FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 maart 2017

Meisje verkracht op Facebook Live

Een vijftienjarig meisje uit Chicago is afgelopen weekeinde door meerdere daders verkracht terwijl vermoedelijk tientallen mensen meekeken via Facebook Live. Niemand die het zag gebeuren belde de politie. Pas nadat de moeder van het slachtoffer de beelden later onder ogen had gekregen, werd actie ondernomen.

De moeder stapte maandag direct naar een lokale politiechef. Toen die net klaar was met een persconferentie over een ander onderwerp confronteerde ze hem met afbeeldingen van de gruwelijke gebeurtenis. Op dat moment werd haar dochter nog vermist. De politie zette meerdere rechercheurs op de zaak. Zij vonden het meisje dinsdag en brachten haar naar een ziekenhuis. De zoektocht naar de daders is nog in volle gang.

Facebook sprak in een verklaring van "verschrikkelijke misdaden" en stelde dit soort beeldmateriaal niet toe te staan. Of in dit geval meldingen zijn gedaan door andere Facebook-gebruikers, wilde het bedrijf volgens de krant USA Today niet zeggen.

Facebook werkt aan technologie waarmee livestreams in de gaten kunnen worden gehouden. Zo'n algoritme moet "naaktheid, geweld en andere dingen die niet passen"opsporen.

Meisje verkracht op Facebook Live
Meisje verkracht op Facebook Live (Foto: BuzzT)

'Jamaicaanse topatlete wacht lange schorsing voor weigeren dopingtest'

Twee Jamaicaanse atleten hangt een dopingschorsing van vier jaar boven het hoofd. De twee zouden een dopingtest geweigerd hebben en dat is een overtreding van de antidopingreglementen. 

Volgens de Jamaica Gleaner gaat het om Riker Hylton en Kaliese Spencer. De 28-jarige Hylton is ook bij het grote atletiekpubliek geen echte bekende. In 2011 maakte hij deel uit van de ploeg die op het WK in Daegu brons won op de 4x400 meter en een jaar later liep hij in de estafette op de Olympische Spelen, waar een teamgenoot geblesseerd uit de wedstrijd stapte. Spencer daarentegen is zeker een grote naam. De specialiste op de 400 meter horden zette vooral in de jaren 2009-2012 regelmatig wereldtijden neer, maar kon dat op de grootste momenten net niet waarmaken: op de WK's van 2009 en 2011 en de Spelen van 2012 eindigde ze als vierde.

Spencer legt zich niet neer bij een dopingschorsing en heeft al aangegeven in beroep te gaan. Hylton blijft erbij dat het op een misverstand berust. "Het gaat over een dag ergens vorig jaar. Ik was op bezoek bij een trainingsgroep op een dag dat JADCO (de Jamaicaanse antidopingautoriteit, red.) langs kwam. Ik had een enkelblessure dus ik trainde die dag niet mee en zat daar wat te kijken. Aan het eind vroeg iemand of JADCO mij getest had en dat was niet het geval, omdat ik niet mee had getraind. Later die dag kreeg ik plotseling een mailtje waarin stond dat ik een test geweigerd had, terwijl niemand naar mij toe is gekomen om een test af te nemen", aldus Hylton. 

Penalty voor bal tegen rug en 'blessures' om voorspelde goal te voorkomen

Ghana en dubieuze strafschoppen, het lijkt wel alsof we een nieuw thema van de dag te pakken hebben. Eerder werd de Ghanese scheidsrechter Joseph Lamptey levenslang geschorst omdat hij een bal op een been als hands - en dus een strafschop - beoordeelde, dit keer had een andere scheidsrechter zand in zijn ogen. 

In hoofdstad Accra stonden de twee absolute grootmachten van het Ghanese voetbal tegenover elkaar: Hearts of Oak uit Accra en Asante Kotoko uit Kumasi, met 20 en 23 landstitels de enige twee clubs die meer dan vier keer de beste waren in Ghana en dat zorgt vaak voor het nodige spektakel.

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden spelers van Hearts gehoord dat Kotoko in de eerste zes minuten zou scoren. Bijgeloof viert hoogtij en dus verzonnen de spelers een manier om het onvermijdelijke onheil te vermijden. Malik Akowuah, Alex Kouassi, Inusah Musah en Samuel Akurugu vielen in de eerste minuten allemaal 'als stenen' op de grond na volledig onschuldige duels, waardoor ze zogenaamd een blessurebehandeling moesten krijgen. Zo waren de eerste zes minuten snel voorbij en stond het nog 0-0: boze vloek afgeweerd, altijd een goed begin van de dag.

Met een handvol minuten te spelen stond het nog altijd 0-0 en dus vond scheidsrechter Samuel Suker het schijnbaar tijd voor actie. Samuel Yaboah van de thuisploeg schoot de bal het strafschopgebied in, tegen de rug van de zichzelf op de grond werpende Kotoko-verdediger Ahmed Adams. Een ideale gelegenheid voor Suker om de bal maar op de stip te leggen, ook al lijken de herhalingen toch duidelijk aan te geven dat de bal echt tegen Adams' rug kwam. Vincent Atinga scoorde de penalty en zette de eindstand op 1-0 voor de thuisploeg.

Hearts of Oak is overigens niet helemaal nieuw op het gebied van bijgeloof. Zo kregen ze voor de finale van de Afrikaanse Champions League van 2000, tegen Esperance Tunis, te horen dat ze zouden verliezen als de wedstrijd voor vijf uur 's middags zou eindigen. Om dat te voorkomen werd een traangaspatroon afgevuurd zodat de wedstrijd tijdelijk stopgezet moest worden. Het eindigde zo na vijf uur en Hearts of Oak won de titel door een late opmars.

Kondogbia: "De Boer maakte me misselijk"

Internazionale-voetballer Geoffrey Kondogbia kon niet door één deur met trainer Frank de Boer. De samenwerking van eerder dit seizoen bleek geen lang leven beschoren.

De Boer trad begin dit seizoen aan als coach van Internazionale. Hij probeerde het elftal naar zijn hand te zetten, maar dat veroorzaakte veel kritiek. Toen de resultaten ook nog eens tegenvielen, zette Inter hem op straat. Stefano Pioli was zijn opvolger.

"Vooral de manier hoe hij de media te woord stond na onze wedstrijden maakte me misselijk", zegt Kondogbia tegen de pers over de periode van De Boer bij Inter. "Er knakte iets tussen ons."

"Ik denk dat het voor mij een wijze les is geweest. Op mentaal vlak ben ik er sterker van geworden. Vanaf het moment dat Pioli hier trainer werd, zei hij dat het onbegrijpelijk was om mij op de bank te zetten. Ik kreeg weer het volste vertrouwen. Dat heeft zich uitbetaald."

Internazionale staat op dit moment vijfde in de Italiaanse Serie A. De ploeg probeert met Pioli aan het roer een ticket voor de Champions League te bemachtigen.

'Weer storing bij Microsoft'

Microsoft kampt dinsdag weer met een grote storing. Gebruikers hebben daardoor moeite om in te loggen bij onder meer Xbox Live, OneDrive, Outlook, Skype en Azure. Dat melden Gizmodo en DownDetector.

De storing zou vooral gebruikers in Noord-Europa en het oosten van de Verenigde Staten treffen. De oorzaak is niet bekend. Microsoft laat alleen op de statuspagina van Xbox Live weten dat monteurs aan een oplossing werken.

Microsoft had twee weken geleden ook al een storing bij Outlook, OneDrive, Skype en Xbox Live. Die diensten waren toen een uur lang uit de lucht. De oorzaak is niet bekendgemaakt.

'Weer storing bij Microsoft'
'Weer storing bij Microsoft' (Foto: BuzzT)

Vlogger beboet voor viraal filmpje

Een 23-jarige vlogger uit Zoetermeer heeft dinsdag een boete van 350 euro gekregen voor een viraal filmpje. Hij moet het filmpje bovendien weghalen en in een nieuwe vlog zijn excuses aanbieden aan de politie.

De man had in januari een bekeuring gekregen omdat hij in Rotterdam van de verkeerde kant over een eenrichtingsweg reed. Terwijl de agent de bekeuring schreef, pakte de man zijn telefoon en begon hij te filmen. Vervolgens staken de man en zijn driejarige zoontje hun middelvingers op naar de camera, als boodschap naar de agent, waarbij de man 'fuck you' zei.

Het Openbaar Ministerie is boos dat de man de agenten beledigt, en dan ook nog eens in het bijzijn van een peuter.

Vlogger beboet voor viraal filmpje
Vlogger beboet voor viraal filmpje (Foto: BuzzT)

Berlijn blokkeert wapenexport naar Turkije

Hoewel Turkije formeel een NAVO-bondgenoot is, ziet de Duitse regering wapenexport naar het land steeds vaker niet zitten. De afgelopen vier maanden heeft de Duitse regering elf verzoeken voor wapenexport naar Turkije afgekeurd, meldden de Süddeutsche Zeitung en persbureau DPA dinsdag. Dat is een duidelijke breuk met de jaren daarvoor: tussen 2010 en 2015 werden in totaal slechts acht verzoeken geweigerd.

Het gaat onder meer om handvuurwapens, munitie en onderdelen voor wapensystemen. De staatssecretaris van Economische Zaken die erover gaat schrijft bij de cijfers dat "de mensenrechten bij wapenleveringen zwaar wegen". Volgens de Duitse pers is Berlijn sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van vorige zomer een stuk terughoudender geworden. De zorg is dat de Turkse autoriteiten wapens zullen inzetten tegen de eigen bevolking of bijvoorbeeld in het conflict met Koerden in het zuidoosten van het land.

Normaal gesproken is wapenexport naar bondgenoten geen probleem. Maar de laatste tijd zijn de spanningen tussen de Turkse regering en diverse Europese landen, waaronder Duitsland, hoog opgelopen.

Berlijn blokkeert wapenexport naar Turkije
Berlijn blokkeert wapenexport naar Turkije (Foto: ANP)

Vettel noemt nieuwe liefje Gina

Sebastian Vettel heeft bekend gemaakt hoe hij zijn nieuwe Formule 1-bolide voor het seizoen 2017 gaat noemen. De Duitser heeft de Ferrari SF70H weer een meisjesnaam gegeven en ditmaal is de keuze op Gina gevallen. Dit is de verkorte naam van Regina, dat in het Latijn koningin of heerseres betekent.

Vettel geeft al sinds 2008 namen aan de bolides. Het begon bij Toro Rosso met Julie, gevolgd door Kate (2009), Kate's Dirty Little Sister (2009), Randy Mandy (2010), Kinky Kylie (2011), Abbey (2012), Hungry Heidi (2013), Suzie (2014), Eva (2015) en Margherita (2016).

Schippers wil week extra, Wilders komt ook praten

Verkenner Edith Schippers heeft meer tijd nodig om in kaart te brengen welke partijen een regering zouden kunnen vormen. Ze heeft de Tweede Kamer dinsdag een week respijt gevraagd.

Schippers zou de Kamer eigenlijk woensdag verslag uitbrengen. Kamervoorzitter Khadija Arib stelt de Kamer, na overleg met de partijleiders, nu voor het debat over haar rapport en over de verkiezingsuitslag te verschuiven naar volgende week woensdag.

Schippers ontvangt de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks, de vier partijen die vooralsnog het meest worden genoemd om samen een kabinet te vormen, donderdag voor een gezamenlijk gesprek. Tot dusver sprak ze de partijleiders ieder afzonderlijk.

Wilders
Ze spreekt woensdag eerst nog met Geert Wilders, wiens PVV de tweede partij van het land werd, voor een tweede gesprek. Ook de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol van de VVD, is door Schippers uitgenodigd. Ze praat met haar voor het overleg met het kwartet.

Schippers ontving maandag de lijsttrekkers van alle partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag zetels hebben behaald. Dinsdag sprak ze verder met de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks, de regeringscoalitie die het eerst in aanmerking lijkt te komen. Maar voor zo'n coalitie zijn nog tal van obstakels. GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde de verschillen tussen zijn partij en de VVD dinsdag "megagroot".

Schippers wil week extra voor verkenning
Schippers wil week extra voor verkenning (Foto: ANP)

Telstar neemt afscheid van trainer Michel Vonk

Telstar zal aan het eind van het seizoen afscheid nemen van trainer Michel Vonk. Aan het besluit gingen weken van ‘intensieve gesprekken’ vooraf, zo laat het persbericht weten.

"Samen trekken we de conclusie dat er de afgelopen drie seizoenen enorme stappen zijn gemaakt. Dit zowel organisatorisch als financieel economisch. De technische organisatie staat als een huis en er is een voor onze club weergaloos transferresultaat geboekt. Spelers zijn beter geworden en het vertoonde spel, hoewel wisselvallig, is goed tot zeer goed te noemen", aldus de club uit Velsen-Zuid.

De Witte Leeuwen staan momenteel vijftiende in de Eerste Divisie. In de voorbije twee seizoenen onder Vonk eindigde de club op het tweede niveau op vergelijkbare posities. In het seizoen 2014/15 eindigde Telstar vijftiende en afgelopen seizoen werd de club twaalfde. 

"Met Michel vertrekt de meest allround hoofdtrainer en technisch manager die ik bij de club mee heb gemaakt. De Witte Leeuwen vonden in hem een vakman en we leerden een hoop van elkaar. Hij verdient meer sportief geluk en een nog betere club dan Telstar", aldus Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar. 

Michel Vonk is dankbaar voor de kans die zij hem hebben gegeven. "Ik ben trots op hetgeen ik de afgelopen 3 jaar bij deze club heb neer kunnen zetten." Telstar hoopt snel een opvolger te kunnen presenteren voor Vonk. 

Michel Vonk verlaat na drie seizoenen de roemruchte club uit Velsen-Zuid. (PRO SHOTS/Peter van Ninhuys)
Michel Vonk verlaat na drie seizoenen de roemruchte club uit Velsen-Zuid. (PRO SHOTS/Peter van Ninhuys)

Coke tussen koffiebonen voor Douwe Egberts

Personeel van Douwe Egberts in Utrecht zal maandagochtend raar hebben opgekeken tijdens het lossen van een container met koffie. Tussen de lading koffiebonen zat een pakket met 30 kilo cocaïne.

Het bedrijf aan de Vleutensevaart schakelde meteen de politie in. De drugs zijn in beslag genomen en inmiddels vernietigd. Waar de partij vandaan komt en voor wie de drugs bedoeld waren, is niet bekend. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Jacobs Douwe Egberts (JDE) bevestigde dinsdag dat een verdacht pakket is ontdekt in een container met koffie. Het bedrijf heeft maandag afstand gedaan van de container en alle medewerking toegezegd bij het onderzoek van de politie. Die wil niet meer over de zaak kwijt dan dat '30 kilo cocaïne is ontdekt bij een bedrijf aan de Vleutensevaart'.

Coke tussen koffiebonen voor Douwe Egberts
Coke tussen koffiebonen voor Douwe Egberts (Foto: BuzzO)

OM verdenkt ING van faciliteren corruptie

Het Openbaar Ministerie (OM) neemt ING onder de loep in verband met smeergeldbetalingen door het telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris. De bank wordt ervan verdacht corruptie en witwassen te hebben mogelijk gemaakt door nalatigheid bij het onderzoeken van cliënten en het niet melden van ongebruikelijke transacties.

Dat heeft een woordvoerster van het OM dinsdag bevestigd na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Volgens de zegsvrouw is het onderzoek "nog in volle gang". In verband met de zaak zijn vorig jaar maart ook doorzoekingen gedaan bij de bank door fiscale opsporingsdienst FIOD.

Het van oorsprong Russische Vimpelcom, dat een hoofdkantoor heeft in Amsterdam, zou steekpenningen hebben betaald om telecomlicenties in Oezbekistan in handen te krijgen. Het concern, dat onlangs ook aangaf een notering aan de beurs in Amsterdam te willen, trof hiervoor eerder al miljoenenschikkingen met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten.

OM verdenkt ING van faciliteren corruptie
OM verdenkt ING van faciliteren corruptie (Foto: ANP)

Navigatie schakelt deel hersenen uit

Wie met een navigatiesysteem in de auto rondrijdt, laat delen van de hersenen onbenut die we anders wel gebruiken. Het gaat om de hersendelen waarmee we routes voor ons zien, andere routes bedenken en beslissen hoe we het beste van A naar B kunnen rijden.

Britse onderzoekers hebben dat ontdekt door 24 proefpersonen in een simulator door de drukke en kronkelige straten van hartje Londen te laten rijden. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gemeten. De onderzoekers keken naar de hippocampus, die helpt bij het navigeren en oriënteren, en de prefrontale cortex, waarmee we beslissingen nemen en plannen.

Wanneer de proefpersonen een nieuwe straat inreden of meerdere routes konden kiezen, bleken de twee hersendelen actiever te worden. Maar dat gebeurde niet wanneer mensen hun navigatiesysteem volgden. "Als technologie ons vertelt hoe we moeten rijden, reageren onze hersenen niet op het stratenplan. Ons brein is dan niet geïnteresseerd in de straten om ons heen", aldus de onderzoekers van University College London.

De onderzoekers hadden eerder al ontdekt dat Londense taxichauffeurs, die 25.000 straten van de Britse hoofdstad uit hun hoofd moeten kennen, een grotere hippocampus hebben dan anderen.

Navigatie schakelt deel hersenen uit
Navigatie schakelt deel hersenen uit (Foto: BuzzT)

Taakstraffen voor seks met minderjarig meisje

Drie mannen die in 2014 een zestienjarige prostituee bezochten hebben dinsdag van de rechtbank Midden-Nederland taakstraffen van 120 uur en een gevangenisstraf van een dag opgelegd gekregen. Die gevangenisstraf hebben ze tijdens hun voorarrest uitgezeten.

De mannen uit Bunschoten, Zwolle en Soesterberg hebben zich volgens de rechtbank onvoldoende ingespannen om te controleren of het meisje meerderjarig was. De officier van justitie had celstraffen van acht tot tien maanden geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

De mannen kwamen via online-advertenties in contact met het toen minderjarige meisje. Tijdens afspraakjes bij de mannen thuis, in een auto of in een bos in Amersfoort had het slachtoffer meerdere keren seks met de afzonderlijke verdachten. Uit het dossier blijkt ook niet dat zij bewust op zoek waren naar seks met een minderjarige, of wisten dat zij minderjarig was.

Het meisje werd gedwongen door een man, die onlangs in een aparte strafzaak voor mensenhandel door het gerechtshof is veroordeeld tot zes jaar cel.

Taakstraffen voor seks met minderjarig meisje
Taakstraffen voor seks met minderjarig meisje (Foto: ANP)

Tete over uitnodiging Oranje: "Zo snel kan het gaan"

Kenny Tete meldde zich maandag met een goed gevoel bij het trainingskamp van het Nederlands elftal. De verdediger heeft indruk gemaakt op bondscoach Danny Blind.

"De trainer zei dat ik twee goede wedstrijden had gespeeld. Zo zie je hoe snel het kan gaan", zei Tete in gesprek met FOX Sports. De 21-jarige speler van Ajax is dit seizoen bij zijn club geen basisspeler, maar hij profiteert nu van de afwezigheid van de geblesseerde Joël Veltman.

"Ik mag ook wel een beetje van geluk spreken, want er zijn ook best wel veel blessures. Het is een beetje van alles wat. Het geluk moet je ook mee hebben." Tete maakte geen deel uit van de voorselectie. "Ik wil gewoon bij Ajax spelen en als ik dat daar goed doe, kom ik vanzelf wel weer in beeld."

Kenny Tete heeft op dit moment vier interlands achter zijn naam staan. Hij debuteerde in oktober 2015 in de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (1-2). Zijn laatste duel in Oranje was de oefenwedstrijd van juni vorig jaar in en tegen Oostenrijk, die in 0-2 eindigde.

Kiesraad: opkomst 81,9 procent

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was 81,9 procent. Dat heeft de Kiesraad als centraal stembureau dinsdag bekendgemaakt. Bij de vorige verkiezingen was dat 74,6 procent. De opkomst van 15 maart is de hoogste opkomst sinds 1986.

De Kiesraad kwam ook met de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Die wijkt niet af van wat al bekend was. De VVD blijft, ondanks 8 zetels verlies, de grootste met 33 zetels. De PvdA boekt een megaverlies van 38 naar 9 zetels en de PVV wordt tweede partij met een sprong van 15 naar 20 zetels.

CDA gaat van dertien naar negentien. D66 wordt even groot door een winst van zeven zetels. GroenLinks (plus tien) en SP (min één) komen beide op veertien zetels, maar GroenLinks kreeg bijna 4000 stemmen meer en mag zich daardoor de grootste partij op links noemen.

De nieuwe Tweede Kamer telt minder vrouwen dan de vorige. Er treden 54 vrouwen aan (36 procent). Van de oude Kamerleden was 39 procent vrouw.

De VVD, de grootste partij, kreeg twee zogeheten restzetels. PVV, CDA, D66, PvdA en Partij voor de Dieren kregen ieder één restzetel.

De Kiesraad constateerde dat niet alles goed is verlopen. In Nijmegen was er bijvoorbeeld een tekort aan stembiljetten, waardoor misschien niet iedere kiezer een stem heeft kunnen uitbrengen. Geen van de onregelmatigheden was echter reden voor grote bedenkingen en zeker niet voor een hertelling, aldus de Kiesraad.

Kiesraad: opkomst 81,9 procent
Kiesraad: opkomst 81,9 procent (Foto: ANP)

Movistar klopt BMC in ploegentijdrit CataloniŽ

Movistar heeft de ploegentijdrit gewonnen in de Ronde van Catalonië. De Spaanse ploeg was in en rond Banyoles de sterkste. BMC werd tweede op twee seconden van Movistar. Sky gaf 46 seconde toe op de winnaar. LottoNL-Jumbo kwam op een zevende plaats binnen en verloor 1.48 op de ploeg van Alejandro Valverde. Valverde neemt ook de leiderstrui over van Davide Cimolai.

Favorieten voor het eindklassement als Alberto Contador (met Trek - Segafredo 1.15), Adam Yates (met ORICA-Scott 1.24), Daniel Martin (met Quick-Step Floors 2.14), Romain Bardet ( met AG2R La Mondiale 2.15), Rafal Majka (met Bora - Hansgrohe 2.27) en Ilnur Zakarin (met Team Katusha - Alpecin) verloren al veel tijd op de ploeg van Valverde.

Op beelden was te zien hoe José Joaquin Rojas onderweg verschillende duwtjes uitdeelde. Na afloop tekende BMC protest aan tegen deze actie, waardoor de organisatie besloot om Rojas drie minuten tijdstraf te geven. Valverde is daardoor de nieuwe leider. Ook Andrey Amador en Nelson Oliveira kregen respectievelijk twee en één minuut tijdstraf van de wedstrijdjury.

Parijs wil alleen Spelen 2024, 2028 geen optie

Het Internationaal Olympisch Comité overweegt om later dit jaar niet alleen de Olympische Spelen van 2024, maar ook die van 2028 toe te wijzen. Met Parijs en Los Angeles zijn er voor 2024 maar twee kandidaten en op die manier hoopt het IOC tijd te creeëren om het kandidatuurproces te wijzigen, zodat mensen niet meer onterecht denken dat de Spelen alleen maar kosten met zich meebrengen.

Voor Parijs is het echter geen optie om dan de Spelen van 2028 toegewezen te krijgen, zo heeft de leider van het Franse bid bekendgemaakt. Kanolegende Tony Estanguet, goed voor olympisch goud in 2000, 2004 en 2012, heeft zich daar duidelijk over uitgesproken. "Voor Parijs is het 2024 of niks. Voor 2028 gaan we niet", klonk het.

Een dubbel besluit in september is niet iets waar Estanguet per definitie tegen is, mits de uitkomst is dat Parijs de Spelen van 2024 krijgt en Los Angeles die van 2028. "Als ze zo'n oplossing voor elkaar krijgen vind ik dat natuurlijk prima, maar wij richten ons in elk geval alleen op 2024." 

Klaver: verschillen met VVD 'megagroot'

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de verschillen tussen zijn partij en de VVD "megagroot". Hij zei dat dinsdag kort voor zijn gesprek met verkenner Edith Schippers, die onderzoekt welke regeringscoalities mogelijk zijn.

Klaver benadrukte dat hij de gesprekken wel "heel serieus" neemt. "Uiteindelijk voer je campagne om ervoor te zorgen dat je je idealen in de praktijk kunt brengen. Dat gaat een stuk makkelijker als je in het kabinet zit."

Meerdere politieke leiders stuurden er maandag tijdens de eerste ronde gesprekken bij Schippers op aan dat eerst moet worden gekeken naar een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Schippers spreekt dinsdag met de lijsttrekkers van deze vier partijen.

Eerder op de dag waren Klaver en D66-leider Pechtold gezien terwijl zij samen een rondje liepen. Hun gesprek ging volgens Pechtold over de punten waar de partijen het over eens zijn. Pechtold zei maandag al dat hij graag met GroenLinks wil samenwerken.

Onderonsje
Pechtold denkt dat de inhoudelijke verschillen overbrugbaar zijn, hoewel dit volgens hem "niet makkelijk" zal zijn. Hij zei dat hij duurzaamheid als eerste thema had genoemd tijdens zijn onderonsje met Schippers.

Meerdere politieke leiders stuurden er maandag bij Schippers op aan dat eerst moet worden gekeken naar een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Schippers spreekt dinsdag met de lijsttrekkers van deze vier partijen.

VVD-leider Mark Rutte was als eerste aan de beurt, gevolgd door Sybrand Buma van het CDA. Zij lieten zich niet uit over welke coalitie hun voorkeur zou hebben.

Klaver: verschillen met VVD 'megagroot'
Klaver: verschillen met VVD 'megagroot' (Foto: ANP)

Dijsselbloem was doelwit Griekse bombrief

Eurogroepvoorzitter en demissionair minister Jeroen Dijsselbloem was een van de doelwitten van de acht bombrieven die maandag in Athene zijn onderschept en onschadelijk gemaakt. Dat melden verschillende Griekse media dinsdag.

Dijsselbloem wilde dinsdagmiddag in Brussel geen commentaar geven. "Wij hebben het gehoord maar ik kan hier geen uitsluitsel over geven", aldus zijn woordvoerder op een vraag van het ANP. De Griekse politie wil eerst alle acht geadresseerden inlichten voor ze met de namen naar buiten komt.

De bombrieven waren volgens Griekse bronnen gericht aan verschillende politici en andere bekende figuren, onder meer bij de EU en de ECB. Ook de Griekse oud-minister professor Gikas Hardouvelis wordt genoemd. Wie de afzender is, wordt nog onderzocht.

Eerder kwamen bij het Duitse ministerie van Financiën en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Parijs bombrieven terecht. Donderdag raakte een IMF-medewerkster gewond bij het openen van zo'n brief.

Dijsselbloem was doelwit van Griekse bombrief
Dijsselbloem was doelwit Griekse bombrief (Foto: ANP)

Privacy kijkers smart-tv fors onder de maat

Producenten van smart-tv's waarschuwen gebruikers nauwelijks dat de privacy van gebruikers wordt geschonden bij normaal kijkgedrag. Die waarschuwing geeft Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam (UvA), in een wetenschappelijk artikel dat gepubliceerd is in 'Telecommunications Policy'.

Wie een slimme tv van bijvoorbeeld Samsung, Philips of LG heeft, moet er rekening mee houden dat informatie over kijkvoorkeuren naar fabrikanten en reclamemakers wordt doorgespeeld. Ook wordt door sommige tv's meegeluisterd met gesprekken in de huiskamer, zo meldt het onderzoek.

Helberger deed het onderzoek samen met privacywetenschapper Kristina Irion van de UvA. Zij pleiten voor wetswijzigingen op Europees niveau waardoor het monitoren van kijkgedrag en het doorgeven daarvan aan derden alleen onder striktere voorwaarden mag.

Privacy kijkers smart-tv fors onder de maat
Privacy kijkers smart-tv fors onder de maat (Foto: BuzzT)

Forum voor Democratie wil in gemeenteraden

Forum voor Democratie (FVD), dat vanuit het niets twee zetels won bij de verkiezingen, wil ook in gemeenteraden komen. De partij van Thierry Baudet is dan ook van plan mee te doen aan de lokale verkiezingen van 21 maart volgend jaar in een aantal nog te bepalen gemeenten.

Dat maakte de FVD dinsdag bekend. "Nederland gaat nog veel van ons horen", aldus fractievoorzitter Baudet in een verklaring. Het partijbestuur gaat nu op een "rustige en gecontroleerde" manier de organisatie verder uitbouwen met onder meer provinciale afdelingen, een wetenschappelijk instituut en een jongerenafdeling.

In verband met zijn beëdiging als Kamerlid donderdag zal Baudet aftreden als voorzitter van het bestuur van FVD. Paul Frentrop, nu lid van de raad van advies, is benoemd als tijdelijk opvolger. In het najaar houdt de FVD een congres.

Forum voor Democratie wil in gemeenteraden
Forum voor Democratie wil in gemeenteraden (Foto: ANP)

March Madness: van vliegtuigcrash naar Sweet Sixteen

Het is maart en dat betekent dat sportminnend Amerika in de ban is van March Madness. In deze periode wordt het eindtoernooi van het Amerikaanse college basketbalseizoen gespeeld. De 68 sterkste universiteitsteams van het land vechten in een knock-out toernooi om eeuwige roem. Een heel klein gedeelte van de spelers hoopt zich in de kijker te kunnen spelen bij scouts en een profcontract te verdienen. Miljoenen Amerikanen wedden voor miljarden dollars op de uitslagen van de wedstrijden.

Eén team mag zich bijzonder gelukkig prijzen dat ze mee kunnen doen aan het NCAA Tournament. Twee weken geleden vertrokken de Michigan Wolverines in stormachtige omstandigheden voor een vlucht naar Washington. Het vliegtuig kwam in de storm niet van de grond, gleed van de landingsbaan en kwam niet ver voor een helling tot stilstand. Het vliegtuig liep flinke beschadigingen op, maar de inzittenden kwamen er met lichte verwondingen vanaf.

Of het door deze tegenslag komt is niet te zeggen, maar Michigan is sinds deze bijna-crash ongeslagen. In de tweede ronde van het NCAA toernooi versloegen de Wolverines na een knappe comeback Louisville met 73-69.

Met afstand het meest gehate college-team in de Verenigde Staten is Duke. De VS is verdeeld in twee kampen: mensen die zelf op Duke University hebben gezeten en mensen die een hekel aan ze hebben. Het is moeilijk uit te leggen waarom. Misschien komt het door coach K, Mike Krzyzewski. Hij is al 37 jaar coach van de universiteit, ziet er nog precies zo uit als toen hij in 1980 aantrad en verdient er 10 miljoen dollar per jaar. Misschien komt het omdat Duke al jarenlang dezelfde type spelers aflevert. Grotendeels blanke spelers, types ideale schoonzoon, die op het veld vrij smerig kunnen spelen en verweten worden veel te 'floppen'. Maar men haat Duke vooral omdat ze jaar na jaar veel weten te winnen.

Aan het NCAA toernooi van Duke kwam dit jaar echter een vroegtijdig einde. De kampioen van 2015 ging in de tweede ronde verrassend onderuit tegen South Carolina: 88-81. Op Twitter werd ecstatisch gereageerd op de uitschakeling van Duke en van de meest gehate man in college basketbal op dit moment: Duke-speler Grayson Allen.

De meest gehate college speler op dit moment, Grayson Allen. (Bron: YouTube).

Donderdag wordt het toernooi hervat met de achtste finales. Deze ronde wordt in de Amerikaanse media de 'Sweet Sixteen' genoemd. Naar één van de wedstrijden in deze ronde wordt reikhalzend uitgekeken. Kentucky speelt in de thuishal van de Memphis Grizzlies tegen UCLA.

Kentucky is het team van coach John Calipari. Hij is sinds 2009 coach bij de universiteit en maakte het team in 2012 Amerikaans kampioen. Zijn grootste claim to fame is echter dat 25 spelers in de huidige NBA naar Kentucky zijn gegaan en door hem zijn gecoacht. Hier zitten grote namen bij als Anthony Davis, Karl-Anthony Towns, DeMarcus Cousins en John Wall. Ook in de huidige selectie zitten een aantal NBA-waardige talenten: guards Malik Monk en De'Aaron Fox en de lange forward Edrice 'Bam' Adebayo. Alle drie spelen hun eerste jaar in Kentucky en zullen waarschijnlijk deze zomer de overstap naar de NBA maken.

Bij UCLA speelt Lonzo Ball. Hij is de oudste van drie broers en samen met hun vader LaVar zijn ze nu al een beroemde basketbalfamilie. De vader haalt regelmatig de media met belachelijke uitspraken. Hij zou voor zijn zoons een schoenendeal willen van één miljard dollar en hij zou in zijn eigen jonge jaren gehakt hebben gemaakt van Michael Jordan. Basketballen kunnen de broertjes Ball echter wel. De jongste, LaMelo, baarde opzien door voor zijn high school team 92 punten in één wedstrijd te scoren. De middelste, LiAngelo, gaat volgend jaar zijn broer achterna naar UCLA, en Lonzo zelf wordt gezien als één van de twee grootste talenten van zijn jaar. NBA ploegen verliezen op dit moment bewust wedstrijden, omdat dit de kans vergroot dat zij deze zomer in de draft de negentienjarige point guard kunnen kiezen.

Het grootste talent van zijn generatie komt in dit toernooi overigens niet in actie. Markelle Fultz, waarvan wordt verwacht dat hij de eerste keus zal zijn in de komende NBA draft, wist zich met Washington niet voor het eindtoernooi te plaatsen. De veelzijdige guard wist scouts te imponeren met zijn spel, maar zijn ploeggenoten waren niet sterk genoeg. Washington won maar 9 van de 31 wedstrijden die het dit jaar speelde.

Mooie seksjuf (27) grijnst na arrestatie

De arrestatiefoto's van een 27-jarige biologielerares uit Texas gaan momenteel behoorlijk viral. Sarah Fowlkes uit Lockhart, die gisteren is gearresteerd wegens praktijklessen biologie aan een 17-jarige scholier, kan op de kiekjes maar niet ophouden met grijnzen.

De rondborstige blondine is pas sinds september vorig jaar werkzaam op Lockhart High School. Op de website van de school schrijft ze dat ze 'hoopt dat het een mooi jaar voor haar en de leerlingen mag worden'.

Dat heeft de niet onknappe docente echter behoorlijk letterlijk genomen, aangezien zij een van haar leerlingen praktijklessen voortplanting bijbracht. Na een tip over de affaire tussen de getrouwde juf en een scholier ging de politie op 10 maart op onderzoek uit. Gisteren heeft Fowlkes zichzelf aangegeven bij de plaatselijke politie.

Blijkbaar was de seks zo goed, dat ze tijdens de welbekende mugshot herhaaldelijk in de camera bleef grijnzen. Ook bij een tweede foto kon ze maar niet ophouden met lachen...

Fowlkes
FowlkesDe twee kiekjes met de mooie, grijnzende juf (foto's Lockhart Police Department)

NBA: Warriors veel te sterk voor Westbrooks Thunder

Afgelopen nacht stond in de NBA de beladen wedstrijd tussen de Oklahoma City Thunder en de Golden State Warriors op het programma. De ploegen waren al geen vrienden, maar sinds de overgang van Kevin Durant naar Golden State mogen de Warriors in Oklahoma City op een bijzonder vijandig ontvangst rekenen. Het deerde de koploper in de NBA niet. Russell Westbrook kwam niet in zijn spel en Golden State won met 95-111.

Voorafgaand aan de wedstrijd rook de Thunder bloed. Golden State overtuigt niet zonder Kevin Durant en Oklahoma City had vijf wedstrijden op rij gewonnen. Eén kwart lang kon Oklahoma goed weerstand bieden, maar in het tweede kwart werd een groot gat geslagen.

Aan het eind van het tweede kwart liepen de spanningen hoog op. Een opstootje resulteerde in technische fouten voor Draymond Green, Stephen Curry, Russell Westbrook en Semaj Christon. Er waren nog een paar seconden te spelen. Na een sprongbal glipte Curry weg van alles en iedereen en zag zichzelf vrij staan op de driepuntslijn. Hij faalde niet en zette in de zoemer de ruststand op 39-59. Sommige schoten zijn meer waard dan drie punten. Dit was een 'dagger three' die de Thunder spelers gedesillusioneerd naar de kleedkamer stuurde.

Curry met de dagger three! Bron: YouTube

De rest van de wedstrijd deed er niet meer toe. De reservespelers kregen volop speeltijd. Westbrook bleef steken op een voor zijn doen zeer matige 15 punten, 8 rebounds en 7 assists. De Splash Brothers waren wel op schot. Klay Thompson maakte 34 punten en Stephen Curry voegde 23 punten toe. Samen schoten ze 14 op 27 driepunters raak.

Ook in het oosten stond een enigszins beladen wedstrijd op het programma. Na een paar fysieke wedstrijden te hebben gespeeld eindigde een wedstrijd tussen de Washington Wizards en de Boston Celtics in januari in een handgemeen. Jae Crowder en John Wall kregen beiden een boete van de NBA en de politie moest er aan te pas komen om de spelers in de coulissen uit elkaar te houden.

De vierde wedstrijd van het seizoen tussen beide ploegen verliep zonder incidenten. Isaiah Thomas keerde na twee wedstrijden afwezigheid terug bij Boston. Hij maakte direct het verschil voor zijn ploeg. Met twaalf punten in het derde kwart zette hij zijn ploeg op een 92-75 voorsprong. In de rest van de wedstrijd kwam deze voorsprong niet meer in gevaar, Boston won met 110-102.

Boston neemt nu een ruime voorsprong op Washington in de Eastern Conference stand. Het is goed mogelijk dat de ploegen elkaar in de tweede ronde van de Eastern Conference play-offs zullen treffen.

James Harden bezorgde zijn ploeg, de Houston Rockets, in eigen huis hoogstpersoonlijk de zege. Twee seconde voor het einde van de wedstrijd tegen de Denver Nuggets zette hij met een finger roll de eindstand op 125-124.

Harden eindigde de wedstrijd met 39 punten, 7 rebounds, 11 assists en 4 steals. Denver zag door de nederlaag de voorsprong op de Portland Trail Blazers slinken tot een halve wedstrijd.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Atlanta Hakws 105-90
Orlando Magic – Philadelphia 76ers 112-109 (OT)
Indiana Pacers – Utah Jazz 107-100
Boston Celtics – Washington Wizards 110-102
Houston Rockets – Denver Nuggets 125-124
Oklahoma City Thunder – Golden State Warriors 95-111
Los Angeles Clippers – New York Knicks 114-105

Eastern Conference

 1. Cleveland Cavaliers 46-23
 2. Boston Celtics 45-26
 3. Washington Wizards 42-28
 4. Toronto Raptors 41-29
 5. Atlanta Hawks 37-33
 6. Indiana Pacers 36-34
 7. Milwaukee Bucks 34-35
 8. Miami Heat 34-36
 9. Detroit Pistons 34-36
 10. Chicago Bulls 33-37
 11. Charlotte Hornets 31-39
 12. New York Knicks 27-43
 13. Philadelphia 76ers 26-44
 14. Orlando Magic 26-45
 15. Brooklyn Nets 13-56


Western Conference

 1. Golden State Warriors 56-14
 2. San Antonio Spurs 53-16
 3. Houston Rockets 49-22
 4. Utah Jazz 43-28
 5. Los Angeles Clippers 42-29
 6. Oklahoma City Thunder 40-30
 7. Memphis Grizzlies 40-30
 8. Denver Nuggets 33-37
 9. Portland Trail Blazers 32-37
 10. Dallas Mavericks 30-39
 11. New Orleans Pelicans 29-41
 12. Minnesota Timberwolves 28-41
 13. Sacramento Kings 27-43
 14. Phoenix Suns 22-48
 15. Los Angeles Lakers 20-50

Nieuwe uitbreiding voor Blade & Soul

NCSoft heeft Secrets of the Stratus aangekondigd, een nieuwe uitbreiding voor de MMO Blade & Soul. Daarnaast zijn er wat nieuwe plannen bekendgemaakt voor de MMO.

Secret of the Stratus komt 12 april uit. Natuurlijk is er een uitbreiding in het verhaal en zijn we aangekomen in Act VII. Zulia heeft Jinsoyun gekidnapt en wij, de spelers, moeten natuurlijk de boel weer redden.

Er komt ook een nieuw systeem om skillpoints te verdelen. In plaats van een skilltree wordt het makkelijker vaardigheden te kiezen. De krachten zelf worden niet aangepast, alleen d emanier van selecteren zodat spelers gewoon kunnen spelen in plaats van te verdwalen in de cijfers van een skilltree.

In Secret of Stratus zijn er drie nieuwe gebieden beschikbaar:

 • Naryu Sanctum, een Heroic dungeon. Een instance voor zes spelers waarin nieuwe items te vinden zijn, zoals een nieuwe legendary bracelet
 • Celestial Basin, een nieuw open gebied met nieuwe Mystic Badges voor elke speler
 • Mushin’s Tower Floor 16-20, een Solo Dungeon met op het einde de baas Yunsang. Er is ook een leaderboard om te zien of je de snelste tijd kunt neerzetten.

Een andere toevoeging in deze uitbreiding van Blade & Soul is de Hongmoon Training Room waarin je combo's kunt trainen. Natuurlijk zijn er meer items, nieuwe cosmetische mogelijkheden nieuwe pets en balans-verbeteringen. Mocht je eens een poging willen doen om Blade & Soul te proberen dan komt er tegelijkertijd met de uitbreiding een level 50 voucher waarmee je meteen een level 50 personage hebt.

Na april komen er nog meer toevoegingen zoals een nieuwe klasse, act VIII van het verhaal, een level cap-verhoging, ultimate skills en meer aandacht voor PvP-competities.

Blade and Soul is sinds de release in januari 2016 door meer dan vier miljoen spelers gespeeld. Er zijn dertien updates uitgekomen in het eerste jaar om gamers continue van nieuwe content te voorzien.

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Blade & Souls: Secrets of the Stratus Blade & Souls: Secrets of the Stratus

Moordwapen Pim Fortuyn in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft het wapen waarmee Pim Fortuyn in 2002 werd vermoord sinds een jaar of vier in de collectie. Dat bevestigt het Rijksmuseum dinsdag na uitlatingen van voormalig museumdirecteur Wim Pijbes hierover in Quote. Het wapen is een Star Bonifacio Echeverria.

Het pistool ligt, met toestemming van de nabestaanden van Fortuyn, in de opslag van het museum. Er zijn geen plannen om het wapen op korte termijn tentoon te stellen. Het museum verwierf het pistool in 2012 van het Openbaar Ministerie, staat ook in het jaarverslag van 2012. Veel ruchtbaarheid heeft het Rijksmuseum destijds hieraan niet gegeven, zo stelt het museum.

Toen Pijbes zijn interesse in het wapen in 2010 voor het eerst uitte, leidde dat tot grote ophef binnen de top van het Rijksmuseum. Frits van Oostrom, voorzitter van de Raad van Toezicht, stapte zelfs op. Hij vond het wapen niet passen bij de identiteit van het museum.

Moordwapen Pim Fortuyn in Rijksmuseum
Moordwapen Pim Fortuyn in Rijksmuseum (Foto: ANP)

BŤta en nieuw personage voor Master X Master

NCSoft laat weten dat de MOBA Master X Master een lange gesloten bèta-periode krijgt. Daarnaast heeft de uitgever founderpacks en een nieuw personage aangekondigd.

De closed bèta loopt van 6 tot en met 27 april. Je zult je moeten inschrijven om toegang te krijgen, maar ze verwachten bijna iedereen wel toegang in die periode te kunnen geven. Er zijn verschillende gamemodi beschikbaar in deze proeftijd, waarvan enkele in PvE en andere weer in PvP zijn. Tegelijkertijd zijn er zogenaamde founderpacks beschikbaar. Deze betaalde bonussen geven je een boost als het spel wil gaan spelen. Je kunt ze zelfs uittesten in de bèta, maar je voortgang wordt gewist op het einde van de periode. De items krijg je dan weer opnieuw als Master X Master daadwerkelijk uit is. De volgende packs zijn er:

 • Recruit (€19.99)
 • Soldier (€59.99)
 • Master (€99.99)

NCSoft heeft een nieuwe Master aangekondigd: de superheld Statesman uit de game City of Heroes. Hij heeft vaardigheden om zelf beter klappen op te vangen, maar natuurlijk deelt hij ze ook uit. De vaardigheden 'Dull Pain' en 'Flying Haymaker' zorgen dat hij even niet van zijn plek kan, terwijl 'Zeus’s Bolts' en 'Foot Stomp' flink wat schade maakt. Zijn ultimate 'Heroism' duurt acht seconden. Daarin is hij sneller en raakt hij van ver en worden al zijn andere vaardigheden ook verbeterd.

Master X Master komt ergens dit jaar uit voor pc. In deze MOBA speel je met een tagteam, waardoor je snel kunt wisselen van held als de situatie daarom vraagt. De helden en schurken uit de game komen uit andere franchises van NCSoft, zoals Guild Wars en Wildstar.

Master X Master - Statesman artwork (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #2 (Foto: NCSoft) Master X Master - Statesman #3 (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #4 (Foto: NCSoft) Master X Master - Statesman #5 (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #6 (Foto: NCSoft) Master X Master - Statesman #7 (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #8 (Foto: NCSoft) Master X Master - Statesman #9 (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #10 (Foto: NCSoft) Master X Master - Statesman #11 (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #12 (Foto: NCSoft) Master X Master - Statesman #13 (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #14 (Foto: NCSoft) Master X Master - Statesman #15 (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #16 Master X Master - Statesman #17 (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #18 (Foto: NCSoft) Master X Master - Statesman #19 (Foto: NCSoft)

Master X Master - Statesman #20 (Foto: NCSoft) Master X Master - Statesman #22 (Foto: NCSoft)

Kluivert klaagt Van Gogh-rover aan voor smaad

Voormalig topvoetballer Patrick Kluivert dient bij het Openbaar Ministerie een klacht in wegens smaad en wellicht laster tegen de inbreker die in 2002 twee Van Gogh-schilderijen stal.

Dat zegt zijn raadsman Gerard Spong dinsdag in een reactie op de bewering van de Van Gogh-rover Octave Durham, alias Okkie. Die beweert in de speciale Brandpunt-documentaire, die dinsdagavond wordt uitgezonden, dat hij destijds ondergedoken heeft gezeten bij Kluivert in Barcelona.

"Kluivert ontkent ten stelligste. We laten hier geen gras over groeien", aldus Spong in een reactie. "Kluivert heeft deze man misschien wel eens in het voorbijgaan ontmoet, maar hem nooit of te nimmer ergens onderdak verleend. Hij is daar ook nooit in huis geweest. Het zijn uiterst smadelijke uitlatingen die niet zonder gevolgen kunnen blijven."

Kort geding
Spong verwacht de klacht nog deze week in te dienen. Het aanspannen van een kort geding om intrekking van de uitlatingen af te dwingen, heeft volgens Kluiverts raadsman niet zo veel zin meer. "De beschuldiging is toch al overal rondgebazuind."

Hij zegt nog niet te weten of zijn aanklacht gaat om smaad (het opzettelijk iemands eer of goede naam aantasten) of om een zwaardere vorm van laster, waarbij de uitlating opzettelijk is gedaan in de wetenschap dat die in strijd is met de waarheid. Laster is de zwaarste vorm van belediging in het wetboek van strafrecht en kent een maximumstraf van twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van 19.500 euro.

Kluivert klaagt Van Gogh-rover aan voor smaad
Kluivert klaagt Van Gogh-rover aan voor smaad (Foto: ANP)

Lauda: "Vettel naar Mercedes halen is niet het plan"

De geruchtenmolen in de Formule 1-wereld houdt nooit op met draaien en dat geldt ook voor de stoeltjes bij het topteam van Mercedes. Zo beweert men dat Valtteri Bottas slechts een tussenoptie is om het vorig jaar plotseling vrijgekomen stoeltje van wereldkampioen Nico Rosberg op te vullen.

Het echte doel zou zijn om Sebastian Vettel los te weken bij Ferrari en de Duitser vanaf 2018 in een Mercedes te laten rijden. Volgens Niki Lauda is daar echter niks van waar. "Dat is zeker niet ons plan, dat moet ik toch vrij duidelijk zeggen", aldus Lauda. 

De Oostenrijkse adviseur van Mercedes ontkent niet dat het team de opties voor volgend jaar open houdt. "We beginnen gewoon met Bottas en Hamilton en dan zien we wel hoe het gaat", klinkt het. 

Noord-Ierse leider Martin McGuinness overleden

Voormalig IRA-commandant en leider van de republikeinse partij Sinn Féin in Noord-Ierland, Martin McGuinness, is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Sinn Féin dinsdag. McGuinness, die aan een zeldzame hartaandoening leed, speelde een cruciale rol in de totstandkoming van de Noord-Ierse vrede na 1998.

De katholiek McGuinness was van 2007 tot 2017 vicepremier van Noord-Ierland. Hij trad in januari af als vicepremier na een ruzie over het beleid van zijn coalitiegenoot Arlene Foster van de protestantse DUP. Eerder dit jaar gaf de politicus al aan dat hij vervroegd zou opstappen als partijleider vanwege gezondheidsproblemen. Sinn Féin boekte in de verkiezingen die volgde een historische winst.

De IRA streed sinds het begin van de twintigste eeuw voor aansluiting van het overwegend protestantse Noord-Ierland bij het katholieke Ierland. Daarbij werd veel geweld gebruikt. De strijd was er niet alleen een tussen de katholieke Noord-Ieren en de Britse autoriteiten, maar ook een tussen protestanten en katholieken.

Bloody Sunday
McGuinness was in 1972, op 21-jarige leeftijd, de tweede in rang bij de IRA in Derry toen Bloody Sunday uitbrak. Op die dag werden veertien burgerrechtenactivisten in Derry gedood door Britse militairen. Hij speelde een belangrijke rol binnen de IRA in een tijd waarin de organisatie veel bomaanslagen in Derry pleegde.

Hij werd uiteindelijk veroordeeld nadat hij was opgepakt bij een auto met explosieven en munitie. Hij werd veroordeeld tot twee gevangenisstraffen, maar al op zijn 22e werden zijn leiderschapskwaliteiten herkend en werd hij naar Londen gevlogen voor speciaal overleg met de Britse regering. Volgens McGuinness verliet hij in 1974 de IRA om politiek actief te worden.

Vanaf die periode zette McGuinness zich in voor vrede. Hij was de belangrijkste onderhandelaar in het vredesproces en werd vervolgens minister van onderwijs. In 2007 gebeurde het ondenkbare: hij werd vicepremier onder Ian Paisley. De protestantse dominee Paisley was decennialang het gezicht van de aartsvijand van de IRA en leider van de Unionisten. De twee smeedden een alliantie die in het verleden niet voor mogelijk werd gehouden. McGuinness zei daarover: "Mijn oorlog is voorbij. Mijn baan als politiek leider is om oorlog te voorkomen en daar zet ik me met volle overtuiging voor in.".

Vredesproces
Er wordt verschillend gereageerd op het overlijden van McGuinness. De Britse premier Theresa May onderstreepte vooral de bijdrage van McGuinness aan het vredesproces in Noord-Ierland: "Hoewel ik het pad dat hij in zijn jeugd koos niet kan goedkeuren, speelde Martin McGuinness een beslissende rol bij het afzweren van het geweld. Daarmee leverde hij een belangrijke en historische bijdrage aan de buitengewone reis van Noord-Ierland van conflict naar vrede."

Volgens de Ierse premier Enda Kenny kenmerkte McGuinness zich door een diepgeworteld optimisme over de toekomst van Noord-Ierland. "Ik meen dat we vandaag de dag stevig moeten vasthouden aan dat optimisme. Ik ben diepbedroefd door het nieuws over de dood van Martin McGuinness."

Oorlog
De leider van Sinn Féin in Ierland, Gerry Adams, zei dat de toewijding aan vrede van McGuinness goed is geweest voor de welvaart voor alle inwoners van Noord-Ierland. "Hij streefde ernaar Noord-Ierland een beter land te maken voor iedereen, ongeacht achtergrond of traditie." Over de rol van McGuinness in de IRA zei Adams: "Martin zocht de oorlog niet op. De oorlog kwam naar hem toe."

Norman Tebbit, een Britse ex-minister wiens vrouw verlamd raakte door een bomaanslag van de IRA zei op zijn beurt: "De wereld is nu een betere en schonere plek, nietwaar? Hij was een lafaard, die wist dat de IRA verslagen was, die wist dat het Ierse Republikeinse Leger geïnfiltreerd was door de Britse inlichtingendienst en die wist dat ze klop hadden gekregen. Hij, de lafaard die hij was, probeerde zich vervolgens voor te doen als een man van vrede. Hij was een moordenaar, een meervoudig moordenaar."

Brexit
Hoewel McGuinness het door hem zo gewenste verenigde Ierland niet mee heeft mogen maken, lijkt dit in het licht van de komende Brexit naderbij te zijn gekomen. Het is namelijk een manier om de open grens te behouden van na het vredesakkoord uit 1998. De recente verkiezingswinst van de republikeinen in Noord-Ierland illustreert bovendien een groeiende electorale steun.

In die vredesovereenkomst met de Britten en de unionisten is expliciet rekening gehouden met hereniging van Noord-Ierland met de Ierse Republiek.

Sinn Féin-leider Martin McGuinness overleden
Noord-Ierse leider Martin McGuinness overleden (Foto: ANP)

Turkije toetst relatie met EU na referendum

Turkije gaat de relatie met Europa na het referendum in april opnieuw tegen het licht houden, heeft president Erdogan dinsdag gezegd. Hij noemde Europa "fascistisch en wreed", met veel gelijkenissen uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog.

Turkije beschuldigt onder andere Duitsland en Nederland van 'nazi-methoden', omdat zij Turkse ministers hebben verboden voor Turkse burgers campagne te voeren voor het referendum. De volksraadpleging gaat over een grondwetswijziging die de macht van Erdogan aanzienlijk uitbreidt.

Erdogan zei dat een "heel ander Turkije" zich na het referendum niet langer door de Europese Unie de les zal laten lezen via het toetredingsproces. Europese agenten kunnen dan ook niet meer op Turkse bodem "spioneren".

Turkije toetst relatie met EU na referendum
Turkije toetst relatie met EU na referendum (Foto: ANP)

Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands

Wildlands is alweer de tiende iteratie binnen de Ghost Recon-serie. In dit deel trek je eropuit in een team van vier elite soldaten (ghosts) om de strijd aan te gaan met een gigantisch drugskartel in een uitgestrekt Bolivia. Het is de eerste keer dat Ghost Recon de open-wereld-aanpak hanteert, waarbij veel gelijkenissen zijn te vinden met Ubisofts andere populaire franchise Far Cry, maar dit keer met een nadruk op coöperatieve gameplay.

Jongen meldt zich na tonen beelden busoverval

Een vijftienjarige jongen heeft zich maandag gemeld bij de Rotterdamse politie nadat beelden waren verspreid waarop te zien is hoe hij een buschauffeur probeert te overvallen.

Op 1 februari stapte de verdachte op station Lombardijen in, richtte een wapen op de bestuurder en eiste geld. Daarna liep hij lachend de bus uit en ging bij de halte zitten. Toen de chauffeur verhaal wilde halen, rende de Rotterdammer weg. Volgens het slachtoffer had de jongen een vuurwapen of iets dat daar op lijkt. De politie doet daar nog onderzoek naar.

Het opsporingsprogramma van RTV Rijnmond liet beelden zien van de overvalpoging. De opnames zijn volgens de politie massaal gedeeld via social media. Gezien zijn jonge leeftijd is hij eerst onherkenbaar getoond in de hoop dat hij zich zou melden. Toen dat niet gebeurde, zijn donderdag beelden online gezet waarop hij herkenbaar is. Op aandringen van zijn ouders meldde de puber zich uiteindelijk op het politiebureau.

Jongen meldt zich na tonen beelden busoverval
Jongen meldt zich na tonen beelden busoverval (Foto: ANP)

Scheidsrechter levenslang geschorst voor 'hands' op been

Wereldvoetbalbond FIFA heeft scheidsrechter Joseph Lamptey voor het leven geschorst van alle aan voetbal gerelateerde zaken. De zware straf is een gevolg van een, zacht gezegd, opmerkelijke beslissing van Lamptey in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Zuid-Afrika en Senegal in november.

In het duel in het Zuid-Afrikaanse Polokwane kreeg de Senegalees Kalidou Koulibaly een bal tegen zijn been en prompt wees de Ghanese scheidsrechter naar de stip. Lamptey beoordeelde de baan tegen Koulibaly's been immers als hands en daar staat in het strafschopgebied een strafschop op, die door Thulani Hlatshwayo vlak voor rust werd benut. Hij zette zijn ploeg zo op een 1-0 voorsprong in de uiteindelijk met 2-1 gewonnen wedstrijd.

De Afrikaanse voetbalbond CAF besloot Lamptey al voor drie maanden te schorsen, maar FIFA gaat een forse stap verder. De bond heeft Lamptey schuldig bevonden aan het onrechtmatig beïnvloeden van het resultaat van een wedstrijd. Overigens werd de Ghanees in 2011 al eens een half jaar geschorst door CAF vanwege het toekennen van een dubieuze goal in de Afrikaanse Champions League.

De bewuste 'handsbal' komt na ongeveer 25 seconden (Bron: YouTube)

Schweinsteiger van United naar de VS

Voetballer Bastian Schweinsteiger verlaat Manchester United en gaat zelfs Europa uit op zoek naar meer voetbalgeluk. De 32-jarige Duitser tekent volgende week een contract voor één jaar bij de Chicago Fire, uitkomend in de MLS.

Het is nog wel afhankelijk van het afronden van de medische keuring en de visumaanvraag, maar daar worden geen problemen verwacht. "Ik heb altijd gezocht naar clubs waar ik voor een positieve impuls kan zorgen en ik geloof dat het project in Chicago mij die kans geeft", vertelt Schweini

Bij United was de middenvelder op een zijspoor geraakt. Sinds José Mourinho de boel overnam kwam hij niet meer in de plannen voor en trainde hij zelfs niet meer met het eerste team mee, maar met United onder 23. Dit seizoen kwam hij welgeteld drie keer in actie voor United, de laatste keer was in februari in de Europa League, tegen Saint-Etienne.

Werk voor uitzendkrachten neemt verder toe

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten neemt nog altijd stevig toe. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisatie voor uitzendbureaus ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

Uitzendkrachten draaiden in de vier weken tot en met 26 februari 8 procent meer uren dan een jaar eerder. De sterkste stijging werd daarbij gemeten in de industrie, waar 11 procent meer werk was voor flexibele arbeidskrachten. Het aantal uitzenduren in de technische sector nam met 8 procent toe, terwijl er 3 procent meer administratief werk was voor uitzendpersoneel.

De omzet in de uitzendbranche groeide ook met 8 procent.

Werk voor uitzendkrachten neemt verder toe
Werk voor uitzendkrachten neemt verder toe (Foto: ANP)

'Nieuwe album Chuck Berry is sensationeel'

Het aanstaande album van de zaterdag overleden rock-'n-roller Chuck Berry is "sensationeel goed". Dat zegt een vriend van Berry, Joe Edwards, die tevens vertelt zijn vriend te zullen missen. Volgens The Hollywood Reporter staat op het nieuwe album, dat de naam Chuck draagt, een verzameling van bekende tracks van Berry.

De 90-jarige Berry overleed zaterdag thuis in de Amerikaanse stad St. Louis. "Iedereen die ooit een gitaar heeft gespeeld is door hem beïnvloed", zegt Greg Harris van platenmaatschappij Rock Hall die vertelt dat ook hij leerde gitaarspelen door de klassieker Johnny B Goode na te spelen.

Sterren en politici reageerden verdrietig op het nieuws van het overlijden van de rocker. Zo schreef voormalig president Obama, die zelf een groot bewonderaar is van Berry, op Twitter dat hij de rocklegende zal missen. "Chuck Berry oversteeg iedereen die voor hem kwam en inspireerde iedereen na hem. We zullen je missen, Chuck. Het ga je goed", aldus Obama.

Over de begrafenis van de rock-'n-roller is nog niets bekend, liet zijn woordvoerder Matt Hanks weten.

'Nieuwe album Chuck Berry is sensationeel'
'Nieuwe album Chuck Berry is sensationeel' (Foto: BuzzE)

Van de Zandschulp debuteert in Davis Cup

Tennisser Botic van de Zandschulp mag zich opmaken voor zijn eerste wedstrijd in de Davis Cup. Captain Paul Haarhuis heeft hem opgenomen voor het duel tegen Bosnië & Herzegovina begin april. 

Naast de 21-jarige Van de Zandschulp zijn ook Robin Haase, Tallon Griekspoor, Thiemo de Bakker en Jean-Julien Rojer in de selectie opgenomen. "Botic is al een half jaar goed bezig. Hij is iemand voor de toekomst en kan nu ervaring opdoen in de Davis Cup", aldus Haarhuis. Van de Zandschulp zorgde in december nog voor een kleine verrassing door Haase in de NK-finale te verslaan. Vorige maand haalde hij de finale van het futuretoernooi in Lille.

Haarhuis debuteert zelf overigens ook en wel als captain in de Davis Cup, een rol die lang in handen was van Jan Siemerink. "Het wordt zwaar, maar ik heb veel vertrouwen in dit team. Hopelijk kunnen we eenzelfde soort successen boeken als met het Fed Cup-team", waarmee hij doelt op de halve finales van de Fed Cup, waar Haarhuis de Nederlandse dames vorig jaar naar leidde.

Als Nederland de Bosniërs verslaat mogen ze later in het jaar spelen voor een plek in de wereldgroep van 2018. 

YouTube verontschuldigt zich naar lhbt'ers

YouTube heeft zich verontschuldigd naar de lhbt-gemeenschap voor het niet tonen van filmpjes met woorden als 'gay' in de titel in de beperkte modus van de videodienst. Dat deed de Google-dochter maandagavond via een blogpost. Volgens YouTube werkt de functie niet naar behoren en wordt die aangepakt.

Beperkte modus werd in 2010 geïntroduceerd om bijvoorbeeld scholen te helpen om toegang tot 'volwassener onderwerpen' te beperken. Zo worden volgens YouTube bijvoorbeeld gescheld, geweld en filmpjes over bepaalde ziektes als eetstoornissen niet getoond. Zo'n anderhalf procent van de YouTube-gebruikers doet dat met de Beperkte modus aan.

YouTube stelt dat het systeem "soms fouten maakt in het begrijpen van context en nuances" als het bepaalt welke video's in de beperkte modus te zien moeten zijn en welke niet. Afgelopen weekeinde kwam er veel ophef uit de lhbt-gemeenschap toen bleek dat veel video's over bijvoorbeeld homoseksualiteit standaard geblokkeerd waren, ook al was er niets aanstootgevends te zien. Beelden van kussende mannen of vrouwen tijdens de Amsterdamse Gay Pride kwamen bijvoorbeeld niet door de check heen, terwijl beelden van kussende heterostellen geen probleem waren.

YouTube geeft een aantal voorbeelden van video's waar het systeem de mist in is gegaan en zegt die handmatig beschikbaar te hebben gemaakt. Ook worden die voorbeelden gebruikt om het systeem beter te maken, maar dat gaat wel tijd kosten.

YouTube verontschuldigt zich naar lhbt'ers
YouTube verontschuldigt zich naar lhbt'ers (Foto: BuzzT)

Domien betaalt boete treinmuzikant

Domien Verschuuren betaalt de boete van 149 euro die klarinetspeler Nathan Jacob Dillen van de NS kreeg voor musiceren in de trein. In zijn ochtendshow op 3FM kwam Domien dinsdag zijn eerder gedane belofte na.

Domien had eind januari al beloofd de boete te zullen betalen voor de treinmuzikant die klarinet had gespeeld op verzoek van zijn medereizigers, maar daarna in de problemen kwam en werd bekeurd voor het verstoren van de rust in de trein.

Aanvankelijk leek het erop dat de boete 380 euro zou bedragen voor het maken van muziek in de trein, maar de bekeuring die uiteindelijk bij Nathan op de deurmat viel bleek 149 euro te bedragen. Domien heeft toegezegd het bedrag te zullen betalen, want Nathan heeft geen zin in een rechtszaak.

Domien betaalt boete treinmuzikant
Domien betaalt boete treinmuzikant (Foto: BuzzE)

Meer asielzoekers vastgezet in 2016

Een stuk meer asielzoekers zijn in 2016 in de vreemdelingendetentie beland dan een jaar eerder, 2560 tegenover 2180 in 2015. Dat is een stijging van 18 procent. De cijfers staan in een dinsdag verschenen rapport van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het ministerie wijt de stijging aan het grotere aantal mensen uit veilige landen dat probeert asiel aan te vragen in Nederland. Mensen die eenmaal zijn afgewezen, worden vastgezet en vervolgens uitgezet. Daarnaast worden ze opgenomen in een Europees computersysteem, zodat ze niet in een andere EU-lidstaat opnieuw asiel kunnen aanvragen.

Maar voordat het zover is, kunnen asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen beroep aantekenen. En ook daar was er in 2016 sprake van een forse stijging vergeleken met een jaar eerder. In totaal werd er 15.820 keer beroep aangetekend, tegenover 9540 een jaar eerder: een stijging van 66 procent.

Meer asielzoekers vastgezet in 2016
Meer asielzoekers vastgezet in 2016 (Foto: ANP)

Honkballers na thriller onderuit in halve finales WBC, blunder Profar

De Nederlandse honkbalploeg is uitgeschakeld in de halve finales van de World Baseball Classic, het meest prestigieuze internationale honkbaltoernooi ter wereld. In de halve eindstrijd was Puerto Rico na een ware thriller in Los Angeles te sterk voor de ploeg van Hensley Meulens: 4-3.

De eerste Nederlandse slagbeurt leverde dankzij een homerun van Wladimir Balentien twee punten op, maar dat hadden er minstens drie en eigenlijk zelfs vier moeten zijn. De poging van Andrelton Simmons om een honk te stelen mislukte, maar vooral Jurickson Profar ging op ongelooflijke wijze de fout in: hij liep juichend weg van het honk, waardoor zijn voet niet meer op het honk stond en werd door Yadier Molina uitgetikt.

De bizarre blunder van Profar (Bron: YouTube)

Startende pitcher Rick van der Hurk kreeg al gelijk problemen en nadat hij drie punten moest incasseren werd hij na twee innings vervangen door Jair Jurrjens. Nederland had moeite om aanvallend wat voor elkaar te krijgen, maar in de vijfde inning lukte het dan toch weer. Balentien sloeg zichzelf naar het tweede honk, waarna Shawn Zarraga hem met een tweehonkslag over de thuisplaat hielp: 3-3. De Nederlandse pitchers bleven het vervolgens goed doen en konden voorkomen dat Puerto Rico weer op voorsprong kwam, maar zelf scoorde Nederland ook niet.

Het zag er voor Nederland rooskleurig uit in de elfde inning - de tweede in de verlenging - waar Oranje alle honken bezet had. Een Puerto Ricaans dubbelspel maakte daar echter een einde aan. Pitcher Loek van Mil moest vervolgens toezien hoe Eddie Rosario de bal goed raakte en teamgenoot Carlos Correa over de thuisplaat hielp voor het beslissende punt: 4-3.

Het is de tweede keer op rij dat Puerto Rico de WBC-finale haalt. In 2013 verloren ze van de inmiddels uitgeschakelde Dominicaanse Republiek, woensdagavond staan ze tegenover de VS of Japan. 

Rechter doet geen uitspraak in zaak-Polanski

Roman Polanski moet nog tot drie maanden wachten op een uitspraak over een einde aan zijn veertig jaar oude verkrachtingszaak. Dat bepaalde een rechter in Los Angeles maandag.

De inmiddels 83-jarige filmmaker werd in 1977 beschuldigd van het drogeren en verkrachten van een dertienjarige meisje. Hij sloot een deal, waardoor vijf zwaardere aanklachten kwamen te vervallen en hij alleen bekende 'onwettige seksuele relaties' gehad te hebben. Polanski zat 42 dagen ter evaluatie in de gevangenis, maar vluchtte daarna het land uit omdat hij vreesde dat de rechter de eerder gemaakte deal van tafel zou vegen.

Advocaten van de regisseur vroegen de rechter in Los Angeles maandag een einde te maken aan de zaak, omdat Polanski al langer achter tralies heeft gezeten dan in 1977 was afgesproken. Zij verzochten de rechter dat vast te leggen om voor Polanski de weg vrij te maken naar de VS af te reizen. De openbaar aanklager beargumenteerde dat Polanski zich in een Amerikaanse rechtbank moet melden voordat de zaak verder dient. "Het is niet in het belang van justitie om rijke beroemdheden een andere behandeling te geven dan andere voortvluchtigen", zei zij volgens Bloomberg.

De filmmaker zou volgens zijn advocaat na veertig jaar naar Amerika willen komen om het graf te bezoeken van zijn vrouw Sharon Tate. Zij werd in 1969 omgebracht door leden van de Charles Manson-sekte. Ze was op dat moment ruim acht maanden zwanger van een zoon met Polanski.

Rechter doet geen uitspraak in zaak-Polanski
Rechter doet geen uitspraak in zaak-Polanski (Foto: BuzzE)

Wielrenner (22) overleden tijdens baankampioenschappen

De openingsdag van de Afrikaanse kampioenschappen baanwielrennen in het Zuid-Afrikaanse Durban heeft gelijk een drama opgeleverd. Tijdens het omnium bij de mannen kwam de Egyptenaar Islam Nasser Ragaey te overlijden. Ragaey werd slechts 22 jaar oud.

Volgens de Zuid-Afrikaanse wielerbond viel Ragaey tijdens de tempowedstrijd - een onderdeel van het omnium - van zijn fiets, vermoedelijk door een hartaanval. Medisch personeel was direct ter plekke en probeerde hem te reanimeren, maar na uitgebreide pogingen moest dat gestopt worden en werd Ragay dood verklaard. 

Teamgenote Ibtissam Zayed was in de achtervolging bij de vrouwen de snelste in de kwalificaties en zou om het goud gaan strijden, maar trok zich terug voor de finale. Ook de rest van de Egyptische ploeg heeft zich afgemeld voor de overige onderdelen. 

Ricciardo: "Wrijving met Verstappen is goed mogelijk"

Formule 1-coureur Daniel Ricciardo denkt dat het goed mogelijk is dat de sfeer binnen het team van Red Bull Racing dit seizoen wat anders zal zijn. Volgens de Australiër bestaat er een reeële kans dat er wrijving gaat ontstaan tussen hem en teamgenoot Max Verstappen, vooral als de auto gedurende het seizoen in staat blijkt om de Mercedessen te verslaan.

Vorig jaar vochten de twee vooral voor de tweede plek in het constructeurskampioenschap en voor de restjes achter Mercedes: zo won Verstappen in Spanje, nadat de twee Mercedessen elkaar in de eerste ronde van de baan reden. "Ik moet niet naïef zijn en denken dat we na het seizoen nog steeds van elkaar houden als we race na race aan het duelleren zijn, het is goed mogelijk dat er wrijving ontstaat", zegt Ricciardo. "Maar als er tijdens het seizoen spanning of wrijving ontstaat, is dat een onderdeel van het spelletje, we blijven immers beiden mensen die willen winnen."

Het zou voor de Australiër makkelijker zijn om te verliezen van Lewis Hamilton dan van Verstappen: "Als Hamilton me in zijn Mercedes verslaat kan ik tenminste zeggen dat zijn auto gewoon sneller is. Als Max me steeds verslaat is het toch snel afgelopen met excuses, want je teamgenoot is toch de eerste die je wilt verslaan", vertelt Ricciardo.

Bij Red Bull gebeurde het eerder dat coureurs goed met elkaar overweg konden, tot de auto wereldtitelwaardig was: Sebastian Vettel en Mark Webber zijn daar een goed voorbeeld van. Teambaas Christian Horner zal zijn handen vol hebben aan Ricciardo en Verstappen, maar wil het wel simpel houden: "Ze zullen ongetwijfeld meer dan eens met elkaar in duel raken. We gaan daar geen groot boek met regels voor maken en we willen het gewoon duidelijk houden. Ze werken beiden voor het team en dat moeten ze niet vergeten. We verwachten dat ze hard, maar wel eerlijk tegen elkaar vechten.

Nicki Minaj breekt hitrecord Aretha Franklin

Met drie nieuwe singles in de Billboard Hot 100 heeft Nicki Minaj een record gebroken. Ze is de eerste vrouwelijke artiest die 76 nummers in de lijst zag belanden.

Het oude record stond op naam van Aretha Franklin, die 73 keer in de Hot 100 opdook. De zangeres mocht zich bijna veertig jaar lang de grootste hitmachine noemen, tot Nicki haar eerder deze maand evenaarde. Nu in één week nummers No Frauds, Regret in Your Tears en Changed It op posities 14, 61 en 71 terecht zijn gekomen, haalt de rapper de Queen of Soul definitief in.

Nicki bedankte maandag op Instagram God en haar fans voor de nieuwe mijlpaal. Ook deelde ze een filmpje waarop ze twerkte om het record te vieren.

Ondanks haar vele noteringen haalde Nicki nog nooit de nummer 1-positie van de lijst. Eén keer kwam ze dicht in de buurt, Anaconda eindigde in 2014 op nummer 2. Aretha Franklin scoorde wel tweemaal een nummer 1-hit, met Respect in 1967 en haar duet met George Michael I Knew You Were Waiting For Me in 1987.

Nicki Minaj breekt hitrecord Aretha Franklin
Nicki Minaj breekt hitrecord Aretha Franklin (Foto: BuzzE)

Huizenprijzen blijven stijgen

De prijzen van koopwoningen in Nederland blijven stijgen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat in februari gemiddeld 6,7 procent meer moest worden betaald voor een huis in vergelijking met een jaar eerder.

Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen gemiddeld 15,1 procent duurder geworden. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen bevindt zich nu op het niveau van januari 2006. In vergelijking met de piek in augustus 2008 zijn huizen gemiddeld nog wel 9,6 procent goedkoper.

Vrijdag werd al gemeld dat het aantal verkochte woningen in Nederland in februari met bijna een vijfde is gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het Kadaster registreerde vorige maand 17.708 verkochte woningen. Bij alle woningtypes lag de verkoop hoger dan een jaar eerder.

Huizenprijzen blijven stijgen
Huizenprijzen blijven stijgen (Foto: ANP)

'35-plusser onderschat risico hartinfarct'

Ruim 70 procent van de Nederlanders van 35 jaar en ouder denkt ten onrechte dat slagaderverkalking te genezen is. De gevolgen van de aandoening zijn echter onomkeerbaar. Dat meldt de Hartstichting.

Slagaderverkalking is een langzaam en onzichtbaar proces in de bloedvaten dat ervoor zorgt dat de slagaders steeds verder vernauwen. Het is de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct maar vrijwel niemand weet dat de verkalking al in de jeugd begint, aldus de stichting dinsdag.

Het merendeel van de 35-plussers weet wel dat de conditie van bloedvaten achteruit kan gaan, maar toch houdt 38 procent er zich niet mee bezig zolang er geen klachten zijn. Een op de zeven is zich wel bewust van de risico's, maar leeft niet extra gezond. Het grootste deel van hen loopt wel verhoogd risico door bijvoorbeeld hoge bloeddruk, overgewicht of omdat ze roken.

Bewuster van risico's
Volgens de Hartstichting zouden mensen zich enerzijds bewuster moeten zijn van de risico's, onder meer door vanaf het veertigste levensjaar elk jaar bloeddruk en cholesterol te laten controleren. Ook is het van groot belang dat artsen vaatvernauwing, en vooral het risico daarop, eerder kunnen vaststellen. Mensen met een verhoogd risico kunnen dan tijdig de juiste medicijnen of behandeling krijgen.

Elk jaar worden zo'n 30.000 mensen getroffen door een hartinfarct en 46.000 door een beroerte.

'35-plusser onderschat risico hartinfarct'
'35-plusser onderschat risico hartinfarct' (Foto: ANP)

Robben en Lens later bij Oranje

Arjen Robben en Jeremain Lens sluiten later dan de rest aan bij het Nederlands elftal. Dat liet de KNVB maandag weten.

De aanvaller van Bayern München, die zondag in de slotfase werd gewisseld tegen Borussia Mönchengladbach, heeft last van een lichte voetblessure. Hij sluit dinsdagmiddag aan bij de selectie van bondscoach Danny Blind. De kans is aanwezig dat Robben alleen tegen Bulgarije in actie komt.

Lens is vanwege trieste familieomstandigheden nog niet in Noordwijk. Zijn vader is namelijk overleden en de aanvaller van Fenerbahçe zit daarom nu in Suriname. Woensdag arriveert hij weer in Nederland.

Oranje speelt zaterdag in Sofia een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije, dat één puntje minder heeft. Het team van Blind staat tweede in de poule, met evenveel punten als nummer drie Zweden. Volgende week dinsdag staan de internationals in een oefenduel in Amsterdam tegenover Italië.

Merkel is nazivergelijkingen Erdogan schijtzat

Angela Merkel heeft de tegen haar gerichte uitlatingen van de Turkse president Erdogan over "nazimethoden" verworpen. De Duitse bondskanselier herhaalde dat de nazivergelijkingen van de kant van Turkije zonder meer moeten stoppen.

Merkel liet dat weten na een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe. Volgens haar zal de Duitse regering dat soort uitlatingen niet langer toestaan.

Erdogan verweet zondag na Duitsland ook Angela Merkel persoonlijk het gebruik van "nazimethoden". "Jij gebruikt ook nazimethoden", sprak hij tijdens een toespraak in Istanbul tot een denkbeeldige Merkel. "Bij wie? Bij mijn Turkse broers en zussen in Duitsland, bij mijn broers en zussen ministers, bij mijn broers en zussen afgevaardigden die daarheen reizen."

De schuimbekkend briesende Turkse wannabe-dictator trekt van leer vanwege het niet toestaan van campagnes voor het Turkse referendum in Duitsland. Hij noemde ook Nederland eerder nazistisch en fascistisch in de diplomatieke rel die ontstond, nadat de Turkse minister Kaya van Familiezaken was uitgezet.

Merkel: nazivergelijking moet stoppen
Merkel: nazivergelijking moet stoppen (Foto: ANP)

Wie ben ik? terug op televisie

Het ooit populaire spelletje Wie ben ik? keert terug op televisie. RTL 4 gaat de show vanaf eind april opnieuw uitzenden, meldt RTL Boulevard maandag.

Wendy van Dijk is net als in 2015, toen het programma voor het laatst op tv was, de presentatrice. Jandino Asporaat en Najib Amhali zijn dit keer de vaste panelleden.

Wie ben ik? was in de jaren negentig jarenlang een succes met André van Duin en Ron Brandsteder als gangmakers. In 2008 kreeg het programma bij SBS6 een nieuwe kans met Gerard Joling en Patty Brard als aanvoerders. Vijf jaar later keerde de spelshow terug op RTL 4. Toen bestond het panel uit Jandino, Gordon, Richard Groenendijk en Paul de Leeuw.

Het uitgekauwde spelletje wordt wegens gebrek aan inspiratie voor iets nieuws nog maar weer een keer uit de kast getrokken.

Wie ben ik? terug op televisie
De leukere van de twee panelleden (Foto: BuzzE)

'Boyzone plant een comeback'

De overgebleven leden van de Ierse boyband Boyzone zijn in het diepste geheim bezig aan de voorbereidingen voor een comeback. Dat meldt The Mirror.

De reünie zou moeten plaatsvinden in 2018, als het 25 jaar geleden is dat de groep voor het eerst samenkwam. Bandleden Ronan Keating, Shane Lynch, Keith Duffy en Mikey Graham zouden alle vier openstaan voor een comeback. Het vijfde lid van de groep, Stephen Gately, overleed in 2009.

Een anonieme bron van de Britse krant weet te melden dat Boyzone verschillende opties onderzoekt. Een tournee, nieuwe muziek en zelfs een musical op West End zouden daarbij ter sprake komen. De insider weet wel met zekerheid te melden dat er iets gaat gebeuren met de groep in 2018.

'Boyzone plant een comeback'
'Boyzone plant een comeback' (Foto: BuzzE)

Akkoord na staking flessenfabriek Schiedam

Ruim een week staken door werknemers van de Schiedamse flessenfabriek van Owens Illinois heeft zijn vruchten afgeworpen. Onderhandelaars bereikten maandagavond een akkoord met de directie over een beter sociaal plan. Dat melden CNV Vakmensen en FNV Industrie.

230 medewerkers van de vestiging die dit najaar sluit ontvangen een outplacementbudget van gemiddeld 4.000 euro per persoon. Verder krijgen ze een ontslagvergoeding ter hoogte van 2,3 keer de reguliere transitievergoeding. Dit is een eerlijke compensatie voor de vele dienstjaren van veel werknemers, vinden de vakbonden.

"Geen enkele ontslagvergoeding is afdoende om het verlies van je baan te vergulden. Maar dit akkoord biedt de 230 betroffen medewerkers een alternatief", reageert Agostino Di Giacomo Russo van CNV.

De stakingsactie wordt opgeschort.

Akkoord na staking flessenfabriek Schiedam
Akkoord na staking flessenfabriek Schiedam (Foto: ANP)

Neymar ziet Manchester en Premier League wel zitten

Neymar is alweer aan zijn vierde seizoen bij FC Barcelona bezig, maar de Braziliaan sluit niet uit dat hij ooit in een ander Europees land gaat spelen.

In The Sun zegt Neymar dat hij de Premier League erg bewondert. "Ik houd van de speelstijl en de teams. En ja, wie weet zal ik er ooit op een dag willen voetballen. Ik bewonder Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool... Teams die altijd vechten om de prijzen."

Samenwerken met de managers van beide clubs uit Manchester ziet Neymar ook wel zitten. "José Mourinho en Pep Guardiola zijn coaches waar iedere speler wel mee wil samenwerken. In de Premier League weet je nooit wie er gaat winnen of wie kampioen wordt. Dat is altijd een verrassing."

"Leicester City is erg goed. Ze hadden vorig jaar een geweldig seizoen en we moeten hen daarom respecteren als we tegenover ze komen te staan in de Champions League", aldus de topschutter, die dit seizoen veertien keer scoorde voor Barcelona.

FOK! Wat een weer: het wordt beter

Komt men in maart omweer tegen, dan krijgt men in juli regen.

Goeiemorgen!

Er is gisteren nog aardig wat regen gevallen en er stond een stevige wind. Die regen is de afgelopen nacht naar het zuidoosten weggetrokken en in het kielzog daarvan zat heel aardig weer. Vanmorgen zijn er wolkenvelden en er kan nog een enkele bui vallen. In de middag komen er van het westen uit zonnige perioden. De temperatuur loopt hierbij op tot 8 à 10 graden en de wind is krachtig. Later in de avond neemt de wind weer in kracht af.

Ditzelfde weerbeeld met af en toe zon en soms ook regen houden we de komende dagen. Vanaf vrijdag wordt het geleidelijk beter, we zijn dan van de regen af en de temperatuur loopt ook op. Maar daarover later in de week meer.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:38
Zon onder: 18:55
Zonkracht: 3/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1942 Element nummer 94 krijgt de naam plutonium.
1952 Op de Waalsdorpervlakte wordt het doodvonnis van twee oorlogsmisdadigers, de Nederlander Andries Pieters en de Duitser Artur Albrecht, door een executiepeloton voltrokken.
1960 .Bloedbad van Sharpeville, Zuid-Afrika, politie opent vuur op ongewapende zwarte demonstranten, er vallen 69 doden en 180 gewonden.
1986 Een man met een stanleymes vernielt het doek Who's afraid of Red, Yellow and Blue van de schilder Barnett Newman in het Amsterdamse Stedelijk Museum.
2006 De sociaalnetwerksite twitter wordt opgericht.

De watertaxi SS Rotterdam (Foto: Disbatch)
De watertaxi SS Rotterdam (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kiesraad komt met officiŽle uitslag

De Kiesraad maakt dinsdag de officiële uitslag van de verkiezingen bekend. Dat gebeurt 's middags tijdens een openbare zitting in de Tweede Kamer.

De Kiesraad maakt onder meer bekend hoeveel stemmen partijen hebben gekregen op 15 maart, hoe de zetels en restzetels zijn verdeeld en hoeveel kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen.

Volgens de slotprognose is de VVD opnieuw de grootste met 33 zetels, een verlies van acht vergeleken met de verkiezingen uit 2012. Tweede werd PVV met twintig zetels. Daarna volgden CDA en D66 met negentien zetels en SP en GroenLinks met veertien. De PvdA verloor 29 zetels.

In de Kamer komen dertien partijen. De enige echte nieuwkomer is Forum voor Democratie met twee zetels. Ook DENK is nieuw, maar die zat al in de vorige Kamer als Groep Kuzu/Öztürk.

Kiesraad komt met officiële uitslag
Kiesraad komt met officiële uitslag (Foto: ANP)

Meerderheid durft geen eerste hulp te verlenen

Van de Nederlanders voelt 55 procent zich niet bekwaam om eerste hulp te verlenen bij een aanslag. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis. De hulporganisatie komt daarom met een lijst van do's-and-don'ts en EHBO-tips bij crisissituaties, zoals een aanslag.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders er niet aan denkt om zichzelf eerst in veiligheid te brengen, terwijl dat cruciaal is om überhaupt hulp te kunnen verlenen. Bij rookgevaar is dat slechts vijf procent. Verder weet bijvoorbeeld maar een derde van de ondervraagden dat je een brandwond kunt koelen met alles wat drinkbaar is als er geen water in de buurt is. Maar liefst 95 procent gaf een verkeerd antwoord op de vraag wat te doen als er nog rookgevaar is.

Het Rode Kruis vindt dat alle Nederlanders voorbereid zouden moeten zijn op crisissituaties zoals een aanslag. Overigens wist bijna 95 procent dat je een voorwerp in een lichaam, zoals een scherf of kogel, het beste kunt laten zitten en moet afdekken. En dat je bij een heftige bloeding de wond kunt dichtdrukken met een kledingstuk, een doek of een hand als je geen verbanddoos bij de hand hebt.

De lijst van do's-and-don'ts en de EHBO-tips zijn te vinden via www.rodekruis.nl/aanslag.

Meerderheid durft geen eerste hulp te verlenen
Meerderheid durft geen eerste hulp te verlenen (Foto: ANP)

Klaassen niet geschorst voor klap

Davy Klaassen wordt niet geschorst voor de tik die hij zondag uitdeelde aan een tegenstander tijdens de wedstrijd van Ajax bij Excelsior.

De KNVB heeft dat laten weten aan Voetbal International. Scheidsrechter Pol van Boekel heeft het incident al beoordeeld. De aanklager betaald voetbal kan daardoor geen onderzoek starten en eventueel een schikkingsvoorstel opstellen.

Klaassen gaf Anouar Hadouir vlak voor rust met rechts een vermeende elleboogstoot toen de bal al gespeeld was. Van Boekel vond het geen gele of rode kaart waard en dus hoeft de aanvoerder van Ajax niet te vrezen voor een schorsing.

Ajax liep op Woudestein duur puntenverlies op (1-1), waardoor de achterstand op koploper Feyenoord nu zes punten is. Na de interlandperiode, op zondag 2 april, staan beide teams tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. Of Tonny Vilhena bij Feyenoord mag meedoen, wordt pas op 29 maart duidelijk.

VS gaat elektronica weren in cabine

De Amerikaanse autoriteiten gaan elektrische apparaten groter dan een mobieltje verbieden in cabines van vliegtuigen die naar de VS komen. De regel moet gelden voor vluchten uit een aantal landen in Afrika en het Midden-Oosten, melden beleidsmakers aan CNN.

Laptops, tablets en andere elektronica van een soortgelijke grootte moeten ingecheckt worden bij de ruimbagage. De maatregel volgt op een specifieke terreurdreiging, die mogelijk komt van al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP).

Om welke vliegmaatschappijen en landen het gaat is niet bekend. Wel berichtte Royal Jordanian Airlines op Twitter dat ze de ban invoeren, al trok de vliegtuigmaatschappij die tweet later weer in.

De autoriteiten willen de maatregel niet officieel bevestigen, maar een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de specifieke landen en maatschappijen erover zijn geïnformeerd.

VS gaan elektronica-apparaten weren in cabine
VS gaan elektronica-apparaten weren in cabine (Foto: ANP)

WMO: klimaat brak meerdere records in 2016

Het klimaat in 2016 maakte geschiedenis met een recordstijging van de temperatuur, een uitzonderlijk geringe hoeveelheid zee-ijs en een onverminderde stijging van de zeespiegel. Dit meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een dinsdag gepubliceerd rapport. Het extreme weer en klimaat zetten zich dit jaar voort.

De WMO publiceert haar jaarlijkse rapportage over de toestand van het wereldwijde klimaat in de aanloop naar de Wereld Meteorologische Dag, op 23 maart. Het rapport is gebaseerd op meerdere internationale data.

"Dit rapport bevestigt dat 2016 het warmste jaar ooit was, met een opmerkelijke 1,1 graad Celsius boven het niveau in de pre-industriële periode en 0,06 graad boven het vorige record in 2015. Deze stijging van de mondiale temperatuur gaat gepaard met andere veranderingen in het klimaatsysteem", zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.

"De wereldwijde gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlaktewater bereikte ook een recordhoogte, de wereldwijde zeespiegel blijft stijgen en de ijsmassa op de Noordpool was voor het grootste deel van het jaar ver beneden het gemiddelde", zei hij.

Met niveaus kooldioxide in de atmosfeer die voortdurend nieuwe records breken, wordt de invloed van menselijke activiteiten op het klimaatsysteem meer en meer duidelijk, volgens Taalas.

Opmerkelijke extreme gebeurtenissen vorig jaar waren ook de ernstige droogte met voedseltekorten als gevolg voor miljoenen mensen in zuidelijk en oostelijk Afrika, maar ook in Midden-Amerika. Orkaan Matthew veroorzaakte groot leed in Haïti en was ook de oorzaak van aanzienlijke economische verliezen in de Verenigde Staten. Zware regens en overstromingen teisterden oostelijk en zuidelijk Azië.

WMO: klimaat brak meerdere records in 2016
WMO: klimaat brak meerdere records in 2016 (Foto: ANP)

'Tickets 1 pond als we de Premier League halen'

De Duitse mede-eigenaar van de Engelse voetbalclub Bradford City, Edin Rahic, heeft een bijzondere belofte gedaan. Als zijn club de Premier League haalt, mogen fans voor welgeteld één pond per keer de wedstrijden bezoeken.

Voor een seizoenskaart moet dan 149 pond neergelegd worden (zo'n 170 euro). Dat is een ruime honderd pond goedkoper dan de goedkoopste seizoenskaarten van het huidige Premier League-seizoen, die je bij Hull City kunt vinden. Verder hebben alleen Manchester City, Stoke City en West Ham United seizoenskaarten voor minder dan driehonderd pond.

Rahic heeft een simpele verklaring voor zijn voorstel. Als Bradford de Premier League haalt komt er via de tv-rechten toch al zat geld binnen en hoeft dat niet meer via de ticketverkoop gedaan te worden. Er moet nog wel even flink doorgevoetbald worden door de spelers, want op het moment staan ze nog in de derde divisie. Daar zijn ze wel op weg naar een plek in de play-offs voor promotie naar het Championship, één niveau onder de Premier League. Gemiddeld komen er per wedstrijd zo'n achttienduizend fans naar Valley Parade. 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.