Verdachte Antwerpen vast voor terreurpoging

De Fransman die donderdag hard door een winkelstraat in Antwerpen scheurde met wapens in zijn kofferbak, wordt verdacht van "poging tot moord in een een terroristische context". Hij heeft volgens het federaal parket ook de wapenwet overtreden.

Het parket wil verder niets kwijt in het belang van het onderzoek, maar zou het nog te vroeg vinden om te bevestigen dat de 39-jarige Mohamed R. echt een terreurdaad wilde plegen. Hij had gedronken en lag achter het stuur te slapen toen hij na zijn rit werd gearresteerd.

De verdachte had steekwapens, een riotgun en legerkleding in zijn auto liggen. In Antwerpen heerste de vrees dat de man van Tunesische afkomst slachtoffers wilde maken op de drukke winkelstraat de Meir. Er zijn geen gewonden gevallen.

Rotterdam
De man was in de week voor zijn aanhouding al drie keer in aanraking geweest met de politie. Eenmaal gebeurde dat kennelijk in Rotterdam, waar de politie hem direct het land zou hebben uitgezet, aldus Vlaamse media. De nacht voordat hij hard door het Antwerpse centrum reed was hij ook al aangehouden. Hij werd op vrije voeten gesteld met een bevel België te verlaten.

R. heeft in Frankrijk een strafblad voor drugs-, wapen-, en geweldsdelicten, maar hij wordt niet gelinkt met terrorisme. Hij staat ook niet te boek als geradicaliseerd.

Verdachte Antwerpen vast voor terreurpoging
Verdachte Antwerpen vast voor terreurpoging (Foto: ANP)