Valverde boekt tweede ritzege in CataloniŽ

Alejandro Valverde heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De 36-jarige Spanjaard van Movistar was op Lo Port de sterkste en kwam solo over de finish. Chris Froome werd tweede voor Alberto Contador. Valverde neemt ook de leiding over in het algemeen klassement van Tejay Van Garderen.

Pas na zestig kilometer ontstond de vlucht van de dag. Op de Coll de Fatxes van tweede categorie kregen vijftien renners de ruimte van het peloton met daarbij twee Nederlanders: Robert Gesink en Nick van der Lijke. De vijftien zou een maximale voorsprong van net iets minder dan zes minuten krijgen van het peloton.

Op weg richting de slotklim trok Movistar en Sky het in waaiers. Het peloton brak in meerdere stukken, maar alle klassementsrijders zaten voorin. Door het hoge tempo werden de vluchters wel al op dertig kilometer van de streep gegrepen.

Op de slotklim legden de ploegen van Contador en Froome een hoog tempo neer, waardoor er een klein groepje met de favorieten over bleef. Leider Van Garderen moest op vier kilometer lossen in het favorietengroepje en zou zijn leiderstrui verliezen.

Contador was de eerste aanvaller. Valverde en Froome sprongen meteen mee, even later kon ook Marc Soler nog samen met Adam Yates aansluiten. Soler de ploeggenoot van Valverde ging meteen naar de kop en zorgde ervoor dat er geen uitvallen mogelijk waren.

Met het ingaan van de laatste kilometer ging in de aanval en niemand kon hem volgen. Froome werd tweede op dertien seconde tweede, Contador werd derde. Beste Nederlander was Steven Kruijswijk met een tiende plaats. De renner van LottoNL-Jumbo staat ook tiende in het algemeen klassement.

Valverde heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 21 seconden op Froome en 47 seconden op Contador.