Blu-ray: Live By Night

Als acteur kon Ben Affleck, met zijn ietwat houterige acteerwerk, zich nooit meten aan de grootsten in zijn vakgebied. Zijn carrière als regisseur gaat hem daarentegen veel beter af. Tot op heden heeft Affleck drie succesvolle films geregisseerd: The Town, Gone Baby Gone en natuurlijk het met een Oscar-bekroonde Argo. De nieuwste film in het rijtje, het misdaaddrama Live By Night, kan helaas niet tippen aan zijn voorgaande successen. De potentie is er voor de gangsterfilm die zich afspeelt in de jaren '20 van de vorige eeuw, maar er worden simpelweg te veel gebeurtenissen gepropt in de 130 minuten durende film, waardoor het verhaal niet goed tot zijn recht kan komen.

live by night still 3


In Live By Night volgen we Joe Coughlin (vertolkt door Ben Affleck) die na zijn diensttijd als soldaat in de Eerste Wereldoorlog de daaropvolgende jaren zijn geld verdient als bankrover in de Amerikaanse stad Boston. Dit in scherp contrast met zijn vader Thomas (Brendan Gleeson, onder andere Gangs of New York en de Harry Potter-films) die juist een gerenommeerd politie-inspecteur is in de stad. Joe Coughlin raakt verstrikt in een lastig parket wanneer hij verliefd wordt op de prachtige Emma Gould (Sienna Miller, American Sniper) die eveneens het liefje is van de Ierse maffiabaas Albert White (Robert Glenister, Hustle). Deze situatie loopt niet goed af voor Coughlin, die nu gedreven is om het onrecht wat hem is aangedaan recht te zetten. Hij vertrekt hiervoor naar het zonovergoten Tampa waar hij werkt in de rumsmokkel voor de grootste concurrent van de Ieren, de Italiaanse maffia, met als grootste doel om uiteindelijk wraak te nemen op maffiabaas Albert White.

live by night still

Live By Night is gebaseerd op de gelijknamige roman van Dennis Lehane. Dit is een keuze die al eerder succesvol bleek voor Ben Affleck: zijn regiedebuut Gone Baby Gone is namelijk eveneens een bewerking van een boek van deze auteur. Ook de klassiekers Mystic River en Shutter Island zijn verhalen die uit de hand komen van Lehane. Het lijkt hierdoor haast gegarandeerd dat een dergelijke boekverfilming leidt tot een kaskraker, maar niets is minder waar. Het verhaal van Live By Night blijkt voor Affleck te complex om tot een goede verfilming te komen binnen het tijdsbestek. Een verhaal dat zoveel verschillende wendingen neemt, zou misschien succesvoller uitkomen in het formaat van een (mini-)serie zoals Boardwalk Empire. Het verhaal voelt nu echter te overhaast aan.

Dit neemt niet weg dat de film desondanks erg fraai is gemaakt. Prachtige cinematografie van drievoudig Oscar-winnaar Robert Richardson, de klassieke aankleding en kostuumkeuzes zorgen ervoor dat de kijker zich volledig waant in de tijdsgeest van de drooglegging in de jaren '20. Ook de spannende actiescènes en het sterke acteerwerk van de verschillende sterrenacteurs die de bijrollen vertolken – onder andere Zoe Saldana (Guardians of the Galaxy) en Elle Fanning (The Neon Demon) – zorgen ervoor dat het misdraaddrama vermakelijk is om te bekijken. Het is juist de grote inmenging van Ben Affleck die de film naar beneden haalt: Affleck is een te beperkte acteur om geloofwaardig over te komen als maffiaschurk en beweegt zich nogal emotieloos door de film heen.

live by night still 2

Fans van klassieke gangsterfilms zullen zich zeker amuseren met de blu-ray van Live By Night. De blu-ray bevat daarnaast nog leuke extra's in de vorm van featurettes, waarmee het publiek een kijkje achter de schermen kan nemen. Het is een film die de ingrediënten heeft om een klassieker te worden en waarbij de kijker bij vlagen erg kan genieten, vooral van de prachtige historische setting. Het te complexe verhaal met talloze zijsporen, en de hoofdrol die maar matig wordt vertolkt door Affleck zorgen ervoor dat de film echter niet goed tot zijn recht komt. Dit is erg jammer, want Live By Night heeft duidelijk veel potentie.