China pakt buitensporige voetbaltransfers aan

China heeft een idee gevonden om astronomische transfersommen aan banden te leggen. Vanaf nu moet een club het geld twee keer betalen. De één na de andere superster vertrekt naar China omdat daar het grote geld nu zit en Chinese clubs Europese topclubs met excessieve bedragen kunnen aftroeven.

Dat gaat vanaf nu veranderen, als het aan de Chinese voetbalbond ligt. De bond meldt dat transfersommen verdubbeld worden. Een club die 50 miljoen biedt voor een buitenlandse speler, is uiteindelijk honderd miljoen euro kwijt. Er moet namelijk vijftig miljoen naar de club en naar een fonds voor Chinese talentenontwikkeling. De federatie wil de ontwikkeling van jonge talenten in eigen land stimuleren en hoopt daar met deze maatregel aan bij te dragen.

De maatregel geldt tot het einde van de zomerse transferperiode. Voor China is die op 14 juli. De Chinese voetbalbond besloot eerder al dat er een maximum aantal buitenlanders in de wedstrijdselectie mag zitten. Ook ligt er een voorstel voor de regel dat tegenover iedere buitenlander die wordt opgesteld een Chinees onder de 23 jaar in het veld moet staan.

In totaal spendeerden de Chinese clubs afgelopen winter 392 miljoen euro aan nieuwe speler. Onder meer Axel Witsel (Zenit Sint-Petersburg) en Oscar (Chelsea) werden verleid. Carlos Tévez werd in China vorig jaar zelfs de best betaalde voetballer ter wereld gemaakt.