cristiano Ronaldo.

De Russen hadden al drie punten overgehouden aan hun eerste groepsduel met Nieuw-Zeeland, terwijl de Zuid-Europeanen tegen Mexico een zekere overwinning weggaven en gelijkspeelden.

Ronaldo bezorgde Portugal tegen Rusland al vroeg de voorsprong. Nadat Raphael Guerreiro met een op maat gesneden voorzet de Real Madrid-aanvaller wist te bereiken, kopte de goalgetter de bal achter doelman Igor Akinfeev.

De Europees kampioen was de betere in het eerste bedrijf, maar het wist de Russen niet de genadeklap toe te brengen. Fedor Smolov, de oud-Feyenoorder, leek daar vlak voor de theepauze van de profiteren, maar raakte de bal niet goed.

Met dank aan Akinfeev bleef Rusland in de tweede helft in de wedstrijd. Achtereenvolgens André Silva en Ronaldo wisten de sluitpost van CSKA Moskou niet te passeren. Omdat Portugal niet doorpakte, had Georgiy Dzhikiya de gelijkmaker nog op zijn hoofd, maar ging zijn kopbal in blessuretijd hoog over.

Speel Sega klassiekers gratis op je telefoon

Sega heeft Sega Forever aangekondigd, dit is een collectie van allerlei oude Sega games. De eerste games zijn vanaf vandaag gratis beschikbaar op je telefoon of tablet. 

Iedere Sega Forever game is gratis en kan offline gespeeld worden, maar uiteraard bevat het ook advertenties. Je kunt die advertenties weghalen voor €1,99. Het is nog onduidelijk of je per game moet betalen. Verder heb je beschikking tot cloud saves en leaderboards. Spelers die liever met een controller spelen, hebben die mogelijkheid dankzij controller support.

De eerste vijf games die uitkomen zijn Mega Drive en Genesis titels. Ze kunnen gedownload worden via de iOS App Store en Android Google Play Store. Deze vijf games zijn:

  • Sonic the Hedgehog
  • Phantasy Star II
  • Comix Zone
  • Kid Chameleon
  • Altered Beast

Bekijk hieronder de trailer en klik hier voor de website.

Van Niekerk weer razendsnel op 100 meter

Sprinter Wayde van Niekerk heeft weer eens van zich doen spreken. De Zuid-Afrikaan, olympisch kampioen op de 400 meter, was dinsdag de grote ster tijdens een atletiekwedstrijd in het Sloveense Velenje.

Van Niekerk kwam in actie op de 100 meter, die hij met afstand won. Met zijn tijd van 9,94 seconden verbeterde hij zijn persoonlijk record, wat van maart vorig jaar stamde. Destijds liep hij in Bloemfontein naar 9,98, waarmee hij geschiedenis schreef: Van Niekerk werd de eerste mens ooit die de 100 meter in minder dan 10 seconden liep, de 200 meter in minder dan 20 seconden en de 400 meter in minder dan 44 seconden. 

De superster is nog altijd de enige die dat voor elkaar heeft gekregen. Michael Johnson kwam overigens dicht in de buurt, maar strandde op 10,09 seconden. Usain Bolt begon als 400-meterloper, maar had voor zijn overstap naar de 200 en later de 100 meter nog niet het niveau om onder de 44 seconden te duiken. 

Witcher fanfilm op Indiegogo

Poolse fans van de Witcher-boeken zijn bezig een film te maken. Ze hebben reeds een kwart gefilmd, maar komen geld tekort voor de rest. Daarom zoeken ze nu hun heil op Indiegogo om $15.000,- op te halen. De film heet Alzur’s Legacy en krijgt Poolse dialogen met Engelstalige ondertiteling. In plaats van Geralt als hoofdpersoon stelen Lambert, Triss Merigold en Dandelion de show.

De makers gaan voor authenticiteit en filmen daarom zoveel mogelijk in de natuur en in ruïnes. De kostuums worden met de hand genaaid en al het wapentuig is getrouw nagemaakt. Het verhaal is gebaseerd op de boeken van Andrzej Sapkowski, maar een aantal cinematografische invloeden van de games zijn ook zichtbaar. Als je het team wilt steunen, dan kan dat via deze link.

Laatste reviews en specials
review
Rise of Industry
preview
Bee Simulator
preview
WRC 8
review
Blu-ray: Unfriended: Dark Web
review
Blu-ray: Mortal Engines
special
Fun met Funda #152 - Sfeervol landhuis in Vorden
©FOK.nl e.a.